Fantastiskt övertidsjobb för Oscar i natt ...


► Oscar Fantenberg lirade maffiga 41.03 för Los Angeles Kings i natt.
► Jag berättar varför, och så påminner jag om krönikan för HockeyNews.se i går:
► Ha gärna åsikter.

Rakapuckar.com bild

EFTER EN RÄTT lovande start på NHL-karriären blev det ändå bara 27 matcher i grundserien för Oscar Fantenberg, 26.

Los Angeles Kings gick med andra backar.

Den förre HV71- och Frölundabacken lirade AHL-hockey med Ontario Reign.

Men när Kings fick skador på backarna Jake Muzzin och Derek Forbort fick Fantenberg chansen i slutspelet.

I match 1 mot Vegas Golden Knights (0–1) spelade han 19.39.

Och i natt, då var det dags för övertidsjobb de luxe.

Fantenberg spelade hela 41.03 när Kings föll (1–2) djupt in på andra övertidsperioden och därmed hamnade i en 0–2-grop.

Förklaring: superbacken Drew Doughty var avstängd (en match), då blev det ett ännu större hål att fylla för övriga.

Men bara Alec Martinez spelade mer (44.51) än Fantenberg, till exempel låg Dion Phaneuf på 33.44, Christian Folin loggade fyra sekunder under halvtimmen och har under hela säsongen (65 matcher) varit en trygg back i LA-laget.

Rakapuckar.com bild

Tuff uppgift för Kings när serien flyttar till Kalifornien.

Men en häftig upplevelse för Oscar Fantenberg.

***

Har lite att göra för HockeyNews.se i dag, i morgon söndag tänkte jag försöka vara ledig, men ni, som vill ha mer av mina tankar om Frölunda … checka in måndag förmiddag.

Lite om det här med värva kontra utveckla. Eller kanske inte ”kontra”, måste inte finnas något motsatsförhållande, men lite om vad som är viktigast, fokus och så vidare.

Häng med.

***

Med Nazem Kadri avstängd ser Andreas Johnsson ut att få slutspelsdebutera i NHL i natt när Toronto Maple Leafs ska försöka kvittera matchserien mot Boston Bruins.

Rakapuckar.com bild

***

I krönikan för HockeyNews.se i går var jag inne på att det ska löna sig att dra mycket folk till arenorna, att skapa bra stämning.

Inget säljer hockeyn som ett galet Hovet, ett fullsatt Scandinavium i slutspelstider, som ett Skellefteå Kraft Arena i går, som ett knôkat Kinnarps Arena – och så vidare.

Fansen och den stämning de kan skapa bygga sporten. 

Jag utgav mig inte för att ha färdiga idéer, som någon tycktes tro, lyfte mer en principfråga, tycker det är kul att kasta upp puckar som kan diskuteras.

Ibland blir det inget.

Ibland blir det bra.

***

Tweeten till höger skrev jag i går efter match 6 av en strålande bra slutspelsserie.

Har inte så mycket mer att tillföra i dag.

Den får räcka.

***

Trevlig helg på er, jag skickar med er det här målet. Förstår ni skickligheten? Åh, du milde …

Borta i Moskva satt väl Pontus Wernbloom och skrek så att delar av den ryska huvudstaden vaknade. 1–1 i The Battle of Pennsylvania nu.

 

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
13 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 2 år sedanSvara

  Kul för Fantenberg. Jag tolkar det som så att han konkurrerar med vissa backar medans Forlin konkurrrar med andra. Dvs tydliga roller, kanske har jag helt fel.
  Grym match igår, finalen kan bli något riktigt bra. Intressant att SAIKs pp inte hade levererat på 3 matcher men igår så bara det small. Bäst när det gäller.
  Håller med dig i ditt tänk på Hockeynews. Svårt att fördela pengar efter tryck men helt rätt.
  Tänk den tiden när hela Scandinavium skrek ”frööölundaaa” det var mäktigt. / Claes

  • Kommentar avatar
   John, 2 år sedanSvara

   Har sagt det länge, pengar ska fördelas efter storleken på hemmapubliken. Eller så får man uppge vilket lag man håller på när man köper abonnemang. Håller 10% på Frölunda ska de ha 10% av intäkterna. Då får de lagens störst intresse mest vilket gynnar idrotten.
   Nu kommer de två lagen med störst kommunalt stöd att mötas i finalen. Det är inte bra för SHL på sikt. Till slut kommer det bli en tävling mellan olika kommunalråd.

    Kommentar avatar
    Daniel K, 2 år sedanSvara

    Ja någon typ av bonus för att laget drar många tittare till C more hade inte vart fel och precis som du säger så hade det ju jämkat upp effekten av att lagen från mindre städer ofta har ett stort stöd från sina kommuner.

    Kommentar avatar
    John, 2 år sedanSvara

    Trots att Frölunda har dubbelt så stor publik är de inte i närheten att matcha lönerna i Växjö o saik. Idioti på sikt för SHL.

  • Kommentar avatar
   Matte, 2 år sedanSvara

   Klubbarna med stora siffror av publik tex från Sthm, Göteborg och Karlstad måste väl argumentera gemensamt om detta mot CMORE - Växjö och Skellefteå är på nedre halvan. Örebro har bättre publik.

    Kommentar avatar
    John , 2 år sedanSvara

    I fotbollen differentieras ersättningen. Hockeyn vill dela lika.

  • Kommentar avatar
   Ulf Ohlson, 2 år sedanSvara

   41.03, är det ens möjligt?

    Kommentar avatar
    Epoe, 2 år sedanSvara

    43% av matchen, jorå.

  • Kommentar avatar
   Rasmus, 2 år sedanSvara

   Tänker (med en dåres envishet) fortsätta hävda att det är för dyrt att gå på match. Jag tror att det hade gynnat sporten att få fullare arenor, och jag tror man hade gått +-0 på att sänka biljettpriset.
   Säg att Frölunda snittade 8500 i år, och att de har för målsättning att tjäna 2,5 miljoner på biljetterna per match. 2500000/8500=294, vilket blir snittbiljettpriset. Skulle man lyckas få upp snittet till 10000, men behålla samma målsättning per match så skulle snittpriset sjunka till 250.
   Lägg till att fler kunder=fler som köper en korv, en dricka och en halsduk, så blir intäkterna till och med större genom att ta mindre betalt.

    Kommentar avatar
    Rasmus, 2 år sedanSvara

    Obs, höftning i samtliga siffror, inga officiella priser eller snittpublik med andra ord

  • Kommentar avatar
   Philip Lindberg, 2 år sedanSvara

   Är Joakim Andersson något för en återkomst i VF? Eller är han för skadebenägen. Känns ändå som han skulle kunna tillföra på centerpositionen med Lasch och någon mer spetsforward.

    Kommentar avatar
    Gustav, 2 år sedanSvara

    Kom också att tänka på honom. Kan han ha en "Johan Sundström-utveckling" i sig? Ingen jätteroll i Frölunda innan han åkte till Nordamerika, kanske kan få en liknande utveckling eller är han för skadebenägen? Han har bra storlek likt Sundström i alla fall.

    Kommentar avatar
    Daniel K, 2 år sedanSvara

    Att han missade 1,5 säsong pga skada är ju absolut ett orosmoment. Vet inte hur det vart innan denna skadan? Ser ut som att han spelat rätt många matcher dom flesta säsongerna. Kan man säkerställa att han är ok i kroppen så tror jag han skulle kunna tillföra endel och ta en större roll men som sagt skadorna oroar ju.

  • Kommentar avatar
   Jens, 2 år sedanSvara

   Skellefteå invånare: ~33.000. Växjö invånare: ~67.000. Göteborg invånare: 600.000. Så med ert tänk så är det alltså mer rättvist att få mer pengar om man kommer ifrån en stor stad ? För rimligtvis finns det inte en chans att varken Växjö eller Skellefteåska kunna ha mer abonnenter på 33k/67k invånare som Göteborg har på 600k. Lika illa är det med reklam på tröjan, vart tror ni det finns flest företag, i en stad som har 33k, 67k eller 600k invånare ? I Växjö/Skellefteå satsar man på komundopade hockeylag och i Göteborg satsar de på socialbidrag till "problemområden" alla kan inte få allt. (PS jag kommer ifrån Lidköping och hejer inte på något av dessa 3 lag i texten)

    Kommentar avatar
    Daniel k, 2 år sedanSvara

    Ja det är väl inget konstigt egentligen att om man drar in en större del av kakan till den som har tv-rättigheterna så borde väl det märkas i hur tv-pengarna sedan fördelas? Visst finns det flera företag i storstäderna men det finns ju också flertalet elitlag inom olika idrotter som slåss om sponsorpengarna i dom större städerna så den jämförelsen har jag svårt att köpa. Exakt hur man skall beräkna vart tv pengarna går är ju något att fundera på men man kan ju tex mäta tittarsiffrorna eller låta den som köper cmore med sport välja sitt lag i shl vid registreringen.

    Kommentar avatar
    Hans, 2 år sedanSvara

    Det blir väl inte en jätterolig liga om en liten del ligan har en mycket större spelarbudget än resten av lagen. Då får vi samma problem i Sverige som de hade i NHL innan lönetaket.

    Kommentar avatar
    Daniel K, 2 år sedanSvara

    Alltså vissa lag har ju redan en uppenbart större budget och verkar kunna köpa vilken ledig spelare som helst på marknanden. Detta tack vare att dom här mindre kommunerna dom lagen finns i subventionerar lagen på olika sätt tex driftsavtal på arenor mm som utformas mycket förmånligt medans storstadslagen får minimalt med stöd från sina kommuner, frölunda och dif låg i botten när det undersöktes senast medans tex bif, vlh och saik låg väldigt högt upp på kommunstödslistan. Nä vore inte mer än rätt att tex frölunda får en större del av kakan baserat på intresse för laget. Att ett lag från en liten ort i norra sverige med 33000 invånare går till sin 7:e sm final på 8 år säger väl att något är lite galet med hur förutsättningarna ser ut för SHL klubbarna?

    Kommentar avatar
    Matte, 2 år sedanSvara

    Stor Göteborg är betydligt mer än miljonen - endel säger faktiskt ca 1,5 Milj inv

    Kommentar avatar
    John, 2 år sedanSvara

    Självklart ska intresse styra tilldelning av pengar från cmore. Allt annat är korkat. Skellefteå kraft är ett kommunalt bolag som ger enorma summor till saik. Och därmed kan de köpa sig ett bra lag varje år. Trots att de endast drar några tusen. Skulle fler landsortskommuner göra så skulle hockeyn dö ut på sikt.

    Kommentar avatar
    Håkan G, 2 år sedanSvara

    Håller med, CMORE bryr sig naturligtvis mer om antalet tittare än om var de kommer ifrån.

  • Kommentar avatar
   Matte , 2 år sedanSvara

   Målvakten Arvid S till Hanhals - där rök FHC räddningsplanka nr 1.
   Synd - om det inte bara är ett lån...??

   • Kommentar avatar
    Hans, 2 år sedanSvara

    Om Grauers slutade hålla i plånboken som Joakim von Anka så skulle Frölunda kunna värva dyrare spelar också. Men för Grauers verkar det viktigaste vara att spara, spara, spara. Man skall aldrig betala för kvalité. Det synd mycket väl på vår målvakt.

     Kommentar avatar
     Einar Berg, 2 år sedanSvara

     Jo precis, smart! För det gick ju verkligen bra för Frölunda både sportsligt och ekonomiskt när ingen höll hårt i plånboken. Verkligen bra! Och vad får dig att tro att JG och JM spelar för låg lönekostnad?

     Kommentar avatar
     Hans, 2 år sedanSvara

     Det går ju verkligen bra nu när von Anka sitter på pengarna med, eller hur ? Ang JG så om han har ett fett kontrakt så borde människan som gav han det skickas ifrån Frölunda direkt. För JG tillhör ligans absolut sämsta målvakter.

     Kommentar avatar
     John, 2 år sedanSvara

     Det är bra att hålla koll på ekonomin. Men Grauers är för konservativ. Frölunda har som mål att vinna guld varje år. Då borde man lägga in fyra slutspelsmatcher i lönebudgeten. Inte bara för att det är rimligt utan även för att det gör målet lite mer rimligt...

     Kommentar avatar
     Einar Berg, 2 år sedanSvara

     Omöjligt att sia om att Frölunda skulle bli mycket bättre om man hade höjt budgeten med fyra slutspelsmatcher till. Det handlar om att bygga ett lag inte att bygga det dyraste laget. Det har Frölunda lyckats med tidigare utan att nå några större sportsliga framgångar. Man dränerade däremot kassakistan rejält under den perioden. Däremot är det inte sagt att Grauers ska sitta för evigt som ordförande. Men att påstå att Grauers hindrar Frölundas framgångar och att FHC "har ligans absolut sämsta målvakt" pga, att han "håller i plånboken som Joakim von Anka" är direkt löjligt.

   • Kommentar avatar
    Einar Berg, 2 år sedanSvara

    Ja, det går bättre nu när Grauers håller i pengarna. Bättre på så sätt än att Frölunda slipper att gå i konkurs. Vilket de var nära att göra tidigare när ingen höll hårt i pengarna. Så absolut att det går bättre nu.
    Men smart. Människan som skrev kontraktet med JG sitter säkerligen också på ett eget kontrakt. Att lösa det kontraktet kommer med största sannolikhet kosta ännu mer pengar. Eller så får Frölunda arbetsbefria personen men ändå betala lönen. Vilket också gynnar Frölunda, eller?
    Har du fler grymma ekonomiska tips att dela med dig av?

     Kommentar avatar
     Matte, 2 år sedanSvara

     Einar Berg - försvar Du att man släpper juniorer som skulle kunna utvecklas. Ishockey ör show business - man inte har show blir det ingen business och FHC går konkurs pga det. Det gäller att vara finkänslig åt båda hållen. Inte spendera idiotiskt eller skriva på felaktiga kontrakt ( vilket man gjort) utan låtaFHC vara ettpublikkag så man får intäkterna också. Helst bör man få inte vara och harva på de sista platserna - gissar att Scandinavium blir öde då. Inget är enkelt...

     Kommentar avatar
     Matte, 2 år sedanSvara

     Einar Berg - försvar Du att man släpper juniorer som skulle kunna utvecklas. Ishockey ör show business - man inte har show blir det ingen business och FHC går konkurs pga det. Det gäller att vara finkänslig åt båda hållen. Inte spendera idiotiskt eller skriva på felaktiga kontrakt ( vilket man gjort) utan låtaFHC vara ettpublikkag så man får intäkterna också. Helst bör man få inte vara och harva på de sista platserna - gissar att Scandinavium blir öde då. Inget är enkelt...

     Kommentar avatar
     Matte, 2 år sedanSvara

     Beklagar alla feltryckningar på mobilen. Hoppas Einar Du begriper att det finns en nedsida oxå :) Grauers kan vara ok, men då måste Sjöström göra rätt. Han felmarginal är aldeles för stor. Dessutom bör hela organisationen genomlysas - för många som bara åker med. Oförsvarbart ekonomiskt - men det var min kommentar.

     Kommentar avatar
     Einar Berg, 2 år sedanSvara

     Har lite svårt att läsa vad du skriver. Men, jag har inte i min text försvarat att man släpper någon. Sedan Mats Grauers tillträdde som ordförande 2011 har Frölunda både gått sportsligt och ekonomiskt bättre. Självklart bör man spela en underhållande hockey. Men allra helst framgångsrik hockey, vilket man också har gjort de senaste åren sedan Rönnberg tillträdde. Garanterat hade Scandinavium varit öde om Frölunda hade fortsatt den bana man hade vikt in på innan Grauers började hålla i plånboken. Då hade man med stor sannolikhet gått i konkurs.

   • Kommentar avatar
    Håkan G, 2 år sedanSvara

    Efter all diskussion om hur stort föteborg är så kan kan konstatera att Grauers, Sjöström mfl borde kunna hitta tunga sponsorer i Göteborg som gör att vi kan köpa in storspelare. Växjös styrelse värvar inte bara bättre, de ser till att ha plånboken att göra det. Hör ofta att ledningen gör ett bra jobb i Frölunda med tanke på budget, borde inte ledningen se till att öka budgeten istället för att värva budgetspelare?

     Kommentar avatar
     Einar Berg, 2 år sedanSvara

     Har svårt att tro att inte Frölundas styrelse och alla på de ledande positionerna gör precis allt vad de de kan för att få in alla sponsorer som går. Både stora och små. Man gör nog vad man kan för att öka budgeten.

     Kommentar avatar
     Daniel K, 2 år sedanSvara

     Tror nog gärna dom vill ha in mera sponsorpengar men FHC är ju inte direkt ensamma om det som elitlag i Göteborg. Stor konkurrens om sponsorerna naturligtvis och inget eller extremt litet stöd från kommunen gör att det inte finns mera pengar att tillgå trots bästa publiksnittet i ligan. Nu går ju dessutom Got Event dåligt efter den illa genomtänkta satsningen på ridsports em så dom kommer säkert försöka klämma några extra kr ur FHC för nyttjandet av scandinavium. Växjö har ju kommunen som backar upp dom med fördelaktiga avtal gällande driften av arenan mm som frigör mer pengar för dom. Saik har ju Skellefteåkraft som är kommunalt som pumpar in skattebetalarnas pengar i dom. Kan dock tycka att man borde våga lägga in intäkter från första slutspelsrundan i budgeten för att kunna värva någon spetsspelare till.

   • Kommentar avatar
    Matte, 2 år sedanSvara

    Einar - håller med om att fram till i fjol, så spelade man attraktivt och bra. Nu går det tyvärr åt andra hållet pga de svaga värvningarna under de senaste två åren.
    Att hålla i pengarna är en sak. Det kan alla göra apmässigt. Att vara klok i kontrakten är betydligt svårare och kräver mycket mer.
    Att spendera fel orsakar oftast de största problemen. FHC bör hålla sig på övre halvan och helst inte trilla ner till HA för då försvinner både publik och CMORE pengar samt en del sponsring. Sen kan det också lättare leda till dyra panikvärvningar... som vi faktiskt har sett detta under säsongen. Notan är inte presenterad...
    FHC har en rad långa kontrakt med spelare, som inte är gångbara i SHL. Det är en klar indikation på att man inte sköter det lika proffsigt som sina konkurrenter. Synd att man inte ens försöker ersätta dem med yngre ( billigare) spelare. Är de yngre J16J18 J20 tillräckligt bra?

     Kommentar avatar
     Einar Berg, 2 år sedanSvara

     Matte! Håller med om det mesta du skriver. Men att Frölunda sitter på en rad långa kontrakt som inte är gångbara i SHL vet jag inte om jag vill hålla med på. Ett par kontrakt som definitivt kunde prestera bättre, ja. Och kanske kunde ha ersätts med egna yngre spelare, visst. (Sedan är det svårt att veta vad spelare tjänar och vad de har för kontrakt.) Men Grauers är inte den som värvar spelare, det är väl Sjöströms bord? Och att det inte beror på att Grauers håller för hårt i plånboken att spelare underpresterar i förhållande till vad de har för kontrakt kan vi nog vara överens om?

   • Kommentar avatar
    Matte , 2 år sedanSvara

    Einar - tycker tex Johan G, Simon H, Max F inte håller den nivån som kan förväntas av dessa. JG är inte SHL mässig rank 17-19 enligt SHL egen statistik. JM är rank10 ( svagt för att vara FHC men kanske SHL mässig?). 75 kg Simon H skulle få svårt att vara brunkare i vilket annat lag som helst. Han är värvad som poängproducent. Tyvärr inte SHL gångbar heller längre. Max F försöker och det kanske kan bli bra framåt, men idag är han inte SHL mässig. Samtliga dessa kan bytas mot bra, fullvuxna och hungriga juniorer, om man avstod från prestigen och bara tänkte på FHC. Sen blir det inte samma kostnader (om man lyckas sälja bort dem). Westerholmarna fick lite för lite chansen tillsammans, men det blev inga poängmaskiner, även om båda bevisat sin duglighet i Brynäs. Jag är dessutom förvånad över Lasch säsong i år 5 mot 5 - det är tyvärr inte bra och Joels svaga säsong. Adam A löste sig själv, vilket var ett lyft. Men Du har rätt att Grauers har inte med det att göra - vid första anblicken. Vid andra tanken, så blir det knivigare om FHC är på väg ner under kvalstrecket och möjligt HA. Då får även Grauers känna på tonläget. Men först är det Lechtaler - sen tar man upp det i styrelsen - förhoppningsvis. Grauers ansvar är att byta ut VD Lechtaler, om inte organisationen fungerar och just de senaste två åren så har inte värvningsstrategin fungerat - jämfört med konkurrenterna.


    Lämna en kommentar