Rönnberg tror på sitt PP, sina "speldosor"


► Frölundas power play-procent är svaga 18,75, framför allt hackar det för Jan Mursaks enhet.
► Ändå gör Roger Rönnberg inga ändringar.
► Handlar om att ge unga ”speldosorna” Mattias Norlinder, 20, och Lucas Raymond, 18, chansen att växa.

Rakapuckar.com bild

MEDAN KVÄLLENS MOTSTÅNDARE Oskarshamn toppar SHL:s PP-liga är Frölundas sämst i klassen.

40,54 – 18,75.

För Jesper Sellgren, Stefan Elliott, Johan Sundström, Patrik Carlsson och Nicklas Lasu går det rätt okej, de fem har stått för de tre senaste Frölundafullträffarna med en eller två man mer på isen, gjort sex av de nio PP-målen.

Bilden från Frölundas måndagsträning där power play slipades på mot slutet. Lätt att se behovet. Ni ser hela tabellen med procentuell utdelning längre ner i texten. 


Värre är det för Jan Mursaks enhet, den med Mattias Norlinder, Lucas Raymond, Simon Hjalmarsson och Joel Lundqvist. Kvintetten famlar, det går långsamt, dålig attack, få skott, sällan ett hot.

Frölundatränaren Roger Rönnberg säger:

– Vi jobbar och jobbar och jobbar, de pratar och analyserar, tränar, ibland är de arga på varandra. Vi är inne i en sådan där fas som vi även var i i fjol, det handlar inte om personal, det handlar om fem människor som ska komma till gemensam tanke när det får gå långsamt, när det behöver gå fort.

Rakapuckar.com bild

”Handlar inte om personal”, betyder alltså att Mursaks enhet har fortsatt förtroende i kväll.

** Du tycker fortfarande att de klickar?
– Nej, jag tycker inte alls att de klickar.

** Men du tror att de ska?
– Ja. Så här är det nästan varje år, bara att vi glömmer bort det. Samma i fjol, då hade vi samma spelare som vunnit SM-guld året före, ett PP på 35 procent. Helt plötsligt var stjärnorna inte i samma universum. PP är ju ett slags kommandostyrka som behöver vara verkligen, verkligen enad.

Här handlar det inte om att Roger Rönnberg och tränarstaben just nu går in och petar, mer att ge självförtroende, skicka ut spelarna på isen så de själva får försöka komma samman och fixa den där gemensamma tanken.

Två så kallade speldosor: Lucas Raymond och Mattias Norlinder.


Däremot, berättar Rönnberg, jobbar han och staben mycket med de unga spelarna, i det här fallet Mattias Norlinder, 20, och Lucas Raymond, 18:

– De behöver lära sig power play-spel på SHL-nivå, ingen av dem har någon erfarenhet av det, och det är de två som är lite ”speldosor” i det PP:t medan de andra tre ska vara närmare mål.

***

Tacksam om ni tänker på att det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften. Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

Rakapuckar.com bild

***

Oskarshamnstränaren Martin Filander är imponerad av Frölundas arbetsmoral, fart och attack. Till oskarshamns-nytt.se säger han:

– Det är de, Luleå och kanske något lag till som har den där riktiga nivån i varje omgång. Vi måste upp i tävlingsnivå. Åkstyrkan är prio ett, för att ha chans att vinna mot dem.

– Vi har definitivt kapaciteten som krävs – men det gäller att orka vara där också, i varje byte, i 60 minuter. Och vi måste våga spela offensivt. Det är otroligt viktigt. Vi ska även använda oss av närkampsspelet. Vi är ganska stora och tunga och fysiska i vårt spel – och vi har ett fysiskt system. Det gäller att vinna så många kamper som möjligt – både i egen zon och anfallszon. Frölunda har definitivt sin svaghet i egen zon. Där är de dock inte så ofta, därför är de inte så vana vid det heller. Men vi får försöka utnyttja det.

Spännande att se i kväll. Om en sådan svaghet kan utnyttjas.

Rakapuckar.com bild

***

Till höger ser ni power play-ligan i SHL.

***

Roger Rönnberg (bilden nedan) vill bygga vidare på de bra minuterna mot Rögle och Luleå, kallar de sista sju minuterna i lördagens period 1 för ”fantastiska:”

– Får vi fler av dem mot Oskarshamn blir jag jätteglad.

Respekten för motståndet (fem segrar, fyra förluster) är stor:

– Jättebra, rutinerat lag, spelar med högt självförtroende, passar pucken jättefint. Ett välstrukturerat lag som spelar på lyckopiller.


Mer inför matchen får ni snart i sedvanliga matchguiden; inga förändringar väntas i Frölundas lag, heller inga i Oskarshamn mer än att Joe Cannata kliver in i kassen.  

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
8 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Lövet, 4 veckor sedanSvara

  Vad det gäller PP så gäller det ju att ta snabba avslut gå på returer inte alltid leta öppet läge. Jag tror att de som lirar i första PP tänker för mkt inte har självförtroende nog att ta eget avslut man funderar istället en sekund eller två för mkt. Ingen av lirarna i första PP är ju en naturlig målskytt. Joel bäst på 4 mål men han är ju egentligen ingen målskytt. Och där i ligger väl lite av Frölundas problem ingen forward eller back har hittills stuckit ut när det gäller målskyttet. I nuläget 4 kassar på Max, Joel och Purre. På backsidan är väl Elliot överlägsen med 2 efter islossningen senast. Inte lätt för RR att hitta en vass uppställning med tanke på detta kan jag tycka. Ingen sticker ut så att säga. Säger detta väl medveten om att Frölundas strategi är att alla skall bidra lika mkt framåt.

  • Kommentar avatar
   DD, 4 veckor sedanSvara

   Lätt att glömma att ett bra PP ofta tar tid att bygga. Även när Lasch var dirigent kunde det se trögt ut under perioder för att sedan explodera och bli ett guldvapen. Det är nog rätt att låta de yngre få chansen att lära sig PP på SHL-nivå, som Roger uttryckte det.

   • Kommentar avatar
    Patric Agblad, 4 veckor sedanSvara

    Var får du din statistik ifrån? Det diffar från vad som visas på shl.se nämligen. Där är Frölunda visserligen också sist, men med 19,15%, vilket är galet högt att ligga sist med. Ser man till säsongstotalerna bakåt i tiden så har man 4-7 lag bakom sig med en sådan procent, varje säsong. Någon katastrof är det i alla fall inte att ligga på 19%, men så som det går för PP1 är naturligtvis inte bra. Alldeles för långsamt pucktempo och ganska stillastående. Men ska man vara Rönnbergskt optimistisk så är det ju tur att det finns saker att förbättra... :)

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

     Kolla matchförhandset. .)

   • Kommentar avatar
    Daniel B, 4 veckor sedanSvara

    Jag kan förstå hur RR tänker och just nu ligger vi trots allt etta. Hur hade snacket gått om vi hade legat på 5-7 plats? Hade man haft samma tålamod? Spelet har sett bra ut, bortsett från 1-2 matcher, bondläppen in lite mål och gör ändå bra med mål framåt. Tänk då ett pp som hade legat på 23-25 %..

     Kommentar avatar
     Christoffer , 4 veckor sedanSvara

     Från Rönnbergs sida tror jag inte det varit särskilt stor skillnad i nuläget. Så länge man har vittring på toppen är nog processen viktigare än resultaten vid den här tidpunkten. Däremot om man hamnat i samma läge som HV eller Färjestad gjorde denna säsong, då tror jag det varit viktigare med snabba resultat.

     Kommentar avatar
     Daniel B, 4 veckor sedanSvara

     Precis. Det var det jag försökte få fram i texten. Kanske dåligt skrivet av mig. Nu ligger vi i topp och då kan man avvakta med att ändra uppställningar. Men hur hade det varit om vi var i hv eller fbk plats?

   • Kommentar avatar
    Daniel B, 4 veckor sedanSvara

    Oj, ska ej stå bondläppen.. släppt in ska det stå.. sorry..:)

     Kommentar avatar
     Pupule, 4 veckor sedanSvara

     Vad hände? Bondläppen :D

     Kommentar avatar
     Daniel B, 4 veckor sedanSvara

     Ja du, vettefan vad som hände..:)

     Kommentar avatar
     Maxad, 4 veckor sedanSvara

     Jag gillade Bonnläppen mer =0) Eller den här som skrevs för 2 dagar sen: Petey, 2 dagar sedan Bra match av Mattsson, och varför inte mer speltid för Elmer? Titta på Alvarez! Han har varit helt kass i 2 matcher nu och igår hängde han inte med alls, såg trött och sliten ut för han kan mycket mer! Kanske en reaktion av för lite sommarklänning som ger lite efter effekt!....... Haha.... Hade varit kul att se dom i sina sommarklänningar.

     Kommentar avatar
     Manuel, 4 veckor sedanSvara

     Vete fan :) Mer presens konjunktiv i Rakapuckar!

   • Kommentar avatar
    Daniel, 4 veckor sedanSvara

    Problemet är att man fortsatt att spela PP som om Lasch är kvar. Inte gjort några direkta förändringar, av vad jag kan se. Skulle gärna se fler puckar som läggs in mot mål fr backarna. Inte alltid söka det ”perfekta” läget. För oftast blir det även perfekt för målvakten med.
    Sen stavas problemet i PP tyvärr Hjalle. Håll koll ikväll, går långsamt, fipplar, tappar puck, felpass och skott i fel läge.
    Missförstå mig rätt nu, Hjalle är väldigt viktig för laget, sådana spelare som honom och Friberg är sällsynta. Men Hjalle ÄR ingen PP spelare. Har EN bra poängsättning som ”poänggörare” under sina 13 år i elithockeyn. Han skall göra det han är bäst på. Punkt. O det är inte spel i PP.

     Kommentar avatar
     Ovster, 4 veckor sedanSvara

     Helt enig med dig här Daniel.

   • Kommentar avatar
    Conta , 4 veckor sedanSvara

    Hjalmarsson ska inte spela powerplay helt klart.
    Raymond borde plockas bort med.
    Hjalmarsson tvekar för länge när han får pucken, skall jag passa eller skjuta?
    Fundera i en evighet så försvinner läget som fanns.
    Raymond är puckkär och snurrar runt runt med pucken, samma här dyrbar tid av powerplay går till spiilo.
    Det ska inte ta 1 minut i powerplay innan man får skott på mål.
    3 snabba pass, sedan skott.
    Mursaks pp formation är bara tvekan, tvekan, snurrsnurr i sarghörnen

    • Kommentar avatar
     affe, 4 veckor sedanSvara

     hade velat se mer rörlighet Raymond/Mursak PP. platsbyten osv


     Lämna en kommentar