Liten plan upp till U13 väcker ledarkritik i Göteborg


► Att höja gränsen för spel på stor plan till U13 har upprört flera hockeyledare i Göteborgsdistriktet.
► De vill ha en kompromiss, ett undantag, och har skrivit ett protestbrev.
► – Vi har fått det till oss, vi får se var det kan landa, säger Johan Carlsson, tävlings- och domarkonsulent på Göteborgs ishockeyförbund.

Rakapuckar.com bild

Foto: SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET


DET VAR I torsdags som svenska ishockeyförbundet presenterade sin förändring i vad som benämns ”hemmaplansmodellen.”

## Spel på stor plan, fem mot fem, ska i framtiden få vänta upp till U13.

## Fram till dess gäller spel på tredjedelsplan, tre mot tre.

I alla fall i sex pilotdistrikt varav Göteborg är ett, men tanken är att det ska gälla hela Sverige från hösten 2021 (måste först klubbas på årsmötet).

Fördelen med längre tid på små ytor: mer puckkontakt, spelarna blir mer involverade, det blir fler tillfällen att under match träna på att behandla trissan, skjuta, passa – och du övar också hockeyhjärnan på att lösa svåra situationer på små ytor.

I min bok överväger fördelarna nackdelarna, det skrev jag i torsdags och det understryker jag gärna nu. Mer utvecklande. För fler. Min uppfattning.

Rakapuckar.com bild

Men – ett antal hockeyledare i Göteborgsdistriktet har reagerat starkt på beskedet, skrivit ett protestbrev till förbundet, och jag kan absolut medge att de har en poäng.

Förra säsongen gjorde 09:orna sin första säsong på stor plan, men klokt nog spelades parallella serier i Göteborgsdistriktet.

En på stor is, en på liten.

De kritiska ledarna (jag har talat med en som tyvärr vill vara anonym) vänder sig inte mot själva idén med liten plan ända upp till U13, däremot vill de se en övergångslösning.

Alltså: de 09:or som redan börjat på stor plan ska inte behöva gå tillbaka till liten, de protesterande ledarna vill istället se en fortsättning med parallella serier.

Irritationen är så stor att en protestlista skapats på internet, den har just nu 195 underskrifter.

Rakapuckar.com bild

Johan Carlsson, tävlings- och domarkonsulent på Göteborgs ishockeyförbund, säger:

– Vi är ett pilotdistrikt, har valt att ansöka om att bli ett pilotdistrikt, för att vi tror på detta (med höjd åldersgräns för stor plan). Vi vill gå all in för att få så bra utvärdering på våra saker som möjligt. 

Carlsson medger dock:

– Vi tittar på hur vi ska göra med 09:orna, vi får se lite vad vi har för mandat från svenska förbundet.

Låter som en liten öppning för en anpassningslösning, alltså. Kanske uppnår protestbrevet resultat.

– Vi har fått det till oss, vi får ta det därifrån, vi får se var det kan landa, säger Carlsson och tillägger:

– Svenska förbundet diskuterar just nu om man ska göra ett undantag. Det är i grova drag, det är inget jag kan säga att det blir så.

Rakapuckar.com bild

Känns ändå som att dörren inte är stängd, låst och igensvetsad vad gäller en kompromiss.

Carlsson:

– Givetvis har vi tagit emot den skrivelse som kommit från ett antal ledare. Men det är en viktig grej, det här är ett gäng ledare som gått ihop, det är inget som deras respektive föreningar kanske ställer sig bakom. Det är aldrig smärtfritt hur man än gör, det är alltid någon som tycker något annat. 

En annan het potatis är cupspel i andra distrikt som inte är med i pilotprojektet. Kan 09-lag från Göteborgsdistriktet få åka till exempelvis Värmland och spela på stor plan?

– Även där pågår diskussion om hur man ska göra, om man ska lätta på regelverket, berättar Carlsson.

För den som inte vet (till exempel jag fram till i dag) – det krävs ett godkännande av det distrikt man tillhör för att åka på cup i ett annat distrikt.

Det finns en ekonomisk aspekt också, med spel på nya mått (tredjedelar) kommer klubbarna tvingas köpa in nya ”små-sarger”, så kallade planavdelare, med en paketkostnad på runt 60 000.

Men här har, berättar Johan Carlsson, svenska ishockeyförbundet fått ett riktat stöd av RF, detta stöd ska täcka 50 procent av kostnaden. Sedan tittar Göteborgs ishockeyförbund på ytterligare sätt att ekonomiskt stödja sina klubbar så att kostnaden blir mindre.

Rakapuckar.com bild

Tycker jag något här? Tja, även om jag gillar det här med små ytor högre upp i åldrarna, inte minst för att fysiskt välutvecklade barn inte ska ha för stora fördelar (det skapar lätt utslagning), så inser jag givetvis att man inte vinner något på att vara rigid och stelbent.

Har nu 09:orna redan börjat med stor plan kan de väl få fortsätta smaka på ”vuxenlivet” i något slags kompromisslösning, må det vara parallella serier, cuper eller en kombo. Det är ju inget som förstör själva regeländringen, det är bara en liten anpassning till verkligheten under en enda säsong.

Även framgent kan jag känna att en blandning är bra. Man måste väl inte köra 100 procent tredjedelsplan fram till U13, man borde kunna sticka in små smakprov, träna skridskoåkning på stor plan, köra en del övningar på stor plan, leka lite på stor plan.

Stela ben kommer man inte långt med.

Rakapuckar.com bild

***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

***

Så här blir spelformerna i framtiden, fakta från Göteborgs ishockeyförbund:

TKH och U9 – tre mot tre på 1/6 av helplan.

U10 och U11 – tre mot tre på 1/4 av helplan.

U12 – tre mot tre på 1/3 av helplan.

U13 och äldre – fem mot fem på helplan.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
15 kommentarer
 • Kommentar avatar
  U12, 1 månad sedanSvara

  Ingen har frågat vad barnen vill. Barnen vill fortsätta spela ishockey på helplan. I år vad det tänkt att de skulle få ta det där klivet som de så länge suktat efter, och spela ishockey på helplan, den spelform barnen absolut älskar mest och ser fram emot.
  I Skåne fick föreningarna vara med och rösta om hemmaplansmodellen. I Göteborg är det rena Nordkorea. Ledare i U12 som under veckans alla dagar, ideellt engagerar sig ska knipa igen truten och helst inte yttra sig. Carlsson och CO kör över barn och ledare och förväntar sig att alla ska vara nöjda och glada.
  Alla lag i samtliga föreningar spelar smålagsspel varje träning. Lagenheter delar istid, just pga brist på istid och ishallar. Barnen spyr på smålagsspel.
  Detta är inte ledarnas önskan, det är barnens vilja, vilket är mycket viktigt att det framkommer. Göteborgs ishockeyförbund vill gärna få det att framstå som att egoistiska ledare vill detta.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Om känslan delas av många, att det upplevs som att förbundet kör över klubbarna, så är det förstås allt annat än bra, direkt oroväckande. Däremot anser jag kanske inte att just barnens vilja är det viktigaste här. När man är 11, 12 förstår man nog inte alltid vad som är bäst, må det gälla mat- och sovvanor eller hockeyspel, Men vad gäller de som förra säsongen redan spelade på stor plan tycker jag alltså att man borde kunna hitta en övergångslösning.

   Kommentar avatar
   U12, 1 månad sedanSvara

   Förbundet hotar med sanktioner om lagen Skulle få för sig att spela en träningsmatch på helplan eller åka iväg på cup som spelas på helplan. Hot och sanktioner verkar vara Göteborg ishockeyförbunds cup of tea. Skrämmande!!!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Men om du läste texten ovan så sa ju Carlsson till mig att man tittar på att hitta en lösning här.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Själv kan jag inte begripa varför ett U12-lag inte skulle få åka på cup till ett annat distrikt och testa helplanshockey. Men det är bara min lekmannaåsikt.

   Kommentar avatar
   U12, 1 månad sedanSvara

   Vi litar mer på en artikel i Aftonbladet än vad Carlsson sagt till dig, så illa är det. Varför tror du att den ledare du talat med vill vara anonym?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Vad står det i Aftonbladet, menar du? Om situationen i Göteborg? Jag kan inte göra mer än skriva vad folk säger till mig, visar det sig att inget händer, att ledares/klubbars röster inte alls blir hörda så lär det uppmärksammas.

   Kommentar avatar
   Per, 1 månad sedanSvara

   Självklart finns det många barn som gillar smålagsspel! Har man inte gjort en undersökning och frågat samtliga barn ska man inte uttala sig i alla barns namn! Problemet är i många fall vuxna tränare som hetsar i barnens utveckling!

   Kommentar avatar
   J, 1 månad sedanSvara

   Håller med, Per. Många barn har inte koll på det där med helplan/halvplan, om inte vuxna har berättat för dem hur viktigt det är att spela på samma sätt som vuxna. Jag har aldrig hört ett barn klaga över spelform eller planstorlek (vare sig i hockey eller fotboll). Däremot har jag hört vuxna ha en åsikt i frågan. Det är viktigt att komma ihåg att SvHF inte har hittat på detta för att Sverige ska bli en sämre hockeynation. Hela idén bygger på forskning (förövrigt samma forskning som USA Hockey utgår från), och har alltså samlat in ett stort empiriskt material som underlag för det här beslutet. Förändringen är kvalificerad, inget hitte-på.

   Kommentar avatar
   VF, 1 månad sedanSvara

   Helt enig här, HL - barnens vilja skall inte vara i fokus i sådana här frågor. Personligen tycker jag att helplan för dessa små är helt galet, och då har jag ändå barn som spelar själv. Det är oceaner med yta, och spelet blir lidande. Har sett det åtskilliga gånger.....

   Kommentar avatar
   Jonas, 1 månad sedanSvara

   VÄLDIGT många barn har koll på helplan och halvplan. Det tittar ju dessutom på sina idoler i SHL/NHL och ser hur de spelar. Underskatta inte barnens uppfattning. Det har gjorts undersökningar med barnen och 100 % av de tillfrågade vill spela helplan.

   Kommentar avatar
   Gurun, 1 månad sedanSvara

   Jonas; Fast vad barnen vill är ju helt oväsentligt egentligen. Däremot kan jag tycka att det är lite klumpigt skött när man låter dom spela en serie på helplan förra året, och sen ändrar man tvärt. Frågan är ju vilken koll barnen har på vilket sätt som ger den bästa utvecklingen, och det är ju det som är kärnfrågan, inte vad barnen själva tycker. Du ser inga 9/10-åringar kuta runt på en fullstor fotbollsplan heller. En större yta gynnar dom som redan är bäst, och vet inte hur många gånger man ser den bäste spelaren i laget åka slalom på helplan för att sedan dra upp den i taket utan en enda passning till en lagkamrat. Mindre yta tvingar fram teknik, blick för spelet och ger mer puckkontakt för samtliga, och gynnar alla, även dom som ligger snäppet före, men också dom som inte är lika skickliga eller åkstarka. Visst kan man titta på sina idoler, men stor plan kommer tids nog. Sedan kan man alltid ha invändningar på hur detta har skötts, men i slutändan tror jag att rent utvecklingsmässigt är detta bättre. För alla.

   Kommentar avatar
   Johan , 1 månad sedanSvara

   Ingen har sagt att de bara vill ha det ena eller det andra. Låt de barn som då inte kommit så långt i sin utveckling spela 3-3 och spelare som du refererar till som åker slalom spela 5-5. Varför ska tidigt utvecklade barn straffas? Jag tror att de flesta spelare i U12 hade varit nöjda och glada om de fick spela båda spelformerna. Det är vi vuxna som förstör för barnen. Tabeller togs bort, till vilken nytta då? Barnen har bra koll ändå. Vi vuxna tror och tycker för mycket och applicerar sedan icke genomtänkt idéer på barn som om de vore som tidigare nämnt försökskaniner. När ska vuxna sluta vara så lättkränkta och upphöra med att förstöra för barnen. Det är deras idrott, inte vår. De har sagt sitt i den här frågan.

   Kommentar avatar
   Gurun, 1 månad sedanSvara

   Johan; Du missar ju hela poängen, samtidigt som det verkar som att det mest är du som är kränkt över hela situationen. Läs mitt inlägg igen - de som är tidigare utvecklade gynnas också av mindre ytor, då man får öva andra förmågor än mot när man har för stor yta att röra sig på. Kort och gott, alla gynnas av mindre mått på rinken. "Barnen" har sagt sitt i frågan. Dessa barn är heller säkert utan påverkan av vad deras föräldrar säger. I de flesta former av idrott så är det olika storlekar på yta/mål/utrustning o dyl. Det finns ju en tanke bakom detta. Sedan kan ju du tycka att det är barnens idrott och att de skall bestämma, som om de vore deras rätt. Det är bara att gilla läget, och dumat att döma ut någonting innan saker och ting är i bruk. Detta är ju dessutom noga testat, av extern part, och alla dessa tester visade att dettas är vägen att gå.

 • Kommentar avatar
  Tobias, 1 månad sedanSvara

  Hej..när kommer du fortsätta med genom gång av SHL trupperna?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Den är färdig sedan länge. Alla lag är presenterade och klara.

 • Kommentar avatar
  Lennart Svensson, 1 månad sedanSvara

  Såg reaktionen från min pojk som i höst skulle börja spela på helplan. Den besvikelsen var inte rolig kan jag säga och han fattar inte alls varför. Sedan så är ju åldern som du skrev U10 och U11 skall spela tre mot tre på 1/4 av helplan. Men U11 är ju C2 och dom borde väl i så fall ha samma mått som U12 som är C1. Dom är i samma block och borde ju i så fall också ha samma format.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Måtten och åldrarna i slutet av texten är hämtade från en text som Göteborgs ishockeyförbund lagt ut. Förutsätter att den stämmer. Vad gäller din son kan jag mycket väl förstå hans besvikelse, men nu har ju förbundet fattat detta beslut för att man anser att det är bäst för spelarnas utveckling. Barn får inte alltid vad de vill. :)

   Kommentar avatar
   Lennart Svensson, 1 månad sedanSvara

   Nä och inte vi ledare heller haha. Men det borde vara mer logiskt att D1 och D2 spelar på samma plan medan C1 och C2 spelar på en större om man nu skall dela upp dom. Men som du säger så har förbundet fattat sitt beslut och jag säger inte att det är rätt eller fel. Men blocken borde ha samma storlekar i alla fall, mer logiskt.

   Kommentar avatar
   U12, 1 månad sedanSvara

   Det är pilotprojekt Henrik och barnen är rena rama försökskaniner. Säsongen 19/20 spelade U11 i Göteborg i två serier. En serie på helplan 5 mot 5 och en serie på halvplan 4 mot 4. I Stockholm spelade U11 säsongen 19/20 enligt hemmaplansmodellen, och om det nu vara så fantastiskt bra, varför fortsätter inte Stockholms ishockeyförbund med den spelmodellen? Ledare för åldersgruppen 2009 i Stockholm vittnar om att de blev totalt överkörda. Beslut om den nya spelformen hade tagits bakom deras rygg, helt utan deras vetskap eller att de fått möjlighet att bli involverade i frågan. Barnen var besvikna, ledsna, och tyckte det var tråkigt. I Stockholm tränar de också likt oss i Göteborg smålagsspel varje träning. Privata aktörer i Göteborg har redan börjat marknadsföra matchcamper inför kommande säsong. Dollartecken lyser i deras ögon och nu kommer det skapas utanförskap utan dess like. Det heter att alla får vara med, men alla har inte råd, särskilt inte i dessa tider då individer blivit av med sina jobb och företag som gått i konkurs. Hela denna idén är en katastrof, så icke genomtänkt. Det återstår att se hur många barn som går till andra idrotter och det är oförlåtligt. Det har inte hockeyn råd med.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Matchcamper? Utanför klubbars/distrikts kontroll? Bara för att elva-, tolvåringar ska få spela på stor rink? Är det verkligen SÅ hemskt att vänta till U13? Med respekt för att jag inte har alla fakta så har jag liiite svårt att förstå detta. Men som jag skriver, man måste väl inte vara rigid? U12 kan väl få testa på, slussas in?

   Kommentar avatar
   U12, 1 månad sedanSvara

   Vad har förbund eller klubbar att säga till om den i frågan? En privat aktör är just en privat aktör. De gör vad de vill. Det förbundet förbjuder, erbjuder de istället, för dyra pengar. De som ska spela U12 säsongen 20/21 har redan slussats in föregående säsong 19/20.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Jag vet mycket väl att de redan slussats in, det är det jag skrivit om, det är det som står i texten ovan, det är därför jag tycker man borde kunna hitta en övergångslösning för 09:orna.

   Kommentar avatar
   Andreas , 1 månad sedanSvara

   Håller med till 100 %. Detta kommer skapa ännu större klyftor i lagen mellan de barn som kommit kortast och de barn som kommit längst. Alla barn som kommit långt i sin utveckling och som har föräldrar som har råd kommer spela extra matcher på helplan genom select lagen vilket resulterar i att de kommer få dubbelt så mycket istid som ”svansen” och lagen blir ännu mer ojämna. Precis tvärtom mot vad förbundet tänkt. De barn som kommit lång och inte har föräldrar som har råd att betala och inte får någon utmaning kommer antagligen välja fotbollen istället. Har vi otur kommer både ”svansen” och barnen som kommit längst i utvecklingen utan rika föräldrar välja andra sporter. Sporten blir ännu mer dyr. Hetsen kommer öka mer (i och med all betald extra träning som kommer öka, detta har redan börjat) och inte bli mindre som tanken är med beslutet hemmaplansmodellen. Lagkänslan kommer försvinna i och med att barnen som kommit längst kommer ha 1-3 lag till utanför klubblaget (selectlagen) som sina lag som kanske blir mer viktiga än egna klubblaget. Barnen får inte komma till tals alls. Både -09 och -10 har redan spelat helplan. -09 ett helt år i serien och -10 hela våren på cuper. Dessutom blir ju planen mindre än halvplan som de redan spelat på. Varför inte i så fall från och med de pojkar / tjejer som blir D2 kommande säsong eller alternativt att C1-pojk får köra två serier, 1/3 + helplan och C2 två serier på 1/4 + helplan? Sen att man inte skall få åka på helplanscuper utan att få sanktioner mot sig är ju helsjukt.

   Kommentar avatar
   U12, 1 månad sedanSvara

   Instämmer till fullo. De foliehattar som kommit på denna briljanta idé glömde att det finns alternativ och nu kommer giriga aktörer som ger fullständigt blanka fan i utveckling att tjäna dollars. Gött snack i omklädningsrummet framöver när vissa barn spelat matchcamper och andra lagkamrater tysta får sitta och lyssna hur kul och häftigt det var. Lagkompisarnas föräldrar har köpt extra istid = utvecklingsmöjligheter. Det som skulle bli mer inkluderande blev istället brutal selektering.

   Kommentar avatar
   Per, 1 månad sedanSvara

   Det är för sorgligt att läsa alla inlägg från besvikna föräldrar/tränare som vill skapa NHL-spelare. Det är på grund av er brist på kunskap om vad som utvecklar barn som gör att förbundet måste ta i med hårdhandskarna. Hockeyn tappar mark mot andra idrotter och man har insett det inom förbundet och gör det man kan för att hindra utvecklingen.

   Kommentar avatar
   J, 1 månad sedanSvara

   Detta sker ju redan. Vad är det som talar för att det skulle bli mer? De som är osmarta nog att "elitsatsa" sina 10-12-åringar drar iväg ändå - de är inte dom som bidrar till lagsammanhållningen i sitt hemmalag. Däremot ser den nya modellen ut att skapa större möjlighet för fler barn att hålla på längre, vilket på sikt bör gynna hemmalaget och svensk hockey.

   Kommentar avatar
   Andreas, 1 månad sedanSvara

   Det är inget som talar för att det kommer bli mer. DETTA ÄR REDAN ETT FAKTUM. Om du inte tror mig är det bara för dig att kolla upp vilka som hyr upp alla tider i ishallarna, och detta sker NU.

   Kommentar avatar
   Peer, 1 månad sedanSvara

   Barn i de flesta klubbar uttrycker frustration över att de inte ska få spela den spelform de älskar mest. Det är barnens ord inte de vuxna. Jag tror inte att någon ledare är emot smålagsspel, tvärtom alla klubbar använder det på sina träningar av vad jag sett. Det mina barn vill är att få spela helgens match på helplan och inget annat. Det är mina barns ord inte mitt egna eller min egna inre önskan.

 • Kommentar avatar
  Andreas, 1 månad sedanSvara

  Men med lite konspirationsteorier så kanske det är just detta förbundet vill då både Rasmus Dahlin och Alexander Holtz för att nämna några exempel är flitiga Sweden Select utövare så det fungerar ju uppenbarligen.

   Kommentar avatar
   J, 1 månad sedanSvara

   Mats Sundin gick som etta i draften 1989. Med din logik måste vi har gjort något rätt under 70-80-talet i svensk hockeyuytbildning. Varför inte gå tillbaka till då? En viss typ av riktigt målmedvetna spelare tar sig alltid fram, oavsett system. Det säger ganska lite om själva systemet. Att Sverige började producera mängder av bra backar efter utbildningsförändringen 2006 säger däremot mer om systemet. Den förändringen var oerhört positiv för svensk hockey. Varför skulle inte denna förändring vara det?

   Kommentar avatar
   Andreas, 1 månad sedanSvara

   Min logik? Jag är FÖR hemmaplansmodelllen fast med helplan / maxiplan också! Talar bara om hur det kommer bli om de inte kör både helplan/ maxiplan och hemmaplansmodellen, d.v.s lagen kommer bli ännu mer ojämna precis tvärtom mot vad förbundet vill. Risken är stor att både ”svansen” och toppen kommer sluta. ”Svansen” för att lagen blir ännu mer ojämna och toppen för att de kommer söka utmaningen i andra sporter istället.

   Kommentar avatar
   J, 1 månad sedanSvara

   Sorry, jag missförstod nog ditt inlägg.

 • Kommentar avatar
  Efva Willén hockeymorsa U12, 1 månad sedanSvara

  Hej Henrik,
  Super att du tar upp detta! Vi som startat namninsamlingen poängterar i texten att vi stöttar hemmaplansmodellen som sådan, precis som du, det vi vänder oss emot är sättet och åldersgrupperna man valt för att implementera modellen.
  Vi spelade som sagt en helplansserie och en halvplansserie 4mot4 förra säsongen och kunde gott tänkt oss att köra en helplansserie och i tillägg en 3mot3 serie som test denna säsong - om någon hade frågat oss...
  Vad vi kräver av Svenska ishockeyförbundet i vårt upprop är att de skall föra en dialog med spelare, ledare och föräldrar ute i landet. Diskutera sina idéer, lyssna med öppet sinne och högt i tak på dem som lägger tid, energi, engagemang, själ och hjärta på att lotsa barn och ungdomar framåt i hockeyns värld varje dag. Vi vill även att de lyssnar på vad barnen och ungdomarna har att säga! Då slipper Hockeyförbundet använda tvång och hot om sanktioner utan kan få till hållbar förändring genom samarbete och samsyn!
  Det finns väl ingen som önskar att barnen i besvikelse och frustration väljer att sluta med hockey och istället satsa på sina andra sporter som innebandy och fotboll? Vi behöver våra U12- or i hockeyn!
  Tack för ett bra inlägg, Henrik!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Hej, Efva. Tack för klokt skriven kommentar. Jag förstår absolut att ni vill känna att ni blir lyssnade på, inte minst i det här läget, när 09:orna redan gått över till stor men ska tillbaka till liten, hade givetvis en viss diskussion varit på sin plats, i alla fall information och förklaringar. Kan jag tycka. Men utan vetskap i hur allt skötts vill jag inte säga för mycket. Däremot vidhåller jag min åsikt från texten, att det borde finnas utrymme för något slags övergångslösning, alltså just det här året, för den åldersgrupp som nu ska ta ett steg tillbaka, så att säga.

 • Kommentar avatar
  robert ström, 1 månad sedanSvara

  Alltså allvarligt talat...liten plan...det blir ju som när 6 åringar spelar ...alla på pucken...inga ytor inget för spelare som kan göra något...utan pang på..

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Nej, så blir det inte.

   Kommentar avatar
   J, 1 månad sedanSvara

   Nu är det ju nästan 6-åringar vi pratar om här :) Och problemet med att alla barn (gäller även äldre barn) går på pucken samtidigt har att göra med det faktum att de är barn (barn har inte ett fullt utvecklat vidvinkelseende förrän de är 15-16 år, har inte utvecklat simultanförmågan fullt ut, och har inte fullt utvecklat abstrakt tänkande förrän de är 10-11 år), inte vilken yta de har.

 • Kommentar avatar
  Per, 1 månad sedanSvara

  De kritiska kommentarerna på denna sida gällande helplan först vid U13 visar tydligt på hockeyns stora problem. Mellan raderna från kritikerna framkommer tydligt att målet med ungdomsidrott är att skapa NHL-spelare som Rasmus, Sudden och Foppa. Och tyvärr är detta synsätt vanligt förekommande inom hockeyn. (Tom så vanligt att inte ens Leman argumenterar emot dessa personer.) Detta synsätt skapar en enorm stress som skrämmer föräldrar från att sätta sina barn i hockeyskola eller slår ut andra barn innan de ens blivit tonåringar. Alla mina barn har spelat eller spelar hockey. Alla ska vidare till akademiska studier hoppas jag. Så tänker många. Men inte alla. Det ser vi här. Barnen ska spela hockey för att bli proffs. Inte för att få ett sunt förhållande till fysisk aktivitet eller att bli en bra kompis eller att ha roligt och kämpa tillsammans med sina kompisar. De ska prestera. De ska bli bäst. Så är det inte i andra idrotter i samma utsträckning. Tennisen hade detta problem vilket i stort sett tog död på idrotten i Sverige. Hoppas hockeyn kan ta ett steg upp ur prestationsträsket.

   Kommentar avatar
   J, 1 månad sedanSvara

   Bra, Per!

   Kommentar avatar
   Andreas, 1 månad sedanSvara

   Det är ju detta vi menar det skapar ännu mer stress för barnen för att verksamheten vid sidan av föreningsträningarna kommer ökar lavinartat. Och detta har redan startat. Även om t.ex inte just du och jag gör det med våra barn spelar det liksom ingen roll eftersom en stor del av andra föräldrar gör det. Detta hjälper ju verken barnen som kommit långt eller barnen som kommit kort om lagen blir ”längre” Förstår du inte detta!?

   Kommentar avatar
   Peer , 1 månad sedanSvara

   Det blir så tråkigt när du beter som en kverulant och göra dina egna tolkningar av andra skribenters inlägg. Du känns oseriös. Mvh Peer

   Kommentar avatar
   J.W , 1 månad sedanSvara

   HL håler sej nog pasiv så att han ente mister sinn acess til spelargånggen

 • Kommentar avatar
  Per, 1 månad sedanSvara

  Det kritikerna menar är alltså att barnen kommer att sakna hockeyn som spelas i mittzon? De vill också ha mindre puckkontakt?
  Jag tvivlar starkt på att detta är barnens åsikt...

   Kommentar avatar
   Förespråkare av smålagsspel. , 1 månad sedanSvara

   Nej Per, det är inte det frågan handlar om. Läs Efva Willéns inlägg ovan.

   Kommentar avatar
   Kristoffer, 1 månad sedanSvara

   Nej det kritikerna menar är att det kommer öka selekteringen ännu mer. Hur kan du tolka kommentarer ovan på annat sätt? Mindre puckkontakt med både 1/3 plan och helplan...blir väl snarare dubbel så mycket puckkontakt. Tycker utan att försöka vara dryg nu att du läser om inläggen och slutar läsa mellan fingrarna och tolkar på ditt egna felaktiga sätt.

 • Kommentar avatar
  Terho Koskela, 1 månad sedanSvara

  Det är varken varken vägen till NHL eller hets som ledarna försöker få fram med sin skrivelse. Ledarna är med barnen 4-5 dagar i veckan och har en träningsmodell som togs fram för 7-8 år sedan eftet en studie som visade ökad aktivitetsgrad. Smålagspel och detta spelas på varje träning, varje träning. Träna spel på helplan gör vi på matcherna. Hockey är komplext och kunskapen att lära sig att utnyttja större ytor tar tid. Barnens glädje över att spela på helplan hos oss går inte undgå. Övrigt gällande hanteringen från förbundets sida finns nog med kommentarer ovan.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Det var lite detta jag hade velat diskutera när jag sökte dig i går, Terho. Kan det finnas nackdel med vad jag annars upplever som en bra idé? Behöver barn börja på stor plan tidigare för att vänja sig? Köper att att det kan finnas sådana argument, lite därför jag skrev om att kanske vänja barn stegvis, inte slaviak följa liten plan-regel för U12.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   * inte SLAVISKT

   Kommentar avatar
   Andreas, 1 månad sedanSvara

   Kan bara instämma smålagsspel tränas det på från slutet av augusti till sista april, 3 dagar i veckan. Allt i den här soppan känns väldigt märkligt. Förbundet hade enkelt kunnat göra alla barn nöjda genom att köra två serier parallellt som förra året. Fast istället för halvplan och helplan kört med 1/3 plan och helplan för C1 och 1/4 plan och Maxi eller helplan för C2. Sen hade det väl varit både smartare och bättre att börjat införa hemmaplansmodellen från och med nu i höst på D-pojk istället som inte har haft några förväntningar på helplan alls. Detta kommer enbart öka selekteringen ännu mer.

   Kommentar avatar
   Terho Koskela, 1 månad sedanSvara

   Har du sökt mig? Vilket nummer då?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Hittade ett nr till dig på hitta.se, ett 0757-nr. Messade i går. Kanske var fel.

   Kommentar avatar
   Terho Koskela, 1 månad sedanSvara

   Fel nummer..har aldrig haft ett 0757 nummer

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Okej, står så på hitta.se. Never mind. Dra iväg ett SMS till mig om du har lust, kanske blir mer skrivet i framtiden. 0736 854501

 • Kommentar avatar
  Daniel Röshammar, 1 månad sedanSvara

  Om både 3-3 och 5-5 skulle tillåtas parallellt för U12 i år skulle modellen kunnas implementeras på ett smidigare, mjukare, sätt. Dessutom skulle mer data kunna samlas in kring eventuella fördelar och nackdelar (såväl antal aktioner som motivation och engagemang) för att stärka beslutsunderlaget ytterliggare för framtiden. Finns en rad frågetecken kring hur 3-3 modellen bäst ska appliceras för att alla ska trivas optimalt med den. 3-3 kanske blir perfekt men svårt att kunna dra några slutsatser av denna pilotstudie om kontrollgrupp saknas i experimentet. Ett sådant försök sker bäst genom att låta samma spelare vara sin egen kontrollgrupp och testa båda modellerna unders samma tidsperiod.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Eftersom 09:orna redan börjat på stor plan hade något slags kombo kommande säsong känts vettig. Kan jag tycka.

   Kommentar avatar
   Kristoffer, 1 månad sedanSvara

   Även 10:orna har spelat helplan hela våren på cuper och träningsmatcher som förberedelse inför kommande säsong. Dom är dessutom C pojk ihop (tränar samtidigt) med 09:orna i år så både 09 & 10 bör väl spela med samma format. Måste väl vara bättre att köra två serier (helplan & 1/3 för 09, helplan/maxiplan & 1/4 för 10) och börja med modellen fullt ut för 11:orna? Hur svårt kan det vara? Är det prestige från förbundets sida som ligger bakom? Om inte, varför kan man i så fall inte bara gå halva vägen var och göra både barnen och ledarna (09 & 10) och sig själva nöjda?

 • Kommentar avatar
  Stefan , 1 månad sedanSvara

  Göteborg stinker som alltid fiskrens. Norrman på förbundet hävdar att Göteborgs ishockeyförbund blivit utvalda av svenska ishockeyförbundet att ingå i pilotprojektet. Carlsson och andra sidan säger att förbundet i Götlaborg själva ansökt om att få delta i projektet. Hur ska dessa herrar ha det? De far med osanning och manipulerar allt för att få sin vilja igenom. Man utestänger medlemmar i stadens föreningar, ja ideella ledare är medlemmar med rättigheter att få delta och vara med att påverka. Alla klubbarnas UA var inte inbjudna att delta i det videomöte som förbundet anordnade häromveckan. Varför?
  I RFs stadgar finner man idrottens värdegrund. Föreningsdemokrati innebär att alla medlemmars röst har lika värde. Delaktighet innebär att alla som deltar får vara med och bestämma om och att ta ansvar för sin verksamhet. Demokrati ska utövas jämställt och oavsett bakgrund.
  Vi har barnkonventionen vars betydelse numera inte kan förringas. Vi vuxna måste lyssna på barnen.
  Göteborgs ishockeyförbund med Carlsson & CO borde bytas ut mot mer rakryggade personer. Dra ner kepsen och skämmes!

  • Kommentar avatar
   Johan , 1 månad sedanSvara

   @Per det hade varit kul om du kunde svara på Thero’s inlägg.
   De härskar tekniker som du för här tycker jag är ytterst tveksamt.
   Det verkar ju inte som om det är ngn här som är emot smålagspel vad man vänder sig emot är ju det att ”förbjuda”barnen att spela på helplan.
   Man kunde löst detta så enkelt om bara GIF hade kommunicerat ut deras planer tidigare och fört en dialog med klubbarna.

    Kommentar avatar
    Filip, 1 månad sedanSvara

    Ingen ide Johan, alla som är insatta i ämnet förstår att Per är ett alias för antingen någon på förbundet eller M.S. Det märks på härskartekniken där det förminskas, förlöjligas och fultolkas för att få sin viljaegnom.

  • Kommentar avatar
   Johan , 1 månad sedanSvara

   Kul att du säger det
   Var också säker på att det var M.S

   • Kommentar avatar
    Glenn , 1 månad sedanSvara

    Kul att förbundet vill prova nya idéer, det borde absolut inte dömas ut före utvärdering.
    En fundering jag har är bara om man någonstans i detta har lyssnat på barnen? Jag menar inte att barnen ska bestämma, men för att hitta rätt så borde man väl lyssna på dem som trots allt ska utöva idrotten. Vi vuxna (föräldrar, förbundet och ledare) vet ju att för 99% av de utövande barnen så blir hockeyn inte levebröd i vuxen ålder, det kan däremot fostrat dem till fantastiska medmänniskor och kanske framtida ungdomsledare. Om barnens önskan är att spela halvplan så borde det vara det vi vuxna ska jobba för, och är deras önskan att spela helplan så borde vi jobba för det.
    Viljan från förbundet att flytta fram helplanshockeyn ett år utgår jag från är att man har en tro att fler spelare stannar längre inom hockeyn, har man gjort den analysen så är det positivt ur ett vuxet perspektiv. Men myntet har två sidor, och på andra sidan har vi en mer komplex bild, där har vi situationen för (alla) barnen. Alla som sett en träning eller match med 10 åringar kan ju också se att alla inte är på samma nivå, så lika nyttigt som det kan vara för en spelare att stanna ett år till på halvplan, lika hämmande kan det vara för en annan och tvärt om. Men om man frågar barnen vad de själva vill, inte vad som är bäst för dem utan vad som är roligast så känns det som man är på väg åt rätt håll för att också få dem att ha det så roligt som möjligt under i de flesta fall relativt "få" år som de spelar.

    • Kommentar avatar
     Diana Hanganut, 5 dagar sedanSvara

     När jag hittade Dr. Ogume, var jag i desperat behov av att föra tillbaka min exälskare. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så snabbt och jag hade inget att säga i situationen alls. Han dumpade mig bara efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr. Ogume via hans kontakt och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att jag hade gett vad han ville, han kastade en kärlek för att hjälpa oss att komma tillbaka tillsammans. Strax efter att han gjorde sin förtrollning började min pojkvän att skicka mig igen och kände mig hemsk för det han gjorde mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i hans liv och det vet han nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och han började spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr Ogume hjälpte mig är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ogume till alla som behöver hjälp. E-post: ogumenspellcaster@gmail.com. du kan kontakta honom för något av följande problem:
     1) Kärleksformer
     2) Lost Love Spells
     3) Skilsmässor
     4) Giftermål
     5) Bindande stav.
     6) Uppdelningar


     Lämna en kommentar