Jag älskade och o-älskade i går kväll


► Jag älskade domarnivån i Scandinavium.
► Jag o-älskade att Oscar Engsunds tackling på Hovet bedömdes vara värd matchstraff.
► Jag tyckte det svar Frölunda gav efter den svaga insatsen i Karlstad var bra och lovande.
► Mina fem bästa frölundaiter mot Örebro får ni här också.

Rakapuckar.com bild

Hålla fast fick man inte göra den här torsdagen, inte minsta lilla, det märkte Jacob Moverare och Stefan Warg. Om jag blev glad? Vädligt. Foto: C MORE (skärmdumpar)


DET TOG BARA 1.17 av torsdagsmatchen mellan Frölunda och Örebro innan domarna Linus Öhlund och Tobias Björk hade hittat en fasthållningsutvisning på Jacob Moverare.

Efter 7.24 hade de hittat ytterligare två fasthållningar.

Det bästa av allt – klockrena utvisningar. Helt enligt regelboken. Den som annars sällan följs i alla avseenden. Men hux flux så var det förbjudet att lägga armarna om en motståndare.

Jag jublade på pressläktaren.

Frölundatränaren Roger Rönnberg talade om ett ”hallelujah moment.”

Visst, ni som älskar att avsky hockeydomare kan naturligtvis poängtera att det fanns tillfällen då herrar Öhlund och Björk missade att blåsa, men dels så gör alla misstag, dels så handlade det framför allt om attityden:

Öhlund och Björk ansträngde sig för att följa regelboken.

Det skulle inte vara tillåtet att hålla fast en motståndare.

Rakapuckar.com bild

Vare sig Rönnberg eller kollegan Niklas Eriksson sade sig ha fått några förhandsbesked om den nya nivån, båda applåderade den, och det verkar ha varit något som Öhlund och Björk bestämde sig för på egen hand.

Gott så. Hoppas de fortsätter. Och får med sig andra domare på tåget.

Det vore ett lyft för den offensiva ishockeyn i SHL.

Klicka på länken till
vänster för att se
själva situationen. Foto:
C MORE (skärmdump)

Vad som är allt annat än ett lyft är det faktum att Luleås Oscar Engsund fick matchstraff för den här tacklingen på Hovet i Stockholm.

Jag hoppas verkligen djurgårdaren Michael Haga mår efter omständigheterna bra, men:

Han måste skydda sig bättre.

Han får inte vara så aningslös och vända ryggen till, måste respektera situationen.

I min värld är det tveksamt om det ens är utvisning på Engsund, hur ska han hinna avbryta? Jag tycker han är i sin fulla rätt att tackla, sätta stopp, Haga har tappat pucken en bråkdel före, det är möjligt att man kan diskutera farten/kraften hos Engsund, men ... ”våldsam satsning” som en del skrev till mig, det är det ju inte alls.

Rakapuckar.com bild

Haga orsakar det hela genom att uppträda aningslöst och naivt. Det skriver jag inte alls för att snacka ner norrmannen, vi gör alla misstag, jag bara konstaterar faktum, 

Och – om den här typen av situationer ska anses vara värda matchstraff, då undrar jag hur svensk hockey ser ut i framtiden. Helt tacklngsbefriad?

Det här är inte bra. Det är inte bra alls. Att Engsund inte blir anmäld/avstängd är ju självklart, men det finns en större fråga här. "Tacklingshotet" är till för att spelare inte ska kunna göra vad som helst med pucken, inte kunna stirra ner i isen och ha fullt fokus på trissan. Antingen vill svensk hockey ha kvar det elementet, den ingrediensen, i sporten – eller inte. Samtidigt som jag önskar Haga allt gott vad gäller hälsan så är jag nyfiken på vilken väg som sporten väljer. 

Att Engsund bara fick game misconduct, att straffet inte uppgraderades, lovade gott.

När jag kom hem och var halvt om halvt färdigjobbad efter Frölunda–Örebro såg jag att Bladets Hans Abrahamsson som vanligt skrivit klokt. Ni kan läsa här om ni vill. 

***

Några tyckte jag var för kritisk mot Frölunda efter CHL-förlusten mot Färjestad, respekt för det, man ser saker olika, men jag blev glad när jag såg vad Nicklas Lasu (bilden) sagt till Aftonbladet:

– Efter Färjestadsmatchen i CHL skämdes vi. Målen de gjorde på oss händer inte ens på träning. Efter den matchen blir man inte arg utan att man undrar mer vad det var som hände. Sådana misstag gör vi inte ens under första veckan efter sommarträningen.

Precis så kände jag också. Men ibland går saker åt helsike, så är det för oss alla, det intressanta är hur man studsar tillbaka.

Efter Jacob Moverares 1–1-mål studsade Frölunda högt och bra.

Rakapuckar.com bild

***

Jag pratade kort med Viktor Ekbom, han som nu är kontrakterad till 2022:

– Jag trivs väldigt bra, i den här miljön är det svårt att inte göra det, och uppenbarligen var det ömsesidigt. Det var skönt att få göra klart tidigt. Jag var tydlig med min agent att det är här jag vill vara, jag behöver inte vänta för att eventuellt få mer betalt någon annanstans.

Frölunda, som gärna vill spela sig loss ur varje situation, behöver verkligen Ekboms backtyp, han har sett riktigt bra ut på slutet, så även mot sitt gamla lag Örebro, och han berättade:

– Det har känts bra, sedan är det även en självförtroendeboost att förlänga kontraktet. 

***

Om Frölunda kan hålla i vad man visade mot Örebro, spela lite enklare i farliga lägen i egen zon, vara lite smartare på offensiv blå linje och inte tappa puckar där, så ser det intressant ut inför Röglematchen på lördag.

Det blev visst inte så mycket analyserat i den här texten. Men det kommer ju mer i dag.

Rakapuckar.com bild

Här mina fem bästa i Frölunda:

1 – Johan Mattsson
* Ni läste väl om honom här? Vegetarian numera. Strålande målvaktsspel rakt igenom. 

2 – Nicklas Lasu
* Han hade förståndet att skjuta vid 3–1, han var förståndig matchen igenom, knappt ett misstag. 

3 – Ryan Lasch
* Tycktes inte hämmad av skadan, aktiv, initiativrik, stark på pucken, och två målpass.

4 – Jacob Moverare
* 1–1-kanonen var grymt viktig för att ge lite lugn till ett inledningsvis tveksamt Frölunda. 17.37 av hög klass.

5 – Viktor Ekbom 
* Fortsatte med sitt enkla, hårda och rejäla spel. Bra med pucken också. Spelade 18.24.

Rakapuckar.com bild

***

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
22 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Per, 1 år sedanSvara

  Han vänder ryggen till eftersom han tappar pucken. Inte för att undvika tackling. Norrmannen hade kunnat göra det bättre. Men jag tycker situationen är svår att bedöma. Ska en hundradels ouppmärksamhet leda till hjärnskakning?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ska och ska, det är naturligtvis oerhört tråkigt varje gång det inträffar, men här ser jag faktiskt inte vad Engsund ska göra annorlunda, så länge tacklingar är okej i hockey. Det hade hänt absolut INGENTING om Haga gjort som spelare gjorde förr, såg upp när de närmade sig faran. Nu tror spelare ofta de kan fullt ut kan fokusera på pucken, och då kan det smälla. Det är ingen hård tackling. Haga skulle ha gjort sig beredd på den.

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Visst är det sannolikt en ok tackling. Och han vänder ryggen till. Numera går hockeyn fort. Och antalet hjärnskakningar är mer än nånsin. Är det då dags att lyfta blicken och titta utanför boxen? Ska vi börja utbilda spelare att visa ännu mer hänsyn vid tacklingar? Kanske det går att sätta stopp utan att gå in våldsamt? Jag har inga svar. Men alla dessa hjärnskakningar kommer att få effekt på lång sikt om man inte kommer tillrätta med dem. Och jag tror inte lösningen är att skylla på den som blir skadad.

   Kommentar avatar
   Peter, 1 år sedanSvara

   Varför kan man inte skylla på den som skadas? Med det resonemanget så kommer tacklingar bli tvunget att förbjudas. Ta cyklister som ofta utan att noga kolla trafiken, drar över övergångsställen i en jävla fart, ofta från blind side. Dom har rätt att passera men titt som tätt händer ju olyckor med att cyklister blir påkörda. Är det då alltid billlstens fel oavsett hur oaktsam cyklisten varit? Tacklingen som utdelades var hels skysst, inget snack om det. Konsekvensen dock blev riktigt illa. Men det viktigaste, som är orsaken till att det inte är något fel med denna är två saker enl mig. 1: Tacklingen i sig är inte oschysst. 2: DET VIKTIGASTE! DIF Spelaren VISSTE att tacklingen skulle komma men förväntar sig av någon anledning att Engsund skall på två millisekunder hinna både tänka konsekvens och bromsa in. Så funkar det tyvärr inte när det går så snabbt i dagens hockey. Då måste du som spelare börja tänka med huvudet och inte bara viljan.

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Jag tror inte det blir bra för hockeyn på 10-20 års sikt om en hundradel sekunds ouppmärksamhet kan resultera i allvarliga skador. Rekryteringsbasen kommer att minska, vem vill skicka sina barn till en idrott där man kan råka ut för hjärnskakningar? Hockeyn är illa ute som det är nu med färre och färre spelare.

   Kommentar avatar
   Peter, 1 år sedanSvara

   Men saken i denna frågan är att det inte handlar om en millisikunds uppmärksamhet. DIF spelaren visste att tacklingen skulle komma men valde att vända ryggen mot precis i läget innan tacklingen. 99 gånger av hundra hade denna tackling inte ens varit reflekterbar. För spelaren hade inte vänt sig om. Om DIF spelaren TAGIT tacklingen istället. Detta var, som jag skrev i förra inlägget, ett val och tro om att Engsund avbryter. Det är exakt detta som spelare i både ung o mogen ålder behöver utbildas i. Att förstå att tacklingar måste tas.

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Hur kan du veta att han ser Engsund? Tittar man på bilderna stirrar han ju på pucken och agerar helt utifrån att han tappar puck. Han vänder ju inte ryggen till för att undvika tackling.

   Kommentar avatar
   Peter , 1 år sedanSvara

   Ingen blind side på den. Han har ett periferiseendet som han garanterat kunde se någon form av rörelse från (Som minst). Då måste du vara smartare och mer beredd på vad som kan ske. Om jag i tidningen, varje vecka! läser att arbetare i mitt yrke får hjärnskakningar av en speciell orsak, så hade jag gjort allt för att inte hamna i samma situation men framförallt varit förbereds i dom situationerna. Vi har ju även blind side tacklingar och oahyssta tacklingar vilket är en helt annan sak! Men i DENNA situationen, så borde DIF spelaren varit beredd.

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Håller med i att difspelaren borde varit beredd. Men han var inte det. Min poäng är att det duger inte på sikt att bara skylla på slarvern. Vi är alla människor och misstag sker. Och om konsekvenserna blir hjärnskakningar har hockeyn en utmaning man måste komma tillrätta med.

   Kommentar avatar
   Peter, 1 år sedanSvara

   Haga går ju själv ut nu och säger att det inte var en ful tackling, han såg backen komma och han borde skyddat sig bättre. Exakt det föreningar behöver utbilda sina spelar i. I alla åldrar, att skydda sig, hur man tar en tackling och även effekterna av vad som kan ske om man inte gör det. Tycker denna situationen är klockren att rulla i omklädningsrummen för juniorer och diskutera kring.

   Kommentar avatar
   Richard, 1 år sedanSvara

   Den enda lösningen på hjärnskakningarna är antingen ett specialutvecklat huvudskydd eller att förbjuda tacklingar. Det sista är som att byta sport.

 • Kommentar avatar
  Airikr, 1 år sedanSvara

  Med mer flyt i spelet blev skjutandet finare, eller kanske bara var jag som tyckte så. Avsluten var rena NHL-klass. Löjligt rolig match att se på, det sade även kommentator Westberg.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Förstår jag. Håller med, händelserik, fram och tillbaka, många chanser. Kul!

 • Kommentar avatar
  Peter Smögen, 1 år sedanSvara

  Det är ju det med domarnivån, jättebra att man ansträngde sig för att följa boken, frågan är bara om det kan hålla i sig? Det tenderar ju att falla tillbaka i gamla synder efter några matcher igen....

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   ... men nu håller vi tummarna för lex Öhlund och Björk.

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 1 år sedanSvara

   Verkligen då skulle vi få ett slut på att domarna hamnade i fokus, lirarna får utrymme och sporten blir mer rättvis, ser bara vinnare med detta!

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Tror ni verkligen de orkar stå emot Peter Andersson?

   Kommentar avatar
   Sothöna , 1 år sedanSvara

   Det är ingen ny nivå. Domarteamet sa efteråt att det är från match till match.

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Då kanske cmore kan redovisa matchens nivå i samband med att man redovisar laguppställningarna. Eller ännu bättre vore ju en intervju av domarna innan match där de kan förtälja nivån.

   Kommentar avatar
   Björn L, 1 år sedanSvara

   Utan tvekan Shl bästa domare!

 • Kommentar avatar
  DD, 1 år sedanSvara

  Mycket bra insats av domarna igår! Se, vi fans kan också berömma domarna. Nivån igår borde gälla i alla matcher. Då skulle vi få en mer underhållande hockey och det skulle gynna lagen som vill spela offensivt.
  Tycker inte det är matchstraff på Engsunds tackling, på sin höjd 2 minuter. Får se hur DN bedömer detta. Gissar att det blir ett par matcher trots allt. Det brukar ju allt som oftast bli det.
  Tacklingsfri hockey? Nu raljerar ni lite väl mycket du och Abrahamsson. Såna här situationer har vi dussintals varje år, varför skulle just denna situation vara någon slags vägvisare eller vattendelare? Får hoppas att Haga, likt Moverare och andra som åkt på smällar under året, också inser sitt egna ansvar. Hoppas så klart Haga klarar sig så bra som möjligt. Så bra man nu kan klara sig med en hjärnskakning då.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Möjligt att jag är onödigt orolig, kanske mer skulle ha glatts åt att det inte blev någon anmälning, du kan ha rätt där. I så fall är jag glad. :) Men jag oroas ändå när detta leder till matchstraff. Nå, jag går på din positiva linje. Tack. God poäng! :)

 • Kommentar avatar
  Ture, 1 år sedanSvara

  Tycker matchstraff är helt rätt. Haga har fullt upp med andra Dif-spelare och pucken så kommer Engsund med full sula, enbart i syfte att trycka till så hårt det går. Svårt att skydda sig då.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Håller inte med. Han är i sin rätt att tackla där, tycker jag, Engsund.

   Kommentar avatar
   J, 1 år sedanSvara

   Jag känner lite som Ture. Haga är i kamp med annan spelare först, den spelare hamnar på efterkälken i samma stund som han får problem med pucken och väljer då att stanna upp emot sarg för att behålla. Haga ser inte att Engsund kommer med full fart. Kan tänka mig att han fortfarande känner sig i kamp från första situation. Det är fin balans där.

   Kommentar avatar
   Ture, 1 år sedanSvara

   Vi är uppenbarligen inte överens här.:) Håller dock helt med om att domarna i Scandinavium gjorde det bra. Skulle de hålla denna nivån kommer våra indianer tjäna på det, då det är ett av de lag som spelar med mest fart. Får motståndarna inte hålla fast så får de problem.

 • Kommentar avatar
  Bengan, 1 år sedanSvara

  Gillade verkligen domarnivån, hoppas det fortsätter så. Mycket rolig match att se, viktig seger också efter en del förluster.

  • Kommentar avatar
   Peter Paegle , 1 år sedanSvara

   Håller med om att dom 3 första utvisningarna var rätt ! Sedan ballade domarna ur ett bra tag ! Först när Sundström gick mellan 2 Örebroare och fick nästan fritt läge....han blev hårt slashad 2 gånger där , solklara utvisningar. Sedan blev Mustonen fasthållen klart när han vänder spelet ! Den kunde ingen missa på isen ! Samma sak på Fagemo efter en kontring. Då dömdes det inte för solklara fasthållningar. Antagligen bara för att dom brukar hoppa över några solklara per match

   • Kommentar avatar
    Peter Paegle , 1 år sedanSvara

    Engsunds tackling går inte att skydda sig emot ! Den bör bestraffas med några matcher

    • Kommentar avatar
     Rallyclay, 1 år sedanSvara

     Måste fundera lite på att vi alla blir glada när domarna dömer efter regelboken! Borde ju vara en självklarhet eller hur? Annars så borde det heta rekommendationsboken eller? :-) / Claes

     • Kommentar avatar
      Peter, 1 år sedanSvara

      Gott med vinst, men tänk den dagen dom slutar att kladda med pucken och går mer på mål och skjuter mer skott än att spela fram till mållinjen!
      En bra match och ett steg framåt men fortfarande kan dom göra det bättre i egen zon.

      • Kommentar avatar
       Angela , 1 år sedanSvara

       Tycker inte det är matchstraff. Var på livepodden för 1 vecka sedan där både Anders Broström och Patrik Carnbäck betonade att aldrig vända ryggen till. Det fick dom höra när dom började med hockey. Känns som att det tänket försvunnit och många tyvärr sätter sig i onödiga situationer

        Kommentar avatar
        Per, 1 år sedanSvara

        Går inte att jämföra dagens hockey med dåtidens.

        Kommentar avatar
        Angela, 1 år sedanSvara

        Det går fortare mm men att vända ryggen måste man ju lära sig att tänka på. Nu säger ju Haga själv att han såg honom komma men kollade puck istället så helt ute är ju inte Broström o Carnbäck

      • Kommentar avatar
       Fredo, 1 år sedanSvara

       Håller fullständig med dina 5 bästa och absolut Mattsson. Jag blir mer och mer frustrerad av att inte se Stålberg spela en hel match. Fattar verkligen inte vitsen med att få se Lucas och spela när han inte är redo för SHL.

        Kommentar avatar
        Alfred, 1 år sedanSvara

        Raymond hade 2 jättechanser igår. Vinner puckan och gav Sundström ett friläge. Igår var han absolut bättre än vad Stålberg hade varit i samma position.

        Kommentar avatar
        Peter Smögen, 1 år sedanSvara

        Precis, vad vill vi se? Raymond eller Stålberg? Dom ska inte konkurrera ens, Stålberg ska försöka peta MRO eller Friberg....

        Kommentar avatar
        Fredo, 1 år sedanSvara

        Lucas är för tanig och ingen fysisk stark hockey spelare. Jag vill se hårda och tuffa killar som Stålberg. Lucas har många år framför sig att bli så.

        Kommentar avatar
        Peter Smögen, 1 år sedanSvara

        Poängen är att det är två helt olika spelartyper, hur ska vi ha det? Marknadsföra oss som att vi är en ”talangfabrik” eller inte?

      • Kommentar avatar
       Staffan, 1 år sedanSvara

       Ekbom satte in en fin på Weinstock igår, båda var på det klara med att nu möts vi och bägge kom ur det helskinnade.
       Härligt att se tycker jag.
       Det är bra nivå på den kontakten för vi behöver inte komma tillbaka till Scott Stevens nivåer igen.
       // Staffan

       • Kommentar avatar
        Jonny Andersson, 1 år sedanSvara

        Englunds matchstraff är solklart. 3e gubbe in i situationen använder armen för att trycka till extra. Han behöver inte gå in stenhårt som han gör. Man måste inte mosa motståndarna för att stoppa dom . Farten börjar bli för hög i hockeyn. Med mer fart ökar skaderiskerna markant.

         Kommentar avatar
         Per, 1 år sedanSvara

         Håller med. Man måste tackla med respekt. Särskilt när motståndaren är ur balans. Ni läste väl Enqvist i nån kvällstidning när han var ute på isen helt förvillad och Weinstock kunde totalmosa honom men valde att inte göra det. Av hänsyn till att Enqvist var ur balans. DET var respekt.

       • Kommentar avatar
        Mikael , 1 år sedanSvara

        Tycker inte Engsund borde fått nån utvisning över huvud taget.
        Underbart med en seger iallafall

        • Kommentar avatar
         Christoffer , 1 år sedanSvara

         Tycker det är en solklar tackling som inte äns skulle blivit 2 minuter.
         Upp med huvudet och vänd inte ryggen mot spelet.

         • Kommentar avatar
          Gunnar, 1 år sedanSvara

          Stäng av Luleå-backen Oscars Engsund i minst 15 matcher. Fega Fuleå spelare förtjänar inte att spela mer det är året. Som det är nu skall allt skyllas på den puckförande spelaren, så länge man har pucken är det helt okej att bli ihjälslagen. Stäng av fanskapet bara!

          • Kommentar avatar
           Conta , 1 år sedanSvara

           Hade velat se Printz och Purre på listan istället för Lasch och Ekbom.
           Lasch var lite för slarvig igår, för mycket puck tapp. Men men så kan det va.
           Efterlängtad seger igår.

           • Kommentar avatar
            Krister, 1 år sedanSvara

            Jag håller med om att Haga kan agera annorlunda i den situationen.
            Men, vi kan inte ändra reglerna eller bedömningarna mitt i en säsong.
            I dagsläget ett solklart matchstraff och avstängning. I framtiden efter regel och ändrade bedömningar ingen åtgärd.
            Mvh
            Krister

            • Kommentar avatar
             EDWARD 51, 1 år sedanSvara

             Apropå just en rad i "Bladets Hans Abrahamsson"s krönika idag: 'Han(Oscar Engsund) smusslades ut från Frölunda genom någon bakdörr.' Konstigt nog hänger jag faktiskt upp mig lite grann på det uttalande, men kanske gör HA ändå en rätt beskrivning om vad som verkligen skedde.

              Kommentar avatar
              EDWARD 51, 1 år sedanSvara

              * en passande beskrivning...

              Kommentar avatar
              EDWARD 51, 1 år sedanSvara

              * uttalandet,

            • Kommentar avatar
             ALICE LUCAS, 1 år sedanSvara

             Hej, säsongs hälsningar till alla mina vänner jag är här för att berätta lite om hur jag fick min hsnabd tillbaka med hjälp av en stor man som heter baba Amiso. Jag heter Alice Lucas, form, Alingsås, Sverige. Efter 12 års äktenskap har min man och jag varit i en gräl eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp på nätet och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr.Amiso kan hjälpa till att få tillbaka artiklar snabbt. Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde det då han gjorde en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och sa att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med massor av kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan den dagen var vårt äktenskap nu starkare än tidigare, allt tack vare Dr.Amiso. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr.Amiso verklig och kraftfull stångskärare att jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i en tid av problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller din man flyttade till en annan kvinna, vill känna igen i världen eller cancerfrågan, vill gifta sig med älskaren efter ditt val eller skilsmässoärenden, hälso- eller äktenskapsproblem, jobbfrämjande och framgång, vad som helst, gör inte ge upp, inte mer gråta, kontakta denna kraftfulla stavning nu. Här är hans personliga e-postadress på: herbalisthome01@gmail.com

             • Kommentar avatar
              Pamela Bucks, 1 år sedanSvara


              Jag kunde få min man med hjälp av en stavläkare som heter dr Ajayi när jag upptäckte att han blev charmad av en annan kvinna, jag var väldigt glad att jag kontaktade stavskärmaren eftersom han var anledningen till att jag kunde vinna min man tillbaka och vi lever i fred nu. Kontakta dr Ajayi för allt ditt stavarbete han hjälpte mig att få tillbaka min hus och jag tror att han kommer att hjälpa dig med det som stör dig. E-post: drajayi1990@gmail.com eller whatsapp: +2347084887094.


              Lämna en kommentar