Vill Grönborg till NHL en dag behöver han hjälp


► Bra att Rikard Grönborg förklarade sig och bad om ursäkt för intervjun med Marie Lehmann i SVT.
► Så farligt var det förresten inte, såg jag i efterhand. Men bra ändå.
► Jag blev dock inte förvånad av själva händelsen. Grönborg ser ju nästan alltid ut som att TV-kameran är hans fiende, han tycks oerhört obekväm i de här situationerna, och om han verkligen vill till NHL, då behöver den svenske förbundskaptenen nog hjälp här. Redan i Schweiz kan det bli tufft. 

Rakapuckar.com bild

Marie Lehmann med Rikard Grönborg efter Tre Kronors förlust mot Ryssland. I mitten Roger Rönnberg som höll en låg profil. Foto: SVT (skärmdump)


JAG SÅG INTE Marie Lehmanns intervju med Rikard Grönborg live på tisdagskvällen, ville få iväg min matchkrönika snabbt och hade nog Viaplay kvar på TV:n.

Kom in på slutet, förstod sedan via sociala medier vad som hänt.

Förvånad? Inte ett skvatt.

Det kan väl ingen ha blivit?

Ända sedan Grönborg tog över Tre Kronor har jag slagits av hur han med varje fiber av sin kropp sett ut att avsky TV-intervjuer i samband med matcher.

Genom åren har han (inte alltid, men ofta) sett ut som ett åskmoln, han har ställt upp, liksom gjort det under protest, trots att frågorna varit snälla och tillmötesgående.

Och när frågorna varit tuffare, som under OS senast när bland annat Calle Johansson – som inte har barn med några i svensk hockey och därför kan säga och tycka vad han vill – satt som expert i TV-rutan, då hade Grönborg svårt att hantera situationen, vill jag minnas.

Rakapuckar.com bild

Synd, tycker jag. Har bara träffat stockholmaren en gång, men då var han hur avslappnad som helst, jag har sett honom uttrycka sig utmärkt, mänskligt och humanistiskt, i samband med Pride, och … tja, det verkar vara en hyvens karl, helt enkelt; en trevlig prick, en bra gubbe, en sådan man gärna skulle ta en pilsner med medan livets alla mysterier avhandlades.

Men TV-kameran gör visst något med Grönborg, han är inte bekväm i rampljuset, taggarna vänds utåt, och när då Marie Lehmann i myspys-SVT inte bara klappade medhårs utan i alla fall berörde raset i andra perioden (jag tyckte Marie gjorde det respektfullt) så kanske Grönborg blev förvånad, vad vet jag.


I dag såg jag intervjun (ovan) i sin helhet, gör man det är hela historien något överdriven, så farligt var det verkligen inte, det var först när Marie Lehmann vände tillbaka och sa det där om att hon måste få ställa frågor som det blev extra frostigt, men det är förstås busenkelt att sitta här och vara efterklok.

Lehmann gjorde inget annat än sitt jobb.

Grönborg kunde gjort sitt bättre.

Eller så är det just det han inte kan?  Alla trivs inte i TV, alla kan inte slappna av, minns hur svårt Uffe Dahlén (underbar gamäng och skämtare i det privata, stel i TV) hade det som tränare.

Rakapuckar.com bild

Eftersom Rikard Grönborg ser arg och obekväm ut även efter en vinst (kanske är det skägget?) så är det måhända bättre för hockeymedia att intervjua Peter Popovic eller Johan Garpenlöv, två män som gjorda för TV.

Inte för att hacka på Grönborg men för att det ska bli bättre TV, bättre för tittarna.

Detta sagt, ni vet att jag tyckte det var rena rama stolleprovet när folk på fullaste allvar trodde att Rikard Grönborg redan nu var redo för ett coachjobb i NHL; så där fungerar det ju inte i världens bästa liga, du ska göra din tid i AHL, kanske vara assisterande ett tag i NHL, och är du sedan inte ens nordamerikan, då är vägen ännu slingrigare innehållande fler uppförsbackar.

Och säg så här, har du svårt att föra dig i TV, ta frågor som andas kritik – då bör du måhända överväga ditt val av karriär. Eller jobba med att förändra ditt uppträdande.

Vill Rikard Grönborg till NHL, och det har jag förstått, så behöver han hjälp med att lära sig slappna av i TV, hantera media på ett mer otvunget sätt.

Rakapuckar.com bild

Redan i Zürich, där Grönborg från och med i höst ska coacha Fredrik Pettersson & Co i ZSC Lions, kommer frågorna bli oändligt tuffare än Marie Lehmanns. 

***

Tack för att ni gillar vad sajten bjuder på – och att ni betalar för er.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Glöm inte följa rakapuckar.com på Instagram och Facebook.

Rakapuckar.com bild

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
12 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Manne, 2 år sedanSvara

  Han ser alltid så spänd ut. Slappna av och svara på frågorna. Lite som en intervju.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Lite som? Det ÄR ju en intervjusituation. :)

   Kommentar avatar
   Epoe, 2 år sedanSvara

   sarkasm?

   Kommentar avatar
   Manne, 2 år sedanSvara

   Leman: Jag vet. Men det verkar inte vara just en intervjusituation för Grönborg.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Nä, på något sätt behöver han bli mer bekväm i situationen. Hoppas han kan få lite hjälp.

 • Kommentar avatar
  Peter, 2 år sedanSvara

  Instämmer helt med dig H.Leman!
  Klockrent som vanligt!

  • Kommentar avatar
   Christoffer , 2 år sedanSvara

   Det känns som att Grönborg är en känslomänniska av rang.
   Tycker Granqvist i det senaste avsnittet av Viasats Hockey Podcast har en väldigt bra förklaring till Grönborgs reaktion.
   Han menar på att Grönborg var grinig på SVT redan innan matchen, pga kommentarer angående offside review i matchen mot Lettland.
   Sen när Lehmann direkt kommer och är anklagande så rinner det över för honom.

    Kommentar avatar
    Per, 2 år sedanSvara

    Oavsett vad han tycker om reportern måste han förstå att reporterns jobb är att vara en länk till den miljon människor som hela verksamheten bygger på. Genom att raljera mot reportern raljerar man även mot alla tittare. Precis som många gör inom fotbollen.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Det är möjligt, Christoffer, att det fanns en bakgrund, och jag – som jag för fram i texten – är inte ute efter att såga Grönborg på något vis, tycks mig som en trevlig prick, och det kan finnas skäl och anledningar till det mesta. Men detta var ju bara ett exempel, jag har alltid fått känslan att han ser TV-kameran som en fiende snarare än en möjlighet att ge sin syn på saken för en miljon TV-tittare. Här tror jag Grönborg skulle tjäna på att få lite hjälp.

    Kommentar avatar
    Sothöna , 2 år sedanSvara

    Anklagande? Det var milda och relevanta frågor.

  • Kommentar avatar
   Herr Lakers, 2 år sedanSvara

   Marie var ju till och med snäll mot grönborg. Och Roger satt där som ett litet barn. ”Ni sprider ju puckar” var ju det minsta problemet. Var ju fan ingen markering alls i andra.

    Kommentar avatar
    Manne, 2 år sedanSvara

    Vad skulle Roger göra tycker du?

  • Kommentar avatar
   Epoe, 2 år sedanSvara

   folk verkar va extra arg på grönborg för att han var arg mot en kvinna....

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 2 år sedanSvara

    Tror snarare de flesta är mer irriterade på han tar ut sin besvikelse på andra när han är head coach.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Ja, vad Maries kön skulle ha med saken att göra förstår jag inte alls. Har inte sett den aspekten tas upp i dag, men har inte läst allt heller.

  • Kommentar avatar
   Mats H., 2 år sedanSvara

   Skägget ser faktiskt för jäkligt ut :)

   • Kommentar avatar
    Mats Emanuelsson, 2 år sedanSvara

    Fullständigt bedrövligt beteende av Grönborg. Han var arrogant redan i intervjun inför matchen. Dagens ”ursäkt” ger jag inte mycket för heller! En mycket klen sådan! Nej, karln imponerar inte precis...

    • Kommentar avatar
     Nils, 2 år sedanSvara

     Jag tycker Grönborg gjorde helt rätt. Jag hade också varit förbannad om mitt lag med NHL stjänor, dollarmiljonärer spelade helt värdelös hockey. Och tillråga på det skulle jag sedan stå och svara på frågor ifrån en reporter som tjatar och tjatar om skit som precis ALLA med ett par ögon redan hade sett i matchen. Härligt med någon som vågar säga ifrån när han har fått nog och inte bara knyternäven i fickan och fortsätter vara så Svensk.

      Kommentar avatar
      Herr lakers, 2 år sedanSvara

      Förbannad och besviken är väl helt rätt. Men om han ska ta ut det på andra är det bättre att han intar soffläge som oss supportrar. Och nog vill man hör hur de ansvariga ledarna agerar när laget går från en toppprestation tilll bedrövliga i andra. Det ligger ju i allmänintresset. Sedan sa han ju inte ifrån utan vara bara mer allmänt bångstyrig och fyrkantig.

    • Kommentar avatar
     Erik, 2 år sedanSvara

     Vad har hänt med Svenskarna ? Måtte det aldrig bli krig, för att just nu verkar precis alla Svenskar vara "Agda 83år" krängt och felbehandad. Gnälla, klaga, peka finger och fördöma. Gl....

     • Kommentar avatar
      Sothöna, 2 år sedanSvara

      "Inte så farligt"? Bedrövligt beteende. Vad skall han enligt dig göra för att det skall vara illa?
      Var ber han om ursäkt? Inte ens det klarar den dryge fan av...

      • Kommentar avatar
       Slapshot, 2 år sedanSvara

       Ingen som la märke till Dusans intervju med Grönborgs precis innan nedsläppet? Grönborg var redan där väldigt kort i tonen och svår att intervjua, luringen med backuppställningen som SVT gick på etc.. Kanske bägaren och humöret rann över under matchen, Grönborg är ju i grunden väldigt het under matcher.

        Kommentar avatar
        Sothöna , 2 år sedanSvara

        Exakt så var det. Värre än vanligt för Grönborg ser alltid ut som en bankchef som precis blivit avslöjad för pengatvätt med 20 miljarder. Varför så pressad om allt och alltid? Det duger bara inte för en förbundskapten som förväntas fronta svensk hockey på ett vettigt vis.

      • Kommentar avatar
       Dick Head, 2 år sedanSvara

       Mitell behöver tydligen inte göra svängen via AHL. Rätt in som ass i Blackhawks.


       Lämna en kommentar