Frölundas träning var Nässénbred – och het


► Frölundas träning var lika bred (nio backar, 15 forwards) som Linus Nässéns hockeykunnande.
► Hetta fanns också. Jan Mursak kastade handskarna när han och Nicklas Lasu rök ihop för en stund, men det slutade med en svensk huvudskakning – och så var det där lilla gruffet över.
► Mattias Norlinder är redo för comeback mot Skellefteå, kanske Johan Sundström också. Jag ser verkligen fram emot att se hur Roger Rönnberg hanterar sitt ”lyxproblem.”

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

En av 15 forwards när Frölunda onsdagstränade: Linus Nässén. Med förlängt kontrakt till 2023.


SNACKA LAGUTTAGNING MED Roger Rönnberg är sällan en lätt uppgift, i alla fall inte om man vill ha raka besked.

Vi utanför laget får till exempel vänta på besked om Johan Sundströms vara eller inte vara i torsdagsmötet med Skellefteå uppe i Västerbotten.

Sundström, sedan en tid frisk från Covid-19, tog ingen PP-plats, gick lite extra i kedjan med Patrik Carlsson, Simon Hjalmarsson och Christoffer Ehn, och det är förstås mycket möjligt att ur-frölundaiten är med på charterkärran upp.

Rakapuckar.com bild

Jag kan också se att han stannar hemma, att en roll som extraforward fungerar bättre för Elmer Söderblom.

– Vi ska in och fatta ett beslut om vi ska spela honom (Sundström) redan nu eller om vi ska vänta till lördag. Det är ju en lyx vi har med fyra fulla kedjor, vi behöver inte stressa med någon. Bättre en kille får några dagar till på sig att bli i ännu bättre form, sa Rönnberg.

Till och med fem fulla kedjor. För om Sundström är 13 och Söderblom 14 så är Joel Mustonen nummer 15. Och även den filuren ska in. Någon gång. På backsidan kommer lyxproblemet nästa vecka, när Stefan Elliott anses ha tränat ikapp sig efter karantän och pappaupplevelsen.

Det är här det blir intressant, för Rönnberg har ju varit tydlig med att ingen ska känna sig utanför. Samtidigt kan alla inte spela. Så … någon form av rotation.

Eller? Rönnberg tog inte R-ordet i sin mun men sa:

– Nummer 1 är att vi jobbar med utveckling i Frölunda. Jag vill sätta in spelare på isen, då är det tråkigt att inte kunna spela dem. Nästa aspekt, det är att vara rättvis mot laget, rättvis i sin bedömning, vara tydlig med spelarna, med de som inte spelar, varför de inte spelar, ha en jäkligt tät dialog. Det ska jag se till att ha.

Rakapuckar.com bild

Samma sex backar som mot Färjestad, plus Mattias Norlinder.

Samma kedjor, plus kanske Sundström, eller Söderblom.

Men sedan … det är då det blir spännande att följa. Om nu alla förblir hela och friska. Det är ju lite som Roger Rönnberg sa när jag tog upp Stefan Elliott, att han väl inte blir aktuell förrän nästa vecka.

– Om vi nu någonsin kan hålla en plan. Jag vågar knappt prata om det, jinxa det, för då är han (Elliott) väl inne i morgon …

Mattias Norlinder är det. Garanterat. För Rönnberg sa att den unge backen var ” nära att bli uttagen.” Säkrare besked än så får man sällan.

Jag snackade lite med Norlinder. Den storyn kommer senare. Tror ni han är trött på att vara skadad? Se där, ni trodde rätt.

Rakapuckar.com bild

***

Bred träning, ja. Bred trupp. Simon Edvinsson var också med, så två målvakter, nio backar och 15 forwards.

Vad hade detta med nysajnade (till 2023) Linus Nässén att göra, då? Jo, adjektivet passar ju på skärgårdsgrabben.

– Fantastiskt bred, kan användas överallt, center, ytterforward, power play, box play … hans roll kommer bara öka i framtiden, sa Roger Rönnberg, tränaren som ni vet är förtjust i Nässén och tidigare kallat honom framtida kapten i Frölunda.

– Fantastiskt bra, utvecklad karaktär. Lite samma andas barn som de ledare vi har i dag. En av den som ska föra arvet vidare. Viktigt att ha en sådan spelare, han blir ”smittad” av den kultur vi har i Frölunda i dag.

För mig var det en så kallad no-brainer att Frölunda och Nässén skulle ha en fortsatt framtid tillsammans, det var det för Frölunda, och det var det för Nässén. Han sa:

– Frölunda betyder jättemycket för mig. Det känns som de tror på mig. och jag vill jättegärna vara här. Det känns jättebra.

Viss osäkerhet hos mig när Nässén kom tillbaka från utlåningen till allsvenska Timrå. Var han redo att ta en SHL-plats? Undrade jag. Det borde jag inte ha gjort. 20-åringen nätade i premiären, tog avstamp där, och har visat sig oerhört svårpetad. Kan göra mål, kan driva på kassen, kan spela fram, kan vinna kamper.

Rakapuckar.com bild

Resonemanget Nässén förde nickade jag intresserat åt. Jag frågade om han kände sig som en SHL-spelare när han kom tillbaka från Timrå, svaret blev:

– Det tycker jag. Framför allt den mentala biten har varit viktig för mig, att jag inte ser mig som en junior som kommer in och ber om ursäkt, att jag är här för att ta en plats, visa att jag kan.

Kvar i Frölunda till 2023, brede Linus Nässén från Skärgårdens SK.


Det kom ett leende när vi snackade om Roger Rönnbergs beröm, det breda kunnandet.

** Vad ser du dig som i dag? Center som junior, just nu på en vinge. Allround-Linus, eller?
– Helt ärligt är det svårt att välja. Tidigare hade jag sagt center, nu … jag får ut mer av min speed som vinge, kan ligga på rulle. Samtidigt … i grund och botten är jag center.

Inte fel att vara allsidig, med offensivt begåvade Lucas Raymond och hårt jobbande – men anfallsmässigt frustrerat kämpande – Jan Mursak skadar det inte att kunna lite av varje.

Hugga på Raymonds pass.

Ta defensivt ansvar när det behövs.

Den här kedjan har en del att bevisa sett till vad vi såg mot Färjestad. Men det är knappast Nässéns fel.

Rakapuckar.com bild

***

Jag hann inte få upp mobilen, men Jan Mursak och Nicklas Lasu blev så griniga på varandra att slovenen slängde handskarna. Som synes blev det inte mer än tjafs och och en Lasu som skakade på både huvud och hand och åkte därifrån.


Bra signaler, tycker jag. Spelare som tänder. Spelare som brinner. Ibland kokar det över. Ingen big deal. Hade det inte varit om de delat ut några slag heller, tycker jag.

Roger Rönnberg kommenterade:

– Det här har det rett ut innan jag kommer in (i omklädningsrummet). De gillar att tävla, ibland går det till överdrift    

***

Joel Lundqvist träffades av en Simon Hjalmarsson-avlossad power play-puck – rakt över munnen. Men inte fullt så illa som det låter. Pucken for upp, touchade nog något på vägen, tappade fart, så det räckte med att Lundqvist klev av, isade ett tag, spottade papperskorgen full, och så var det  det bra med den saken.

Hockeyspelare är inte som fotbollsspelare.

***

Liam Dower Nilsson och Ludwig Persson lirar med Hanhals Kings ett tag.

***

Finns lite på Instagram stories för den som vill.

***

Edmonton Oliers skickade Theodor Lennström till farmen, Wllliam Lagesson är kvar. I Detroit räckte Gustav Lindström bara till en plats i taxi squad.

***

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
11 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Peter, 5 månader sedanSvara

  Att Theodor Lennström inte skulle få en NHL plats va rätt solklart, han kommer tyvärr inte att få någon lång karriär där heller. Gillar honom men någon NHL back blir han aldrig.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Nu kan du ju knappast slå fast saker och ting när en rookie får börja i AHL, va? Inget ovanligt. :) Sedan kan du få rätt ändå, men det är en annan sak.

   Kommentar avatar
   Rickard, 5 månader sedanSvara

   Fast det är ju NHL s utbildnings skola, dom flesta åker ner till Ahl för att lära sig spelet med liten rink etc. Jag tror nog att det kan bli en 5e eller 6e back i NHL. ser man på en del andra svenska backar så borde han lösa en plats.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 5 månader sedanSvara

  Snygga insta-stories! Ger lite extra att kunna se. ;)

  • Kommentar avatar
   Szymon Szemberg, 5 månader sedanSvara

   Har du kollat hur lagat ska ta sig upp till Skellefteå med tanke på snökaoset? Charter? Hundspann?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

    Än så länge är tanken flyg. Men visst, risken är ju att det går åt helsike. Men planen är ... plan.

  • Kommentar avatar
   Szymon Szemberg, 5 månader sedanSvara

   *laget

   • Kommentar avatar
    Pupule, 5 månader sedanSvara

    Tänk om Mursak kunde visa lite av den aggressiviteten på match också. Han behöver snäppa upp ett par steg, och kliva in i banan istället för att vika av i hörnen. Låt gå för att han inte har haft den bästa kemin i sin kedja, men han själv behöver ta mer initiativ.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

     Ffa just det du skriver, kliva in, bryta in, snarare än vända ut mot sargen och lägga upp varje puck på back.

   • Kommentar avatar
    Nicke, 5 månader sedanSvara

    Efter att ha en kollega uppe i Sundsvall som är ett stort Timrå fan, så hyllade han Nässen stort förra säsongen, tyckte han var ruggigt bra , faktiskt en av dom mest drivande spelarna, så hörde extremt mycket gott om honom innan han nu kom tillbaka och visst sjutton har han varit bra Nässen :)

    • Kommentar avatar
     Ovster, 5 månader sedanSvara

     Gott med nytecknat kontrakt där med Nässén. Det var den viktigaste pjäsen tillsammans med målvakterna, jag tycker båda håller hög klass. Man kan inte begära att de ska vara landslagsmässiga hela tiden.
     Dessutom så måste de i mitt tycke signa # 72 PK.
     Däremot så skall man inte förlänga med Hjalle, han har ju verkligen passerat zenit. MRO har ju gjort 10 säsonger hos oss nu och jag tycker verkligen det är dags att släppa in juniorer på hans plats nu. Även om jag hellre hade haft kvar MRO istället för Mustonen om man tvingats välja, men nu har ju Musto kontrakt....Vi kan inte ha kvar alla gamla "hjältar" som varit nyttiga genom åren. Allt har sin tid!

     • Kommentar avatar
      Luleå , 5 månader sedanSvara

      Stämmer det att ni drar i Rautio? Rykten säger så vem ska ni göra er av med? Skador?

       Kommentar avatar
       Lars, 5 månader sedanSvara

       Skulle aldrig tro det. Frölunda har väl ett bättre målvaktspar än Luleå med Rubin och Mattson

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

       Vilket lag drar i Rautio? Frölunda, menar du? Har jag svårt att se, både Mattsson och Rubin är hela, i alla fall vad jag kunde se på träningen i dag. Däremot, om Rautio är fräsch och sugen även nästa säsong, om Frölunda bara förlänger med en av Rubin/Mattsson, om man skulle frångå sitt 50/50-tänk, då ... kanske ... möjligen.

     • Kommentar avatar
      BENGT ANDERSSON, 5 månader sedanSvara

      Säkert en god känsla i gårkväll för hela VF gruppen och sitta hemma i stugvärmen och se problemen för vissa lag på lagom avstånd inte närma sig i tabellen, utan helt köra fast i alla grunder i spelet ishockey, kunde nästan gissa att FBK skulle trilla dit när man läste försnacket i NWT.
      Nu gäller det att ta vara på läget i morron och inte falla tillbaka utan komma ut "grinigt" från första nersläpp, just det som denna grupp hockeyarbetare kan va så bra på när de vill vinna hockeymatcher till varje pris !! för annars är allt avstånd uppätet i ett nafs, så jämt börjar det bli i tabellen, med olika antal matcher spelade.

      • Kommentar avatar
       Per, 5 månader sedanSvara

       Näsan är en personlig favorit! Härliga besked om grabben!

       • Kommentar avatar
        HL, 5 månader sedanSvara

        ”Driva på kassen” är ett väldigt märkligt hockey-uttryck”:-).
        Bra artikel.

         Kommentar avatar
         Manne, 5 månader sedanSvara

         Är det att man lägger en rejäl mängd med snö på en plastkasse, efter att man tömt den på innehållet?


       Lämna en kommentar