Fortsatta frågetecken i Frölunda – Lasu vs Carlsson


► Verkar som Frölunda inte är färdigt med sin analys.
► – Inget nytt att rapportera, hälsar sportchefen Fredrik Sjöström.
► I kväll ställs Patrik Carlsson och Nicklas Lasu mot varandra igen. Kan vara ”Purres” sista match i Finland.

Rakapuckar.com bild

Fredrik Sjöström

JAG KONTAKTADE FRÖLUNDAS sportchef Fredrik Sjöström för att se om den där grundliga analysen var klar, ni vet den där man skulle vända på alla stenar och vara kritisk.

Jag hade några frågor:

* Spelare med kontrakt – är de säkra?

* Målvaktssidan – fortsatt satsning på Johan & Johan, alltså Gustafsson och Mattsson? Fortsatt 50/50-tänk?

* Pontus Widerström – kommer han erbjudas nytt kontrakt?

Sedan undrade jag lite skämtsamt om det var något på ingång, som om jag skulle få veta något där …

Svaret på samtliga frågor blev:

– Inget nytt att rapportera.

Angående målvaktsfrågan, som jag vet att många av er har åsikt om, förtydligade Sjöström:

– Vi har två keeprar på kontrakt.

Kontrakt kan brytas, eftersom den dörren – oavsett position i laget – inte stängts från Frölundahåll så var jag nyfiken på om Sjöström hade något besked här.

Icke så. Inte än, i alla fall. Det är förstås mycket att göra efter ett säsongsslut. Ni får ge er till tåls. Men ni vet min känsla: ingen förändring. I alla fall inte på målvaktssidan. Och jag har inga problem med det.

Rakapuckar.com bild

Ni vet läget, minst en back ska in, säkert två, kanske tre forwards, men om allt detta sker före SHL-premiären i höst är jag inte säker på.

Nå, det är spekulation från min sida. Jag kontaktade mest Sjöström för att se vad som fanns att berätta, och även ett icke-besked kan förstås tolkas, om man gillar sådant.

Själv avvaktar jag.

Ingen ko på isen, om uttrycket tillåts.

Truppen förhållandevis stor redan, ska spetsas, och tid finnes.

Rakapuckar.com bild

***

Nicklas Lasus Kärpät har 3–2 i matcher mot Patrik Carlssons IFK Helsingfors.

På torsdagskvällen möts lagen igen, i den finska huvudstaden.

Vinner Lasu & Co är det, som det verkar, Carlssons adjö till Liiga. GP hade ju nyheten att ”Purre” är på väg hem till Frölunda efter bara en säsong i IFK Helsingfors.

Kärpät en seger från final, alltså – i så fall mot Tappara som 4–0-slog Tomi Kallios TPS Åbo.

Rakapuckar.com bild

 

  

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
21 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 2 år sedanSvara

  Lika kul som det var att se SAIKs 3e period häromdagen lika kul var det att se DIFs igår. Bra fart och intensitet in på mål.
  Kanske skulle RR ställa ut koner på isen så att spelarna inte kan hamna i hörnet på träningarna! In och kötta bara :-)
  Snacket med Näslund var bra, hoppas att spelarna köper hans idéer / Claes

  • Kommentar avatar
   Nolte, 2 år sedanSvara

   Känns mest som en floskel ”allt ska granskas osv osv” för att det är det enda rätta att säga mot fansen, men sen händer det inget. Man tuffar vidare, MRO & Stålberg kanske efter 10 år på seniornivå helt plötsligt börjar leverera poäng, westerholmarna som spelat likadant i hela sina liv kanske blir andra spelare helt plötsligt och Gunnarsson växer ut till en Rahimi under sommaren. Tillåt mig att vara skeptisk. Att bara krydda den här truppen med 2-3 max 4 namn, varav kanske inte ens alla innan säsong, det är mil ifrån ett lag som vill slåss om SM-guld. Ponthus va petad i Brynäs, han va petade i Frölunda när dom hade fullt lag och då va ändå brorsan tillbaka, så inte ens den fallskärmen kan man använda. Ska han helt plötsligt bli bättre nu då? Och varför i herrans namn betalar man 60-100K(?) i månaden för en spelare som inte platsar på 13 forwards?

    Kommentar avatar
    Erik, 2 år sedanSvara

    Du tror att Frölunda är nöjda med säsongen eller? Rosseli och Stålberg är inte här för att spruta in poäng.

    Kommentar avatar
    Nolte, 2 år sedanSvara

    I Frölundas tänk så är dom en del av stommen i laget som skall vara med och leverera. Kolla bara i år när man spelade MRO i förstalinan dom 30 första matcherna. Tycker inte att det är spelarnas fel, dom gör vad dom kan, det är ledningen som verkar hoppas på något som inte är rimligt. Ända sen guldet där vi hade ett galet bra lag på samtliga positioner så har man haft en övertro på att man kan utveckla allt och alla och få ut mer potential än vad det finns.

    Kommentar avatar
    Sven, 2 år sedanSvara

    Kunde inte skrivit det bättre själv Nolte. Håller med dina resonemang till 100 %. MRO och Stålberg är grovjobbare som helt klart underpresterat utan Lasu denna säsongen. Pontus lever på sin tvillingbrorsa och jag förstår mig fortfarande inte på den värvningen, hade hellre satsat på två juniorer. Joel sjunger på sin sista refräng och Max Friberg har inte övertygat heller. Vet inte vad 3 nya forwards ska göra för underverk som truppen ser ut just nu. Hoppas jag har fel och att alla spelare lyfter sig ett snäpp till nästa säsong om inga kontrakt bryts.

  • Kommentar avatar
   Danne, 2 år sedanSvara

   Bra jobb som vanligt HL! Dock är jag inte riktigt med dig ang ”kossor på isen”. Anser att det MÅSTE in 2-3 ytterligare spetsforwards innan premiären.. för att sen förstärka under seriens fönster. Måste spela/träna ihop en grundstomme och helst då med kvalitet som åtminstone kan ta laget till slutspel. För jag kan garantera och sätta en månadslön på att nuvarande forwardsuppsättning, givet P Carlssons ankomst, inte skulle hävda sig över bottenskiktet. Aldrig! Laget i år hade enorma bekymmer fram till slutskedet och om inte Weber och Mursak hade kommit in och lyft laget, ja då vete tusan om det hade blivit slutspel. Tror faktiskt inte det. Med det i beaktning så har man alltså tappat 4-5 av TOPPforwards i truppen. Måste ersättas men helst med än mer spets än i år.

   • Kommentar avatar
    TC Uddevalla, 2 år sedanSvara

    Vad händer i Frölunda? Ingenting! Andra klubbar värvar för fullt. Frölunda ingenting..Väntar man på höstrean eller saknas pengar?
    Ta upp ev pengabrist med GOT EVENT om de kan prioritera Hockey
    mera och hästar mindre. Eller beöver vi en ny sporchef som förstår att det behövs en toppmålvakt flera stabila backar samt anfallare som vet var målet finns. Jag väntar otåligt på livstecken i ledningen!

     Kommentar avatar
     Janne 2, 2 år sedanSvara

     Kanske inte går att presentera massa nya spelare nu. Dom vi vill ha spelar fortfarande

     Kommentar avatar
     VS, 2 år sedanSvara

     Du menar att man ska panikvärva massa spelare tre veckor efter att man har avslutat säsongen bara för att vissa motståndare gör det? Och om du skulle ha missat så har tre nya spelare kritat på kontrakt med Frölunda inför nästa säsong. Räknar in Putte här även om det inte är officiellt än.

   • Kommentar avatar
    Peter Smögen, 2 år sedanSvara

    Nej, har sagt det förut och säger det igen: Sjöström imponerar inte, känns inte värdigt en storklubb som Frölunda. Behövs in någon med större pondus och auktoritet på den posten. Som gör nödvändiga förändringar, ”analysera” är bara en rökridå. Ska man dessutom bryta kontrakt bör det göras så snart som möjligt med tanke på att dessa spelare ska få en fair chans att hitta nya arbetsgivare! Det lutar åt att det rullar på: ”Vi hoppas på utveckling”

     Kommentar avatar
     Manne , 2 år sedanSvara

     Helt enig. Börjar bli jädrigt tröttsamt att man aldrig inser vad som behövs när i stort sett alla andra ser det, men inom ledningen där är det mörkt. Har man ställt till det till en enda röra så får man ordna upp det också. Riv kontrakt, det är det man får göra. Westerholmarna till Luciaklubben drömde jag om. Det kanske slår in?

   • Kommentar avatar
    Matte, 2 år sedanSvara

    Tack HL för reportaget. Målvakterna är nyckeln för framgången - gärna egna från FHC. Men en ändring måste nog till.
    Jag är inte så mycket för värvningar som genomförts - de har inte slagit bra ut de senaste två åren. Egentligen riktigt svagt jämfört med andra SHL lag. Med denna historiska rekryterings svaghet så är det mycket bättre
    att lyfta juniorer från FHC och vara nöjda med det man har. Backsippan ser faktiskt bra ut nu när AA och Donovan inte är där. Jag gillar Jacob S samt Filip och Gustav samt Victor blir nog en bättre sammansättning än tidigare.

    • Kommentar avatar
     JT, 2 år sedanSvara

     Det blir en sjunde match mellan HIFK & Kärpät.

     • Kommentar avatar
      Mathias, 2 år sedanSvara

      Tittar på Danmark vs Sverige nu på C-more. Men vad som slår mig är...varför står inte Sveriges bästa målvakt "Johan Gustavsson" i mål för Sverige ? Roger Rönnberg hade väl någon statistik som visade att Gustavsson var Sveriges bästa målvakt här i vår ? Är det inte konstigt att ingen annan ser hur bra Gustavsson är ?

       Kommentar avatar
       Hmm, 2 år sedanSvara

       Är alla Sveriges bästa spelare med mot Danmark idag alltså?

       Kommentar avatar
       Matte, 2 år sedanSvara

       Tror det är många andra tränare som småler - tyvärr. Som en skåning sa - ”försök träffa mål bara”. Nej de kommer aldrig vara med. Jag tycker faktiskt synd om FHC målvakter.

     • Kommentar avatar
      E23, 2 år sedanSvara

      Tänk om det kunde skrivits hälften så mkt skit om backarna som målvakterna... De senare fick noll hjälp av de förra. Not fair.

       Kommentar avatar
       Matte, 2 år sedanSvara

       E23 jag fattar inte alls hur Du tänker, men om man är ett lag som åtmindstonde säger att man skall vara i kvartsfinal innebär det att man på samtliga platser från ordf till materialförvaltare måste ha den inställningen att man skall klara vara topp 8 gentemot andra SHL lag. Målvakterna är i bästa fall rank 10-11 och rank 17-18. Med råge - helt utanför. Dessutom kör man hårdast med den sämre. Det är bara 14 lag :). Det indikerar att man vill till HA. Detta är inget backproblem eller forwardsproblem utan ett rent målvaktsproblem. Det finns heller inget som talar för att de blir bättre i slutspel snarare tvärtom. Om man forsätter denna visa, så har inte heller värvningarna varit i topp - faller ganska säkert utanför topp 8. Ass coachen i anfall definitivt utanför topp 8. Egna FHC juniorer - också svagt. Men det är svårare att mäta. Men målvakterna är väldigt långt ifrån. Mitt simpla argument är att om man nu ändå struntar i målvakterna, kan ju två egna juniorer få möjlighet att visa upp sig och vem vet de kanske överraskar ? Däremot vet man med statistik verifierad noggrannhet att 1 målvakten inte har ändrat sig positivt på tre år. Det finns dvs bevis för att FHC har ett av SHL s sämsta målvaktspar. Sen får man tycka vad man vill om det, men det är vad man kan utläsa från resultatet. Är det ok för FHC ? Är det ok för journalister som skriver om FHC?

       Kommentar avatar
       E23, 2 år sedanSvara

       Okej, och hur högt rankar du backarna? Hade svårt att se något lag i slutspelet som hade sämre backar i egen zon än frölunda.

       Kommentar avatar
       Matte , 2 år sedanSvara

       Hej E23. Man såg att backarna spelar oroligt, men att det blev bättre tex när Weber var med. Det är naturligtvis inte bra. Jag tror oron beror på just att de inte litar på spelet bakom dem. Sen ser jag inte storheten i Adam A. Ej heller bergrea jag rekryteringen av Donovan - som ändå överraskade positivt i år. Jag tror faktiskt den som man har just nu ser bättre ut Filip W (ett år äldre), Gustav L och Jacob S samt Victor. Får man sen ha kvar Dahlin så är det väldigt bra. Men det kan man väl inte hoppas på. Har man bra målvakter (hyfsade kanske topp 6?) så spelar backarna bättre och vice versa. Ensak är att backarna inte alltid behöver sälja sig billigt (ta utvisningar) och täcka enkla skott utan kan lite på att målvakten tar skott som han ser och istället koncentrera sig på att ta bort de som skymmer och hantera returer.

     • Kommentar avatar
      Adam , 2 år sedanSvara

      Joakim Andersson påväg bort från Örebro. Kanske lite för skadebenägen för att vara något som Frölunda kikar på?

      • Kommentar avatar
       Conta, 2 år sedanSvara

       Blir orolig.Verkar inte som Frölunda har dragit några lärdomar alls.Och tydligen har man ej mod och kraft till att ta obekväma beslut.JG håller ej Shl klass längre.Westerholm bröderna snurrar bara i hörnen.Hjalmarsson sliter och är klok men han värvades som spets och han har levererat klent.Han har fått sina chanser.En spelare som får 200.000 till 250.000/månad kan man kräva mycket me av.Nej skicka JG och Westerholm bröderna och Hjalmarsson.Börja där.

        Kommentar avatar
        Guppy, 2 år sedanSvara

        Conta . Skicka Hjalmarsson ?? Tur att Sjöström har mer kunskap om hockey än du.

        Kommentar avatar
        Daniel K, 2 år sedanSvara

        Hjalle är en utmärkt SHL center och han lär ha fått gå ner i lön när han förlängde sitt kontrakt. Man skall ha klart för sig att det är svårt att hitta Svenska SHL centrar på marknaden. Vi måste ha en annan förväntning på vad han kan producera och det borde även FHC haft när dom värvade honom. Kolla hans stats han har två riktigt bra målskytte säsonger bakom sig i sin karriär annars rör det sig om ca 5-15 mål per säsong och det är mer det vi borde förvänta oss men hoppas på att allt klickar. Viktigt att man har rätt spelare runt sig för att producera stort också.

        Kommentar avatar
        Conta, 2 år sedanSvara

        Hjalmarsson är bra spelare visst är han det.Men han är ingen spets spelare längre.8 mål denna säsongen i grundserien imponerar inte på en spelare med hög lön.På 2 säsonger i Frölunda tycker jag inte han lyft speciellt mycket.Tycker man kan frigöra kapital med hans lön.Förra säsongen var det många som kritiserade Hjalmarsson på forumet Snacka med Leman.Jag tycker inte han är bättre denna säsongen ser ej samma storhet i honom som du.Men om Frölunda nu behåller honom så hoppas jag verkligen han han växla upp nsta säsong.Men tror inte på det.

        Kommentar avatar
        Daniel k, 2 år sedanSvara

        Storhet i honom? Nu tar du i. Skrev att jag tycker han är en utmärkt SHL center. Inte en exeptionell sådan. Som sagt tidigare 1.Hjalle lär inte ha samma topplön efter förlängningen 2. Han levererar ju ungefär det som man kan förvänta sig om man kollar hans stats, det är ju bara två supersäsonger som finns i hans historik resten är ju i spannet 5-15 mål. Tycker Hjalle gör ett bra jobb men hade gärna sett flera poäng från honom självklart men man skall ha klart för sig att marknaden för svenska shl beprövade centrar är svår. Vill man chansa lite mera kan man ju försöka hitta någon som kan utvecklas eller någon utländskspelare som förgoppningsvis slår väl ut. Förväntningen på Hjalmarsson var nog lite väl högt ställda tror jag och det ligger ju på ledarteamet som chansat för mycket på utveckling/att spelare skall studsa tillbaka till tidigare prestations nivåer. Den säsongen han gjorde 27 målmhade han väl Pär Arlbrandt som var helt outstanding som lekkmarat i LHC tex.

      • Kommentar avatar
       Conta, 2 år sedanSvara

       MrMadhawk skriver att Leksand är väldigt intresserade av Tor Immo .Troja-Ljungby.
       Hallå Sjöström? Tor Immo. Jonathan Johansson.Båda målskyttar från Troja-Ljungby.Bådas kontrakt går ut.Man kan hitta bra spelare i hockeyallsvenskan med.Inget Frölunda intresse? Jonathan är ju tidigare Frölunda spelare.

        Kommentar avatar
        Matte , 2 år sedanSvara

        Conta - det låter intressant med Tor och Jonathan. Jag gillar även Joakim Andersson, som defensiv tvåvägs center. Tyvärr tror jag inte att RR vill ha en sådan. Det skulle behövas om man skall både kunna spela anfall och förvar. Hjalmarsson är aldeles för lätt i den rollen tex.

        Kommentar avatar
        Daniel K, 2 år sedanSvara

        Patrik Karlsson kommer väl få en sådan roll när han återvänder nästa säsong? God för runt 25 poäng per säsong samtidigt som han tar ett stort defensivt ansvar och har fina +/- stats. +10,19 och 12 senaste tre säsonger och 24,24 och 28 poäng.

        Kommentar avatar
        Nolte, 2 år sedanSvara

        I mina ögon kan Putte mycket väl bli förstacenter nästa säsong. En klok 2-vägs center som även har en liten offensiv uppsida. Skulle kunna vara ett bra komplement till Lasch och förhoppningsvis nån mer offensiv spelare som inte plockats in än. I den omgivningen kan han säkert pilla in 25-30p vilket är ganska bra och detta utan att offra defensiven.

        Kommentar avatar
        Conta, 2 år sedanSvara

        Håller med dig om Joakim A.men hans skador är lite oroande.Ja Hjalmarsson har brister men verkar som man ej går kritisera Hjalmarsson på detta forum.Jag menar bara at på 2 säsonger i Frölunda så tycker jag att han varit en besvikelse.

        Kommentar avatar
        Matte, 2 år sedanSvara

        Conta - det är klart att Du rätt i kritiken av Hjalmarsson. Han är värvad som snabb poängmaskin - inget annat. Att de skolat om honom till något annat funkar inte med 75 kg eller vad han väger. Som defensiv center? Behöver man den typen av spelare så finns det ju tex Joakim Andersson 93 kg och 186? Mfl Vem tror man flyttar på vem. Naturligtvis har Du rätt Conta - du har väldigt sällan fel.

      • Kommentar avatar
       Manne , 2 år sedanSvara

       Förvånansvärt om det inte värvas en toppmålvakt. En del av bristerna var målvaktsspelet, det vet alla.

       • Kommentar avatar
        Conta, 2 år sedanSvara

        Ja JG håller ej Shl-klass längre.Dags att Rönnberg inser det nu.

         Kommentar avatar
         Henrik indian i exil, 2 år sedanSvara

         Hej, håller med Conta (och några av er andra i analyserna). Hjalmarsson snackades som en toppvärvning med höga poängambitioner direkt från KHL. Jag tycker att han varit medioker och långtifrån den stjärna man trodde, en ok tredjekedje center men absolut inte mer än så. Målvaktsfrågan har ju varit livligt vädrad under säsongen och tyvärr, JG har nu haft flera år på sig att spela upp till bevis, men i min mening relativt långt i från ok SHL klass. Här måste man göra något. Truppen i dagsläget ser alarmerande svag ut och på intet sätt starkare än t ex Mora eller KHK under gångna säsongen. Purre var ett efterlängtat tillskott, men annars så börjar det kännas lite krisaktigt redan nu. Väldigt många spelare är under kontrakt och jag förstår inte riktigt hur man ska få ihop en konkurrenskraftig trupp utan att bryta några av de svagaste kontrakten. Ett till två nyförvärv till kommer inte att räcka på långa vägar.

       • Kommentar avatar
        Håkan G , 2 år sedanSvara

        Ledningen försvarar truppen. Alla medelmåttor som sitter på långtidskontrakt. Nästa säsong är redan körd såklart, det förstår ju alla. Inte ens HL kan ju vara nöjd med målvaktssidan eller forwardssidan eller backsidan. Spelar ingen roll om man köper in lite spets. Men kritiserar HL Sjöström så slutar han väl svara i telefon? Alla lever i symbios och skyddar varandra...nej, Joel, MRO, Friberg, 2xW, Hjalmarsson mfl kommer i te börja producera nästa år. Ingen av målvakterna kommer heller att kunna lyfta laget på egen hand

        • Kommentar avatar
         mike, 2 år sedanSvara

         Skall vi bli något mer slagkraftiga nästa säsong, så måste man lösa ett par kontrakt, så är det. Annars blir det lite grann status quo med spelartapp kontra ersättningar. Samma sits, likadan säsong. Igen. Tror knappast man fotar JG, men man får väl sätta hoppet till att JM blir nummer 1. Då har man ju något att se fram emot i alla fall.

         • Kommentar avatar
          Matte, 2 år sedanSvara

          Ja förstår all prestige och dylikt.... Men man kan väl bänka dem ( felrekryteringarna som man vill ha kvar och vill betala lön för) och släppa fram juniorer iallafall så blir vi lite gladare att man tar in yngre förmågor från regionen som kanske framåt kan bli stomme i laget?

          • Kommentar avatar
           Manne , 2 år sedanSvara

           Dags att sluta upp med alla floskler, agera istället. Skicka iväg spelare som inte håller måttet och ersätt med andra. Det får kosta. Har man satt sig i skiten, så får man också se till att ta sig ur.

            Kommentar avatar
            Henrik indian i exil, 2 år sedanSvara

            Exakt, huvudet på spiken. Jag kan tänka mig en fyra-fem kontrakt som borde brytas.

            Kommentar avatar
            Manne , 2 år sedanSvara

            Ja. Jag är så trött på snacket om att vi ska vara med och slåss om SM-Guldet varje säsong, när de sedan skickar helt andra signaler till oss fans genom att ställa ett mittenlag på benen. Vem som helst kan se att vi INTE har ett lag för guld och vi kommer inte att få det heller till nästa säsong om inte kontrakt bryts. Bättre att ledningen istället säger att vi framöver, säg 4år kommer satsa på utveckling och att vinna guld inte är det primära just nu.

          • Kommentar avatar
           Henrik indian i exil, 2 år sedanSvara

           Helt enig. Jag tycker egentligen det är bedrövligt att Sveriges största och mest trogna hockeypublik ska behöva bevittna ett lågbudgetgäng. Dessutom och imtillägg så är ju VF är en av klubbarna med absolut bäst ekonomi. Det är ungefär som om Malmö FF hade satsat på Mjällbys laguppställning av rent ekonomiska skäl. Bedrövligt. Grauers får öppna plånboken nu.

           • Kommentar avatar
            Mackan, 2 år sedanSvara

            Har inte Fredrik Sjöström sett hue dålig JG eller vill han inte förstå

            • Kommentar avatar
             Mackan, 2 år sedanSvara

             Lovade inte Roger Rönnberg att avgå som tränare efter det stora fiaskot


             Lämna en kommentar