Morning Mailbag #33 – utveckla unga ska ju vara Frölundas grej?


► Inte ens nästa säsong fanns en centerplats för Jacob Peterson.
► Inte underligt då att han valde att lämna.
► Jag vidhåller att det här med brist på utveckling i Frölunda är ett intressant ämne, värva två juniorbackar men inte (?) lyfta upp Gustav Berglund skapar också funderingar hos mig.
► Vi kan prata om detta, eller annat, i dagens Morning Mailbag om ni vill.

Rakapuckar.com bild


NÄR JAG I fredags pratade med Fredrik Sjöström, Frölundas sportchef, för den här artikeln kom vi även in på Jacob Peterson.

Utmärkt center i slutspelet 2019.

Dög inte på den positionen den gångna säsongen.

Närmast utvecklingsstopp, menar jag, och fyllde – i samtalet med Sjöström – på med Julius Bergman men även Jacob Moverare och Samuel Fagemo, spelare som absolut varit bra 19/20 men inte tagit de steg framåt i alla fall jag hade förväntat mig.

Just utveckla unga ska ju vara Frölundas grej?

Visst, det mesta i livet går upp och ner – men ändå. Känner jag. Resonerade jag i fredags.

– Jag hör ditt påstående men håller inte riktigt med, sa Sjöström och lyfte fram att Fagemo var bra i JVM, debuterade i hemmalandslaget, att Moverare var på väg att få göra det samma i vår.

I fallet Peterson blev det intressant.

– Jag tycker att han utvecklats, spelat mycket i bra omgivning med ”Hjalle” (Simon Hjalmarsson) och (Ryan) Lasch. Vi gillar Jacob, var tydliga med att vi gärna hade sett honom kvar, men man måste förstå att han suktar efter en centerroll.

Rakapuckar.com bild

** Och inte ens nästa säsong kunde ni erbjuda en sådan?
– Nej.

Det tyckte jag var anmärkningsvärt. Här kunde man ju tänkt sig ett slags ”Nästa vinter ska bli din”-besked till 20-åringen, istället valde Frölunda att ge upp hoppet om att skaraborgaren skulle kunna konkurrera om en centerplats, går nästa säsong med de fyra befintliga, eller om man nu väljer att sätta Simon Hjalmarsson på en vinge och spela Jan Mursak i mitten.

Alldeles oavsett: Frölunda ”spelar safe”, och visst … Peterson hamnade lite i kläm när Frölunda fick hem både Johan Sundström och Nicklas Lasu till den gångna säsongen, men inte heller som ytterforward lyfte Peterson.

Skaraborgaren (bilden nedan) tycktes aldrig fullpumpad med förtroende från Roger Rönnberg och tränarstaben.

Istället snarast lite i onåd, lite ut och in, och nu lämnar han.


Självfallet inte enbart en parts fel, så är det sällan, men för en klubb som de senaste åren byggt sin självbild via utveckling och förädling borde det vara nog för att skapa en del frågetecken.

Jag har i alla fall höjda ögonbryn.

Frölunda misslyckades kapitalt med Filip Westerlund också (oavsett vad hans kapacitet är så blev han snarast sämre ju längre tiden gick, det är min poäng), och ingen kan säga att Julius Bergmans hemkomst till Sverige blev speciellt lyckad i vinter.

En spelare som Lucas Raymond förmådde aldrig sprudla på så där ungdomligt skönt vis som årsbarnet Alexander Holtz i Djurgården, det kan naturligtvis primärt vara Raymonds eget fel, men det kan också ha varit så att för mycket fokus på vad 17-åringen behövde lära sig, snarare än att utveckla sina styrkor, skapade något av en tvångströja.

Rakapuckar.com bild

Supertalangen Kristian Vesalainen hade (nu går jag tillbaka några år) sina sidor, där gäller verkligen att ansvaret inte bara faller på Frölunda, men det är nog bra om 031-klubben är självkritisk och funderar över vad som kan göras bättre för att hjälpa unga killar bli sina bästa jag.

Nästa vinter ska Lucas Raymond – förutsätter jag – få massor med speltid, Karl Henriksson bör gå in på tolv forwards, Elmer Söderblom förväntas vara med och bråka om speltid, kanske kommer Linus Nässén hem.

Det ska bli mycket spännande att se hur det går med dessa talanger.

Organisationen Frölunda har gjort mycket rätt de senaste åren, inte minst med att få fram kvartetten ovan, allt är inte på något vis mörker om någon förleds att tro det, väldigt viktigt att minnas det, väldigt viktigt att ha två tankar i huvudet samtidigt – men här och nu är det lite för dålig effekt i drivhuset.

Det vore värdefullt för Frölunda att hitta rätt knappar att skruva på för att få upp värmen.

En annan sak till sist:

Värvningen av 00:an Mattias Norlinder, landets kanske mest spännande offensive back, är klockren.

Beskrivs enklast så.

Rakapuckar.com bild

Att nypa mer defensivt kunnige Filip Johansson (även han 00:a) från Leksand, den är jag mer tveksam till. Inte alls för att jag ogillar Johansson eller tvivlar på hans inneboende kapacitet, men med två juniorbackar värvade (räkna med att minst ett stort namn ska in, sedan ytterligare någon, kanske the return of David Printz) finns det med stor sannolikhet ingen plats för Gustav Berglund.

Jönköpingskillen, född -01, visade redan i höstas att han dög på SHL-nivå (lilla bilden).

Förstå hur han skulle ha utvecklats med mer speltid.

Om man inte får en A-truppschans efter en serie bra SHL-matcher, om man istället ser klubben värva in andra juniorer, då är det lätt att man som J20-back i Frölunda upplever A-dörren som förhållandevis stängd.

Även här finns skäl för Fredrik Sjöström & Co att fundera en smula, tycker jag.

Om jag har fel, om Detroit-draftade Berglund ska få en chans, om han kanske deklarerat att han vill över och spela juniorhockey och på vis förbereda sig för NHL – i så fall är det givetvis dumstrut på mig. Bara att bortse från raderna närmast ovan.

Nå, för den som vill glömma coronahelvetet ett tag, drömma sig bort, snacka lite hockey – kör hårt!

Måndag är Morning Mailbag.

Morning Mailbag är er chans.

Välkomna!

Rakapuckar.com bild

***

Snabbt, bara I: Hör att Mr Madhawk har uppgifter om NHL för Theodor Lennström. Som jag svarar "Gustav" nedan, intresset fanns redan efter förra säsongen, naturligt att det finns kvar, även i Nordamerika ser man Lennströms uppsida, och skulle en klubb där borta välja att ta chansen (kostar ju inte mycket) så ... tja, då blir det så, Den risken visste Frölunda om. Men givet coronasituationen kan den här typen av beslut dröja.

Snabbt, bara II: I veckan, kanske redan i dag, kommer Frölunda börja presentera sina nyförvärv. Samma sak med andra klubbar, kanske Färjestad och Jacob Peterson.
Håll koll, ni som inte tror på saker förrän de är officiella.
Ni som undrar mer om Frölundas trupp nästa säsong, det här skrev jag för ett tag sedan.

I väntan på en coronaljusning, måhända medan vi noterar skarpare förslag från Stefan Löfvens regering (tycktes mig så i går, att en sådan utveckling är på gång) så får vi försöka hålla humöret uppe med roligare ting. 

Det är därför jag fortsätter skriva hockey om någon undrar.

Livet kan inte bara vara elände, inte ens i eländiga stunder.

Men jag medger, det är svårt att fokusera. Vansinnigt svårt.

Om ni vill skratta åt eländet, jag är säker på att det är bra – titta och njut.

 
***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS  

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
56 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Gustav, 7 månader sedanSvara

  Lennström nära att få ett NHL-kontrakt, enligt Madhawk. Jag tycker dock att han skulle må bäst av att få en ännu en (förhoppningsvis hel) säsong i Frölunda, för att bygga vidare på den säsongens positiva tendenser.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Den risken/chansen fanns ju alltid eftersom det var intresse för TL redan efter förra säsongen. Klubbar i NHL ser en uppsida. Händer det så händer det, så att säga. Får jag gissa fattas inga beslut än givet den stora oron i världen, men vi får se.

 • Kommentar avatar
  DD, 7 månader sedanSvara

  Vi får se vad för slutsatser man drar efter den här säsongen. Efter jul är det ju inte mycket som har stämt i spelet. Alls. Dock hade man ju grymt med kvalitet i utslagsmatcher och vann den enda titel man kunde vinna. Svårt att klaga på det utfallet.
  Känns som man har insett att man behöver en Curran/Hultström/Genoway/Pudas typ på blålinjen. Visst, Lennström har en bra uppsida men han är inte där än. Med tanke på att man då tar in två juniorer och nog har relativt billiga kontrakt på Grönlund och Print om han stannar, borde det finnas utrymme att ta in riktig spets där.
  Inget nytt om Stråhle? Frölunda verkar ju förneka att han ska bort. Hur bedömer du hans insats hittills? Svårt, jag vet.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Oh, ja. Så tolkar jag det också. Självfallet ska något riktigt bra in på backsidan. Vad gäller Stråhle ... bedöma tränare utifrån är jättesvårt, en oerhört trevlig och ambitiös kille, rent löjligt om hans ges för stor del av skulden, men hur bra ... jag hör att det funnits en del missnöje. Vems fel ... jag är inte mannen att uttala mig tvärsäkert här.

 • Kommentar avatar
  Daniel B, 7 månader sedanSvara

  Hej HL. Ja, gällande Berglund så tycker jag också att det är konstigt att man inte satsar på honom. De få matcher han fick i höstas tyckte jag han gjorde bra ifrån sig. Ok att man värvar talangen från Modo men man kanske skulle struntat i han från leksand och satsat på Berglund. Då visar man junisarna i Frölunda att chansen finns. håller med DD, pengar bör finnas till att värva något riktigt bra på backsidan. Ekbom, Grönlund, ungtupparna från leksand och Modo, det kan inte kosta många kronor. Just det, lennström är inte sur han heller tror jag och nu när gormley och stollen lämnar så frigör man en del pengar. Då är frågan, vågar man värva insedds tider? Kanske en och så avvaktar man med ev en till back. Synd med Peterson, jag tror han kommer göra bra ifrån sig i fbk.

  • Kommentar avatar
   Daniel B, 7 månader sedanSvara

   Dyr, inte sur..

    Kommentar avatar
    Daniel B, 7 månader sedanSvara

    Oj, fel igen. I dessa tider ska det stå.. ber om ursäkt.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Jag vet så väl hur det är. :) Pengar frigörs, absolut, men krisen kommer absolut göra att det ageras försiktigt.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 7 månader sedanSvara

    Med all rätt tycker jag. Att det ska ageras med försiktighet.

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 7 månader sedanSvara

   Jag är glad att du fortsätter skriva även om tiderna är osäkra. Om vi uppmanas isolera oss än mer är ju den här sidan än mer guld värd!
   Frölunda ska officiellt presentera nyförvärv snart?
   Jag har inte gett upp, hoppas på en ny hockeysäsong till hösten.
   I veckan kommer den sedvanliga betalningen för prenumeration på Raka puckar + coronabonus. :)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Nej, än ska vi inte ge upp, absolut inte. Tusen tack!!

  • Kommentar avatar
   Martin L, 7 månader sedanSvara

   Att påstå att Peterson spelat bra med Hjalle och Lasch är ju inte riktigt sant...Anser att den omgivningen snarare hämmat Peterson. De gånger han haft chansen med bl.a. Joel har det funkat bättre tycker jag. Och ärligt, hur många chanser att spela center har Jacob fått? FBK har gjort ett kap, tror det går riktigt bra där.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Det blir i alla fall spännande att följa utvecklingen i Karlstad. Tycker nog JP gjort bra matcher med RL och SH, men det kändes aldrig riktigt som JP spelade med fullt självförtroende.

    Kommentar avatar
    Rille, 7 månader sedanSvara

    Samtidigt måste väl alla träningar visat att Peterson inte TOG en plats som center, tror ju absolut att han hade fått en plats om han klara flytta på någon Frölunda bedriver ju ingen familje klubb. Jag tror att han kanske inte har så mkt mer nu utan det kan ta några år som med Rydal men vem har råd att vänta?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Det är absolut inte ens fel, Peterson har egen skuld. Men man kan trots allt fråga sig vad Frölunda gjorde för fel när killen dök utmärkt i slutspelet 2019 men sedan i höstas snabbt plockades bort och fick höra att hans defensiv inte räckte till. Borde man inte, så tidigt på säsongen, kunnat jobba MED en ung spelare och utvecklat en ung spelare med stor uppsida? Igen: det är inte svart och vitt, men frågeställningen är intressant.

    Kommentar avatar
    Rille, 7 månader sedanSvara

    Absolut jag håller med dig, det är ju alltid lättare att ha hela bilden men det är svårt att slå sig in i Frölunda s kedjor. Man vill ju att alla unga killar skall blomma ut i frölunda men en del tar stopp och en del gör det.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Helst ska de inte "blomma ut", du vet vad som händer med en blomma när den gör det. ;=) Skojar bara med dig, självfallet har du god poäng. alla talanger kan inte få till det, så är det, bara att acceptera, men just Peterson, så bra som han var i slutspelet, här misslyckades ändå Frölunda, det går inte att komma ifrån. Sedan är det inte en parts fel o.s.v. Men nu upprepar jag mig själv. :)

  • Kommentar avatar
   Rallyclay, 7 månader sedanSvara

   Det var ju en märklig säsong då Frölunda under våren hittade vägar att förlora.
   Tittar man rent statmässigt så var det ju inte så illa.
   18/19 vann man 24 matcher, förlorade 16. gjorde 152 mål, släppte in 134 mål och totalt 92 poäng.
   19/20 vann man 25 matcher, förlorade 21 matcher, gjorde 154 mål, släppte in 126 mål och totalt 85 poäng.
   Så i år hade man bättre siffror både framåt och bakåt! Det kunde jag aldrig tro för någon månad sedan.
   Utveckling är ju alltid svår att få på beställning och det "hattandet" med kedjor som har varit i år kan inte ha varit bra.
   Peterson får ju bevisa i FBK om han är fågel eller fisk? Jättebra inhopp i slutspelet förra året, i grunden en bra hockeyspelare men jag tycker inte han har tagit chansen när han väl har fått den i år. Kan ju ha att göra med förtroende mm men nu är det upp till bevis.
   Att ingen egen junior går in bland backarna tycker jag också är märkligt, Filip Roos finns ju i Karlskoga och kanske borde testas? / Claes

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Intressanta siffror det där. Bra bevis på att det inte är så svart och vitt som en del kan förledas tro. Därför det är viktigt att göra analyser med kyliga skallar.

  • Kommentar avatar
   Szymon Szemberg, 7 månader sedanSvara

   Tack, Henrik, för att du ger oss en anledning att skingra tankarna. Jag har en känsla att många europeiska klubbar, i synnerhet svenska och finska, blir tvungna att satsa ungt när allt detta är över. Har nämligen en känsla att ett antal NHL-spelare, som redan före krisen funderade på att avsluta karriären, kommer till detta beslut tidigare. Om detta blir ett långt uppehåll, kan dessa spelare (35+) ha svårt att samla energi att komma upp i normal form. Det betyder att NHL-klubbar kommer i ännu större utsträckning att gå efter svenskar och finnar för att fylla trupper i NHL och AHL. Redan den här säsongen var exakt hälften av alla NHL:s rookies européer. Det har aldrig hänt förut.
   Det är möjligt att det kommer visa sig att jag har haft helt fel i denna analys.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Tror det ligger mycket i detta. Har noterat dina sammanställningar om rookies i NHL i vinter, och jag ser inga tecken på att trenden kommer vända. Sverige producerar väldigt många bra hockeyspelare. Kudos till alla skickliga ungdomstränare. Så länge det är så pass billigt för NHL-klubbar att chansa och plocka över spelare lär det fortsätta. Bara att gilla läget, hitta ett sätt att leva med det.

  • Kommentar avatar
   Carl, 7 månader sedanSvara

   @Leman: Hej Leman, tack för en väldigt fin sida, jag uppskattar dina texter och funderingar väldigt mycket. På fikarasterna på jobbet är ofta Fredrik Sjöström ett hett samtalsämne (han är bra/okej/fel man/kass). Jag tänkte bara kolla vad du tycker ? Har Frölunda en bra sportchef, en medikoer sportchef, eller en kass sportchef ?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Det är naturligtvis ett lagarbete att driva en hockeyklubb, men Sjöström har två SM-guld under sin tid, 2016 som 2019. Man kan hävda att 2016-bygget inte bara var hans, men hur någon kan hävda han är kass övergår mitt förstånd. Sedan har han misslyckats med värvningar - som alla andra i den här branschen. Det är så när man inte kan veta, man ska ana, förutspå, hur bra den och den spelaren lan passa, hur de och de funkar ihop, och så vidare. Lite som att vara på börsen. Du hoppas på fler rätt än fel.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    * kan passa

  • Kommentar avatar
   Gurun, 7 månader sedanSvara

   Om inte Berglund ges en plats så får man allt undra hur utvecklingen av "våra" unga spelare sköts. Särskilt om scenariot blir att man plockar in två unga spelare samtidigt som en befintlig "skeppas iväg". Nu kanske det inte blir så, men det är ju inte gott om platser för närvarande. Hoppas verkligen Berglund får vara kvar, tycker att hans spel smakade mer, och att det fanns något att bygga vidare på. Vill man dessutom fortsätta att locka till sig unga talanger, så får man nog också visa att man tror tillräckligt på dom för att ge dom en plats.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Funderingen känns relevant och föeståelig.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    *förståelig

  • Kommentar avatar
   Peter Paegle , 7 månader sedanSvara

   Håller som jag sagt tidigare inte riktigt med heller ang Peterson. Han har varit riktigt bra i slutet också. Och dom som spelar i samma kedja som Friberg ( med sin fart ) får mycket gratis ! Och dom som spelar i Lasch femma får lätta poäng och smörpass. Personligen hade jag försökt bygga framtiden med spelare som orkar spela i ett högt tempo, Då hade ju Peterson lätt tagit Hjalmarssons centerplats tex. Lasu och Sundström är ju dom som har bra tempo och suger musten i motståndarna. Sedan tycker jag att Frölunda gör fel som inte satsar riktigt på sina unga talanger. Känns tråkigt att laget i ens hjärta går tillbaka till gamla dåliga ovanor.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Grejen med spelare som Sundström och Peterson är väl att de kan MER än spela i högt tempo? Behandla pucken. Se isen. Skapa lägen. Viktigt inte allt handlar om tempo.

    Kommentar avatar
    Peter Paegle , 7 månader sedanSvara

    Jo , det håller jag med om. Men Peterson kommer bli starkare fysiskt nästa säsong , och Hjalle kommer halka efter ännu mer i skridskoåkningen nästa säsong. För det går fort i SHL nu ! Kolla bara på Gormley och Stollery.....dom hängde inte riktigt med dom bästa i andra lag.

  • Kommentar avatar
   Anders, 7 månader sedanSvara

   Spännande med hur man formar kommande säsongs trupp. Men jag undrar hur man tänker kring att förädla och utveckla i de yngre kullarna, j20,j18 etc. Är det dessa spelar man tittar på och som sedan påverkar hur man värvar i a-laget? Och hur värvar man till dessa kullar? Om man nu gör det.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Till stor del ska det ju vara så, man tittar på vad man har i egna verksamheten, fyller på utifrån.

  • Kommentar avatar
   Gurun, 7 månader sedanSvara

   Ett förtydligande av mitt tidigare inlägg och fundering ang. ungdomsverksamheten. Har man inte tillräckligt stort förtroende för den nuvarande kullen som är på väg att ta steget till seniorhockey, eller fick yngre förmågor ta smällen när man fick chansen att ta hem både Sundström och Lasu? Kanske mer specifikt Peterson med tanke på centerbeställningen. Tappet av Peterson har man ju egentligen bäddat för på egen hand.

   • Kommentar avatar
    Anna Agdesteín, 7 månader sedanSvara

    Hur tror du man gör med spelschema inför hösten, kommer senare? Tidigare? Säsongen tog ju slut tidigare, men så klart en del osäkerhet i hur allt blir...

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

     Vet inte alls om SHL inväntar säkrare läge eller slänger ut ett spelprogram ändå.

   • Kommentar avatar
    #18, 7 månader sedanSvara

    Skillnaden mellan seniorhockey och J20 är för stor i Sverige. Detta tror jag är Frölundas huvudsakliga problem. Spelare som briljerar i J18/J20 måste vara väldigt tidigt utvecklade fysiskt för att kunna ta steget in i representationslaget och där spela det spel de är vana vid att göra i juniorligorna. Om de inte är det, likt Raymond, blir det svårt att hävda sig mot män som härdats i flera säsonger. Jag hade hellre sett att lag med stor och välfungerande juniorverksamhet skulle fått mer möjligheter att låna ut lovande spelare till HA och division ett för att spelarna skulle få bygga på sig och utvecklas med lite mindre strålkastarljus på sig.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

     Det här är väl i då fall ett problem för alla klubbar?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

     * så fall

     Kommentar avatar
     #18, 7 månader sedanSvara

     Visst är det så. Men i Frölundas fall blir problemet större då det finns många lag som passar i närområdet.

     Kommentar avatar
     #18 , 7 månader sedanSvara

     då det inte finns många lag i närområdet

   • Kommentar avatar
    Mackan, 7 månader sedanSvara

    Det är mycket snack om Sjöström hit och dit har inte Björn Liljander något att säga till om?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

     Det har han självfallet. Som jag svarade någon ovan: det är ett lagarbete att driva en hockeyklubb.

   • Kommentar avatar
    Kalle, 7 månader sedanSvara

    Mycket bra å intressanta funderingar håller fullkomligt med om allt! Men sen inte bara back värvningarna utan även förlängningen av mustonen tycker jag är helt sjukt korkad! Där kunde väl lätt mro tagit den platsen å Elmer fått en ärlig chans på hans plats?! Känns som frölunda blivit så kåt på alltid ligga i topp så man vågar inte satsa på ett långsiktigt perspektiv!
    Hur många spelare har inte hamnat i HA som antagligen aldrig kommer komma tillbaka?!
    Egentligen va väl fagemo aldrig ens tänkt att spela A-lag förra året?! Bara att han råka göra det sjukt bra dom få minutrarna han fick, något tyvärr inte raymond lyckades med iår!
    Hoppas till nästa år dom endå vågar se hur många talanger det finns och dom i vissa matcher vågar satsa på en ungdomskedja med Elmer, henriksson och raymond!

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

     Frölunda pratade mycket om att Raymond skulle göra samma sak som Fagemo, jag tyckte man glömde att han var ett år yngre samt en annan spelartyp, mer av en Lasch som behöver/ska ha större roll. Får vi en säsong med start i höst, får inte draftande (när den tillställningen nu äger rum) NHL-klubb för sig att sätta Raymond i AHL (hu!), då blir det superintressant att följa killen kommande säsong.

   • Kommentar avatar
    EDWARD 51, 7 månader sedanSvara

    Gott att ändå kunna få skratta lite grann mitt uppe i det elände vi nu befinner oss i.
    Vet inte hur många som har sett skämtteckningen föreställande en flygkabin med sittande passagerare och med följande text därtill:
    "This is your pilot speaking. I'm working from home today". :)
    (www.marketing360.in/impact-of-digitalization-and-automation)

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

     Humor är ett väldigt bra vapen. "Vapen."

   • Kommentar avatar
    LG, 7 månader sedanSvara

    Tyckte mig se Stollery och Lennström fika i solen på Linné igår, kanske två NHL-kollegor?
    Men för att följa tråden, Dahlin och Fagemo,
    är väl de senaste som Indians lyckades utveckla till ordinarie spelare. Resten utlånade för "tillväxt". I höstas spelade de "namnstarna" för bra för att att släppa in de bästa juniorerna, sedan kom skador och avstängningar och Elmer + ett par till fick några minuter. Sedan skulle CHL säkras, utan junisar, därefter den enorma formsvackan, då det modigaste var att ge Stålis lite speltid. Det har inte varit tillräcklig kontinuitet i vare sig träningar eller matcher, ett djäkla pusslande där "namnen" satt i orubbat bo. Kanske är det dags att våga prova en "dagisline igen"? Fullt ut! Berglund har stora kvaliteter, mest framåt där ha ofta hotar på träningarna. Hoppas han får chansen. Sedan står många på kö, så jag hoppas att Szembergs tankar stämmer!

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

     Såg förresten just Rasmus Dahlin i går. Hemma på besök. De får ju sköra sin karantän på det viset,. NHL-killarna, till den 27:e. Sedan ... som jag ser det handlar det inte bara om att man ska ha mod att slänga i juniorer, det handlar om HUR man matchar spelare, får dem att växa, lyfter deras goda sidor samtidigt som man jobbar med deras sämre. Jag har varit lite tveksam till en ren ungdomskedja, ibland kan det vara bra med balans, tyngd och rutin kompletterande det ungdomliga, samtidigt kan det vara så att en del ungdomar tar för sig mer, får ut mer, i spel med killar för vilka respekten inte förlamar. Givet hur klok Karl Henriksson är hade det säkert gått att spela honom med Lucas Raymond, till exempel.

   • Kommentar avatar
    Hans, 7 månader sedanSvara

    Holy shit.... i dag var det verkligen "Raka puckar", Hatten av HL....

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

     Tycker frågan är intressant, alls inte svart eller vit, det är viktigt att inte raderna ovan misstolkas, men det blir spännande att följa utvecklingen framöver.

   • Kommentar avatar
    Göran A, 7 månader sedanSvara

    Angående coronahelvetet så beror det på var man bor. Här i övik har vi noll !! fall av smitta. I hela länet har vi 15 fall. Då skall man veta att Västernorrlands län är stort till ytan och relativt glest befolkat.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

     Verkar vara rätt centrerat till Stockholmsregionen om jag förstått saken rätt. Men där är det väl också mest tättbefolkat.

   • Kommentar avatar
    Nolte, 7 månader sedanSvara

    Oj vilken oväntad värvning, Jens Olsson.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

     Kan man lugnt säga.

   • Kommentar avatar
    Göran A, 7 månader sedanSvara

    Angående hockey.
    Det är givetvis svårt att få behålla alla talanger, antalet platser i A-truppen är begränsat.
    Att sedan talanger lämnar så spelar det inte så stor roll om de lämnar för nhl, ahl, finska ligan, Schweizs liga eller annat lag i shl.
    Det är bara ännu ett naturligt steg på deras väg.
    Det ingår ju i Frölundas policy att fostra talanger och skicka vidare.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

     Självklart kan inte alla behållas. Men att tappa Peterson till Färjestad är och förblir ett misslyckande. Livet är dock fullt av sådana. Iaf för de flesta av oss ...

     Kommentar avatar
     Göran A, 7 månader sedanSvara

     Ja, angående Peterson är jag som tidigare sagt grymt besviken på frölundas agerande. Jacob kommer att vara en tongivande spelare i SHL nästa säsong.

   • Kommentar avatar
    Rw, 7 månader sedanSvara

    Jens Olsson... Bara att räkna bort Printz/Lauridsen antar jag då.

    • Kommentar avatar
     Kalle, 7 månader sedanSvara

     Asså driver dom med oss? Värvar alltså Jens Olsson?! Fyfan vad jag inte tror på detta lag till nästa år!

      Kommentar avatar
      Kalle, 7 månader sedanSvara

      Dock jäkligt passande till din text nu HL när frölunda som hel klubb går ut å visar att vi slutat försöka fostra unga spelare och satsar nu mera bara på "säkra" kort! 25-45 åringar som någon gång gjort sig ett hyfsat namn och inte är så dyra i drift! Grattis Malmö till bröderna lauridsen som säkert kostar alldeles för mycket för oss med kapital!

    • Kommentar avatar
     Nils, 7 månader sedanSvara

     Jens Olsson in måste betyda Printz ut eller? Annars Så känns detta jätte konstigt.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

      Printz är ju redan ut. Frågan var om han skulle komma tillbaka in. Han och Olsson är väl inte direkt lika. Men mycket förvånande, detta.

    • Kommentar avatar
     Mattias, 7 månader sedanSvara

     Frölunda har tappat det helt. Jens Olsson som Malmö inte ville ha in i laget. Fanns väl skjäl till det. Usel säsong i Finland senast. Och 35 år. Uppenbart att vi ger upp kampen om guld inför nästa säsong.
     Tycker åldersstrukturen i Frölunda börjar se tveksam ut.

     • Kommentar avatar
      Rw, 7 månader sedanSvara

      Ah, jag vet inte... Värvningen känns jätteonödig. Förstår den inte alls.

      • Kommentar avatar
       Mattias, 7 månader sedanSvara

       Nu krävs det två superbackar - typ Genoway och Folin - för att backsidan ska vara ok.

       • Kommentar avatar
        Göran A, 7 månader sedanSvara

        Först Stina Nilsson som skidskytt, nu Jens Olsson till Frölunda.
        Har Corona-viruset större påverkan på den mänskliga hjärnan än vad vi vet ?

         Kommentar avatar
         Göran A, 7 månader sedanSvara

         Obs!! Detta sagt med glimten i ögat

       • Kommentar avatar
        Mackan , 7 månader sedanSvara

        Har föreningen Frölunda totalt tappat förståndet!
        Frölunda kommer att bli utskrattade av alla lag i SHL
        När man värvar nollor!

        • Kommentar avatar
         Mattias, 7 månader sedanSvara

         Enligt videointervjun har Olsson varit klar sedan i januari.Åtminstone berättade han för barnen då.

         • Kommentar avatar
          E23, 7 månader sedanSvara

          Olsson. Den såg jag INTE komma. Sjöström har grymt öga för spelare, så något finns ju här men... oj.

          • Kommentar avatar
           Göran A, 7 månader sedanSvara

           Fast jag har alltid tyckt att Jens Olsson varit en bra SHL-back, främst defensivt och i penalty-killing. Han är definitivt mycket bättre hockeyspelare än flertalet backar vi haft detta året.

            Kommentar avatar
            Göran A, 7 månader sedanSvara

            Så välkommen Jens.

          • Kommentar avatar
           David, 7 månader sedanSvara

           Superkonstig värvning. Hade det varit 1:a april idag så hade det varit mer logiskt..

           • Kommentar avatar
            Rw, 7 månader sedanSvara

            Ekbom - Lennström
            Olsson - (NY)
            Bergman - Grönlund
            Hur ska vi få plats med 2 bra backar? Det behövs för att göra backarna bättre än förra säsongen... Även då så har man inte plats med någon junior att ta upp.

             Kommentar avatar
             Mattias , 7 månader sedanSvara

             Lennström lämnar för NHL. Backsidan just nu är en katastrof.

             Kommentar avatar
             Rw, 7 månader sedanSvara

             Just ja, då glömde jag dom 2 nya backarna som ska vara klar också... Det är ju fullt redan. Ekbom - Lennström Olsson - Norlinder Bergman - Grönlund Johansson Jag förstår inte.

             Kommentar avatar
             Rw, 7 månader sedanSvara

             Ja, det är den faktiskt, har väl 2 bra backar nu, Ekbom och Norlinder.

           • Kommentar avatar
            Gurun, 7 månader sedanSvara

            Vilken supervärvning! Mannen som "spöade" is-skyfflarjunioren. På riktigt?!

             Kommentar avatar
             J, 7 månader sedanSvara

             Det är en helt annan tolkning av 'satsa på juniorer' Frölunda gör :)

           • Kommentar avatar
            Henke, 7 månader sedanSvara

            Man skall aldrig döma ut någon innan dom ens börjat spela. Men rent spontant... Hur tänker herrarna Sjöström och Rönnberg här? :-)

            • Kommentar avatar
             Gustav, 7 månader sedanSvara

             Jens Olsson...Är det ett jävla skämt, eller?

              Kommentar avatar
              Per, 7 månader sedanSvara

              Inget skämt alls. Precis så Frölunda vill se ut. Ut med unga kreatörer. In med gamla kylskåp. Heja!

            • Kommentar avatar
             Conta, 7 månader sedanSvara

             Peter son är mycket tråkigt att han lämnar, han borde fått chansen som center i Frölunda. Hjalmarsson kunde gått som vinge. Ja märkligt med backvärvning från Leksand, Be

             • Kommentar avatar
              Mattias, 7 månader sedanSvara

              Så här skrev MrMadhawk i maj 2019, i Kvällsposten, om att Olsson sparkas från Malmö:
              Tränarna är de som i stort sett tagit beslutet.
              Indikationerna som jag fått som anledning till beslutet, är att det är alldeles för ”lagom” och att man inte kan ta nästa steg med Olsson i laget.
              Som den äldsta spelaren så anses han inte vara tillräckligt drivande.
              En väldigt trevlig person försvinner därmed från laget. Jens Olsson har varit en fröjd att göra intervjuer med, och han har förmodligen också gått hem ganska bra hos fansen.
              Men bekvämligheten har varit lite för påtaglig. Lite för mycket rycka på axlarna, att allting löser sig.
              Man har jobbat i flera år med de här bitarna, och till slut har man alltså kommit till en punkt då det får vara nog.

              • Kommentar avatar
               Cj, 7 månader sedanSvara

               Nu fattas det bara att Printz skriver på för 2år!!!!!

               • Kommentar avatar
                Pehr, 7 månader sedanSvara

                Jag är faktiskt villig att hålla med , va fan är detta för värvning ? Här sitter man och hoppas på Genoway, Folin eller Lauridsen och så kommer Jens Olsson och tar en plats... vad hände här... då kan vi väl lika gärna låta våra juniorer få speltid eller..

                • Kommentar avatar
                 Gustav, 7 månader sedanSvara

                 Ekbom - Lennström
                 Olsson - Norlinder
                 Grönlund - Johansson
                 Bergman
                 Här måste minst två toppbackar in. Olsson, Grönlund och Bergman är på sin höjd 7:e/8:e backar med SHL-mått mätt. Johansson fortfarande oprövad på SHL-nivå. Denna backsida är på Leksands nivå, snäppet bättre än Oskarshamns. Överlägsna Luleå presenterar Klasen och vi kontrar med detta?!

                 • Kommentar avatar
                  Conta, 7 månader sedanSvara

                  Berglund gjorde det bra på backplats de matcher han fick spela, vad sänder Frölunda för signaler till de egna leden när man hela tiden värvar juniorer utifrån? Plöja ner tid och pengar på J18/J20 spelare, sedan släppa dom till andra shl klubbar som tackar glatt ja, nej här har det gått totalt fel.
                  Hade Rönnberg varit lite mindre namncoach så hade juniorerna utveckts bättre i Frölunda. Är märkligt att det ställs väldigt höga krav på en junior som försöker ta en plats i A laget, men de så kallade etablerade spelarna kan vara hur dåliga som helst men får ändå spela hur mycket som helst. Peter son fick höra att han hade problem med defensiven. Ha ha skrattretande att höra, många i Frölunda som brast defensivt Lasch, Rhakshani, Hjalmarsson, Gormley, Stollery.... Men de fick spela match efter match. Nej dags Frölunda tänker om och värnar sina egna juniorer bättre
                  Vidare Jens Olsson, den gamle Malmö backen in i truppen..???
                  Ja känns ljummet...

                  • Kommentar avatar
                   Cj, 7 månader sedanSvara

                   En ny Printz skull jag tro men att skriva 2års kontrakt då måste Sjöström veta något som inte vi har sett!

                    Kommentar avatar
                    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

                    Det finns inte en likhet mellan Olsson och Printz. Tror det framgick för dig i den senare texten.

                  • Kommentar avatar
                   Guppy, 7 månader sedanSvara

                   Olsson är en helt ok back istället för Prinzen. Lauridsen och Genoway nästa två in

                    Kommentar avatar
                    Gustav, 7 månader sedanSvara

                    Då har vi 9 backar i truppen. I så fall hoppas jag att de skickar Grönlund, vi har nog med mediokra backar just nu.

                  • Kommentar avatar
                   Jonny Andersson, 7 månader sedanSvara

                   Vad håller Sjöström mfl på med ? Olsson en nolla som har svårt att tygla humöret? Den värvningen är oförklarlig.

                   • Kommentar avatar
                    Benji , 7 månader sedanSvara

                    Skriver dom med Prinz nu så är det tjänstefel! Vad är detta för signaler att hela tiden underkänna sin egen akademi? Varför har dom den det kostar ju pengar men ger inget???

                    • Kommentar avatar
                     J, 7 månader sedanSvara

                     Älskar att ni "hoppas på Genoway och Lauridsen" och blir förvånad när andra namn dyker upp. Det är lite som att hoppas på bensinen ska vara gratis och bli förvånad när det dragits pengar från kontot. Ni proffstyckare är så roliga, tar upp en pusselbit å måfå varje gång, granskar den och förkastar den (eller ibland, sällan, hyllar den). Ni tittar inte ens på vad pusslet ska föreställa. Ni ser inte hela bilden, ni har ingen aning om planen för nästa år, vilka kvaliteter eller anledningar Olsson är värvad för. Men jävlar, en chans till att dra fram sågen, den missar ni inte!
                     Jag ser med spänning fram emot vad Olsson kan bidra med i alla fall. En stabil pjäs i oroliga tider, en grundpelare i försvaret. Tror det blir bra det här, förvånande, men bra.

                      Kommentar avatar
                      Gurun, 7 månader sedanSvara

                      Största problemet har ju varit avsaknaden av offensivt spelskickliga backar som snabbt kan ta pucken framåt i banan, som Genoway, Tömmernäs mm. Man såg ju vilket avbräck det blev efter Lennströms skada. Snabba spelvändningar har ju varit lite av Frölundas signum, men den backbesättningen har saknats den här säsongen, och med Olssons inträde så befäster man cementeringen i egen zon.

                      Kommentar avatar
                      Melker, 7 månader sedanSvara

                      Klockren kommentar. Det här är ju förstås liktydigt med att Printz får lämna. Olsson in, Printz ut – det kan väl inte vara så dåligt?

                      Kommentar avatar
                      Pehr, 7 månader sedanSvara

                      En stabil pjäs som har -20 på 29 matcher i Finland , skriker stabil hela vägen till Scandinavium.

                      Kommentar avatar
                      J, 7 månader sedanSvara

                      Som om +- statistik någonsin varit betydelsefullt.

                    • Kommentar avatar
                     Rille, 7 månader sedanSvara

                     Jens gillar inte is killar i pause det vill jag lova, hahaha. Nä han var grymt jobbig mot frölunda i slutspelet. Det behövs någon som kan rensa framför mål med rutin. Fan nu kör vi mot sm guld 20/21.

                     • Kommentar avatar
                      Ovster, 7 månader sedanSvara

                      Mycket underlig värvning....
                      Om de tyckte Jens Olsson var så bra så undrar man ju varför han inte värvades inför den här säsongen, då han ju var ledig? Uppenbarligen så ersätts Stollery rakt av av Olsson här misstänker jag.
                      Nu får ju Jens återse Mursak igen, denna gånd i samma lag. Jag var INTE så nöjd med Jens tackling mot Mursak in i målburen för 2 år sedan i kvarten, dessutom utan något straff.. Har han ett bra skott eller, tror inte det va, i annat fall fattar jag inte alls detta! Snacka om dåliga signaler till våra juniorer, i synnerhet Berglund!

                      • Kommentar avatar
                       Tobias , 7 månader sedanSvara

                       Fattar inte folk som e negativa till Olsson.. en jobbig jävel att möta o blir perfekt att ha där bak...

                        Kommentar avatar
                        Gurun, 7 månader sedanSvara

                        Man måste se till helheten. Jag är inte avig mot Olsson i sig. Jag är avig mot värvningen av den spelartypen när resten av backsidan ser ut som den gör.

                        Kommentar avatar
                        Gurun, 7 månader sedanSvara

                        Öppnar man sedan upp med att droppa Grönlund och Bergman, då ändras läget drastiskt.

                      • Kommentar avatar
                       Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

                       Jag kommer inte svara på allt Olsson-snack här. Se istället ny text.

                       • Kommentar avatar
                        Richard, 7 månader sedanSvara

                        Vem har sagt att inte vi ska lyfta fram Berglund? Han är definitivt ett spelare som både kan vara i ett bra Allsvenskt lag och sedermera hos Frölunda. Han kanske hade mått bra av att starta säsongen med mycket speltid.
                        Jag räknar inte med Printz nästa år. Det tror jag inte Frölunda gör heller, när nyförvärven kommit in.

                        • Kommentar avatar
                         Richard, 7 månader sedanSvara

                         Tycker du är lite för kritisk, men säger inte att du har fel. Visst har Frölunda inte lyckats med alla spelare, men det är ju oftast unga individer och mycket i deras liv påverkar. Kolla hur många som spelar NHL nu som gått via Frölunda. Frölunda är likt många andra lag som också får spelare att stanna till i karriären. Vi har glädjen och egenskapen att få ha många lovande i truppen, men ibland finns det inte den plats som de behöver för att utvecklas. Vi har även kravet att vilja ta guld varje år och då måste vissa lovande stå åt sidan.


                         Lämna en kommentar