Rakapuckar.com bild

Förslaget – bubbla även för SHL-slutspelet


► Miljardavtalet med C More räddar SHL:s framtid – men det påverkar inte nuet, hävdar Frölundas ordförande Mats Grauers. Innevarande säsong är fortfarande ett helsike. Nästa, den kan bli ännu värre. Häng med på snack om:
► SM-slutspel i en bubbla.
► Mardrömsscenario i februari.
► Stängd liga som aldrig var möjlig.
► Sänkta spelarlöner i Frölunda.

Rakapuckar.com bild

NÄR FÖRLÄNGNINGEN AV det maffiga avtalet med TV-bolaget C More blev klart fanns skäl till jubel hos SHL-klubbarna och deras fans. Fem miljarder över sex år, från runt 40 till 60-65 miljoner per klubb och år med början 2024.

Finns inte en hockeyliga i världen som är i närheten av något liknande. 

– Genom att kunna sluta det här avtalet så har vi egentligen säkrat SHL:s framtid tio år framåt i tiden. Det är ju oerhört bra och vi vet också de ekonomiska villkoren för medieavtalet. Det tycker jag är den stora vinsten. Avtalet är bättre än det gamla, så mycket kan man säga. Det ger ju … för de flesta klubbar motsvarar det en tredjedel, kanske någon enstaka klubb mot hälften, av intäkterna. Det är ju fantastiskt, säger Mats Grauers.

Tydliga besked från Frölundas ordförande Mats Grauers. Foto: MATHIAS PELKONEN


Men det är först från 2024 som pengarna blir större. Här och nu, mitt under rådande coronapandemi, förbättras inte läget för klubbarna, menar Grauers:

– Nej, i det korta perspektivet påverkar det egentligen inte förutsättningarna utan klubbarna måste klara detta året, och som jag ser det ett väl så tufft, om inte ännu tuffare, nästa år. För att … intäkterna kommer ju inte återgå till det normala nästa år. Dels kanske klubbar har en skuld med sig för att man sålt biljetter som folk inte kunnat tillgodogöra sig och då kan jag tänka mig att fansen kanske säger: ”Då byter det jag mot biljetter nästa år.” Och det kan ju gäller partners också, så att … jag tror nästa år, då kommer utmaningen vara ännu större.

Rakapuckar.com bild

** Länge hette det ”Hur ska ni klara en hel höst utan publik?” Känslan nu är att säsongen är körd i publikhänseende, det handlar alltså om en hel vinter utan publikintäkter, eller?
– Jag tror att det kommer vara precis så. Jag sitter med i en grupp i SHL som jobbar med dels innevarande säsong, hur vi ska hantera den och de utmaningar som kan uppstå, dels kommande säsong.

Bara att vänja sig, sannolikt publikfritt hela säsongen 2020/2021. 


Röster har höjts för att stänga SHL för nedflyttning, att på så vis hindra framför allt bottenklubbarna från att lägga ut för mycket pengar och riskera konkurs för att inte åka ur.

Ett sådant förslag kändes aldrig riktigt genomtänkt.

Nu visar det sig att det dessutom var omöjligt.

Mats Grauers:

– Någon stängd liga är inte aktuell innevarande år. Det spelar egentligen ingen roll vad någon ville för enligt vår bolagsordning ska det beslutas på två bolagsstämmor varav en ska vara den ordinarie. Och den är i juni. Då är det ju så dags att fatta beslut om det. Även om vi hade tyckt att vi skulle vilja så hade vi inte kunnat stänga ligan för nedflyttning, eller förändra innevarande säsong.  Däremot skulle man kunna fatta beslut om nästa år. Men om vi inte ska flytta ner något lag, hur gör man då med uppflyttning? Den frågan äger vi inte själva. Och vill vi ha 15 lag? Det blir väldigt stökigt. Jättesvårt att hitta en spelordning.

** Dessutom, det är ju förbundet som har beslutanderätt vad gäller seriesammansättningen.
– Ja, men … det är klart, om SHL säger till förbundet ”Detta är en överlevnadsfråga” och det gäller under coronapandemin, då är jag övertygad om att …   

… förbundet hade lyssnat. Men nu var det inte möjligt. Och knappast något för framtiden heller.

–  Jag tror inte det finns en majoritet av SHL-klubbarna som vill det (stänga) nästa säsong heller. Så det känns inte som en aktuell fråga, poängterar Grauers.

Rakapuckar.com bild

För SHL-klubbarna är läget just nu, en säsong då publikintäkterna ser ut att stanna på i princip noll, detta:

En kruka av guld väntar där regnbågen tar slut, år 2024.

Fram till dess handlar det om att ta sig igenom ett stålbad.

– Det vet man ju inte om alla gör, om en klubb faller ur i år, en sådan tuff miljö som nästa år blir, det är inte självklart att man tar sig upp igen. Då vet man ju inte framtiden för den föreningen, säger Grauers.

** Finns det klubbar som redan nu flaggar för att det kan bli konkurs eller som i alla fall har riktigt stora bekymmer?
– Nej, när man talar med dem så är det ingen klubb som aviserar att man har de svårigheterna. Men det som vi behöver förbereda oss på … att ställa in matcher nu, ojämn serie, det funkar ju för vi har fortfarande tider att lägga in de matcherna på, landslagsuppehåll och annat. Men om du tittar efter att vi haft landslagsuppehållet i februari, skulle då någon eller några klubbar vara utslagna (spelarna, av corona) så kommer ju tiden för att spela ikapp inte finnas. Sedan kommer slutspelet ganska omgående. Man kan nog lirka lite, men säg att en klubb stannar på 45 matcher, så ska man spela ikapp matcher mellan serie och slutspel, det lär ju inte gå. Där är mardrömsscenariot, att vi har problem just den perioden.

En räddning skulle kunna vara om VM (start 21/5) inte blir av. Det är tänkt att delas på av Belarus och Lettland, få vill åka till diktatorn Aleksandr Lukasjenkas land, om det bränner till än mer där – kan Lettland då lösa VM på egen hand, kan annat land kliva in? Släng in coronafaktorn som ju gör allt än mer ovisst.

Inget VM, det skulle öppna för SHL att kunna spela in på sommaren.

Rakapuckar.com bild

** Eller hur, Mats Grauers?
– Ja, det skulle kunna vara ett alternativ, men vi ser inte det ännu. Däremot kan man ju diskutera en bubbla även i svenska slutspelet (NHL använde denna smittsäkra metod, utan ett enda covidfall över två månader). Man kan säga att från semifinal kör man bubbla, då är det fyra lag som ska låsas in i fyra veckor, två kommer ut efter två veckor. Allting går ju. Då behöver du inte få några resekostnader, du får C More på ett ställe och de kan göra mycket bra.

NHL avgjorde sitt slutspel i två smittsäkra så kallade bubblor utan publik. Foto: ESPN


** Dina egna tankar eller ett aktuellt förslag?
– Vi är ju inte där, men jag ser det som en bra möjlighet. Den måste prövas om vi märker fram på nästa år att det inte blir bättre, att sjukdomen fortfarande florerar fullt ut. Då gäller det att få ner de gemensamma kostnaderna i ett slutspel. Nu är det ju Ebberöds bank att spela slutspel, ju längre du går desto större förlust. 

** Modifiera spelordningen i kvartsfinalerna, spela de fyra första matcherna hemma-hemma, borta-borta för att minska resandet och spara pengar?
– Ja, det skulle kunna vara en tanke.  Det gör man väl i NHL. Så det finns ju verkligen möjligheter att göra saker.

***

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.
FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."

Rakapuckar.com bild

***

Givet att situationen den här och nästa säsong inte påverkas av det förlängda C More-avtalet kommer vi få se klubb efter klubb skära i utgifterna.

Frölunda är en av de som inte offentliggjort att man sänkt höga spelarlöner, men ni kan räkna med att detta redan är gjort. I alla fall i ett första steg.

– Alla i föreningen bidrar, sedan går vi inte in på vilket sätt man gör det, säger Mats Grauers diplomatiskt.

** Spelarna bidrar redan?
– Spelarna gör uppoffringar också.  Alla i föreringen, skulle jag vilja uttrycka det.

** Spelare kan väl inte göra det på annat sätt än att gå ner i lön?
– Haha … det är din slutsats. Vad vi legat fast vid är att vi inte tar pengar från tillväxtverket till spelarna. Det är väl det enda jag kan säga. I övrigt gör hela organisationen uppoffringar, så får man dra vilka slutsatser man vill.   

***

Hur mycket pengar tappar Frölunda på en säsong utan publik? Givet att löner sänkts, att varenda tänkbar utgift skurits i, att personal korttidspermitterats, att matchhyran i Scandinavium är nere på ett minimum, att ett stort antal partners verkligen ställt upp, att klubben fått fem miljoner av den statliga coronaersättningen, så … jag kan tänka mig en siffra runt 25 miljoner. 

Kanske kan Frölunda jobba ner den så att jag är snett ute och tar i. Kanske blir det ännu värre?

Det är helt enkelt en unik situation där vi får vänta och se vad resultatet blir.

Rakapuckar.com bild

***

Inte ett ord i texten om att coronapandemin kan göra att hela hockeysäsongen skjuts upp eller i alla fall pausas? Nej, för jag är tveksam till att det blir så.

Men det är i så fall en separat story. Den tar vi när vi kommer dit, så att säga.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
8 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Rallyclay , 1 vecka sedanSvara

  Detta lär bli en märklig säsong. Dock tror jag att man kommer att hitta lösningar för att få ihop säsongen. / Claes

  • Kommentar avatar
   Daniel B, 1 vecka sedanSvara

   Det är ett jäkla pussel att få ihop det om detta elände fortsätter i feb-mars. Nu snackas det om att eventuellt börja vaccinera folk inom vården, äldre och sjuka i början på året. Tror det var drygt 2,5 miljoner människor. Då är 25% av befolkningen vaccinerade, om alla dessa är villiga att ta ett vaccin vill säga. Kan vi fram tills dess trycka ner smittan och att dom flesta lagen redan har haft sin del av detta jäkla virus så borde det finnas stora chanser att vi slipper skjuta upp matcher innan slutspelet. Jag vet, mycket ska stämma fram tills dess men jag hoppas och tror att vi får ordning på detta när vi är i feb.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 vecka sedanSvara

    Gillar din optimism.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 1 vecka sedanSvara

    Ja, jag måste tyvärr vara det. Känner att denna Corona har satt sina spår i mig med tanke på all skit jag har åkt på. Jag blev väldigt glad när jag hörde om hur bra det går med vaccinet. Hoppas verkligen det fungerar och kommer ut snabbt till oss och så får vi sätta igång omedelbart med att vaccinera folk. Jag hoppas inte att vi är så jävla tröga i detta land att när det väl kommer ett vaccin så ska man sitta och fundera i ett par veckor hur man ska gå till väga utan det ska börjas direkt och det ska gå undan. Tryck in sprutan i armen och hejdå. Tryck in sprutan och hejdå. 30-40’pers i minuten hoppas jag på...:)

  • Kommentar avatar
   Ingemar B, 1 vecka sedanSvara

   Intressant genomgång. Det är ju kreativa människor som diskuterar i klubbledningarna så lösningar kommer. Dock har ju klubbarna olika ingångar i eländet, så meningarna kan väl gå isär där... Situationen kan ändra sig fort, men jag håller på Daniel B!

    Kommentar avatar
    Daniel B, 1 vecka sedanSvara

    Jag hoppas givetvis att det går väl detta. Om det vaccin fungerar så bra som det sades i måndags så hade det varit fantastiskt.

  • Kommentar avatar
   Göran A, 1 vecka sedanSvara

   Mats Grauers, en klippa i Frölundas organisation.
   En affärsman i idrottens värld.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 1 vecka sedanSvara

    Håller med. Är så glad att vi har grauers i Frölunda.

  • Kommentar avatar
   McNorrman, 1 vecka sedanSvara

   Mycket bra intervju och svar från Hr Grauers. Dock trots allt elände så har man fortfarande svårt att fatta att hela världen raseras över ett virus som inte berör 99% av befolkningen.. Nu är det som det är och en slutspelsbubbla låter vettigt och genomtänkt... Kör på det...

    Kommentar avatar
    Janne2, 1 vecka sedanSvara

    Ditt resonemang, ett virus som inte berör 99% av befolkningen, är talande för varför det ser ut som det gör just nu.

  • Kommentar avatar
   HL, 1 vecka sedanSvara

   Men varför skall Grauers mörka om att spelarna kan ha fått sänkta löner? Andra klubbar har varit öppna med det. Fans, sponsorer m fl har rätt att få information och det är ett viktigt signalvärde. Men Frölunda är ju lite märkvärdigare än andra klubbar förstås :-).

   • Kommentar avatar
    Herr Lakers, 1 vecka sedanSvara

    Frågan är hur det ser ut i klubbarna. Har inte sett så mycket kris röster så verkar ju ändå gå såhär långt. Inte många halag har heller haveret och de har ju klart mindre msrginaler.

    • Kommentar avatar
     Mattias, 1 vecka sedanSvara

     Bra intervju.
     Besvarar en fråga som många journalister spekulerat i på sociala medier istället för att ställa frågan och få svar (stängd liga).
     Jag tror på publik i slutspelet. Vaccinering till riskgrupper och vårdpersonal sker i februari plus att så pass många i det läget bär antikroppar att smittan snabbt bör sjunka rejält.

      Kommentar avatar
      Manne, 1 vecka sedanSvara

      Det går att få eländet igen, dessvärre. Ett par månader efter så.


    Lämna en kommentar