Tankar om Frölundas spelare 20/21 – del 2


► 23 spelare i Frölunda – plus ett tränarteam. I fyra texter presenterar jag mina tankar och förväntningar inför 20/21-säsongen.
I går kom del 1. Sex anfallare. Här är del 2. Ytterligare sex anfallare. Delarna 3 och 4 följer onsdag och torsdag.

Rakapuckar.com bild

Andra sexan ut: Sundström, Rosseli Olsen, Nässén, Raymond, Mustonen och Mursak.


HAR NI SETT att Ryan Lasch just nu tränar med finska Pelicans? Gått loss på att Lasch kanske ska flytta till Finland?

Gör inte det.

Pelicans kommer från Lahti, där spelade Lasch 2011/2012, där mötte han sin blivande fru Jasmin, det är där paret befinner sig för tillfället i väntan på att det ska öppnas dörrar i Hockeyeuropa.

Inte konstigare än så, alltså. Lasch är med och tränar i väntan på något bättre.   

Skulle inget hända i NLA, skulle alla SHL-klubbar hålla hårt i stålarna, skulle Pelicans slanta upp för ett korttidskontrakt, skulle Lasch vilja … tja, inte vet jag. Det är i alla fall görligt, finska Liiga är som svenska allsvenskan, man tillåter spelare på korttids i väntan på annat.

På den nivån, alltså.

Påminner igen: stort möte i Schweiz på onsdagen där diskussionen handlar om landet ska öppna för idrottspublik – och i så fall hur.


Ett ”ja” påverkar givetvis klubbars möjligheter att ha råd med en extra spelarlön eller två. Lita därför på att en sådan som Ryan Lasch (och hans agent) har koll på vad som händer.  

Rakapuckar.com bild

***

Okej, nu till det ni väntat på. I går fick ni mina tankar om Patrik Carlsson, Max Friberg, Karl Henriksson, Simon Hjalmarsson, Nicklas Lasu och Joel Lundqvist. Nu är det dags för nästa sextett.

 

Jan Mursak, 32 — 42 9+16=25 (i Bern)
* Den som tror slovenen ska upprepa vad han gjorde senast han spelade grundseriehockey för Frölunda, snitta 1,33 poäng per match … tja, vederbörande kommer bli besviken. När jag tänker på Mursak bär jag också med mig att han haft två vintrar i Bern där han inte riktigt fått önskat svängrum och plats att skina.
Dessutom: när Mursak kom till Göteborg för drygt en vecka sedan hade han inte varit på is sedan i mars. Jag ger honom därför i alla fall en månad innan det är dags att betygsätta.
Men med tiden, Frölunda behöver att Mursak är en ledande spelare på SHL-nivå, producerar på vettig nivå och rent allmänt håller hög klass över hela banan. Jag ser väl inte varför han inte skulle lyckas med den bedriften. Däremot känner jag mig en smula osäker på exakt hur väl 32-åringen lyckas, och kanske också hur lång tid det tar innan han når dit.


Joel Mustonen, 27 – 6+6=12
* Under tiden i Frölunda har den här killen lärt sig att bli en pålitlig lagspelare, någon att lita på i alla aspekter av spelet, men i gengäld har han lite grand tappat bort de där offensiva kvalitéerna som fanns i yngre år. Mustonen tar mer ansvar nu, ”fuskar” inte, och är spelare som tränaren Roger Rönnberg gillar skarpt.
Tanken är, hos Rönnberg men säkert även Mustonen: nu ska den ansvarsfulla hockeyn sitta, nu ska därför offensiven kunna adderas igen och helheten därför växa ett snäpp. Eller två.
Jag har sett Mustonen få sina ”utbrott” av skarp offensiv hockey några gånger, varje gång kommer känslan: ”Oj, så bra han kan vara. Egentligen.” Men det har varit alldeles för långt mellan gångerna.
Jag förväntar mig därför inget mer än det vanliga. Överraskar Mustonen är det väldigt bra för Frölunda.

Rakapuckar.com bild


Linus Nässén, 20 – 21 5+8=13
* Kanske lite överraskande för en del att Nässén snabbt plockades tillbaka från Timrå, en säsong som utlånad blev ju knappt en halv beroende på dubbla hjärnskakningar och den jobbiga stressfrakturen i ryggen.
Säger en del om det rönnbergska förtroendet här.
Nässén är en mogen, smart spelare utan tydlig spets – men ni som såg hur han klev in i slutspelet 2019 (inte ens fyllda 19) vet hur nyttig skärgårdskillen kan vara med rejält, fränt och fysiskt uppträdande.
Jag förväntar mig Nässén jobbar hårt och visar just de kvalitéerna, får han sedan vara skadefri följer jag utvecklingen med stort intresse. Bäst som center, men bra inskolning på en kant.

Mats Rosseli Olsen, 29 – 4+11=15
* Det är lite Joel Mustonen-läge här, i alla fall i min hjärna, i alla fall  vad gäller det här med att kunna mer. Jag har, framför allt i slutspel, sett Rosseli Olsen ta pucken och med kraft bryta in på mål. Bra saker händer ju då, antingen gör man mål själv, eller så skapar man kaos – och kaos i anfallszonen kan vara ett väldigt trevligt tillstånd.
Vid flera tillfällen har jag undrat varför ”Rosse” inte oftare kan ta de här initiativen, välkomna inte minst i ett lag som genom åren gärna velat snyggspela sig fram till mållinjen.
Jag förväntar mig inget annat än det vanliga i vinter, en poängskörd runt 15 och hårt jobb. Men – överraskar Rosseli Olsen är det väldigt bra för Frölunda.
Som med Mustonen, alltså.  

Rakapuckar.com bild


Lucas Raymond, 18 – 33 4+6=10
* Hade lång text med/om Lucas i förra veckan, den täckte väl in i princip allt. Men i korthet, det här förväntar jag mig få se, en 18-åring som:
## Tar för sig mer, tar fler initiativ, gör fler poäng.
## Är starkare i närkamperna, vinner fler lösa puckar.
## Rent generellt spelar med större stjärnglans.


Johan Sundström, 27 – 51 13+18=31
* Trots en del kritik här inne, trots att han kan ännu mer, så var Sundström genomgående bäste spelare förra säsongen. I alla fall enligt mina efter match-betyg, må de vara snabbt satta och absolut inte utgöra den givna sanningen.
Men Sundström, hemma efter två jobbiga KHL-säsonger, växte allt mer förra vintern, nu är han redo att börja på en högre nivå, ta en ännu större roll – förutsatt att Roger Rönnberg ger honom istiden som behövs.
Sett till centerbesättningen vet ni ju att det är lite lurigt, det där.
Nå, Sundström ska vara en absolut toppspelare i SHL i vinter. Punkt slut.

Rakapuckar.com bild

***

Det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

   

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
13 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Petey, 1 månad sedanSvara

  Som jag sa igår i mitt inlägg!
  God klass med tygghet men bara en av dessa spelare håller absolut hög SHL klass!
  Det är Johan Sundström! jag känner tyvärr att trots ungdomlig satsninga att det finns alldeles för lite spetskompetens i laget, Frölunda kommer att få problem med målproductionen och kommer att få jobba häcken av sig för att få in pucken!
  Om vi tittar ärligt så finns det bara en spelare som Hjalmarsson som har varit i dom regionerna!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Du tror inte Mursak håller hög SHL-klass? Du tror inte att Raymond kommer göra det? Bara nyfiken. :) All respekt för dina tankar.

   Kommentar avatar
   Petey, 1 månad sedanSvara

   Nej inte just nu! Raymond har kapacitet men har inte visat det ännu, och Mursak är jag osäker på, 2 halv taskiga säsongen i alperna och ett taskigt slutspel som han var totalt anonym! Johan Sundström är yngre och utan sina skador hade han inte spelat i Frölunda, för så bra är han när han är frisk!

 • Kommentar avatar
  Patric Agblad, 1 månad sedanSvara

  Visst ska Mursak vara lika bra som Sundström i alla fall. Allt annat får ses som en besvikelse, enligt mig.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Över tid bör han absolut vara det. Annars tror jag många i Frölundas ledning blir besvikna, ja.

 • Kommentar avatar
  Nils, 1 månad sedanSvara

  Sundström skrapade ihop 31p på 51 matcher i fjol. Jag förstår inte hur han kan vara en måttstock. Som bäst är han en medelmåtta.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Okej. Medelmåtta, var det. 31 p första säsongen efter två skadefyllda, en spelare som senast han var i SHL var högsta nivå. Knappast medelmåtta enligt mig. Men visst behöver han börja på högre nivå nu än förra hösten.

 • Kommentar avatar
  Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

  Mursak tror jag är den enda som håller toppklass. Han kommer göra poäng. Sundström är stabil och kommer säkert ligga runt 30 poäng. Men han har ett par steg till för att vara en stabil förstacenter år in och år ut. Tittar vi på hans något skadefyllda karriär så har han han varit riktigt bra en säsong när Frölunda gick som tåget. Lätta att spela då. Raymond ska vi nog inte ha för stora förhoppningar på. Mycket upp och ner. Först nästa säsong han ska dominera i Frölunda.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Sett till hur många NHL-klubbar har rätt bråttom är det nog stor chans/risk att detta är sista säsongen i SHL för både Raymond och Holtz.

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

   Bedrövligt surt isåfall. Då ska han åtminstone ligga mellan 40-50 poäng och verkligen sticka ut i spelet. Hoppas kan vi ju men orimliga krav. När han lämnar ska han bara gjuten i en första eller andra i NHL. Många som draftast högt gör högst mediokra säsonger i NHL just för att de får dit ett år för tidigt. Bara för de klara att spela som en medioker NHL-spelare. Konstigt då det ändå tar ett år från rockiekontrakten.

 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 1 månad sedanSvara

  Idag fick vi 2 spelare som jag tror och förväntar mig att vara ledande (Mursak o Sundström), 2 st intressant och olika speltyper som jag hoppas mycket på (Nässen och Raymond) samt 2 spelare som jag gillar men som jag inte tror kommer att leverera så mycket mer i poängväg än idag (MRO o Musten). / Claes

   Kommentar avatar
   Manne, 1 månad sedanSvara

   Rosseli och Julmusten är gnuggare. Gör de ett par mål och kanske 20 poäng ihop så är det okej.

   Kommentar avatar
   Rallyclay, 1 månad sedanSvara

   Nja, mer än 20 poäng ihop tror jag de gör. Lite kul är att de har gjort 27 poäng ihop varje säsong de 3 senaste säsongerna . Länge leve gnuggarna, det är min typ av hockeyspelare. :-) /Claes

 • Kommentar avatar
  Conta , 1 månad sedanSvara

  Det som känns oroande är att många spelare inom laget måste överraska denna säsongen för att det ska gå bra för Frölunda. Mursak kan prestera det vet vi, men fick han inte 3års kontrakt?
  Kommer han leverera 3 år framåt?
  Sundström kommer säkert prestera ännu bättre denna säsong. Mustonen och MRO öser inte in mål direkt.
  Raymond, ja stor talang men har inte imponerat i sitt spel ännu.
  Sjöström värvar hit Mursak igen, bra spelare och man känner honom sedan tidigare visst. Men är ju nygammal spelare. Frölunda måste bli bättre på att hitta bra spelare från hockeyallsvenskan. Billigare för klubben att värva, typ Mikael Lindqvist FBK, från Aik. Sedan måste Frölunda dra mera lärdom av spelare man misslyckats med. Senast Jacob Peterson, svider fortfarande att han gick till Fbk. Han lärcta stora kliv nästa säsong. Tycker han fick på tok för lite chanser som center, något med honom som Rönnberg inte gillade tydligen?

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

   Conta, vet inte riktigt varför jag får en så dålig känsla utav att det kanske kan bli en något liknande tråkig händelse utveckling med Jan Mursak och som det blev tidigare med Sean Bergenheim i Frölunda? Man ska ju egentligen inte måla f-n på väggen, förrän han är där.

   Kommentar avatar
   Conta, 1 månad sedanSvara

   Nej Edward51, det får vi verkligen inte j Hoppas att det blir ettbnytt Bergenheim fall. Mursak har ju klarat spela i Scweiz och har väl varit ganska skadefri. Men är ju 32,om 3år 35.Mursak är en klasspelare, men jag tycker ändå att en målskytt måste in i truppen ytterligare. Även att Frölunda måste bli bättre på att fynda i hockeyallsvenskan typ Grönlund. Vore mumma med en billig målskytt från hockeyallsvenskan. Någon som kan utvecklas ytterligare ocu och bli kvar några år i klubben.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

   Nej, hoppas verkligen inte det. Måste bara skjuta bort min dumma tanke och är helt o hållet med Dig Conta gällande "hockeyallsvenskan". :)

   Kommentar avatar
   Conta , 1 månad sedanSvara

   Tackar Edward51, hoppas att jag kan vara med på ett av Lemans quiz kvällar senare i höst. Ser fram emot att tjöta över en öl med dig och andra trevliga från detta forum.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

   Ser också verkligen fram emot det, i så fall Conta! :)

 • Kommentar avatar
  Conta, 1 månad sedanSvara

  Nässén kommer bli verkligen spännande att följa, kan nog bli riktigt bra spelare.
  Kanske blir den junior som överraskar mest?

   Kommentar avatar
   Manne, 1 månad sedanSvara

   Definitivt.

 • Kommentar avatar
  Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

  Älskar verkligen att ni diskuterar, boys. :)

  • Kommentar avatar
   Jan-Erik, 1 månad sedanSvara

   Hoppas ledningen vågar spela Mursak, Sundström och Lasu mer än vad dom spelar Joel. Har all respekt för Joel och då framförallt i ett slutspel när han växer som mest. Men dom andra 3 behöver istiden för att växa. Gör 3st poäng kedjor och en gnugga kedja med Joel, MRO och Friberg/Mustonen.

    Kommentar avatar
    Conta , 1 månad sedanSvara

    Japp det är modellen det, Joel och MRO och Mustonen. Jaga-skiten-ur-motståndaren-kedja.

    Kommentar avatar
    Benji, 1 månad sedanSvara

    Sälj Lasu för dyr för medioker

    Kommentar avatar
    Petter, 1 månad sedanSvara

    MRO och Mustonen borde ha gjort sitt i Frölunda med. Oavsett om de så skulle spela gratis.

  • Kommentar avatar
   Petter, 1 månad sedanSvara

   Joel och MRO och Mustonen, den kedjan skrämmer inte ens Vita Hästen.

    Kommentar avatar
    Manne, 1 månad sedanSvara

    Nej, men Zorros häst.

  • Kommentar avatar
   JT, 1 månad sedanSvara

   Nåt helt annat. Rangers kommer att välja först i årets draft.

    Kommentar avatar
    Tony, 1 månad sedanSvara

    Fy fan för att bli vald av Rangers. Ett sådant sketlag borde inte ens få spela i NHL. Lafreniere's karriär kommer stå still tills han kommer till ett riktigt som kan spela ishockey. Stackars jävel.

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

    Lite som McJesus som tysken att leka med i Edmonton men ett förövrigt platt lag.

    Kommentar avatar
    Guppy, 1 månad sedanSvara

    Oilers har en framtidslag.

    Kommentar avatar
    Affe, 1 månad sedanSvara

    Rangers har en strålande framtid framför sig.

  • Kommentar avatar
   Maxad, 1 månad sedanSvara

   Håller helt med om en gnuggar kedja. Tänk att ha tex Friberg, Musten eller MRO flåsandes i nacken en hel match....fy fan!!!

   • Kommentar avatar
    Danne, 1 månad sedanSvara

    Tycker din jämförelse haltar en del i Mustonen-MRO, Leman. Två olika spelartyper och värvade för olika saker. I MRO får man konstant smartness, en finne i r*ven hos motståndarna och en förmåga att förstå presspel.
    Mustonen är värvad som poänggörare. Tyvärr har han inget mer än lite fart på skridskorna. Sällan han ens får med sig pucken, än mindre lyckas ta emot en bra hård pass. Är otroligt besviken på hans leverans så här långt. I min bok tar han plats för en bättre junior och kostar som 3-4 juniorer. En belastning.
    Just MRO vet man vad man får i. Precis som med Lasu. Aldrig en dålig match, glänser kanske inte, men gör vad dom är där för att göra. Oerhört viktiga i både defensiven men framförallt i den offensiva pressen.


    Lämna en kommentar