Det våras för SHL – Djurgården och HV71


► Låt oss tänka bort corona för ett ögonblick.
► Låt oss drömma om SHL-hockey i höst.
► Låt oss kika på hur klubbarna ser ut i dag, vart de kan tänkas vara på väg.
► I den här texten: Djurgården och HV71.

Rakapuckar.com bild


TIDIGARE I DEN HÄR lilla SHL-serien har ni kunnat läsa om Växjö, Malmö, Brynäs och Skellefteå.

De förstnämnda två lagen här.

De två sistnämnda här.

Ni som redan läst vet vad som gäller. För er andra, kort förklaring:

Inga kan de olika SHL-lagen så bra som lokaltidningsjournalisterna. Jag tog därför hjälp av dessa för att ge er en bild av läget här och nu.

Med ungefär fyra månader kvar till SHL-starten (igen: låt oss hoppas och drömma, vi löser inte coronakrisen genom att deppa) kastade jag ut fyra frågor till kolleger ute i landet:

1. Lagbygget så här långt, plus och minus.
2. Var står klubben just nu som du ser det?
3. Vad saknas? 
4. Rimlig förväntning 20/21: slåss om guld, topp 6, slutspel, undvika negativt kval? 

Rakapuckar.com bild

Om varje lag låter jag alltså en expert tycka till (förutsatt att jag får svar av alla), plus att jag avslutar med mina tankar om berört lag.

Ingen rankning, ingen speciell ordning på lagen, de kommer som de kommer, nu är det dags för:


## Djurgården
Journalist: Mattias Ek, HockeyNews.se

1. 
Plus: Att värva tillbaka Mantas Armalis tror jag var ett smart drag. Han kan Djurgården sedan tidigare och vet vad som krävs. Armalis kommer nu i ett läge där han har haft ett tufft år i Skellefteå och är säkerligen laddad till max för att ge Niklas Svedberg en rejäl match. Det här borde lyfta målvaktsnivån i Djurgården ytterligare en bit uppåt.
Minus: Det är förstås smärtsamt att tappa både Olle Alsing och Linus Hultström. Alsings rörlighet och smidighet kommer att bli saknad liksom Hultströms skytte och skicklighet i powerplay. Men här finns potential i nye Tobias Ekberg, lovande Simon Johansson och det finns mer offensiv kraft kvar i Marcus Högström.


2. 
Djurgården levde inte riktigt upp till förväntningarna förra säsongen även om laget bitvis var bra, inte minst hemma i Stockholm. En del topp sex-spelare, däribland Jacob Josefson (skador…), Michael Haga (började bra, men kroknade) och Alexander Holtz (stark rookiesäsong som 17-18-åring) kommer säkerligen att bjuda på mer till hösten.
Djurgårdens ledning har valt att grundligt analysera det ekonomiska läget i coronakrisens spår för att inte värva mer än vad man kan klara av att hantera. Och därför har värvningarbetet under silly season uppfattats som lite trevande. Men långsiktigt är det nog klokt att avvakta läget.

3. 
Fortfarande gapar Dick Axelssons plats tom. Men det skulle förvåna mig mycket om han inte sätter en kråka på ett kontrakt nån gång i september. Sedan är frågan om Patrik Berglund har tålamod att vänta på vad Djurgården har att erbjuda? Berglund gjorde 17 mål förra säsongen, trots att hans skridskoåkning såg hämmad ut. Mestadels spelade han ytterforward i DIF och hans erfarenhet var värdefull. Om han inte fortsätter kan det möjligen bli en värvning tätt inpå seriestarten.

Rakapuckar.com bild

4. 
Sportsligt får nuvarande trupp jobba hårt för att nå topp sex igen. En hel del pigga juniorer slåss om platser i A-laget och i vintras klev William Eklund in och knep en plats samtidigt som Manuel Ågren blev bättre och bättre vilket har lett till ett nytt kontrakt. När Dick Axelsson har sajnat, och Patrik Berglund eller hans ersättare är klar, ska Djurgården kunna slåss om en direktplats i kvartsfinalen.


## Lemans tankar

Säg ”Djurgården” till mig och jag tänker mest på att sportchefen Joakim Eriksson sannolikt är den som hållit hårdast i plånboken under coronakrisen. Det säger mig att karln är klok – men också att Djurgården är i ett läge där man behöver tänka sig för; rätt dyr trupp förra säsongen, inget slutspel att casha in på, och så vet vi ju att det är tufft att bedriva elithockey i storstaden.

Jocke får uppfinna ett eget sätt att gå vidare, och det kan mycket väl – tror jag – inbegripa en framtid utan Patrik Berglund. I alla fall om denne inte är villig att gå ner en (bra?) bit i lön. Berglund var förstås en värdefull spelare (49 matcher, 31 poäng) men på intet sätt den superstjärna som han målades upp till före säsongen, därför heller inte värd att lägga 250 papp i månaden här och nu.

Tycker jag.

Däremot kommer förstås Djurgården och Dick Axelsson överens förr eller senare. Det är jag helsäker på. Och det är värdefullt för klubben. Och för SHL. Och för oss jämte isen.

Kunde 08-klubben få fart på Niklas Svedberg går det kanske med Mantas Armalis också? I så fall – hatten av för den värvningen. Backsidan, klart att den är namnmässigt sämre nu, men den är ändå bra. Jag tror Marcus Högström gör fler poäng med större ansvar, det finns stabilitet, det finns en spännande Simon Johansson, 20, och nye Tobias Ekberg (hur många elitspelare har lilla Töreboda fostrat?) tror jag kan visa sig vara en utmärkt värvning.

Rakapuckar.com bild

Om Jacob Josefson inte lämnar (har en ”out” som går ut fredag), om Dick Axelsson knyts upp, då ser det rätt okej ut framåt även om fans säkert hade önskat sig mer spets på papperet. Manuel Ågren ser jag fram emot att följa, här finns grymt spännande talanger som Alexander Holtz, William Eklund och Albin Grewe. Till exempel.

Topp 6, självfallet ett realistiskt mål. 

Skulle Patrik Berglund sedan stanna, skulle någon annan bra komma istället, då … tja, då kan Djurgården drömma om ännu mer. Förresten, apropå Berglund: nej, jag "dissar" honom inte alls, redan inför förra säsongen skrev jag att man inte skulle förvänta sig stordåd efter ett år utan hockey (ni minns varför). Berglund presterade ungefär som jag trodde. I vinter kan/bör han vara bättre. Men frågan är – var?

Nyfiken på: Linus Andersson, 21, hade en finfin säsong med Vita Hästen i allsvenskan (35 poäng), hur håller han i SHL?

 

## HV71
Journalist: Carl Ljungquist, jp.se

1:
Plus:
 Viktigt att förlänga med Jonas Gunnarsson. Det innebär att HV har en vass målvaktssida med Gunnarsson/Hugo Alnefelt. Också ett stort plus att Johannes Kinnvall kommer att vara kvar i ytterligare en säsong, trots ett nysignerat NHL-kontrakt med Calgary Flames. Kinnvall växte in i förra säsongen på ett strålande sätt och var direkt livsfarlig i powerplay mot slutet av säsongen. En back som borde vara intressant för Tre Kronor kommande vinter. HV lade vantarna på målkungen Fredrik Forsberg och det känns oerhört intressant. Dessutom var Anton Wedin en snygg värvning.
Minus: I mitt tycke är backsidan (ytterligare en spelare ska in där, så intrycket kan ju hinna ändras) just nu aningen sämre än i fjol. Superstabile Markus Lauridsen, som slog till med tunga 30 poäng i vintras, har lämnat för Malmö och Nils Andersson, som var bra innan en svår hjärnskakning satte stopp, blir inte heller kvar. Finns i och för sig spelare som kan ta kliv här, inte minst Emil Andrae. Ett knippe HV-hjärtan har också försvunnit i form av herrar Thörnberg, Sundh och Johnsson. Vi får se om det kan komma att spela in under säsongen. Både Thörnberg och Sundh är ju två ledarfigurer, Sundh dessutom skicklig i boxplay.


2: 
Det blev rejält upprört bland många fans och personer som följer HV71 då klubben meddelade att man går skilda vägar med profilerna Martin Thörnberg och Oscar Sundh. Det riktades ilska mot sportcheferna Johan Hult och Johan Davidsson. Det måste ha varit ett svårt beslut att fatta att göra sig av med två så stora profiler, en sådan som Sundh har vunnit fansens hjärtan med sin uppoffrande stil och sina öppna känslor kring sin kärlek till HV71.
Den senaste tiden känns det dock som om ilskan avtagit en aning och framför allt värvningen av Anton Wedin verkar ha tagits emot väl av supportrarna. Nu är det många som med spänning väntar på en ny center. Likt alla andra klubbar är läget i övrigt givetvis osäkert på grund av coronapandemin. Så sent som förra veckan kom till exempel beskedet att klubbens årsmöte flyttats från juni till augusti.

3: 
Åtminstone två platser återstår att fylla i HV71:s trupp. En center och en back ska in. Centern ska vara av hög klass och kommer att bli en viktig nyckel till kommande säsong. HV har en helt okej centerbesättning redan nu med Linus Fröberg (fina 34 poäng i fjol), Axel Holmström, som kanske kan få ett uppsving efter en något trevande debutsäsong i HV som avslutades med en operation, och Christian Sandberg som är en mycket gedigen fjärdecenter. Addera en potentiell förstacenter på det och navet i laget kommer att se bra och spännande ut.
Vad gäller den sista backplatsen har sportchefen Johan Hult aviserat att de mycket väl kan ta tid på sig för att verkligen hitta rätt i den rekryteringen. En högerskytt hade nog inte skadat, då Johannes Kinnvall för tillfället är ensam sådan på backsidan.

Rakapuckar.com bild

4: 
Jag tycker att läget nu är hyfsat likt det som var inför säsongen 2019/2020. Då hade potentiella genombrottsmän som Johannes Kinnvall, Linus Sandin och Linus Fröberg värvats in. Duktiga spelare med mycket hockey i sig, men det var ändå lite oklart på förhand vad man kunde förvänta sig av dem. Med den trion slog det onekligen väl ut, då samtliga presterade riktigt bra och var ledande spelare i laget. Nu är läget alltså ungefär detsamma med spännande nyförvärv som Fredrik Forsberg och Jesper Kokkonen, som båda levererat bra i hockeyallsvenskan.
Sedan ska det bli oerhört intressant att se om Anton Wedin, som fick ett SHL-genombrott 2018/2019, kan få ut ytterligare en nivå i HV-tröjan. Håll också utkik på supertalangerna Zion Nybeck och Emil Andrae. En rimlig förväntning är en topp sex-placering. För att nå dit kommer det nog att krävas att någon av de potentiella genombrottsmännen slår igenom.


## Lemans tankar:

Spännande. Riktigt spännande. Min känsla i dag när det gäller HV71. 

Målvakter? Japp, Jonas Gunnarsson är jämn på hög nivå, Hugo Alnefelt sensationellt bra förra vintern för att vara 18.

Backar? Jodå, en klart kompetent sjua där beskedet om Johannes Kinnvall var hela bingobrickan full, där Eric Martinsson och Emil Johansson fått sina hemkomstår, där Daniel Bertov är tillbaka i fadershuset, där Didrik Strömberg är defensiv chef … och det aviseras alltså mer.

Vasse anfallaren Anton Wedin sticker ut hos mig bland SHL:s alla nyförvärv, ett av av de allra bästa. Jag var oerhört förtjust i vad han gjorde för Timrå – och på ett enda ”sisådärår” i Nordamerika ska han väl inte ha tappat allt för mycket, eller?

Spännande att följa Fredrik Forsberg och Jesper Kokkonen (båda från Bik Karlskoga, 53 respektive 38 poäng) i SHL, Alexander Bergström, Simon Önerud, Christoffer Törngren, det finns många goda forwards här. Och så står ju Zion Nybeck, 18, redo att verkligen presentera sig.

Men så var det ju det här med centern. En uttalad nummer 1. Som Lias Andersson blev (men den filuren vill ju New York Rangers trejda bort och få något för, så att han ska hamna i HV kommande säsong ser jag inte riktigt hända).

HV hade jublat om Joel Kellman ville till Jönköping, den typen av klasscenter hade satt 036-klubben i ett läge där det vore fullt tillåtet att drömma om guld. Men Kellman hamnar kanske i Rögle. Kan man tänka sig att rätt välmående HV gör ett försök med Patrik Berglund, så som man högg på Manuel Ågren?

Om Axel Holmström hux flux får fart på sin karriär väger det upp mycket skulle HV inte få in något riktigt vasst på centersidan. Eller om Linus Fröberg plötsligt spelar hockey som i början av Växjötiden. 

Men det är rätt stora ”om”, det. Behövs nog spets här.

Nå, jag gillar vad jag ser av HV. I alla fall på papperet.

Måste bara tillägga: jag blev oerhört förvånad när varken ikonen Martin Thörnberg eller trotjänaren Oscar Sundh fick förlängt kontrakt. Klubbhjärta, vilja att göra skitjobbet, rollacceptans (jodå, Thörnberg visste sin plats i hierarkin) spelar också roll i ett framgångsrikt lagbygge.  Samtidigt, tittar jag på truppen förstår jag ju HV som dels vill förnya, dels ge unga talanger en verklig chans.

Det ska fan vara sportchef ...      

Nyfiken på: Nicklas Rahm, den gamle Frölundabacken, är ny huvudtränare efter Stephan Lundh. Tre år som assisterande i Växjö, tre år som assisterande i HV –  nu var Rahm förstås mogen att stå på egna ben. Kul att se hur det går. 

***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

***

Mattias Ek, HockeyNews.se, "lokaltidningsjournalist"? Nej, självfallet inte. Ek (och webbsajten) skriver och verkar på nationell/internationell nivå, men han bor i Stockkholm, ser mycket av Djurgården och har örnkoll på klubben. Därför är han djurgårdsexperten här.   

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
5 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Manne , 5 månader sedanSvara

  HV blir att räkna med definitivt. Värvar alltid smart! Dessutom spets. Syns tydligt också på deras sätt att spela, alltid luriga och farliga att möta. För att? Jo, det finns spelare som kan göra det oväntade och som har näsa för målet. Två spelare till nu som kommer att göra bra med poäng i Forsberg och Wedin. Varför får vi aldrig se en sådan värvning från oss, likt den med Forsberg? Vågar man inte chansa eller vad det är som stoppar att rycka i sådana spelare?

  • Kommentar avatar
   Herr Lakers, 5 månader sedanSvara

   HV see tyvärr väldigt bra ut i lineupen. Efter vad Växjö och Frölunda visade upp förra året med stora delar kvar då känns HV lite vassare. Men ska ju spelas om det också förhoppningsvis.

   • Kommentar avatar
    Anna Agdestein, 5 månader sedanSvara

    Mycket läsvärt.
    Bra jobbat!

    • Kommentar avatar
     Benji , 5 månader sedanSvara

     Hv ser spännande ut!!! Tänk om man kunde byta några av våra brukare! Ser hellre en junior än våra mellanmjölk spelare helt utan uppsida. Har man gjort 3+ säsonger i en klubb vet man vad spelaren presterar bara barnsligt att tro det skall ändras, verkar som många glömt alla kvartsamtal mm.. Ser trubbigare ut än på många år, svårt att se vem som skall bryta trenden av tråkhockey nästa säsong!!! Känns lite som ekonomin är viktigare än upplevelsen i VF just nu. Jag tror dom biter sig i svansen när dom sitter för hårt på kulorna.

      Kommentar avatar
      Erk, 5 månader sedanSvara

      Benjie: Henriksson & Raymond ska väl kunna ersätta Fagemo/Peterson med mycket speltid. Sen har vi Mursak in istället för Rhett. Lasch är oersättlig men tror säkert det kommer något ytterligare tillskott senare på säsongen då backsidan prioriteras nu. Så dåligt ser det väl ändå inte ut? Släppte ju en brunkare (Stålberg) för att flytta upp Söderblom nu dessutom.

      Kommentar avatar
      Benji , 5 månader sedanSvara

      Erk Jag hoppas på Raymond&Henriksson men båda av dessa var med i truppen utan att hota, tror framför allt inte Raymond är redo att ersätta någon av dessa och han fick ett antal matcher förra säsongen och han var inte bättre än någon annan av de juniorer som fick prova på. Peterson tror jag får sitt stora genombrott i FBK tyvärr. Nej hur man än vänder så så är vi än så länge svagare än förra säsongen, dock kanske försvaret är något starkare. Truppen idag 6-7 realistiskt

      Kommentar avatar
      Daniel B, 5 månader sedanSvara

      Erk, jag är inne på din linje. Tror också att Raymond och Henriksson kan bli väldigt bra till hösten/vintern. Man ska kanske inte jämföra men jag ser mursak i klass med lasch. Rhett ser jag inte som en stor förlust. Sen håller jag med HL om att Sundström börjar på en högre nivå i är. Kan hjalle brhålka sin poängproduktion från tidigare säsonger och purre göra 7-10 poäng fler än tidigare så ser jag ljust på det. Kan hålla med om att en målskytt hade inte varit fel. Men det sa vi för 2 år sedan också, vi har ingen som kan göra mål, vi har bara ”brunkare”. Mm. Hur slutade det? Sm-guld

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

      Vi kommer till Frölunda, mkt mer längre fram. :)

      Kommentar avatar
      Daniel B, 5 månader sedanSvara

      Absolut chefen. Men vi blandar hejvilt här.:)

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

      Det går så bra så. :)

    • Kommentar avatar
     Olle H, 5 månader sedanSvara

     HV71 ser rätt fina ut men man ska nog inte ta ut för mycket i förskott. Den avbrutna säsongen lovade gott och hade kunnat sluta i en final, men nu är ett antal mycket starka kort ur den uppställningen borta, med tre Andersson (Jocke också), Thörnberg, Sundh och Lauridsen. Det är spelare som ersatts med ”orutin” än så länge, om än lovande. Nu är truppen lite för jämnspetsig. Trots detta så kan man bara önska sig att Lias stannar och att Kellman kunde komma till, och att en bra pjäs tillkommer på backplats. De två förra ser svåra ut att vinna dock så det är möjligt att man måste sträcka sig efter ngt annat. En förstecenter till detta gäng är förstås en utmaning. Men samtidigt nog rätt attraktivt för denne center. Ska bli kul att se vad man får ihop till slut. HV vill spela. HV vill göra bra ifrån sig.


     Lämna en kommentar