Koll på SHL del 3 – från Malmö till Rögle


► SHL-premiären 2019/2020 närmar sig med stormsteg: 14/9 är det dags.
► Jag tittar närmare på lagen, tar på mig både positiva och negativa glasögon, ger er mina tankar och funderingar.
► Först ut i fredags: Brynäs, Djurgården, Frölunda och Färjestad.
► I går lördag: HV71, Leksand, Linköping och Luleå.
► I dag söndag: Malmö, Oskarshamn och Rögle. Ni anar således vilka lag som presenteras under måndagen ...

Rakapuckar.com bild


## Malmö

JAA …!

* Det snackas så mycket om Malmös svaga ekonomi, handbromsen förra vintern, en lönebudget som inte kan matcha SHL:s toppklubbar, men ärligt talat … ta en titt på truppen, ta framför allt en titt på bredden. Riktigt bra, vill jag hävda. Jag håller inte med om, som jag sett en del anse, att den saknar spets, men även om ni vill köra in på det spåret – har ni helt glömt hur Patrik Sylvegård och Peter Andersson byggt framgången de senaste åren? Ett kollektiv det alltid krävs enormt mycket för att besegra. Jag ser ingen som helst skillnad i vinter.

* En del rejäla, trygga pjäser i defensiven, men här finns också spännande spelare på väg att bli något extra: Carl-Johan Lerby (redan sajnat med Calgary), Buffalodraftade Linus Cronholm och Detroitdraftade Malte Setkov.   

* Jag vill hävda att store Fredrik Händemark hade gjort nytta i en tredje- eller fjärdekedja i NHL. Bingo för Malmö att behålla sin kapten. Stommen i det här rejäla, tuffa och småelaka (någon som hört talas om Emil Sylvegård?)  laget är kvar, men det ska bli jättekul att se vad en förhoppningsvis snart hel Emil Molin kan göra, om Södertälje-dansken Nicolai Meyer kan överföra sina poäng till SHL-nivå. Konstantin Komarek är en underhållande klasspelare, och tänk om centern Jesper Jensen får fart på karriären igen, med en namne (backen med extranamnet Aabo) i laget, nu nästan hemma i Danmark. Då jäklar … 


HMM …?

* Malmö saknade förmåga att hänga med när Frölunda växlade upp i förra säsongens kvartsfinal, det hårda kollektivjobbet var inte nog. Kan Peter Anderssons lag verkligen kombinera arbete med den spelskicklighet som behövs för att gå långt?

Rakapuckar.com bild

* Bakom Händemarks tyngd och Komareks spets kan det bli på tok för blekt om det inte klickar till på fler positioner. Molin, Meyer har mycket att bevisa, Jensen kanske är över kullen, och … vilka ska då kliva fram och producera, göra skillnad?   

* Percys Arena är läcker, men det krävs mycket folk. Ingen hemmaplansfördel som till exempel Djurgården, HV71 eller Rögle. Det betyder en del i poäng, va?

Min favorit: Johan Olofsson. Kvick som en iller, stensäker på straffar, trevlig prick (värmlänning) utanför isen.


Funderingar: 

* Sex danskar i truppen, kan man tänka sig att Malmö gör något av det, satsar på gratisbussar över bron, gratis röda korvar till alla med danskt ID-kort, eller … tja, något liknande?

* Var hamnar veteranen Jens Olsson till slut? Det enda vi vet är att han inte är önskvärd i Malmö längre, trots kontrakt.

* Emil Molin missade nästan hela förra säsongen, nu skadad igen. Men den här gången verkar det i alla fall inte allvarligt.

 

## Oskarshamn  

JAA …!

* Ingen tror på Oskarshamn, det behöver inte på konstgjort vis skapas något slags ”vi mot världen”-känsla, bara att gå ut och köra. Låga förväntningar, inga krav som tynger, varje seger är en framgång. Och kunde Finland skapa ett VM-guldlag med lagom bra spelare så kan väl Oskarshamn greja SHL-kontrakt? 

Rakapuckar.com bild

* Jag gillar värvningarna av Tobias Lindberg och Pontus Netterberg, det är hungriga spelare med något att bevisa, och när sedan rutinerade pjäser som Johan Alm och Johannes Salmonsson sent ramlade in nickade jag gillande. Det behövs sådana som varit med, som vet vad som gäller.

* Oskarshamn kommer bäras fram på hemmaplan, med nuvarande system går det också utmärkt att satsa långsiktigt, klubben kan i princip förlora 52 matcher bara man hela tiden blir spelmässigt bättre, växer som grupp, och sedan är bra nog att slå ut ett allsvenskt lag i bäst av sju.


HMM …?

* Målvakterna skrämmer inte på förhand. Tex Williamsson är oprövad på SHL-nivå, Fredrik Pettersson Wentzel var inte lyckad senast han var  i SHL (HV71). Kan de kliva fram och sporra varandra? Det krävs. Men går det? Det ser tunt ut.

* Jag hittar inte en enda back att hålla i handen när det blåser. Kan Johan Alm vara det och plocka upp en lite dalande karriär? Kan Simon Després vara det med sina NHL-meriter? Det ser tunt ut här också.

* Filip Sveningsson, 20, är mycket spännande. I övrigt … knappt en forward som andra SHL-lag velat ha. Tobias Lindberg, möjligen. Det ser, sorry, tunt ut även här.

Min favorit: Alexander Reichenberg. Den svenskfödde norrmannens fulla namn kan ni väl? Alexander Prince Fredrik Ramprecht Reichenberg. Omöjligt att inte gilla en sådan lirare.


––––––

COOLBET är ett av få bolag som har flertalet egna lokala oddssättare. Tack vare detta kan man erbjuda ett enormt stort utbud på svensk hockey där du hittar odds från SHL ner till division II. 
Du kan dessutom se hur andra har spelat på en specifik match, och med en enkel knapptryckning placera samma spel med den insats du själv väljer. 
Du har även fri tillgång till flera olika verktyg som hjälper dig att hålla spelandet på en nivå som du känner dig bekväm med. Välkommen till Coolbet för en roligare och säkrare spelupplevelse!

-–––––


Funderingar:

* Tränarna Håkan Åhlund och Fredrik Hallberg har jobbat tillsammans i flera år, först i Pantern, sedan i Oskarshamn, och nått goda resultat. Här finns trygghet och kvalitet som kanske kan vara skillnaden mellan nytt kontrakt och snabbt adjö.

* Varken Christoffer Rifalk (Rögle), Jonas Engström (Växjö) eller Joakim Hillding (Graz) ville följa med Oskarshamn upp i SHL. Det säger ändå något om förväntningarna på det här laget.

* Som vanligt blir det intressant att se hur ofta rutinerade Johannes Salmonsson kommer uttalas/skrivas Salomonsson.

 

## Rögle

JAA …!

* Jag har länge känt att målvaktsspelet varit en akilleshäl i Rögle, sällan tillräckligt bra, sällan eller aldrig gett nödvändig trygghet. Nu känns det mycket bättre. Christoffer Rifalk var magnifik (spelet med klubban!) i Oskarshamn och instrumental när det laget avancerade till SHL, dessutom gör meriterade tjecken Roman Will en mycket intressant start. Det här blir bra, det!

Rakapuckar.com bild

* Kodie Curran, med omlagd, icke pizzabaserad diet, var en genombrottsback förra vintern, här finns ett starkt vapen. Viktigt att Craig Schira valde att stanna, och Niklas Hanssons omstart efter två rätt stabila AHL-säsonger tror jag kan bli riktigt rolig för Rögle. En hel del spännande på backsidan, givet hur bröderna Abbott fått snurr på saker förväntar jag mig fin utveckling.

* Dennis Everberg är hemma, Dominik Bokk valde Rögle för utvecklingen, Nils Höglander kommer vara ytterligare ett snäpp vassare i vinter, Leon Bristedt, Ted Brithén, en hel Mattias Sjögren … jag kunde fortsätta men … äh, ni förstår ju själva hur bra det här måste bli. Eller?


HMM …?

* Bara fyra lag släppte in fler mål än Rögle förra säsongen, finns det verkligen defensiv trygghet här? Vem är bjässen, vilka är ledarna som visar vägen? Jag ser dem inte riktigt.

* Eric Gelinas med sina nästan 200 NHL-matcher är den mest meriterade spelaren i laget och har säkert betalt som en sådan. Men det lilla jag såg förra säsongen imponerade inte, hänger den store (193/98) kanadensaren med?

* Höga förväntningar på Rögle att fortsätta uppåt, det ska bli mer än snabbt slutspelsuttåg nu. Men många lag ser starka ut i vinter, och Rögle är mer vant vid att vara ett bottenlag.

Min favorit: Leon Bristedt. Skönt explosiv och full av fantasi. Inte rädd för att säga vad han tycker i C Mores sändningar heller.


Funderingar:

* Lätt att glömma att St Louis Blues-sajnade Dominik Bokk ändå gjorde 23 pinnar för Växjö i fjol. Blues satte honom i Rögle för att ge honom mer utrymme, en större roll – vad händer om den 19-årige trollgubbetysken inte är bra nog för den?

* Anton Bengtsson från HV71 tror jag är en klok värvning. Ingen sexig spelare, men oerhört nyttig.

* Två spännande 18-åringar från Värmland har valt Rögle för sin utvecklings skull: New York Rangers-draftade Adam Edström och Wilson Johansson, för övrigt Andreas grabb.

***

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 19500000000

Rakapuckar.com bild

***

Kan inte sägas nog: tack till förnämliga, förträffliga, fantastiska eliteprospects.com.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
6 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Daniel B, 9 månader sedanSvara

  Fbk, Frölunda och Dif tror jag gör upp om guldet och sen tror jag faktiskt Rögle kan överraska. Tror mer på Rögle än hv och Luleå.

  • Kommentar avatar
   Stefan Hansson, 9 månader sedanSvara

   Tror en hel del på Rögle i år. Tror de går direkt till slutspel (sexa) efter de fem "stora" som det pratas om i år. Spännande offensiv och Rifalk i målet är nycklarna precis som du nämner. Glöm inte spelet i Lindab där de med hjälp av en högljudd och enögd publik kommer plocka många poäng.
   Det där med Salmonsson hade jag ingen koll på alls. Trodde verkligen han hette Salomonsson. Jaja, alltid lär man sig nånting nytt :)

   • Kommentar avatar
    Roger Rönnbär, 9 månader sedanSvara

    Det blir svårt mot stora, starka Malmö

    • Kommentar avatar
     Mogge, 9 månader sedanSvara

     Tippa gärna en sluttabell med. Eller det kanske är gjort?

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

      Tycker det mest blir en lek med siffror, men ... ska förslka få ur mig ngt i veckan. Chansa lite. ;)

    • Kommentar avatar
     Sandra, 9 månader sedanSvara

     Helt off topic men är det någon som har tips på bra hockeypodd med SHL-snack? Jag väntar på att SHL-podden ska starta. Lyssnade på avsnittet där Ros möter Lundqvist men Ros var ju pinsamt dåligt förberedd

     • Kommentar avatar
      Herr Lakers, 9 månader sedanSvara

      Sparar det bästa till ser jag,...


      Lämna en kommentar