Sterner öppnade en dörr, så värd sin hyllning


► ”Lemans lördag, bland annat med detta:
► Ulf Sterner – jag önskar han fått hyllas med folk på läktarna. Sterner öppnade en dörr för andra svenskar, andra européer.
► Brynäs smartness fick mig att höja på ögonbrynen och nicka, Frölundas bottennapp fick mig däremot att skaka på huvudet.
► Veckans studs hittade jag på Hovet, veckans skymningsarbete i Göteborg, med mera.
► Välkomna att tycka. Trevlig helg.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***VECKANS
… tummen upp.
##
I min värld är det framför allt två spelare som banade väg för den svenska NHL-invasionen, den ene är förstås Börje Salming, den andre är Ulf Sterner, nyss fyllda 80.


Jösses, så väl värd han var hyllningen i Löfbergs Arena i torsdags.
Åh, så jag önskar att han fått uppleva fullsatt och ståpälskänsla.
Det sägs att det som Börje Salming upplevde när han kom över till Toronto 1973, i tider då NHL var brutalt och Chicken Swede vardagsmat, det är sådant man inte berättar för barn om.
Vad ska vi då säga om Uffe Sterners upplevelser när han som förste Europatränade spelare slog sig in i NHL 1964 och gjorde fyra matcher för New York Rangers? Att säga att klimatet var annorlunda jämfört med i dag är som att säga att en fluga är annorlunda jämfört med en fiskmås.
Sterner började i farmarligan, möttes av utlänningshat och ”KIll the Swede”, fick order om att en crosschecka motståndare så denne fick sy 26 stygn – annars hade han skickats hem till Sverige.
Sterner var först, även om han inte gjorde mer än en säsong i Nordamerika så öppnade han dörren, visade för nordamerikaner att svenskar, européer, också kan spela hockey (eller vad vi ska kalla sporten på den tiden).
Vad Sterner betydde för svensk hockey i övrigt vet ni, för Frölunda, för Färjestad, för Rögle, men som dörröppnare … det är inte bara Börje Salming som pysslade med sådant.
Grattis i efterskott, Ulf. Må du finnas med oss länge till.
(den som vill läser mer här)

Rakapuckar.com bild


## Brynäs schackdrag i veckan lönade sig. Man räknade inte med att kunna röra Rögle på bortaplan, i fall var inte chansen så stor, så istället för lång bussresa ner och lång bussresa hem fick Nicklas Danielsson, Niclas Andersén, Kristoffer Berglund, Samuel Ersson och Tomi Sallinen stanna hemma och träna bra istället.
Alla utom Sallinen var med i sexpoängsfajten mot HV71 i torsdags, Ersson tog 40 av 41 skott, hade till och med en assist på Oula Palves avgörande i förlängningen.
Ibland är det inte bara ”jobba hårdare”, ”åk mer skridskor”, ”lägg puckar på mål” som krävs, ibland kan det också vara en sportslig ledning som vågar tänka utanför boxen och fatta ovanliga beslut.

## Ted Brithén till Rögle, Pär Lindholm till Skellefteå. Båda vände hem – medan de fortfarande är bra. För SHL  som liga var det två glädjebesked.

## Humorn i Björklöven. Älskar när klubbar, spelare, bjuder på sig själva så här.


… tummen ner.
##
Alla dessa skador. Och framför allt – att vissa klubbar drabbas som vore det en epidemi.
Linköping just nu, till exempel, det är ju snarast skrattretande. Vilken hockeygud har Niklas Persson retat upp? Vem vill paja hans lag?
Rögle hade ett tag en hel drös med anfallare borta, Djurgården har drabbats rätt hårt i perioder, och stackars Brynäs har ibland närmat sig LHC-nivå på eländet (Anton Rödin, Greg Scott med flera).
Jag vet, skador hör till sporten. Men är det inte konstigt att det liksom smittar i vissa lag?


## Frölunda är ett bottenlag 2021, trenden är svag, formen dålig, och denna organisation som alltid säger sig vilja utmana om guld lyckades i veckan med konststycket att förlora mot två jumbolag.
Först Malmö. Som via 3–2 i Göteborg gick om Linköping.
Sedan Linköping. Som via 2–0 på hemmaplan fick hopp i bottenstriden.
Det är jämnt i SHL, inget konstigt med förluster, men två så blodfattiga insatser, två så spelmässigt svaga matcher, det kommer inte ens i närheten av att vara godkänt för ett lag som ändå hela vintern känts som en guldutmanare.

Rakapuckar.com bild


## Det är inte många elitidrottare som drabbas hårt av corona, men varje fall är förstås allvarligt. Som Leon Bristedt, Rögle, som Joel Mustonen, Frölunda, som nu Rasmus Ristolainen, Buffalo Sabres.
– När jag hade bröstsmärtor kändes det som om mitt hjärta skulle spricka när jag gick uppför trappan. Ett par kvällar var det så illa att jag gick och la mig utan att veta om jag skulle vakna morgonen efter. Folk har frågat om när vi kan återgå till spel som om det vore en influensa vi hade fått. Detta är en ganska allvarlig sjukdom. Jag blir trött hela tiden, allt jag gör är att åka till hallen för att svettas och sedan åka hem igen och gå till sängs. Om jag sover tolv timmar känns det som fem minuter, har Ristolainen sagt till Ilta-Sanomat enligt hockeysverige.se.


… citat.
## Färjestad
tvingades klara sig utan tränarna Johan Pennerborn och Gereon Dahlgren mot Luleå i tisdags. Magsjuka. Sådant drabbar oss alla. Men GM Peter Jakobssons citat till klubbens webbsajt var lite kul:
– De är hemma på grund av magsjuka. De är lite sävliga och kan inte sätta sig på ett flygplan, tyvärr.
Sävliga? Jo, så kan man också kalla det …
För den som inte känner till ordet: maklig, långsam, sölig, senfärdig är synonymer.
Jakobsson gillar sina eufemismer. 

… ”Men hur blir det inte mål?!”
##
Det undrade nog Jacob Peterson också.


… studs.
## Adam Edström
kunde förstås inte drömma om att det här skulle bli mål. Men det blev det. Arma Mantas.

 

… Ikeaspelare.
## William Nylander
. Läckra layouten är Toronto Suns.

… hemvändareffekt!
## Ted Brithén.
Två segrar för Rögle med Ted.

… hemvändareffekt?
## Pär Lindholm.
Två förluster för Skellefteå med Pär.

… chansning.
## Josh Ho-Sang.
Spelklar för Linköping först nästa vecka, killen som inte dög i Örebro.

Rakapuckar.com bild

… skymningsarbete.
## Emil Sylvegård
hade fått Patric Hörnqvist och Tomas Holmström att nicka gillande.


… förlängning.
## Carter Camper
, Leksand. Betyder massor för Leksands förmåga att bli att räkna med över tid, speciellt som Marek Hrivik säkert är förlorad.

… snyggaste tröja.
## Rögles retro. Niiice. Kan beskådas på tisdag.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rögle BK (@roglebk)


... tabell.
##
 Har ni här till höger.

… läsare.
## 
Alltid ni, alltid ni som följer rakapuckar.com. Tack för att ni betalar för er. Se början på texten för hur.

… svit som sprack 1.
##
Skellefteå hade elva segrar i rad, mot Örebro (2–3) tog det stopp, trots att hemvändande Pär Lindholm nätade.

… svit som sprack 2.
##
Växjö hade 16 matcher i svit med poäng när man åkte till Oskarshamn och föll 1–3. Hade velat börja på en ny i Malmö i dag, men det sprack, där har åter coronasmitta smugit sig in.

Rakapuckar.com bild

… bästa.
## Pricksäkre ryssen.


… bröder.
## Westerholmarna i Malmö.
Bra mot Frölunda, bra mot Oskarshamn.


… ”Det är hockey, inte fotboll:”

 

Rakapuckar.com bild

***

Tack för i dag – ha en riktigt fin helg!

Och tyckte ni inte detta var alldeles otrevlig läsning, dela gärna texten i era sociala medier-kanaler. Knapp för ändamålet finns nedan. 

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
10 kommentarer
 • Kommentar avatar
  #18, 2 månader sedanSvara

  Tveksamt agerande av Brynäs om du frågar mig. Att ge bort vissa bortamatcher är ett svek mot andra lag, fans och inte minst, en normal säsong, mot betalande publik.

   Kommentar avatar
   Per, 2 månader sedanSvara

   Brynäs och sportsmanship är som vatten och olja.

   Kommentar avatar
   MickeP, 2 månader sedanSvara

   Den gameplan som Peter Andersson satte upp mot Rögle hade inte funkat med deras "stjärnspelare". Ok, Ersson hade säkert kunnat göra skillnad men att vila en målvakt som spelat mycket är inget ovanligt. Detta var överlägset det bästa motstånd Brynäs gett på hela säsongen.

 • Kommentar avatar
  Per, 2 månader sedanSvara

  Har länge väntat på att höghastighetshockeyn ska bli utmanad av skills och spelskicklighet. Robban och Roger lyckas sämre och sämre. Smartness och spelskicklighet har i år seglat förbi åka-fortlagen. Hoppas hoppas hoppas att vi snart kan säga hejdå till tokfarten och istället satsa på spelskicklighet och skills.

  • Kommentar avatar
   Mikael , 2 månader sedanSvara

   Det var nog klokt att man valde att inte värva, skulle man mot förmodan hittat en spelare med spets ja nog fan hade Roger gjort grovjobbare av denne......
   Tror det ligger en hel del i just detta fenomen att faktiskt talanger väljer att lämna

   • Kommentar avatar
    BENGT ANDERSSON, 2 månader sedanSvara

    Jag måste instämma i alla hyllningar till Sterner, man blir tårögd när all nostalgi togs fram i TV programmet för en tid sedan, bör ses ! Var själv på plats när FBK började röra på sig uppåt i seriesystemet och hamnade i högsta serien då var det för en hockeyälskare svårt att missa någon match i Karlstad 12 mil bort, när man viste att Uffe var på isen, en timma ledigt från jobbet sedan satt vi i bilen norrut, sällen under 9000 ! och lapp på luckan, allt ståplats, matcherna mot VF var speciella för i VF harvade "Grumsmaffian", Karlsson och Mezaros , Lindström bröderna, mfl. under dessa år, Sterners passningar kross i genom mittzon från egen blå var bara den värd resorna till Karlstad, vid offensiv blå kom på högerkanten yrvädret från Karlskoga i "100 km" Benny Andersson, hur mycket motståndaren viste om detta vapen från FBK gick det aldrig att stopp detta dolda krosspass från herr Sterner till en helt ren-spelad Benny och mål..
    Måste också nämna matchen första året FBK gick upp svårslaget publikrekord, nära 11 000 i denna lada mot Djurgården, man stod helt fast i 3 timmar ! Och seger blev det.
    Prata om hockey nostalgi, för här tar jag med även Conny Evensson som tänkande Agust som center på den tiden.

     Kommentar avatar
     EDWARD 51, 2 månader sedanSvara

     Då vi i eftermiddag möter Rögle BK - inte heller förglömma "Pollenkungen" i Ängelholm och som på 60-talet storsatsade på klubben med bl.a. spelare som Ulf Sterner(även nämnt i Lemans text - hans klubbtillhörigheter under åren) och Des Moroney(spelande tränare?). Angående Conny Evensson, så har jag för mig att frågan en gång har ställts till honom - vilket lag han föredrar FBK eller Frölunda? Tydligen skulle han då ha svarat(mycket diplomatiskt - kan man säga) att hans hjärta klappar lika gott för båda klubbarna och jag tror faktiskt att han verkligen var uppriktig med det svaret. Bengt, här ska Du få höra lite skryt från mig. Ove Karlsson från "Grumsmaffian" är jag nästan granne med här hemma i Götet. Fast det är visserligen ett tag sedan jag såg honom vara ute och valla sin lilla hund och åter få en chans att språka med honom - annars en mycket lättsam och trivsam gubbe. Tyvärr är jag för stunden egentligen redan lite modstulen med tanke på eftermiddags matchens kanske åter sorgsna utgång och försöker därför ändå i alla fall med dessa rader till Dig Bengt - gaska upp mig lite grann bara. ;)

   • Kommentar avatar
    Nolte, 2 månader sedanSvara

    Intressant inlägg i Sanny Svenssons blogg om hur häpnadsväckande svag Frölundas offensiv är. Tänk att alla utom Sjöström/Roger kan se detta...

    • Kommentar avatar
     Erik, 2 månader sedanSvara

     Inte korrekt. Det nämns att effektiviteten är klen, men att det skapas flest chanser av alla lag i SHL.

      Kommentar avatar
      Nolte, 2 månader sedanSvara

      Ja precis, skapar mycket och får ut häpnadsväckande lite?

    • Kommentar avatar
     BENGT ANDERSSON, 2 månader sedanSvara

     De orden värmer Edward !
     Ove var inte lätt att flytta på !
     Vi får inte tro annat än att det finns krafter kvar för att tömma sig totalt i eftermiddag för laget ! FRÖLUNDA. När Undertecknad t.o.m. har tömt sig totalt med en skid-mil i blötsnö på Dal på förmiddagen.
     Det skall göra ont i hela kroppen efter att man vunnit hockeymatcher eller hur ? Fråga Salming !

      Kommentar avatar
      EDWARD 51, 2 månader sedanSvara

      Hej Bengt! Ser Dina rader först nu(som också värmer) efter ha kommit hem från puben med tunga steg. Inte som Du - som tydligen tidigare i dag ha avverkat 10 km på skidor. Din jäkla hurtbulle! Följer Frölunda som vanligt i såväl vått som torrt och är ändå glad för alla matcher som är möjliga att få se med dem fram till det definitiva slutet för denna säsong. :)

    • Kommentar avatar
     Hubbe, 2 månader sedanSvara

     Kom igen VF.. 6-2 idag. Forza VF.

     • Kommentar avatar
      Benji, 2 månader sedanSvara

      Riktigt bra och intensiv hockey!
      Frölunda väl så bra som RIK

      • Kommentar avatar
       Carl, 2 månader sedanSvara

       Så där ja.


       Lämna en kommentar