Se här, ännu en Frölundaback på korttidskontrakt


► Frölunda har en spelare på korttidskontrakt.
► Nej, jag tänker inte på Theodor Lennström. Istället Columbus-draftade Eric Hjorth.
► Han får bara spela med J20. Inte i A-laget. Jag hajade till, apropå ”collegegate” för några år sedan.
► – Det hänger inte ihop alls, poängterar utvecklingschefen Mikael Ström.

Rakapuckar.com bild

Eric Hjorth från Härryda spelar med Frölundas juniorer till dess att kanadensiska juniorligan OHL drar igång. Foto: SARNIA STING


HAN ÄR FOSTRAD i Härryda HC, 19-årige backen Erik Hjorth, lämnade Frölunda och drog till Linköping som 16-åring, två år i Östergötland, ett år med Sarnia Sting i kanadensiska juniorhockeyligan OHL, men den ligger ju på is (sorry) just nu.

– Han är här tills vidare, åker över när de (OHL) drar igång. Om det är november, december eller något annat, det får vi se, berättar Frölundas Mikael Ström som gläds åt att en göteborgare är tillbaka i organisationen.

** Får han spela med A-laget om det skulle behövas?
– Nej.

Hjorth var med i helgen när Frölundas J20 rivstartade säsongen med två starka segrar, mot Södertälje och HV71. 

Men korttidskontraktet gjorde mig, och några mejlare, lite konfunderad. 

För fyra år sedan hade vi ju den uppmärksammade situationen med några J20-spelare i Frölunda som tackade nej till A-lagsspel för att de hade planer att åka över till college.

Ni minns säkert, amerikansk skolidrott är rätt noga med att du inte ska ha spelat professionellt om du vill ha stipendium och lira universitetshockey (som ju är på amatörnivå).

Rakapuckar.com bild

Min känsla sedan dess har varit: den som ska spela i Frölundas juniorlag ska också vara beredd att tacka ja när A-lagschansen kommer. 

Så är det också. I och för sig. Mikael Ström berättade:

– Huvudmålet med vår akademi är att fostra spelare till vårt A-lag.

Men, för ni anade att det sådant skulle komma, det finns undantag.

– Det handlar om att man ska vara tydlig med vad man vill, säger Ström och poängterar att man inte vill ställas inför några överraskningar.

Alltså: inte förbjudet att spela kvar i J20 om man har collegeplaner. Samtidigt får man inte tacka nej till A-lagsspel. I min värld krockar det där, i verkligheten är det dock annorlunda, menar Ström, och han har förstås en poäng.

De som knackar på A-lagsdörren (till exempel Simon Edvinsson, Daniel Torgersson) ser en potentiell framtid som professionella spelare i Sverige, sedan kanske i Nordamerika – och är man på den nivån har man sannolikt inga collegeplaner.

Annat med de som är längre från en A-lagschans. Och då är ju risken/chansen också rätt liten att man behöver tacka nej till ett erbjudande från Roger Rönnberg & Co.

Rakapuckar.com bild

Hjorth varken får eller kan tacka ja om A-laget skulle få skade- eller sjukdomskris. Helt okej, enligt Ström, för Frölunda har förutsättningarna klara för sig från start.

Ström:

— Det här är inte alls samma fråga som det ni kallade ”collegegate”, vi har inget emot college, vi har haft flera spelare som gått dit, som  Erik Portillo och Arvid Caderoth.

Det hela är alltså mycket mer flexibelt än man förleddes att tro för fyra år sedan.

Kan ju vara bra att veta. För er, för mig (tydligen), och för framtida Frölundajuniorer.

Mikael Ström poängterar också att korttidsinlånade Hjorth inte står i vägen för några av Frölundas juniorbackar, alltså de killar som spelar hela säsongen med Göteborg som bas:

– Han (Hjorth) tar ingens plats. Måns Krämer är i Hanhals Kings, vi har utrymme kortsiktigt för en göteborgare.

Nå, någons plats måste ju Hjorth ändå ta. Men kanske inte så att någon av backarna som Frölunda tror väldigt mycket på får ett hack i utvecklingen. Plus att det förstås är bra att bygga band med Hjorth för den dagen han vill återvända från Nordamerika.

Rakapuckar.com bild

Potentiell A-lagsback är förrsten amerikanen Victor Mancini, säger Ström. Inte så att Frölundas utvecklingsansvarige lyfter fram just Mancini som främst i kön, men denne skulle kunna få chansen, trots att jag förstått det som att en collegekarriär finns i tankarna.

Även här är dock situationen mer flexibel än man kan tro.

Ström:

– Det är lite olika från college till college. Vissa tillåter några matcher (i en professionell liga). Vi skriver ofta brev till collegen, berättar att killarna gjort en match, att de kanske suttit på bänken. Sedan är det upp till varje college att bedöma. 

***

Frölunda J20 5–3-besegrade Södertälje i helgen för att sedan göra hela 6–2 på HV71, där vann Frölunda skotten med hela 49–18. 

Bra början på säsongen, alltså.

Till höger ser ni hur Frölunda startade i HV-matchen, ni som läser här inne känner igen flera av namnen, spelare som Viggo Andrén, Victor Svensson, Axel Kumlin, Simon Edvinsson, Theo Nordlund, Daniel Torgersson, Theodor Niederbach, Philip Granath, Fabian Lysell, William Hallén och Ludwig Persson har alla tränat, eller spelat med A-laget.

Nästa match för J20 är på onsdag, hemma mot Färjestad. Tyvärr utan publik.

Rakapuckar.com bild

***

Tacksam om ni tänker på att det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften. Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
5 kommentarer
 • Kommentar avatar
  November , 8 månader sedanSvara

  Finns det någon chans att j20 matcherna kommer streamas?

  • Kommentar avatar
   Christos, 8 månader sedanSvara

   November, om jag inte är helt och cyklar så streamas matcherna på svenskhockey.tv

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 8 månader sedanSvara

    Stämmer. :)

  • Kommentar avatar
   LG, 8 månader sedanSvara

   HL tycker det är kanon att du ytterligare ökat din bevakning av J20. Du hjälper till att öka intresset och att sätta namnen på morgondagens lirare i våra skallar!!

   • Kommentar avatar
    LG, 8 månader sedanSvara

    HL tycker det är kanon att du ytterligare ökat din bevakning av J20. Du hjälper till att öka intresset och att sätta namnen på morgondagens lirare i våra skallar!!

    • Kommentar avatar
     Mikke, 8 månader sedanSvara

     Varför inte ta hem Persson igen istället för Olsson tex.


     Lämna en kommentar