Hur mycket Joel lyfter avgör en del för Frölunda


► Joel Lundqvist är Frölundas störste – i alla fall vad gäller antalet spelade matcher.
► Men han är också ett av de stora frågetecknen inför säsongen.
► Jag listar några här.

Rakapuckar.com bild

En kapten på väg – mot vad då? Joel Lundqvist har lagt ner mycket tid och möda på att förbereda sig och göra en bättre säsong än förra vintern. Foto: TOMMY HOLL


NI SÅG KANSKE att Frölunda i går gick ut och reviderade sin spelarstatistik genom tiderna.

Nu gäller tävlingsmatcher, inget annat.

Joel Lundqvist (886) därmed nummer 1, inte längre Ronnie Sundin (870).

Jag fick känslan att allt inte stod rätt till redan när Joel – enligt Frölunda – passerade 800 matcher någon gång i början av 2017.

Jag fick det till 811, via eliteprospects.com.

— Det är ju bra om man vet att det är rätt, minns jag att Joel sa då.

Nu verkar det vara det. Gott så.

Joel Lundqvist meste frölundait, den störste också – kanske inte hos alla men många supportrar. Född kapten och ledare. Fantastisk tävlingsmänniska. Ger sitt lag identiteten, stoltheten. Kort sagt: Mr Frölunda.

Men, efter en 17/18-säsong som 36-åringen själv inte var nöjd med är frågan:

Ryan Lasch
Foto: TOMMY HOLL

Är Joel Lundqvist mer än så i vinter?

Är han den center som guidar storstjärnan Ryan Lasch till stordåd?

Lyckas han med mer offensivt än förra säsongen, gör han fler mål, inte minst när Lasch ständigt peggar upp i power play?

Orkar han samtidigt pumpa på i tacklingsspelet, vara den som driver laget, pekar ut riktningen?

Här finns ett frågetecken på förhand, speciellt som det inte dräller av klasscentrar i Frölunda.

Inget snack om att Joel Lundqvist fortfarande brinner för hockeyn, för Frölunda; han skippade VM för att få många sammanhängande träningsveckor under våren och försommaren, han gick ner på detaljnivå (skridskoslipning, åkyta) för att förändra och förbättra.

Rakapuckar.com bild

Glöden finns. Motivationen. Lusten. Viljan att lägga ner tid, energi, blod, svett och tårar.

Skaffade sig Joel Lundqvist nytt hockeyliv på det viset?

Är han ett snäpp vassare i vinter – eller behöver sportchefen Fredrik Sjöström om ett tag hitta en Jan Mursak 2.0?

På förhand är det en intressant fråga, det tror jag rätt många håller med om.

Jag tror det är alldeles för tidigt att leta svar efter X antal försäsongsmatcher; det är först nu som allvaret börjar, det är nu det verkligen gäller.

I min skalle finns fortfarande den här tanken, även om Joel ofta viftat bort den: 

Jag tror han skulle behöva träffa rätt med PP-avsluten, så som han gjorde guldsäsongen, sätta pucken några centimeter under ribban istället för över. Självförtroendet skulle följa med i spelet. Tror jag.

Nå, grymt spännande att följa utvecklingen, se om Joel får betalt för sin passion, sin starka vilja att hela tiden bli bättre.

Några andra heta spörsmål:

## Målskyttet
Frölunda har byggt vinterns lag på att många ska ta ett steg framåt, kunna erbjuda ”secondary scoring” bakom Ryan Lasch (som främst är en framspelare) och Rhett Rakhshani (kommer i oktober).
Än så länge har Max Friberg sett lovande ut, men fler behöver följa i hans fotspår, även om det i Chay Genoway och Gustav Lindström nu också finns hot från backpositionerna.
Hur många fler än Friberg blir det? Tillräckligt många?
Svaret avgör mycket av hur säsongen blir för Frölunda.

## Målvaktsspelet
Bör bli ett snäpp vassare ”bara” av att försvarsspelet nu är tajtare och mer ”målvaktsskyddande”, men det är förstås också en fråga om individerna, Johan Gustafsson och Johan Mattsson. Studsar ”JG” tillbaka, har Mattsson redan SHL-rutin nog för att dra det tunga lasset och hålla hög nivå över tid?
Samma sak här, svaret avgör mycket. Spännande också att se – hur många matcher extra får en het keeper?
 

Hur går för den här fartantomen i vinter? Tim Söderlund, alltså. Foto: MATHIAS PELKONEN


## Frölunda vs Skellefteå
Kampen om att få rätt om Tim Söderlund, alltså. Vem vinner den? På västkusten får Tim den lite större roll Bert Robertssons gäng inte ville ge honom – tacket måste bli en förbättring av siffrorna (9+5) från förra vintern.
Tim är en av de som behöver producera, inte bara se lovande ut.

Rakapuckar.com bild

## Pathrik och Ponthus Westerholm
Frölunda investerade stora pengar här inför förra säsongen, tvillingarna skulle lyfta under Roger Rönnbergs ledning, Ponthus gjorde det inte, Pathrik var mest skadad, men nu är det dags för båda två.
Inga synliga framgångstecken så här långt, snart måste det nog hända något.
Hade varit intressant att se Pathrik som center i annan miljö. 

## De unga
Samuel Fagemo
, 18, och Linus Nässén, 18, har varit spännande additioner på försäsongen; medan Lucas Raymond, 16, mest ”praoade” inför nästa säsong så är både Fagemo och Nässén kandidater för spel här och nu.
Kan Fagemo – snart hemma från Arizona Coyotes rookie camp – till och med redan i vinter vara den målskytt Frölunda skriker efter? Och vad blir det för lyft för skaraborgarna Oliwer Fjellström, 19, och Jesper Emanuelsson, 19?

Okej, det var lite av vad jag funderar över som nycklar för hur Frölundas säsong ska bli.

Ni har säkert mer. Fyll gärna på.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

***

Gillade ni texten? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook

På Instagram finns sajten också. Titta gärna in där.

Rakapuckar.com bild

***

Mer i dag 1: spelare 16–20 i veckans lilla serie.

Mer i dag 2: något från torsdagsträningen.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
16 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Manne , 1 år sedanSvara

  Bröderna behöver lyfta, definitivt. Men det allra enklaste och bästa alternativet är att skicka iväg de. Karlskrona kan vara ett mycket bra alternativ, de vill upp till SHL direkt och då kan två snurrpellar av rang vara till nytta, om nu målburarna hade stått i hörnorna vill säga. Nej, de har fått tillräckligt med chanser att visa vad de kan - det händer dock ingenting. Bryt kontrakten eller se om någon annan klubb vill ta över de.

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 1 år sedanSvara

   Bra frågor!
   Tror absolut du har rätt om Joel vad gäller PP...

   • Kommentar avatar
    Anders Olsson, 1 år sedanSvara

    Även om Joel är bättre anfallsmässigt än många tror behövs minst 1 mursak, Bröderna Westerholm måste helt klart börja leverera, tycker det ibland ser hyfsat ut för att sedan bli som vanligt, kanske borde köra Patrik med rossi, Mustonen, ? Tim Söderlund har ju det mesta verktygen men behöver få till målskyttet, Stenhård träning kanske kan lösa upp detta. Hjalle har ju kapacitet men har sett tveksam ut hittills,

    • Kommentar avatar
     Nolte, 1 år sedanSvara

     All respekt för Joel och hans passion/inställning. Men kan inte påstå att jag sett några tecken än på att han ska ha ”studsat tillbaka” coopertest, ny skena och allt vad som lyfts har tyvärr inte synts så mycket av på isen tyvärr. Joel är fortfarande en grymt nyttig spelare, men kanske inte i den rollen han har nu, men här är det ju som bekant problemet att det finns troligen inget vassare att kasta in i första.

     • Kommentar avatar
      Christer, 1 år sedanSvara

      Hej Henrik och tack förmodan texter som alltid är läsvärda!
      Det är en sak jag funderat på mycket: Roger Rönnberg har i flera år efterlyst ett rakare spel. Hur kunde vi då värva tvillingarna Westerholm? För mig är det en fullständig gåta...
      Det är tidigt på säsongen och alldeles för tidigt att döma, men jag tror att trycket på Joel att leverera mål, gör att det låser sig för honom. Ifall han fick en annan roll med mer checking line-attityd, tror jag att det lossnat även bad det gäller produktion av poäng.

       Kommentar avatar
       Christer, 1 år sedanSvara

       * för dina

     • Kommentar avatar
      Bengan, 1 år sedanSvara

      Joel är otroligt viktig, men han måste sätta chanserna i PP, inte bara vara nära. Bör få ett antal chanser till för att hitta målet. Har inte sett någon förbättring på tvillingarna, tycker Fagemo kan få chansen istället för Po W, tycker unge Fagemo är helt respektlös, kan skapa på egen hand, spela honom. Vet du status på Hjalmarsson?

      • Kommentar avatar
       Rallyclay, 1 år sedanSvara

       Jag skulle lägga till Westerlund och Gunnarsson i de unga. Hur blir det med deras utveckling? Sedan funderar jag på hur man utvecklar försvarsspelet över hela banan. Blir man tätare bakåt och inte släpper till frilägen? Min sista frågeställning är, orkar man arbeta i 60 min varje match om de enkla målen inte kommer? Har man inte en mängd målskyttar så måste man ju arbeta stenhårt för att vinna. Klarar man detta? / Claes

       • Kommentar avatar
        EDWARD 51, 1 år sedanSvara

        Vi får väl hoppas då, att Joels "tragglighet" till sist kanske skall kunna ge lite större utdelning i jämförelse med föregående säsong.
        Och vad som sker med "Knoll o Tott", står skrivet i stjärnorna! ;)

        • Kommentar avatar
         Vik, 1 år sedanSvara

         Lundqvist tror jag är en jäkligt viktig pusselbit i det hela, målskyttemässigt alltså. Utan att ha statistiken gärsk i huvudet så gjorde han väl ca 23 mål gulsäsongen, 9 den efter och 4 förra? 23 är nog för mycket att förvänta men i positionen han är där Lasch hittar honom fri i slottet x antal gånger per match bör han lösa mellan 15 och 20 mål på en säsong. (Ska tilläggas att Joel är extremt duktig på att hitta ytor för sig själv där de inte bör finnas, så inte bara cred till Lasch här).
         Men det krävs ju att han sätter puckarna, och hur den trenden skall vändas vet jag inte men jag hoppas att dom jobbar på det. Har han fortfarande sin extra korta klubba? :p

          Kommentar avatar
          Vik, 1 år sedanSvara

          Rättning: 19 - 9 - 4 Okej men säg att mellan 12 och 15 är rimligt då, kanske var lite väl optimistisk :)

        • Kommentar avatar
         Pierre, 1 år sedanSvara

         All respekt till Joel o jag skulle verkligen inte vilja byta bort honom mot någon annan spelare MEN jag tycker inte Joel e en förste center längre. Tycker redan nu att Frölunda behöver hitta en förste center o bygga laget runt.

          Kommentar avatar
          Manne , 1 år sedanSvara

          Rätt! Joel är nyttig, men det gäller att se när hans kapacitet inte räcker till längre för att leda en förstakedja. Det har inte Rönnberg sett än. Samtidigt finns det inte mycket annat att välja på. Det måste värvas in en ledande center, för Joel kan inte sköta allt. Han ska tacklas och driva laget framåt, han ska leverera i PP osv. Låt han göra det han är bäst på, för någon naturlig målskytt det är han inte. Gäller använda varje spelare så att man får ut max utav de.

          Kommentar avatar
          Olle , 1 år sedanSvara

          Kallio sju dar i veckan! Joel 0 dagar i veckan!

          Kommentar avatar
          Conta, 1 år sedanSvara

          Trevligt man får lite medhåll angående att en ny klass center måste värvas.Har nämnt det ett antal gånger på detta forum.Önskar Sjöström kan vakna. Nr20 Joel är grym spelare som ger allt för laget.Men det bästa för både Joel själv och för laget vore om han flyttades till en mer defensiv roll. 17-20-51 vore en kedja som verkligen skulle göra livet surt för motståndaren. Westerholm bröderna har haft sina chanser. Snurra u sarghörnet ja dom göra i en annan klubb. 300 000/månad för 2 spelare som inte uträttar mycket lite.2 juniorer ja ersätta dessa 2 snurrpellar.Eller. Knoll och Tott som Edward51 så fyndigt skrev

          Kommentar avatar
          Manne , 1 år sedanSvara

          Stålis-Joel-Rosseli hade varit en av seriens jobbigaste kedjor att möta. Som bålgetingar alla tre.

        • Kommentar avatar
         Bengt Andersson, 1 år sedanSvara

         Joel är säkert bra att ha inte minst för att driva på Lasch när han blir "stillastånde" Annars tror jag att årets upplaga av VF har förutsättningar för att överraska när det för en gång skull inte är någon press på VF, tidigare premiärer har de lyfts till skyarna inför premiären när det mest har talats om Götaplatsen,nu kan killarna bara gå ut och köra utan press.kanske också lite "gris-spel" då och då med snabba spelvändningar,typ FBK tankar i vinter har man förstått,då slipper man hamna nere i hörnen,tror den spel iden även skulle passa VF typ av spelare.Men vad säger Rönnberg om dessa tankar,nej det är nog uteslutet.

         • Kommentar avatar
          Anders Nilsson, 1 år sedanSvara

          Det känns som att Frölunda är ett enda stort frågetecken denna säsong, kan sluta precis vart som helst i tabellen.
          Och det gör denna säsong extra spännande, bara att hoppas på positiva svar på spelarnas utvecklingskurvor.
          Det enda man kan va ganska säker på är att Lasch vinner interna poängligan på ca 50 pinnar, och att Joel ligger i topp i tekningsligan.
          Har stora förhoppningar på Friberg denna säsong, ser riktigt vass ut!.

          • Kommentar avatar
           Hansb, 1 år sedanSvara

           Det jag sett hittills från Tim S är att han älskar pucken lite väl mycket. Måste lära sig att släppa pucken i tid. Annars blir han väldigt lik en tidigare norrman som nu återfinns i Skellefteå.

           • Kommentar avatar
            LG, 1 år sedanSvara

            Joel har en spelförståelse och teknik som är oerhört underskattad. Han får ju inte bara passningar från Lasch och andra, han lägger ofta helt underbara och öppnande passningar till andra. Har varit formsvag i de tre senaste matcherna. Lite "ointresserad" nästan, så är ju givetvis inte fallet eftersom han ger järnet på varenda träning. Tror han behöver få igång sitt tacklingsspel igen. Satte en bra propp i slutet av andra perioden mot Wien som tände laget. Det var dock nog den första i matchen. Det kommer lossna för honom, det tror iaf jag!

            • Kommentar avatar
             Conta, 1 år sedanSvara

             Tror inte på Joel i första kedjan längre.Bättre köra Joel i mera defensiv roll.Syntes tydligt flrra säsongen att Joel inte är någon större målskytt längre. Vidhåller kedja 17-20-51
             samt värva en klasscenter.Sjöström har gjort ett stort fel här och inte förstärkt center positionerna.

             • Kommentar avatar
              Bengt Andersson, 1 år sedanSvara

              LG du trycker på en bra sak inte bara när det gäller Joel,Hockey är en kampsport det gäller hela VF ! Kommer i håg fjolårets matcher i Skandinavium,publiken satt och var frustrerade en del matcher utan nästan en tackling,det tänder inte "Kalleseum" och den 7e spelaren som ju är publiken när man lirar på hemmais, som ju förr i tiden alla motståndare nästan kunde se förlusten bara att komma in i en kokande gryta av Göteborgare. Kanada tränaren Boonäs glömmer man inte så lätt,varje närkamp var krig och Skandinavium fylldes t,o,m på Jul och nyårs cup på den tiden och det blev bara segrar.


              Lämna en kommentar