Det våras för SHL – Rögle och Oskarshamn


► Låt oss tänka bort corona för ett ögonblick.
► Låt oss drömma om SHL-hockey i höst.
► Låt oss kika på hur klubbarna ser ut i dag, vart de kan tänkas vara på väg.
► I den här texten: Rögle och Oskarshamn.

Rakapuckar.com bild


TIDIGARE I DEN HÄR lilla serien har ni kunnat sätta tänderna i följande lag:

Växjö och Malmö.

Brynäs och Skellefteå.

Djurgården och HV71.

Ni som redan läst vet vad som gäller vid det här laget. För er andra, kort förklaring:

Inga kan de olika SHL-lagen så bra som lokaltidningsjournalisterna. Jag tog därför hjälp av dessa för att ge er en bild av läget här och nu.

Med ungefär fyra månader kvar till SHL-starten (igen: låt oss hoppas och drömma, vi löser inte coronakrisen genom att deppa) kastade jag ut fyra frågor till kolleger ute i landet:

1. Lagbygget så här långt, plus och minus.
2. Var står klubben just nu som du ser det?
3. Vad saknas? 
4. Rimlig förväntning 20/21: slåss om guld, topp 6, slutspel, undvika negativt kval? 

Rakapuckar.com bild

Om varje lag låter jag alltså en expert tycka till, plus att jag avslutar med mina tankar om berört lag.

Ingen rankning, ingen speciell ordning på lagen, de kommer som de kommer, nu är det dags för:


## Rögle
Journalist: Daniel Rooth, hd.se

1.
Alla grovjobbande knegare är kvar, så den stadiga grunden från förra säsongen finns kvar. Här finns en hel del spets också, främst i form av Niklas Hansson, Leon Bristedt, Daniel Zaar och Dennis Everberg. Men det fattas fortfarande några namn i den sista kategorin. Sen är förstås frågan om Johan Gustafsson kan växla upp och fylla skorna efter förra säsongens målvaktsfynd Roman Will


2. 
Min känsla är att Rögles hjul snurrar åt rätt håll på de flesta plan. Cam och Chris Abbott har nyligen förlängt sina kontrakt, Catena arena är fullsatt i stort sett varje hemmamatch och ekonomin är stark (klubben landar runt ett nollresultat denna kaotiska coronavår). Loserstämpeln är bortsuddad, attraktiva spelare i rätt ålder vill komma till Ängelholm nu och efter några års snickrande finns det en stark stomme i A-laget med mycket hemvävt.

3. 
Kraft på centersidan framför allt. Mattias Sjögren är nyopererad och där är prognosen att man hoppas på spel i SHL-premiären. Sedan ska det ju framför allt in en förstacenter som ersättare till Ted Brithén. På backsidan säger Rögle att det är stängt nu, men jag undrar det. Fattas det inte lite offensiv kraft i tomrummet efter den oersättlige Kodie Curran? Och kommer till exempel Craig Schira, som var utanför laget i slutet av säsongen, verkligen tillbaka?

Rakapuckar.com bild

4. 
Prickar Rögle rätt på centersidan tycker jag att rätt mycket talar för övre halvan och en topp fyra-plats igen.


## Lemans tankar:

När Leon Bristedt valde att stanna i Rögle (officiellt i dag, kontrakt till 2022) måste det ha varit lite av en kombinerad julklapp & födelsedagspresent till fansen.

* Spelmässiga kvalitén – hög.
* Underhållningsvärdet – ännu högre.
* Symbolvärdet, att inte ännu en stjärna lämnade – stort som fasen.

Jag tycker kollega Rooth sätter fingret på något väldigt viktigt ovan, nämligen att tvillingarna kommit in och vänt upp och ner på saker. ”Loserstämpeln är bortsuddad, attraktiva spelare i rätt ålder vill komma till Ängelholm”, skriver min kollega på Helsingborgs Dagblad.

Bra. Då behöver jag inte skriva precis samma sak …

Men det är just min känsla, Rögle är numera en klubb som det tänks positiva saker om, en klubb på väg någonstans, en klubb i vilken spelare känner att de kan vara på väg någonstans – framåt.

Det där betyder mycket, mer än vilka spelare som lämnat eller kommit (även om jag envist står fast vid just Bristedts betydelse).

Rakapuckar.com bild

Likt HV jagar Rögle en riktigt bra center (Joel Kellman?), det behövs nog något mer framåt, i alla fall om Nils Höglander skulle bli kvar i Vancouver, och jag vet … här är ju allt extra osäkert eftersom NHL-camperna inför 20/21-säsongen kan bli så sena som i … tja, november.

Men det hade nog varit bra för alla parter med ännu en SHL-säsong här. Eller så tänker jag bara egoistiskt nu.    
Jag tror Christoffer Rifalk är en tänkt målvaktsetta med Johan Gustafsson som trygg läromästare, på backsidan var jag enormt förtjust i Erlend Lesund förra säsongen, Lucas Ekeståhl Jonsson från Färjestad blir spännande att följa i större roll. Utöver det finns både rätt bra kvalitet och talang.

Framåt måste det in en center, dessutom viss osäkerhet kring opererade Mattias Sjögren, kanske alltså även något mer, men känslan numera med Rögle: 

Abbottarna fixar detta.  Laget blir bra. Igen.

Nyfiken på: Adam Tambellini. Hade grymt bra säsong i Modo (37 matcher, 63 poäng). Hur fungerar han i SHL?  

 •  

## Oskarshamn
Journalist: Christian Gustafsson, barometern.se

1.
Plus: Det stora plusset är inte någon värvning, utan faktumet att IKO kunnat behålla samtliga spelare de ville behålla. Tyler Kelleher (som tränaren Martin Filander tror hårt på), Johannes Salmonsson (förra säsongens bästa IKO-spelare), Joakim Thelin (spelmässigt lysande i fjol, poängmässigt sämre), Nichlas Torp (viktig med sin rutin), Jonas Engström (kapten, skrev på för två år när han anslöt under förra säsongen) och Rickard Palmberg (snittade snudd på en poäng/match, skrev på för två år när han anslöt i slutet av förra säsongen). Det är också primärt i den korgen – behållakorgen – de lagt sina ägg.
Jag vill även lägga till ett andra plus: tränartrion. Det sägs ju ofta att SHL är en tränarliga och jag skulle säga att IKO har en av ligans mest spännande (inte att blanda ihop med bästa) konstellationer i Martin Filander, Mathias Tjärnqvist och Jeff Jakobs. Hör bara gott där.
Minus: Spets saknas. Bredden håller bra nivå, men IKO saknar ett par, tre spelare av riktigt hög SHL-nivå för att vara med på allvar. IKO kan helt enkelt inte värva säkra SHL-kort, de har inte råd och är fortfarande laget som står sist i kön. IKO tvingas i stället satsa och hoppas på kvarvarande och oförlöst potential.


2. 
Jämfört med förra säsongen så står klubben betydligt stabilare nu. Då visste de inte alls vad som krävdes i SHL – vare sig på isen eller organisatoriskt. Saker de den hårda vägen fick lära sig under resans gång. Massor av spelare floppade och  lämnade, spelare anslöt i strid ström, pengar rann fritt, en general manager värvades, en tränare sparkades etc. Till sist fick även sportchefen gå. Nu råder helt annan harmoni med GM/sportchef (Thomas Fröberg) som drar jämt med tränaren, och en spelartrupp som byggts i lugn och ro. Det är inte de största stjärnorna som plockats in, men tränare/GM har kunnat välja russinen ur kakan från i fjol och sedan addera med nyförvärv. I fjol lämnade flera av nyckelspelarna (Engström, Rifalk, Hillding) direkt efter avancemanget.
Av nyförvärven känns Brian Cooper som en stabil och bra värvning. Joe Cannata och Nolan Zajac får nyckelroller efter att ha varit stjärnor på lägre nivå – frågan är om de är byxade att leda ett SHL-lag? Spetscentern Kim Strömberg kommer från en suverän säsong i Finland. 50 poäng. Dessförinnan har han en väldigt brokig karriär. Nu handplockad av IKO-ikonen Arsi Piispanen. Känns väldigt osäker. Kan bli fågel, kan bli fisk.

3. 
Kvar att värva är en forward och en back. Forwarden sägs vara klar och heta Jan Ordos. En tjeck utan större meriter. Sedan ska en tvåvägsback i toppskiktet in. Det har pratats bland annat om Daniel Rahimi.

Rakapuckar.com bild

4.
Det rimliga är att IKO kommer sist även nästa säsong. Budgeten är outstanding lägst, klubben håller fortfarande på att växa i SHL-kostymen. Men det är nog ändå rimligt att också tro att de kan vara med och tävla om att slippa negativt kval ganska länge. Någon slagpåse tror jag inte de blir. Jag tippar att IKO och Malmö får göra upp om förnyad SHL-status.

 

## Lemans tankar:

Det känns stabilare nu. Inga konflikter mellan sportchef och tränare, ingen GM som tas in mitt under säsongen för att styra upp.

Thomas Fröberg är chef, spännande Martin Filander (var assisterande till Peter Andersson i Malmö) har plockats in för att leda laget på isen.

Bättre ordning på allt, inga värvningar som sparkas ut innan de ens lärt sig säga OSS-KASS-HAMN.

För en ordningsmänniska som jag är detta ett stort steg framåt. 

So far so good, alltså. Men sedan ska det spelas hockey också, och det är klart att Oskarshamn är ett bottenlag med ett bottenlags resurser. Jag gillar dock sättet man bygger på, försöker bevara mycket av det som var bra, letar prisvärda värvningar på hyllor en bit in i butiken, och så sätts stort hopp till att Joe Cannata ska vara lika vass i SHL som i allsvenskan. Med benäget bistånd av Tex Williamsson, förstås.

Det handlar om att vinna jumbofinalen.

Det handlar om att inte äventyra ekonomin, försöka bygga och bli ett SHL-lag på sikt.

En klubb mer i harmoni, med Nolan Zajac (tillbaka), Brian Cooper och Adam Janosik som stabiliserar försvaret, med Tyler Kelleher och Rickard Palmberg som spetsiga anfallare, med Kim Strömberg som finsk joker, med kanske något mer, med Martin Filander som klok karl i båset … det känns i alla fall klart bättre på förhand om man jämför med år 1.

Sedan får vi väl se vad det är värt. Men jag vidhåller att det är en bra början. Daniel Rahimi hade varit en viktig kugge, men det verkar som (Mr Madhawks uppgifter) att det blir Björklöven där.

Nyfiken på: Fredrik Olofsson. 34 poäng för Modo, yngre bror till Gustav (Montreals organisation), uppvuxen i Nordamerika, universitetsutbildad. Det här kan vara en bra värvning.   

***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
7 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 5 månader sedanSvara

  Tack för fortsatt bra genomgång, ser fram emot kommande delar!
  Martin Filander från Åkers Styckebruk i Sörmland. lite kul. :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Just, ja. det sa du någon gång. Jäkla coolt namn på ett ställe.

   Kommentar avatar
   Theresa, 5 månader sedanSvara

   Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett förhållande problem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall. 1) Älska trollformler 2) Lost Love Spells 3) Stoppa skilsmässor 4) Giftermål 5) Graviditet spell 6) Uppdelningar 7) Dödsförtroll 8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor 9) vill tillfredsställa din älskare 10) Lotteri Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning genom {drogunduspellcaster@gmail.com}.

 • Kommentar avatar
  Tobias, 5 månader sedanSvara

  Förstår inte riktigt hur du tänker..verken Rögle eller Leksand har bättre trupper än Malmö..

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Hej, Tobias. Jag är inte riktigt säker på vad du menar. Hm. Hur kom Leksand in i bilden? Har inte skrivit något om dem? Vad gäller Malmö så bedömer jag att Rögle, när säsongen börjar, när Chris Abbott värvat "klart", kommer ha ett lag som känns något starkare än Malmö. Om man nu prompt måste jämför. Det är nu inte poängen med den här serien, jag tittar lite på varje lag, varje klubb, bedömer hur det ser ut, och så får jag fin hjälp av kolleger som följer lagen. Jag rankar inte A före B och så vidare, bara grottar ner mig lite här och nu.

   Kommentar avatar
   Johan K, 5 månader sedanSvara

   Du inser att det är Christian som i intervjufrågorna svarar om Malmös position, va? Inte Henrik. Och jo. Båda lagen. Rögle med stor marginal t o m.

   Kommentar avatar
   Tobias, 5 månader sedanSvara

   Malmö bättre backar och bättre måkvakter än båda men men får tycka vad man vill

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Aj, fan – förlåt, NU fattade jag. DÄR kom Leksand in, ja. Tack, Johan K. Jag är trött och trög. Tobias – det är alltså som Johan K skriver, inte mina ord det där utan Christian Gustafssons.

   Kommentar avatar
   Richard, 5 månader sedanSvara

   Förstår inte heller hur du tänker gällande Malmö. Jag har dem högt med nuvarande trupp. 6-8 som sämst. Oskarshamn/Leksand lång nere i botten just nu.

   Kommentar avatar
   Richard, 5 månader sedanSvara

   Förlåt HL, det var inte din kommentar

 • Kommentar avatar
  Herr Lakers, 5 månader sedanSvara

  Rögle tror jag är ett lag som kan bomba in ett par nordamrikanska hållkäfte värvningar som bara evertsson kan match i modern tid. Tror de har mycket krut kvar i bössan.

   Kommentar avatar
   Manne , 5 månader sedanSvara

   Evertsson. Han är på väg ner, precis som hela plastlaget.

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 5 månader sedanSvara

   Ja det är ju svårt att toppa att vara överlägset bäst du Sverige efter att klättrat från lägsta div till guld. Det kan ingen hålla. Idrott går upp och ner. Det är det härliga med idrott. En dagen vinner man och andra förlorar man

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 5 månader sedanSvara

   Med plastlag menar du Frölunda, va?

   Kommentar avatar
   Manne , 5 månader sedanSvara

   Du vet mycket väl att jag menar plastlaget Växjö.

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 5 månader sedanSvara

   Tänk på ett lag som var på väg ner och det stämmer ju bättre på Frölunda förra säsongen manne.

   Kommentar avatar
   Guppy, 5 månader sedanSvara

   Herr Faker. Växjö är ett sjunkande skepp om inte kommunen pumpar in mera stålar

   Kommentar avatar
   Manne , 5 månader sedanSvara

   Herr Lakers: Ja, vi låg i toppen och dippade sedan. Plastlaget Växjö hade inte så många lag bakom sig, svårare att hamna längre ner då.

 • Kommentar avatar
  Manne , 5 månader sedanSvara

  Är Salmonsson tysk?

  • Kommentar avatar
   Conta , 5 månader sedanSvara

   Cannata är en spännande värvning Oskarshamn gjort.
   Han var ju lysande i Björklöven säsongen som gick. Blir spännande att se hur han hanterar Shl spel. Kan visa vara ett fynd.
   Klokt att Oskarshamn inser att man inte toksatsar utan siktar på att hålla sig kvar kommande säsongen.

   • Kommentar avatar
    Kålle, 5 månader sedanSvara

    Hur tänkte Rögle när man värvade JG?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

     Lite som jag skriver i texten, tror jag.

     Kommentar avatar
     Manne , 5 månader sedanSvara

     Vill väl bli ett målglatt lag :)

     Kommentar avatar
     Manne , 5 månader sedanSvara

     Jag tror Rifalk blir nummer 1, sedan vet de vad JG kan. Inget märkligt med den värvningen.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

     Precis så, Manne. Rutinerad läromästare, lite pappa till Rifalk, bra relation till abottarna sedan Luleåtiden.

   • Kommentar avatar
    Rikard S, 5 månader sedanSvara

    Blir spännande att se JG i Rögle. Är väl som du säger inte tänkt etta men hoppas han får stå mot Frölunda iallafall en match :)


    Lämna en kommentar