Här finns det mest att ta ut i Frölunda, eller ... borde finnas


► Formen är svag. Tabellplaceringen helt okej. Men det riktigt intressanta med Frölunda är detta, tycker jag:
► Det finns ju mer att ta ut. Eller – det borde verkligen finnas mer att ta ut.
► Huruvida det kommer fram eller ej kan, tror jag, avgöra rätt mycket vad gäller hur den här säsongen slutar.
► Häng med på lite spelare för spelare-snack.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Frölunda jagar trendbrott på lördag, nedan går jag igenom spelare för spelare.


TOPP 6-PLATSEN ÄR fortsatt rätt stabil för Frölunda, det går dock fort med trepoängssystemet, så en seger hemma mot Brynäs på lördag vore synnerligen välkommen.

Träningsveckan blir viktig, mod och självförtroende behöver återfinnas, och finns det ett recept på bättre skytte så är det värdefullt för Roger Rönnbergs gäng att finna det.

Nå, allt det där är ju självklarheter, intressant istället att zooma ut en aning och se den större bilden.

21 segrar på 37 matcher är bra, samma som serieledande Rögle.

15 förluster ej godkänt, inte för ett lag av Frölundas kaliber.

Rakapuckar.com bild

Offensiven är den stora stötestenen, den som fallerat, och det är inte svårt att se primärt var det finns mer att ta ut:

Jan Mursak.

Johan Sundström.

Till viss del också Lucas Raymond, Robin Alvarez och Max Friberg.

Hur det går här kan enligt min mening komma att ha stor bäring på hur säsongen slutar för Frölundas del.

Snabba omdömen och funderingar om spelarna följer nedan.

## Forwards:
Robin Alvarez 33 5+7=12 +3

* Svag form, tolv matcher utan mål, ynka tre assist. Ingen superstjärna men kan trots allt sätta pucken i mål. Behöver ges roll där han kommer till fler lägen.

Patrik Carlsson 35 11+8=19 -1
* Är på den nivå man kan kräva, spännande om han får fortsätta med Lucas Raymond. Det såg lovande ut.

Christoffer Ehn 22 1+3=4 +1
* Verkar hänga på gärdsgårn när alla är friska, har dock bra driv, bra tryck in på kassen, en tillgång i rätt omgivning kan jag tycka.

Rakapuckar.com bild

Max Friberg 37 10+9=19 -2
* När Frölunda hade sin bra period ledde Max laget, gjorde gott om poäng, loggade +20 minuter, gick med Jan Mursak, gjorde X antal byten i andra kedjor. Frölunda behöver verkligen få tillbaka Friberg dit, till den ledande rollen som fick NHL-scouterna att nicka gillande. Så viktig är han, Skövdekillen.

Karl Henriksson 32 0+6=6 -1
* Lovade så gott förra vintern, inte fått ut det jag trodde, spelskicklig center som fastnat i något slags ”jobba hårt”-roll.

Simon Hjalmarsson 36 6+11=17 +1
* Ett misstag, menar jag, av Frölunda att vägra ge upp tanken på ”Hjalle” som något av en producerande vinge. ”Hjalle” är center för mig, mycket skicklig, mycket värdefull i den rollen, kan leda vilken kedja som helst, med vilka spelare som helst. Smart. Ledartyp. Däremot hade jag inte i dag haft honom i en skottposition i PP.

Nicklas Lasu 36 4+12=16 +4
* Nio poänglösa matcher i rad, kan mer, kan ta sig till lägen oftare, men det har inte stämt för den här kedjan (med Alvarez och Mats Rosseli Olsen). Alltid med ett stenhårt jobb, men har ju ett snäpp mer, vill jag hävda.

Joel Lundqvist 31 9+12=21 -4
* Den 38-årige kaptenen gör allt som kan begäras av honom. Ledaren i laget. Men med all respekt ska han nog inte vara bäste poängplockare.

Rakapuckar.com bild

Jan Mursak 36 7+13=20 +5
* Nummer 1 bland spelarna som behöver göra mer för att Frölunda ska vara riktigt framgångsrik. 20 poäng är inte kattskit, men det är ett sämre snitt (0,56) än vad han hade i Bern (0,66/0,60) där han inte fick den ledande roll som han ville ha. Frölunda behöver hitta rätt roll åt slovenen (med Friberg?), trycka på rätt knappar för att få honom att börja attackera mål och skjuta snarare än att båga av och överarbeta situationerna. +5 och arbetsinsatsen är utmärkt, men Mursak värvades för mer.

Joel Mustonen 17 0+3=3 -1
* Här gäller ju bara en sak: måtte Mustonen bli fullt ut frisk. Allt annat är sekundärt.

Linus Nässén 31 3+6=9 0
* Visade ett tag att han hade kvickheten, ”på mål”-attityden – och skottet. Det behöver han visa mer av. Sju poänglösa matcher nu. En del hänger ihop med att han ska ha rätt plats, i rätt kedja. Men Nässén behöver också ta fler egna initiativ, utnyttja skottet, fräckheten.

Frölundas bås under bortamatchen mot Rögle tidigare i vinter. Foto: C MORE (skärmdump)


Mats Rosseli Olsen 33 4+6=10 +9
* 1+1 på sina nio senaste, inte med för sitt poänggörande, norrmannens hårda jobb öppnar för andra. +9 är vasst, säger en del om hans värde, men kanske skulle den här kedjan splittras ett tag? ”Rosses” energi kan ge kickar åt andra.

Lucas Raymond 29 6+10=16 +2
* Snittar 0,55 poäng som 18-åring i SHL, det är ta mig tusan inte dåligt. Men med den skallen, med de händerna, han kan få ut ännu mer, och får göteborgaren nu bara fortsätta i Patrik Carlssons kedja, så … tja, då är det upp till Lucas. Tävla ännu hårdare, skjut ännu oftare.

Johan Sundström 22 3+9=12 0
* Om Mursak är nummer 1 så är Sundström nummer 2 bland de som behöver få ut mer för att Frölunda ska lyfta. Jag vet, en jobbig fotskada har stört, sedan kom corona, det finns förklaringar – men det finns också kapacitet. Samma som för Mursak gäller: våga utmana, bryta in och skjuta snarare än båga av, vända upp, leta, överarbeta.

Elmer Söderblom 14 1+1=2 +2
* På tal om kapacitet, i Elmers fall lika stor som hans mått. Men 19-åringen måste tvätta bort junioregoismen, utveckla spelsinnet, lära sig att använda sina medspelare, inte bara gå för egna drömmål. Det kommer säkert, steg i rätt riktning tycker jag mig ha sett.

Rakapuckar.com bild

## Backar:
Viktor Ekbom 28 0+4=4 -2

* Gör precis det man kan kräva, tycker jag. Har lite mer offensiv i sig, men Frölunda har ju en offensivare backbesättning den här säsongen, därför är Falköpingskillens roll tydligare defensiv.

Stefan Elliott 30 5+6=11 -4
* Jag hade nog väntat mig lite bättre produktion. Klart godkänd, ofta med bra initiativ, men jag sitter och väntar på att det ska hända lite mer. Kan dock ha med lagets spel att göra minst lika mycket som Elliott själv.

Anders Grönlund 32 3+1=4 +13
* Belönades med kontraktsförlängning. Välförtjänt, gör alltid ett godkänt jobb, må det vara som extraback eller med fler minuter. Kolla hans plus/minus. Mumsiga siffror!

Filip Johansson 31 5+5=10 +2
* Växte enormt när det saknades backar, började spela på hög SHL-nivå. Spännande att se hur han följer upp det, vilken roll det blir om Frölunda har sju, åtta backar friska.

Mattias Norlinder 22 3+2=5 -4
* Skadad flera gånger om, inte fått någon kontinuitet. Mycket svårbedömd av den anledningen. Har att lära i bedömningarna i defensiven, har mycket att ge offensivt. Rätt formkurva här, så … mm, kanske.

Rakapuckar.com bild

Jens Olsson 36 2+7=9 +11
* Gjort allt Frölunda hoppades och mer därtill. Stått för rutin, klokskap, pendlat mellan godkänd och mycket bra, oftast närmare det sistnämnda betyget. Tycks okej trots otäcka smällen mot Örebro.

Jesper Sellgren 37 3+11=14 +2
* Började säsongen enormt bra, med sin skridskoåkning, sin vilja att fylla på personifierade han det här med ”totalhockeyn.”  Mattades sedan, tycker jag, aldrig dålig, men lite som med Elliott – det skulle behöva hända lite mer i poängväg, känns i alla fall som att det skulle kunna göra det. Eller så är det bara jag som ser den höga kapaciteten och därför ställer för höga krav?

Jonathan Sigalet 12 0+2=2 +3
* Supporterfavoriten är stabil, gör sällan misstag, en stabil back i defensiven.

## Målvakter:
Johan Mattsson 14 90,06/2,67 åtta vinster/sex förluster, två nollor.

* Har hamnat lite bakom Niklas Rubin den här säsongen, hade en period där han tog ett steg tillbaka, kom sedan in i spel igen och är på ungefär samma nivå som förra säsongen. En helt okej SHL-målvakt. Men han har inte tagit det steget han tycktes på väg att ta för två år sedan.

Niklas Rubin 24 90,80/2,22 14 vinster/nio förluster, tre nollor.
* Inledde säsongen strålande, varit lite mer "normalt bra" sedan; problemet för både Rubin och Mattsson är att Frölunda med sin trubbiga offensiv ofta kräver nästan misstagsfritt målvaktsspel, i alla fall en eller två superräddningar per match. Få målvakter mäktar med det.

***

Läste ni snacket med Patrik Carlsson i går? Finns här.

***

Så här började Ryan Lasch i schweiziska ZSC Lions, sen kvittering mot Zug, sedan en assist på 7–6-målet i förlängning.

 

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
32 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Janne Svensson, 1 månad sedanSvara

  Det skiljer ju en hel del mellan dom bästa i plus/minus Grönlund +13 Olsson +11 Rosseli +9 och dom sämsta Joel, Elliot & Norlinder -4. Undrar vad det finns för statistik kring detta. Dvs spelminuter, starta i offensiv zon, PP/PK mm

   Kommentar avatar
   Christoffer , 1 månad sedanSvara

   Har inte kollat upp om det är så i detta fallet, men generellt när det gäller +/- så har offensiva spelare (som spelar när man tar ut målvakt) dålig +/-. Medans dom som spelar när man skall försvara ledning i slutet när motståndaren tar ut målvakt bra +/-.

   Kommentar avatar
   Janne Svensson, 1 månad sedanSvara

   Så kan det ju vara. Men jag minns inte att Frölunda tagit ut målvakterna särskilt ofta i år!? Men tänker att tex Joel spelar typ 90% av allt PP och Grönlund tex mycket PK.

   Kommentar avatar
   Christoffer , 1 månad sedanSvara

   Mål gjorda i PP, och mål insläppta i PK räknas inte med i +/-.

   Kommentar avatar
   Janne Svensson, 1 månad sedanSvara

   Ja just det så va det ja. My bad.... :)

 • Kommentar avatar
  PA, 1 månad sedanSvara

  Klart att det går att få ut mer av Max och det har vi alla sett. Men RR ändrar sig inte och därför får Frölunda inte mer ut av Max.

  • Kommentar avatar
   Anders Broström, 1 månad sedanSvara

   Med all respekt för Rönnbergs tänk med fyra producerande kedjor! Nu har vi provat det så länge att vi ser att det inte ger den utdelning vi hoppats på! Nu ser alla likadana ut, alla jobbar hårt men ingen kedja producerar tillräckligt! Sätt ihop två spelande kedjor och två som kör livet ur våra motståndare! Vi har tillräckligt bra spelare för detta! I PP jag ha Patrik Karlsson som avslutare, den enda som kan skjuts ”höjdare”, i krysset! Kämpa VF!

    Kommentar avatar
    VF, 1 månad sedanSvara

    Jag håller med om detta. Hade gärna sett följande kedjor: Alvarez - Mursak - Carlsson Hjalle- Sundström - Raymond Nässén - Joel - Friberg MRO - Lasu - Elmer (Ehn) PP1: Filip, Raymond, Mursak, Joel, Alvarez PP2: Elliot, Sellgren, Carlsson, Lasu, Sundström

    Kommentar avatar
    Epoe, 1 månad sedanSvara

    Carlsson spelar redan som avslutare i PP. kollar du på matcherna?

  • Kommentar avatar
   Oskar, 1 månad sedanSvara

   Tycker RR ska sätta en första och en andrafemma. Visa spelarna vilka som ”ska” producera och bilda 2 starka offensiva kedjor för att sedan låta de 2 resterande ”gnugga”.
   Sätta en liten press på de mer skillade spelarna samtidigt som man ger de rätt förutsättningar i skickligare omgivningar. Att sprida ut och mixa ihop skickliga spelare med mer hårt jobbande gör Frölunda fööör trubbigt i de avgörande situationerna offensivt sett.

   • Kommentar avatar
    Mats Emanuelsson, 1 månad sedanSvara

    Härlig läsning! Håller med dig om i stort sett allt. Det jag varit kritisk till under en längre tid är målvaktssidan. Tillsammans med bristen på naturliga avslutare har jag under några säsonger ifrågasatt varför inte Frölunda satsat på en toppmålvakt. Såväl Mattsson som Rubin är okey målvakter men inte mer, enligt mig. De gör sina toppinsatser men är på tok för ojämna. Stundtals känns det som att det blir mål på allt, att varje målchans resulterar i baklängesmål. Är medveten om att det hänger ihop med försvarsspelet, att allt hänger ihop men jag efterlyser bättre målvaktsspel år efter år. Inför varje säsong de senaste åren hör man att expertisen ofta ifrågasätter målvakterna i Frölunda. Jag skulle absolut vilja se att de inför nästa säsong satsar på en förstamålvakt med mycket hög och jämn nivå och dessutom kryddar truppen med en 7-8 notoriska målskyttar...;)

    • Kommentar avatar
     BENGT ANDERSSON, 1 månad sedanSvara

     Anders Broström !
     Tycker dina tankegångar är förnuftiga,
     Bevittnade i går kväll de tre matcherna genom att hoppa mellan kanalerna, fick en känsla av att matcherna i Gävle och Stockholm genomfördes i mycket bra tempo och många bra avslut trots att det var lag från nedre botten som möttes, nåt att tänka på.

     • Kommentar avatar
      Patric Agblad, 1 månad sedanSvara

      Håller inte med om att Mursak är en av de som behöver få ut mer. Finns andra med mycket större "gap" mellan gör och bör. Sellgren är en, Hjalmarsson en annan. Jag och Philip var inne på att ge Hjalmarssons roll/utrymme till Alvarez, känns inte det som första steget i Rönnbergs action plan? Sen hade man ju gärna sett fler poäng av Henriksson, Raymond, Norlinder men frågan är om man kan kräva det av de unga killarna.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

       Mursak behöver verkligen få ut mer. Han värvades för mer än vad han visat, låt vara att vilja/arbetsinsats är förstklassig. Alvarez ist för Hjalmarsson i PP? Ja, det tror jag hade fungerat.

       Kommentar avatar
       Patric Agblad, 1 månad sedanSvara

       Inte bara i PP, utan även i kedjorna, tänker jag.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

       Tyckee 59 och 72 fungerar bra ihop, såg spännande ut med 18, så den ändringen ser jag inte behovet av. Däremot tror jag det varit bättre med Hjalle som center, och vore jag tränare i Frölunda hade jag nog testat Alvarez med Mursak och Friberg. Men detta är ju inget jag ser hända.

       Kommentar avatar
       LMR, 1 månad sedanSvara

       Alvarez - Mursak - Friberg. Ja, det låter klart spännande!

     • Kommentar avatar
      Petey, 1 månad sedanSvara

      Mursak med Friberg är det allternativet jag saknar i frölunda! Sedan hur R,R sätter ihop formationerna för övrigt tror jag spelar mindre roll eftersom våra spelare är stöpta i samma form! För lika!!
      Sedan Ehn! Det är ett mysterium att ändå komma från rätt hyfsade NHL säsongen och vara så osynlig på isen som han är!
      Finns det en bättre uppsida av Frölunda, då är det sannerligen dags att visa denna omgående! för det går fort utför som serien ser ut nu!

       Kommentar avatar
       Christoffer , 1 månad sedanSvara

       Ang Ehn... Ehn spelade i 4e kedjan i ett Detroit som var historiskt dåligt. Hade inte förvånat mig det minsta om Frölunda besegrat Detroit. Han lyckades skrapa ihop 4 poäng på 54 matcher, personligen tycker inte jag det är hyfsat. Ehn är en spelare som är väldigt duktig i det defensiva (bäst I SHL enligt statistiken) men poäng har han inte gjort vare sig i SHL eller NHL.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

       Nej, den som trodde Ehn skulle komma in och göra poäng hade dålig koll på vem han var. Däremot började han för ett tag sedan spela med mycket större självförtroende, bära puck, driva mot mål, och även om han inte själv kan sätta dit pucken så skapas chanser. Ehn såg bra ut med Joel och Nässén, t.ex. Är stark på pucken, utmärkt i en sådan kedja, kan också spela box play vilket han gjorde i Detroit. Problemet är ju att i Frölunda ska alla fyra kedjor vara lika producerande, och då blir det lätt att folk förväntar sig en massa poäng av Ehn.

     • Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Ser att flera av er vill ha två mer producerande kedjor, två mer arbetande, checkande, hur man nu vill uttrycka det. Förståelse för det. Men jag tror inte Rönnberg och Frölunda landar i den slutsatsen, inte förrän till slutspelet i alla fall, må det inledas med kvarts- eller åttondelsfinal.

       Kommentar avatar
       Christoffer, 1 månad sedanSvara

       Om man skall vara helt ärlig... Tittar man på formationerna som man spelat mestadels av säsongen tycker jag att det på pappret ser ut som att tanken varit två producerande (eller spelande kedjor) och två checkande kedjor. Jag menar, en kedja med Nässén - Lundqvist - Friberg skriker ju checking line. Likadant med Alvarez - Lasu - MRO, där Alvarez är den enda som jag anser kanske borde spela i topp 6. Tittar man på Top 6, så var ju Lasch - Hjalle - Fagemo en grym kedja det lilla dom spelade tillsammans, så att Hjalle kan centra en top 6 kedja (eller kunde det) behöver man ju inte tänka på. Likadant med Mursak när han var här senast. Purre och Sundström har ju också varit givna top6 spelare. Så tittar man på hur laget är formerat, så skulle säkert många haft Lundqvist, Friberg, Nässén, Lasu och MRO i sin bottom6, medans Mursak, Purre, Sundström skulle vara i folks top6, Hjalle och Raymond vet jag att folk skulle ha olika åsikter om :). Det stor problemet är väl snarare att top6 spelarna inte presterat, varför kan man diskutera, men personligen tror jag det är en kombination mellan ett spelsystem som är gjort mer för bottom6 spelare, att det varit dålig kemi i kedjorna, samt att det saknas en viss spelartyp (målgörare) som kanske främst är viktigt för play-makers av typen Mursak och Raymond.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

       Gott resonemang. Kan hålla med till viss del. Problemet är ju att kedjorna spelar på ungefär samma sätt, två playmakers (9, 18) har trampat varandra på tårna, och det finns för få spelare slm med hygglig regelbundenhet kan avsluta bra.

     • Kommentar avatar
      #18, 1 månad sedanSvara

      Jag tycker Ehn skall ta Fribergs plats bredvid Joel. Som tredje länk i kedjan tycker jag man skall spela Raymond. Med två så starkt fysiska spelare kommer Raymond att få tid att leta och sätta upp spel och även leta mål själv. En andra kedja skulle kunna vara Purre, Sundström och Alvarez. Alla tre kan utmana och både Sundström och Purre kan leta upp Alvarez som kan skjuta. Mursak, Hjalle och Friberg kan vara en kedja där Simon kan täcka upp bakåt och ge Mursak och Friberg mer fria tyglar framåt. Rosse, Lasu och Nässen/Elmer blir således sista kedjan.

      • Kommentar avatar
       Gunnar, 1 månad sedanSvara

       HL: Mursak måste väl (med dagens datum) räknas som en "floppvärvning", som även många experter var inne på innan säsongen startade att han skulle bli. Enligt mig så är han kanske SHL's största flopp/besvikelse. En dyr importspelare med 20p efter 37 matcher. Det är inte okej. Lasch levererade i första matchen, härligt att du tog upp det Leman! Lasch är verkligen grym, synd att vi inte fick honom igen.

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

        "Flopp" är ett starkt ord, men som jag skriver - han värvades för mer.

      • Kommentar avatar
       Marty, 1 månad sedanSvara

       Frölunda behöver målskyttar. Inte en spelare har levererat över 20 mål sedan Victor Olofsson gjorde 27 mål säsongen 17/18.

        Kommentar avatar
        Thomas , 1 månad sedanSvara

        Lasch stod bakom 98% av de målen.

        Kommentar avatar
        Pupule, 1 månad sedanSvara

        Nej, men kanske snarare 50% då hälften av hans mål kom från PP. Ser man vikten av att ha ett rejält hot på den kanten. Nu har vi Hjalle där.

        Kommentar avatar
        Thomas , 1 månad sedanSvara

        Från och med januari 2018 så spelade Olofsson tillsammans med Lasch och Joel i samma kedja även vid 5mot5. Inte bara i PP.

        Kommentar avatar
        Pupule, 1 månad sedanSvara

        Av Olofssons 27 mål hade Lasch assist på 13, varav 11 var i PP. Utan assist av Lasch, så gjorde Olofsson då alltså 14 mål, varav 11 var i fem mot fem, och 3 i PP. Behöver inte räkna ut procenten här antar, rätt tydligt.

      • Kommentar avatar
       Pupule, 1 månad sedanSvara

       Läser texten och det här med "rätt omgivning" är återkommande och något "alla" här har pratat om ett tag nu, och det är väl det som är mest oroande. Man har fortfarande inte hittat rätt formationer efter 37 omgångar. Inte bra.

       • Kommentar avatar
        Peter Smögen, 1 månad sedanSvara

        Ehn... fascinerande, alla begrep väl att det är en defensiv fw?! Frågan är varför i hela fridens namn man tog in honom för? Jag skiter i hur billigt det var, faktum kvarstår: Vi hade behövt en poängspelare, inte en till i mängden som vi redan har. Förövrigt har Broström helt rätt: 2 producerande kedjor + checking lines. Bara ge dig nån gång Rönnberg innan man somnar in helt under matcherna framför TV:n

         Kommentar avatar
         Manne, 1 månad sedanSvara

         Två poängkedjor och två jobbiga, ettriga kedjor. Det är betydligt mer optimalt.

       • Kommentar avatar
        Mikael , 1 månad sedanSvara

        Som jag vart inne på tidigare, Tror tyvärr att "systemet" kväver spelare. Dom flesta borde kunna prestera mer offensivt, men nej, ALLA ska jobba röven av sig. Då tror jag man tappar i finness och skärpa.
        Tjurskallige RR lät ju knappast ändra på något, då det underkänner hans tänk om 4 EXAKT likadana 5:or.

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

         Som jag skrivit tidigare, det är ingen stor skillnad på "systemet" i år och andra Rönnberg-år. Däremot andra individer.

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

         Svaret inte alls så tyket menat som det (kanske) lät. Bara använde samma ordföljd. :)

         Kommentar avatar
         Danne, 1 månad sedanSvara

         Du har ”delvis” rätt där HL. Tidigare har dock laget haft yttersta spets att tillgå och nu har även motståndaren anpassat sig till hur VF spelar. Detta såg vi redan förra säsongen, där vi knappt tog oss till slutspelet. Redan då tjatade vi alla om ”sargspelet” och hur uselt ineffektiva laget var. Betänk då att den offensiva uppsidan var betydligt bättre förra året. Men sen går det inte jämföra säsong med säsong och trupp med trupp. Alla år lever sina egna liv. Menar bara att man kanske bör justera lite om nu inte spelet fungerar som man önskar. Inte bara ”köra på”, för att man tror på sin ide... fungerade inte förra året och nu går vi mot samma resultat. Sakta neråt i tabellen. Men men..

       • Kommentar avatar
        Lövet, 1 månad sedanSvara

        Klockren analys som vanligt Henrik. När det gäller Mursak och Sundström är det ju bara att kolla på hur dem gör när dem kommer in i zonen. Båda bågar av istället för att gå på mål och så är chansen borta. Motståndarna får tid att samla sig. Mitt minne av dessa två är spelare som vågade utmana hade ett rappt och farligt handledsskott. Sedan är ju Sellgren och Elliot en skugga av vad de visade upp i början av säsongen. Dessa fyra sammantaget måste börja leverera oavsett hur man sätter ihop kedjorna..

        • Kommentar avatar
         Mattias, 1 månad sedanSvara

         Håller med om att Hjalle är klassen bättre som center. Obegripligt att han inte ges chansen på den positionen igen. Vore intressant att få Rönnbergs syn på det?
         Ut med Mursak på en kant istället. Kan ju vara lösningen på två problem (Hjalle och Mursak). Det var ju inga problem att flytta Sundström till en kant så varför inte Mursak?
         För övrigt kan det vara helt avgörande att vi tog Ehn och inte Calof i höstas. Samma prisklass, båda lediga. Tror faktiskt inte vi försökte med Calof, hade koll på att han var beredd spela SHL. Sedan kan ju hans historia med Växjö agjort till deras fördel oavsett, Men h-e vad vass han är.

          Kommentar avatar
          John , 1 månad sedanSvara

          Nja...vi kunde ju inte ta in Lias för det var fullt på center platserna. Så att ändra om i laget kan man absolut inte göra!

          Kommentar avatar
          Christoffer, 1 månad sedanSvara

          Jag har svårt att se att Calof skulle välja Frölunda över Växjö. Däremot så finns det ju garanterat liknande poängspelare som är lediga nu och bara väntar på att få ett jobb. Personligen tror jag att anledning till att man tog just Ehn och inte en poängspelare har mycket att göra med att Ehn accepterar en 13e forwards roll och kanske till och med att sitta utanför i några matcher. En känsla jag har är att det är väldigt många i Frölunda som förväntar sig att få en stor roll, Sundström, Purre, Mursak, Lundqvist, Lasu och Hjalle är nog alla sådana som förväntar sig att få en stor roll, sedan finns det sådana som behöver en stor roll för att vara som bäst och utvecklas, främst Raymond och Henriksson. Tror därför det inte "finns plats" för ännu en spelare som förväntar sig att få PP tid, etc.

          Kommentar avatar
          Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

          Calof valde växjö tack vare att hans svenska fru som är från skellefteå och tivdes väldigt bra och har vänner i staden. Spelar nästa gratis just i år men ryktas öka lönen kraftigt till nästa år. Frölunda hade troligen inte varit aktuellt för just calof.

          Kommentar avatar
          VF, 1 månad sedanSvara

          Christtofer det var Calof som tog kontakt med Evertsson själv. Så han ville inte till någon annan klubb än Växjö. Så alla som klagar på att inte Frölunda värva Calof, kan släppa de.

          Kommentar avatar
          Manne, 1 månad sedanSvara

          Inte nästa år. Nästa säsong börjar i September.

        • Kommentar avatar
         Nolte, 1 månad sedanSvara

         Oj, mycket att reflektera över här. nummer 1 va att någon nämnde att man skulle sätta ihop 2 produktiva kedjor, och då är min första fråga, vilka ska vara i dom? vilka har producerat? Jag kan verkligen inte se hur Frölunda ska få ihop det, finns inga kreativa spelare som levererar iaf. Nr 2 är det du nämner om Henriksson att han blivit en hårt jobbande spelare bara, är inte det fallet med nästan alla som kommer till Frölunda? Det ska jobbas jobbas jobbas, då får man Rogers kärlek. Peterson kom in i slutspelet och va inte inne i systemet och gjorde succé, sen nästa säsong va det snabbt fokus på jobbet och defensiva brister (som vi andra inte såg) så blev han petad och den kreativa sidan såg vi aldrig mer av. När hjalle kom blev han snabbt en hårt arbetande spelar, Mustonen kom hit med näsa för målet och gjorde mål direkt, sen va han snabbt den som åkte mest skridskor av alla och kunde inte ens göra mål på ett fotbollsmål. Friberg kom hit som en hyfsad målskytt men blev snabbt den bästa grovjobbaren i laget (Ja nu har han pillat in några puckar) mer att han inte fått någon offensiv omgivning utan placerad med Joel för att vara en jobbig tung kedja. Kanske är fel ute, men känslan är att kreativa spelare ofta stryps i Frölunda system och att för mycket fokus ligger på att bara jobba hårt hela tiden och att man tappar kylan och lugnet i avgörande situationer. Man måste kombinera det för kollar man på Hrivik, Celarik, Petterson, Ryfors och alla andra uppe i toppen amen av poängligan så glider inte dom runt och väntar på lägen, dom jobbar hårt men tokar inte runt i onödan.

          Kommentar avatar
          Danne, 1 månad sedanSvara

          Nolte: ”Mustonen kom hit med näsa för mål”.. nåja, han har under sina 11 säsonger i SHL/FM liga gjort fler än 10 mål En gång! En gång 15 mål. Sen ligger det mellan 0-8 mål per säsong. Så om vi trodde att han skulle vara poänggörare så trodde vi fel. Han har legat i nivå med våra största brunkare under sin seniorkarriär. Typ samma nivå som våra defensiva backar i poängsnitt. Kan tillägga att han bara gjort fler än 10 mål EN gång även under sin juniorkarriär. Så ingen målskytt alls. Tro att han plötsligt då skall bli det?

          Kommentar avatar
          Nolte, 1 månad sedanSvara

          Ah nja poänggörare tänkte jag nog inte, men iaf lite känsla för nätet. Vi pratar 0 mål på 17 matcher i år. Men jo okej, kanske dåligt exempel.

          Kommentar avatar
          LQ, 1 månad sedanSvara

          Håller med till 100% Nolte. Glöm inte Alvarez, ytterligare en tänkt målskytt som blivit grovjobbare.

        • Kommentar avatar
         EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

         Vad fasiken ska jag säga? Vad som helst, en utmärkt gjord 'dissekering' av Leman, rörande samtliga Frölunda spelares status för närvarande. ;)

         • Kommentar avatar
          Gunnar, 1 månad sedanSvara

          Om inte RR'lag ser ut som guldlaget-16 så kommer det troligen inte bli någon ändring. Då kanske RR måste avgå, eller se till att laget är fullt av bra spelare som kan spela den typen av ishockey. Alla minns väl hur det såg ut när RR kom till Frölunda. Det var fantastiskt vilken hockey Frölunda spelade då, det var framåt, tryck på mål, grym underhållning. Nu är allt borta, precis allt. Man ser inte ens fram emot nästa match, bryr sig inte mer. Nu är det bara brunka, grisa, och kanske få in ett tur mål. Inget av lagen talar mer om att "svårt att möta Frölunda i Scandinavium" och "tur att bara ligga under med 2-0 efter första i Göteborg". Nu är det bara "kontra sönder Frölunda" och "låt Frölunda spelarna skjuta, de spelar ingen roll". Det har varit många tråkiga Frölunda år på raken, hoppas det blir bättre om ett par år igen.

           Kommentar avatar
           VF, 1 månad sedanSvara

           Gunnar när Frölunda var så bra var när de fanns publik och nästan fullt på alla matcherna. Publik påverkar stor del varför Frölunda kunde köra över alla i Scandiavium.

           Kommentar avatar
           Danne, 1 månad sedanSvara

           Gunnar: titta på spelarmaterialet dessa säsonger och jämför med nu. Jag ser iaf en stor skillnad i offensiv spets.

         • Kommentar avatar
          Allen, 1 månad sedanSvara

          Kan inte Loui bara ge upp nu och komma hem till Frölunda och avsluta säsongen hos Frölunda? Så får Frölunda en spelare som kan hitta nätet och framförallt stå framför mål och bidra med skymning av målvakterna samt styrningar. .

          • Kommentar avatar
           Allen, 1 månad sedanSvara

           Vad tror du HL.. Max Lindroth till nästa säsong i Frölunda? Har fått en bra utveckling i Linköping och tror han skulle kunna ta ett ytterligare steg i Frölunda. Bra ålder med.

            Kommentar avatar
            Christoffer, 1 månad sedanSvara

            Tycker jag ser den frågan var och varannan dag här... vet inte om det är du som frågat varje gång, men jag tror HL har svarat i någon av de tidigare trådarna.

            Kommentar avatar
            Allen, 1 månad sedanSvara

            Jag är en av dom som frågat nån mer gång ja:)

            Kommentar avatar
            Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

            Jag svarar som jag brukar, att Max sett spännande ut i LHC, men jag tror inte Sjöström hugger just för att Max har 031-påbrå.

          • Kommentar avatar
           VF, 1 månad sedanSvara

           ”Är han värd den dyra prislappen för Frölunda?” Någon som vet vilken spelare de handlar om??

            Kommentar avatar
            Allen, 1 månad sedanSvara

            Vilken spelare det handlar om??

            Kommentar avatar
            VF, 1 månad sedanSvara

            Det är en spelare Frölunda är ute efter o värva innan fönstret stänger. Jag undrade om någon vet vilken spelare de kan vara

            Kommentar avatar
            Allen, 1 månad sedanSvara

            Okej, spännande.. Hoppas dom får in nån sniper innan fönstret stänger.

            Kommentar avatar
            Manne, 1 månad sedanSvara

            Någon :)

          • Kommentar avatar
           Allen, 1 månad sedanSvara

           Nu hänger jag inte med här.

           • Kommentar avatar
            Gustav, 1 månad sedanSvara

            Tror ”VF” syftar på Sportbladets plusartikel om värvningar till SHL. Jag har inte läst artikeln, men jag gissar att det handlar om Lasch i Frölundas fall. Och den dörren är ju stängd nu. Det är bara att inse; det är den här truppen som ska göra det i ett eventuellt slutspel.

             Kommentar avatar
             Allen, 1 månad sedanSvara

             Okej, den har jag missat. Vad står det då?

             Kommentar avatar
             VF, 1 månad sedanSvara

             Det är Abris som har sagt de, på en sida, och det handlar inte om Lasch sa han

             Kommentar avatar
             Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

             Ingen som på väg, snarare någon i truppen, så ni behöver inte gå loss på spelare på väg in.

             Kommentar avatar
             Janne BD, 1 månad sedanSvara

             Du får inte döda våra förhoppningar Leman. Silly season är supportrarnas jultomte. Många önskningar och förhoppningar.

             Kommentar avatar
             Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

             2 veckor kvar. Hoppas alla lag spetsar lite.

             Kommentar avatar
             Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

             Haha ... okej då. Det kommer säkert någon vad det lider. ;)

           • Kommentar avatar
            Danne, 1 månad sedanSvara

            Intressant genomgång! Det som jag anser sticker ut är all den kritik Mursak får från visst håll här inne. Trots det, ligger han 2a i interna poängligan och två i +- statistiken... inte kattskit för en ”sopa”....
            Kan dock hålla med om att 20 poäng är relativt lågt från hans sticka. Men, vi måste komma ihåg att Frölundas sätt att spela på, hämmar spelare som honom. Finns en anledning till att vi inte har NÅGON spelare på top 40 i shl, typ. Jag hävdar fortfarande, med en dåres envishet, att med vissa justeringar i systemet så kommer även fler mål göras.
            Brynäs lördag blir inte en walk in the park. Dom saknar några stjärnor, men är jobbiga och skickliga. Det kan väl ändå inte bli 4 raka förluster på hemmaplan? Skulle väl vara ett världsrekord i Gbg i så fall?

             Kommentar avatar
             Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

             Det här med "Frölundas sätt att spela" ... Frölunda spelade likadant förra gången Mursak var här. I övrigt håller jag med, det är verkligen inte kattskit, finns inget att anmärka på Mursaks arbetsmoral, vilja att göra allt för laget et cetera. Men för att Frölunda ska lyfta ett snäpp till tror jag det är viktigt att Mursak är mer av en offensiv stjärna.

             Kommentar avatar
             Pupule, 1 månad sedanSvara

             Helt enig. Kritiken man kan rikta mot Mursak, är att han borde gå rakare mot mål, och skjuta oftare. Den beskrivningen kan man dock ge många i laget :). Har också sagt det tidigare - sättet man spelar på, och hur man fördelar kedjorna hämmar kreativa spelare och kreativitet. Det blir en jämn "sörja" som ligger och gnuggar i systemet. Tråkigt, ineffektivt och fantasilöst.

             Kommentar avatar
             Pupule, 1 månad sedanSvara

             Det var lite annan offensiv kraft i laget 17/18 vill jag minnas. :)

             Kommentar avatar
             Danne, 1 månad sedanSvara

             Förra gången Mursak var hör hade vi spelare som Grundström, Olofsson, Lias, Fagemo och Bergenheim bland forwards. Åkte ändå ut Kvarten (hemska minne)... Jag är fortfarande helt övertygad om att istället försöka spela sig in i anfallszon, oftare, kommer ge oss bättre målstatistik. Högre fart genom mittzon och föra in puck. Istället för att nästan jämt bara slå ner den och åka jaga. Men vi får se. Tyvärr ser jag samma mönster nu som förra året.

             Kommentar avatar
             Christoffer , 1 månad sedanSvara

             Mursak ersatte Lias, och Bergenheim så dom spelade inte tillsammans. Fagemo kom först året efter.

             Kommentar avatar
             Daniel B, 1 månad sedanSvara

             Lasch var med då också. Så visst var det en annan offensiv då.

             Kommentar avatar
             Danne, 1 månad sedanSvara

             Fel, Fagemo var uppe i A-laget och gjorde väl några matcher. Väl? Men spelar ingen roll... poängen var att offensiven var lite vassare 17/18 och Mursak hade lite roligare lekkamrater och tycker inte man spelade då som man gör nu. Visst, samma jobb, men dumpades inte i närheten av så mycket som nu. Det vägar jag sätta min själ på! Vad nu den är värd;-)

             Kommentar avatar
             Danne, 1 månad sedanSvara

             Glöm inte Olofsson, Grundström. Två spelare det inte finns i närheten av i dagens trupp.

             Kommentar avatar
             Manne, 1 månad sedanSvara

             Fasiken vad bra, Pupule! Tummarna upp!

             Kommentar avatar
             Christoffer , 1 månad sedanSvara

             Som du säger spelar ingen roll, men Fagemo gjorde 2 matcher under den säsongen, var 0+0. Troligtvis var det inte under dom 15 matcherna Mursak spelade (men kommer ej ihåg). Det var 18-19 som Fagemo gjorde avtryck. Framförallt var det våren 19, när han spelade med Lasch som han började producera mycket.

             Kommentar avatar
             Mattias, 1 månad sedanSvara

             Förstår inte vurmandet för 17-18-laget? Det fungerade ju uselt. Vi åkte ut mot Malmö i kvarten. Säsongen efter - 18/19 - tg vi guld efter ett magiskt slutpel. Då utan ex Olofsson och Grundström.

             Kommentar avatar
             Pupule, 1 månad sedanSvara

             Mattias; Tror inte det är något speciellt vurmande för just 17/18-laget, utan det var då Mursak var här senast, vilket var det som diskuterades.

           • Kommentar avatar
            Mattias, 1 månad sedanSvara

            Vi tog ju SM-guld så sent som 2019.
            Så här i efterhand känns det kanske inte som något superlag?
            Visst. spelgeniet Lasch gjorde att vi hade ett grymt PP och det är ju ofta avgörande.
            Samuel Fagemo var het målskytt.
            Rhett Rakshani gjorde sina poäng men var ju inte direkt dominerande. Ponthus Westerholm var med, brorsan Patrik skadad och ersatt av då orutinerade Jacob Peterson.
            Mustonen och Stålberg ordinarie.
            Här är laget i första SM-finalen mot Djurgården 2019:
            Goalies
            33. Mattsson, Johan
            37. Gustafsson, Johan
            1. Williamsson, Tex
            1st Line
            5. Genoway, Chay
            56. Sigalet, Jonathan

            12. Friberg, Max
            20. Lundqvist, Joel
            40. Mustonen, Joel
            2nd Line
            15. Grönlund, Anders
            36. Gormley, Brandon

            81. Lasch, Ryan
            59. Hjalmarsson, Simon
            11. Fagemo, Samuel
            3rd Line
            8. Ekbom, Viktor
            3. Moverare, Jacob

            27. Westerholm, Ponthus
            44. Peterson, Jacob
            17. Stålberg, Sebastian
            4th Line
            10. Lindström, Gustav
            55. Printz, David

            49. Rakhshani, Rhett
            72. Carlsson, Patrik
            51. Rosseli Olsen, Mats

            • Kommentar avatar
             E23, 1 månad sedanSvara

             Mursak behöver en ettrig och energifull spelare bredvid sig så att han kan fokusera på fritt offensivt spel. Vill fortfarande se lasu bredvid honom.

             • Kommentar avatar
              Conta, 1 månad sedanSvara

              Om Rönnberg vore lite mindre envis och ha sådan ovilja på att ändra formationer
              så hade det gått bättre. Mursak och Friberg var en bra kombination. Sedan när jvm var slut då splittrades den kombinationen och Rönnberg körde då nygamla kedjor som fungerar halvbra.
              Frölunda har förlorat 41% av sina matcher. Om man har ambitionen att vinna SM-Guld, som man säger att det är målet. Då finns det bara 1 ord. USELT.
              Bedrövligt svagt med 41% förluster.
              Sedan är Rönnberg tyvärr för mycket namncoach. Varför ska samma spelare säsong efter säsong ha stora roller om dom inte kan leva upp till de roller dom får? Hjalmarsson i powerplay är ett skämt, men han får spela powerplay efter powerplay. Hjalmarsson är en bra spelare men i powerplay passar han inte
              Alvarez får nöta boxplay, han borde absolut få mer tid i powerplay.
              Mursak måste Rönnberg dra i örat hårt, till Mursak lär sig att han ska skjuta mycket mycket mer.
              Sedan måste spelarna komma ifrån att passa runt pucken heka tiden i powerplay, det måste komma mycket mer avslut under 2 minuters powerplay, inte som nu 1 eller 2 skott på mål.
              Är riktigt trött på att både spelare och Rönnberg talar om hela tiden att dom vet precis vad man ska göra på isen. Vi tror på oss själva, vi kanbslå alla lag, vi har presterat bra förut. Massa bra saker sägs, menballt toms snack är jag trött på att höra nu. Sluta babbla så mycket strunt. Börjs prestera på isen nu. Inte om 10 matcher. Trenden måste vändas nu.
              Och in med en målskytt innan värvningsfönstret är stängt.

               Kommentar avatar
               Christoffer, 1 månad sedanSvara

               Frölunda har i nuläget exakt samma poängsnitt (1.77 poäng per match) som man hade när man vann 18/19. Bara något att tänka på. (Sen kan man såklart inte fortsätta denna trend som varit 2021).

               Kommentar avatar
               X, 1 månad sedanSvara

               Håller med dig Conta, men kan inte säga att det är USELT innan säsongen är över. Om målet är att vinna SM-guld så gäller det att a) säkra plats i sluspelet b) toppa formen och spela som bäst när det verkligen gäller. Jag tycker också 2021 har varit ganska ”uselt”, men i relation till målet att vinna SM-guld behöver det inte betyda så mycket. Det är det som gör SHL en smula trist....det är mycket av en transportsträcka mot ett slutspel och placering i grundserien betyder inte jättemycket. Visst är det bra med hemmaplansfördel, men inget som säger att det är enklare/bättre att möta lag 7-10 i en kvart än t ex lag 4.

             • Kommentar avatar
              Conta, 1 månad sedanSvara

              Poängsnitten är mycket tack vare vinsterna i början av säsongen.
              Då spelade Frölunda mycket roligare hockey med, snabbt ur egen zon med pasdning till forwards i fart.
              41% förluster är oacceptabelt högt om man har ambitionen att vara ett topplag.

               Kommentar avatar
               Christoffer, 1 månad sedanSvara

               Och att poängsnittet blev 1.77 18/19 var för att man vann mycket efter CHL finalen. Efter 37 matcher 18/19 så hade man ett poängsnitt på 1.68. dvs Frölunda har spelat bättre denna säsong än man gjorde 18/19 då man vann guld.

               Kommentar avatar
               Christoffer, 1 månad sedanSvara

               (Med det sagt så hade man ett poängsnitt på 1.76 efter 37 matcher förra säsongen, och vi vet ju hur det gick).

             • Kommentar avatar
              Mattias, 1 månad sedanSvara

              Lite oroande vi inte lyckats utveckla våra forwards de senaste två säsongerna. Ingen tar kliv framåt.
              Inte sedan Fagemo vid senaste guldet.
              Jämför med ex Simon Ryfors i Rögle

              • Kommentar avatar
               Conta , 1 månad sedanSvara

               För mig är ett några högre poäng snitt denna säsongen en klen tröst.
               Förlora 41% av matcherna är underbetyg.


               Lämna en kommentar