Rakapuckar.com bild

"Jag vill gärna se Eklund som center"


► På torsdag tar förbundskaptenen Tomas Montén ut sin ”bruttotrupp” till junior-VM.
► Stjärnparad med Lafrenière och Kakko? Sveriges chanser? Ska Karl Henriksson verkligen centra firma Raymond & Holtz eller är det William Eklunds plats?
► Jag snackade JVM med Aftonbladets Hans Abrahamsson – som för första gången sedan 10/11 följer turneringen hemifrån. 

Rakapuckar.com bild

BASFAKTA FÖR DEN som missat:

## Junior-VM 2020/2021 spelas i Edmonton, Kanada, och avgörs i en bubbla enligt NHL-slutspelsmodell.

## Sveriges trupp samlas i Sundsvall och går där in i ett slags karantänsliv innan spelare och ledare tillåts resa till och in i Kanada. Ingen spelare som inte varit med i karantänen får delta i JVM. 

## Därför tar Tomas Montén på torsdag (13.00) ut en extra stor trupp så att han har ”reserver” på plats skulle någon eller några av lirarna covid-testa positivt. Kanske 30, 32 man. Truppen till JVM får i år vara extra stor, tre målvakter 22 utespelare.

William Eklund eller Karl Henriksson som center med Lucas Raymond och Alexander Holtz? Jag snackade med Aftonbladets Hans Abrahamsson om detta och en del annat JVM-relaterat. Foto: HOCKEYNEWS.SE (youtube) & AFTONBLADET


Finns det risk att JVM inte blir av? Ja, farhågor har rests efter att Kanada tvingats pausa sitt stora uttagningsläger i två veckor sedan två spelare visat sig bära på coronasmittan.

– Helt trygg kan man inte vara, jag känner en osäkerhet. Tipset är att JVM spelas, men jag är långt ifrån säker, säger Hans Abrahamsson, Aftonbladets hockeyreporter och -krönikör som inte missat ett JVM på plats sedan 2010/2011.

Rakapuckar.com bild

I vinter sköter han skrivandet på hemmaplan. En pandemi kom emellan:

– Halva grejen är ju inramningen där borta, den är häftig. Vi valde att inte åka, och jag kan köpa det. Med alla tekniska hjälpmedel så kommer det att gå att göra ett bra JVM så här också.   

** Sveriges chanser?
– Tråkigt svar, kanske, men det är fem lag som alltid har chans, Kanada, USA, Ryssland, Sverige och Finland. Sverige har inte sämre chans än vanligt, i värsta fall åka ut i kvarten, i bästa fall gå hela vägen. Det gynnar kanske inte Sverige att alla NHL-spelare troligtvis kan vara med, å andra sidan har vi en fördel som får med våra.

De tre superbackarna Philip Broberg (Skellefteå/Edmonton), Victor Söderström (AIK/Arizona) och Tobias Björnfot (Djurgården/Los Angeles) bör alla kunna delta – om nu inte Söderströms skada ställer till det.

Kanada har med profiler som Kirby Dach och Quinton Byfield, vi som älskar JVM hoppas förstås att New York Rangers släpper Alexis Lafrenière (Kanada) och Kaapo Kakko (Finland). Och kanske att New Jersey låter Jack Hughes (USA) komma loss.

Man ju i alla fall drömma. Eller?

– Det tycker jag. Svårt att se vad klubbarna har att förlora på det, säger Hans Abrahamsson.

Rakapuckar.com bild

Mycket hänger på när NHL kommer igång, fortsatta förhandlingar mellan ligan och spelarfacket (NHLPA), ju senare start desto större chans att JVM blir en snudd på fullständig stjärnparad.

Intressant vad gäller Sveriges lag:

Karl Henriksson var magnifik center i kedjan med Lucas Raymond och Alexander Holtz när Sverige vann U18-VM 2019, det har länge känts givet att den kedjan ska leda Sverige i Edmonton.

Men så bra som William Eklund och Alexander Holtz fungerat tillsammans i Djurgården, givet att Frölunda inte velat spela Henriksson och Raymond ihop, med tanke på att Eklund lirat en hel del center tidigare  … mm, kanske har förbundskaptenen Tomas Montén fått en del att fundera på.

Abrahamsson:

–  Jag vill gärna se Eklund som center.  Det är ju forwardssidan, framför allt centersidan, som är ett stort frågetecken. Men får man in William, då känns det som ett jäkla lyft. Jag har ju hela tiden varit inne på att Henriksson ska spela med Raymond och Holtz, men … nu blir jag allt mer lockad att testa Eklund och så köra Henriksson som andrecenter, kanske ihop med Heineman och … kanske Olausson nu då.

Heineman är Leksands Emil, Olausson heter Oskar i förnamn, han är den Tranåsfostrade 18-åringen som gått så bra med HV71 på slutet, som inte tidigare spelat med äldsta juniorlandslaget (uttagen till Malmömatcherna som aldrig blev av) men hux flux känns given i Monténs trupp.

Rakapuckar.com bild

Eklund och Henriksson, oavsett vem som spelar var, ger det svenska laget två starka toppcentrar. Arvid Costmar (LHC), Albin Sundsvik (Skellefteå), kanske Frölundas Theodor Niederbach, där har ni nog de andra.

Målvakterna som ska bära är Hugo Alnefelt, HV71, och Jesper Wallstedt, Luleå, sannolikt med Calle Clang (Rögle/Kristianstad) som trea.

Backsidan är urstark, utöver Broberg, Björnfot och Söderström (låt oss räkna in dem till dess att annat sägs) har ni Albert Johansson i Färjestad, Helge Grans i Malmö, William Wallinder i Modo, och … tja, vem vet – kanske har Frölundas Simon Edvinsson gjort nog för att nypa en plats. I alla fall är han nog med i den stora torsdagstruppen och får leva lite karantänsliv.

Gustav Berglund, på lån från Frölunda till Västerås, bör ha bra chans att nämnas på torsdag.

Framåt finns bland annat 2x Simon, Holmström och Robertsson, Noel Gunler, Zion Nybeck, Albin Grewe, och här ska förstås Frölundabjässen Elmer Söderblom in bara den där foten snart tillåter hockeyträning.

Torsdag får vi i alla fall ta del av Tomas Monténs tankar i grova drag. Sedan kommer nästa steg, att banta truppen. Men det blir då, det …

Skrällar på torsdag? Mm, kanske. Hans Abrahamsson med två tänkbara namn:

Oskar Kvist (Brynäs) och Jesper Kandergård (Leksand).

Rakapuckar.com bild

***

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Vill ni höra mer av Hans Abrahamssons tankar om JVM och annat, då lyssnar ni förstås på podden ”Hockeystudion” där ”Abris och Tomas Ros alltid har gott snack.

Länken finns här.


***

Preliminärt samlas juniorkronorna i Sundsvall sjunde december och flyger till Kanada den 13:e, nästan två veckor innan JVM börjar. Inget är sig riktigt likt detta coronaår. Spelprogrammet för JVM hittar ni via den här länken, Sveriges gruppspelsmatcher är dessa:

26/12: Tjeckien
28/12: Österrike
30/12: Ryssland
31/12: USA

Rakapuckar.com bild

***

SVT och Viaplay (visas linjärt i TV6/TV10) delar på sändningsrättigheterna av junior-VM. SVT har reportern Marie Lehmann på plats, Viaplay har Erica Carlsson, men sändningarna sköts i övrigt från Sverige.  

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
3 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Christoffer , 1 månad sedanSvara

  Personligen hade jag nog testat att splitta Holtz och Raymond.
  Henriksson som center för Raymond och Eklund som center/vinge för Holtz.
  Även med en "superkedja" av Eklund, Holtz och Raymond så kommer inte Sverige kunna mäta sig mot andra nationers superkedjor, tror Sverige bör sprida ut talangen lite.

  • Kommentar avatar
   Jonny Andersson, 1 månad sedanSvara

   Får en magkänsla att om någon vecka kommer beslutet att det inte blir något JVM.

    Kommentar avatar
    Cj, 1 månad sedanSvara

    Inställt J-Vm får vi hoppas på i alla fall för Frölundas skull.

  • Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

   Är det inte dags att byta ut monten snart?

    Kommentar avatar
    Christoffer, 1 månad sedanSvara

    Han har sagt att han skall sluta. Jag tror han har kontrakt nästa JVM också, men har sagt att han inte kommer fortsätta efter det.


  Lämna en kommentar