Morning Mailbag #22 – årets första frågestund


► Efter förra veckans lilla uppehåll är det här en måndag som alla andra.
► Ni ger mig vad ni har på hjärtat. Jag försöker svara så gott jag kan.
Morning Mailbag. Välkomna.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***


NHL DRAR IGÅNG i veckan, efterlängtat av många av oss, men allt är också omgärdat av frågetecken.

Redan är Dallas Stars coronadrabbat – hur ska detta gå?

Kan NHL klara det så som SHL gjort, med att lag som drabbas hårt helt enkelt får ta en covid-paus? Kan man? Hinner man? Programmet är ju monsterspäckat med i snitt drygt tre matcher per vecka.

Rakapuckar.com bild

Låt oss hoppas, låt oss hålla tummar och tår.

Sorgligt med Henrik Lundqvist (ni kan den storyn), trist med långtidsskadan på Nikita Kutjerov, sjukdomen som håller Jonathan Toews borta, men det finns ju gott om stjärnor att njuta av.

Nu har man något att göra till frukostarna ett tag framöver …

Andreas Johnsson i ny miljö, det ska bli djävligt spännande att följa. Snäppet mindre forwardskonkurrens i laget från Frank Sinatras (Hoboken) och Bruce Springsteens (Freehold) stat.

New Jersey Devils, alltså.

Nå, låt mig återkomma. Kanske. Vem vet vad som händer.

Som vanligt är det Viaplay, med Niklas Jihdes och Erik Granqvists passion, som gäller.

Rakapuckar.com bild

***

Ni vet ju att Joel Lundqvist blir historisk i Frölunda nästa gång han gör mål, står likt Niklas Andersson på 236, men det finns mer att hålla koll på.

Assist: Joel (370) är 18 från att tangera Niklas (388).
Poäng: Joel (606) är 18 från att tangera Niklas (624).

Niklas gjorde 715 matcher, Joel är nu uppe i 1046.

***

"Kan Max Friberg bli aktuell för NHL igen?", blev jag nyligen tillfrågad. Klart han kan. Han spelar ju sitt livs hockey, Skövdekillen. Jag tror inte han åker för vad som helst, dealen får vara bra, goda chanser till speltid i lag som verkligen tror på honom. Men visst finns chansen. Snart ska Seattle Kraken bli lag 32 också.   

***

Har ni sett, det finns alltså statistiska ”bevis” för att jag inte var snett ute när jag lyfte fram Filip Johansson i lördags.

Bäst någonsin (alltså sedan sådan statistik började mätas) under en match vad gäller att vara inne på skottförsök framåt, enligt Twitterkontot Better than a Monkey,


Låt oss ta detta med en nypa salt, om Frölundas forwards inte hade skjutit så mycket utan kört mer av sin snurr ute i hörnen så hade Filip inte kommit upp samma fina siffra.

Han hade varit lika bra ändå.

Lik förbaskat talar statistiken för min känsla, bra saker händer för Frölunda när Filip är på isen.

***

Stefan Elliott kommer snart tillbaka (lovar att kolla mer exakt när) och Mattias Norlinder närmar sig full träning. På anfallssidan är Johan Sundström med och konkurrerar, så även Joel Mustonen.

Roger Rönnberg och Frölundas tränarstab har verkligen ett tufft jobb framför sig, jag tog upp det i söndagens krönika; ni som inte läst får gärna göra innan ni har tankar och synpunkter i ämnet.

Rakapuckar.com bild

Minns att Rönnberg i den här texten talade om en ny fas efter JVM, att spelarna nu ska ”tävla om sina roller.” Det kan vara därför vi sett – och kommer se? – en del ändringar i kedjorna nu, för att Frölunda testar sig fram.

Det behöver inte vara fel. Tvärtom är det viktigt att ingen känner sig utanför.

14, 15 forwards är mycket när alla är hela och friska, men minsta snuva, minsta lårkaka, och numerären är tacksam att ha.

Samma sak gäller förstås på backsidan.

Fem SHL-matcher i morgon tisdag, Frölunda är spelledigt då, drar till Skellefteå på torsdag, har sedan Färjestad borta på lördag.

***

Twittrade så här i går, och jag har förstås inte ändrat mig.


Det är viktigt, hävdar jag, att minnas att bara för att ett matchstraff är galet så måste inte en spelare ha filmat eller ens förstärkt.

Man kan bete sig klantigt också. Känns mer som det är fallet med Greg Scott.

Jag är inte säker, dock. Och det kan knappast någon annan vara heller. Därför är det bra att inte slå fast saker allt för snabbt.

Rakapuckar.com bild

***

Det gick ett rykte på Facebook i går, ett som sa att Nicklas Rahm skulle sparkas som tränare för HV71. På klubbens webbsajt talade ordföranden Sten-Åke Karlsson om sitt förtroende för både Rahm och sportchefen Johan Hult, och även om sådant kan förändras från egna dagen till den andra … såg ni de enskilda misstagen som knäckte HV i Örebro där 2–0 blev 2–5?

Vad fasen ska Rahm göra åt det i båset?

Jag inser att det ibland är ett måste att agera, men jag tror inte på det i HV:s fall.

Det lät på Johan Hult i C More som att man tittar på att förstärka spelartruppen, det är säkert en god tanke, men en enskild spelare kommer inte förändra allt för HV. På något sätt måste den här gruppen komma samma, inse läget, spela tajt defensiv hockey, spela byte för byte, slåss för sitt (sportsliga) liv.

Jag följer laget för dåligt för att veta mer exakt vad som behöver göras, men om det inte finns ett stort spelarmissnöje med Nicklas Rahm (det har jag inte hört) så är jag tveksam till en tränarspark som åtgärd här.   

Rakapuckar.com bild

 

***

Okej, nu slutar jag, nu är det er tur. Årets första Morning Mailbag. Välkomna!

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
16 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Petey, 3 månader sedanSvara

  Frågan är hur många förluster till klarar Nicklas Rahm i HV71 innan kvasten går, det är tydligen ganska heta komentarer för Rahms avgång inom support skaran och en del sponsorer har jag hört från en HV71 kompis.
  Frågan är hur Frölunda kommer att hantera sin tjocka forwads och back uppsättning när alla är friska!
  Personligen känns det kanske lite overkill med spelare som kvalité mässigt står på samma nivå som nu blir utanför laget!
  Det kan bli tuffa träningar mellan spelarna som ligger längst ut i harakin!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Så tuffa träningar vet jag inte, alltså inte extra tuffa på grund av att det kan vara många som vill spela; Frölunda är ju så oerhört tydligt med att konkurrens inte ska vara en motivationsfaktor, så jag tror inte spelarna riktigt tävlar om istid på träning dagen före match. Där finns nog en rönnbergsk plan. ;=) Men OM det inte blir skador, sjukdomar, avstängningar så blir det intressant att följa hur Frölundas lag formeras kommande tiden.

 • Kommentar avatar
  Tobias , 3 månader sedanSvara

  I lördags inför HV matchen pratades det om Lash in... Hur troligt är det att han hamnar i HV? Får ju rysningar av den tanken ...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Tja, jag vet inte om jag ska vara ärlig, han ska vilja, HV ska vilja, HV ska anse att just Lasch är rätt väg att gå, att han så pass sent på säsongen snabbt kommer in i spelet, in i laget, och kan bidra. Kan se både och här. Men jag trodde kanske mer på det förut, alltså att något skulle ha hänt vid det här laget. Men sorry, har inget bra svar. :(

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 3 månader sedanSvara

  Vet du om Frölunda kommer hem mellan matcherna? Eller "roadtrip"?
  Får ni murvlar vara närvarande vid endast en träning i den här veckan?
  Om i så fall, hur ska det bli nästa vecka med TRE hemmamatcher? Tre träningar som ni får se? Eller vet man inte det än?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Tror INTE de ligger ute i veckan, en av få chartertrippar, säkert hem torsdag natt, lite senare fredagsträning än vanligt, och så buss upp till Karlstad lördag, det är ju kvällsmatch. Vi får se onsdagens träning. Nästa vecka, kan inte tänka mig att vi får se alla träningar, två är säkert max.

 • Kommentar avatar
  Maxad, 3 månader sedanSvara

  Joel är bra. Och han kommer naturligtvis gå förbi Niklas poängmässigt. Men för mig är Niklas ff den bäste som spelat i VF dressen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Det förstår jag.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Mina rader var inget som helst ställningstagande i den frågan. Bara en faktauppgift. :)

   Kommentar avatar
   Maxad, 3 månader sedanSvara

   Det trodde jag inte heller. =0)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Ville bara förtydliga. :)

 • Kommentar avatar
  Per, 3 månader sedanSvara

  Scott förstärker. Det är fakta. Det finns inte en hockeyspelare över 10 år som faller in i sargen efter en sådan liten knuff om man inte förstärker. Alla som spelat hockey vet det.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Nej, Per. Alla vet ingenting här. Det KAN vara så, kan också vara så att Scott tar emot tacklingen dåligt, sedan slår han ansiktet l sargen - och då får man jävligt ont! Med lite ödmjukhet i kroppen förstär man att allt inte alltid är självklart.

   Kommentar avatar
   Per, 3 månader sedanSvara

   Nej, det är helt omöjligt att man far in så i sargen efter den lilla knuffen han får av Rhett. Helt omöjligt. Det vore som om du skulle fara i marken med huvudet först om en gammal polare klappar sig på axeln. Det sker heller inte. Om du inte förstärker vill säga.

   Kommentar avatar
   Per, 3 månader sedanSvara

   dig

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Delar uppfattningen att knuffen inte är hård, som du säkert läst så tycker jag matchstraffet är alldeles galet, och Scott gör ingen bra figur här. Men att förutsätta att han själv slänger sig in sargen, utsätter sig för rätt rejäl smärta, allt detta för att KANSKE få en 2+10 eller t.o.m matchstraff på Rakhshani, så långt tänker jag verkligen inte gå. Nå, överspelat nu.

   Kommentar avatar
   Per, 3 månader sedanSvara

   Om man får en knuff i ryggen viker man inte knäna som scott gjorde. Om man inte vill förstärka alltså.

   Kommentar avatar
   TL, 3 månader sedanSvara

   Håller med Per. Sen att han slog i munnen va ren klantighet och även det som gjorde att det blev matchstraff när domarna dömer efter konsekvens istället för handling.

   Kommentar avatar
   Per, 3 månader sedanSvara

   Vi har väl alla varit med om att man är ute en sen kväll och en gammal polare smyger upp och dunkar sin hand i ryggen. Inte fan viker våra ben sig då som hos en ettåring som håller på att lära sig gå. Scott förstärker. Punkt.

   Kommentar avatar
   Christoffer, 3 månader sedanSvara

   Jag tycker det ser ut som att knäna viker sig efter att huvudet träffat sargen. Jag tror inte det är filmning. Dessutom kan jag förstå att straffet var så hårt, Rhett kommer ju i princip in som tredje gubbe då han redan är engagerad med #37.

   Kommentar avatar
   Per, 3 månader sedanSvara

   Hade benen inte vikt sig direkt, dvs han hade stått kvar med raka ben, hade han inte slagit i tänderna i sargen.

   Kommentar avatar
   Manne, 3 månader sedanSvara

   Scott har helium i skridskorna.

   Kommentar avatar
   Manne, 3 månader sedanSvara

   Scott har helium i skridskorna.

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 3 månader sedanSvara

  Med tanke på publikbortfallet under hittills samtliga spelade matcher i SHL. Ser man någon målmässig skillnad i jämförelse med tidigare säsonger för lagen - eller så är bara allting sig likt sen tidigare(som vanligt)?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Du tänker på om fler eller färre mål görs? Oj, det har jag dålig koll på.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 3 månader sedanSvara

   Ja, riktigt! Där publiken kanske också, i spelets hetta kan ha en viss inverkan? HL, Du vet hur de snackar i fotboll: "Den tolfte spelaren." Ha en fortsatt bra dag - vad som helst! ;)

   Kommentar avatar
   Stats-Andreas, 3 månader sedanSvara

   Om man räknar ut ett genomsnitt på hur många mål lagen har gjort per match så kommer jag fram till att: Säsong 19/20: 2,67 mål per lag och match (728 matcher, 1941 mål) Säsong 20/21: 2,84 mål per lag och match (418 matcher, 1189 mål). Siffrorna hämtade på SHLs hemsida kl 12, 2021-01-11...

   Kommentar avatar
   .xX RBK Xx., 3 månader sedanSvara

   Jag gillar Edwards spekulationer och undrar även om tabellen sett ut som den gör (MED eller UTAN publik) Rögle 1:a Frölunda 2:a osv. osv......

   Kommentar avatar
   .xX RBK Xx., 3 månader sedanSvara

   Alltså även hur stor del har publiken i sitt lags framgångar?...

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 3 månader sedanSvara

   Stats-Andreas: Har gjort som Du, kikat på ytterligare en säsong tillbaks(18/19) och då med en blivande faktor på 2,593... (1888 mål). Visserligen är inte grundseriegången för 20/21 färdigspelad, men med dessa ändå marginella åtskillnader sedan tillbaka och för ögonblicket faktiskt fortsatt lite vidare uppåt. Så får jag kanske dock då, glömma det här med 'tomma läktare' - när det i alla fall rör sig om målproduktionen. ;)

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 3 månader sedanSvara

   Ja, .xX RBK Xx.! Nu såg Du hur min sista funderare blev. Precis som Du säger, så kan man ju alltid spekulera om det hela - hur än svårt mätbart det är. ;)

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 3 månader sedanSvara

   *...här blev.

 • Kommentar avatar
  JanneBD , 3 månader sedanSvara

  Det skulle vara kul med lite statistik för denna publikfria säsong, som Edward är inne på.
  Är det fler bortasegrar? Är det någon skillnad på utvisningsminuter? Osv.
  Har någon kollat på detta.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Har inte detaljkollat, men kikar man på hemma- och bortasegrar så är det rätt rejält med hemmasegrar även i vinter. Fler än jag trodde. Favören tycks bestå. Något förvånande, måste jag säga.

   Kommentar avatar
   Nolte, 3 månader sedanSvara

   För mig som spelat ishockey på lägre nivå där det sällan va publik på matcherna utöver närmast sörjande så upplevde jag iaf att själva känslan av att spela på hemmaplan gjorde mer än publiken. Man vaknar upp hemma, kan göra sina rutiner, behöver inte sitta på buss, kommer ner i sina egna lokaler som man känner osv. De få matcher jag spelade med runt 1000 pers på läktaren på bortaplan blev jag nästan bara taggad av. Så tror inte att publiken i sig påverkar så enormt mycket här utan att det är andra faktorer som väger in.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Klokt resonerat. Jag delar den uppfattningen.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 3 månader sedanSvara

   Nolte: Vilka fler "andra faktorer" än de Du tidigare här har presenterat tror Du "väger in" - mer än publiken?

   Kommentar avatar
   Janne BD, 3 månader sedanSvara

   Bra fråga. Jag har aldrig spelat Hockey men det hade varit kul att höra mer från Nolte eller andra som spelat.

 • Kommentar avatar
  Emil, 3 månader sedanSvara

  Hej Leman! Har du fått några nyheter kring Mustonen och hur han mår?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Han är med och tränar igen sedan en tid, tycks kunna återhämta sig ordentligt, i alla fall när det handlar om träningar med maxpuls. Än har han inte testats i match, men det är ju tuff konkurrens också. Säkert ska han göra en match snart för att se hur kroppen svarar. Det är i alla fall min gissning.

 • Kommentar avatar
  Pippo, 3 månader sedanSvara

  Sanny och Svensson tog i sin podd att det finns lite NHL intresse för Friberg med tanke på hur bra han spelar. Vad tror du om hans chanser att återvända och vet du hur Friberg resonerar i frågan?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Jag hade faktiskt med en snutt om detta i den här texten. Hörrödu ... läs ordentligt. ;=)

   Kommentar avatar
   Pippo, 3 månader sedanSvara

   Det hade du, och det hade jag läst... Men hinner glömma av det mellan läsning och poddlyssnandet. :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Haha ... :O) Skojade bara med dig. Men mer än så vet jag inte. Men jag tror som jag skrev, alla spelare är givetvis intresserade av NHL, men har man varit där, gjort sina AHL-år, tror Max vill känna att klubben verkligen vill ge honom en chans.

   Kommentar avatar
   Rikard S, 3 månader sedanSvara

   Fan är det någon man unnar NHL-spel är det Max.

 • Kommentar avatar
  Daniel B, 3 månader sedanSvara

  Toews, du skrev sjukdom. Jag som inte har hängt med snacket gällande NHL visste inte detta. Är det något allvarligt?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Min gissning är att han haft corona, känner sig utmattad, energilös, lite som Mustonen (tycker jag det låter som). Men jag har ingen info alls, i nordam. media skrivs det om undisclosed illness, så vi får se.

 • Kommentar avatar
  .xX RBK Xx., 3 månader sedanSvara

  Luleå bryter alltså den överenskommelsen shl lagen haft sinsemellan (Lassinantti ) om att ej värva för nästkommande säsong!
  Då är det väl fritt fram för övriga att göra likaså?...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   I senaste texten skriver jag att Frölunda redan släppt det här med stopp.

 • Kommentar avatar
  Paul Axel, 3 månader sedanSvara

  Jan Mursak har ett väldigt målsinne och ett bra skott. Varför använder han inte det oftare, eller har han blivit en spelare som skall ersätta Ryan Lasch som passningsläggare.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Det är en väldigt bra fråga. Håller med, han har ju verkligen ett bra skott, känns som han letar pass i varje läge juat nu.

 • Kommentar avatar
  ulf friman, 3 månader sedanSvara

  Swishade in ett bidrag låg efter med lite cash men efter Sjukskrivning en längre tid så gjordes en utredning av FK. Stoppade ersättningen i 6 månader. nu är den klar och jag fick ersättningen igen. två kraftiga diskbråck i nacken en kot - kompression nervsmärta och tappad känsel i arm och hand. Opererad och inplantat i nacken nu. tydligen måste den lilla människan strida mot monstret FK för att få rätt. Så hoppas du har överseende med inte betalat på ett tag.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Ulf: Alla betalar efter förmåga, med allt elände du drabbats av behöver du VERKLIGEN inte be om.överseende Se du till att ta hand om dig istället. Allt gott!

 • Kommentar avatar
  STM, 3 månader sedanSvara

  Leman. Först tack för alla bra texter!
  Tror Frölundas bredd är en stor tillgång. Man ser redan nu att om det "går" Corona i laget eller man åker på skador och så...så har vi ändå ett ruggigt bra lag att ställa upp med. Känns tryggt. OCH det tror jag spelarna också "köper" därför tror jag inte det är/blir problem i truppen. Alla vet vad som gäller och tar fördelen alla dagar i veckan av det!
  Sen något jag skrev häromdagen:
  Vore kul med en krönika kring detta med att vi fortfarande kör utan publik. Det har blivit ett normaltillstånd nu. Och det är säkert fler än jag som förvånas av hur bra det funkar. Känns som spelarna vant sig också. Finns inget att "dölja" sig bak. Ingen publik som manar/eldar på, inget buande heller. För en gångs skull får hockeyn tala och jag gillar det. Alla lag får mer samma förutsättningar.
  Vore kul med dina tankar kring detta. Då du var väldigt tveksam till hur säsongen skulle bli utan publik (jag uppfattade dig som så i alla fall)...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Tack för att du läser - jättekul att du gillar! Ja, jag var lite tveksam till det publiklösa, måste säga att jag är förvånad över att man vant sig så snabbt. Under själva matchen tänker jag inte på det. Men jösses, som jag längtar till hösten och lite mer normalt.

   Kommentar avatar
   STM, 3 månader sedanSvara

   Ja jag håller med. Blir kul när man kan gå på plats igen. Men bor långt ifrån och gör endast ett par nedslag per år i Skandinavien så följer ju oftast via TV varje år. Och som sagt. Tyckt det funkat väldigt bra. T.o.m. kul när man hör än mer av spelarna och båten nu på TVn...

   Kommentar avatar
   STM, 3 månader sedanSvara

   Scandinavium* jävla autocorrect...haha

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Haha ... Ja, inte minst TV-matcherna fungerar bra för mig. Men även på plats, efter ett tag glömmer jag hur tomt det ekar.

 • Kommentar avatar
  .xX RBK Xx., 3 månader sedanSvara

  Nu TUFFAR vi till oss lite mer!... varför får vi inte fram mer kaxiga poänggörare??.....
  Vi har materialet men verkar ej ha kunnandet?.....

  • Kommentar avatar
   Vinken , 3 månader sedanSvara

   Hur ser truppen ut inför nästa säsong


   Lämna en kommentar