"I vissa matcher har han varit helt outstanding"


► Han sitter gärna på läktaren under träningarna, Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.
► Tar en aktiv del i det dagliga jobbet. Ger feedback till Roger Rönnberg och tränarstaben.
► Men vad tycker Sjöström om sitt lagbygge tolv matcher in på SHL-säsongen? Om vem säger han:
► – I vissa matcher har han verkligen varit helt outstanding.

Rakapuckar.com bild

En vanlig förmiddag för Fredrik Sjöström. Han håller koll på Frölundas träning sittande högt upp på Frölundaborgs läktare.


SÅ SOM BILDEN OVAN visar, så är det ofta. Fredrik Sjöström högt upp på Frölundaborgs läktare, ivrigt studerande en av Frölundas många träningar.

De gånger jag önskar prata med honom brukar jag lite lagom försynt fråga om det är okej att jag stör. Sjöström sitter liksom inte med benen på stolsraden framför, lagom förstrött fingrande på telefonen. Han ser fokuserad ut. Intresserad. Av vad som är ännu en träningsdag för Joel Lundqvist & Co.

Sjöström förklarar:

– En del i jobbet är givetvis att jobba med laget för nästa säsong, men samtidigt har vi ansvar för den här säsongen, vara med och stötta coacherna, komma med inspel kolla … tränar vi rätt, gör vi rätt saker?

Med ”vi” syftar Sjöström på assisterande sportchefen Björn Liljander, kanske även fler i organisationen, men just här och nu är det sportchefen, killen med det yttersta ansvaret, som det handlar om.

Rakapuckar.com bild

Sjöström tar en aktiv del i det dagliga, utöver X antal scoutingresor under veckorna, sådana som handlar om nästa säsong, eller kanske till och med nästnästa.

– Jag försöker se en till tre träningar i veckan. Kan vara att jag följer vissa spelare … hur jobbar de dag till dag? Kanske en spelare som har det tufft … gör han rätt saker? Vi vill träna bra, ha en bra verksamhet, inte så att jag är inne och petar i allt,  det är inte meningen, men jag försöker bidra och komma med konstruktiv kritik (till Roger Rönnberg och tränarteamet) … den och den övningen, gör vi den rätt? Och så vidare. 

Inga vattentäta skott mellan sportchefer och tränare, alltså. En rätt tajt grupp, upplever jag. En där arbetsuppgifterna förstås är olika, lik förbaskat tangerande varandra.

Sjöström kan, får och ska ha åsikter om träningar.

Rönnberg kan, får och ska ha åsikter om värvningar.

Men var och en har yttersta ansvaret för sin grej, så att säga.

Tolv omgångar in på SHL-säsongen är det intressant att plocka Sjöströms hjärna på tankar.

Han säger:

– Lite upp och ner i början, svag start i CHL, svag start i SHL, men jag tycker vi hämtat oss bra sedan dess. Bevisligen poängmässigt, men även mer och mer i spelet börjar sitta. Vi tycker nog allihop att vi har en bit kvar, men så brukar det vara varje år. Det är nog bra om inte allt stämmer för tidigt också. Jobbet finns där, alla jobbar hårt, det är ett sådant lag vi vill vara. Vi är en bra bit på väg.

Rakapuckar.com bild

** Nöjd med det bygge du satte ihop?
– Ja, men … det tycker jag väl. Vi hade några kännbara tapp, de nya spelarna vi tagit in känner vi har fungerat bra, allt från (Niklas) Rubin i kassen till ”Teddan” (Theodor Lennström) och (Karl) Stollery som fått bra starter i föreningen. Och vi har en stark forwardsbesättning; de matcher där vi spelat bra, då har vi haft fyra ”lines” som kan pumpa, pumpa – då är vi ett jobbigt lag att möta.

** Det som ska vara segervapnet i vinter? Fyra pumpande kedjor?
– Det hoppas vi på … haha.

Så här års i fjol satt Sjöström och filade på förstärkningar till den här säsongen. Under vintern blev det klart med några, en del dröjde till senare.

** Med knappt en fjärdedel av SHL 2019/2020 spelad, någon av dina värvningar som du är extra nöjd med, Fredrik?
– Jag tycker en sådan som ”Teddan” har visat vilken skicklig spelare han är. I vissa matcher har han verkligen varit helt outstanding. Och jag tror han har ännu mer i sig. Det har varit lite smågrejor, småskador, som stört, men han har en ruggig potential.

Theodor Lennströms senaste skada ska inte vara allvarlig, fullt tänkbart att han spelar igen mot Djurgården på torsdag. En match den AIK-fostrade backen nog hade spelat om så bägge benen varit brutna …

** Dum fråga, kanske – men är det någon av de nya du inte är nöjd med?
– Nja, jag tycker generellt att alla ändå gjort det bra. Klart det finns individer som själva känner att de vill ta det … men det har inte gått jättemånga matcher än. Vi har tålamod, vet från andra år att det tar tid, för någon går det snabbt, för någon tar det ända till jul. Det såg vi inte minst på Rhett (Rakhshani) förra året, det var någonstans kring jul när det lyfte för honom.

** Chay Genoway ett annat exempel?
– Absolut. Vi känner att det tålamodet måste vi ha. En sådan som (Nicklas) Lasu, i de senaste matcherna har han verkligen börjat spela på den nivå han kan, nu börjar det kugga i.

Rakapuckar.com bild

Och så vill Fredrik Sjöström gärna hylla en veteran, en annan som varit i Finland och vänt: Patrik Carlsson.

– Han har startat säsongen på ett makalöst sätt, bra i match efter match, jättekul att se.

En annan snackis är de unga. Vad händer om en sådan som Jacob Peterson, 20, inte få nog med speltid? Utlån längre fram?

– Vi följer situationen, men nu spelar han ju här. Så länge han är inne och får regelbunden speltid, så länge vi känner att det fungerar … om inte, då får vi följa det noggrant och se. All respekt för att en ung kille ska lyckas måste han självklart spela, säger Sjöström.

Om Lucas Raymond, 17:

– Jag tycker han gjort det bra. Framför allt många av de här tråkiga sakerna, spelet utan puck, jobba i systemet, han har anammat sättet vi vill spela. Han lyssnar, är noggrann, vill verkligen lära. För att bli en fullfjädrad SHL-spelare måste man kunna göra de sakerna. Det finns mer offensivt, det vet vi, men det kan ta en tid innan det lossnar. J20? Det får vi se, det är en bedömning dag för dag, vecka till vecka. Det kan vara jättebra, han får fler ”pucktoucher” där, det är hela tiden en bedömning.

Parallellt med att följa dagens Frölunda är Fredrik Sjöström och Björn Liljander mitt uppe i jobbet med att bygga laget för säsongen 2020/2021.

Joel Lundqvist har redan förlängt, Sjöström säger så här om jobbet med att få fler att krita på:

– Vi jobbar på fram till jul.

Klicka upp bilden till höger så ser ni inringade de spelare vars kontrakt går ut. Sjöström har inget nytt att komma med vad gäller superstjärnan Ryan Lasch (här handlar det ju mest om en sak: vad vill Lasch själv?) men säger om det är något på gång snart:

– Det kan det vara. Man ska aldrig säga aldrig.

Följt av ett brett leende.

Snart ser vi kanske vad det betydde.

Rakapuckar.com bild

***

Snabba tankar från mig om spelarna med utgående kontrakt.

Viktor Ekbom – honom vill Frölunda säkert behålla, den här räknar jag som given. Kanske på G?

Brandon Gormley – skadedrabbad, vill Frölunda, vill Gormley, finns bättre för samma peng? Mer tveksam här.

David Printz – fantastiskt bra sett till ålder och lönekuvert, men jag tror nog det här är sista säsongen.

Karl Stollery – för tidigt att säga än. 

Ryan Lasch – kommer ha lukrativa utlandsanbud, vad han och familjen vill, vad han sätter värde på, det avgör. Tveksamt om Lasch är KHL-intresserad, fast kanske om det är Jokerit, i frun Jasmins hemland Finland? Att Frölunda vill förlänga är självklart, men man går knappast med i ett lönerejs.

Joel Mustonen – beror nog helt på hur laget ser ut i övrigt, hur konkurrensen är.

Jacob Peterson – tror Dallas Stars tänker sig Peterson ännu en säsong i Europa. Med centerbredden som den är i Frölunda även kommande vinter, är det verkligen i Göteborg som skaraborgaren ska vara då? Jag undrar, jag.

Rhett Rakhshani – tycks trivas bra i Göteborg, kanske kan han och kompisen Lasch vilja fortsätta tillsammans? Efter en jobbig start förra säsongen gör han allt mer skäl för en hög lön.  

Vad gäller Jacob Moverare och Samuel Fagemo är båda utlånade av Los Angeles Kings och lämnar Frölunda efter säsongen. 

***

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

***

Klart nu när Frölunda och Färjestad möts i CHL.
I Karlstad – 12/11, 18.00.
I Göteborg (Frölundaborg) – 19/11, 18.00.
På fredag släpps biljetterna till hemmamatchen, uppger Frölunda.

Rakapuckar.com bild

***

Precis som Theodor Lennström så är Brandon Gormley tänkbar till spel redan torsdag mot Djurgården. Onsdagens träning kan bli avgörande test för båda.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
14 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Conta, 1 år sedanSvara

  Kul läsning Leman, har sett fram emot denna pratstunden med Sjöström.
  Kanske en framtida Leman möter Sjöström med kommer.?
  Jag tror Sjöström har hittat en back till Frölunda, därav leendet från Sjöström.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Kul att du gillar, Conta! Men ... en back, du menar en till nästa säsong då? Eller tror du att någon av de åtta är på väg bort?

   Kommentar avatar
   Conta, 1 år sedanSvara

   Ja med tanke på Gormley ofta skadad och Bergman fortfarande är lite vilsen. Så 2 backar där som känns som osäkra kort i dagsläget. Gormley har hög kapacitet med skadorna oroar. Bergman svårbedömd.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Som jag var inne på nedan, skulle Gormley aldrig bli frisk, skulle han tvingas ersättas, DÅ är det förstås en annan sak. Eller OM Bergman lånas ut, så ... visst, i det läget öppnar det ju sig en lucka, men jag är tveksam, jag. Ser inte det hända, i alla fall inte just nu. Men vi är bara tolv matcher in, saker kan förändras. Men för tidigt spekulera i nu, känner jag.

 • Kommentar avatar
  Mats Emanuelsson, 1 år sedanSvara

  Mycket intressant läsning! Hatten av!
  Själv är jag fortfarande lite tveksam när det gäller Stollery. Ser inte riktigt potentialen men har ju haft fel förr...
  Mitt tips är ändå att det kommer in en toppback till vintern. Tror de kommer ha ett stort tålamod med Stollery men misstänker utlåning av Bergman.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Kul att den uppskattades. :) Ja, om du tänker dig en back bort, då är jag mer med på en in, absolut. Sedan ser jag kanske inte det ändå, men här kan det ju vara jag som är fel ute. Däremot, skulle Gormleys kropp aldrig bli riktigt hel så, men det är då, det.

   Kommentar avatar
   Peter B, 1 år sedanSvara

   Jag måste fråga dig, och andra egentligen, vad har ni för förväntningar på Stollery? Känns som att många fortfarande helt felaktigt förväntar sig en ny Genoway. Han spelar stabilt och äter ca 20 min/match. Det är ungefär vad man ska förvänta sig av honom känns det som baserat på hans tidigare siffror. Känns som han får oförtjänt mycket skit här mycket pga helt snedvridna förväntningar.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, någon Genoway har det ju aldrig varit tal om. Lennström är mer den spelaren. Stollery ska vara stadig, få misstag, en pjäs att lita på, kunna logga många minuter. Allt bättre, kan mer, skulle växa med än större roll, tycker/tror jag.

   Kommentar avatar
   Peter B, 1 år sedanSvara

   Leman: Bara för att klargöra så var det mer riktat till andra, din syn på Stollery har varit ganska nykter hela tiden. Såg dock ut att vara riktat till dig men inlägget bara lade sig där. Självklart kan han säkert göra det han redan gör nu ännu bättre, vi är ju väldigt tidigt in i säsongen men det mesta av det du säger gör han redan. Tror han spelar mest av Frölundas backar varje match (kollade snabbt upp senaste fyra SHL-matcherna. Enda backen över 20 min i alla fyra), är stabil, få misstag. Tro mig, det kunde sett värre ut, tycker han kommit in bra snabbt. Min känsla är iaf att många är "besvikna" på honom för de förväntade sig något mer flashigt. Många såg honom som Genoways ersättare vilket är helt felaktigt. Självklart kommer han säkert att växa under säsongen men det är viktigt att vi förväntar oss rätt saker från honom, annars kommer det bara vara massa onödig besvikelse och frustration.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag förstod. Lugnt. :) Bara förtydligade lite. Du har klok syn på det hela.

   Kommentar avatar
   Mats Emanuelsson, 1 år sedanSvara

   Nej, jag förväntade mig inte en ny Genoway. Tycker inte heller Stollery är någon flopp. Inte alls! Men jag ser inte potentialen som du gör. Visst är han stabil men jag ser inte att han blir mer än så. Vet inte vad han har för lön men utgår från att han är en av de bäst betalda och då önskar jag mer än vad jag ser. Vi tycker olika helt enkelt och jag hoppas du är den av oss som får rätt...

   Kommentar avatar
   Philip Glucksman, 1 år sedanSvara

   Stollery har bäst Corsi av Frölundas backar hittills bara så ni vet.

 • Kommentar avatar
  Peter B, 1 år sedanSvara

  Back? Ska vi ha 9 backar? Båda skadade är ju typ på g tillbaka och man kan faktiskt spela 6 backar en tid utan några som helst problem. Många backar föredrar att spela 6 st.
  Frölunda behöver ingen värvning alls just nu.
  Däremot håller jag med om en "Leman möter" med Sjöström, vore kul.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Kanske får till ett möte där vid tillfälle. :) Lägger den i pipelinen. :)

 • Kommentar avatar
  Rune, 1 år sedanSvara

  Tolkade jag fel att han log när du frågade om något var på gång med Lasch? Han kanske kritar på snart?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Inte just Lasch. Förlängning i allmänhet.

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 1 år sedanSvara

  Skön plats han sitter på FS för att kunna överbrygga i lugnan ro över sitt lag i det tysta just där för stunden.

  • Kommentar avatar
   Jontebas, 1 år sedanSvara

   Hörde i Sanny och Svenssons podd att Frölunda inte har backtränare eller forwardstränare. Istället är Näslund ansvarig för spel utan puck, Stråle för spel med puck. Tycker detta kan vara nämnvärt i nån artikel. Hade inte en aning om det.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Jag känner väl att det där blir rätt mycket en lek med ord. De har ansvar för backar resp forwards, men också def/off, och alla fem försvarar resp anfaller.

  • Kommentar avatar
   Nolte, 1 år sedanSvara

   Vet du eller skulle du vid nästa tillfälle kunna fråga Sjöström om det funnits något tillfälle då han kommit till Roger och sagt ”Roger jag har en spelare här som vi borde ta in” varpå Roger varit av helt annan åsikt? Är nödvändigtvis inte ute efter något namn utan mer om det kan se ut så ibland, och hur slutar det i dom fallen? Sen är jag inne på samma spår som dig gällande kontraktsförlängningarna. Gormley ÄR bra när han spelar, ibland mycket bra, men som sagt skador tillhör yrket och han är skadad lite för ofta tyvärr.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Bär med mig den. ;)

    Kommentar avatar
    Rallyclay, 1 år sedanSvara

    Mycket intressant frågeställning Nolte. / Claes

  • Kommentar avatar
   Rallyclay, 1 år sedanSvara

   Just denna typen av läsning är det jag gillar med dig Leman. Visst är det kul med inför och efter matcher men det är ju detta man vill läsa om.
   Alltid intressant hur man tänker i Frölunda med spelare och organisation, hur man tänker om närområdets hockey ( vilket inte håller någon större klass) och hur man vill utveckla sig. Bra jobbat! / Claes

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Glad för fina ord. Tack. :)

  • Kommentar avatar
   Molly, 1 år sedanSvara

   Ingen av stjärnorna återvänder inför nästa säsong?
   Loui,Ståhlberg,Petterson kanske Lauritzen

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Loui är ett kapitel för sig själv, två och ett halvt år kvar på megakontrakt med Canucks, får ej spela. Trejdas knappast? Vill han köpa ut sig?KHL? NLA, sitta lugnt och håva in pengar? Lauridsens kontrakt går ut, Viktor Stålberg och Fredrik Petterssons kontrakt till 2021.

  • Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   Gillar skarpt dessa intervjuer Herr Leman. Sen vill jag berömma Fredrik för sina värvningar. Vi var många som gjorde narr av honom och ledningen med snack som kvartssamtal och annat. Jag har full respekt för jobbet Fredrik, grauers och gänget gör. Vi har ett grymt lag, vi har bra ekonomi och det känns som klubben är i harmoni. Mycket bra saker görs. Nämnde grauersi en annan text att jag gillar att vi inte slösar pengar på allt och alla och där får han ge sig själv en klapp på axeln.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Kul att du gillar. :)

  • Kommentar avatar
   Conta , 1 år sedanSvara

   Ja vem vill tillbaka till värvningshusterien som rådde efter Gulden 2003 och 2005..? Då värvades det hej vilt och mycket dyrt. Spelare kom hit med feta löner och gled omkring på en skridsko.
   Nä tur man har koll på ekonomin nuförtiden.

   • Kommentar avatar
    CJ, 1 år sedanSvara

    Några av följande spelare borde vara av stort intresse inför nästa säsong Blidh Grundström, Carl Klingberg.
    Bra ersättare för Fagemo Mustonen och ev. Ståhlberg

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Anton Blidh har kontrakt med Boston till 2021, Calle Grundström – även om han skulle harva i AHL hela säsongen – tror jag nog har lite mer tålamod än att komma hem redan i sommar. Calle Klingberg har kontrakt i Schweiz till 2021.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     * han har

   • Kommentar avatar
    Lars Redfors, 1 år sedanSvara

    Vad då sista säsong i FHC för David Prinz? Förvisso har Joel L bara förlängt med ett år men DP är så här långt i säsongen klart jämnförbar med den övriga backbesättningen. Så seniorerna "are stil strong going"!

    • Kommentar avatar
     E23 , 1 år sedanSvara

     Ekbom och Lauridsen (nej, jag ger mig inte) i backpar nästa säsong. Stackars sarger.

      Kommentar avatar
      Johan, 1 år sedanSvara

      Ja tack till Lauridsen nästa säsong om möjligt. Då kanske man kan passa på att sno åt sig lillebror Lauridsen som gjort en riktigt stark säsongsinledning med HV


    Lämna en kommentar