"Alla positiva ord man kan sätta på en människa kan man sätta på Joel"


► Ni vet det mesta om Joel Lundqvist redan.
► Ni har har läst (eller hört) vad han tycker om karriären, om det här med tusen tävlingsmatcher i Frölunda.
► Ni har tagit del av mina tankar.
► Men – vad tycker Ryan Lasch, Roger Rönnberg, Christian Olsson, Anders Grönlund, Torgny Bendelin och Stefan Larsson?
► Hyllningar och intressanta ord här.

Rakapuckar.com bild

En kapten i centrum. Torsdag kväll hyllas Joel Lundqvist för sina +1000 matcher i Frölundas tröja. Foto (bilden längst ner till vänster): MATHIAS PELKONEN 


18.55 TORSDAG KVÄLL, i samband med Frölundas match mot Brynäs, ska kaptenen Joel Lundqvist hyllas.

Ingen kan väl (?) ha missat detta.

Ni läste säkert vad Joel själv sa i går, om det här med att stå i centrum:

– Nej, ibland kan jag tycka sådana saker är jobbigt. Men den här situationen vill jag gärna zooma ut och ta in, den är unik i den här klubben, inte vanlig i Sverige överhuvudtaget, så det är klart att jag vill för en gångs skull liksom ta åt mig personligen eftersom jag ofta har svårt att göra det.

Ni läste möjligen vad jag skrev inför match 1000, mina minnen av en ung Lundqvist och framåt:

”Medan Henrik (låt vara med initiala motgångar, skickad till Mölndal, draftad först i sjunde rundan) hade det lite lättare, var den snäppet större talangen, så fick Joel slita sig till saker och ting på ett annat sätt.
Han började med att krocka med
Juha Ikonen på träning just före SHL-starten, tog finländarens centerplats, medan stackas Ikonen aldrig kom tillbaka ordentligt (knä) så påbörjade Lundqvist sin ikoniska Frölundakarriär.
Dagis- och dragkedja, SM-guld, NHL-spel, hem till Frölunda som kapten, ledare … tja, klubbens identitet, helt enkelt.
Inne på elfte säsongen som kapten. 
Tre CHL-titlar och två SM-guld under den tiden (två SM-guld som ”ung”).
Säg Frölunda ute i Sverige och folk tänker Joel Lundqvist.
Bättre eftermäle är svårt att få.”

Rakapuckar.com bild

Inför hyllningskvällen talade jag med ett antal hockeyprofiler, bad dem snacka fritt ur hjärtat, ge mig sina åsikter om Joel Lundqvist, dennes karriär och egenskaper.

Ni får det här, rakt upp och ner.


## Ryan Lasch, forward, Frölunda
– Hans ”track record”, hans meriter, vad han gör för den här för klubben, det är ”untouchable.” En ikon, vill jag säga, och jag kan inte säga någon annan i Europa som spelat för en klubb så länge, vunnit så många titlar, och VM … det talar för sig själv,. vilken typ av person han är, vilken ledare han är.

– Det är lite kul, han höjer inte rösten så mycket som folk tror. Före matcherna, visst, han har sitt snack, men det är mer hur han leder via exempel, han kommer till jobbet varje dag, han må vara tyst ibland, men man ser hur hårt han han jobbar. Han tar inte en enda dag ledigt.   

Rakapuckar.com bild

 

## Roger Rönnberg, tränare, Frölunda
– Oj. Det är absolut en av de bästa människor jag har coachat, nummer 1 i allt man lägger in i vilka mänskliga egenskaper du behöver för att vara ishockeyspelare. Det är tungt att vara hockeyspelare; Joel har en enorm karaktär som jag har pratat om så många gånger, så … det är det första, att han gör allt, allt, allt för att laget ska lyckas, för att han vill vinna. Han är en lagidrottare. På det sättet blir han också den perfekta ledaren i ett lag för att … han är beredd att individuellt acceptera att gå igenom svårigheter för att laget ska lyckas. 

– En av de sakerna där jag är imponerad med honom, det är … hans största egenskap som hockeyspelare, det är knappast hans skridskoåkning, och jag kom hit för snart åtta år sedan med en spelfilosofi där vi ska åka i maxfart hela tiden, och det borde inte passa honom. Trots det, så ser han nyttan av att vi behöver göra en förändring och en kursändring för laget. Trots att det inte riktigt passar honom själv.

– Han hade ganska tunga första två år sedan jag kom hit att hitta sitt eget spel, men trots det som ledare för laget så satte inte han sig på tvären. En spelare med sämre karaktär där hade ju kunnat göra myteri mot en tränare. Det finns många sådana exempel ute i hockeyvärlden. Så … hans obrutna stöd för omläggningen av spelfilosofin, träningsfilosofin, det är det som gjort att vi kunnat nå framgång.   

En lycklig kapten efter CHL-guldet förra säsongen. Foto: TOMMY HOLL


Christian Olsson, Radiosporten
– Jag har säkert intervjuat Joel hundra gånger, och varje gång jag stått och hört mig själv ställa frågorna, så har jag tittat på honom, och då har jag tänkt att: ”Nu ska han slå mig.” Han ser så jäkla arg ut. Han är så otroligt inne inne i det han gör, och då tänker jag att han tar ju med sig det har han ute på planen, även in i intervjun.

– Något slags högpresterande vilja att triumfera. Tror jag. Jag gissar att det är därför han hållit på så länge, han ska ”banne mig visa att det går”, och så ska han göra den tusen gånger. 
 

Rakapuckar.com bild


– Jag tror också att han är den främste uttolkaren av den här ångesten som idrottare har, man vill så gärna vinna, men man är också rädd för att förlora. Så ska man utsätta sig för det gång på gång; jag är helt säkert på att han lider som fan när han spelar match, det är därför han är så glad när han vinner.

 

Anders Grönlund, back, Frölunda
– Alla positiva ord man kan sätta på en människa kan man sätta på Joel.  Framför allt det som man slås av varje dag är hans vinnarskalle. Varje detalj. Jag vet hans kedjekamrater, de kan inte ta ledigt en dag. Han är på dem varje dag att det ska vara en viss standard, han sätter det på hela laget. En styrka med vårt lag, oavsett om det är en träning i oktober eller slutspel, så sätter han krav som hela föreningen står för. Vinnarskallen, och samtidigt kunna få alla att dra åt samma håll.

– Det är vid motgångar man verkligen ser vilka som betyder mest, och där tycker jag han går i bräschen. 

 

Torgny Bendelin, tränarprofil
– Jag tränade ju Leksand två säsonger, 1996–1998, sedan blev jag kvar ett år och tog juniorerna, J18.  De killarna var födda -82. Sedan spelade vi semifinal, då mötte vi Frölunda. Då var bröderna Lundqvist med, båda två. Vi lyckades slå dem i overtime. Det var som finalen. Sedan mötte vi Modo och slog dem också.

– Alla positiva grejor med honom, det vet alla, jag vill säga något annat: Jag följer Frölunda väldigt noga, speciellt i CHL, för jag tycker det är jätteintressant, och det jag är grymt imponerad av, det är hans analysförmåga. Alltså,  direkt i pausen sätter man en mick under näsan på honom och han är klockren i sina analyser, vad Frölunda gjort bra, vad Frölunda måste göra bättre, eller vad de måste ändra på. Det är varenda gång.

– Man hör så många spelare, du vet hur det är, man slänger sig med en massa klyschor … men hans analyser … det är fantastiskt, alltså. För mig är han unik där.   
 

Rakapuckar.com bild


## Stefan Larsson, backlegendar med tröjan i taket, nu i Frölundas organisation:
– Jag såg när han körde över Ikonen … haha. Han kommer hit varje dag, jobbar stenhårt, svårt för någon annan att smyga undan. Det är det största med honom, att han alltid leder laget, alltid. Han går i bräschen, på isen, utanför isen. Svårt att säga så mycket, han har det mesta. Svårt att axla den manteln när han lägger av.

– Man såg på träningarna hur mycket han ville. Han var inte världens bästa hockeyspelare, men han ha visat att med en jävla vilja, ett jävla ledarskap, så kan man ta sig hela vägen till de bästa.

***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
20 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Sandra, 4 månader sedanSvara

  Jag minns en match, 02/03, när tre motståndarspelare passade pucken mellan varandra bakom eget mål. Joel stod mitt i anfallszon, de kom inte förbi. Hade så gärna sett det igen om jag bara mindes vilket lag det var de mötte!

  • Kommentar avatar
   Rallyclay , 4 månader sedanSvara

   Visst har det funnits stunder då jag har funderat på om det inte är dags att Joel kliver ner i hierarkin. Men då studsar han upp igen och leder laget. Så imponerad av den proffsigheten han visar. Visst har Frölunda haft tekniskt bättre spelare men nog är han den med störst Frölundahjärta? / Claes

   • Kommentar avatar
    Anna Agdestein , 4 månader sedanSvara

    Det finns bara en Joel, så roligt att se honom hyllas, så värdig allt.
    Tack för fin text!

     Kommentar avatar
     Manne , 4 månader sedanSvara

     Nej, två stycken. Julmusten också.

   • Kommentar avatar
    Anderstorp , 4 månader sedanSvara

    Vem glömmer inte lockut säsongen 04/05 i finalen första matchen när Frölunda blev utskåpade av FBK när Joel tog en fight med deras store Canada back vilket jag glömt namnet på och där efter vann resten av matcherna där Joel satte ner foten och visade vägen till guldet. Så djävla stort

     Kommentar avatar
     Hedda, 4 månader sedanSvara

     Sheldon Souray?

   • Kommentar avatar
    Anderstorp , 4 månader sedanSvara

    Vem glömmer inte lockut säsongen 04/05 i finalen första matchen när Frölunda blev utskåpade av FBK när Joel tog en fight med deras store Canada back vilket jag glömt namnet på och där efter vann resten av matcherna där Joel satte ner foten och visade vägen till guldet. Så djävla stort

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

     Sheldon Souray.

     Kommentar avatar
     VF, 4 månader sedanSvara

     Mmm, Souray var det. Minns det som igår. En härlig säsong.

   • Kommentar avatar
    Sothöna strikes back , 4 månader sedanSvara

    Chara.

    • Kommentar avatar
     Mikael, 4 månader sedanSvara

     Fantastiskt att läsa andra människors syn på Joel! Kan du inte kämpa för att få några fler? Jag får inte nog. :)

     • Kommentar avatar
      Sothöna strikes back , 4 månader sedanSvara

      Joel är ett föredöme på alla plan. Smart, tacklingarna, trafik framför mål, glöden, ärlig mm.
      Speciellt gillar jag att han aldrig gömmer sig i intervju efter intervju. Aldrig några bortförklaringar. Precis som broder Henrik.

      • Kommentar avatar
       Mackan, 4 månader sedanSvara

       Joel är en go gubbe!

       • Kommentar avatar
        Conta , 4 månader sedanSvara

        Joel är verkligen värd alla hyllningar.
        Joel är Frölunda. Verkligen Kaptenernas Kapten i Shl.

        • Kommentar avatar
         Lars, 4 månader sedanSvara

         Ett starkt minne var från en av finalmatcherna 2005 mot Färjestad (tror jag det var) eller om det var 2003. Någon kan säkert rätta mig. När han i en avblåsning blrjade micka (knuffa) på Chara. Å Chara med längre räckvidd bara viftade bort honom. Men han flög på igen som ett argt bi å gav f-n inte upp. Haha. Kämparanda redan då?

         • Kommentar avatar
          Lars, 4 månader sedanSvara

          Ett starkt minne var från en av finalmatcherna 2005 mot Färjestad (tror jag det var) eller om det var 2003. Någon kan säkert rätta mig. När han i en avblåsning blrjade micka (knuffa) på Chara. Å Chara med längre räckvidd bara viftade bort honom. Men han flög på igen som ett argt bi å gav f-n inte upp. Haha. Kämparanda redan då?

           Kommentar avatar
           Christer , 4 månader sedanSvara

           Det var 2005 och Sheldon Souray ifall jag inte minns fel

           Kommentar avatar
           Jan Westerberg , 4 månader sedanSvara

           Jo det stämmer Sheldon Soray var det

           Kommentar avatar
           Henrik Leman, 4 månader sedanSvara

           Jag skrev ju det högre upp. ;)

         • Kommentar avatar
          EDWARD 51, 4 månader sedanSvara

          *Har redan sagt mitt rörande Joel! Den som eventuellt har missat det och kanske är intresserad att läsa vad jag skrev, kan hitta det under inlägget: "På torsdag ska Joel klappa sig själv på axeln." ;)

           Kommentar avatar
           EDWARD 51, 4 månader sedanSvara

           * Och där jag satte mina "positiva ord" om honom...

         • Kommentar avatar
          Benny S , 4 månader sedanSvara

          Bara att bocka o buga!
          En bättre ledare är nog mycket, mycket svår att hitta.
          Inga diva-later, a la Zlatan, utan en ödmjuk men krävande ledare som givetvis kräver mest av sig själv. Lycka till i fortsättningen, hur den än ser ut om några år!

          • Kommentar avatar
           Totte, 4 månader sedanSvara

           Håller alla fingrar och tår att han fortsätter som ledare i båset den dagen grillorna åker in i garderoben. Där kommer han fortsätta göra en enorm nytta.

           • Kommentar avatar
            Svante, 4 månader sedanSvara

            En sak är Joel sämst på i truppen och det är att göra high five med de små innan och efter värmningen. Där finns lite att jobba med :)

             Kommentar avatar
             Totte, 4 månader sedanSvara

             Stavas ”Fokus”.

             Kommentar avatar
             Svante, 4 månader sedanSvara

             Jo visst. Men tror inte barnen förstår den biten varför en spelare bara går förbi

             Kommentar avatar
             Totte, 4 månader sedanSvara

             Bara att gå till sin egen barndom när man själv försökte få samma ”kontakt”. Förhoppningarna var betydligt större än förväntningarna. Varför skulle det vara annorlunda nu?

           • Kommentar avatar
            JonasG, 4 månader sedanSvara

            Intressant att man, ganska samstämmigt, konstaterar att Joel inte är bäst på någon av de tekniska aspekterna av ishockey. Det finns ju mycket att fundera över kring talang kontra motivation. Joel känns ju dessutom som en väldigt klok person, som Bendelin pratar om ovan.
            Man undrar ju lite hur Joel funderade när han bestämde sig för att komma hem till Sverige igen istället för att fortsätta jaga NHL drömmen på plats i Nordamerika.

            • Kommentar avatar
             Mogge, 4 månader sedanSvara

             Joel får ut det mesta ur sin kropp. Det är en talang det med.

             • Kommentar avatar
              Per, 4 månader sedanSvara

              När kommer inför-artikeln?:) Sitter ju på lunchen o bara väntar på dagens mest intressanta läsning!:)

              • Kommentar avatar
               Axel, 4 månader sedanSvara

               Säsongen 02/03 där Dagiskedjan och Joel styrning banad väg till ett SM.


               Lämna en kommentar