Det våras för SHL – Växjö och Malmö


► Låt oss tänka bort corona för ett ögonblick.
► Låt oss drömma om SHL-hockey i höst.
► Låt oss kika på hur klubbarna ser ut i dag, vart de kan tänkas vara på väg.
► Först ut: Växjö och Malmö.

Rakapuckar.com bild


INGA KAN DE olika SHL-lagen så bra som lokaltidningsjournalisterna.

Vilka tog jag således hjälp av?

Japp, just dessa.

Med ungefär fyra månader kvar till SHL-starten (igen: låt oss hoppas och drömma, vi löser inte coronakrisen genom att deppa) kastade jag ut fyra frågepunkter i landet:

1. Lagbygget så här långt, plus och minus.
2. Var står klubben just nu som du ser det?
3. Vad saknas? 
4. Rimlig förväntning 20/21: slåss om guld, topp 6, slutspel, undvika negativt kval? 

Om varje lag låter jag alltså en expert tycka till (förutsatt att jag får svar av alla), plus att jag avslutar med mina tankar om berört lag.

Rakapuckar.com bild

Ingen rankning, ingen speciell ordning på lagen, de kommer som de kommer – och först ut är:

## Växjö Lakers
Journalist: Alexander Jepsen, minhockey.se, vxonews.se

1. 
På plussidan måste Robert Rosén och Joel Persson sättas, även om ingen av de tidigare guldhjältarna ännu är bekräftad som klar av klubben. Båda kommer att spela för Växjö Lakers och högst troligt vara ledande spelare både för Lakers och i SHL. Sen vill jag flagga lite för Hardy Häman Aktell, en spelare jag tror kan få något av ett genombrott även på högsta nivå.
Minus: Målvaktssidan är ett frågetecken. Alla vet vad Viktor Fasth har gjort och vad han är kapabel till, visst. Men Fasth blir inte yngre och vid sin sida har han den relativt oprövade Erik Källgren. Lakers själva hoppas naturligtvis på att Källgren ska få något av ett genombrott och får han det rätas frågetecknet ut till ett rakt streck.


2. 
Är Lakers en toppklubb? Det är en fråga jag själv bollat i huvudet under våren. De kan säkert se sig själva som det och gör det troligen också. Två raka säsonger har visat motsatsen. Växjö vill såklart tillbaka till toppskiktet av SHL-klubbarna rent sportsligt och sett till resultat. 

3
Det saknas en tydlig ”lekkamrat” till Emil Pettersson. Lakers bör söka en vinge till kedja nummer två där EP behöver ha med sig en tydlig målskytt.

Rakapuckar.com bild

4
Alltid oerhört svår fråga att svara på. Men de bör först och främst sikta på topp 6. Vad som sedan händer? Två till fyra spelare kommer oftast in under resans gång och sedan är det naturligtvis en fråga om motstånd och eventuellt skadeläge.


* Lemans tankar:

Osäkerhet. Det är det första ord som studsar upp i min skalle när jag ska försöka skaka fram en spontan känsla om Växjö Lakers. 

Är glorian på väg att halka av Henrik Evertssons och Sam Hallams huvuden? Finns deras magiska fingrar kvar, är två svagare säsonger bara naturligt i en så jämn liga som SHL där bra lag dessutom alltid tappar bra spelare och tvingas bygga om?

Nästa säsong bör ge något av ett svar, känner jag.

Växjö behöver att veteranen (37) Viktor Fasth är som han avslutade säsongen, inte som han började, att Erik Källgren verkligen utmanar, och att backsidan erbjuder större spelskicklighet nu, utan att för den delen tappa i stabilitet. 

Ingen Daniel Rahimi, ingen Oliver Bohm, istället in med Joel Persson, Juuso Vainio och spännande Hardy Häman Aktell. Det kallas att peka med hela handen, det.

Framåt måste – om han nu blir kvar – Brendan Shinnimin vara mindre av ett sänke, mer av ett lyft (det kan han ju), och så är det viktigt att betydligt fler är riktigt bra snarare än rätt okej. 

Växjö hoppas hitta hem med Robert Rosén, med Emil Pettterson, med Richard Gynge, men redan Cher visste hur svårt det är att turn back time. Fler måste visa mer. Och Sam Hallam måste fixa ett lag som sitter ihop bättre.

Rakapuckar.com bild

Jösses, jag är spänd på att se hur detta går. 

Nyfiken på: Tim Erixon kändes lite stukad efter åtta år i Nordamerika, åtta är där han aldrig riktigt fick till det i NHL. Tim var en massiv backtalang som ung, kanske var en SHL-vinter precis vad han behövde för att komma ut starkare i höst.

 

## Malmö Redhawks
Journalist: Johan Svensson, mrmadhawk.se, kvp.se,

1. 
Plus: Målvaktssidan är bra. Oscar Alsenfelt är ett väldigt säkert kort. Sedan borde backsidan ha väldigt mycket potential med en fin mix. 
Minus: Jag tycker det ser riktigt klent ut offensivt. Det är för mycket som ska falla väl ut för att man ska bli att räkna med här. 


2. 
Jag skulle säga att Malmö Redhawks står inför en omstart. Peter Andersson och Martin Filander har gjort ett jättejobb med laget senaste fyra åren. Man har tagit gigantiska steg. Men nu är det dags att gå vidare, och det bli intressant att se var Jocke Fagervall kan ta det här gänget. Samtidigt handlar det nog fortfarande till stora delar om att hålla ordning på ekonomin. Det kommer ta ett antal år, innan man är riktigt på fötterna igen. Det är ingen hemlighet att man behöver spets för att vinna. Jag skulle säga att Malmö inte har det.

3. 
En toppcenter är ett absolut måste. En ersättare till Fredrik Händemark, även om de knappast hittar just en sådan stabil center som leder laget. Sedan skulle jag nog säga att de behöver hitta en riktigt bra högerskytt med bra direktskott. Jag tror en påfyllning av två sådana toppar hade kunnat öka slagkraftigheten ordentligt.

Rakapuckar.com bild

4. 
Jag tror det är rimligt att vara med och slåss om en plats bland de tio bästa i slutspelet. Jag vet att föreningen har klart högre ambitioner, men jag tycker inte det är rimligt. Jag vill se vart Fagervall tar laget innan jag skruvar upp förväntningarna. Man är i dagsläget otroligt känsliga för skador och om fel spelare blir frånvarande kan det till och med bli en strid längre ner. Man ska ha respekt för att lag som varit nere på botten fyra, exempelvis Linköping och Brynäs, bör bli bättre. Malmö kan överraska igen och vara stabila i slutspel, vara det svårslagna laget, men någon gång kommer också ett bakslag. Om det är den här säsongen låter jag väl vara osagt just nu.


* Lemans tankar:

Ingen Peter Andersson (tränaren ska till Brynäs). Ingen Fredrik Händemark (centern ska till San Jose Sharks). Det är två tunga profiler som lämnat, två som präglat Malmö Redhawks oerhört starkt, och det känns därför som att nästa säsong är början på något nytt.

Precis som Johan Svensson (alias Mr Madhawk om någon inte fattat detta) är inne på så behöver sportchefen Patrik Sylvegård få in en center av god klass, lyckas han med det kan vi börja snacka.

Dansk touch på Malmö, inte mindre än sex man uppvuxna med smörrebröd, den dagen corona slutar påverka våra liv kanske det kan bussas glada rödvita hockeyfans över Öresundsbron och hjälpa till att fylla Malmö Arena som lite för ofta känns lite för stor.  

2x Lauridsen, Oliver och Markus, släng in stortalangerna Linus Cronholm, 19, och Helge Grans, 18, så … bakåt finns att glädjas åt, speciellt som Adam Ollas Mattsson lovade så gott.

Tvillingarna Westerholm (bra avslutning i Frölunda, rätt bra säsong med Lukko i Finland) borde kunna ge Malmö en lite mer spelskicklig touch, i övrigt är det mycket habilt och hårt jobb.

Jag har i sig inga problem med det, hockey är en lagsport där det är summan av de olika individerna som avgör – och med både Oliver Lauridsen och Emil Sylvegård i laget kommer det kännas att möta Malmö. 

Men Emil kan så mycket mer än att ”buffla”, han är som bäst när han fokuserar på att vara rejäl power forward snarare än att leta motståndare att retas med (kan man sedan kombinera dessa två, så … visst).

Malmö här och nu: stabilt, tryggt. In med en center så ser vi vilket adjektiv som kan läggas till.

Nyfiken på: Victor Backman. Skärgårdskillen, 28, var grymt talangfull som junior, öste in poäng på juniornivå med Frölunda, hade inte riktigt vad som krävdes (mentalt?) för att lyckas in en toppliga, nu får han en SHL-chans av Malmö efter två bra vintrar i schweiziska andraligan – och en del bra insatser med Zürich i NLA. Det är nog Backmans sista chans. Tar han den?  

***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
25 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 5 månader sedanSvara

  Bra med de här genomgångarna. Lite koll på motståndarna. Ser fram emot fortsättningen!

  • Kommentar avatar
   Niklad, 5 månader sedanSvara

   Rolig läsning, snyggt Leman!

   • Kommentar avatar
    Manne , 5 månader sedanSvara

    Malmö har knappt halvfullt på matcherna i Malmö Arena. Bättre med spel i gamla, hederliga Malmö Isstadion.

    • Kommentar avatar
     Herr Lakers, 5 månader sedanSvara

     Tycker Malmö gjort det väldigt bra senaste åren. Om de nu ska banta truppen ännu mer och inte ta in en ersättare till sin kapten med en hyfsad center får de det tufft. Växjö blir inget topplag nästa år men kommer troligen vara lite bättre än förra året då man vann en match första 13 matcherna och slarvade ordentligt. Sista 25 matcherna spelade Växjö som ett lag i topp6 poängmässigt. Men mitten känns rimligt.

      Kommentar avatar
      Nolte, 5 månader sedanSvara

      Frölunda avslutade andra delen av säsongen som Bulan sa, som ett bottenlag. Lite olika trender. Samtidigt har våra offensivt skickligaste spelare försvunnit och vi har fyllt på med i stort sett bara juniorer. Blir spännande.

      Kommentar avatar
      Benji , 5 månader sedanSvara

      Håller med dig Nolte, Frölundas trupp är totalt svagare än tidigare. Möjligt att backsidan är något snäpp upp men den var svår att försämra.

      Kommentar avatar
      Manne , 5 månader sedanSvara

      Det är mycket som ska klicka för att vi ska hamna topp 6, den saken är klar. Tror att vi kan få kämpa kring platserna 7-10.

    • Kommentar avatar
     Pippo, 5 månader sedanSvara

     Även om jag uppskattar ditt grävande och dina åsikter är detta en mycket bra och intressant läsning! Väldigt intressant att få någon annans perspektiv gällande varje lag!

     • Kommentar avatar
      Mackan, 5 månader sedanSvara

      Vem bryrsig!

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

       Den som kommenterar?

     • Kommentar avatar
      Bengt Andersson, 5 månader sedanSvara

      Mackan !
      Vi vet att du bara bryr dig om Bandy !
      Men lycka till ändå !

      • Kommentar avatar
       Mackan , 5 månader sedanSvara

       Bengt A: Bryr mig mer om politik!

        Kommentar avatar
        Julius, 5 månader sedanSvara

        Mackan, fel forum för det, sök dig till någon politisk blogg, lovar där finns ingen hockey

      • Kommentar avatar
       Benji , 5 månader sedanSvara

       Tack HL spännande läsning! Kollade igenom samtliga trupper igår, att det skulle vara lugnt på transfer sidan stämmer inte alls. Riktigt många tunga pjäser på gång in. Många låg ser betydligt starkare ut än förra säsongen.

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

        Tycker det är likadant varje år, profiler lämnar, lätt att tänka "oj", lik förbaskat är det grymt intressant fullt av spännande spelare när det väl börjar igen. :)

        Kommentar avatar
        Mattias, 5 månader sedanSvara

        Instämmer Benji. Många lag ser lika starka eller starkare ut. Dessutom borde bottenlag som Leksand, Oskarshamn och definitivt Linjöping bli starkare. Växjö kommer bli ett snäpp bättre. Brynäs likaså. Kvar i toppen definitivt Luleå, Färjestad, HV71 och Rögle. Frölunda? Mittenlag som det ser ut. Att få in en bra back till förändrar inte den känslan hos mig.

      • Kommentar avatar
       Bengan, 5 månader sedanSvara

       Kul läsning och att få lokala bedömningar av lagbyggen. Ser fram emot resten.

       • Kommentar avatar
        Allen, 5 månader sedanSvara

        Har Växjö någon egen produkt? Känns som att det varit det laget som köpt ihop lag mest i SHL, dom sista åren..

        • Kommentar avatar
         Bengt Andersson, 5 månader sedanSvara

         Macan tror jag har förutsättningar att bli vår nya stadsminister !

          Kommentar avatar
          Manuel, 5 månader sedanSvara

          Borgmästare heter det väl?

        • Kommentar avatar
         DD, 5 månader sedanSvara

         Känns som att en del klubbar spelar ett högt spel, till exempel Linköping. Finns verkligen ekonomin där att betala Ljungh 300k i månaden i Covid tider? Kan nog bli klubbar som lever på marginalen under nästa säsong, särskilt om det blir matcher utan publik.

          Kommentar avatar
          Daniel B, 5 månader sedanSvara

          Mm, LHC har värvat dyrt. Trots dessa tider. Som du säger, spel utan publik under hösten så kan det bli jobbigt för LHC.

          Kommentar avatar
          Manne , 5 månader sedanSvara

          Värvat dyrt, absolut. Kommer ändå hålla till i botten.

        • Kommentar avatar
         Molly, 5 månader sedanSvara

         Fantastisk intressant läsning.!!!!!!
         Vi får väl skicka ett stort tack till journalister från Växjö o Malmö också.
         Hoppas att övriga lag blir lika bra.
         Nåt att se fram emot varje dag.

          Kommentar avatar
          Herr Lakers, 5 månader sedanSvara

          Medhåll. Rolig läsning med bredare åsikter om alla lag och att man tar av sig supportermonokeln ibland.

        • Kommentar avatar
         Mackan , 5 månader sedanSvara

         Bengt A: Men min partiledare Jimmie Åkesson hoppas jag blir stadsminister !!

          Kommentar avatar
          Manuel, 5 månader sedanSvara

          Coolt ändå att Jimmie är din. Lurar lite på vilken titel det ger dig, promotor, huskors?

        • Kommentar avatar
         Daniel B, 5 månader sedanSvara

         Tycker backsidan i Växjö ser bra ut om Joel kommer in. Får man in Rosén så har man några starka forward. Tror ändå dom hamnar utanför top 6. Malmö har en defensivt bra backsida. Finns väl ingen som jag kan se som kommer göra en del poäng. Forwards känns tunn, tror dom hamnar på plats 7-10.

          Kommentar avatar
          Manne , 5 månader sedanSvara

          Plats 7-10, låter rimligt. Samma som oss alltså.

          Kommentar avatar
          Daniel B, 5 månader sedanSvara

          Fan manne, säg inte så. Jag hoppas att vi är top 6. Blir orolig när du säger så.

          Kommentar avatar
          Herr Lakers, 5 månader sedanSvara

          Backsidan ser mycket dpelskicklare ut och dessutom två höger klubbor. Samtidigt så har man tappat 2 starka defensiva pjäser i rahimi och Bohm. Peter Andersson tillbaka after skada så blir som ett nyfärv. Samma forwardsuppsättning och frågan är om uppspelen kan komma, snabbare och rakare så att forwardsidab kan producera mer. Många var för dåliga på att ta sig in där det avgörs.

          Kommentar avatar
          Manne , 5 månader sedanSvara

          Daniel B: Är bara ärlig här. Vi har det inte speciellt starkt framåt, då vi tappat den där riktiga spetsen och inte ersatt. Visst, Mursak.. Men han kan inte göra allt och jag tvivlar på att någon av de hårt gnuggande spelarna ska börja ösa in poäng helt plötsligt. Som Rosseli, Last osv. De har andra uppgifter.

          Kommentar avatar
          Manne , 5 månader sedanSvara

          Lasu*

          Kommentar avatar
          Daniel B, 5 månader sedanSvara

          Mm, förstår det men samtidigt har ju hjalle levererat, Sundström gjorde väl bra med poäng och är bättre från start i år. Purre borde göra fler. Jag tror på laget.

        • Kommentar avatar
         Manne , 5 månader sedanSvara

         Förra säsongen hade vi en starkare forwardssida än backsida. Nu är det tvärtom. Med samma spel så kommer vi få problem. Vi har inte ersatt Lasch, Rhett eller Fagemo. Visst, Mursak har kommit in. Men sen? Inget.

          Kommentar avatar
          Allen , 5 månader sedanSvara

          Instämmer helt. Vem ska göra målen nu? Finns inga naturliga målskyttar i truppen.. Sen att man inte inser faran på forwardsidan när Lasch försvunnit offensivt och slog passning efter passning så både Joel och Hjalle fick många enkla mål.. Vem ska servera dessa nu?

          Kommentar avatar
          Gunnar, 5 månader sedanSvara

          Det är som alltid, "alla skall spela bättre". Fältherren och Lasu ska ösa in mål. Och sedan blir det inte så.

          Kommentar avatar
          Daniel B, 5 månader sedanSvara

          Sist lasch lämnade oss så kom wellman och Victor Olofsson. Två målskyttar. Till nästa säsong så har vi ingen naturlig målskytt. Mm, kan förstå Manne varför du tror att vi hamnar utanför top 6. Men jag tror Sundström, Murre och några till kan leverera.

          Kommentar avatar
          Herr Lakers, 5 månader sedanSvara

          Nu ska man inte lägga för mycket på en ung spelare. Men Raymond. Hur bra kan inte han bli som målskytt redan kommande år

          Kommentar avatar
          Manne , 5 månader sedanSvara

          Allen: Det blir Servera som kommer servera. Men matlådor då :)

          Kommentar avatar
          Manne , 5 månader sedanSvara

          Raymond kommer göra några baljor, men ingen vi kan luta oss emot. Såklart. Väger fortfarande för lätt och är ung. Det blir några som kommer få dra ett tungt lass, orkar de med det över en hel säsong? Tveksamt. Producerar inte Sundström, Mursak, Putte och Hjalmarsson. Ja, då kommer vi inte vinna. Absolut, ibland men över tid så håller det inte. Puttes poängproduktion brukar alltid komma i klasar, precis som Hjalmarssons. Lasch var en spelare rent poängmässigt att nästan alltid kunna luta sig emot.

        • Kommentar avatar
         Mattias, 5 månader sedanSvara

         Raymond kommer blomma ut. Kanskeäven Karl H och Elmer S. Spännande unga som trycker på, Låt dem få chansen!
         Håller med HL om Växjö. Lite upp till bevis. Nån sa att Emil Pettersson bara är bra i medgång. Kanske är så. Ovh Mv-sidan är ju en chansning.

         • Kommentar avatar
          Bengt Andersson, 5 månader sedanSvara

          300 000:- i månaden ?? Linköping !
          Stackars klubbchefer ! De har 0 koll på ekonomi och vad en SHL spelare i Sverige är värd att ge i lön.
          VF ser det ju ut som man vill det skall se ut vid denna tiden, Hela gruppen ! är så gott som redan samlad och kör "grisveckorna" ett tag framåt, kan vara första gången gruppen svetsas samman på detta vis. Spännande ! Bra blandning på unga hungriga blandat med en grupp rutinerade lagom "griniga gubbar" som vill till Götaplatsen, för att inte minst redan i höst kriga i CHL

          • Kommentar avatar
           Herr Lakers, 5 månader sedanSvara

           Han gjorde ju ändå ca 25 poäng. Och hade Gynge satt några av sina chanser(bland de högsta xG) kunde det lätt blivit 35 poäng i en katastrofsäsong av laget. Inga dåliga krav på den killen. Tycker inte han var jättwdålig men liksom laget allt för ojämn.

            Kommentar avatar
            Manne , 5 månader sedanSvara

            Hade Gynge satt några av sina chanser.. Det håller inte. Hade Hjalmarsson gjort mål på alla chanser som han blev serverad av Lasch så hade Lasch vunnit poängligan enkelt. Det som inte hände, det hände helt enkelt inte.

          • Kommentar avatar
           Herr Lakers, 5 månader sedanSvara

           Fast I'm du kollade på statistik och bara tycker och i det här fallet så var det hockeylabbet som la fram det med Gynge.

            Kommentar avatar
            Manne , 5 månader sedanSvara

            Spelar ingen roll. Du kan aldrig få tillbaka en målchans du missar.

            Kommentar avatar
            Herr Lakers, 5 månader sedanSvara

            Nej, men med en ny säsong kan en spelare hitta en helt annan effektivitet, vilket ger bättre statistik och poäng. Skapar man chanser så ökar sannolikheten att pucken går i mål över tid.

            Kommentar avatar
            Herr Lakers, 5 månader sedanSvara

            Många kollar på poäng eftersom det är det vi kan se men klubbarna och cmore har tillgång till mer data vilket gör att de kan se bortom poäng.

          • Kommentar avatar
           Peter Möllan , 5 månader sedanSvara

           Ser bra ut.Backsidan SHL starkaste.Forwards sidan kan bli en obehaglig överraskning för många lag.Klar chans för en placering 8-6

           • Kommentar avatar
            Simon G, 5 månader sedanSvara

            Älskar citatet:
            -"vi löser inte coronakrisen genom att deppa"

            • Kommentar avatar
             Arleen, 2 månader sedanSvara

             My relatives all the time say that I am killing my time here
             at web, but I know I am getting knowledge all the time by reading such fastidious articles or reviews.
             Maglie napoli

             • Kommentar avatar
              Amie, 2 månader sedanSvara

              Good post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon on a
              daily basis. It's always useful to read articles from other authors and practice something from other sites.
              Deutschland Trikot


              Lämna en kommentar