Finns succépotential med Mustonen i Frölunda


► Ännu en 92:a. Ännu en kille som Roger Rönnberg känner från sin tid som juniorlandslagsboss.
► Men som motståndare.
► Joel Mustonen är finsk, uppvuxen i Sverige, och i min bok med en en rätt schyst uppsida. 

Rakapuckar.com bild

Skärmdump från Frölundas webbsajt.

 

EFTER ATT HA PLOCKAT in NHL-rutinerade Mike Weber var Frölunda tillbaka på sitt vanliga värvarspår.

Ingen färdig stjärna.

Spelare med fart, intensitet, driv, en för tränaren Roger Rönnberg att utveckla och lyfta till nästa nivå.

Jag tycker Joel Mustonen själv sa det bra i pressmeddelandet:

”Jag är intensiv och åker mycket skridskor – jag jobbar hårt åt båda håll. Och gör en del poäng när jag får det att stämma”. 

… om jag får det att stämma.

Ännu en värvning som inte kommer med garanti, men … låt mig berätta om min spontana reaktion: ”Bra!”

Fick tipset i går, gick aldrig vidare med det, hade för en gångs skull en ledig fotbollskväll inplanerad, men diskuterade Mustonen med en känd hockeyprofil som delade mina känslor.

Tingsrydfostrade Joel Mustonen (pappa Pasi en legendar i klassiska T-klubben) hade en kanonsäsong i Örebro 15/16 dit han gick efter att inte riktigt ha kommit loss i Skellefteå där han hade sin juniortid.

15+10 på 46 matcher lovade gott.

Rakapuckar.com bild

Efter 7+9 förra vintern var 25-åringen ingen spelare nye coachen Niklas Sundblad ville satsa på i omstartande Örebro, men Joel Mustonen har snittat 0,5 poäng per match i Pelicans i finska Liiga, och jag känner alltså så här:

Den här killen har fart, fräckhet, ett spelsätt som bör kunna passa Frölunda.

Han kommer inte med poäng- och succégaranti.

Men det är en bra Lias Andersson-ersättare under JVM, det är en högst kompetent SHL-spelare att få in i truppen där han bör passa in.

Och – det finns succépotential. Inte garanti, men potential. 

Rakapuckar.com bild

Så mycket uppskattade jag Mustonen och hans driv (hela tiden en vilja att göra skillnad) under den fina vintern i Närke.

Så … innan vi har minsta lilla facit i hand, här känner jag att Frölundas sportchef Fredrik Sjöström agerat smart.

Kontraktet är skrivet säsongen ut, men om Mustonen får till det i Göteborg är det – om båda parter vill – en spelare som kan Frölunda ha god nytta av i flera säsonger. Tror jag.   

Och till er som ville ha in en "färdig stjärna" – jag håller inte med. Alls. Det här laget behöver ingen ursäkt att sitta tillbaka så att någon annan kan göra jobbet. Den risken, må Mustonens uppsida vara trevlig, finns inte här.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
22 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Hans åsberg @, 2 år sedanSvara

  Det brukar ju bli bra med finnar i Frölunda

  • Kommentar avatar
   Kristoffer, 2 år sedanSvara

   Spelklar till på torsdag tror du??

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Oj, det där är svårt att säga ... ibland går pappersexercis fort, ibland inte. Men ... kanske. Sorry, inget bra svar, va?

  • Kommentar avatar
   JT, 2 år sedanSvara

   Gammal nyhet Leman ;) !! Skrev ju om detta redan för 18 timmar sedan.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Jag skulle gått vidare med det då, jag vet ...

  • Kommentar avatar
   Nicke, 2 år sedanSvara

   Spontant - bra värvning. Tyckte också han var intressant i Örebro

   • Kommentar avatar
    Nolte, 2 år sedanSvara

    Kan säkert bli bra. Men ser samtidigt en stor risk att man tar in ännu en spelar med ”stor potential” som borde kunna få ut mer av sitt spel, finns en del sånna i årets Frölunda? Men men time will tell

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 år sedanSvara

     Finns många. Haha. Men hellre med att chansa med en dyrare som kanske inte känns rätt, ta i en kille med driv, en du gillar, en du vet har uppsida. Jag hade gjort precis likadant, måste jag säga.

   • Kommentar avatar
    Anders Olsson, 2 år sedanSvara

    Jag har ingen koll på killen. Är han däremot tänk som ersättare för Lias under JVM är det en smart värvning inför nästa säsong om Lias då skulle börja i Rangers.
    Utanför JVM, har han möjlighet att peta någon för en plats i år? Vem skulle det va som får flytta på sig i så fall, Ehn?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 år sedanSvara

     Omöjligt att säga nu. Sedan är det ju ingen jättestor skillnad på att gå centee och vinge i Frölunda, plus att skador kommer, så ... inget problem.

   • Kommentar avatar
    Lövet, 2 år sedanSvara

    För ett lag i kris ingen bra värvning enligt mig vi hade behövt karaktär typ som när vi tog in Joey Crabb. Men kan han ta ansvar och vara en ledartyp göra bra defensivt jobb så visst men han känns som ngn man skulle tagit in innan säsongen började.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 år sedanSvara

     The Joey Crabbs of this world don't grow on trees ... ;)

     Kommentar avatar
     Lövet, 2 år sedanSvara

     Näe fy tusan va skön han var. Träffade honom bakom kulliserna på Valand under guldfirandet då hjälpte han personalen med disken :):)

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 år sedanSvara

     Grymt go person!!

   • Kommentar avatar
    Andreas, 2 år sedanSvara

    En bra tekare behöver vi, när Joel inte tekade pga sin skada tappade vi väldigt mycket. Att han har bra fart och jobbar hårt och båda hållen låter också bra, dessutom var han säkert inte så dyr.

    • Kommentar avatar
     robert ström, 2 år sedanSvara

     Är helt säker på att Mustonen kommer bli kanon i Frölunda

     • Kommentar avatar
      Philip, 2 år sedanSvara

      Kul att du alltid är så positiv. Jag och andra sidan är som vanligt mer skeptisk. Första tanken är ju alltid varför lämnade han Pelicans och Örebro? Örebro för att han inte var tillräckligt bra antar jag. Pelicans som ligger 5a i SM-Liga är jag mer frågande till. Utan att veta säkert så verkade det som han var lagets tredje center sett till produktion och det skulle förklara varför han självmant ville lämna och klubben tyckte det var ok. Klubben skulle aldrig släppa sin första center utan vidare och han ville ha en större roll. Så med största sannolikhet tar Frölunda in en ok center från en liga som är sämre än SHL. Då måste man ju ställa sig frågan återigen varför Sjöström inte behöll någon av Niklas Lasu eller Patrick Carlsson som båda säkert håller samma klass som Mustonen om inte bättre? Återigen måste Sjöström försöka reparera en skada han själv ställt till med i somras under säsongen. Att säga att de letat efter en defensiv back men inte hittat någon på ett år är rent skitsnack. Mike Weber har varit ledig sedan i somras och fler defensiva backar har kommit till olika lag så även här lappar Sjöström ihop något från i somras. Ingen är gladare än jag om Mustonen blir en succé men sannolikheten är tyvärr låg. Skall bli väldigt intressant att se vilka spelare konkurrenterna "hittar" på en sval marknad som Frölunda uttrycker det.

       Kommentar avatar
       Sven, 2 år sedanSvara

       Korrekt. Till 100%.

       Kommentar avatar
       Nolte, 2 år sedanSvara

       Mycket kloka synpunkter! Känns för mycket utfyllnad/”bredd”, hade velat se nåt spetsigt, men man har helt klart inte den ambitionen i år. Med det sagt så ska ju givetvis Joel få visa upp sig innan jag kan säga att det är fel.

       Kommentar avatar
       mike, 2 år sedanSvara

       Lasu är väl inte så mycket att säga om, då han själv ville vidare. Purre däremot, det var inget annat än ett rent tjänstefel. Mustonen känns spännande. Kan ju givetvis bli succé, eller mindre bra. Arbetsinsatsen är det dock inget fel på, så att få in en spelare med "grit" är aldrig fel. Sedan är det ju också så att marknaden inte dräller av klasscentrar, så det blir lite som du säger - stoppa blödningen. Och att problemet kunde ha undvikits från första början, om man insett vikten av vissa spelare. Men det är lätt att sitta här och säga. Det kanske finns mer info i ämnet Purre/Marino som aldrig kommit fram, vem vet. Hur som helst var det väldigt synd att det blev som det blev....

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 år sedanSvara

       Philip: Så positiv alltid? Jag vet inte, Patrik C-agerandet har jag kritiserat, jag har varit hälsosamt skeptisk till Weber, i fall pekat på att det inte bara är att stoppa in en sådan gubbe och förvänta sig succé, så … jag vet inte, jag. Men det är ju kul om du uppfattar mig så. :) Vad gäller Mustonen och Pelicans så ville han ju till Sverige igen, exakt vad som krävts för att komma loss vet jag inte, men de släpper honom ju inte för att han varit kass. Han är okej spelare med hög potential i mina ögon. Du vet jag håller med om att Patrik Carlsson borde varit kvar, men nu är han ju inte det och Pathrik W är skadad, då behövs täckning, och i det läget är det ju inte relevant vad Frölunda BORDE gjort i PC-fallet. Vad gäller Weber så släppte han ju inte NHL-drömmen riktigt förrän nyligen, men visst … här kunde Frölunda agerat tidigare. Nu såg man inte behovet, för det kan Sjöström givetvis kritiseras om man så vill.

       Kommentar avatar
       Manne , 2 år sedanSvara

       De ska vara med och slåss om SM-Guldet varje säsong, men med de värvningarna man gör och med tanke på vilka spelare man skeppade iväg efter förra säsongen, så är verkligheten någon helt annan.

       Kommentar avatar
       JJ, 2 år sedanSvara

       Apropå Patrik Carlsson ligger väl en del av svaret på frågan varför han inte stannade här: https://www.suomikiekko.com/2017/08/hifk-pulittaa-poskettoman-summan-rivimiehelle-lehti-toi-julki-liigan-palkkakuninkaat/ 275k € är nog inget Frölunda kunde matcha...

       Kommentar avatar
       JJ, 2 år sedanSvara

       Såg dock att du redan tagit upp detta på bloggen!

     • Kommentar avatar
      Jonny Andersson, 2 år sedanSvara

      Nej va fan håller dom på med. En 4 lo e center som har minus i + - statistiken.

      Det som hade behövt är en kreatub spelfördelande center. En spettsvärvning. Inte en utfyllnadsspelare

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 år sedanSvara

       Mustonen är bra. Tro mig. Han är ingen utfyllnadsgubbe. Sedan HUR bra, det får vi se, Men jag gillar när man inte tokvärvar så kallade stjärnor. Hög risk, dyrt, mycket ska till för att det ska vara värt det.

       Kommentar avatar
       Jonny Andersson, 2 år sedanSvara

       Nej Leman han är en utfyllnadsspelare. Han fick gå från Örebro och nu senast från sin finska förening. Hade han varit så bra så hade han inte fått lämna låg så lättvindigt

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 år sedanSvara

       Utfyllnadsspelare är helt fel utryck. Sedan är det ingen stjärnvärvning. Och den debatten kan man absolut föra, borde Frölunda chansa mer, öppna plånboken, göra som efter finalförlusten 2006, värva hårdare och dyrare? Jag tycker inte det, men det är självfallet en intressant diskussion där man kan tycka både si och så.

     • Kommentar avatar
      Manne , 2 år sedanSvara

      Vem ska han ersätta? Kommer Sjöström och Co skicka iväg någon spelare, på utlåning eller för gott? Han måste ju spela, även innan JVM..

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 år sedanSvara

       Det dräller ju av skador ...

       Kommentar avatar
       Manne , 2 år sedanSvara

       Jo. Men skadorna varar inte för alltid..

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 år sedanSvara

       Så vad hade varit din lösning, att bara ersätta med juniorer så länge, under JVM och OS?

     • Kommentar avatar
      Manne , 2 år sedanSvara

      En smula lik Lehkonen..

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 år sedanSvara

       Medhåll, faktiskt

     • Kommentar avatar
      BG, 2 år sedanSvara

      Tyvärr... En 3-4 center på sin höjd. Det finns samma klass i laget idag även från j-20. Min fråga är hur dom tänkte här. Vi behöver en ledare då inte Joel varit sig lik på isen och resterande centrar är klart medelmåttiga. Vem skall han peta i laget? Bortplockad från Örebro??? - i staten i Finland? Verkligen inte vad vi behöver nu akut men hoppas jag har fel. Återigen en underlig värvning.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 2 år sedanSvara

       Han är inte värvad som spets, inte ens i närheten av att ersätta Joel, inplockad för att täcka upp när Pathrik W är skadad och Lias/Joel försvinner på JVM/OS. Sett i det ljuset, sett till vilken uppsida Mustonen har, och med en ekonomi att ta hänsyn till – det här tycker jag är bra agerat.

     • Kommentar avatar
      Benny S, 2 år sedanSvara

      Känner inte spelaren mer än till namnet. Men låter absolut intressant!

      • Kommentar avatar
       Benny S, 2 år sedanSvara

       Känner inte spelaren mer än till namnet. Men låter absolut intressant!

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 2 år sedanSvara

        Det är det. :)

      • Kommentar avatar
       Conny , 2 år sedanSvara

       Jag förstår kritiken att Mustonen kanske inte är helt rätt spelare att värva.men samtidigt har Leman helt rätt i att vi ej behöver ha in en toppspelare ala messias som skallfrälsa laget och gör att flera spelare tror att det löser sig och drar ner på sitt eget arbete.det är många i Frölunda som underpresterat och alldeles för sällan visas det upp ett djävlaranamma i dag skall vi vinna-mentalitet.Så som Frölunda spelade mod LHC senast i Scandinavium det spelet vill jag se oftare.vilken forward man än tar in gör nog Frölunda bättre i dagsläget.man måste bryta den dåliga trenden.ge Mustonen chansen innan ni sågar honom.jag tror han kommer överraska.

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 2 år sedanSvara

        Klokt. Frölunda behöver ingen stjärnvärvning, Frölunda behöver lära sig att göra fler saker rätt under längre tid av matcherna, det är BEFINTLIGA spelare som ska lösa de problem man skapat, spetsat med tillskott utifrån. Så sett är Mustonen utmärkt.

      • Kommentar avatar
       N, 2 år sedanSvara

       Några uppgifter angående Grundström mer än stukad fot? Hur illa var de ?

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 2 år sedanSvara

        Skrev i annat inlägg, bara blödning, ev spel i kväll, mer troligt torsdag.

      • Kommentar avatar
       Christoffer, 2 år sedanSvara

       Kommer Hjalmarsson gå tillbaka till kanten nu tro?

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 2 år sedanSvara

        Nej, nej – det kan jag inte tänka mig. Mustonen center först när det behövs, så att säga. När Lias drar till JVM,

      • Kommentar avatar
       Kalle Kula, 2 år sedanSvara

       Tycker spontant att det låter som ett konstigt nyförvärv till ett lag som skriker efter offensiv briljans och någon att ta rygg på. Hårt jobbande spelare finns det redan i överflöd och någon större poängmakare verkar han inte heller vara. Frölundas snack om att ha fyra producerande kedjor verkar mest leda till ett grått lag med fyra tredjekedjor. Sjöström och co påminner allt mer om Arsene Wenger och hans agerande med en övertro på sin egen förträffligt och vägran att anpassa sig till verkligheten.

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 2 år sedanSvara

        Det är förstås relevanta tankar, samtidigt tror jag väl så här, att om det funnits en Ryan Lasch 2.0 så hade han nog varit intressant ... Nu har Frölunda dock gjort sitt val på säsongens lag, inte chansat på mer namnkunniga stjärnor, det kan man absolut diskutera, samtidigt har vi sett att det är lätt att gå fel då, inte minst ekonomiskt.

      • Kommentar avatar
       Matte, 2 år sedanSvara

       Vi får väl hur det utvecklas med de nya. Grundinställningen Bör vara att J18 och J20 kan matchas hårdare, speciellt nu när säsongen 17/18 inte blir vad som man tänkt. Låt dem växa in i spelet och träna dem långsiktigt istället.

       • Kommentar avatar
        Richard, 2 år sedanSvara

        Rivig spelare! Utvecklingsbar. Bra nyförvärv tycker jag. Kan bli kvar längre än den här säsongen


        Lämna en kommentar