"Sådan dubbelmoral att det skriker om det"


► Det som domarchefen Tomas Thorsbrink inte tyckte var försök att skada visar sig nu ha gett Dennis Everberg hjärnskakning.
► Frölundatränaren Roger Rönnberg skrädde inte orden efter onsdagens träning:
► – Sådan dubbelmoral att det skriker om det. Om detta inte är försök att skada, vad är då försök att skada?
► Lite Frölundanytt också. Brandon Gormley spelar mot Malmö. Inte Theodor Lennström.

Rakapuckar.com bild

Roger Rönnberg intervjuad efter onsdagsträningen med Frölunda. Han gillade inte att Marcus Högström slapp anmälan.


JAG SKREV PÅ onsdagsmorgonen den här krönikan, tog upp det vansinniga i att Marcus Högström inte anmäldes för sin ”hålla fast Dennis Everberg med ena handen och nita honom från båset med den andra”-aktion.

Nu vet vi, hd.se var först med att rapportera att Everberg drabbats av hjärnskakning.

Det var om detta, när han skulle förklara varför Högström inte anmälts, som domarchefen Tomas Thorsbrink sa till HockeyNews.se:

– Marcus Högström har handsken på sig och slår. För att det ska anmälas till disciplinnämnden ska det vara något grövre. Att du är ute efter att skada, att det är ett regelrätt slagsmål, att två stycken slåss och en matar massor med slag på en spelare som är försvarslös. Eller ett slag i ansiktet utan handske, då anmäls det också.

Inget försök att skada, alltså?

På allvar? Japp, tydligen.

Rakapuckar.com bild

Frölundatränaren Roger Rönnberg var uppdaterad och sa:

– Jag är jättejätteförvånad. Om vi tycker i svensk hockey att det där bara är en tvåa, vad fan kallar man det för … skenheligt, vad är ordet? Vi gör om regler på late hit och en massa annat för att få ner skador och så tillåter vi det här. Det är sådan dubbelmoral att det skriker om det.

** Thorsbrinks uttalande?
– Pinsam förklaring. Om detta inte är försök att skada, vad är då försök att skada?

Det man man fråga sig. 

Jag noterar att domarchefen till viss del ändrat uppfattning, eller i alla fall modifierat den. Han uttryckte sig bättre i en intervju med expressen.se:

– Det jag kan konstatera är att domarna gjort fel. Det ska vara en femma på Högström och inte en tvåa. Det ska vara en femma för fighting. Det här ska läsas in under den regeln, även om det är ett gränsfall.

Angående gränsfallet förtydligade Thorsbrink:

– För att det ska vara ett matchstraff ska det vara ett slag utan handske, eller flera slag mot huvudet. Det här handlar om ett slag.

Rakapuckar.com bild

Sensationellt stelbent, hävdar jag. Svensk hockey är så fast i det här att just kasta handskarna är det värsta man kan göra att det inte blir en omedelbar reaktion när en spelare håller fast en motståndares huvud och sedan slår denne (till hjärnskakning).

Häpnadsväckande, skrev jag i morgonens krönika.

Häpnadsväckande, skriver jag nu.

***

Frölunda drar på ”road trip” på torsdagen, bussar ner till Malmö, match på kvällen, ligger över, flyger sedan till Stockholm och bussar till Gävle på fredagen, tränar i det som en gång hette Gavlerinken, matchar sedan på lördagen och bussar där efter hem till Göteborg.

Brandon Gormley gör comeback mot Malmö.

– Han spelar, bekräftade Roger Rönnberg.

Theodor Lennström körde fullt, berättade att allt kändes bra, att han är redo för spel (mer snack senare) men här tar nu Frölunda det försiktigare än förra gången.

– Tidigast lördag, sa Rönnberg om Lennström-spel.

Rakapuckar.com bild

Gormley i PP1, Jacob Moverare i PP 2.

Inga ändringar i laget i övrigt, Sebastian Stålberg med som extraforward, Lucas Raymond hemma och spelar J20 på fredag.

***

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

Rakapuckar.com bild

***

Kolla här – Happy Halloween på er.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @rakapuckarpunktcom on

 

  

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
28 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Vik, 11 månader sedanSvara

  Pricken över "i" hade ju varit om Everberg sagt något tillbaka, tex "jävla f**ta" och åkt på en avstängning för det...

   Kommentar avatar
   Per, 11 månader sedanSvara

   Hur mångas matcher fick Joel för det? 3?

 • Kommentar avatar
  Niklas, 11 månader sedanSvara

  Det är sånt här som gör att det dör en liten del av kärleken till ishockey... Svinigt, lågt och oroväckande. Hoppas Rögle polisanmäler. Eller att DIF agerar. MEN det händer väl samma dag som en viss fru slutar sova på rygg...

  • Kommentar avatar
   Conta , 11 månader sedanSvara

   Är man Djurgårds spelare så klarar man sig undan det mesta tydligen.

   • Kommentar avatar
    Conta , 11 månader sedanSvara

    Hoppas nu att Gormley är helt återställd.

    • Kommentar avatar
     Jock, 11 månader sedanSvara

     Är så urbota korkat av domarchefen... men så tappade jag all tillit till honom efter hans efterhandskonstruktion när han mer eller mindre hängde ut domaren som godkände Frölundas mål i omgång 2 eller 3 (tror jag). Då ändrades ju allt som tidigare sagts om att man måste hindra målvakt etc etc bara för att cmore gormade på om hur fel det var.
     Nu har han uppenbarligen helt fel i en bedömning till. Detta är ju inte ens tillåtet i MMA att hålla fast huvudet för att mata ett slag. Helt horribelt att detta inte blir avstängning. Trodde DIF skulle få två stycken avstängningar idag på minst 5 matcher. Spännande att se hur hård skallningen bedöms

     • Kommentar avatar
      Jonny Andersson, 11 månader sedanSvara

      Shl har nu målat in sig i ett hörn. Att inte anmäla detta har gjort att det nu är.fritt fram att misshandla motståndarna ifrån båset. Thorsbrink måste avgå omedelbart och anmälan måste.skickas vidare om det ens skall finnas ett uns av trovärdighet kvar för systemet.
      Men lotteriet fortsätter. Tyvärr så blir det mer och mer solklart att beroende på vilket lag eller spelaren som gör en föreselse så blir utfallet olika. Shl är på väg utför ett stup. Det finns en anledning till varför det kallas lotterienämnd

       Kommentar avatar
       Tobias, 11 månader sedanSvara

       Läs om situationsrummet på shl.se....... då är det tjänstefel att inte anmäla. "fånga upp händelser som faller inom ramen för spelarnas säkerhet." "Spelarnas säkerhet är viktig och högt prioriterad i SHL eftersom det handlar om spelarnas arbetsmiljö på sin arbetsplats. "

       Kommentar avatar
       Jonny Andersson, 11 månader sedanSvara

       Det är ett lotteri vad som anmäls till och vad som döms i lotterienömden

     • Kommentar avatar
      Rulle Räv , 11 månader sedanSvara

      Fantastiskt dåligt av alla domare.
      Solklar avsikt att skada.
      Dessutom från båset.
      Thorsbrink är körd och kommer få schavottera för sin inkompetens.

      • Kommentar avatar
       Markus, 11 månader sedanSvara

       Men man får väl inte kaga på domare i SHL ? De är bäst och gör alltid bra ifrån sig, och skulle det bli fel så är det för att det går så fort i hockey. Även om spelarna står helt still och blir slagna i ansiktet ifrån båset. Det var en smocka snabbare än en proffsboxare hade kunnat dela ut. Så fort gick det! Precis alla såg det utom domaren.

       • Kommentar avatar
        Rallyclay, 11 månader sedanSvara

        Det går sådär för Thorbrink tycker jag nog. Först schabblet med vad som gäller angående att störa målvaken i målgården och så nu detta. En spelare får hjärnskakning och domarchefen tycker inte att det är grovt nog!! / Claes

        • Kommentar avatar
         Airikr , 11 månader sedanSvara

         Som sagt, hjärnskakning aka bristningar i hjärnan. I hemska fall kan sådant leda till nervsönderfall av den sort som leder till sjukdomar likt motorneuronsjukdom.
         Hoppas innerligt Högström ber om ursäkt till Everberg. Behöver inte vara offentligt men privat. Han måste verkligen inse hur fel ute han var.

         • Kommentar avatar
          Peter, 11 månader sedanSvara

          Helt horribelt bedömning att Högström klarar sig utan något straff efter matchen. Slår Everberg blodig från båset och han dessutom fått en hjärnskakning av detta!
          Hur är det möjligt?????
          Lägg ner disciplinnämnden för nu har dom tagit ett totalt inkompetent beslut, hade detta hänt på gatan hade det varit misshandel! Detta beteende som Högström gör är en grov handling och kan inte försvaras i något hänseende!

           Kommentar avatar
           Pehr, 11 månader sedanSvara

           Men det är ju inte disciplinnämnden som gjort detta. Situationen har inte ens kommit dit. Det är domarna och situationsrummet som bedömt att smällen inte varit tillräckligt farlig för att anmäla. Så ingen mening att skylla på DN här

         • Kommentar avatar
          DD, 11 månader sedanSvara

          Thorsbrinks agerande imponerar inte direkt. Det är alltså farligare att ”låtsasslåss” än att ta tag i någons huvud och slå? Klart det är en extrem skaderisk på det. Det får du inte ens göra i kampsport. Friberg fick 3 matcher för en halvt vårdslös tackling där ingen blev skadad men detta tillåts? Nåt är fel på regelverket.
          När sen Högström säger i media ”tråkigt att han blev skadad men jag har tagit mitt straff” Då sjunker man till botten som den loser man är. Tycker Dennis ska polisanmäla.

          • Kommentar avatar
           Lensi, 11 månader sedanSvara

           Hoppas föreningen Djurgårdens IF visar lite moral i frågan och gör en markering på Marcus Högström (ta kaptensbindeln) Om någon gång en polisanmälan är att överväga inom hockeyn så bör nog Marcus Högström anmälas. Vågar vi hoppas på Joakim Eriksson vackra ord om Djurgården i periodpausen (Djurgården-Rögle) inte bara va skitsnack

           • Kommentar avatar
            Tobias , 11 månader sedanSvara

            Thorbrink säger i Expressen att domarna gjorde fel...????? men att det är en gränsfallsutvisning..... Men gör inte då situationsrummet också fel som inte anmäler då han säger att det skall vara en 5:a inte en 2:a? Det lilla lilla hörnet de målat in sig i börjar bli väldigt litet.

            • Kommentar avatar
             Mattias L, 11 månader sedanSvara

             Det är ju rätt anmärkningsvärt också att läsa Högströms svar. ”Det är en icke-situation”. Säg det till Everbergs hjärna...

              Kommentar avatar
              Tobias, 11 månader sedanSvara

              Så så han har tagit sitt straff.......2 min :)

            • Kommentar avatar
             JLA67, 11 månader sedanSvara

             Hade det hänt någon spelare i nån annan SHL-klubb i sverige så hade det garanterat renderat minst tre matchers avstängning. Tycker tyvärr att disciplinnämnden verkar bestå av idel difsupportrar.

             • Kommentar avatar
              Svante, 11 månader sedanSvara

              08:orna styr fortsatt hockeyn. En spelare som dessutom inte är i spel. Står i båset, redan där borde det vara 5 matchers avstängning

               Kommentar avatar
               Stora norrland, 11 månader sedanSvara

               Svante: helt rätt

             • Kommentar avatar
              Epoe, 11 månader sedanSvara

              såg att leman var nerlåtande mot folk på twitter idag. ajabaja

              • Kommentar avatar
               Malmöit, 11 månader sedanSvara

               Jag har aldrig gillat Rönnberg men hans uttalande om incidenten gör att jag har börjat respektera honom

                Kommentar avatar
                Ragge, 11 månader sedanSvara

                Undrar hur Peter hade reagerat om det hade hänt en Malmö spelare, antar att hela Skåne hade legat under vatten till följd av hans tårar

                Kommentar avatar
                Malmöit, 11 månader sedanSvara

                Det är ju inget som ska få förekomma. Troligtvis så....ja, Peter hade reagerat starkt

              • Kommentar avatar
               JL, 11 månader sedanSvara

               Regeltokningen är ju för två man på is.
               Ja det är ett slag. Men det är ett slag av en kille som står någon decimeter högre och dessutom på fast mark vilket gör att han får med sig väldigt mycket kraft redan där. Ett slag med dessa villkor räcker. Tyvärr...

               • Kommentar avatar
                LG, 11 månader sedanSvara

                SHL är i fritt fall. Publiken kommer lämna arenorna, kan lika gärna sitta på en sportbar. Man får god mat och dryck för 400 spänn, kan se repriser och höra intervjuer. Gångavstånd för de allra flesta. Slipper fokusera på Patriarken Sjöberg. Bara det!

                • Kommentar avatar
                 Indianisthlm, 11 månader sedanSvara

                 SHL har stora problem. Jag har följt hockeyn intensivt i snart 30 år, tycker själv jag är ganska nyanserad men sista tiden har verkligen tagit på hjärtat. Att domare gör fel tycker jag inte är konstigt, inte alls. Men att vara så inkonsekventa som de varit sista tiden har jag aldrig varit med om. Om trovärdigheten skall finnas kvar för domare/SHL måste man genast ta tag i problemen. Ett första steg skulle kunna vara att varje lag har rätt att lämna in granskning på 3 st. situationer per match oavsett hur de bedömts under match så man får en second opinion.

                 • Kommentar avatar
                  Robert, 11 månader sedanSvara

                  Blir intressant att se hur övriga SHL-spelare kommer att reagera nästa gång de ställs framför Högström. Kanske hade varit bäst för Högström att fått ett straff som motsvarade skedet. Nu är det ju risk att någon vill nita honom framöver.

                  • Kommentar avatar
                   Kalle, 11 månader sedanSvara

                   Skulle ju vara jävligt kul å se hur dom börja bedöma om alla lag vid något gruff vid avbytarbåset börja dunka ner den i motståndarna som står närmast! Shl domarna är ju fan totalt värdelösa å det har vi ju klagat på hela denna säsong men detta tar ju fan alla pris! Å cam blir uppvisa på läktaren?! Sen står dick å ifrågasätter om det är Joel som bestämmer! Ganska tydligt att det är 08orna som från domarna, cmore å spelarna bestämmer i shl iår! Blir det inte guld för dom är det ett jävla fjasko för dom!

                   • Kommentar avatar
                    Per, Lysekil, 11 månader sedanSvara

                    Hoppsan!!!!!
                    Beträffande Högströms knock på Everberg så har nu SHL och ishockeyförbundet gjort en gemensam anmälan till disciplinnämnden. Detta för att "söka praxis gällande situationen".

                     Kommentar avatar
                     EDWARD 51, 11 månader sedanSvara

                     Ibland lönar det sig nog allt att ta i på skarpen("med hårdhandskarna"), genom att framföra massvis kritik mot bestämmande överhet. ;)

                     Kommentar avatar
                     EDWARD 51, 11 månader sedanSvara

                     *massvis med kritik...

                     Kommentar avatar
                     Svante, 11 månader sedanSvara

                     De kanske denna gång förstått att de är ute och cyklar totalt och all trovärdighet är på väg att försvinna. En sk pudel...

                   • Kommentar avatar
                    Håkan C, 11 månader sedanSvara

                    Är det ett medvetet beslut att Raymond mest spelar hemmamatcher?

                    • Kommentar avatar
                     Conta , 11 månader sedanSvara

                     Förtroende för domarna och situationsrummen sjunker som en sten.
                     Högsröm anmäld nu alltså?
                     Efter många upprörda shl följare så blev situationen lite obekväm?
                     Krävs nog lite urstädning...

                     • Kommentar avatar
                      Jocke, 11 månader sedanSvara

                      Det ska ständigt vara fördelar med DIF i SHL, är det bara för dom är sthlm'are så förbundet och i det här fallet att Tomas Thorsbrink "blundar" ?
                      För det vart ej slagsmål, utan rent av misshandel.
                      Borde bli polis anmälan precis som skedde med J.Lilja!
                      Genom att dra av honom hjälmen och sedan dra till honom en hård smäll i ansiktet medans han håller hans hår och huvud.
                      I mina ögon och säkert hela landets ögon är Marcus ute efter skada Dennis.
                      Tänk på alla barn som ser detta på plats eller i TV rutan!
                      Fy fan för dig Tomas Thorsbrink som ej håller dig till regelboken. Avgå!!!


                      Lämna en kommentar