Hockeyns ödesfråga – tempot som spelarna inte klarar?


► Vanliga tacklingar. Inga fula smällar. Oliwer Fjellström och Joel Mustonen åkte ändå på hjärnskakningar.
► Går hockeyn för fort för dagens spelare? 
► Är tempot högre än vad utövarna klarar av?
► Det här kan vara en ödesfråga för sporten. Jag diskuterade den med Frölundatränaren Roger Rönnberg. 

Rakapuckar.com bild

Hjärnskakningarna är ett gigantiskt hot mot sporten ishockey. Mats Rosseli Olsen är en av de som drabbats, även om det inte är därför han är borta. Jag pratade med Roger Rönnberg om ämnet, aktualiserat av huvudsmällarna Joel Mustonen och Oliwer Fjellstråm åkt på. Foto: MATHIAS PELKONEN (stora bilden)   


LISTAN PÅ HOCKEYSPELARE som tvingats lägga av på grund av hjärnskakningar, som i flera fall dessutom fortfarande lider av sviterna, är lång.

I Göteborg minns man Magnus Kahnberg och Sean Bergenheim.

I Karlstad Sanny Lindström, Ole Kristian Tollefsen och Marius Holtet.

I Luleå Cam Abbott – och snart kanske Patrick Cehlin?

Listan kan (tyvärr) göras oändligt mycket längre. Expressens Tomas Pettersson gjorde det i den här förnämliga granskningen (som jag önskar inte ska behöva uppdateras med Andreas Engqvists namn).

## Det snackas ibland om att hockeyn blivit tuffare, att det är problemet.

## Inte alls, är min känsla.

Snarare är det mer respekt ute på isen i dag, framför allt är klubbarna oändligt mycket mer vaksamma så fort en spelare får en smäll mot huvudet.

Frölundatränaren Roger Rönnberg tog Oliwer Fjellströms smäll som exempel, inte så kraftig, inte så att 19-åringen spydde eller mådde illa, Rönnberg poängterade att för 15, 20 år sedan hade det handlat om att ”skaka av sig och spela vidare.”

Inte i dag. Helt annat säkerhetstänk.

Rakapuckar.com bild

Och, vilket i sig är bra – inte speciellt många fula huvudtacklingar. Det händer, det blir fel ibland, men inte så ofta.

## Problemet, och det är enormt stort:

## Spelares hjärnor skakas om ändå.

## Utan att tacklingen är ful, utan att den primärt tar mot huvudet. För att det går för fort, för att skydden är hårda, för att spelare inte ser upp. 

Ibland krockar lirarna till och med på träning och får sina karriärer spolierade.

Fråga Sean Bergenheim

Sean Bergenheim i samspråk med Magnus Kahnberg, bilden tagen på den tiden Bergenheims hjärna fortfarande tålde hockeyspel. Sedan råkade han illa ut på en träning. Olycksfall i arbetet. Magnus Kahnberg, däremot. Hans karriär tog slut på grund av en tuff tackling. Men inte ful.


Både Oliwer Fjellström och Joel Mustonen råkade illa ut förra veckan, båda är nu i den så kallade hjärntrappan.

I inget av fallet var det en ful tackling.

De hann bara inte med att skydda sig.

Kan det fortsätta så här? Naturligtvis inte. För mig känns detta som en ödesfråga för hockeyn.

Roger Rönnberg sa klokt:

– Ska vi få en mamma som har en femåring att sätta sitt barn i ishockey istället för handboll så måste vi visa att det är en säker verksamhet.

Är den det? Just nu inte alls. Kan den någonsin bli fullt ut säker? Naturligtvis inte. Måste något ändå göras? Absolut. Tycker jag.

Rakapuckar.com bild

Min känsla:

## Hockeyn spelas i ett sådant rasande tempo i dag att många av spelarna inte hinner med.

## De har inte spelförståelse, split vision, god nog för att skydda sig.

## Lägg till stenhårda skydd och ni har en farlig situation.

Roger Rönnberg (bilden):

– Det är oroväckande för sporten ishockey. Vi behöver hitta ett sätt så spelarna klarar av att skydda sig själva. Så tänker jag. Inte sätta sig i situationer där de riskerar att åka på de här propparna. Vi skulle behöva jobba mycket med spelarnas perception, att få spelarna att titta upp, uppfatta och reagera.

– Vi måste få in tekniken, att spelarna får upp huvudet och kan orientera sig. Vi behöver skapa vanor hos spelarna, att varje gång de ska ta emot en puck, de måste veta: ”Där finns det en.” Att identifiera det, som bra spelare gör. Ryan (Lasch) vet ju innan han får pucken att ”han kommer komma emot” och backar ifrån.

Frågan har förstås två ingångar. En märkt ”tacklare”, en märkt ”tacklad” – men den första dörren är numera närmast på vid gavel.

Den andra behöver öppnas mer, tror jag.

## Förstå faran. 

## Inse vad det kan kosta att inte se upp – även om det inte finns någon illvilja hos motståndaren. 

## Spela inte i högre tempo än du klarar av.

– Han som tacklar, där tycker jag SHL och vi klubbar tagit kraftigt tag i sådana saker; handling, inte konsekvens, det känner jag mig trygg med. Men andra hållet, det tar längre tid, där måste vi jobba med utveckling av han som har pucken, att han måste förvänta sig att bli tacklad, man behöver få upp huvudet, man behöver utveckla tekniken på att få upp blicken så att man uppfattar något, påpekade Rönnberg för mig.

Rakapuckar.com bild

** Fjellström och Mustonen är sådana situationer, va? De kunde ha varit mer vaksamma?
– Ja, lite. Det tror jag. Det är också två som själva spelar i hög fart, med hög energi. Det gör spelarna nu för tiden.

Precis. Full fart i alla situationer. Det kan vara häftigt att se på – det kan också vara förödande för hälsan.

– Det är många unga spelare som åker på hjärnskakningar, jag har inte sett någon undersökning men känslan är att det ofta är de unga. Plus att det är många som är låga i sin stil, som Jesper Jensen (Brynäs) som åkt på många otäcka ”klockor”, han är här nere, precis som Cam Abbott var, sa Rönnberg och sänkte huvudet för att visa var ”här nere” är.

Han fortsatte:

– Då är det svårt (att ha uppsikt). Jämför med Ryan Lasch som är så här, med huvudet upp hela tiden. 

Alla hockeyspelare har inte Ryan Laschs spelintelligens. Då krävs, tror jag, att man anpassar tempot efter kunnandet, verkligen tränar på att hela tiden lyfta blicken och scanna av närområdet.

## Joel Mustonen åkte på en tuff hjärnskakning under slutspelet förra säsongen.

## Nu är han däckad igen.

## Var och en förstår, tror jag, att så här kan inte hockeyn ha det.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
20 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Lars-Anders, 8 månader sedanSvara

  Mjukare skydd?

  • Kommentar avatar
   Lövet, 8 månader sedanSvara

   Denna fråga kan ju inte tas upp för många gånger. Finns ju ett uttryck som säger att "farten dödar" och det gäller ju i viss mån hockeyn också. Tror det är viktigt som Roger tar upp att utbilda spelarna så dom kan ta emot en tackling bättre. Ryan är väl en av dom bättre på det i SHL då han vart tvungen p.g.a sin storlek. Fler borde kika på hur han klarar sig men det är ju inte enkelt när det så så fort därute. Jag är lite nyfiken på om det pågår några diskussioner om att göra skydden mjukare eller blir skaderisken för hög på andra ställen i kroppen då?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

    Det här med mjukare skydd känns ju som den logiska utvägen, men som jag svarade någon på Facebook – tydligen är det inte så enkelt som man kan tro. Tyvärr.

  • Kommentar avatar
   Martin, 8 månader sedanSvara

   Magnus karriär tog väl ändå till stor del slut pga den smutsiga tacklingen från Sebbe Karlsson.
   Det som hände senare i hans karriär var ju bara sista spiken i kistan. Lika trist varje gång det händer på någon hockeyrink.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

    Tacklingen som Karlsson satte in spelade med all säkerhet roll för Kahnbergs hjärna. Men tacklingen som satte stopp för karriären, Kilströms, det var på intet sätt ett fult överfall. Hård men rakt framifrån.

    Kommentar avatar
    Janne, 8 månader sedanSvara

    Nej, det är sant att Kihlströms tackling inte var så farlig, även om han "passade på" när han såg att Kahnberg var i obalans och inte kunde skydda sig. I den situationen gick det inte fortare än att Kihlström hade kunnat låta bli att trycka till Kahna i ansiktet om han hade velat. Däremot så var Sebastian Karlssons överfall på Kahna bland det fulaste och fegaste jag har sett på en hockeyrink. Det var också den smällen som lade grunden till att den inte alls lika hårda smällen ifrån Kihlström fick så förödande konsekvenser.

  • Kommentar avatar
   David, 8 månader sedanSvara

   Tack för att du tog dig tid och skrev om det, Leman. Det behövs lyftas, båda sidor är viktiga. Framförallt att motta tacklingen känner jag måste belysas mer.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

    Det är viktigt att respektera faran. Som att man inte springer ut på en motorväg utan full koll.

  • Kommentar avatar
   #18, 8 månader sedanSvara

   Det är en väldigt svår fråga du tar upp Henrik. Som pappa till en kille som spelat hockey i över 10 år och som precis lagt av har jag haft förmånen att se hur svensk hockey jobbar med sin utbildning av spelare på nära håll. Jag kan inte säga något annat än att jag är imponerad av hur utbildningen inom hockeyn har utvecklats. Ett jättearbete har gjorts och görs kontinuerligt där utvecklingen av den individuella skickligheten ligger i fokus, så det skulle vara mig fullständigt främmande att gapa på att man måste utbilda spelarna bättre. Möjligen aningen annorlunda. Min uppfattning är att förbudet att tacklas i unga år är olyckligt. Liksom man från förbundets sida säger att man skall sätta skridskoåkningen i unga år tror jag att medvetenheten och kunskapen i tacklandet också sätter sig i unga år. Hastigheten är inte speciellt hög i unga år, avståndet ned till isen inte heller avskräckande och hjälmarna är minst lika bra som de som elitspelarna använder. Tillstöter gör då frågan om de stora storleksskillnader som förekommer i unga år. Jag som haft förmånen att även följa amerikansk fotboll på nära håll då sonen även spelat detta kan då jämföra hur man, inom amerikansk fotboll, är mer intresserad av att spelarna skall vara någorlunda storleksmässigt jämna än att slaviskt följa födelseåret. Är någon storväxt i sin årskull får denne tacklas när när han spelar med jämnstora, dvs äldre, men får inte tacklas när han spelar med sin egen årskull för skaderisken anses för stor. Min farhåga är att således att hockeyförbundet genom det uttalade fokus man sätter på individuella färdigheter som skridskoåkning och puckbehandling när spelarna är unga i kombination med tacklingsförbud under dessa år helt enkelt inte utbildar spelare som naturligt vill hålla blicken högt. Tyvärr, om min farhåga är rätt, kommer detta problem bara att bli värre tills dess att en ny generation spelare, med annan utbildning, intar isarna.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

    Mycket intressant resonemang. Inte minst det här med att spela med jämnstora snarare än jämnåriga. Men det borde väl vara upp till varje distrikt, lite som det är med tacklingsförbudet och åldersgränsen? Nu är jag ute på hal is, i och för sig ... kan inte detta till 100 procent. Läkare som Yelverton Tegner menar att det inte ALLS är bra att unga lär sig tackla, hjärnorna är inte utvecklade och kan ta skada. Ska inte säga emot en sådan klok herre. Samtidigt ser jag ett problem när man inte tidigt får lära sig att respektera det faktum att det kan göra ont om man inte ser upp. Du skickar ju inte ut en tioåring i trafiken om denne inte lärt sig att se sig för och kolla så att det är bilfritt. Nå, svår fråga, självfallet.

    Kommentar avatar
    Gammelwargen , 8 månader sedanSvara

    Jag skulle vilja se någon form av statistik på hur de har det med hjärnskakningar i Danmark och Norge. I båda dessa länder är tacklingar tillåtet från det att barnen börjar med lagspel, dvs all norr om hockeyskolan. I Sverige är det väl U12 som gäller om inte jag minns fel. I övrigt medhåll på #18:s inlägg. Stort tack till dig Leman för att du tar upp ett svårt men viktigt ämne.

  • Kommentar avatar
   DD, 8 månader sedanSvara

   Det gäller att arbetas på bägge fronter som sagt. Men det mest grundläggande är ju att man ska ha respekt för de andra spelarna, inse att det faktiskt är människors hjärnor och liv som står på spel. Jag älskar tacklingar men tacklingar bör bara användas för att sätta stopp i spelet. Den bästa backen i modern tid, Nicklas Lidström behövde ju knappt tacklas, han tog pucken ändå. Visst är det roligt att se Kronwall göra en "Kronwalled" men inte så roligt att jag tycker det är värt människors hälsa. Inte för att Kronwall tacklar smutsigt på något sätt utanför att det är tacklingar med en hög riskfaktor.
   Det gäller tidigt att bygga split vision och en känsla för vad man har runt sig. Vissa är bättre på det än andra så klart. Men det är en svår kombination att alltid gå för fullt i varje situation och att samtidigt skydda sig. Är det t.ex. värt att sträcka sig efter en puck i ett farligt läge och utsätta sig för fara om man lyckas peta fram pucken? Det kanske blir till ett avgörande mål i Stanley Cup. Men är det i slutändan värt det? Svår diskussion men bra att det nu går att prata om detta i normalt tonläge utan att det hela tiden ska snack om att "öööh, kolla på bandy istället".

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

    Man ska ju ha klart för sig varför fysiskt spel finns. För att puckskickliga spelare inte ska kunna borra ner skallen i isen och göra vad de vill, det ska finnas ett hot, så att säga, ett som tvingar dem att se upp och släppa blicken på pucken. Den aspekten vill i alla fall jag inte ha bort från sporten. Men då krävs förstås att spelare respekterar faran, respekterar riskerna. SAMTIDIGT som det jobbas på respekten hos de som tacklar, att man inte ska tackla hårdare än att man klarar av att träffa rätt.

  • Kommentar avatar
   Per, 8 månader sedanSvara

   Det bästa och viktigaste jag läst på länge. Håller med om allt.
   Ett stort bakomliggande problem är hur man väljer ut unga spelare. Under lång tid väljs endast de som är bäst på skridskorna ut. Redan i 11-12 års ålder börjar man på olika sätt lyfta upp de som är bäst på rören och plocka bort de som inte är lika snabba. De som lyfts upp fortsätter såklart och de mindre snabba slutar. Vi har då spelare där alla är mkt bra på rören. Bland dessa finns ca 10% med speluppfattning. De går utomlands. De andra stannar kvar.
   Jag har sett flera spelare med blick för spelet men som är lite mindre och inte så snabba på rören som plockas bort i 11-15 års ålder.
   Spelare som Lasch, Spencer Abbott, tvilling Abbott, Rhett, Little etc är av en typ vi inte längre får fram i Sverige eftersom de väljs bort i tidig ålder. När då svenska lag letar spelare med spelförståelse måste man ofta gå utomlands där man ser lite bredare på ungdomar.
   Och med alla dessa snabbskrinnare med svag speluppfattning kommer smällarna. De är så många i yngre årskullar att man inte ens vill registrera dem pga rädsla för vad föräldrar ska tycka. Och i de yngre årskullarna finns inga läkare. Där finns tränare som vill vinna matcher och grabbar som inte törs säga ifrån efter en hård smäll.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

    Ruskigt intressant att ta del av den informationen. Om fokus så tidigt läggs på att få fram spelare, att de med lite mer blick för spelet men som möjligen är något sämre på rören väljs bort. Skridskoteknik kan ju tränas upp. Spelsinne är svårare. Skrämmande om det stämmer det du skriver mot slutet, med smällar som inte registreras. Tack för input!

    Kommentar avatar
    Per, 8 månader sedanSvara

    Hockeyförbundet har gett alla klubbar verktygen som krävs för att utbilda ungdomar i teknik och skridskoåkning. De som klarar dessa moment bäst anses ofta som bäst spelare oxå. Spelförståelse finns inte alls med bland de yngre (Stockholmsområdet) och man bedömer således inte det. Det påminner lite om skolan, de som lär sig rabbla floder i Halland får högsta betyg medan de som är mer i intresserade av att "förstå" hamnar i bakvattnet.

    Kommentar avatar
    Knutte, 8 månader sedanSvara

    Nja, jag vet inte riktigt om det är så att man plockar bort dom sämre skridsko åkarna redan så tidigt idag. Flera föreningar har börjat inse att det inte går att se vilka som kommer att bli bra spelare redan i den åldern. Man vill hålla breda trupper längre upp i åldrarna idag. Om man är med i en förening som börjar plocka bort 11-12 åringar för att dom inte är tillräckligt bra så är det nog läge att byta förening ändå.

    Kommentar avatar
    Per, 8 månader sedanSvara

    Jag kan bara uttala mig om Stockholmsområdet och där plockar man i praktiken bort vissa från 11 år. Man gör det genom att låta dem stå över byten i viktiga lägen. Ge dem korta byten. Ställa över dem i bp. Osv. Densom ställs över fattar ju vad tränaren tycker om dem. Och hur påverkas deras självförtroende av att ställas över? I förlängningen slutar dessa grabbar och kvar blir skridskofantasterna som knappt kan slå en pass. Det är ju ingen slump att alla SHL-lag letar utlänningar till playmakerrollen och att svenskarna är gnuggarna. Utsorteringen av barn sker i alla lag jag sett i Stockholmsområdet. Givetvis har alla föreningar fina visioner och inriktningar där man på heder och samvete intygar att man är en förening som värnar både det ena och andra. I praktiken betyder detta inget. Tränarna vill vinna, föreningarna vill vinna, högljudda föräldrar vill vinna och vem ska stå emot detta?

    Kommentar avatar
    Gammelwargen , 8 månader sedanSvara

    Tack Per för ett grymt bra inlägg. Tro mig när jag säger att det är lika illa i Göteborg. Men du kommer aldrig att få en tränare att erkänna det...

    Kommentar avatar
    #18, 8 månader sedanSvara

    Kan bara instämma...

    Kommentar avatar
    Matte, 8 månader sedanSvara

    Bra skrivet HL och Per - mycket bra kommentarer!

  • Kommentar avatar
   Malmberg, 8 månader sedanSvara

   Hur ser statistiken för huvudskador ut för SHL, jämfört med andra ligor? Tror det var galet att ta bort tacklingarna i ungdomshockeyn för några år sedan, då spelarna sedan kom upp i juniorålder och inte var tränade och vana för att varken ta emot tacklingar och ej eller hinna se upp för att skydda sig

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

    Den statistiken har jag inte koll på. Tyvärr. Angående tacklingar i ungdomshockeyn, se mitt svar till signaturen #18 ovan.

  • Kommentar avatar
   Guest, 8 månader sedanSvara

   Henrik Leman var inte Sebastian Karlssons tackling ful!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

    Jo. Mycket. Men det var inte den som avslutade Kahnbergs karriär.

    Kommentar avatar
    Guest, 8 månader sedanSvara

    ????????????????

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

    Se svaret nedan.

    Kommentar avatar
    Jock, 8 månader sedanSvara

    Nu var det ju inte den han syftade på...

  • Kommentar avatar
   Janne, 8 månader sedanSvara

   Hade inte Sebastian Karlsson kört över Kahnberg den där gången hade Kahna tålt Kihlströms smäll, så indirekt; Jo det var Karlssons smäll som, till slut, ändade Kahnbergs karriär.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

    Den spelade självfallet stor roll, men så är det ju alltid: upprepade smällar mot huvudet är skadliga. Men det jag syftade på i bildtexten var att den tackling som blev den sista som Kahnberg tog emot, den var inte ful.

    Kommentar avatar
    Janne, 8 månader sedanSvara

    Javisst, det förstod jag och håller med om. Det var bara en reflektion över hur farligt det är att få upprepade smällar mot huvudet, särskilt när den första smällen var så allvarlig. Och så ville jag trycka på att just den smällen, som Karlsson delade ut var synnerligen rå och feg. Han påstod ju efteråt att han inte hade för avsikt att skada, vilket ju syns väldigt tydligt på filmerna att han visst hade.

  • Kommentar avatar
   Daniel B, 8 månader sedanSvara

   Jag har vetat att det går fort i dagens hockey men att det skulle gå så jäkla fort visste jag inte fram till i söndags när jag var och tittade på Frölundas träning. Herregud säger jag. Spelarna flög ju fram. Sikket tempo, farten och dom ser så jäkla stora ut med alla skydd. Efter ca 30 min av träningen kommer jag ihåg att jag tänkte att konstigt att dom inte skadar sig oftare med tanke på farten. Står man vid sargkanten och tittar på en träning så inser man att det går fort om man jämför när man har sin plats i Scandinavium.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

    Bra reflektion. Man lurar sig lätt när man sitter högt upp på en läktare.

  • Kommentar avatar
   Ulf Ohlson, 8 månader sedanSvara

   Kan hjälmarna utvecklad på något sätt?

   • Kommentar avatar
    Danne#1, 8 månader sedanSvara

    Jag vet inte riktigt vad jag skall tro.. funderat mycket på detta med skadorna sen min egna aktiva karriär... Frpgan ör om det är exceptionellt i förhållande till andra skador? Tänker då på antalet, inte skadans omfattning i sig. Vet ju att flera fotbollskarriären avslutas i förtid pga trasiga knän. (Menar inte här att jämföra huvud mot knä, ni förstår). Det kanske ent enkelt är en del i riskkalkylen med att utföra någon form av idrott? Hur är det med rygg/nacke mm för störtloppsåkare?
    Självklart vore det önskvärt med 0 skador inom ishockeyn, men det är en fysisk sport och kroppen utsätts för risker. Tyvärr kommer det alltid vara en del av sporten och finnas en risk för skador. Precis som att åka inlines på fritiden; du kan ramla och slå ut tänder och bryta handlederna.
    Tråkigt som tusan, men skador har alltid funnit, dock är man mer uppmärksammad på det idag. Var ingen på 80-talet som ens nämnde ordet hjärnskakning knappt. Huvudvärk och yrsel? Ta en curadon och ut o spela. Hette det;-)

    • Kommentar avatar
     Patric Agblad, 8 månader sedanSvara

     Mindre rink = lägre hastigheter?

      Kommentar avatar
      Gammelwargen , 8 månader sedanSvara

      Det går inte långsammare i NHL trots mindre rink. Snarare tvärtom.

      Kommentar avatar
      Per, 8 månader sedanSvara

      Det går snabbar i NHL. Men beror det på rinkens storlek eller på spelarnas kvalitet? Jag tror på det senare.

    • Kommentar avatar
     Frölle, 8 månader sedanSvara

     Tror det var i dokumentären Ice Guardians där någon gammal NHL fighter hade en mycket enkel lösning på problemet, gör axelskydden mindre och mjukare, förr vågade man inte smälla på lika hårt eller i samma fart som man gör idag, då man kunde få jävligt ont själv. Farten blir nog svår att få ner, då måste man se mellan fingrarna för hakningar och fasthållningar vilket skulle fördärva spelet enligt mig.

      Kommentar avatar
      Danne#1, 8 månader sedanSvara

      Haha.. nja.. på 90-talet kapade jag till axelkåporna så dom var så små som möjligt... hindrade inte från tufft fysiskt spel. Kan dock aldrig minnas att man träffade huvudena på den tiden. Inte alls, faktiskt. Funderar på varför?

    • Kommentar avatar
     LG, 8 månader sedanSvara

     Bra diskussion om viktigt ämne. Nu blir det pinsamt, men för c:a 50 år sedan fick jag avsluta en kort hockeykarriär som 16-åring. Inga stora meriter (3 GP-pucksfinaler) men mycket hockey i mitt liv då (som nu). Det var mina föräldrar som stoppade min "karriär" efter att jag haft 3 hjärnskakningar på en och samma säsong! Jag kan garantera att det inte handlade om min fart, utan helt och hållet på min (bristande) längd och vaksamhet. Jag fastnade allt som oftast mellan motståndarens axel och sargen!
     Är man kortare så får man vara mer vaksam (precis som nämnts i denna tråd). Fjellström och Mustonen är ju inga jättar, direkt. Mer små, snabba illers.
     Jag TROR och tycker mig se att iaf Frölunda får fram de spelartyper som Per ovan inte längre upplever sig se. De flesta av våra "junisar" som redan nu tagit stor plats är små, snabba och tekniska. Hoppas de tränar in en självbevarelsereflex som exempelvis Lasch har. Han kanske kan vara "mentor" för detta.
     Idag var L Raymond (iller) med på värmningen. Det gör mig lite fundersam över vilken forward som då inte kan spela ikväll. Det var svårt att lista ut eftersom bara 14-15 gubbar var på den värmningen. Tror också att JG kommer att stå!

      Kommentar avatar
      Per, 8 månader sedanSvara

      Jag syftar inte alls på små illrar. Jag syftar på små spelfördelare som Lasch och Spencer Abbott. Killar med blick för spelet. Inte brunkare som Mustonen mm.

    • Kommentar avatar
     Christoffer, 8 månader sedanSvara

     Behöver ju inte vara skada som gör att Raymond tränar med A-laget.
     Kan ju bara vara så att RR vill se hur mycket han växt för att ha koll på hur redo han skulle vara för SHL-prao.
     Med det sagt så skulle jag inte vara förvånad om ngn blev skadad mot Malmö, väldigt fysiskt spel i den matchen.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

      Bara Jesper Emanuelsson som står åt sidan, han matchade med Hanhals Kings i ettan i går istället.

    • Kommentar avatar
     Conta, 8 månader sedanSvara

     Bra du lyfter fram detta ämne Leman.
     Är mycket tråkigt med hjärnskakningarna inom hockeyn,tråkigt med många spelare som får avsluta karriären i förtid sen får men för livet.Finns mycket att göra här,men ett stort problem är att många spelare fortfarande är respektlösa i beteende.Mycket anser jag beror på att det är lätt komma undan . Ta senaste matchen mot Malmö.Warg sätter hög fart och tacklar Söderlund i ryggen,som åker med huvudet före in i sargen.Söderlund har huvudet lågt,Warg måste sett detta,Warg kan avstå att fullfölja sin tackling men nej han fullföljde.Blev bara 2minuers utvisning.Mycket lågt straff för sånt fult agerande.
     Så länge straffen är så låga så kommer den här typen av överfall fortgå.
     Sedan undrarjag vem granskar situationsrummet egentligen?
     Bedrövligt vad som missats redan,säsongen har knappt börjat.Lindström i Saik blev ej anmäld,Hardt och Warg i Malmö i Malmö ej anmälda?
     Straffa dpm fula tilltagen hårdare,skall vara mycket mera kännbart om en spelare gör ett fult tilltag.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

      Detta var ju inte på något vis vad texten handlade om, Conta. Att man bör bestraffa spelare som tacklar fult är de flesta överens om, här har SHL tagit steg framåt. Jag tog ju upp EN HELT ANNAN aspekt, att spelare får hjärnskakningar TROTS ATT DET INTE är en ful tackling som ligger bakom, att farten är så hög att det kan räcka med en krock när spelare inte ser upp. Här finns en stor fara. Det var detta texten handlade om.

      Kommentar avatar
      Conta, 8 månader sedanSvara

      Jo jag förstår det,men respekten måste bli bättre spelare emellan.

    • Kommentar avatar
     Benga, 8 månader sedanSvara

     Bättre med mjukare skydd så det gör ont att tacklas (hårt). Hellre en axel som går ur led/skadas än en trasig hjärna på livstid.

     • Kommentar avatar
      VF 1984, 8 månader sedanSvara

      Mjukare skydd gör ingen skillnad. Det är inte hårdheten i skydden som skapar hjärnskakningar, det är katapulteffekten som kommer vid kollisioner i hög hastighet, där hjärnan roterar.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

       Rädd för att det är rätt, ja.


     Lämna en kommentar