Dags att bli förbannade, dags att visa känslor


► Vem blir förbannad i Frölunda? Vem blir riktigt skogstokig och skickar signalen att nu, nu jävlar, nu är det dags att alla drar åt samma håll varje kväll?
► Jag saknar glöd, jag saknar ilska.
► Jag saknar också tydliga krav, spelare på varandra, tränare på spelare.
► Dags nu – då kan det gå bra. Om inte – då kan den här säsongen sluta illa.

Rakapuckar.com bild

DET FINNS ETT engelskt uttryck jag gillar: Wear your heart on your sleeve 

”Bär ditt hjärta på ärmen”, enkelt uttryckt betyder det att visa sina känslor öppet och tydligt, så att alla ser vad du känner.

Ännu enklare kan man ge uttrycket ett namn:

Fredrik Pettersson.

Nu menar jag inte på något vis att alla ska börja uppträda med den passion som ”Freddan” gjorde under sin tid i Frölunda, det här med att göra våld på sin personlighet är sällan vägen fram, vare sig för tränare eller spelare.

Roger Rönnberg kan inte bli Thomas ”Bulan” Berglund över en natt.

Rasmus Dahlin kan inte bli Anders Broström.

Men någon måste ta mig fasen bli förbannad ibland.

Någon måste visa känslor.

Någon måste skicka signaler, inte bara snacka om att fortsätta jobba, snarare med sitt kroppsspråk skrika ut:

”FAN, DET HÄR DUGER INTE!”

Förlåt svordomen, både här och i inledningen, men ibland finns en poäng med sådana.

December 2017 för vinterns upplaga av Frölunda är ett sådant tillfälle.

Det här laget tog ett steg tillbaka, började spela en rakare, enklare, mer ödmjuk och för spelarmaterialet passande hockey – belönades med 13 poäng på sex matcher.

Det här laget glömde bort vad som krävdes mot Rögle och Malmö – straffades, är nu tillbaka i ett tillstånd av oro och osäkerhet.

## Om det någonsin är tid att bli förbannad, på sig själv, på lagkompisarna, på tränarna, på media, på världen … så nog fan (häpp!) är det nu?

Dags att plocka fram känslor, bli lite förbannade, skriver jag om Max Friberg, Ryan Lasch, Christoffer Ehn & Co i Frölunda. Foto: TOMMY HOLL

 

***

Joel Lundqvist talade i lördags om en pågående process, om ett lag som tagit längre tid på sig än tidigare säsongers upplagor vad gäller att förstå vad som krävs, hur man ska uppträda, etcetera.

Det är december nu.

Det duger inte att vänta på tomten.

Att Sean Bergenheim försvann ur laguppställningen var (utöver det långt viktigare mänskliga perspektivet) en tung smäll.

Att Pathrik Westerholm också gjorde det betydde att vi inte ens fick se vad ett tvillingpaket kunde ha betytt.

Rakapuckar.com bild

Att Carl Grundström inte, efter Kanadaresan, fick växa ut till en målgörare av hög SHL-klass utan mest varit skadad har självfallet också satt ner klassen på Frölunda.

Men sådant spelar ingen roll nu, fansen har redan förstått att förutsättningarna förändrats, och jag trodde under den där goda sexmatchersperioden att spelarna också gjort det:

## Frölunda 17/18 är inget topplag som förväntas spela ut sina motståndare.

## Frölunda 17/18 är ett lag som måste prestera maximalt i varje match för att överhuvudtaget ta några segrar.

Det handlar alltså (om den finns kvar, vilket jag har en känsla av) för spelarna om att släppa tanken på att ”vi ska ju vara ett topplag” och istället börja slåss för livet.

Inse verkligheten.

Förstå allvaret.

Bli förbannad när det går emot, visa känslor, visa fansen, visa lagkamraterna att det gått tillräckligt långt, nu finns inte längre några bakdörrar, ingen mer tid för läxor att läras – nu är det dags att prestera.

I sex matcher såg jag ett lag där spelarna faktiskt visade prov på detta; rakare, enklare, snabbare i egen zon, försvar före anfall, ja, ni vet, allt det där.

Exempel: är det dålig spelbarhet hos lagkompisarna, chippa ut pucken och skäll sedan, ta inte ett extra varv i egen zon och leta spelalternativ.

Här felade Rasmus Dahlin och Matt Donovan flera gånger mot Malmö.

Det var helt fel signal att sända.

Det krävs den motsatta.

Ett hälsotecken hade varit att de lyfte ut pucken och sedan gapade sig blåa i ansiktet om de tyckte medspelarna inte gav nog bra understöd. 

Rakapuckar.com bild

***

Ni har sett att Frölunda kan – om alla följer riktlinjerna.

Frölundas spelare har själva sett.

Roger Rönnberg och tränarstaben också.

Det finns alla möjligheter att göra något bra (topp 6 är realistiskt) av den här säsongen, vad som krävs är  att alla spelare förstår … vad som krävs.

Utan den förståelsen riskerar Frölunda kvala för att överhuvudtaget få spela SHL nästa säsong.

Om jag överdriver faran? Tror faktiskt inte det; visst, tolv poäng ner till Karlskrona under kvalstrecket, men en snöboll kan växa med rasande fart, om ni förstår – om man inte agerar resolut för att stoppa den. 

Och även plats 11–12 med missade slutspelsinkomster som följd är en tung smäll.

## Det är därför jag efterlyser känslor.

## Förbannade spelare som ställer krav på sina kompisar.

## Förbannade tränare om ställer krav på sina spelare.

Jag har saknat Joel Lundqvists mörka ögon i höst, jag har till och med suttit och saknat att någon tagit en fajt, för även om jag inte är någon fan av sådana så har känslan varit att det funnits behov av en stor, fet väckarklocka.

I förra veckan trodde jag Frölunda vaknat för gott.

2x3–4 mot Skånes stoltheter fick mig att inse att jag hade fel.

Rakapuckar.com bild

Om det är Roger Rönnberg som behöver slå näven i bordet, om det är Joel Lundqvist, om det är någon annan, det vet jag inte.

Men med veckans stundande matcher mot lag Frölunda behöver ha efter sig i tabellen när vi skriver mars, Karlskrona och Mora, är det hög tid för någon att ta på rollen som bordercollie, skälla högt, ställa krav:

Alla ska med.

Alla ska in i flocken.

Alla ska följa regler, taktik, direktiv.

Annars bör det följa en konsekvens.

En början är att bli riktigt jäkla förbannad och visa känslor. 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
19 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Obbi, 2 år sedanSvara

  Underligt att spelet gick bättre med Joel på,sjuklistan, en tillfällighet? Nej det tror jag inte, tt ärr. Något är fel, finns ingen glöd, ingen jävlaranamma alls i den gubben.

  I övrigt, håller med, håglöst och uppgivet. Men får man tro Lias m fl är det ju i April det gäller... Fast det gäller ju vara med då också...
  Det blir inget slutspel som laget agerar nu, och gar gjort större delen av säsongen, det blir kvalserien till våren och då kommer det gå åt helvete, i bästa fall hamnar de i ingemansland och då antar jag Lias m fl menar att det är golfsäsongen de pratat om att var med i från april...
  Trodde Weber skulle tillföra mer känslor på,isen, men i Frölundas organsiation tillåts inga känsloyttringar, jäkligt konstigt då hockey är känslor, både på och av is. Det är i alla fall ingen Gentlemannasport som Handbollsgubbem, Sjöström m fl verkar försöka få det till

   Kommentar avatar
   Håkan, 2 år sedanSvara

   Håller med, sagt och tyckt länge att Joel bör kliva åt sidan.

 • Kommentar avatar
  Mikael , 2 år sedanSvara

  Helt grymt skrivet Henrik! Tycker nog iofs. Du kunde ta i ännu hårdare! För denna inställning är helt oacceptabel. Ställ gärna dessa frågor till RR.och laget! Läste en överskrift att fler tagit upp denna frågan

  • Kommentar avatar
   Dallasm3, 2 år sedanSvara

   FY FAAN! (häpp) vad bra skrivet. Frågan återstår. Vem sjå bli arg. Alla med en bokstav på bröstet har ju ett visst ansvar....

   • Kommentar avatar
    Bengan, 2 år sedanSvara

    Kan bara hålla med, gäller att visa lite känslor för laget. En sak jag vill se är en riktigt jobbig brunkar kedja, MRO-Ehn-Ståhlberg skulle hålla hög klass som en sådan, de kan jobba ner de flesta motståndarna.

     Kommentar avatar
     Putte , 2 år sedanSvara

     Har jag sagt ifrån början av denna säsongen ! Varför i helvete sära på stålis och rosse? Tillsammans med Lasu var dom bästa kedjan förra säsongen ! Sätt in Ehn där det blir great!

   • Kommentar avatar
    Peter, 2 år sedanSvara

    Kunde inte säga det bättre själv Henrik Leman, bra analys som vanligt!
    Dessutom tro jag att hela ledningen i Frölunda har överskattat säsongens trupp, med detta har all ödmjukhet hos spelarna blivit en belastning som ger en symtom av handlingsförlamning på hos spelarna, som dom tyvärr för närvarande inte kan hantera.

    • Kommentar avatar
     mike, 2 år sedanSvara

     Har väntat på att någon skall dra av en klubba i ren frustration länge nu.....inte hänt än. Ta en fight i den här ligan för att väcka laget känns poänglöst så länge det är matchstraff. Samtidigt känns det som att RR & co noga har talat om för Weber att det är aja baja, så något sådant lär vi inte få se i syftet att väcka laget som man kan göra "over there". Det är nog mer om motståndarna kliver över gränsen för vad som anses ok som "Grillen" antänds. Eftersom RR inte vill ha en förstakedja som visar vägen, absolut inte vill göra förändringar, då är det nog den här soppan till hockey vi kan förvänta oss. Förlamning i kedjeformationerna, värvningar som inte slagit ut, kulturbärare som inte får vara kvar. Grattis Frölunda, ni har själva satt er i skiten.

     • Kommentar avatar
      Nolte, 2 år sedanSvara

      Bra skrivet HL. Och tycker absolut inte att du överdriver när du säger att det kan sluta med kval om man fortsätter såhär, för så prekärt kan det mycket väl bli med det man visat upp stora delar av säsongen.

      • Kommentar avatar
       Lövet, 2 år sedanSvara

       Här är vi helt överens och som jag också noterat så saknar jag blicken hos Joel som säger att nu får det f-n i mig va nog.

       • Kommentar avatar
        Jonny, 2 år sedanSvara

        Tack Henrik, för som vanligt skriva bra!
        Ibland kan jag känna att, hur svårt kan de vara! Kom igen nu, köp läget och spela där efter! Men vad händer om vi nu inte vinner mer någon match o kommer till jul o har 2-5 poäng kvar ner till kval?
        Tror du man då börja ifråga sätta Roger eller Joel? Rör om något eller tror man så hårt på sitt bygge och ledning?

        • Kommentar avatar
         Thomas, 2 år sedanSvara

         Det här med svarta ögon och tävlings instinkt och viljan att vinna, det snacket kan vi glömma.
         Allt detta kommer med automatik när spelarna tror på spel idén.
         Som det är nu så tror väldigt få att matcha laget som görs nu kommer leda till framgång, om det nu är så att vi som sitter på läktaren är mycket tveksamma till hur laget matchas så kan jag lova er att det är ingenting mot vad varje individ tänker men ingen vågar säga, killarna är inte dumma, skall man bli hockey spelare på denna nivå så är man tävlings människa ut i finger spetsarna.
         Så fortsätter man matcha tex. lasch ihop med två killar som inte producerar alls och inte sätter ihop en ny Lasu femma så kommer inget att förändras.
         Känns som om RR inte är kapabel att förändra spel iden när förutsättningarna förändras, minns för ett par år sedan när Borken frågade RR om en plan B, blev ett jävla liv

          Kommentar avatar
          Sven, 2 år sedanSvara

          Instämmer till fullo!

          Kommentar avatar
          Manne , 2 år sedanSvara

          Rogers svar på det var: Så länge plan A fungerar, så behöver du ingen plan B.

          Kommentar avatar
          Manne , 2 år sedanSvara

          Ska rätta mig själv. Så länge plan A är tillräckligt bra, så behövs ingen plan B.

        • Kommentar avatar
         Danne, 2 år sedanSvara

         Bra skrivet HL! Som vanligt, bör tilläggas;-) Dock måste jag tillägga att dessa ”6 matcher” där spelet var rakare och enklare, tror jag handlar mycket om att andra spelare blev tvungna att kliva fram, man fick sätta ihop andra spelare. Det stavas, tyvärr, Joels frånvaro! Missförstå mig rätt, Joel ÄR VF, Joel är DEN lagkaptenen, Joel SKALL böra laget. Han ÄR den viktigaste spelaren och personen, en ledare, en förebild, en vägvisare. Men, han är ingen som lyfter 1a line och PP numera. Här måste RR underkasta sig spelarnas roller och optimera lagets prestation. Till att börja med att bygga en producerande 1a line och ett väl fungerande PP. Satsa på 1-2 producerande kedjor och 2 checkinlines. Fungerar inte med dagens trupp att ha 4 ”likvärdiga” kedjor. Där saknas Bergenheim och Westerholm, för att kunna få 4 likvärdiga kedjor. Hör måste ledarna tänka om. Hade Lasu, Carlsson, Bergenheim ex varit kvar, hade självklart förutsättningarna till 4 ”jämna” kedjor varit bättre. Men nu? Nja, lite väl mycket chans och brunkarspel över alla kedjor. Inga som hotar motståndarna byte efter byte. Ingen kedja som förlägger spelet i off zon, byte efter byte. Det har de flesta topplag.

         • Kommentar avatar
          Conta, 2 år sedanSvara

          Mycket bra skriven artikel Leman.det är fan på tiden att samtliga spelare i Frölunda visr mer djävlaranamma.Har man som devis Vi Ger Oss Aldrig så får man verkligen börja leva upp till det och inte som nu när man ger upp och ser uppgivna ut om motståndaren tar ledningen lett ett mål.ja en kvalserie tror jag ej Frölunda klarar.topp 6 är rimligt om det händer något NU.får fan mig vara slutlallat nu.

          • Kommentar avatar
           Göran J, 2 år sedanSvara

           Bra skrivit Leman!
           Dem kan börja med att visa vilja i båset.
           Beröm, applådera, slå klubborna i rinken när någon gör något bra, ex.vis går ner och täcker skott. Prata med varandra, peppa varandra. Sitt inte och häng, upp o stå, visa att ni vill vinna med vårt älskade Fröööööööööölunda

           • Kommentar avatar
            Anna Agdestein , 2 år sedanSvara

            Den här texten behöver Roger och hela Frölundas ledning läsa och ta till sig!

            • Kommentar avatar
             Gert, 2 år sedanSvara

             Håller med dig HL. Hockey är en ganska simpel sport, jobba hårdare än motståndarna och va lagom förbannad så vinner du oftast.

             • Kommentar avatar
              Manne , 2 år sedanSvara

              Lysande, rakt igenom!

              • Kommentar avatar
               Nike, 2 år sedanSvara

               Klockren text. Men de handlar om så mycket mer än att bara vara arg, i grund och botten handlar de om att ställa krav mot varandra. Jag minns för något år sedan då det skrevs om Wellman som i början hoppade över ett backcheck jobb till hundra procent , Roger hade då bara stått och väntat in Joel som ställde sig framför, spände sina svarta ögon i honom och sa att de där accepterar vi inte här.
               Den kravbilden känns som den försvunnit lite. Men innan kanske Joel hade mer hjälp i de jobbet av Lasu, Tömmernäs , Sundström mm, folk som var skolade i detta ledet under några säsonger. Jag vet att de står att ingen sätte högre krav än dom själva och de köper jag, men där kan ändå inte budskapet gå hela vägen fram till alla. Drar en spelare i en hel femma ner lite på sitt tempo så blir alla i femman drabbade. Många gör sitt jobb, men de finns en fläck som inte gör de ännu.
               Men ruggigt bra text Leman!

               • Kommentar avatar
                Matte, 2 år sedanSvara

                Har nu sett Malmö matchen tre gånger och Du har rätt i allt om hur svaga FHC var HL, utom den enormt negativa kritiken mot Dahlin som spelade 23.14 min 1 enda bakåt ( som inte var hans fel utan AA:s) samt ett eget mål framåt. Svagt och aldeles för enkelt att ta poäng mot FHC fans...
                För Er som tycker jag har fel, så får ni kolla en gång till och fundera på Malmös samtliga mål. Gunnarsson/ Nyberg var inne på två och Donovan på ett då han går bort sig vid sargen - 1:an
                Man skulle också kunna märka håglösheten i coachingen, som många klokt kommenterat. Den är än mer häpnadsväckande när man ser matchen igen.
                Dahlin skall ha rättmätig kritik när han ställer till det, men inte när han försöker rädda upp massa dåliga misstag.
                Han slog en icing en gång pga forwarden stack och bytte ( orutinerat) istället för att få ett bra läge. I nästa sekvens efter tekning, så tar han ensam upp pucken och sätter den på målvakten, så att alla kan byta. Det är föredömligt.
                Jag kan fortsätta - men jag vet också att han fepplade några gånger - men inte speciellt överdrivet. Han var definitivt inte orsaken till att FHC förlorade.

                • Kommentar avatar
                 Benny S, 2 år sedanSvara

                 Mycket bra skrivet! Precis det som saknas, det att någon ställer sig upp och ställer KRAV och erkänner att de varit för dåliga, än så länge!


                 Lämna en kommentar