Raka rör från Rönnberg – Lasch får ny lekkompis


► Det hade förstås inte ett dyft med min morgonkrönika att göra, men det var en tuffare Roger Rönnberg i dag.
► Nya kedjor. 
► Tydligare i kritiken, i budskapet till spelarna, tuffare krav:
► Dags börja jobba, dags visa hur man spelar Frölundahockey.

Rakapuckar.com bild

 

DET VAR ETT stentufft tisdagspass, fullt fokus på närkampsspel, ta sig förbi sin gubbe, stoppa sin gubbe, använda kroppen, spela fysiskt – kräma ut allt.

– De var helt slut, vi fick korta av passet, sa Roger Rönnberg som vare sig skrädde orden eller höll inne med gesterna när jag sa att närkampsspel, det kan då behövas tränas på.

Han höll med. 

Har sett vad alla andra sett. 

Räddes inte heller att säga det offentligt, on the record.

Vi snackade Malmömatchen (3–4) och Rönnberg var rakt på sak:

– Så här kan man inte spela försvarspel, bara åka förbi, sa han och visade på sig själv, petande lite med klubban mot fiktive motståndaren Leman som stod någon meter bort.

Känslan jag fick var att … tja, ni behöver inte kalla det ”förbannad” som jag var inne på i min krönika, men det var en reaktion, det var lite som att … nu får det vara nog.

Just vad jag eftersökte.

– Nu är det dags, sa Rönnberg vid ett tillfälle och fullföljde inte meningen, sannolikt för att jag avbröt honom med ännu en fråga, men bara det faktum att dags-ordet kom upp gav en bild av att det är allvar nu.

Rakapuckar.com bild

Vi snackade om det här med att spela klart försvarsspel innan man går till anfall, agera tufft, rejält, bestämt och synkat i närkampsspelet, hur det suttit ibland men försvunnit lika fort.

– Flera gånger har vi trott att spelarna förstått, men vi har blivit lurade, tyvärr, fyllde Rönnberg på med.

För att vara en svensk tränare var det där en rak och besk passning till spelarna:

Nu får det vara nog.

Eller om ni hellre vill:

Det är dags nu …

Lundqvist, Lasch, Mustonen – spännande att se 

 

Kul, tyckte jag som föreslagit just detta, att Joel Mustonen – killen som backar loss, hittar ytor, alltid är redo att göra mål – nu får chansen med passningsgeniet Ryan Lasch och Joel Lundqvist.

Minst lika intressant att Mats Rosseli Olsen nu ska bilda en jobba häcken av sig-enhet med Simon Hjalmarsson och Sebastian Stålberg.

– Spännande att se Mustonen med Lasch, sa Rönnberg men poängterade att han minst lika mycket såg fram emot att se Hjalmarssons kedja.

Rakapuckar.com bild

Inte heller här höll Frölundatränaren inne med kritiken, sa när Max Friberg gick förbi:

– Max slår våra kärnspelare i det hårda jobbet alldeles för ofta, jobbar hårdare än Stålberg, Rosseli Osen, till exempel. Nu får de, med ”Hjalle”, visa vad de är gjorda av, visa hur man spelar Frölundahockey. Jag har varit missnöjd med det.

Rönnbergs Frölundahockey är lika med stenhårt jobb i alla situationer, mycket skridskoåkning, och så lite spets på det.

Han har saknat det hårda jobbet, i alla fall konsekvent, allt det där som vi varit inne på: göra det tråkiga jobbet, spela klart defensiven och så vidare.

Nu är det dags, för att fortsätta med den terminologin, att spelarna hakar på tåget, närmast mot Karlskrona (torsdag) och Mora (lördag).

Lias Anderssons kedja är intakt, junioren Jesper Emanuelsson (som föga förvånande trampat lite vatten på slutet) är extraforward, det lämnar Christoffer Ehn att leda ännu en hårdjobbande kedja, med Max Friberg och Pontus Widerström.

– De ska kunna konkurrera med den kedja (Nicklas) Lasu byggde under alla år, sa Rönnberg.

Rakapuckar.com bild

Två hårt jobbande, två – på papperet – mer producerande kedjor.

Känns som ett avsteg från fyrkedjorstänket, sa jag.

Dock utan medhåll från Rönnberg.

– Jag har fortfarande krav på att ”Hjalle”, ”Rosse” och Stålberg ska producera, annars har vi inte byggt ett bra lag. Jag tycker det är samma tänk, men de måste ”resetta” sitt sätt att spela. Kan vara att Rosseli ändrat sig för mycket när han spelat med Lasch.

Den förklaringen köper jag rakt av. Har alltid ansett Rosseli som bäst när han börjat en bit ner i hierarkin och ”överpresterar” snarare än som nu … tvärtom.

Nå, det var en högintressant tisdag, detta.

Raka besked av Roger Rönnberg.

Tuffare kravställning.

Personella förändringar som jag gillade.

***

Nej, ingen PP-träning, vet inget om eventuella förändringar. Inget annat nytt att rapportera, direkt.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
23 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Mikael , 2 år sedanSvara

  Tack Leman
  Får hoppas att det inte bara är tomt snack......

  • Kommentar avatar
   mike, 2 år sedanSvara

   Skönt att det händer något. Mustonen har ett härligt rakt-på-mål-tänk och verkar tänka skott före passning. Som du säger, backar upp för att hitta ytan i slottet eller strax utanför. Känns nästan ensam om att spela så, tyvärr. Skall bli kul att se vad dessa tre kan få ut tillsammans. Även om Joel är i en svacka för tillfället, låt vara om den tidigare skadan stör eller ej, så är han en ypperlig spelare framför mål, så det kan nog bli bra. Bra att RR agerar. Det går inte att rulla på i all evinnerlighet när det kärvar som det har gjort.

   • Kommentar avatar
    Dimebag , 2 år sedanSvara

    Spännande. Synd att man inte skickade ner MRO ett par steg till, gärna utanför truppen.

    • Kommentar avatar
     Thomas, 2 år sedanSvara

     Nu vet vi, RR läser rakapuckar :)

     • Kommentar avatar
      Mats Emanuelsson, 2 år sedanSvara

      Om inte Stålberg gör sitt jobb till 100%, förstår jag inte varför han överhuvudtaget är med. Exakt vad bidrar han med då?

       Kommentar avatar
       Sven, 2 år sedanSvara

       I min värld bänkar man spelare som inte gör jobbet. Sen ger man dem en ny chans.

     • Kommentar avatar
      Hans åsberg , 2 år sedanSvara

      Hej Henrik nu när tabell placeringen är som den är tror du det blir samma januari träning nu med i så fall kan vi nog hälsa hem

      • Kommentar avatar
       Erik Johansdon, 2 år sedanSvara

       Vi är ju flera som gnällt på MRO för onödiga utvisningar. RR har ju bekräftat att de beror på dåligt jobb. Redan efter 5-6 matcher pratade vi om att RR skulle statuera exempel. Frustrerande att han väntat tills nu. Har han pekat ut enskilda spelare på det här sättet förut?

       • Kommentar avatar
        Jonny M, 2 år sedanSvara

        Bra dag idag Leman! Två kanon läsningar du har levererat!
        Tack!

        • Kommentar avatar
         Lövet, 2 år sedanSvara

         Gott att Wide får vara med och kriga ber motståndarna det har verkligen
         förtjänat!!

         • Kommentar avatar
          Bengan, 2 år sedanSvara

          Gott att det händer något, 2 brunkar kedjor är bra, MRO skall spela det spelet, han är en brunkare av hög klass, inget annat. Hjalmar och Ståhlberg passar bra, de kommer göra en del mål också. Mustonen och Lasch blir intressant. Det är kanon att du skriver om laget, vad skulle man annars göra när jobbet blir trist. Swishar en hundring, det är ju jul snart

          • Kommentar avatar
           Nolte, 2 år sedanSvara

           Positiv läsning, spännande ändring jag velat se länge. Också positivt med en liten mer frispråkig och kritisk RR. Med det sagt, så finns det ju absolut 0 garanti för att det går bättre på Torsdag, jobbet måste fortfarande göras precis som alltid, inget kommer komma gratis. Men tror och hoppas på att mustonen kan ge förstalinan en positiv injektion direkt.

           • Kommentar avatar
            Danne, 2 år sedanSvara

            Snyggt! Dock fortfarande tveksam till att Joel skall bära en 1a line! En Hjalmar där hade ökat möjligheten till prestation oerhört! Joel kan och bör få samma viktiga roll i VF som han har i landslaget. Rätt man på rätt plats, ganska enkelt. Egentligen

             Kommentar avatar
             mike, 2 år sedanSvara

             Han har ju gjort det tidigare, så varför inte nu? Varit ur slag, säkerligen pga skadan. Ryan är ju ändå playmaker. Tillsätt en sniper så kan Joel ta jobbet framför mål. Blir en bra kombination. Det är ju inte så konstigt att han har en plats i fjärdekedjan i landslaget, där dräller det ju av offensiv skicklighet. Inte riktigt samma "skills" i Frölunda. Klart att man skulle kunna testa Hjalle med Lasch & co men han har ju inte direkt öst in poäng han heller.

             Kommentar avatar
             Nicke, 2 år sedanSvara

             Tror det kan bli bra med Julmusten i Joels kedja. Nu får vi också två "brunkarkedjor" som kan se till att förstakedjan får börja med tekning i anfallszonen. Om nu inte Joel gjort så mycket poäng på senaste tiden så vinner han i alla fall tekningar i offensiv zon.

             Kommentar avatar
             Richard, 2 år sedanSvara

             Håller med! Joel kan logga tid men i en producerande första lina njaee. Låt brunkare vara brunkare. Joels roll kommer inte minska. Jag hade gått på Grusse-Lias-Lasch som vår leading line. När nu Nr 3 är tillbaka. Lias har börjat steppat upp nu

           • Kommentar avatar
            Manne , 2 år sedanSvara

            Såja! Julmusten med Lasch, där kan det hända grejer. Sedan Rosseli i en lina där han kommer göra sig riktigt bra, med Stålberg och Hjalmarsson. Bra att det sker förändringar!

            • Kommentar avatar
             Rallyclay, 2 år sedanSvara

             Ser intressant ut, men som sagt utan hårt arbete händer det ändå ingenting. / Claes

             • Kommentar avatar
              Matte, 2 år sedanSvara

              Hmm - vi får väl se...
              En klar förbättring ...

              • Kommentar avatar
               Mikael , 2 år sedanSvara

               Hej Henrik. Du fick aldrig ställt frågan om bristen på intresse och engagemang?
               Alltså menar hur man kan SITTA totalt oberörda i båset när laget jagar, absolut inget djävlarnamma, hade RR något att säga om det?
               Ps. Vi supportrar ser och känner

               • Kommentar avatar
                Lg, 2 år sedanSvara

                Goa ändringar! Gött att du försvarar Friberg och (ofta) JG. För många (icke kunniga?) som spyr galla över dessa. Beklämmande dock är: GT:S "hockeysatsning" som INTE innebär att den mest intresserade, involverade, engagerade och KUNNIGA Lerman är med i den satsningen. Sluta köpa GT o sätt in
                pengarna ni sparar på lermans konto, det skall jag göra.

                • Kommentar avatar
                 Stefan , 2 år sedanSvara

                 Du gör ett grymt jobb Leman
                 Alltid kul att läsa

                 • Kommentar avatar
                  Peter, 2 år sedanSvara

                  Han våga inte peta Joel... suck säger jag bara :(

                  • Kommentar avatar
                   Thomasi, 2 år sedanSvara

                   Leman gör mig lika gla som jultomten på julaftonen.
                   Alla borde swisha en hundring i julklapp te karn. Det tänker jag göra för det är han värd

                   • Kommentar avatar
                    Johan , 2 år sedanSvara

                    Instämmer med flera. Mycket intressant läsning. Man tackar för bra jobb. Keep it up :)

                    • Kommentar avatar
                     BJB, 2 år sedanSvara

                     Tycker och hoppas att vi alla kan skicka en julhälsning till Leman. Personligen slutade jag med GT när HL försvann. Guld värt att vskna varje dag och få den info som finns av mitt lag på en plats. Tack HL.

                     • Kommentar avatar
                      Challe, 2 år sedanSvara

                      Gött Leman, Keep up the good job! Är det bara jag som tycker att det är dags att ändra lite bland backarna?


                      Lämna en kommentar