Grauers, 75, ser inte slutet – men stora skor att fylla


► I tio år har Mats Grauers styrt Frölunda med fast hand, facit imponerar:
► Ekonomiskt: från konkurshot till 45 miljoner på banken.
► Sportsligt: fyra CHL-titlar och två SM-guld.
► 75-åringen är långt ifrån färdig, men när den dagen kommer – det är stora skor för efterföljaren att fylla.
► – Någonstans är våra kyrkogårdar fyllda av oersättliga människor, säger Grauers skämtsamt.   

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Mats Grauers ställer upp för omval, han ser inga hinder för mer än ett år till som ordförande, men tar ett år i taget. Foto: FRÖLUNDA


MEDAN STADEN GÖTEBORG firar 400-årsjubileum så har Mats Grauers nyss avslutat sin tionde säsong som ordförande för Frölunda.

I höstas fyllde han 75. Det blir en 76-årsdag som hockeyboss också, kanske även en 77-års-.

Så här säger han själv:

– I dialogen med valberedningen så tar vi ett år i sänder. Jag har sagt att jag är tillgänglig på kommande årsstämma, längre än så sträcker vi oss inte. Sedan .. möjligt att det blir ytterligare ett år. Eller också blir det inte det. I dag känner jag inga begränsningar, men man ska nog vara observant på det där. Ambitionen är ju att jobba för föreningens bästa,  men … det finns ju en bortre gräns för alla människor. Jag tycker bara jag måste vara extra observant på det så man inte blir en belastning.

Rakapuckar.com bild

Ett år till med Grauers. Minst. Sedan … kanske ett till. Min gissning är att många supportar gläds, för lovorden brukar hagla i samband med texter om den förre Sävehofordföranden (2000–2011).

** Det måste kännas bra att vara så uppskattad?
– Klart att … alla människor tycker om att få bekräftelse för det man gör, att man är uppskattad. Det gäller mig också. Men någonstans, både i Sävehof och här, så är glädjen som jag känner om föreningarna fungerar väl. Jag är en idrottsälskare, kan jag bidra till att en förening fungerar väl, då tycker jag det är väldigt roligt. I min värld försöker jag alltid fundera över om det är bra för föreningen det vi beslutar i styrelsen. Och det är ett teamwork, jag måste poängtera det, det är inte en person som driver Frölunda.

Många har bidragit till Frölundas lyft det senaste decenniet, Grauers givetvis långt ifrån ensam. Men trots allt är han högste hönset, ordföranden, den som haft det yttersta ansvaret för besluten, den som med ex-politikerns vana fört sig väl i media, sagt de rätta sakerna, skapat en positiv bild av klubben.

En vacker dag ska han ersättas. Behöver kanske inte bli som när Bingolotto förgäves jagade en ny Leif ”Loket” Olsson, men alldeles lätt är nog inte uppgiften.

Nå, det dröjer minst ett år. Kanske två. Och själv skämtar Grauers gärna bort det hela; på frågan ”Kan det bli tufft att ersätta dig?” svarar han:

– Nej, det vill jag inte tro. Någonstans är våra kyrkogårdar fyllda av oersättliga människor. Så jag ser det inte så. Den dagen valberedningen presenterar nästa ordförande då är det säkert välgrundat och kommer innebära att Frölunda fortsätter starkt framåt.

Rakapuckar.com bild

** Trots allt blir det viktigt att hitta en person som trivs i rampljuset, som kan hantera det?
– Vi är ju en organisation som är väldigt intressant för oerhört många. Jag hoppas att jag symboliserar våra värderingar och att man kan läsa dem i mitt sätt när jag företräder Frölunda. Klart att det är en jätteviktig del, och att man är så transparent som möjligt, för jag tror organisationen vinner på det över tid.

** Har du samma driv, samma energi i dag som när du tillträdde?
– Det går säkert upp och ner utan att man vet om det. Just nu har jag fruktansvärt med energi för att ta oss an det kommande året. Jag som andra bär ju på en revanschlusta när vi inte når de mål som vi sätter upp i föreningen.

2011 kom Mats Grauers till hockeyvärlden från handbollens Sävehof, efter bara några månader som chef för en av Sveriges största hockeyklubbar satt han i en situation där Frölunda behövde räddas av ett goteventskt nödlån på 20 miljoner.

Mats Grauers och övertecknad under en Facebook live-sändning för några år sedan. Foto: MATHIAS PELKONEN


Det snackades om att Frölunda var på väg att gå under, pengar fanns, men de var bundna i Scandinaviumaktier. Grauers minnesbild är tydlig:

– Frölunda var konkurshotat. Vi hade inte medel för att driva föreningen, i mina ögon är det är ett konkurshot. Vi fick låna pengar för att överleva. Det tog tid innan vi kunde bygga upp en trygg ekonomi, inte så många år sedan som vi hopppade över nollan.

Rakapuckar.com bild

I dag är situationen en helt annan. Till och med ett pandemiskt år gjorde Frölunda en vinst på 700 000 kronor, tillgångarna uppgår till 45 miljoner, det finns resurser att satsa sportsligt utan att äventyra något.

En fantastisk resa värd applåder – men som också kräver vaksamhet:

– Det handlar hela tiden om vilka beslut man ska fatta för att framtiden ska se ljus ut. Det krävs att hela organisationen står bakom, ordet ”tillsammans” är viktigare än man tror. Jag kan ibland känna en egen oro: ”Bara vi inte hamnar i en situation där vi blir nöjda”, för är man nöjd, då tror jag inte man presterar och förbereder sig för framtiden på rätt sätt. När allt är bra, då är risken att man blir lite nöjd. Det måste man verkligen vara observant på.

** Tio år med Frölunda – bästa beslutet?
– Man skulle kunna peka på enskilda beslut, men det är nog summan av besluten.  Beslutet att sanera och bygga upp en god ekonomi har ju varit avgörande, att vi lyckades med det. Det krävdes mycket av oss alla, återigen tillsammans. Sedan byggde vi ett nytt sätt att hantera sporten, med nya medarbetare med hög kompetens som har gjort att vi tycker att sporten successivt har utvecklats. Man gjorde mycket bra tidigare också, dubbla SM-guld på tiotalet, men det har varit en väldigt viktig del att jobba med vår kärnverksamhet som är sporten. Det tredje är väl, om jag ska välja tre beslut, att vi tillsammans i organisationen har jobbat fram väldigt bra värderingar som gör allt för att leva efter. Sedan lyckas man inte alltid, men det är oerhört väsentligt för en organisation som Frölunda att ha starka värderingar.

Rakapuckar.com bild

** Det där går det lätt mode i, värderingar hit och värdegrund dit. Kan du konkretisera?    
– Hos oss är det ödmjukhet, vara ansvarsfull, arbeta hårt, vilja utvecklas – och att göra varandra bättre.  Det gäller alla som är engagerade i Frölunda. Tappar man en del presterar man inte lika bra. Jag vet att det  är mode i värderingar, men vi har haft det väldigt länge och jobbar väldigt mycket med våra värderingar, så … jag känner att vi är trygga i dem.

** Intressant att du inte lyfte fram Roger Rönnberg som bästa beslutet, det hade annars varit rätt lätt att peka på en individ, men du vill gärna peka på kollektivet?
– Ja. Det är inte en klubbdirektör, inte en huvudcoach, inte en ordförande som för Frölunda framåt.

** Sämsta beslutet, då – något du minns?
– Det finns under resans gång säkert ett stort antal med facit i hand, men jag känner inte att det finns något som kraftigt sårat vår ambition att ha en bra förening. Sedan finns det säkert delbeslut som vi sedan fått justera. En sak som … kanske inte gör ont i mig men som jag inte tycker om, är att vi under pandemitiden inte lyckades kommunicera med våra uppdragsgivare, medlemmarna, fullt ut så bra som man kanske skulle önska. Så som det blir när man ses. Då får man ta intryck av det och försöka förbättra. Det tror jag går. Vi får ta ett omtag nu när vi kan ses igen. Sedan har vi ju ett supporterråd, men de har ju haft samma problem, de har inte kunnat träffas på 16 månader heller. Självklart hoppas vi få igång det, jag tror mycket på att vara transparent mot alla.   

Rakapuckar.com bild

Det går inte att hålla den bortvalda indianen och det kommande nya klubbmärket från en sådan här intervju.

Någon gång i höst, en bit före årskiftet, hoppas Frölunda presentera framtidens klubbmärke, logotyp, kalla’t vad ni vill.

Ett av flera förslag (Daniel Ekelunds) såg ni här på sajten i helgen, det finns förstås ett otal uppe på bordet, och förr eller senare faller valet på ett.

Några supportrar kommer vara nöjda, andra inte.

Det är så det är, bara för oss vid sidan om att vänta och se.

Men beslutet att fimpa indianen, det som rörde upp så enormt starka känslor, hur var det att fatta, så här med lite distans?

Grauers säger:

– Det var ett svårt beslut, vi upplevde oss inte riktigt berörda av debatten, varken i Sverige eller i Frölunda. Vi har ju alltid känt att det fanns en glädje och att vi har hedrat vår symbol på bästa sätt, vi har ju aldrig sett det man ser i andra delar av världen, framför allt Nordamerika. Av det skälet var det ett svårt beslut, för vår symbol, indianhuvudet, har varit så oerhört omtyckt. Men någonstans så … man måste bli av med någon fråga, till slut får man fatta de här svåra besluten.

Rakapuckar.com bild

***

Frölunda håller sitt årsmöte 23:e augusti, det vore en megaskräll om Mats Grauers inte valdes om som ordförande.

Med lite tur blir det ett riktigt möte, alltså med medlemmar på plats, annars hålls det digitalt.

***

Det nya klubbmärket ska gälla från säsongen 2022/2023.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
12 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Jan Westerberg , 1 månad sedanSvara

  Är mycket trygg och tacksam med en sådan ordförande som Mats Grauers.

  • Kommentar avatar
   Mogge , 1 månad sedanSvara

   Kanske är det Frölundas bästa värvning genom tiderna?

    Kommentar avatar
    JORO, 1 månad sedanSvara

    Helt riktigt.

    Kommentar avatar
    JORO, 1 månad sedanSvara

    Helt riktigt.

  • Kommentar avatar
   Manne, 1 månad sedanSvara

   Grauers har koll på saker och ting. En stor trygghet för föreningen.

   • Kommentar avatar
    MH, 1 månad sedanSvara

    Mats Grauers är större ikon än Joel Lundqvist i föreningen Frölunda

    • Kommentar avatar
     HL, 1 månad sedanSvara

     Visst, bra med 700 kkr i överskott, men utan pappa staten (skattebetalare bl a) så 19,3 mkr i underskott.

      Kommentar avatar
      Kenneth, 1 månad sedanSvara

      Vad tror du Frölunda dra in till staten per år en normal säsong?

      Kommentar avatar
      HL, 1 månad sedanSvara

      Berätta gärna för mig. Arbetsgivaravgifter. Har du ngt mer? Vet du omfattningen av arbetsgivaravgifterna? Berätta!:-)

      Kommentar avatar
      HL, 1 månad sedanSvara

      Berätta gärna för mig. Arbetsgivaravgifter. Har du ngt mer? Vet du omfattningen av arbetsgivaravgifterna? Berätta!:-)

      Kommentar avatar
      Jan, 1 månad sedanSvara

      Moms på biljetter, moms på dryck och mat i och omkring Scandinavium, skatt, soc avgifter på de anställda i restauranger kring Scandinavium, hyra till GotEvent (kommunalt iof men ändå). Parkeringsavgifter, kollektivtrafikintäkter etc. Viss del till staten, viss till kommunen. För att nämna några exempel.

      Kommentar avatar
      Guppy, 1 månad sedanSvara

      HL. Tror du verkligen arb.givaravgifterna är det enda Frölunda drar till statskassan ??

      Kommentar avatar
      Per, 1 månad sedanSvara

      Alla bidrar till statskassan. Bidraget från elitidrotten är i sammanhanget småpengar. Det statliga socialbidraget till elitidrottsmännen är goodwill. Inget annat.

      Kommentar avatar
      Christoffer, 1 månad sedanSvara

      Jag vet inte om jag skulle kalla det goodwill, det är ju statens hårda begränsningar som gjort att man har fått ett så stort inkomstbortfall. Hade samma regler gällt för en arena, som det gäller för t.ex. affärer (1 person / 10m^2) så hade ju säkert Frölunda kunnat fylla tillräckligt mycket av arenan (ca 1/4-1/3 av max kapacitet) för att själva tjäna ihop dom 20 Mkr. (Tänker inte blanda mig vare sig det är rätt eller fel att göra så, men faktum kvarstår att live-underhållnings branchen har straffats hårdare av statens regler än många andra under pandemin).

      Kommentar avatar
      Per, 1 månad sedanSvara

      Det är väldigt många som drabbats. Men jag vet inga fler än elitidrottare med sina miljonlöner som ändå fått stöd. Andra som drabbas blir av med jobbet och får a-kassa. Hade staten inte betalat hade elitspelarna fått gå ner i lön, precis som alla andra.

      Kommentar avatar
      Christoffer, 1 månad sedanSvara

      Eh va? Alla företag har fått stöd i och med att man har tillåtits att permitera folk, och så har staten ersatt en stor del av lönen för den anställde så att det blivit ett väldigt lågt inkomstbortfall (ungefär 6% om jag inte minns fel, av en ren händelse är det samma siffra som spelarna sänkte sin lön). Sen har väl dessutom andra i live-underhållnings branchen fått stöd.

      Kommentar avatar
      Per, 1 månad sedanSvara

      Jag tror inte någon som ligger på några miljoner i årslön får statliga bidrag för att behålla lönerna. Stöden till andra företag handlade om att behålla köpkraft i ekonomin samt att bibehålla kapaciteten. Du kan inte jämföra tex Volvo med Frölunda.

      Kommentar avatar
      Christoffer, 1 månad sedanSvara

      Du menar samma Volvo som betalade ut bonusar till sina miljonärs-chefer med hjälp av det statliga stöd dom fått?

      Kommentar avatar
      Per, 1 månad sedanSvara

      Precis samma Volvo. Tycker du det är värre när miljonärerna i Volvo får pengarna än när miljonärerna i Frölunda får det? Statliga stöd är komplicerade. Att ge till företag med hundratusentals anställda med motivet att bibehålla köpkraft och kapacitet kan jag köpa. Det tjänar vi alla på i det långa loppet. Sedan att Volvos chefer visar girighet och att de saknar förankring i den verklighet 99,9% av alla svenskar lever i är ju ingen större överraskning och ett pris man får betala. Hade Volvo tappat sin personal hade de kunnat få jobb på andra ställen och därmed försvårat omstart för Volvo. Om inte staten hade gett pengar till Sunken, tror du han hade lämnat Frölunda då och tagit ett jobb på Ica? Och stannat kvar där när säsongen drar igång i ett normalläge? Det tror inte jag. Staten hade kunnat strunta i att ge pengar till elitidrotten, då hade lagen fått minska sina löner och rätta mun efter matsäck, både uppåt och neråt.

      Kommentar avatar
      Christoffer, 1 månad sedanSvara

      Jag ser ingen skillnad på det, nej, som du säger är det svårt att få en träffsäkerhet när det gäller statliga stöd. Precis som man kan tänka sig att Volvo skulle dra ner på sina medarbetare, så kan man tänka sig att Frölunda skulle dra ner på juniorverksamheten istället för att dra ner på elitsatsningen. När det gäller spelarnas löner funkar det ju inte så. Dom är ju inte anställda som vi vanliga dödliga, utan har kontrakt, all makt i deras händer fram tills deras kontrakt går ut. Det är ju spelare som får nya kontrakt man kan sänka lönen på, och där anställde bara Frölunda Alvarez (mycket lägre lön än han skulle ha annars) och Ehn (i princip gratis).

      Kommentar avatar
      Per, 1 månad sedanSvara

      Om spelarna vägrar att gå med på sänkta löner kan Frölunda använda det egna kapitalet. Att staten väljer att stödja Volvo är bra enligt mig. Volvo slipper permittera, personalen har inkomsten kvar och kan konsumera som tidigare vilket påverkar andra företag.

      Kommentar avatar
      Facemelter, 1 månad sedanSvara

      Per. Frölunda spelarna fick utföra sina arbetsuppgifter (spela matcher ) och jag tror dem konsumerade också , är det dåligt ?

    • Kommentar avatar
     Tommy Stensson, 1 månad sedanSvara

     Mats Grauers är nog den viktigaste värvning Frölunda gjort tillsammans med Sura Pelle och Lars Lundvall på 60 talet. Alla tre har betytt oerhört mycket för Sverige finaste hockey klubb.

     • Kommentar avatar
      Jonte, 1 månad sedanSvara

      Absolut bästa värvningen efter Rosse som var bästa Frölundait i VM. Slog Spacek,,,och var bästa "svensk"

      • Kommentar avatar
       Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

       Mest imponerande är att han foetfarande tycker det är roligt bid den åldern. Resultat kan många skapa. Och intressant att tänka på att Frölunda kunde gjort som växjö och gått i konkurs om inte kommunen stöttat med nödlån. Två olika vägar som blev lyckade men ändå har endel gemensamt om vi tittar på ekonomi och tesultat i shl.

        Kommentar avatar
        ICE, 1 månad sedanSvara

        Frölunda lånade 20 miljoner, vilket idag är återbetalt. Växjö lånade 266 miljoner för bygge av arenan. Inget återbetalt. Sedan får Växjö 19 miljoner i bidrag av kommunen varje år. Verkligen jättelik ekonomisk situation.

        Kommentar avatar
        Per, 1 månad sedanSvara

        Det finns säkert likheter mellan lakers och Frölunda. Men det finns stora skillnader. Frölunda bygger sin förening med en bas i många engagerade fans, samt många sponsorer. Lakers bygger sin förening med stora bidrag från kommun och 3-4 lokala företagare. När kommunen tröttnar och prioriterar annorlunda är det adjöss till shl för Växjö. Det problemet har inte Frölunda.

        Kommentar avatar
        Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

        För det första så handlar det att hjälpa klubben INNAN den går i konkurs. Sedan är det så klart lögn. Växjö återbetalar miljoner på lånet varje år dessutom ränta så det är ren lögn du slänger ur dig. Skolle kommunen inte skulle betala en del av driften så skulle det blir problem. Men samma sak i med Frölunda. Växjö kommun kan alltid dra sig ur och driva ishallarna som de görs i göteborg kortsiktigt ör det mycket billigare flr klubben om kommunen äger ishallarna.

        Kommentar avatar
        Per, 1 månad sedanSvara

        Fakers och kommunen är duktiga. Man har duperat kommunens invånare väl. Helt i klass med Leksand och deras gatstenar.

        Kommentar avatar
        Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

        Självklart, Per. Har lärt oss från Göteborgsandan och alla mutor. ;) Skillnad är att växjö är öppna med bidrag och lån och även spelarbudget.

        Kommentar avatar
        Per, 1 månad sedanSvara

        Tyvärr gynnas inte Frölunda av Göteborgsandan. Den gynnar bara lokala företagare och kommunala chefer.

        Kommentar avatar
        Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

        Troligt. ;)

      • Kommentar avatar
       mikeF, 1 månad sedanSvara

       Lägg till att Frölunda bekostade bygget av Marconihallen för ca 40 Mkr, i en deal med kommun för övertagandet av Frölundaborg. En jämförelse av kassaflödet med egna internt upparbetade medel känns föga relevant mellan Växjö och Frölunda.

        Kommentar avatar
        Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

        Som sagt. Utan sammarbete med kommunen är det svårt att driva elithockey.

        Kommentar avatar
        ICE, 1 månad sedanSvara

        Förstår att fakers kallar det för samarbete när man är ett av de mest kommundopade lagen i SHL. Asgarv.

        Kommentar avatar
        Manne, 1 månad sedanSvara

        Utan samarbete med kommunen. Vad snackar du om?

      • Kommentar avatar
       Robban 08, 1 månad sedanSvara

       Kul läsning. Grauers är trygghet. Till skillnad, från oss som minns Hasse Bula ????

       • Kommentar avatar
        EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

        När jag hör Mats Grauers prata, så påminner han mig om Pehr Gyllenhammar, för jag tycker att de har nästan identiska röster - lite nasalt över det hela. PG var ju en mycket omtyckt företagsledare bl.a. av gubbarna på bandet och MG har också en mycket stor dignitet. ;)

         Kommentar avatar
         Anna Agdestein, 1 månad sedanSvara

         Visst är det så! :)

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

         Edward, det där var ingen dum liknelse!

         Kommentar avatar
         EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

         :)

       • Kommentar avatar
        Göran A, 1 månad sedanSvara

        Mats Grauers har betytt massor för vad Frölunda är idag. Han har gjort ett enastående jobb som ytterst ansvarig.
        Innan Frölunda gjorde han en liknande resa med sävehof.
        En stor ledare, Mats Grauers!!


        Lämna en kommentar