Rönnberg: "Weber ska göra det han är bra på"


► Frölunda – hockeylag som vill bygga spel bakifrån.
► Mike Weber – tuff, rejäl NHL/AHL-back med mer av ”lyft ut pucken”-tänk.
► Hur få bästa utväxlingen av den kombon, Roger Rönnberg?
► – Vi vill vända spelet snabbt, sedan får vi se vad han klarar av.
► Måndag förmiddag gör Weber första passet med Frölunda. Första matchen? Kanske torsdag mot Luleå.

Rakapuckar.com bild

Snart får de känna på varandra, Mike Weber och Roger Rönnberg, i Frölundaborg. Första passet måndag förmiddag. Här nedan Rönnbergs resonemang inför framtiden med amerikanen från Pittsburgh.

 

DET ÄR INTE svårt att vara nyfiken på den närmaste framtiden i Hockeygöteborg.

En sak när Joe DiPenta kom in i Frölunda 2008 och visade ett övermodigt hockeylag att det enkla ibland är att föredra, det var före Roger Rönnberg-eran, innan Göteborgsklubben hakat på Skellefteåtrenden med fokus på konstruktivitet, vårda puck, bygga spel från egen zon.

Men nu kommer defensive backbjässen Mike Weber och ska in i ett system som är olikt allt han varit med om i Nordamerika tidigare, plus att rinkarna är fyra meter bredare.

Och så har han inte matchat sedan i våras.

Klart det här blir intressant.

Speciellt som det tog Oliver Lauridsen sisådär en halv säsong att hitta rätt.

Weber har sju veckor på sig (korttidskontrakt) att bevisa sitt värde, men jag skulle nog vilja säga att det även är upp till Frölunda att till stor del låta honom vara sig själv.

Lugnt och stillsamt pröva sig fram, utgå från sina styrkor, spela enkelt, sakta men säkert upptäcka att här finns andra passningsmöjligheter, andra ytor, annat tänk. 

Frölundatränaren Roger Rönnberg sa så här när vi pratades vid:

– Precis som med ”dansken” (Lauridsen) så ska Weber tillföra det han är bäst på. Vi har letat efter den här backen i ett år, det är inget vi har kommit på för att vi vi förlorat några matcher, det är viktigt att förstå. Vi hittade inte den backen före tradingstoppet förra säsongen men vi har fortsatt leta, och nu har vi hittat en som kommer så nära vår ”kravspec” som möjligt. Han ska givetvis göra det han är bra på i första hand.

Rönnberg var också noga med att poängtera:

Alla Frölundas backar behöver inte spela likadant.

– Det finns en tillåtelse att vara annorlunda i spelet med puck. (Jonathan) Sigalet spelar annorlunda än (Matt) Donovan, än Rasmus Dahlin. Vi har en sådan acceptans.

Självklart är det så. Lika självklart att Mike Weber inte kan gå in och över tid spela samma hockey i Frölunda som han gjort under sin NHL- och AHL-karriär.

Det kommer att krävas en viss anpassning.

Hur jobbar Frölunda här? undrade jag och frågade Rönnberg.

– Jag tror att nummer ett just med spelet över puck, det är att få en spelare trygg och lugn. Att tryggheten och lugnet finns, det är det absolut viktigaste, att vi inte styr hans beslut gör mycket. Sedan måste han få förklarat för sig var spelmöjligheterna finns på stora rinkar, men det får växa fram.

Mike Weber är inte i Frölunda för att klubben gått knackigt i höst, enligt Rönnberg.

Rakapuckar.com bild

Samtidigt var sportchefen Fredrik Sjöström häromdagen uppriktig med att  insatserna den här säsongen inte varit tillräckligt bra och att Frölunda behövde ”stärka upp” truppen.

Intressant fråga i mitt huvud: ska Frölunda influeras av Weber, ska Weber influeras av Frölunda, eller … vart tar det här vägen?

Rönnberg:

– Vi vill ha en ishockey som gör att vi vinner matcher, det är det absolut viktigaste, och vi har ju skarp statistik som visar vad som höjer sannolikheten för att vinna matcher, och … det krävs att man spelar bra med pucken för att vinna matcher i dagens SHL. Det vill vi fortsätta med. Sedan gör vi små justeringar hela tiden i vårt spel med pucken, jag tycker vi blivit snabbare senaste tiden i spelvändningarna, spenderat mindre tid i egen zon med puck.

Jag håller med här. Ända sedan omstartsknappen trycktes på efter raset i Växjö har Frölunda kladdat mindre i egen zon, lagt sig vinn om att ta sig ur egen zon snabbare.

Problemet är ju att man hittat andra sätt att förlora, men … en sak i taget.

In kommer nu 98 kilo amerikanskt stål, och kan Frölunda få Mike Weber att känna sig trygg, låta honom spela sitt spel, låta honom vara annorlunda, sakta men säkert ta till sig av nya influenser, då kanske det här blir bra.

Publiken kommer älska en kille som tacklar, spelar hårt och rejält.

Om han hinner med.

Om han tajmar rätt på fyra meter bredare rinkar.

Rakapuckar.com bild

Det är det jag brukar tjata om när många skriker efter en ”tung” back – det handlar inte bara om kilon, då kunde man sätta skridskor på en sumobrottare.

Nå, det här blir spännande.

Mike Weber, en meriterad, skicklig nordamerikansk back, möter Frölunda, Sverige, SHL och stora ytor.

***

”Amerikanskt stål”? Ja, Mike Weber är ju från Pittsburgh. Han fyller förresten 30 under sin tid i Göteborg, även om kontraktet inte skulle förlängas. 16:e december är den stora dagen.

***

– Oklart när han är spelklar, hänger på pappersexercisen, skrev Fredrik Sjöström till mig via SMS om Mike Weber.

Även om alla förbund och NHL agerar snabbt, är det rimligt att tro att en enda träning räcker för spel?

Jag hade nog gissat på Luleå (borta, torsdag) snarare än Djurgården (hemma, tisdag) som premiär för Weber, men … jag har haft fel förr.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
8 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 2 år sedanSvara

  Ja, det här blir verkligen spännande...
  Bra snack!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Tack.

 • Kommentar avatar
  Jonny M , 2 år sedanSvara

  Intressant läsning. Tror du att man tänker att hans som de låter stabila spel framför mål och kanske mer slänga ut en punk en att spela ska ”lära” fler inom Frölunda det? Såg du resonera lite om de. Men har man för vana att göra att göra så inom hockey? Vore ju smart om spelarna köper de sättet o tänka....

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Nej, Frölunda vill verkligen inte att spelarna ska "slänga ut" puckar, däremot FÅR de ju faktiskt spela det enkla spelet när situationen så kräver, men man ska ha respekt för att det är svårt i ett system som bygger på kreativitet. Ställer höga krav på spelförståelse och smartness.

 • Kommentar avatar
  mike, 2 år sedanSvara

  Weber är bra mycket bättre än DiPenta, både på rören och med pucken, så han skall bli mycket intressant att följa. DiPentas skridskoåkning lämnade en del att önska, och då är man snäll i omdömet. Lauridsen var ingen fantom på det heller, så det här känns bättre.

   Kommentar avatar
   Jock, 2 år sedanSvara

   I så fall är ju detta en kanon värvning! Lauridsen är en av dem största anledningarna till guldet 2016. Om Weber är bättre så blir jag jävligt nöjd med denna värvningen :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Skridskoskickligheten är helt klart en faktor att ta med i bilden, ja. Spännande, håller med.

 • Kommentar avatar
  Peter, 2 år sedanSvara

  Fattade jag rätt att han inte har spelat match sen i våras? Eller kommer han direkt från AHL!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Inte haft någon regelbunden hockey sedan förra säsongen, nej.

 • Kommentar avatar
  Svante, 2 år sedanSvara

  Blir succé!

  • Kommentar avatar
   Bäckmörten, 2 år sedanSvara

   Varför har han inte spelat match sedan i våras? Ingen som vill ha han, strejkar han, har han varit skadad eller hittar man inget pungskydd i rätt storlek? ;) Naturligtvis så hoppas man på det bästa, men magkänslan anar oro..

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Fans bör i alla fall ha visst tålamod, så mycket kan man ju i alla fall säga.

  • Kommentar avatar
   Greger , 2 år sedanSvara

   Äntligen en gubbe som kan rensa framför mål och Inger respekt av motståndare den typ av tyngd som saknats de senaste. Jag hoppas bara att han fått noggrant förklarat för sig va som gäller i Shl att man inte kan kasta handskar m.m tufft men rättvist spel så kan detta vara väldigt bra för Frölunda.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Du kan vara helt säker på att Mike vet precis vad som gäller angående att slänga handskarna, det är välkänt i Nordamerika hur europeiskt hockey fungerar här.

  • Kommentar avatar
   robert ström, 2 år sedanSvara

   Jag säger bara hur klarar han av kondisen med Europas hårdast tränade lag..

    Kommentar avatar
    mike, 2 år sedanSvara

    Frågan är väl snarare; varför skulle han inte klara det?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Det tror jag inte alls ska vara några problem.


  Lämna en kommentar