FHM:s besked – som en smäll i käften på idrotten


► Dagens besked från folkhälsomyndigheten, att den enda "publikhöjning" som rekommenderas är från 50 till 500, var så oväntat att jag hade svårt att tro det var sant.
► – Det är bara ett remissvar, men man oroar sig för att FHM:s ord väger tungt, sa en besviken Mats Grauers, Frölundas ordförande, nyss till mig.
► Det gör det alldeles säkert.

Rakapuckar.com bild

Anders Tegnell, FHM, i samband med dagens presskonferens. Till höger Frölundas ordförande Mats Grauers. Foto: EXPRESSEN.SE (skärmdump) & MATHIAS PELKONEN


I GÅR UTTALADE sig FHM:s Anders Tegnell för TT, sa att man skulle ta intryck av fotbollens supercupfinal i Budapest där 30 till 40 procent av publikkapaciteten ska tillåtas.

I förra veckan var det optimistiska tongångar när inrikesministerns Mikael Damberg och kultur- och idrottsministern Amanda Lind pratade om att göra undantag för vissa sammankomster/evenemang som kunde skötas på smittsäkert sätt.

Känslan då: en dörr hade öppnats, äntligen.

Känslan i dag: som om idrotten fått en stor, fet smäll på käften.

Det enda FHM rekommenderar är att regeringen nu ska tillåta 500 snarare än 50 personer på matcher, offentliga sammankomster.

– Vi och jag hade förstås hoppats på ett högre tal, sa Mats Grauers till mig under en paus i samband med dagens SHL-möte.

Rakapuckar.com bild

Han var mild i tonen, ville inte kritisera, men sa försiktigt:

– Respekt för kunskapen (hos FHM), men man kan ju trots allt få bli besviken.

De flesta av oss hade trott på en procentsiffra av arenornas kapacitet. Istället föreslås en platt siffra.

Grauers:

– Kungsbacka ishall och Scandinavium är ju inte jämförbara. För Hanhals/Kings är det här säkert ett hyggligt besked. För Frölunda är det inte riktigt lika bra. Samma med Utsikten och Blåvitt.  Man blir ju lite förbryllad när Friends Arena bara ska kunna ta in 500.

Förbryllad var ordet, sa Bill. Just det, sa Bull.

Jag trodde knappt det var sant när jag fick beskedet. 500? Varför snackade Tegnell i går om att ta intryck av supercupen i Budapest? Vad var det för mening med att Damberg och Lind lät så pass optimistiska i förra veckan? Hade de över huvud taget inte förankrat ens ett uns av sina tanker hos Team Tegnell?

Rakapuckar.com bild

Nu är dagens ”50 till 500” bara ett remissvar som regeringen ska behandla innan man fattar beslut. Idrotten har också lämnat ett sådant (läs mer här, bra av Aftonbladet), men att Stefan Löfvens gäng plötsligt inte skulle göra precis vad FHM säger … det ser jag inte hända.  

– Man oroar sig för att FHM:s ord väger tungt, medgav Grauers.

Tegnell lämnade på dagens presskonferens öppningar för att ytterligare höjningar, jag frågade Grauers om han och SHL-bossarna fått indikationer på snabba sådana – men icke.

– Man kan ju hoppas att det kommer i november, sa han.

Jag delar uppfattningen som Svensk elitfotbolls chef Mats Enquist delade med sig av i en Expressen-intervju: ”Den här förändringen är helt meningslös.”

I min värld var det här, jag hittar ingen bättre liknelse, verkligen en käftsmäll på den misshandlade idrotten, betänk då att i de 500 ska utövare och funktionärer räknas in.

Rakapuckar.com bild

Vad blir det kvar då på en hockeymatch i Scandinavium, kanske 350? I det läget  ska Frölunda betala publikvärdar, ha folk som håller i säkerheten, kollar avstånd.

** Är det ens värt besväret, Mats Grauers?
– Ja, och nu är jag personlig, men jag tycker att om vi kan hitta ett system som är rimligt så är det roligare om 350–400 kan se än noll. Det är något att börja på, början på en resa, och är man jätteoptimistisk så kommer det ett nytt besked för november.

Jag är fortfarande oerhört förvånad efter dagens besked. Svårt att ta in det. Det tokigaste är att Tegnell använde ökat resande med kollektivtrafik som ett av skälen till att stanna vid 500. Kollektivtrafiken? Den som inte ansetts vara farlig i smittspridningshänseende, därav att FHM anser munskydd onödiga, just detta hörde jag förresten Agnes Wold prata om i radio i förra veckan.

Fair enough, tänkte jag. Då. Men nu – hux flux, är bussar, spårvagnar och T-bana plötsligt en risk ändå.

Jag tar mig för pannan.

Rakapuckar.com bild

Nå, vi får väl se vart det här tar vägen. Nu drar jag till Frölundaborg.

***

Tacksam om ni tänker på att det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften. Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
20 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Daniel B, 6 månader sedanSvara

  Visst är 500 bättre än 50 men jag trodde också som du att man skulle göra som fotbollen och ta in 30% av arenans kapacitet. Vilka ska få komma in? Blir det partners? Blir det dom 350 Som köpte sina säsongskort först?

  • Kommentar avatar
   Markus, 6 månader sedanSvara

   Risken för smitta i samband med kollektivtrafik i förhållande till nytta när denna brukas för arbete och utbildning är väldigt liten ja. Med all respekt för den stora betydelse idrotten och musikevenemang har för befolkningen både vad gäller underhållning och arbete går detta inte att jämföra.
   En liten öppning är av stort värde. En för stor öppning skulle med väldigt stor sannolikhet öka behöva leda till att backa bakåt vilket är det sista man vill göra.
   Tack för dina förstklassiga reportage om Frölunda.

    Kommentar avatar
    Tomas, 6 månader sedanSvara

    Ja men precis. Tror tyvärr att kungsbacka ishall klarat av 3000pers bättre då troligen fler kommer in med egen bil.. I Scandinavium går sen 3000pers och trycker in sig i samma spårvagn packade som sillar. I hallen är det ju endå långt mellan personerna. inom en radie på 2m där man sitter är det max 9pers. på spårvagnen 2m är det bra mycket mer, när man går på av. håller i stänger m.m...

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 6 månader sedanSvara

   Vi vanliga, dödliga lär ju inte få komma in.

    Kommentar avatar
    Manne, 6 månader sedanSvara

    Exakt. Det blir sponsorer osv.

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 6 månader sedanSvara

    Lär bli såsongskort. Men vill ni se hockey kan ni boka bord i någon arena med restauranger tex i Jönköping eller Växjö borde gå få resturang kan få egna ingångar.

  • Kommentar avatar
   Ture, 6 månader sedanSvara

   Tråkigt men det är samtidigt inte oväntat att man tar det försiktigt.
   Har ju varit linjen hela tiden.
   Ingen dramatisk stängning, ingen dramatisk öppning.

   • Kommentar avatar
    Tomas, 6 månader sedanSvara

    Knappast oväntat. Stora evenemang är förmodligen den allra bästa miljön för smitta och stora utbrott. Att sätta tusentals människor under samma tak när man man inte vet om det kommer att funka vore högst oansvarigt. När det gäller kollektivtrafiken är det väl en viss skillnad tycker jag. På en match koncentreras mångder av människor från vitt skilda delar av staden/regionen i en punkt. Perfekt för stora utbrott. 500-gränsen påverkar inte mer lokala tillställningar men hindrar resande, det tror jag var syftet.

     Kommentar avatar
     Tomas, 6 månader sedanSvara

     Menar förstås att det håller nere längre/mer utspritt resande.

     Kommentar avatar
     Tomas, 6 månader sedanSvara

     Dessutom försvåras eventuell smittspårning enormt mycket med större publik.

     Kommentar avatar
     Per, 6 månader sedanSvara

     Kloka ord.

   • Kommentar avatar
    Kalle, 6 månader sedanSvara

    Säger detta igen, skulle tegnell vara det minsta intresserad av idrott i allmänhet lr ens intresserad av att svensk idrott (ffa fotboll och ishockey) ska kunna vara konkurankraftig i ett VM lr OS lr ens i Europa så hade siffran varit betydligt högre och han hade förstått värdet i att ha elitidrott på just elitnivå! Då måste föreningarna ha in pengar!
    Näsviken fick inteens anordna bilbingo för att överleva! Då sitter folk i egna bilar å spelar bingo!!! Men helt okej att vara hur många som helst ute å shoppa!
    Helt j*vla sinnessjukt

    • Kommentar avatar
     Mikael , 6 månader sedanSvara

     Ja det lär nog bli ett massivt tryck om nu bara utvalda partners kommer in........en riktig stämmningshöjare.

     • Kommentar avatar
      Herr Lakers, 6 månader sedanSvara

      En liten japp. Varför ska elitidrott få ha det bra när största delen av företagarna lider. Ta ett steg nu och ytterligare i november. Vänder om de släpper på fullt och det blir bakslag i tex Göteborg. Ska Frölunda då spela utan publik.

       Kommentar avatar
       HL2, 6 månader sedanSvara

       Förstår inte ritktigt vad det är du skriver och menar. Osammanhängande meningar. 500 personer kan man ju inte ha rätt av...beror ju helt på arenans förutsättningar. Klart bättre med en procentandel av arenans kapacitet, säg 30 %. Det handlar ju i mångt och mycket om arenorna, även om kollektivtrafiken kan påverkas, men nog marginellt. Bättre att ha 50 personer då istället för 500...500 är en meningslös siffra för många elitklubbar, förutom bandy m fl.

       Kommentar avatar
       Herr Lakers, 6 månader sedanSvara

       Var i Skatås och svettades lite. Skrev samtidigt jag jag sprang. Siffran är inte det viktiga utan att förutsättningar ändra för att se om det ändrar något annars går man vidare.

     • Kommentar avatar
      Robban, 6 månader sedanSvara

      Problemet är ju inte själva engagemanget i sig. Utan som dom sa, allt runt om kring. Alla ska ju dit, och sen hem efter matchen etc. Något som sätter onödigt stor press på kollektivtrafiken osv. Så tror nog det är ett klokt beslut just nu. Men samtidigt tycker jag att dom ska va beredda på att släppa ytterligare restriktioner fort om det går och behövs framöver i höst. Det är mycket som börjar röra på sig nu efter semestern och det kan va klokt att iaf sitta lite lugnt i båten än så länge.

      • Kommentar avatar
       Benji , 6 månader sedanSvara

       Händemark avslutar som en forward! Han är grymt bra!

       • Kommentar avatar
        Tobbe, 6 månader sedanSvara

        500 är antalet publik. I siffran räknas inte utövare eller funktionärer. Det ska ju också enligt FHMs svar vara 1m mellan alla i publiken så man kan inte ta in 500 i ex valhalla sportgolv även om det finns 500 sittplatser

        • Kommentar avatar
         LarsL, 6 månader sedanSvara

         Samtidigt säger ju Tegnell att det här skulle vara en första ökning och att en ny kan komma inom en månad. Känns ju onödigt att svartmåla detta redan nu. Kan alltså bli en höjning redan efter en månad och om smittan inte påverkats kan man väl ändå vara positiv och tro att nästa ökning blir betydligt större.

         • Kommentar avatar
          Herr Lakers, 6 månader sedanSvara

          Ryktas om att nattens NHL matcher ställs in. Frågor på det?

           Kommentar avatar
           Pippo, 6 månader sedanSvara

           Enligt GP: "NHL väljer att delta i protesterna efter skjutningen av Jacob Blake. Enligt journalisten Sam Carchidi kommer inte Philadelphia Flyers och New York Islanders spela den tredje kvartsfinalen i natt."

           Kommentar avatar
           Herr Lakers, 6 månader sedanSvara

           Borde det inte finnas mer intelligenta sätt att stödja det här...

           Kommentar avatar
           Per, 6 månader sedanSvara

           Som vad då?

           Kommentar avatar
           Herr Lakers, 6 månader sedanSvara

           Som att visa sitt stöd före och efter matchen eller med annan aktivitet i bubblan. Finns massor. Hur hjälper en inställd match som ändå kommer spelas.

         • Kommentar avatar
          Per, 6 månader sedanSvara

          Tänk att vissa fattar så trögt. Kollektivtrafiken är i dagsläget inget problem eftersom det inte är någon trängsel där. Men om man öppnar upp arenor för flera tusen så kommer trängseln öka betydligt jämfört med idag. Att det ska vara så svårt att förstå övergår mitt förstånd.
          I mindre städer åker folk bil till arenan därför kan man nästan nyttja halva dess kapacitet.
          Jag är så sjukt trött på att de största klubbarna skriker efter att öppna upp för att kunna betala sig själva och spelarna miljonlöner. Låt folket i föreningen tjäna som en sjuksyrra i ett år. Det vore nyttigt för dem att förstå hur de som ska betala biljetterna har det.
          Det är bara för tråkigt när ”neutrala” skribenter agerar nyttiga idioter och spär på hatet och föraktet mot kunskap.

           Kommentar avatar
           Daniel B, 6 månader sedanSvara

           Per, jag respekterar att du tycker som du gör. Men jag upplever att tycker man inte som du så är man en idiot. Vi som inte hpller med dig måste väl få säga det. Men tror du att kollektivtrafiken skulle påverkas så mycket om 3000 pers skulle gå på hockey? Tänk att folk åker olika tider till arenan, vissa går och vissa åker bil. Efter matchen så borde det inte bli nån trängsel eftersom det finns många utgångar. Samtidigt så respekterar jag FHM beslut. Det är fasiken inte lätt.

           Kommentar avatar
           LarsL, 6 månader sedanSvara

           Jag tycker du är en sorglig (vänstervriden) figur.

           Kommentar avatar
           Per, 6 månader sedanSvara

           Jag vänder mig enbart till Leman som förlöjligar Tegnell och besluten från FHM. Och Leman begriper inte heller vad FHM ser för risker i kollektivtrafiken. Ber om ursäkt om du tar illa upp men jag blir upprörd över dumhet och faktaresistens och kanske tar i i överkant. Sorry. Jag kan bara inte förstå hur folk kan ta sig för pannan över att FHM inte vill riskera en landsomfattande spridning och tusentals dödsoffer.

           Kommentar avatar
           LarsL, 6 månader sedanSvara

           Per, alltså. Daniel B: du verkar vara vettig och sympatisk.

           Kommentar avatar
           Per, 6 månader sedanSvara

           I dessa tider när extremhögern vinner mark har alltså en liberal blivit ”vänstervridna”. Tänk att så många köper dyngan från Trump och SD-rasisterna.

           Kommentar avatar
           Daniel B, 6 månader sedanSvara

           Per, som jag skrev så respekterar jag att du tycker som du gör. Absolut inget fel i att du tycker att det är rätt beslut av FHM. Samtidigt så trängs det folk på bandet på Volvo, könner folk på swedish match som berättar att det är samma där. Finns säkert fler stora företag där det är samma där. Det jag skrev om kollektivtrafiken, tror du det hade blivit värre om man släppte in 3000 pers till Scandinavium? Tänker att många samåker i bil, vissa går och folk åker olika tider till arenan. Jag kan ha fel men det är vad jag tror och att det inte så stor smittorisk.

           Kommentar avatar
           Daniel B, 6 månader sedanSvara

           Lars och Per, gå inte in på politiken, snölla. Respektera att vi tycker olika och folk får rösta på vilka man vill.

           Kommentar avatar
           LarsL, 6 månader sedanSvara

           Politisk åsikt speglar sättet att argumentera. Inget konstigt med det.

           Kommentar avatar
           Per, 6 månader sedanSvara

           Alltså, att säga att en liberal är vänstervriden är som att säga att en kvadrat är rund. Det går hem bland lågutbildade ”white trash” men inte så mycket mer.

           Kommentar avatar
           Daniel B, 6 månader sedanSvara

           Lars, vad tycker du om FHM beslut? Vet ej om du har skrivit det, har missat det i så fall.

           Kommentar avatar
           Per, 6 månader sedanSvara

           Daniel B, visst kan det bli mindre trängsel än vad FHM befarar. Men vill vi chansa på det? Eller vänta en månad och se hur den första öppningen påverkar smittspridningen? För mig är svarar givet. Bedömer FHM och alla deras experter att den minst riskabla vägen är att öppna upp för 500 så står jag bakom det. Heller att mångmiljonärerna inom idrotten får sänka sina löner nån månad eller så för att hindra att vi åter får kaos i vården och äldreomsorgen. Idrott är ju liksom en lek. Inget som vi ska riskera livet för.

           Kommentar avatar
           Aha!, 6 månader sedanSvara

           Synd att du är så trött. Sov gott så hoppas vi alla att du mår bättre i morgon! Och JA, vi måste se till att få mindre trängsel , INTE mer. Hoppas att vi kan lösa det. 500 känns som ett beställningsjobb av kulturministern.

           Kommentar avatar
           Daniel B, 6 månader sedanSvara

           Per, självklart ska man inte chansa och jag har sen dag ett tyckt att FHM har skött sig bra. Jag tycker att regeringen har gjort rätt som lyssnat på experterna till skillnad från andra länder. Ja, det kanske inte är fel att släppa in 500 pers och se vad som händer efter en månad. Samtidigt tror jag inte det hade gjort så stor skillnad på om vi hade haft 3000 pers på läktarna om man hade haft regler inne i arenan och man hade låtit olika sektioner gå ut först efter matchens slut. Men som du säger, kanske dumt att chansa.

           Kommentar avatar
           Christian, 6 månader sedanSvara

           Håller med dig, Per. Dessutom ett svar på remiss-inget beslut. Detta kan hjälpa många mindre föreningar som har det än värre.

           Kommentar avatar
           Per, 6 månader sedanSvara

           Sanningen är ju att ingen vet hur det skulle gå att chansa med tex 3000. Och idrotten är ju som sagt en lek och varför chansa med en lek? Dessutom är det en lek med sjukt höga löner. Genom att sänka lönerna riskerar de inte konkurs. Så vi behöver alltså inte ens chansa för idrottens skull. Fakta är ju att de allra flesta alltid sitter framför tvn ändå...

           Kommentar avatar
           Xxxyyyzzz , 6 månader sedanSvara

           Per. Har du ens varit i närheten av kollektivtrafiken?

           Kommentar avatar
           LarsL, 6 månader sedanSvara

           Se mitt inlägg ovan, så ser du vad jag tycker om FHM:s ”beslut”

         • Kommentar avatar
          Sture, 6 månader sedanSvara

          Det är en pandemi!
          Hur svårt kan det vara att få in det?
          Misshandlade idrotten? SHL har köpt mer spelare än någonsin, inte alla lag visst men många.
          Tycker du ska låta experterna bestämma när det gäller pandemin

           Kommentar avatar
           Carnbäck , 6 månader sedanSvara

           Sture, där har du fel ifall inte Mr Madhawk är ute och seglar enligt honom har SHL lagen köpt ca 70% av ett normalt år.

           Kommentar avatar
           Sture, 6 månader sedanSvara

           Inte enligt Abrahamsson!

         • Kommentar avatar
          ETG (Rögle Rules), 6 månader sedanSvara

          Komplicerade grejer det här...med liv som insats...
          By the way...Är det någon som har koll om det Finns något annat land i Europa (förutom Belarus...) som tillåter fler än 500 pers från 1:a Oktober?
          /ETG

           Kommentar avatar
           Daniel B, 6 månader sedanSvara

           Om jag inte är helt ute och cyklar så har Danmark haft publik på sina fotbollsmatcher. Inga fulla arenor men ett par tusen beroende på arenakapaciteten. Frankrike har också lite folk på matcherna.

           Kommentar avatar
           ETG(Rögle Rules), 6 månader sedanSvara

           Japp, du har rätt!! Det är Danmark som "gått längst" gällande publik på fotboll iaf....

           Kommentar avatar
           Per, 6 månader sedanSvara

           Har inte Danmark en ökande spridning dessutom?

           Kommentar avatar
           Roger, 6 månader sedanSvara

           Skillnad på fotboll o hockey! Många I fotbollspupliken är ju föregångare vad gäller skyddsmask och en del täcker ju nästan hela ansiktet så där borde smittorisken vara låg :-)

           Kommentar avatar
           Peter T, 6 månader sedanSvara

           Danmark

         • Kommentar avatar
          Xxxyyyzzz , 6 månader sedanSvara

          Kollektivtrafiken blir problem?
          Blir?
          Har någon tittat på hur det ser ut nu?
          Det är knökfullt på spårvagnen redan, lär inte göra någon som helst skillnad med att ”tillåta” fler att få sittplats på Ullevi eller i Scandinavium. Kan på något sätt förstå Tegnell o co men de har hamnat i ett gigantiskt glapp mellan forskning och verklighet där de lever i en frånvänd bubbla.

          • Kommentar avatar
           Peter T, 6 månader sedanSvara

           Bussar och spårvagnar är knökade
           13000 jobbar på volvo i Torslanda
           Ullarde tar in 3000 Pers
           I Nordstan är det tusentals besökande
           Så vad fan e problemet att ta in några tusen till Scandinavium.

           • Kommentar avatar
            Niklas, 6 månader sedanSvara

            Nu måste regeringen ( kommer aldrig hända) gå emot FHM 500 per förstår den stora idrotten som blöder

            • Kommentar avatar
             Mikael, 6 månader sedanSvara

             Det är inte bara Henrik Leman som blivit smittskyddsexpert på senaste märker jag. Här inne sitter smittskyddsexperter från hela landet och skriker sig hesa för ett utökande av publik på det som kanske ändå borde anses som lite mindre viktigt i detta läge som världen ändå befinner sig i. Nämligen sport! Att dessa stackars föreningar med spelare och ledare som tjänar 3 gånger så mycket som en sjuksköterska gör i månaden, ska behöva spela för endast 500 pers i publiken är ju galenskap! För inte kunde väl alla klubbar, som trots Coronans framfart, fortsatt värva högavlönade spelare, trott att höstsäsongen skulle bli precis som vanligt? Skulle gärna höra argumenten vad argumenten FÖR att ta in fler publik på sportevenamngen är. Har Jonas Gardell kanske ändå fått sitt "slutdatum" för pandemin? Visade det sig vara den 1:e oktober trots allt?


             Lämna en kommentar