Frölundas forwards har kapacitet, lyfter tillräckligt många?


► I går var det målvakter och backar – i dag är det Frölundas forwards jag sätter tänderna i. Bildligt talat, alltså.
► Omdömen, funderingar, förväntningar.
► Läs och tyck.

Rakapuckar.com bild

NI VET JU att sportchefen Fredrik Sjöström jagar i alla fall en riktigt vass målskytt, dörren är sedan inte stängd, möjligen kan Pontus Widerström fortfarande vara aktuell, möjligen någon annan.

Eller så stannar truppen som startar säsongen 2018/2019 med en spetsspelare in på forwardssidan.

Nå, i väntan på detta, här mina tankar om de 13 forwards som finns på lönelistan just nu.    

* Patrik Carlsson
Presterade bra i Finland, blev allt bättre och var inte minst en ledande spelare i slutspelet för HIFK med tio poäng på 14 matcher. Frölunda får hem en 30-åring som kanske inte har den spetskompetens vad gäller målskytte som många skriker efter, men han är aldrig dålig, alltid bra, gör andra bättre, kan användas i alla spelformer, alla typer av situationer.
Tänkt som center, jag tycker han fungerar utmärkt och snarast bättre som smart vinge, men det har också med att göra att centrar är svåra att hitta på marknaden. Ett klubbhjärta är hemma, det bör betyda en hel del.

* Jesper Emanuelsson
Den här 19-åringen från Skövde lovade väldigt gott förra vintern, tyckte jag. Dippade lite i prestation, som unga gärna gör sin första säsong, men har den rivighet, den aggressivitet, den ”få saker att hända”-attityd jag gillar. 
Ett år klokare, ett år taktiskt smartare, det borde betyda att tränarstaben litar mer på Emanuelsson och ger honom rejäla chanser. 
En spelare som kan vara ”lagom bra” (odraftad) för att stanna ett tag och vara väldigt nyttig för Frölunda. Givet speltid och självförtroende ser jag potential för en bra Emanuelsson-säsong, jag har på näthinnan hur bra samarbetet med Simon Hjalmarsson såg ut vid flera tillfällen förra vintern.

Rakapuckar.com bild

* Oliwer Fjellström
Hade en tuff fjolårssäsong med en fotskada som förstörde chanserna att verkligen göra något slags avtryck i A-laget. En kvick, energifylld spelare, har visat sig smart och mycket användbar i box play, men glöm inte att hans snabba händer och fötter också gör honom till ett offensivt hot, något vi såg delar av redan 2016/2017. 
Behöver bli lite stadigare, lite tuffare, men det kommer med ålder, med mognad, med speltid. Borde få sina chanser i vinter, och jag tror att just den här typen av energi och vilja kan vara ett bra tändstift för det lag som behöver studsa tillbaka. 
Bakgrunden kan ni: Lidköpingskille, en av flera skickliga hockeyspelare från den gamla bandystaden, ni vet. Och lite som med Emanuelsson, även Fjellström är odraftad 19-åring med potential att bli en nyttig Frölundaspelare ett tag framöver.

* Max Friberg
Frölunda hade, bevisat av den maffiga kontraktet, stora förväntningar på den 25-årige Skövdekillen vad gäller produktion, detta trots att den förre JVM-stjärnan var oprövad på svensk seniornivå. Det förvånade mig eftersom Max utvecklats till en smart, klok, rejäl lagspelare (kapten i St John’s sista året) i NHL:s farmarliga AHL.
40–40–36–31 poäng där, på de smala rinkarna, fick Frölunda att hoppas, en smula naivt, tycker jag – men det förtar absolut inget av Fribergs prestation. Jag tycker han gjorde ett föredömligt arbete som vinge, grymt jobb i alla lägen, han skulle gått genom eld för sitt lag, sina lagkamrater, men väl i anfallszonen vägde han gärna lite lätt – och när han väl fick chanserna satte han ytterst sällan dit pucken. 
Men – inte alls oäven i PP när han fick vara med och leka där, inte alls oäven i det offensiva spelet, så om, jag skriver om, Friberg får peta in några puckar i början av säsongen 2018/2019 ser jag att en självförtroende-boostad grabb kan ta flera kliv framåt.

Fem Frölundaforwards: Patrik Carlsson, Ryan Lasch, Jesper Emanuelsson, Tim Söderlund och Joel Lundqvist.


* Simon Hjalmarsson
Jag skrev en del om Simon för någon vecka sedan, känslan är den samma i dag:
Han höjde sitt spel rejält till år 2 efter hemkomsten från KHL, hittade sin roll som center (i alla fall i min mening), med detta följer något lägre krav på att vara den där målskytten han var i LHC, ger mer utrymme för smart tvåvägsspel och att sätta andra i bra positioner.
Men – med tanke på hur laget brister i målskyttekvalitet krävs att Simon också blir lite tuffare och hetare vad gäller den biten, går på skott oftare, tror mer på sig själv, försöker sätta puckarna högt, som han ju kan. 
13 mål på 102 grundseriematcher över två säsonger i Frölunda är förstås inte bra nog, behöver vara 13 på den som kommer, skulle jag vilja påstå.
Uppåtgående trend för 29-åringen, med en tydlig roll som center, PP-tid … jag tror det här kan bli bra för ”Hjalle.”

* Ryan Lasch
Led av sina skador (fot, nacke) i slutspelet, kanske hade det räckt med en hel Lasch för att power play skulle ha fungerat, för att Frölunda skulle ha hittat ett sätt att luckra upp och ta sig förbi Malmö?
Så värst mycket större var inte skillnaden.
Oförmågan att göra mål i PP, och i andra lägen, knäckte Frölunda och fick spelarna att till viss del tappa såväl puckar på fel ställen som huvudet, upplevde jag.
Detta skriver jag för att alla ska förstå: så viktig är Ryan Lasch, och i ett lag som tappat många mål i Jan Mursak, Victor Olofsson och Carl Grundström blir han ju inte mindre viktig, den saken är klar.
Lasch är dock främst assistent, letar alltid pass före skott, så det krävs att Frölunda hittar rätt med sin spetsvärvning, att andra blir vassare i avsluten, för att den lille kaliforniern ska utnyttjas fullt ut.
En önskan Frölunda har är nog ändå att han fler gånger ska gå på egna avslut.

Rakapuckar.com bild

* Joel Lundqvist
Jag skrev om Joel för en kort tid sedan, bland annat om hur han ändrat slipning på skridskorna, något nu även GP uppmärksammat, såg jag.
Mycket intressant att följa veteranens (36) kamp för att göra nästa säsong bättre än den föregående. Valet att avstå landslagsspel, istället få nio viktiga träningsveckor med Frölunda, säger massor om hur mycket motivation som finns kvar.
Vill vara mer delaktig i spelet, snackar inte om sig själv som målskytt, men jag tror ändå nedgången (19–9–4) spelar roll för självförtroendet i övriga spelet. Mål, poäng, framgång … idrott är till stor del en mental grej. 
Jag tror Joel kommer få sin chans att leda något slags förstakedja med Lasch, upp till honom själv att visa att kemin finns kvar, att de kan åstadkomma mål inte minst i power play.
Om inte … då lär Simon Hjalmarsson, Pathrik Westerholm eller Patrik Carlsson få chansen med Lasch. Varför inte den sistnämnde, bra kompisar utanför isen, dessutom.
Nå, vi kommer se en bättre tränad, mindre sliten, mer förberedd Joel Lundqvist i höst jämfört med förra året då ju den långa VM-resan tog på krafterna. Det är jag säker på. I övrigt … väntar jag med spänning.

* Joel Mustonen
Gick ut hårt i sin nya klubb, spelade riktigt bra. belönades med ett längre kontrakt, och sedan var Mustonen mest okej, lovande, nyttig – men det lyfte aldrig riktigt.
Här är alltså ännu en spelare som har mer att ge, som måste visa det.
Bra på att hitta ytor i offensiva lägen, bra att backa sig loss från markering, egentligen en spelare som borde trivas med ett passningssnille som Lasch, men det såg av någon anledning aldrig riktigt bra ut de gånger han fick chansen.
Hjärnskakning (detta gissel!) förstörde slutet på säsongen för 25-åringen, men med en bra sommarträning i kroppen, mer inne i omgivningen … kanske kan Mustonen kliva fram som en rätt bra, producerande forward då, givet bra förtroende och rätt miljö. Det lär behövas, tror jag.

* Mats Rosseli Olsen
I min värld är han som bäst när han liksom ”överpresterar” utan målkrav en bit ner i hierarkin snarare än när han ska matchas in i en toppkedja. Undrar hur  Roger Rönnberg tänker den här säsongen.
En av många spelare med skön fart och energi men som har rätt svårt att omsätta det i mål. Bör, tycker jag, spela i en fräck, frejdig kedja vars uppgift  är att spela defensivt bra, driva ner spelet i motståndarnas zon, fixa offensiva tekningar – och allt utöver det är bonus.
Men visst finns kapacitet för fler mål, norrmannen är ju bra på att med kvicka ben och fränt agerande bryta in på kassen. Lite kyla där, mjukare handleder, bättre avslut, så kanske …
Viktig i box play, viktig med sitt göra allt för laget-hjärta. En rollspelare i ordets allra bästa bemärkelse.

* Sebastian Stålberg
Ännu en spelare som i förra säsongens inledande ”alla kedjor ska producera”-tänk fick chansen utan att riktigt ta den. 14 poäng var ner (-3) och inte upp jämfört med tidigare.
Det är med Stålberg som med Rosseli Olsen, box play, hårt jobb, stort hjärta, bör ha en liknande roll, har egentligen också kapacitet att producera mer, duktig på att vända bort folk, ta sig in på kassen, i alla fall komma till skott en bit utifrån – men det händer för lite, för dåligt resultat.
Gissningsvis är Stålberg en av de spelare som assisterande tränaren Johan Lundskog känner har kapacitet för tio mål eller mer.
Det hade varit bra för Frölunda om Lerums BK-killen vände på måltrenden (10–8–5) och levde upp till de förväntningarna.  

* Tim Söderlund
Drog söderut, bytte Skellefteå mot Frölunda, för att få en större roll. Det kommer han garanterat att få – och då gäller det för Tim att tacka för kaffet genom att producera.
20-åringen gick från tre mål 2016/2017 till nio 2017/2018, nu är det således dags att ta nästa steg i utvecklingen: spel i toppkedja, mer produktion.
Insatserna för Skellefteå i slutspelet bådade gott, Tim var en av de bästa i laget då, har en fantastisk fart på skridskorna, får saker att hända, skapar oro hos motståndarna, och kan han utvecklas i Göteborg, få ut ännu mer av alla fartfyllda initiativ – då blir det bra i vinter.   
Intressant att se vilka han paras ihop med. Nå, försäsongen blir ju bara en ”hint”, kedjor ändras ett antal gånger under säsongen, det vet ni ju.

Rakapuckar.com bild

* Pathrik Westerholm
Grymt svårbedömd eftersom hans fjolårssäsong blev förstörd av den svåra knäskadan, när Pathrik väl var tillbaka så var det ju lite som hans försäsong, i alla fall inledningsvis.
I höst ser vi.  I höst vet vi mer.
Mycket spelskicklig, har kapacitet att vara en riktigt bra SHL-center, men måste han ha sin bror Ponthus på ena vingen? Jag är nyfiken på hur Roger Rönnberg tänker här, hur tvillingarna själva tänker.
Lite Mathis Olimb-varning på Pathrik, så tekniskt skicklig att han gärna snurrar lite extra, och i ett lag vars kollektiva svaghet länge varit att söka det ännu bättre läget är det inte riktigt bra … alls.
Lite rakare, utan att tappa förmågan att lösa upp knutar, då kan det här bli bra för 26-åringen. 

* Ponthus Westerholm
Sju mål och tio assist var inget uselt facit, givet att han led av att brorsan Pathrik var skadad.
Men Ponthus var petad i delar av slutspelet, det kändes inte felaktigt, för det hände för lite, han var ännu en av alla spelare som tog bra initiativ, ville saker, men för ofta hamnade i hörnen eller tappade pucken efter X antal sekunder av vridande och vändande.
En tuffare inställning, i alla fall ibland mer rakt på mål, mindre lull-lull och mer mer pang-pang, det skulle inte skada.
Har kapacitet för betydligt mer än han visade, satte sig själv, och blev satt i, flera bra lägen, missade för ofta, och självförtroendet påverkades nog.
Men … jag har sett både Ponthus och Pathrik stå och nöta skott, det är inget fel på inställningen, och givet ett lite tuffare, rakare spel (i hela Frölunda, för övrigt) finns absolut möjlighet till en del poäng här. 

Okej, innan någon med halvtomt glas-attityd till livet skriver en arg kommentarer om att jag är alldeles för positiv:

Nej, jag räknar inte med att alla som jag påpekar har ”kapacitet” för något kommer att leva upp till detta och prestera där efter.

Nej, det är inte alls säkert att det här kommer bli jättebra.

Det finns en hel del av k-ordet bland Frölundas forwards.

Det finns möjligheter för spelare att prestera bättre, producera mer.

Men det ska göras också, det ska visas i verkligheten, och det är en jäkla skillnad.

Vad jag ville göra med den här texten, liksom den om målvakter och backar i går, var att ge mina omdömen, vad jag tycker om spelarna, och vilka möjligheter som finns.

Verkligheten – den som vi kommer uppleva i höst, vinter och möjligen vår – vet jag inget om.

Jag är inget orakel, ingen Saida.

Orakel, förresten – det är man om man kan se in i framtiden, det har inget att göra med att vara kunnig om saker som har hänt, något många tycks tro.

Erik Granqvist, till exempel, är alltså inget hockeyorakel. 

I alla fall inte vad jag vet.

Han är bra som fasen ändå, men så länge han inte kan förutspå vad som ska ske nästa vecka så …

Nå, kom gärna med tankar och åsikter om texten ovan. Ska försöka svara så länge jag har energi.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
32 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 2 år sedanSvara

  Uppskattar mycket den tid du har lagt ned på att gå igenom hela laget och dessutom besvara kommentarer. Enormt jobb!
  Skickar härmed energi!
  Jag är glad att Patrik Carlsson är åter, han gör precis som du skriver - andra bättre.
  Jag hoppas att Joel L och Ryan Lasch kan hitta tillbaka den fenomenala kemi de visade i guldsäsongen.
  Nyfiken på vad Tim Söderlund kan göra och även en hel Pathrik Westerholm, kanske lite "twinpower" med brorsan?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Tack. Glad att du läser och gillar.

 • Kommentar avatar
  JANNE, 2 år sedanSvara

  Bra genomgång av hur det ser ut! Vad som är lite svårt att förstå är hur Frölunda satt sig i sitsen av att vara beroende av utveckling på ett flertal forwards? Sannolikheten för att många ska växa är så klart mindre än att en eller två växer, även om så klart ett nytt spel kanske lyfter laget som helhet.
  Men som helhet känns det som att man sitter med för många dåliga kontrakt som man inte kan lösa och tvingas hoppas på utveckling. Undrar om man innerst inne tror på det själva i ledningen?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Problemet skapades förra säsongen när man, i mitt tycke, chansade med väldigt höga löner till Friberg och 2xWesterholm, spelare som jag känner hade mer att bevisa innan de var värda de pengarna. I våras satt man i ett tufft läge, valde att visa förtroende, ha tro på det man gör, att spelare ska växa. Då finns heller inte utrymme till vidlyftigt värvande. Förhoppningen är att ett bra kollektiv ska fira triumfer.

 • Kommentar avatar
  Mattias, 2 år sedanSvara

  Orakel, ja. Ännu ett ord som missbrukas... samma som med fantastiske Björn Hellberg - tennisEXPERT (grym sådan), men inget annat.
  Nå, jag tycker forwardssidan likt försvarssidan ser intressant ut. Flera namn för framtiden, men... är de tillräckligt bra nu? Och min känsla är att det finns många spelar som ofta är sådär ”lagom” bra. Nu behöver, som du skriver, flera lyfta en (eller flera) nivåer. Men visst finns potentialen.
  Nånstans får jag ändå en helhetskänsla som är bra. Finns ju inget lag som har en given succé att vänta, oavsett laguppställning. Kanske hade Frölunda haft större chanser med större namn, men förutom att de då kanske faktiskt kommer en riktigt vass forward ytterligare, så gillar jag ändå det jag läst. Attityd, tränares utlåtande, självkritik, träning, potential... mitt glas kommer vara halvfullt när säsongen startar. Sen får vi se :-)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Man kan lita på dig. :) Skämt åsido, man bör kunna se att det FINNS kapacitet även om man inte alls är säker på hur många som får ut den, mest så jag känner. Jag är faktiskt nyfiken på det här laget. Högst osäker. Men nyfiken.

   Kommentar avatar
   Mattias, 2 år sedanSvara

   Absolut, visst är det så. Att satsa på sju unga och mer eller mindre okända hästar på V75 ger ju en jäkla utdelning om ALLA levererar. Men att som grund ha några erfarna arbetshästar med erkänd kapacitet, som hjälper till på traven... det behövs :-) Och jag tycker nog att dessa finns, i t.ex. Joel, Lasch och Hjalmarsson (även om även de behöver upp en nivå). Jag håller tömmarna...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Min herre är på extra fyndigt humör i dag. ;)

 • Kommentar avatar
  Peter Paegle, 2 år sedanSvara

  Mycket bra analys som så ofta ! Man längtar nästan redan för ny säsong och utmaningar.....men vill ha sommar först

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Tack. Och sommar får du. Jag ska snart lägga ner.

   Kommentar avatar
   Peter Paegle , 2 år sedanSvara

   Nej ! Du får höja avgiften lite tycker jag.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 2 år sedanSvara

   Lägga ner????

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Förhoppningsvis bara över sommaren. :)

   Kommentar avatar
   Daniel B, 2 år sedanSvara

   Jaha, ja men det är ok.

 • Kommentar avatar
  Julius, 2 år sedanSvara

  Grymt jobb igen HL.
  Du har rätt i mycket men tyvärr ser jag bara 2-3 spelare som jag tycker håller någorlunda hög Shl klass. Det är P. Carlsson och Lash. Kanske i sina bästa stunder Hjalmarsson. Joel är shls bästa kapten men med all rätt kanske 3e 4e kedja.. resten är för mig en grå massa där alla ganska enkelt går att ersätta... Bra hjärta men mindre talang räcker inte med en forward tyvärr. Som du tidigare gått igenom så är försvaret ok. Men framåt känns det mycket könlöst i dagsläget....

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Mja, Tim Söderlund är bra och på uppgång, Pathrik Westerholm kan vara en bra SHL-center, så visst finns det fler.

   Kommentar avatar
   Stora norrland, 2 år sedanSvara

   Jag får lov att gratulera vf till bärgningen av Tim Söderlund. Där har ni gjort ett kap....så länge ni får behålla honom! NHL nästa skulle jag tro. Bra blogg och trevlig sommar. Vi möts snart. PS..har inga nyheter om Jimmie till er. Skulle gärna se Lundqvist och Jimmie drabba samman till vintern

 • Kommentar avatar
  Henrik E, 2 år sedanSvara

  Tack för ännu en läsvärd text. Ska bli intressant att läsa den igen efter säsongen och se vilka som flippade och floppade.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Mm, alltid roligt när man har facit i hand. :)

 • Kommentar avatar
  Hans Åsberg , 2 år sedanSvara

  Vet ju inte om jag blir lugnare direkt vill ändå tacka för en fantastisk sammanfattning om läget i laget en fördel vi kan ha är att stommen i laget är kvar och med det samspelta får vi bara en bra start så kan det ju bli skoj

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   God poäng. Det där är en fördel som inte ska underskattas. Kan det ge en bra start, laget kanske spetsas ytterligare, så ...

 • Kommentar avatar
  Nolte, 2 år sedanSvara

  Om jag va ganska positivt inställd till backsidan, så är jag väldigt tveksam till forwardssidan. Har så svårt och se att så många spelare skall studsa upp och i många fall prestera poängmässiga rekord. Utöver poängmässig spets så saknar jag också rollspelare, en jobbig kedja som kan stänga ner andra lags spetsspelare likt MRO-lasu-Stålberg gjorde. Nu ska alla kedjor ”producera” och det känns som att det kommer bli varken hackat eller malet, lite ”mellanmjölk” över det hela. Där ingen riktigt ansvarar för defensiven och ingen kedja som riktigt producerar som det behövs. Hoppas jag har fel.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Men jag har en känsla av att det ändå kan bli lite tydligare roller nästa säsong. Nå, vi får väl se.

 • Kommentar avatar
  DD, 2 år sedanSvara

  Bra skrivet som vanligt, Leman! Och tack för språklektionerna :) Dessa uppskattas. Även om jag har hyfsat bra koll på språket så är det en del ord man inte tänker på som används felaktigt. Som orakel ovan då.
  Tycker inte laget ser så dåligt ut som vissa vill få det till. Sen är det inte bäst på pappret. Men absolut inte sämst heller. Man vet aldrig vad som händer under en säsong, hur spelare utvecklas, vilka som blir skadade o.s.v. Sen är det ju så att spelidén har en stor inverkan på resultatet också.
  Hoppas du fortsätter din satsning! Efter lite välförtjänt semester, så klart!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Yes, speltid, utveckling, inte utveckling, finns en massa parametrar här. Inte alls fräckaste laget på papperet. Just därför rätt spännande, tycker jag. Men visst förstår jag oron hos en del fans.

 • Kommentar avatar
  Bengan, 2 år sedanSvara

  Det finns som du skriver en hel del spelare som kan göra mer framåt, och det behövs med dessa forwards, de är inte dåliga men ej heller topp klass i ligan. Hoppas de unga tar steg framåt, Söderlund blir mkt kul och intressant. Hjalmar kan definitivt göra mer framåt, Joel också. Blir också spännande att se vem de landar som spets.P Carlsson är en bra värvning, och kanske kan tvillingarna gå mer rakt, de har en hel del hockey i sig, men lite tempo svaga.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Ja, den där "spetsige" forwarden blir verkligen intressant att se vem han är, speciellt som många SHL-klubbar jagar. Svårt jobb att vara sportchef just nu.

 • Kommentar avatar
  Conta, 2 år sedanSvara

  Intressant läsning återigen av dig bäste Leman.
  Forward sidn i Frölunda är riktigt tunn.
  Många bra hockey spelare men alldeles för få som är ett offensivt hot.Tycker fortfarande Hjalmarsson är en besvikelse
  Mycket klen målskytte för hans höga lön.Han måste göra mer mål denna säsongen annars får han skickas iväg efter säsongen.
  Westerholm bröderna väntar jag mig inte mycket av.dom har båda visat upp väldigt lite.
  Målburen står inte i sarghörnet med bröderna tror tydligen det fortfarande.Hoppas Friberg kommer i gång med målskyttet.Han kämpar verkligen.Fjällström och Emanuelsson såg spännande och riviga dom matcher dom fick spela.
  Hoppas verkligen dom matchas hårdare denna säsong.
  Sen behövs en topp center in i första linan
  Joel Lundqvist håller ej längre som e center.Han passar bättre som samma roll han har i landslaget.
  En ny toppcenter och en ny vinge med rejäl målkapacitet behövs in minimum i truppen.
  Men vet det blir ej så.
  Hänsynslösa agerande uteblev....

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Du är ju rätt på det där, någon toppcenter lär inte komma, men däremot en vinge. Vad gäller Hjalmarsson, ja – han behöver göra fler mål. Hur många fler beror på hur många fler (spelare) som gör fler (mål).

   Kommentar avatar
   Conte, 2 år sedanSvara

   Skulle varit Lundqvist som 1e center i min text ovan.

 • Kommentar avatar
  C , 2 år sedanSvara

  Är Pontus Widerström någon förstärkning

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Kan se Widerström ha ett värde i truppen med sin storlek, sin fysik, samtidigt finns det många hårt arbetande men spelmässigt begränsade i truppen redan så ... tveksam att det blir något. Men man ska aldrig säga aldrig.

 • Kommentar avatar
  C, 2 år sedanSvara

  Joel har mycket att bevisa om han ska ha kvar C på sin tröja

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Jaså, tycker du? Kan du motivera?

   Kommentar avatar
   C, 2 år sedanSvara

   Han borde lägga skridskorna på hyllan

   Kommentar avatar
   C, 2 år sedanSvara

   Det enda han gör är att han drar en åthelvet stor månadslön som han inte är värd

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Hm, okej, då vet jag hur du tänker.

   Kommentar avatar
   Kba, 2 år sedanSvara

   Joel ska fortfarande vara kapten ditt troll, däremot så har han inte i en första lina att göra.

 • Kommentar avatar
  Matte, 2 år sedanSvara

  HL - forwards går alltid att diskutera. Flera av dem skulle i deras bästa dagar kunna vara väldigt avgörande, som Du skriver, men verkar ha fått det trögare i FHC dressen under de senaste åre(n)/(t). Det kanske lossnar 18/19? "Wide" förtjänar beröm bara på den inställningen och det jobb han lägger ner, sen tycker jag inte han varit svag heller.Han är en av de få som orkar står upp när Malmös Händemark, Bryggman och Sylvegård kommer köra över knattarna i FHC. Annars rent allmänt mer FHC juniorer - gärna från Gbg området! Kanke anamma vad andra klubbar tagit efter FHC på - en ny dagis kedja?
  Håller med Conta mfl att den hänsynslösa agerande har inte riktigt blivit fallet på forwardsidan...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   I en bra värld hade jag sett Widerström tillhöra truppen, få regelbunden speltid i en fjärdekedja. Nu finns ett antal av hans spelartyp redan, så f*n vet hur det blir, ärligt talat. Underifrån kommer spännande spelare som Samuel Fagemo, Linus Nässén, Kalle Miketinac & Jacob Peterson (utlån), Lucas Raymond (om några år), men till nästa säsong är det nog rätt tunt. Ska vara Fagemo då.

   Kommentar avatar
   Matte, 2 år sedanSvara

   Håller definitivt med om Wide. Ja där finns några yngre och Andréasson i kba? Viktigt att ta hand om dem på ett bra sätt och även de som inte blivit utplacerade på lån tex

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Jätteviktigt att behålla kontakten med de som är utlånade, att man verkligen bevarar banden, så att säga. Görs det rätt är en utlåning ofta bra, om spelaren får mycket istid, mycket förtroende och växer av det.

   Kommentar avatar
   Matte , 2 år sedanSvara

   O så Berger i KHK?

 • Kommentar avatar
  Conta, 2 år sedanSvara

  Om Lasu återvänder nästa säsong 19/20
  så borde han ta över som lagkapten.

   Kommentar avatar
   Matte, 2 år sedanSvara

   Conta - det är en bra ide.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Ser absolut Lasu som en kapten, det gör nog alla, men jag är tveksam till att ta kaptensrollen från Joel. Varför skulle man?

   Kommentar avatar
   C, 2 år sedanSvara

   Det är bara att sätta C på Lasus tröja kan inte vara så svårt

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Visst – men varför skulle man ta det från Joels tröja? Ingen debatterar väl att Lasu vore en utmärkt kapten, men vad är poängen med att ta C:et från Joel så länge han spelar?

 • Kommentar avatar
  Jonte, 2 år sedanSvara

  "Mindre lull-lull och mer pang-pang."
  Härligt Henrik, det är en mycket bra sammanfattande beskrivning av den ishockey jag vill se Frölunda spela i höst. Ja alltid faktiskt. Uttrycket härmed "stolen with pride". Tack! :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Glad att du gillar. :)

 • Kommentar avatar
  C, 2 år sedanSvara

  Skriva negativa inlägg om Frölunda spelare är ajabaja dom är helgon i mångas ögon

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Åh, så tror jag inte alls folk tänker här inne. Saklig kritik fungerar nog alltid.

 • Kommentar avatar
  C, 2 år sedanSvara

  Ska skriva glada inlägg HV-71

  • Kommentar avatar
   generalen , 2 år sedanSvara

   håller med i mångt och mycket men detta är ju ingen uppsättning som skrämmer slag på motståndare, det som är gisslet är att det är så jävla många som måste steppa upp inför nästa säsong för att det inte ska se riktigt illa ut, klumpen i magen är kvar när man tänker på Sjöström och lundskogs tänk eftersom potentialen att det kan gå riktigt åt helvete är för stor för att jag ska kunna sova lugnt, däremot om den duktiga tvillingen får vara skadefri och om Friberg sätter något tidigt mål och får lite medvind (tvärtemot förra säsongen,man led med verkligen med honom för man ser ju Hur han sliter och det finns äkta glöd hos grabben) medans både rosseli och Stålberg överpresterar så finns det ju hopp, men det måste verkligen in en forward av högsta shl-klass för att vi ska ha ett anfall som kan ta oss långt

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Ja, det är helt rätt, och så är ju också tanken: en riktigt stark forward ska och måste in.

    Kommentar avatar
    Danne, 2 år sedanSvara

    Generalen: tyvärr verkar inte Fribergs glöd ge honom bättre teknik el spelförståelse tyvärr. Om han inte hade rejäl otur eller var skadad förra säsongen, vet jag inte riktigt vad han skall lyckas med i år? Ibland såg det ut som en parodi när han försökte ta emot eller driva puck. Tyvärr. Gillar honom och hand inställning, men han har myyyycket att bevisa på isen, spelmässigt. Kan vara så att han hade press och därmed spände sig under matcherna. Vi som själva spelat, vet att det är omöjligt om axlar och armar är spända... pucken sticker iväg direkt. Precis som den tyvärr gjorde för Friberg i stort sett varje byte... hoppas det har släppt för honom och han kan spela mer avslappnat och med mindre press. Då kan det nog gå bra. Annars, då håller han inte för spel i shl. Faktiskt inte.

  • Kommentar avatar
   C, 2 år sedanSvara

   Glömde skriva mitt HV-71

   • Kommentar avatar
    Jonas2, 2 år sedanSvara

    Det känns verkligen som att de första 15 omgångarna blir oerhört viktiga. Att alla som behöver ta steg får göra det med hjälp av lite medvind från vunna matcher. Att växa som spelare samtidigt som fans och media skriker om katastrof är ju inte lätt.
    HL, jag känner som du en oerhörd frustration över de totalt onyanserade olyckskorparna som målar allt i svart. För att inte förlora din positions som opartisk journalist tycker jag inte att du skall ge dig in i en diskussion som inte gå att vinn.
    Keep up the good work.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 år sedanSvara

     Kan bara hålla med, det är viktigt med en i alla fall helt okej start. Det är det alltid, men känslan är att det är än mer så i höst.

   • Kommentar avatar
    Gustav, 2 år sedanSvara

    Palushaj till Örebro. Den såg man inte komma...

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 år sedanSvara

     Nä, du – den överraskade. Verkligen!

     Kommentar avatar
     Daniel B, 2 år sedanSvara

     Verkligen inte. Borde inte Frölunda kunna matcha Örebro om palushaj? Om vf visste att han var ledig. Eller så kanske dom inte ville ha honom. Men jag hade inte tackat nej till honom.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 år sedanSvara

     Frölunda ville med all sannolikhet inte betala den summa som Örebro gjorde. Det tycker jag är ett sundhetstecken. Tror det drog iväg REJÄLT, för så stort var Örebros behov.

     Kommentar avatar
     Matte , 2 år sedanSvara

     Tycker det var riktigt bra av FHC att man avstod från Palushaj. Truppen är redan för dyr. Hoppas snarare på att man lyfter sina egna juniorer. Det blir ändå ett svårt år 18/19, men då kan man iallafall försöka hålla ekonomin, så att man inte hamnar negativt även där.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 år sedanSvara

     Förra säsongen var TUNG med alla skador som kostade. Tror absolut Frölunda ska ha in en vass forward, den får kosta, men i övrigt handlar det förstås om att betala bra bara när man känner det är rätt. Inte som inför förra säsongen. alltså, Fast ... då kände de ju också att det var rätt så ... ja, ja. :)

   • Kommentar avatar
    Rallyclay, 2 år sedanSvara

    Här finns ju lite att fundera på. Är glaset halvfullt eller halvtomt? Finns det utveckling/ revanschlust eller är det bara en önskan!
    Jag får svårt att få ihop 4 kedjor med tydliga roller. Tur att jag inte har RRs jobb :-) / Claes

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 år sedanSvara

     Högst relevanta frågor. Därför jag känner mig nyfiken – men osäker. :)

   • Kommentar avatar
    Mats, 2 år sedanSvara

    Pang-pang istället för lull-lull
    På/mot mål istället för att cirkla i sarghörnen
    Spännande de första 15 omgångarna (det intakta laget hade ju haft 60 matcher på sig förra året, blev det någon förbättring?)
    Alla ska bli spetsigare istället för trubbigare, men hur???? (Nytt spelsystem, skotträning osv osv?)
    Det jag inte får att gå ihop är Indians vann skottstatistiken med 38-18 och lika förbaskat förlorade vi matchen med 1-2... typ...
    Så den stora frågan för mig är hur ska "alla" kunna bli effektivare?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 år sedanSvara

     Det är också en högst relevant fråga: Kan man få flera spelare att under en sommar lära sig ta bättre avslut? Kanske. Kan man skapa ett spelsätt med bättre trafik och därmed svårare för motståndarmålvakterna? Kanske. Igen: nyfiken men osäker. ;)

   • Kommentar avatar
    Conta, 2 år sedanSvara

    Nej forwards sidan är inget som skrämmer motståndarlagen i shl.väldigt liten offensiv kapacitetEn alla fick vara kvar i truppen.
    Hänsynslösheten efter säsongens slut som utlovats försvann lika fort som en isbit i helvetet.Nej spets behövs i i truppen och om spelare ej presterar så skall dom bänkas.
    Gäller att även Rönnberg utvecklas ochj börja lära sig att bänkning mar kan vara bra och användbart.
    En timeout kan rädda matchen.är inte bara kosmetika.Nej Rönnberg har gjort mycket bra.Men han måste ta till sig av kritiken.
    Sen undrar jag om dom har trolldryck i Frölunda i och med alla brunkare i laget plötsligt allihopa börjar producera mål
    Tränarstaben har tagit en alvarligt smackmed varje spelare.Man skall skjuta skott som det vore sista i karriären.???
    Vilket skämt?
    Nej är väldigt besviken på Frölundas ledning feghet gär att agera.
    Mej ner med huvudet i sanden.
    Hur svagt prestation spelare än gör så får han spela vidare ändå.
    Vad skickar det för signaler tro?
    Juniorerna får aldrig chanser fullt ut
    Dom får hoppa in lite då och då i matcherna men lite istid totalt.
    Nej alla spelare i laget skall få känna på blåslampan.Måste bli mer resultat inriktat bland spelare. Presterar an dåligt skall man bänkas n eller flera matcher.Juniorer får ersätta.Tycker även bänkade spelare skall få extra träningspass.
    Det behöver tränas mer teknik.verkar vara alldeles fokuserat på fysik och kondition senaste säsongerna.
    Dags börja träna mer skott/dribblingar/spelvändningar.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 år sedanSvara

     Intressanta tankar angående Rönnberg. Han tror väldigt mycket på trygghet, kontinuitet, att spelare växer i den miljön. Fair enough. Men kan han utvecklas mot att lite mer göra som du skriver, ställa krav, ha en konkurrenssituation där 13,14 fw slåss om tolv platser, därmed skapande en tuffare miljö? Det är jag tveksam till. Inte hans stil. Men jag hoppas innerligt att Emanuelsson/Fjellström inte är lättpetade bara för att de är unga. Vad gäller timeout argumenterar Rönnberg för att spelarna är förberedda på olika situationer, ska inte behövas en timeout för att väcka i alla lägen. Jag är lite tveksam här, men vi måste förstås ge honom att han kan mer hockey än alla vi här inne tillsammans. :)

     Kommentar avatar
     Conta, 2 år sedanSvara

     Du har helt rätt Leman att Rönnberg gar mycket stort hockey kunnande.Men ibland måste man kunna acceptera att allt man gör eller gjort kanske altid varit rätt.Hur stort kunnande man har i något så kan man alltid lära sig något. nytt.Träna skott på annat sätt? Mera skillstävling inom laget.? Träna mer på våga bryta in framför mål? Läste för några år sedan hur man tränar inom Nhl. Då man har typ 80 matcher i grundserien med matcher vissa tider varje dag och varannan dag med långa resor så tränar man annorlunda.Mindre taktik.men något man tränar extra mycket på är spelvänding frånegem blå mot motståndarens mål. Typ 2 forwards mot en back. Eller 2 forwards mot 2 backar. I

   • Kommentar avatar
    C, 2 år sedanSvara

    Spelarna gör sina piruetter i 60 minuter match efter match med samma överbetalda löner

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 år sedanSvara

     Du börjar påminna om de här porrbotarna på Twitter, de sätter numera ihop ord till obegripliga meningar ...

   • Kommentar avatar
    Daniel B, 2 år sedanSvara

    HL, blir det raka puckar till hösten? Hoppas du vill/orkar med det för vi är många som gillar denna blogg.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 år sedanSvara

     Hoppas på en fortsättning.

   • Kommentar avatar
    Philip Lindberg, 2 år sedanSvara

    Kul att läsa en positiv text kring våra forwards vilket inte hade varit självklart. Även om den är utmanande för vissa spelare så andas den hopp, så väljer jag att tolka den iaf.
    Klart att vissa spelare inte har höjden riktigt för ett dominerande offensivt spel men egentligen tycker jag inte spelarna är fel utan förra året utnyttjade vi inte spelarnas styrkor på rätt sätt. Rosselli skall inte spotta mål och Stålberg skall inte göra 3 gubbar och sprätta upp den i nättaket. Ja det är kul när det händer (Ronnie Sundin hade något Brian Leetch-moment vill jag minnas t.ex.) Antingen värvar man efter spelidén likt skelleftå eller så spelar man efter materialet likt Djurgården. Jag tycker också att man var snabb att bänka Emanuelsson m.fl. när de gjorde misstag (kanske för att pressen på Rönnberg & Co. var stor under perioder) men att de inte tilläts att växa in i kostymen. Det var ju det som skulle vara filosofin, att utveckla och förädla talanger från juniorlaget upp till A-laget. Hur står det till med tankarna bortom resultaten? Det börjar alltid med varför, både för individen och laget. Varför går jag upp ur sängen? Varför skall jag träna? Varför spelar vi JM eller JG i målet? Varför bänkar vi Emanuelsson när han slår ett felpass? etc. Alla klubbar vet vad de gör, ibland hur de gör det, men inte alltid varför... det gäller även individerna.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 år sedanSvara

     Jag har inget att tillägga här. Tråkigt, kanske – men det var mycket klokt. Behövs inga fler ord av mig. :)

     Kommentar avatar
     Philip Lindberg, 2 år sedanSvara

     Du kanske kan forska reda på Frölundas varför? Vad de gör och hur de gör det är ju solklart. Frågar du Grauers, Lechtaler, Rönnberg, Sjöström och Lundqvist får du kanske 5 olika svar varför föreningen existerar :-)

   • Kommentar avatar
    Matte , 2 år sedanSvara

    HL - Sannys ord om FHC:s forwardsida....
    "Finns en del rätt stora luckor på forwardssidan och här bör man vara extremt noggrann i sin rekrytering."
    Tycker fortfarande man skall lyfta egna juniorer som på sikt blir bra för FHC. En spets forward förändrar inte laget idag, utan det blir bara extra dyrt ju mer desperat man blir....

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 år sedanSvara

     Man kan handla smart. Men visst fasen behöver det här laget förstärkning av i alla fall en rutinerad forward som har viss fallenhet för att göra mål.

   • Kommentar avatar
    anders Olsson, 2 år sedanSvara

    Dagens SHL avgörs ofta matcherna av rena målskyttar, typ Olofsson förra året, Växjö hade förra året extremt många av dom, till och med deras backup eller 3-4 kedjor fanns snipers av hög klass, jag tycker absolut inte FHC ska bli ett nytt Växjö men det känns viktigt att påpeka att det är svårare att göra mål i dagens SHL än innan, då ska FCH välja 1 st toppmålskytt och sedan förvandla ickemålskyttar som Stålberg med mera att göra mer mål! Jag kan samtidigt tycka att det ska vara lite långsiktigt och man kanske borde ge bröderna 1 år till till exempel, men det under förutsättning att man har backup spelare som man faktiskt hade förra året!, friberg gjorde mycket nytta i slutet av säsongen men vem som helst kan ju se att han aldrig kommer spruta in mål? Om målvakterna fungerar i år kan detta på sin höjd bli ett lag som kan vara svårt att göra mål på men man vinner ingenting fint med 0-0 matcher. Jag hoppas verkligen jag har fel men svårt att se detta,

     Kommentar avatar
     Håkan G, 2 år sedanSvara

     Instämmer helt!

   • Kommentar avatar
    Håkan G, 2 år sedanSvara

    Det behövs som sagt utveckling. För att utvecklas behöver man lite ”lugn och ro”. Efter ett par säsonger med sådär resultat är det nu stor press på Frölunda. Att den här ”halvdana” truppen skall utvecklas under denna press....vi får se. Om resultaten uteblir kommer vi prata panikvärvningar ganska snart. Ingen tror väl på enorm utveckling för tex en 36-åring under en säsong, ens med nya skridskoskenor...

    • Kommentar avatar
     Conta, 2 år sedanSvara

     Har väldigt svårt at se att snurra ner i sarghörnet bröderna Westerholm kommer lyfta något större den kommande säsongen.
     Men har jag fel blir jag bara glad och positivt överraskad.
     Men chansen är inte speciellt stor.Av Sjöströms värvningar är värvningen av snurrpellarna största besvikelsen där mig.
     Man kunde gett 2 juniorer mycket mera speltid istället.Man hade sparat typ 300 000 /månad och resultat hade inte blivit sämre.

      Kommentar avatar
      Rw, 2 år sedanSvara

      Håller med, Förlängs kontraktet med dom så bryter jag ihop. Struntar fullständigt hur bra dom är i år, dom är spelare som inte hör hemma i vårat lag.


    Lämna en kommentar