Här är detaljen som Frölunda behöver rätta till


► Frölundas box play har inte alls varit bra i de två senaste matcherna.
► – Haveri, som Frölundas assisterande tränare Kristofer Näslund uttrycker det.
► Om det är viktigt att rätta till? Näslund är lika tydlig här:
► – Herregud, absolut!
► Detta och Johan Sundströms omgivning får ni här.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Spelet i box play, eller penalty kill om ni hellre vill, har inte sett bra ut i Frölundas två senaste matcher. Jobbet pågår vad gäller att förbättra det. Foto, C MORE (skärmdump)  


DET ÄR NÅGOT speciellt med tydliga människor. Som Frölundas assisterande tränare Kristofer Näslund.

Inget hymlande.

Raka puckar.

… om uttrycket tillåts här inne.

Rakapuckar.com bild

Frölundas box play har varit bra en längre tid, mot Luleå var det dock tre mål i baken, mot Djurgården visserligen noll – men det var var oerhört nära att ringa vid ett antal tillfällen.

– De två senaste matcherna är vi jättemissnöjda med, inte alls vad vi hoppats på. Ett haveri, säger Näslund (lilla bilden).

Under måndagen jobbade Frölunda extra med sitt box play-spel, spelarna såg på video, övade på is; vikten av att prestera bättre med en eller två man mindre går inte att snacka bort.

Frölunda behöver åter hitta rätt i den här spelformen.

– Alla vet att ska man komma någonstans så behöver man ha ett PK (penalty kill, bara vi i Sverige håller på med ”box play”) på 85 procent, poängterar Näslund.

Frölunda är på 75,52 nu. Chanslöst att nå 85-strecket innan grundserien är över, men det är heller inte poängen. Det viktiga:

## Rätta till det som brustit på slutet.

## Få upp procenten till runt 85 (helst mer) och behåll det i slutspelet.

Rakapuckar.com bild

Konstant dåligt? Inte alls, det är just i de två senaste matcherna som PK fallerat oroväckande mycket, menar Näslund och berättar hur bra det fungerat sedan 15/12 då man tvingades till en ”reset” (omstart) efter en längre tid av svåra problem:

– Rent statistiskt så släppte vi till under 0,3 ”zon 1:or” (ungefär: farliga målchanser i ytan framför mål) per minut i PK, och det är jättebra. Och före de här två matcherna (Luleå, Djurgården) så är vi det lag har lägst antal förväntade insläppta mål i PK av alla lag.

Alltså: Frölunda är inte på minsta vis på väg att byta bort sitt aggressiva sätt att spela i numerärt underläge.

Näslund:

– Finns ingen anledning att förändra det. Däremot kan vi inte spela som vi gjort i de två senaste matcherna. Vi har haft problem att få ut pucken, när vi ska ”cleara” en puck, där har vi pratat om supporten, vara tydligare, men det har vi inte heller lyckats så bra med. Då får vi långa byten och då hamnar vi i det här med väldigt trötta armar, ben och skallar.  Vi jobbar jättemycket med sådana delar i vårt spel.

** Men man kan/orkar inte alltid pressa?
– Nej, då behöver vi vara klockrena i hur vi försvarar ytan (framför mål). Hur ska man säga, vi går ju in i ett annat mode när vi inte kan pressa längre. Det spelet, där har man inte så mycket utrymme för misstag, där behöver alla spelare vara klockrena för att vi inte ska släppa till en målchans. Det har vi inte lyckats med så vi har fått repa upp det.

Rakapuckar.com bild

Frölunda behöver få än bättre fart på sitt power play, det har vi varit inne på tidigare, det är något som varit tydligt under en tid. Men PK-uppträdandet är mer akut.

– Vi är tillbaka där vi var under mardrömsmånaden, säger Näslund uppriktigt och syftar på en period mellan 16/11 och 15/12.

Viktigt att de två senaste matcherna bara är avsteg från den inslagna vägen. För … ett dugligt PK är nödvändigt, klargör Näslund:

– Herregud, absolut! Vi har tillräckligt bra spelare för att vara jättebra i den här delen så vi behöver svetsa ihop det ännu bättre. Jag är övertygad om att det var en setback de här två senaste matcherna, det är inte där vi vill vara. Det är inte så att power play gör något fantastiskt i de här matcherna, mer att vi inte spelar tillräckligt bra.

Viktor Ekbom är en viktig kugge när Frölunda kämpar i numerära underlägen, han tränade fullt på måndagen efter sin näsoperation, glädjande nog verkar skaraborgaren inte ha drabbats av en hjärnskakning, det var alltså ”bara” ett näsbrott, men Frölunda väntar ändå med att släppa in honom i spel till nästa vecka.     

Rakapuckar.com bild

***

Lucas Raymond har genomgått sin armbågsoperation nu. Som jag tidigare skrivit är förhoppningen att rehab bara ska vara fyra veckor, men ... jag tror inte att någon kallt ska räkna med att Raymond spelar mer. Om Frölunda går en bit i slutspelet ökar förstås chansen.

Skadan är gammal, Raymond opererades i armbågen för fyra år sedan, ramlade på den, har han berättat, slog sedan upp skadan mot LHC för drygt en vecka sedan.

***

Någon som undrar hur Frölundas kedjor kan se ut mot Malmö tisdag kväll? Laget tränade i alla fall så här med Johan Sundström tillbaka:

Alvarez–Mursak–Friberg
Rosseli Olsen–Lasu–Hjalmarsson
Carlsson–Sundström–Ehn
Söderblom–Henriksson–Niederbach
Nässén

Alltså: Theodor Niederbach kvar på tolv forwards. Och än mer ungdomskedja nu, två 01:or och en 02:a.

Samma sju backar som senast, säkert Niklas Rubin i mål.

En vecka till nästa match sedan, HV71 borta. Att få träna med en seger i ryggen, ni förstås givetvis vikten av det. Men Malmö är formstarkt, fem segrar i rad. Spelar med självförtroende och effektivitet.

Glöm inte; 18.00-start i morgon kväll och framöver.

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
10 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Christer, 1 månad sedanSvara

  Varför inte Carlsson-Sundström-Niederbach?

  • Kommentar avatar
   DD, 1 månad sedanSvara

   Skönt med 18.00. Då kan man se klart matchen innan barnen ska i säng :) Får se om PK fungerar bättre imorgon då... Malmö formstarkt men fick kräma ur rätt mycket mot Luleå. Får Frölunda en bra start kan det nog gå vägen. Får Malmö spela på ledning och stänga ner blir det jobbigare.

   • Kommentar avatar
    Petey, 1 månad sedanSvara

    Bra att Niederbach får spela, han har faktiskt varit en ljuspunkt sedan han kommtilbaka!
    Appråpå Malmö så visst form starka, men såg lite slitena i 3 perioden mot Luleå, och dom har några matcher i benen nu och om Frölunda kan få upp tempot så kommer Malmö få det jobbigt! Och Frölunda måste jobba för att få första målet, för då tror jag det kan bli en seger imorgon!

    • Kommentar avatar
     Per, 1 månad sedanSvara

     Skönt att någon får säga sanningen utan att avfärdas som okunnigt fans som låter känslor ta över.

      Kommentar avatar
      The real Sothöna, 1 månad sedanSvara

      Du är väl en av Depp-Jepparna som inte fattar att serielunken är fullständigt ointressant? Ni bara lipar men kommer vända kappan efter vinden när Rögle snabbt åker ur och Frölunda står i semifinal! Som sämst alltså. Det är fan bara jag som kan nåt om hockey här. Lipsillar!

      Kommentar avatar
      Per, 1 månad sedanSvara

      Jag syftade på det Näslund sa. Som väl i din värld är deppare också. Jag har tidigare påpekat att vårt lag till 100% är byggt för slutspel och den hockey som spelas där. Det som gör att jag tvekar på våra möjligheter är att jag inte sett att laget har kunnat höja sig, trots att de verkligen velat det. Hade de vunnit varannan match hade jag lugnt inväntat slutspelet. Men nu borde väl t.o.m. du se att laget jagar såväl resultat som prestation för att starta slutspelet med en go känsla?

      Kommentar avatar
      Manne, 1 månad sedanSvara

      Sothöna tror att det bara är att trycka på en knapp när slutspelet ska dra igång. Riktigt så fungerar det inte.

      Kommentar avatar
      Maxad, 1 månad sedanSvara

      Ja det händer inte ofta.

      Kommentar avatar
      Maxad, 1 månad sedanSvara

      Svar till Per högre upp

    • Kommentar avatar
     JORO, 1 månad sedanSvara

     Stabila kedjor. Två tydliga toppformationer som leds av Mursak respektive Sundström. Så som det ska vara.

     • Kommentar avatar
      Nolte, 1 månad sedanSvara

      Hehe kan inte låta bli att dra lite på smilbanden att man hittat ännu än grej som man är bäst på i ligan, statistiskt, men långt ifrån där det räknas, på isen.

       Kommentar avatar
       Pupule, 1 månad sedanSvara

       Det här med sannolikhet är en klen tröst :).

       Kommentar avatar
       Manne, 1 månad sedanSvara

       Lägg statistiken åt sidan och titta på hur det ser ut i verkligheten, på isen. Det borde laget göra. Att dra upp statistik efter statistik får bara laget att tro att man är bättre än vad man är. Just nu.

     • Kommentar avatar
      Svante, 1 månad sedanSvara

      Finns fler detaljer i spelet som måste bli bättre och det fort

      • Kommentar avatar
       TL, 1 månad sedanSvara

       Helt rätt att Niederbach tar platsen i ungdomskedjan. Frågan är vart Joel ska in sen?

        Kommentar avatar
        Pupule, 1 månad sedanSvara

        Hade gärna sett Joel på en kant bredvid Sunken och Purre istället för Ehn. Kan bana väg och ha en "Holmström-roll" framför mål och låte Sunken stå för spelupplägget och Purre på skott.

        Kommentar avatar
        Robert L, 1 månad sedanSvara

        Teka, tackla å framför mål i PP. Joel behövs

      • Kommentar avatar
       Göran A, 1 månad sedanSvara

       En viktig match mot Malmö då Malmö är ett av två lag vi kan få möta i play-in.
       Ja, jag är övertygad om att vi kommer på åttonde plats i tabellen när serien är slut.
       Både Leksand och färjestad kommer att passera oss. Frågan är om det blir Malmö eller djurgården i play-in. Svårt vilka det än blir. Tror vi åker ut redan i play-in.
       Vi har spelat allt sämre ju längre säsongen gått. Tendensen är solklar.
       Just nu är målvaktsparet de enda som står för en godkänd insats.

       • Kommentar avatar
        Nolte, 1 månad sedanSvara

        Kan inte låta bli att bli lite provocerad när jag läser att man har så bra statistik och bara lyfter upp de 2 senaste matcherna som ett problem. För va givetvis tvungen att kolla upp detta, då jag upplever att man spelade bra första 10-15 omgångarna och sen uppträtt som ett rent bottenlag. Och kollar jag senaste 30 matcherna så har man sämst BP i hela ligan på mindre smickrande 68,97%. 30 matcher är mer än en halv grundserie, inte har väl 1 match (Luleå där man släppte 3 mål) förstört den procentsatsen? För mot djurgården va man 100% i BP. Sen är det faktiskt helt irrelevanta att mäta skott i skottsektorn, va spelar det för roll var skotten kommer ifrån? Det som räknas är väl ändå om pucken går i mål eller inte? 5 halvbra lägen i skottsektor där skytten är bevakad måste ju vara bättre än i Frölundas fall rusa bort sig totalt gång på gång och lämna en spelare helt rent med målvakten på vänstersidan? Nej RR och gänget borde sluta mäta statistik till förbannelse och påpeka hur bra allt är och istället öppna ögonen och se resultatet.

         Kommentar avatar
         Manne, 1 månad sedanSvara

         Håller med dig! Släpp statistiken och se hur verkligheten är istället.


       Lämna en kommentar