Måste hitta ett sätt att använda Fagemo mer


► I går fick ni mina tankar och åsikter om hur Frölundas målvakter och backar presterat i SHL så här långt.
► I dag – dags för anfallarna.
► Håll till godo.

Rakapuckar.com bild

Joel Lundqvist, Max Friberg, Johan Sundström, Samuel Fagemo och Nicklas Lasu – alla dyker de upp i texten nedan. Foto: C MORE (skärmdumpar)


DET ÄR ONSDAG och Frölunda – minus sina olika landslagsspelare – tränar ännu en dag i Slottsskogsrinken (CHL-reklam fixas i Frölundaborg), det blir hårdkörning även torsdag, sedan är det ledigt fredag/lördag, på’t igen söndag eftermiddag (17.00), då börjar uppladdningen för CHL-mötet med Färjestad i Karlstad nästa tisdag.

Frölunda har Johan Sundström och Max Friberg i hemmalandslaget, Mats Rosseli Olsen spelar med Norge, Samuel Fagemo och Lucas Raymond är i juniorlandslaget.

Färjestad har Michael Lindqvist och Linus Johansson i hemmalandslaget, Oskar Bäck i juniorlandslaget.

Återstår att se hur slitna dessa är på tisdag, om alla ens är med.

Nå, så här skrev jag om Frölundas målvakter och backar i går, det handlar alltså om vad spelarna presterat i SHL så här långt.

Nedan får ni resten, alltså anfallarna.

Läs och kom gärna med åsikter.

Rakapuckar.com bild


## Anfallare

Patrik Carlsson
Matcher: 16
Statistik: 2+7 (mål+assist), +1, 17.01 (istid i snitt)
* Började säsongen väldigt bra, det här är ju en spelare jag är mycket förtjust i, men på de senaste nio matcherna är han poänglös i sex, 1+3 i övriga tre. Ordet ”dålig” kan Carlsson inte stava till, men är nuvarande miljö (Johan Sundström, Samuel Fagemo) den rätta? Jag vet inte.

Samuel Fagemo
Matcher: 12 
Statistik: 4+2, +1, 12.08
* Stundtals farit fram som ett jehu på isen och hamnat högt på mina fem i topp-listor, stundtals varit lite bortkommen, kanske för att istiden begränsats när det varit mycket box play och PP1 käkat upp all istid. Frölunda måste hitta ett sätt att använda Fagemo mer, känner jag. Han är alldeles för bra för att ligga på tio minuter. 

Kan spela mer, kan göra mer. Tycker och skriver jag. Om Samuel Fagemo, alltså. Foto: MATHIAS PELKONEN


Max Friberg
Matcher: 14
Statistik: 0+6, +8, 14.51
* Tänk om den här killen satte dit några puckar ibland, tänk om han fick lite utdelning, tänk om han var lite coolare när chanserna dök upp – då hade det skrivits en och annan hyllningstext. Oerhört värdefull, vill jag hävda, för Frölunda med sitt stenhårda jobb, sin skridskoåkning, sin energi, sitt slit i box play.

Simon Hjalmarsson
Matcher: 16
Statistik: 7+7, +5, 16.54
* På väg mot sin poängbästa säsong på ett tag om han fortsätter så här, växte ett hack när han tidigt på säsongen tog ett steg in i banan och fick en centerplats igen. Tycks gilla ansvaret, leda en kedja, komma med pucken från en djupare position. Gillar Ryan Lasch. Kärleken är besvarad.

Rakapuckar.com bild

Ryan Lasch
Matcher: 16
Statistik: 5+10, +4, 19.07
* Fortsätter vara spelaren som snittar runt en poäng per match, den som ofta kliver fram med lösningar när sådana behövs, inte minst i power play. Inte varit lika stark på pucken som tidigt på säsongen, förlorar fler kamper nu, men alltid ett hot, alltid den som Frölunda kan förlita sig på i stunder av nöd.

Nicklas Lasu
Matcher: 16
Statistik: 4+2, +7, 14.16
* Allt mer börjat se ut som den där större spelaren han ville vara efter hemkomsten från Finland, adderat en offensiv som inte fanns – eller inte fick chansen att synas – under förra Frölundasejouren. Nu ska han hålla i det här också, Nicklas. Helst fortsätta sina framsteg. Och peta in en och annan puck ytterligare. 

Joel Lundqvist
Matcher: 16
Statistik: 6+5, +6, 16.51
* Har väl i princip tagit vid där han slutade förra säsongen, rör sig lättare, åker bättre än för några år sedan, vinner fortsatt dueller och agerar vägvisare åt sitt lag. Finns där som PP-hot framför mål. Kaptenen visar inga tecken på att åldras. I de viktiga matcherna är han som bäst.

Joel Mustonen
Matcher: 15
Statistik: 1+3, +2, 9.54
* Stundtals varit utanför laget, nu är han med igen, fortsätter imponera med sin fart och sin energi, fortsätter också ha svårt att omsätta det i poäng. Energispelare om det någonsin fanns en, vinner puckar, dödar utvisningar.

Rakapuckar.com bild

Jacob Peterson
Matcher: 15
Statistik: 2+3, +4, 8.39
* Karriären har inte gått som på räls som man kanske förväntade sig efter det fina slutspelet, Jacob blev av med sin centerplats, behöver bli starkare på pucken i egen zon. Men har en finfin förmåga att få saker att hända, nästa steg är avsluten, bli kyligare, vassare, när det gäller. Finns mycket här.

Rhett Rakhshani
Matcher: 16
Statistik: 7+11, +3, 15.28
* Med från start den här säsongen, det har märkts, Rakhshani började på en högre nivå i höst, har varit mer aktiv under matcherna, sett mer bekväm ut, och en tredjeplats i totala poängligan är inte fy skam.

Lucas Raymond
Matcher: 12
Statistik: 1+2, +4, 10.20
* Nere i J20 en sväng för att få speltid. Har, för att bara vara 17 år (vilket ofta glöms) gjort ett klart godkänt jobb, men visst hade det varit kul att se Lucas utmana ännu mer, ta ännu fler initiativ. Har lärt sig mycket av vuxenhockeyn under hösten, ”spelet utan puck”, ”spela i strukturen”, ni vet de där tränarfraserna. Kanske har det gett en grund att stå på, kanske kommer Lucas tillbaka både tryggare och modigare. Efter JVM? Före JVM?

Mats Rosseli Olsen
Matcher: 16 
Statistik: 1+6, +4, 14.08
* Har absolut varit mer delaktig i offensiven än förra hösten, en liten kick fick han allt av slutspelet i våras då norrmannen var aktiv med Rhett Rakhshani och Patrik Carlsson. Känslan är att ”Rosse” kan ännu mer, bryta in på kassen ännu oftare. Men jag gillar hans höst, tendenserna är goda, absolut. Låt oss se vart det här tar vägen.

Sebastian Stålberg
Matcher: 12
Statistik: 0+0, -1, 3.05
* Jobbig säsong för Stålberg som fått begränsat med speltid. Jag tycker dock han sett rätt bra ut när han väl fått spela, gillar hans träningar, men jag inser problemet när forwardsbredden är som den är. Kommer få speltid under JVM då (sannolikt) både Samuel Fagemo och Lucas Raymond är borta.

Rakapuckar.com bild

Johan Sundström
Matcher: 16
Statistik: 5+6, -2, 16.01
* Jag räknade med att det skulle ta tid för Sundström efter två skadefyllda och jobbiga säsonger i KHL. Han kan absolut mer än han visat, men det hade jag aldrig förväntat mig att se förrän … tja, efter jul, kanske. Stark på pucken, skapar utrymme åt andra, nästa steg är att hitta rätt ”andra”, att det ska hända ännu mer. Framåt. -2 är … hm.

***

Ni glömmer väl inte:

På måndag (11/11) är det hockeyquiz på O’Learys Avenyn. Jag ställer frågorna, ni svarar och … vinner?

Ett presentkort på 500 kronor finns i potten, men framför allt hoppas jag vi kan ha en kul kväll tillsammans.

Mycket mer information finns i den här texten jag la ut i förra veckan.

Ring 031-7304900 för att boka bord. Eller – mejla mig på henrik.leman@gmail.com så vidarebefordrar jag.

Välkomna!

***

22.00 i morgon torsdag kan ni se det svenska U17-landslagets kvartsfinal i World Under-17 Hockey Challenge mot Tjeckien via den här länken

Väl värt en titt.

Inte minst för Frölundaanfallaren Fabian Lysells skull. Skicklig med pucken, enorm acceleration, tempoväxling. 

Jag såg förlustmatchen mot Ryssland i går, tyckte en annan Frölundaforward, Ludwig Persson, var riktigt bra. Liam Dower Nilsson (forward) och Simon Edvinsson (back) är övriga Frölundainslag.

Äldsta juniorlandslaget möter Tjeckien fredag, mot Tjeckien 16.30. Ska gå att se här.

Rakapuckar.com bild

***

Den här flippmackan är mumsig.


***

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
15 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Conta , 1 år sedanSvara

  Wow, gedigen genomgång av Forwards i Frölunda. Jag känner med tanke på dessa Forwards att man inte hittat helt rätt med kedjorna. Purre är som du skriver sällan dålig. Men har fallit tillbaka. Fagemo måste få ökad speltid, är ett bra offensivt hot. Peterson vill jag också se mer av. Han var ju grym i slutspelet. Sedan måste Sundström få mera speltid i powerplay. Inte kasta bort hans istid på boxplay. Rönnberh måste sluta matcha Lasch jämt så fort Frölunda får ett powerplay. Sundström är ett sparkapital som ska användas i powerplay.

   Kommentar avatar
   Peter Paegle, 1 år sedanSvara

   Håller fullständigt med där ” Conta ”

 • Kommentar avatar
  Bengan, 1 år sedanSvara

  Håller helt med gällande Fagemo, där finns det mer att plocka ut. Han har varit helt osynlig i vissa matcher men det kan ju ha att göra med istiden, det är också något han måste lära sig hantera, speciellt om han skall ta klivet till NHL, få ut så mycket som möjligt av begränsad istid. Men ett annat problem är att med så många bra forwards som Frölunda har så kan inte alla få "tillräckligt" med istid, ganska angenäma problem trots allt.

  • Kommentar avatar
   Christoffer , 1 år sedanSvara

   Ett problem med Fagemos istid tycker jag är vem han byter med i PP. Detta var samma förra säsongen.
   Fagemo byter ju med Lasch, och som vi alla vet så stannar Lasch ofta hela PP tiden. Hade Fagemo bytt med Rakshani istället så hade han fått betydligt mer PP tid. Tror även att Fagemo är den viktigaste spelaren i PP2 om Lasch är kvar.
   En annan del av hans låga istid tror jag har mycket att göra med hur dålig han är defensivt.
   Raymond + Sundström + Purre har varit inne på 1 mål bakåt på ~10 matcher.
   Fagemo + Sundström + Purre har varit inne på (åtminstone) 2 mål bakåt på 2 matcher.
   För att han skall få mer 5v5 istid tror jag han behöver bli bättre defensivt.

    Kommentar avatar
    Richard, 1 år sedanSvara

    Jag tycker det är bättre att byta snabbare till PP2 när det låser sig och spelet blir långsamt. Lasch bör vara kvar i PP2, vilket han oftast är ändå. Fagemo får sällan tid. PP1 känns lättläst ibland och det gör att vi kan röra om lite i grytan.

  • Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Att bygga ett lag är inte lätt. Du måste ha spelare som är ok med att inte spela så mkt och ändå prestera och göra ett gott jobb. Sen har du spetsen i ett lag som ska spela mycket.
   Vi har ju alla sett att Frölunda har en bred spets. Men kan det vara en fara när vissa spelare får mindre speltid än de ”borde” få sett till skills?

   • Kommentar avatar
    Bäckmörten, 1 år sedanSvara

    Bra genomgång och nyanserade omdömen.
    När det gäller Fagemo så fastnar han alldeles för ofta ute vid långsargen, känns som han är ett alldeles för enkelt villebråd för en back som spelar fysiskt.
    Lite andra åkvägar, gärna in i banan istället för att jämt försöka komma runt på utsidan, skulle nog göra gott.

    • Kommentar avatar
     Zakka, 1 år sedanSvara

     Om Lasch kunde byta samtidigt som övriga i PP så skulle Fagemo få lite mer tid där...

     • Kommentar avatar
      Thomas, 1 år sedanSvara

      Är det inte "konstigt" att när Fagemo fick Raymonds plats och istid så har Fagemo helt och hållet försvunnit ifrån matcherna.....

      • Kommentar avatar
       Mogge, 1 år sedanSvara

       Forwardssidan ser iaf bättre ur än backsidan.

       • Kommentar avatar
        Rallyclay , 1 år sedanSvara

        Även om inte har hittat helt rätt i kedjorna så har man gjort näst mest mål i SHL. Tänk då när Roger hittar rätt i kedjorna! / Claes

        • Kommentar avatar
         Helge, 1 år sedanSvara

         Håller med dig Leman #11 måste användas mer i 5 mot 5 och i PP . Laget saknar en skytt som kan banga från VF position , vi minns hur det gick när han fick speltid från sin position i PP. Förstår inte coachningen i PP med #81 som får 2 min i varje PP . Vem coachar , #81 ?

         • Kommentar avatar
          Daniel B, 1 år sedanSvara

          Jag ville ha fagemo med purre och Sundström. Jag var helt övertygad om att det skulle bli en ledande kedja men hittills har dom inte kommit till.

          • Kommentar avatar
           E23, 1 år sedanSvara

           Lasch är förmodligen bästa spelaren i ligan i pp, han är ankaret. Huvudfrågan är: vilka fyra andra kan komplettera bäst.

           • Kommentar avatar
            Manne , 1 år sedanSvara

            Varför inte möblera om helt i PP. Lasch, Rakhshani, Fagemo, Sundström och Printz framför mål för att skymma :)

            • Kommentar avatar
             Conta , 1 år sedanSvara

             Ja Manne varför inte prova något nytt?
             Bra förslag Manne

              Kommentar avatar
              Manne , 1 år sedanSvara

              Tack Conta! Det skulle få motståndarna att fundera rejält också. Vad kommer de hitta på nu med dessa på isen? Blir inte alls lika självklart som när gamla vanliga PP ställer upp.

              Kommentar avatar
              Conta , 1 år sedanSvara

              Ja Powerplay där Lasch söker Lundqvist framför mål, det vet alla motståndare om. Är ett stort problem att Lasch är kvar för länge på isen vid Powerplay och får krypa på isen till båset

            • Kommentar avatar
             Isac, 1 år sedanSvara

             Va tror du om mustanens chans att få förlängt? Han är ju alldeles för bra för den knapra istiden han får i HC.


             Lämna en kommentar