PP har lyft Donovan – som vill ge tillbaka hemma i Oklahoma


► Hemma i Oklahoma driver Matt Donovan en hockeyskola för att få fler ungdomar intresserade .
► Om inte annat så kanske Bigfoot lockar.
► Eller en svensk mästare som lärare?
► – Jag vill vinna mästerskapet här, sedan får vi se hur det blir nästa säsong, säger formstarke Donovan.

Rakapuckar.com bild

Poängstarke Matt Donovan är fascinerad av Bigfoot. Den såg ni inte komma, kanske?


DET HAR HÄNT något med Frölundabackens spel. Han tycks lugnare, mer harmonisk, färre misstag, färre situationer som han överarbetar – och så är det en dramatisk uppgång vad gäller poängproducerandet.

Hösten 2017:
31 3+6=9, snitt: 0,29

Våren 2018:
21 4+14=18, snitt: 0,86

Matt Donovan, 27, är tydlig med svaret på frågan ”Vad har hänt?”:

– Jag tror power play har mycket med det att göra. Även om inte alla poäng kommit i power play så får jag ha pucken mycket, känna på den, och det tar jag med mig till fem mot fem-spelet.

** Självförtroendegrej, alltså?
– Jag är den typen av spelare,  ju mer jag får ha pucken desto mer hemma känner jag mig på isen. Så power play-tiden har absolut hjälpt mig.

** Roligare att spela hockey nu än i höstas?
– Definitivt! Haha …

Det är det för hela Frölunda, 2018 har gett klart bättre resultat än hösten 2017, med slutspelet runt hörnet (start måndag) ser Matt Donovan ljust på framtiden.

– Senaste matcherna har sett riktigt bra ut, speciellt defensivt, vi har inte givit upp så många chanser, det är viktigt i ett slutspel. Det känns som vi har gott självförtroende, förhoppningsvis kan vi fortsätta så här.

Rakapuckar.com bild

** Tryggare defensiv, inte ge upp chanser på samma sätt, berätta – är det att ni pratat mycket om det eller mer något som vuxit in i laget?
– Mycket att det vuxit in. Visst, vi har pratat också, det måste man göra, vi har många backar som är bra offensivt, vi har fokuserat mycket på defensiven under säsongen, och nu börjar det sitta. Men inte bara en sak för backarna, forwards gör ett fantastiskt jobb med att blocka skott och backchecka hårt. Lägg ihop det och du har en bra kombo.

** Känslan när en offensiv stjärna som Victor Olofsson utan att tveka blockar skott?
– Det betyder mycket. Alla behöver bidra, Hoppas han har några mer sådana skottäck i sig …

Och hur var det nu med Bigfoot, den legendariska, mytiska varelsen som genom åren rapporterats synlig i nordamerikanska skogar?

Jo, så här: ett annat ord för Bigfoot är Sasquatch, och ni som följer Matt Donovan på Instagram vet att hans namn där är Squatchhockey.

Sommarcampen som Donovan driver hemma i Oklahoma City bär just detta namn, och den givna frågan är förstås:

Bigfoot, Sasquatch, Squatchhockey – varför?

Rakapuckar.com bild

Amerikanen ler när ämnet kommer på tal och berättar:

– Jag har alltid varit intresserad av Bigfoot, det fanns ett program som hette Finding Bigfoot som jag gillade och … jag gick på det med hockeyskolan, tyckte det var kul som namn.

Oklahoma nere i söder, just norr om Texas, är mycket men knappast ett drivhus för hockeyspelare.

* Från början ett indianterritorium.

* USA:s 46:e delstat, inträdde i unionen 1907.

* Kul smeknamn: The Sooner State.

Matt Donovan är för övrigt Oklahomas förste NHL-spelare genom tiderna (blev det med New York Islanders 2011/2012), nu hoppas han genom sitt projekt Squatchhockey få fler ungdomar att bli nyfikna på sporten ishockey.

Han har haft sin sommarskola ett tag, tanken är att med nytt namn och nystartat företag få än bättre fart på saker och ting.

– Jag vill gärna ge tillbaka till Oklahoma Citys ungdomshockey, väcka intresse hos ungdomar, sprida ordet, dra in pengar via försäljning av olika Squatchhockey-prylar, berättar Donovan.

** Intresset för hockey i Oklahoma?
– Inte jättestort, det finns men går lite upp och ner. Vi hade ett AHL-lag ett tag (Oklahoma City Barons, 2010–2015), tyvärr försvann det, men vi har ett East Coast-lag i Tulsa som är en och en halv timme bort.

Rakapuckar.com bild

I sommar får Matt Donovan jobba vidare på Oklahoma-hockeyns återväxt. Före det – ett som han hoppas långt slutspel för Frölunda.

Och sedan? Kontraktet går ju ut.

– Jag tar det som det kommer, låter min agent sköta det där, fokuserar på att komma till rinken och jobba hårt varje dag – och på att vinna mästerskapet med Frölunda.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
9 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  Det är ju det jag säger, bloggen med extra allt. Inte bara utmärkt information om hockey och Frölunda, utan nu även inkluderade historie/geografilektioner...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Haha ...

 • Kommentar avatar
  JT, 1 år sedanSvara

  Bra läsning HL. Donovan har blivit bättre i allt just nu... hoppas det håller i sig i slutspelet.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Rätt remarkabelt lyft, faktiskt.

 • Kommentar avatar
  Hjelmgren, 1 år sedanSvara

  Skratta inte bort berömmet om historie-/geografigenomgången! Sådant uppskattas alltid. Kuriosa: 31/7 är officiella Matt Donovan-dagen Oklahoma City (https://www.youtube.com/watch?v=RDwDArQxvxw).

  • Kommentar avatar
   Svante, 1 år sedanSvara

   Ingen jätterusning efter biljetter till match 1 och 3 vad jag kan se, trodde på sug efter den fina avslutningen...

    Kommentar avatar
    Daniel B, 1 år sedanSvara

    Hur många biljetter är sålda?

    Kommentar avatar
    Gustav, 1 år sedanSvara

    Samma visa varje år...Att man inte lär sig och kan försöka hitta något biljettpaket för de två första kvartsfinalerna eller liknande.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 1 år sedanSvara

    Ja, det brukar vara så dom 2 första matcherna. Vill minnas att det varit så sista 3-4 åren. Tråkigt tycker jag. Vill ha minst 10.000 pers så det skapas en bra stämning i arenan.

    Kommentar avatar
    Manne , 1 år sedanSvara

    Inte så konstigt. Nästan 300 spänn för en biljett högst upp på långsidorna, i en kvartsfinal. I Malmö 190 spänn för en biljett på rad 12 som jämförelse. Vad ska det inte kosta då i en eventuell semifinal/final.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 1 år sedanSvara

    Oj!!! Ja, då förstår jag att folk kanske inte är så sugna. Då är frågan varför Frölunda tar dessa priser?? Är det för att got event tar ut en hög hyra att vf måste ta så mycket för att tjäna lite pengar. Eller är det annat?? Det är ju skillnad på priserna hör i Gbg mot priserna i Malmö.

    Kommentar avatar
    JT, 1 år sedanSvara

    Frölunda betalar klart mest i arenahyra av alla lag i SHL. Got Event måste få in pengar för andra event ger sämre klirr i kassan. Och till att laga planen Heden efter hästar har hoppat runt där... VF = Got Events kassako !!

    Kommentar avatar
    Ted, 1 år sedanSvara

    Jag köpte 2 biljetter i Malmö match 3. 380:-/st rad 10 på långsidan.

    Kommentar avatar
    Manne , 1 år sedanSvara

    Hutlöst! Det jag pratade om tidigare rad 12, var en hörnsektion. Men 380 spänn på långsidan, det är sjukt det också. I alla fall i en kvartsfinal.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 1 år sedanSvara

    Som sagt, det är ju inte billigt. Tar man med ett barn och lite glass eller popcorn på det så är man uppe i 800-900 spänn. Trängselskatt och parkering inräknat.

    Kommentar avatar
    Jonas, 1 år sedanSvara

    Lets deal har ju bra pris på biljetterna till kvarten nu på måndag. runt 200 spänn för en biljett. Men man kunde max köpa fyra för 800 typ

    Kommentar avatar
    Gustav, 1 år sedanSvara

    Det brukar väl också bara innefatta rad 0 bakom mål där man ändå inte ser något, och då är ju 200 kr rena rånet.

    Kommentar avatar
    Jonas, 1 år sedanSvara

    Helt ok platser så nej. Men några måste ju sitta på dessa platser också för att fylla arenan. Men jag har handlat biljetter via letsdeal flera gånger och aldrig haft taskiga platser. Brukar alltid vara på långsidan.

  • Kommentar avatar
   DD, 1 år sedanSvara

   Tråkiga besked om Enqvist:

   http://www.hockeysverige.se/2018/03/14/andreas-engqvist-kan-missa-kvarten/

   Tycker både han själv och DIF borde ta sig en seriös funderare på om han ska fortsätta att spela. Stor risk att nästa smäll gör att han hamnar i samma läge som Bergenheim, Kahnberg, Lindström, Fernholm m.fl. Svårt att reparera hjärnan tyvärr.

   • Kommentar avatar
    Epoe, 1 år sedanSvara

    Låter som Donovan är Gonovan snart.

    • Kommentar avatar
     F, 1 år sedanSvara

     Typiskt att när dom äääntligen lär sig att prestera under Rönnbergs spel, då är det dags att flytta vidare

     • Kommentar avatar
      Lars, 1 år sedanSvara

      Tycker det är helt rätt att ha Donovan i PP. Kommer ihåg när han kom till laget och de visade en introduktionsvideo med honom. Där ser man att han har ett grymt direktskott och kan överaska som en fjärde forward när han går upp från backposition. Sen finns det mycket att säga om honom när han blir lite väl puckkär och fumlar eller inte spelar i de lägen som ges. Summa summarium, spelar mnan honom i de roller och funktioner som är bäst, så tror jag det andra kommer också. Det är väl det vi nu ser skillnaden på från i höstas till vad som är nu? Man får dock inte glömma att han ska spela back. (Tror Rönnberg sa nått om det i Höstas) :)

      • Kommentar avatar
       Bengan, 1 år sedanSvara

       Det är samma visa varje år, den första kvarten har svårt att dra folk, hoppas fet blir ändring i år. Donovan måste nog göra ett helt grymt slutspel om det skall bli förlängning, känslan är att intresset inte är på topp från Frölundas sida. Tråkigt med all denna väntan innan det drar igång, men har ju kunnat njuta av J Dahle'n i Timrå, viken lirare.

        Kommentar avatar
        Manne , 1 år sedanSvara

        Om inte Donovan blir kvar, så är inte det hela världen.


      Lämna en kommentar