Om Scandinavium rivs lär det dröja ... längre än i Toronto


► Okej, så nu ska Scandinavium rivas igen.
► Jag reagerade mest med en axelryckning i går. Vill se mer innan jag fullt ut tror. Men jag reagerade positivt på nyheten att man öppnar för externa finansiärer.
► Om vi får en ny arena (sorry, men jag skriver om), då tar det tid. Annat var det i Toronto på 30-talet …

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Hur länge står Scandinavium kvar? För nu ska den rivas igen. Sägs det. Vi får väl se. Foto: GOT EVENT 


DET HÄR MED ny eventarena har ju debatterats, planerats, pratats om väldigt länge nu.

Var det inte 2017 som GT skrev om ”superarenan”?

Det var ju faktiskt klubbat att en ny arena skulle byggas, sedan kom valet 2018, sedan kom kaoset (inte bara på nationell nivå) – och vips, så var planerna skrinlagda när en ny partikonstellation styrde Göteborg.

Rakapuckar.com bild

Det gamla var nytt.

Det nya var osäkert.

Kanske handlade det istället om att rusta upp Scandinavium?

Nej, för i går kom beskedet från Göteborgspolitikerna, nu ska den gamla arenan från 1971 rivas igen, det finns politisk majoritet för detta, bara MP och SD (vad sägs om den alliansen?) har sagt nej.

Men ni vet hur lång tid sådant här tar i Sveriges, det ska beredas hit och beredas dit, detaljplaner här, bygglov där, femtielva möten ska hållas, och 2022 är det val igen.

Tänk om SD tar makten då? Tänk om MP? Tänk om något av dagens alla arenapositiva partier ändrar sig, kompromissar för att behålla makten?

Rakapuckar.com bild

Sorry, men jag vill se mer. Den dagen det verkligen börjar byggas på någon av alla nya arenor, eller bostäderna i dess närhet, då ska jag gå ner och promenera längs Mölndalsån, runt Mässanområdet, förbi Scandinavium och högt medge:

”Det var som fan, det blev av ändå.”

Då, men först då, tror jag. Än så länge … inte alls så att jag menar att politikerna bluffar, men givet hur lång arenabänken varit så tillåter jag mig att vara hälsosamt skeptisk.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson hoppades i GT att hela projektet (arenor, bostäder) ska vara klart före 2030, men ville inte ge några löften.

I Sverige vet man ju att det är så här, vi är vana vid byråkrati, X antal instanser ska vara iblandade, därför får vi tyvärr tänka oss arenan som säkert tio år bort. Vad det innebär för Frölunda, kanske en arena med åskådarplatser i direkt anslutning till sargen, storlek, publikkapacitet ... allt sådant får vänta, det ligger långt fram i tiden.

Fascinerande ändå. Att det ska behöva vara så tungrott.

Rakapuckar.com bild

Szymon Szemberg påminde mig förut hur det gick till när anrika Maple Leaf Gardens byggdes, det tog inte ens att halvår – och vi snackar 90 (!) år tillbaka i tiden.


Byggtekniken var inte lika avancerad då. Men byråkratin var kanske inte lika utbyggd?

Nå, nu har vi i alla fall ett besked, ett beslut, och för er som inte läste GP/GT i går, det här är vad som gäller här och nu:

## En multiarena ska ersätta Scandinavium.

## En annan arena/hall ska ersätta Lisebergshallen.

## Två mindre hallar ska ersätta Valhallakomplexet.

Rakapuckar.com bild

Dessa placeras söder om Valhallagatan, i närheten av Svenska Mässan.

## Planerna på att bygga ett köpcentrum är förkastade, nu handlar det istället om att bygga bostäder norr om Valhallagatan längs Mölndalsån. Byggrätterna ska till viss del finansiera de nya arenorna, och så finns då detta med externa pengar. Från … tja, vilka då?

– Det kan vara aktörer som är fokuserade på just arenor. Eller Svenska mässan. Det viktiga för oss är att möjligheten att få in finansiering från andra än skattebetalarna finns med, sa Axel Josefson till gp.se.

Driften av arenorna? I kommunal regi. Ett V-krav som gick igenom.

***

Det var den 25.e i går. Jag tog mig friheten att påminna om något tråkigt men nödvändigt.

***

Klassiska Scandinavium – med publik! Minns ni? Så såg det ut en gång i tiden ... 


Jag är nostalgiskt förtjust i Scandinavium, Göteborgs eget Kållesum, en i många stycken fantastisk arena som känns mycket yngre än sina snart 50 år, och en del av mig har tänkt i de här banorna:

Det kanske inte är nödvändigt att bygga en hypermodern multiarena, det finns sådana i Stockholm, i Köpenhamn, och frågan är om Göteborg måste konkurrera här.
Kanske hade det varit bättre att sälja vår stad med nostalgifaktorn.
Locka artister och evenemang med klassiska Scandinavium, ett (låt vara upprustat) tempel man betraktar med vördnad.

Om vi bara snackar hockey hade det kanske gått, men alla ska ju ha klart för sig att is-sporten bara har varit en liten del när politikerna undersökt och diskuterat arenabehov. Läser ni dumheter som "Frölunda får ny arena" – gå inte på det.

Rakapuckar.com bild

Gothenburg Horse Show, schlagerfestivaler, konserter, fan och hans moster … en stor arena i hjärtat av Göteborg är till för mycket mer än hockey.

Här har ju problemet varit att dagens Scandinavium går miste om många stora artister på grund av takkonstruktionen, den klarar inte den tunga utrustning som krävs vid många av dagens konserter.

Kanske är ett nybygge enda vägen fram.

I så fall är det bara att hoppas på att dagens beslut snabbt leder fram till spadar i marken.

Jag kommer att sakna Scandinavium. Men det är långt dit. Väldigt långt, är jag rädd.

***

Positiva besked om Jens Olsson, för den som missade i går.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
20 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 1 månad sedanSvara

  Scandinavium, där jag har sett hockey, konserter, shower, fotboll och trial. Fantastiska minnen genom åren och glömmer aldrig första gången man fick gå med Far och se på hockey. Frölunda - Leksand var det, stor man kände sig då.
  Ny arena behövs men tråkigt om den får något sponsornamn som byts ut var 5e år .... / Claes

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 1 månad sedanSvara

   På reaktioner i sociala medier verkar många tro att det kommer ske i morgon dag...
   Första besöket för mig var 1985, EM i konståkning. :D

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Jag var rädd för just den reaktionen.

  • Kommentar avatar
   Janne Svensson, 1 månad sedanSvara

   Några av mina absolut bästa minnen i Scandinavium förutom hockey är när Volbeat spelade där och när man körde Supercross i arenan. Satan i gatan vilket tryck det var i Scandinavium vid båda dessa tillfällen...

   • Kommentar avatar
    Tampa65 , 1 månad sedanSvara

    Självklart kommer man sakna Scandinavium, men har man varit i Malmö arena så förstår man hur "gammal" Scandinavium är. Vill gärna ha något liknande i Göteborg.

    • Kommentar avatar
     Robertino Hökklo, 1 månad sedanSvara

     2031 kanske kan vara ett år det blir färdigt? Då é det 60år sedan Scandinavium byggdes. Det går långsamt i Göteborg och många utredningar och överklagningar, så det kommer ta lång tid innan arenan é klar. Det där med takkonstruktionen i Scandinavium har varit ett problem i väldigt, väldigt många år. Det har diskuterats så länge jag har följt Frölunda sedan hösten 2005.
     Jag hoppas att man tänker långsiktigt med den nya arenan. Framtiden é digital, så det gäller att de har det i tankarna från början. Till exempel med digitala lösningar för matbeställning, sensorer så man ser köer m.m. Finns så mycket man kan göra. Flexibel arena é ett måste såsom Grauers säger. Det ska gå att ha flera evenemang på samma dag. Sedan hade det varit bra om det gick att ha flexibilitet i antalet platser i den nya arenan, men tror det blir svårt. De planerna i Stockholm med Globen verkar inte hända så mycket med.
     Om IIHF och SHL ska ändra storleken på rinken så hoppas jag att de sker innan bygget med den nya arenan. Men jag hoppas inte på 26m som i NHL utan på 28m då. Men det kanske aldrig kommer hända ändå. Men det hade ju varit surt om de ändrar storleken när arenan é klar

     • Kommentar avatar
      Peter Smögen, 1 månad sedanSvara

      Sett Frölunda sen tidigt 80-tal i Scandinavium, otaliga minnen både glada o bedrövliga. Minns ett tillfälle i början av 90-talet, Frölunda hade 2-0 upp efter 10 min mot Dif, hela Djurgårdsmaffian typ ..Challe Berglund, Jens Öhling, Håkan Södergren åkte ner bakom eget mål pekade på isen, påstod den var ”dålig” domaren bröt matchen, satan vilket liv det blev, papperskorgar bröts loss o skickades in på isen, brönnvinsflaskor o snusdosor haglade in. Underbara minnen

       Kommentar avatar
       Janne BD, 1 månad sedanSvara

       Minns detta. Satt uppe på S och väntade i timmar på att matchen skulle fortsätta. Sedan avbröts väl matchen??? Minns inte exakt.

       Kommentar avatar
       Peter Smögen, 1 månad sedanSvara

       Satt med på S, ja så var det! Långt fram mot 22 så bröts matchen, det hävdas att isen inte alls var dålig, DIF styrde ishockeyn totalt då...

       Kommentar avatar
       Håkan G, 1 månad sedanSvara

       DIF vann returen som spelades om med 0-0. Har för mig att vi missade slutspel pga detta

     • Kommentar avatar
      Håkan schoultz , 1 månad sedanSvara

      Den biljetten du visade upp. Nånstans där i faggorna var även jag på hockey för första gången. Inte mycket man minns från den tiden men en sak minns jag. Matcherna kunde oftare än nu sluta 12-3:). Scoutingen från NHL var nog inte lika effektiv. I sovjet spelade bara ryssar. Vi fick nog behålla de bästa spelarna längre. Därav ojämna resultat

      • Kommentar avatar
       Petey, 1 månad sedanSvara

       Ja våra politiker har bestämt sig! Tillåt mig små le! Byråkratin i denna stad är sämst i hela Sverige när det gäller att lyssna på vad majoriteten av medborgarna vill ha! Det är rena sandlåde nivå som har präglat Göteborg när det gäller kommunal politiken genom åren, så jag personligen lyfter inte nämnvärt på ögonbrynen när jag läser denna fantastiska nyhet!
       Dessutom tycker jag att se på hockey bäst i Sverige ligger Jönköping och Kalstad i topp med branta läktare som ger en grym känsla att se på!

       • Kommentar avatar
        Per, 1 månad sedanSvara

        Du blandar ihop korten. För att få till bygget handlar det om att partierna ska komma fram med en idé om vad man vill göra. Det har inget med byråkrati att göra. Det är en politisk process som är långt ifrån avslutad. När denna process är avslutad börjar byråkratin. Där är det PBL som sätter käppar i hjulet. Dock är inte Sverige utmärkande usla. Jag har erfarenhet av att bygga i flera eu-länder och där är det ännu sämre.

        • Kommentar avatar
         Gunnar , 1 månad sedanSvara

         Det behövs ingen ny arena, lägg pengarna på nått annat. Typ social bidrag.

         • Kommentar avatar
          Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

          Scandinavium skulle rivits när någon fick för sig att måla om den. Hoppas de bygger den med lite mer djup.

           Kommentar avatar
           Per, 1 månad sedanSvara

           Risken är stor att det blir som med gamla Ullevi. En snålvariant som är obsolet innan ens spaden är i marken.

         • Kommentar avatar
          Conny, 1 månad sedanSvara

          Vad vill ni ha eller alternativt, vad tror ni det blir, 1, 2 eller kanske fler våningar?...

          • Kommentar avatar
           Janne BD, 1 månad sedanSvara

           OM de börjar riva runt 2025 och det är klart 2030.
           Är det borgen som gäller då? i ett par år?
           Vi vet ju att ingen politiker vill ha all trafik eller bilar där borta.

            Kommentar avatar
            Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

            Kommer inte riva Scandinavium förrän ev ny arena står klar.

          • Kommentar avatar
           Thomas S, 1 månad sedanSvara

           Vi är luttrade i denna stad efter allt som hänt, Men jag tror politikerna är sugna på att få fart på Göteborg.
           Vet från "säker källa" att Little Caesars Arena i Detroit ligger som ett tänkbart förslag, det ni... :)

            Kommentar avatar
            Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

            Du menar att det finns någon politiker som fört fram att den arenan bör kunna stå som förebild för en arena i GBG? Låt oss se vad det blir av detta då. Vad kan det bli i Göteborg, Little Gustaf Arena, efter Gustaf II Adolf? Little Adolf Arena låter ju inte fullt så bra. ;=)

            Kommentar avatar
            Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

            Hoppas de bygger den så att det ser ut som husen omkring. Alltså att den smälter in från gatan. Dyrare men fina när den ligger mitt i staden. Vill ha den exakt där skandinavium ligger idag precais vid korsningen.

            Kommentar avatar
            Gunnar , 1 månad sedanSvara

            Haha Little Adolf Arena :) det kommer nog bli nått med "Glenn" i namnet. Gigantiska Glenn Arena

          • Kommentar avatar
           Matteus, 1 månad sedanSvara

           Det blir självklart ingen ny arena. I den här stan strävar politikerna bakåt, inte framåt. Häst och vagn samt gasgatlyktor är väl snarare visionen.

           • Kommentar avatar
            Anders, 1 månad sedanSvara

            Självklart behövs det en hypermodern multiarena!
            Bra beslut om än sent, men så funkar det om du inte har en multimiljardär ska pröjsa allt.

            • Kommentar avatar
             Robert L, 1 månad sedanSvara

             Jag är lite tveksam till begreppet multiareana. Vore grymt om läktarn börjar direkt bakom båsen och alltså utan utrymme för några löparbanor. Sen kan det såklart få vara konserter också. Även hästarna vore gött om vi slapp. De kan väl skutta utomhus på sommaren istället.

              Kommentar avatar
              Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

              Finns inget alternativ med kommundoping i miljardklassen. Då får de bygga billigare.

              Kommentar avatar
              Totte, 1 månad sedanSvara

              T.o.m Globen har mobila läktare för t.ex löparbanor och den arenan kom på plats för drygt 30 år sedan.

            • Kommentar avatar
             robert ström, 1 månad sedanSvara

             Riv Nya Ullevi..används enbart några gånger om året och till vilken nytta står den där då..där finns utrymme för en enorm arena och ändå yta kvar..politiker är ju som dom är dom tjänar en jävla massa pengar men gör inte någon nytta för dom..bara massa kafferep och lyxsemestrar sexklubbar på kvällarna...jo jag vet ...besluta och gör slag i saken och skicka alla papper på snabbutredning...vi ska inte behöva vänta i 10 år..det skall kunna gå på 3-4 max..

             • Kommentar avatar
              Karl , 1 månad sedanSvara

              Ställ in säsongen nu bara. Det är uppenbart att det inte går att spela ishockey. När var det senast en full SHL vecka ens kunde genomföras? Det är galet att ens försöka spela ishockey under en pandemi. Folk dör, men fan hockey ska det spelas. Skäms!

               Kommentar avatar
               Vs, 1 månad sedanSvara

               Käften...

               Kommentar avatar
               Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

               Folk har dött i alla tider tyvärr. Hockey har spelats sedan 97.

               Kommentar avatar
               Karl, 1 månad sedanSvara

               Hur håller man käften i text form? Idiot. Lakers: inte i en pandemi kanske.

             • Kommentar avatar
              Göran A, 1 månad sedanSvara

              En ny arena i Göteborg?
              Glöm det.
              Finns för många politiker som sitter i vägen.
              Dessutom har U-länder som Sverige inte råd att bygga sådana anläggningar längre. Pengarna går till annat, det är bara att läsa tidningars andra sidor än sporten för att se vart alla skattepengar tar vägen.


              Lämna en kommentar