I Frölunda kastas "det här med ålder" i papperskorgen


► Många tänker på Frölunda som klubben där unga talanger utvecklas, där nya stjärnor tänds.
► Men har ni sett hur äldre hockeyspelare får nytt liv i Göteborg? Nyligen David Printz. Nu Jens Olsson.
► – Vi kastar ju det här med ålder lite grand i papperskorgen, säger tränaren Roger Rönnberg.
► – Här är det att man utvecklar alla individer och det speglar väl också prestationen, säger Jens Olsson.

Rakapuckar.com bild

DET HAR SKRIVITS spaltmeter om hur Frölunda antingen utvecklar från scratch (som Lucas Raymond) eller förädlar unga hockeytalanger som tagit första skären i andra klubbar. Med all rätt. Flera har nått, och kommer nå, NHL. Andra får nöja sig med SHL eller kanske Hockeyallsvenskan. En bedrift i sig, givet hur många som stämplar in på hockeyskolenivå.

Men det här ska handla om något annat – hur äldre spelare kommer till Frölunda och plötsligt ser en eller två klasser bättre ut.

Ta David Printz. 38 när han anslöt till Frölunda, lite bortglömd back i Karlskrona och Timrå, en ”gubbe” som såg ut att snart vara färdig. Med Frölunda vann han CHL och SHL, individuellt lyfte han till en nivå som flera av oss inte trodde han hade.

Ta Jens Olsson. Fyller 36 i december, supporterkritiserad när han värvades, hos en del fanns förståelse för att det kanske var bra med en ”pappa” bland de unga backarna, men jösses – Olsson har varit så mycket mer. Bra med pucken, säker. Rent drivande i en del matcher. En nivå bättre än när han lämnade Malmö.

I Frölunda kastar man åldern i papperskorgen, menar Roger Rönnberg. Jens Olsson skriver under på det, David Printz skulle säkert kunna göra det. 


Ta 31-åringarna Anders Grönlund och Viktor Ekbom, även de två backarna med synnerligen trevliga formkurvor trots 30+. 

Vad är det Frölunda gör? Tja, för den som vill ha det korta svaret: trygghet och eget driv. För den som vill ha det längre – häng med här.

Roger Rönnbergs spontana kommentar när Jens Olssons fina inledning kom på tal:

– Kul att du säger det. Vi är jätteglada åt Jens.

Rakapuckar.com bild

Däremot tog diskussionen om hur man lär gamla hundar att sitta en ny vändning. I Frölunda finns nämligen inga sådana.

– Vi har ju en vision som alla i föreningen jobbar efter, den är inte åldersbestämd, och det är att vi ska få människor att växa i Frölunda. Det innebär både spelare och ledare, unga som gamla. Vi kastar ju det här med ålder lite grand i papperskorgen lite grand, och … jag har så många gånger hyllat Joel (Lundqvist) att han fortfarande är i ett tillstånd där han letar utveckling själv. Jag tror att det är det som de bästa elitidrottarna gör. När den där ”letan” tar slut, då är nog resan färdig.

Drivet som Joel Lundqvist har, det finns även hos Jens Olsson, det var skåningen tydlig med redan i somras när han sa här på sajten:

– När Frölunda hörde av sig … jäkla inspirerande. Jag har inte nått min fulla potential än, kan utvecklas mer. (…) Jag vill se hur bra jag kan bli, och här har jag störst chans.

Om man inte själv vill, om man inte själv tror på utveckling, då är det förstås kört, då kan en klubb som Frölunda inget göra. Låt oss återkomma till Olssons tankar, först mer Rönnberg som sätter ord på hur klubben jobbar:

– Om du tänker dig paraplyet som är visionen så är hela föreningen torr där under. Allt vi gör, från att vi scoutar honom till första samtalet med Jens, så vill vi känna att det här drivet finns till att vilja utvecklas. Att man tar in spelare som nummer 1, fortfarande vill utvecklas, och nummer 2, tror att de kan utvecklas, tror på träning, tror på att de har sina bästa år framför sig. Sedan också att de har orken att driva sig själva. Det är det ena, det filtret har vi blivit bättre på, att få hit människor som är nyfikna, öppna, ödmjuka.

– Sedan jobbar vi med utveckling, jag pratar jämt om det, att för oss är det utveckling fram till att slutspelet börjar, då är det examen. Det präglar ju allt det vi gör, från ledarskapet, hur vi ser på spelarna, att vi ser dem för vad de kan bli, inte var de är, vi jagar inte misstag, vi letar hela tiden myrsteg framåt, förstärker dem positivt. Allt vi gör är med riktning vad vi vill skapa, inte det de är i dag. Det tror jag hjälper till.

Rakapuckar.com bild

Det här är intressant, sannolikt en nyckel till framgången. Precis som en NHL-klubb draftar en ung grabb för vad han kan bli, inte vad han är, så lyfter Frölunda in äldre spelare med samma förväntan.

Eller … okej, kanske inte samma, Jens Olsson lär inte nå NHL, men samma princip gäller – spelaren kommer till Göteborg för att bli bättre, utvecklas till något mer.

Det långsiktiga tänket tycks skapa en trygghet, Jens Olsson nickade åt detta:

– Ledarna och lagkamraterna får en att känna sig trygg i sättet vi spelar på, att man utvecklas i sin takt. Inte nu vi ska vara som bäst, ingen stress, ingen panik, det ger ett lugn. Man utvecklas, det får ta den tid det tar.

Just i Olssons fall tycks det inte ha tagit speciellt lång tid alls. Flera av oss vid sidan om har nickat gillande, höjt på ögonbrynen åt hans smarta spel, hans oftast lyckade initiativ med pucken.

– Visst känns det jäkligt bra, det kan jag inte säga något emot. Känns som man kommit in i det snabbt.

Olsson var med om att besegra sitt gamla lag Malmö på tisdagskvällen, bortsett från mor och far på restaurangläktarplats var det som vilken match som helst, men när vi kom in på ämnet Malmö Redhawks (som inte ville ha veteranbacken kvar efter sju säsonger, parterna tog adjö 2019) sa han ändå:

– Det var det jag kände när jag lämnade Malmö att … fine om man får lämna för att man är för dålig, man håller inte längre, men … för gammal som de såg på det då …

** Kände Malmö det?
– Ja, lite så var det väl. Och så kommer man hit, åldern finns ju inte här. Här är det att man utvecklar alla individer och det speglar väl också prestationen, tycker jag. Ingen stress att du ska prestera direkt.

** Trygghetsfaktorn?
– Ja. Det blir ett lugn, man vågar göra saker, hålla i pucken. Och sedan … jag vet min roll i laget och så här, men jag vill spela mycket och då blir det att man är drivande och vill, och då ser det ut som det gör. Helt överraskad är man väl inte att det gått så bra som det gjort – men det är jäkligt kul. Men samtidigt kan det bli bättre.

Rakapuckar.com bild

Det där det med drivet, ja. Aldrig vara nöjd, aldrig slå sig till ro. Olsson med ett leende:

– Mm. Så är det. Man är alltid 25 i huvudet. Det måste man, va?

25 år i det här huvudet, enligt ägaren, Jens Olsson ... Foto: FRÖLUNDA


Ordet ”trygghet” återkommer, känns som att Frölundas välkomnande miljö, ett mänskligare sätt att bygga spelare över tid snarare än hårt coacha i nuet, är en bidragande faktor till framgången med rutinerade herrar som Olsson och Printz.

Inte ovanligt att man pratar om det när det handlar om unga spelare. Kanske inte lika vanligt med äldre. Jag kastade upp den pucken, Roger Rönnberg fångade den och ett intressant resonemang tog vid:

– En äldre spelare har mer ärr, både hjärna och hjärta, har varit i olika miljöer. Det är väldigt viktigt att de känner en jäkla trygghet vad de förväntas göra, en tydlig roll, och … att man står bakom dem i ur och skur. De har haft så många olika tränare, blivit behandlade på olika sätt, så … det tycker jag nästan är det viktigaste. Jens måste känna att jag alltid står bakom honom, att  Näslund (Kristofer, assisterande tränare med backansvar) alltid står bakom honom, att vi finns här för honom. När det fungerar, de äldre spelarna uppskattar det nästan mer än yngre spelare som kanske tar för givet att vi pratar med spelarna, jobbar positivt med dem, att vi inte bänkar dem när de gör misstag. Lucas Raymond kanske inte behöver reflektera så mycket över det, han är van vid det, allt från hur skolan fungerar i dag till de tränare han haft i juniorerna, medan Jens, Printz, Hjalmarsson, Mursak (Simon och Jan), alla de här veteranerna, de har fått se en annan del av hockeyvärlden, när det inte funkar, den här dömande miljön.  

***

Tacksam om ni tänker på att det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften. Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

Rakapuckar.com bild

***

Torsdag kväll är Frölunda i Ängelholm för att möta Rögle, är det någon gång Malmökilar som Jens Olsson och Robin Alvarez inte vill förlora så är det då.

Räkna med samma lag som mot Malmö när Frölunda bussar till Ängelholm. 

Status på de frånvarande:

Joel Mustonen – har en skavank, med och tränade fram till spelövningar, comebacken dröjer nog lite.

Kalle Henriksson – covidtestet kom tillbaka negativt, bara ”vanligt” förkyld. 

Filip Johansson – foten fortsatt för svullen för att platsa i skridskon.

Alvarez, förresten, han är fyllda 33, men jag plockade inte med honom i snacket ovan, så pass bra var han ju i Skellefteå förra säsongen.  

***

Förde fram en PP-tanke efter åldersnacket med Roger Rönnberg. Intressant att han och tränarteamet haft (och har) precis samma. Mer i morgon. I alla fall en rad eller två.

***

Theodor Niederbach fick ynka sex sekunder mot Malmö. Vågar nästan lova att det blir mer mot Rögle. Ni kommer väl ihåg Niederbachs story med ett helt år utan hockey? Vald av Detroit i NHL-draften nyligen.

***

Till sist detta: Jens Olsson trivs utmärkt i Göteborg, enda pusselbiten som återstår är att hitta ett boende utanför stan för sig och familjen (sambo, två barn).

Jag förde fram att Niklas Rubin hittat bostad vid Hills golfbana i Mölndal, Olssons svar kom snabbt:

– Det är Lasu som lurat ut honom. Han är borgmästaren. Han som bestämmer där ute.

Borgmästaren? Så pass. Vips, så hade vi ett nytt smeknamn på Nicklas.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
14 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Peter Paegle , 6 månader sedanSvara

  Borgmästaren har varit bra med en jävla skridskoåkning på sistone. Väldigt viktig i boxplay också

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 6 månader sedanSvara

   Härlig läsning! Stort jobb du har lagt ned på det. Glad att jag är med och betalar för att få läsa dylikt. ;)

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 6 månader sedanSvara

    Lasu - Borgmästaren himself, Haha... Men i självaste Frölundaborg är det väl annan figur som har den rollen - eller vad tror Du Anna? ;)

    Kommentar avatar
    Anna Agdestein , 6 månader sedanSvara

    Skulle tro det... ;)

    Kommentar avatar
    Daniel B, 6 månader sedanSvara

    I borgen är det Anna som styr och ställer har jag märkt..;)

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 6 månader sedanSvara

    Jaså - inte något dåligt med det, Daniel. ;)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

    Frölundaborgmästaren. Eller -innan. :=)

    Kommentar avatar
    Daniel B, 6 månader sedanSvara

    Absolut inte Edward..:) Hon bestämmer vem som får gå ner i spelartunneln.:)

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 6 månader sedanSvara

    Har inte Lasu spelat som lagkapten för Frölunda i någon match - vid just Joels frånvaro, eller så är det Simon Hjalmarsson som kanske har varit den mest dominerade av dem två vid dessa tillfällen? P.S. Jag vet, att det inte var blott om Lasu - kvällens inlägg handlade om. ;)

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 6 månader sedanSvara

    Jag är med Dig, Daniel. :)

    Kommentar avatar
    Anna Agdestein , 6 månader sedanSvara

    Haha... Roliga ni är, pojkar... ;)

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 6 månader sedanSvara

    HL, sen med svar - helt riktigt, det var det som var tankegången från början med "Frölunda-Borgmästaren". ;)

  • Kommentar avatar
   Göran A, 6 månader sedanSvara

   Jens Olsson är en klockren värvning.
   Likaså Robin Alvarez.
   Två stabila SHL-SPELARE.
   Antagligen rätt så billiga i drift också.

   • Kommentar avatar
    Niklas, 6 månader sedanSvara

    Väldigt bra reportage! Man vill ju höra mer hur föreningen tänker och jobbar. Det är inte bara segrar man som supporter blir stolt av. Det är ju lika mycket detta, som du just skrivit, som får mig att bli stolt.

    • Kommentar avatar
     Daniel B, 6 månader sedanSvara

     Man får ju ett annat sätt att se på saker och ting när man läser din text. Bla att man tror på individen, man låter individen misslyckas utan för den skull bli petad, man ger pp-formationerna förtroende för man tror att det kommer bli bra osv. Får man förtroende, för man positiv feedback och man låter individen misslyckas så kommer man oftast att lyckas. Bara att applådera Frölunda för detta tänk. Kom just på en sak, jag nämner ju att man låter individen misslyckas. Vad hände men malmöspelaren igår som missade backchecken på Joel i samband med 3-1 målet? Jo, han spelade inte så mycket mer efter det..

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

      Victor Backman. Tungt.

      Kommentar avatar
      Rille, 6 månader sedanSvara

      Fast Malmö backen gjorde ju inte bara en miss, han var för dålig för att spela mot Frölunda. När Rönnberg pratar om att missa är det nog inte den typen av missar han menar.

    • Kommentar avatar
     Ovster, 6 månader sedanSvara

     Instämmer till fullo med föregående kommentarer, alltid kul med dessa "sidospår" med varierande innehåll. Tack! Två frågor: 1. Är det inte dags att sära på Mursak/ Hjalmarsson nu? Kommer ihåg senaste gången att de oxå körde ihop en längre tid utan att lyckas poängmässigt tillsammans. Sen särade RR på dessa och det blev ett bättre resultat för båda då. Gör samma sak nu! In med Kalle på Hjalmars plats, sen veta fasiken vad göra med Hjalmar, tycker han tappat för mycket fart. Kanske in med honom i en rent defensiv (bp-femma?) tillsammans med Rosse & Mustonen?

     • Kommentar avatar
      Ovster, 6 månader sedanSvara

      Ha ha, glömde fråga 2, kommer nu: Tyckte mig se att Lennström var inne på båda baklängesmålen igår. Har varit inne på lite väl många insläppta denna säsong ( inklusive träningsmatcher). Han håller tyvärr inte måttet alls i år, än så länge. Varför har det blivit så, han borde väl vuxit iom att han skulle till NHL/ AHL tycker man? Vet att han varit skadad, men ändå, för många individuella misstag enligt mig.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

       Första målet stämmer, fast det var ett lååångt byte för bl.a TL och Viktor Ekbom, att Engstrand fick komma in med fart från båset hade inget med Lennström att göra. Det andra (2–5) var ju ett PP-mål. Tycker inte Lennström sett så svag ut, måste jag säga. Han har ju sin styrka i offensiven, tar en del risker, kommer aldrig bli en Ekbom, men ... jag har inte reagerat på att han varit svag. Sedan är det ett tufft läge i Nordamerika, andra backar går före i Frölunda, de som ska stanna.

     • Kommentar avatar
      BENGT ANDERSSON, 6 månader sedanSvara

      Den där blandningen mellan ungt och "gammalt" är ju drömmen när det kommer på plats och hela gruppen drar åt samma håll. "Gamlingarna står för mycket matnyttigt i båset och glimten i ögat för det unga gardet som naturligtvis fortfarande är med för att lära sig, och ungdomarna är med och drar upp tempot på träningarna, med bra tränarstab och förutsättningar runt om kring, ser det mycket bra ut för VF om tålamodet i hela gruppen består.

       Kommentar avatar
       R@Y, 6 månader sedanSvara

       ...som det skulle vara på en arbetsplats, ungt blandad med äldre, rutin, energi, båda kan lära av varandra. Tyvärr är det inte så.

     • Kommentar avatar
      Rasmus, 6 månader sedanSvara

      Ytterligare matcher inställda på grund av covid, nu även LHC - HV matchen, alltså andra i rad för LHC. Även DIF - SAIK

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

       Japp. Säkerhetsåtgärd.

       Kommentar avatar
       Rasmus, 6 månader sedanSvara

       Sen är ju frågan hur många säkerhetsåtgärder det går att trycka in under en säsong innan man får lämna en match på W.O., alternativt att säsongen är i fara.

       Kommentar avatar
       Herr Lakers, 6 månader sedanSvara

       Vad säger reglerna? Är det antal sjuka eller fall till fall?

       Kommentar avatar
       Christoffer , 6 månader sedanSvara

       Det som sagts är att vid 5 fall eller mer så flyttar man matchen, om det är mindre får man ta upp juniorer etc. Dock verkar dom ändrat lite, om nu inte DIF har 5 positiva.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

       Lite flytande gröns, hänger lite på den totala situationen. Varje fall är unikt. "Men det viktiga är inte antalet smittade som är den avgörande punkten, utan det är den samlade medicinska bedömningen där antalet är en parameter." Så har SHL:s Johan Hemlin sagt.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

       *gräns

     • Kommentar avatar
      Rallyclay , 6 månader sedanSvara

      Grym läsning Leman. Just därför är raka puckar bäst./ claes

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

       Tusen tack!

     • Kommentar avatar
      Arvids, 6 månader sedanSvara

      På tal om gamlingar får vi ju inte glömma vår kapten. Han är äldst i laget men i mina ögon blir han bara bättre och bättre.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

       Tänkte här mest på spelare som värvats i förhållandevus hög ålder och vuxit.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

       *förhållandevis

       Kommentar avatar
       Manne, 6 månader sedanSvara

       Joe DiPenta.

     • Kommentar avatar
      Sven, 6 månader sedanSvara

      Riktigt bra artikel Henrik! Applåder!

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

       Tusen tack!

     • Kommentar avatar
      LG, 6 månader sedanSvara

      Vill bara förstärka superlativerna rörande ditt reportage. Finns mycket att föra in i mitt jobb. Därför så trist att man inte får kolla träningarna. Det är främst där man ser många konkreta bevis på att idéerna bakom Visionen verkställs! Under alla de träningar jag tidigare sett har det nog aldrig varit fler än 5-6 nyfikna, inkl dig o ngn kollega från traditionella medier. Ser därför inte riktigt "faran"........

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

       Tack, LG. Det värmer att höra. Nej, naturligtvis hade inte smittorisken ökar om GP-Johan och jag suttit på läkaren även andra träningsdagar, och du kunde utan problem ha suttit på en stol för dig själv på andra sidan. Men det har nog att göra med att öppnar man för dig måste man öppna för andra åskådare, och även om det bara kommer fem så ska någon då ha koll på var de sätter sig och ... tja, i alla fall antar jag det är så man tänker in Frölunda. Samtidigt vet vi ju vilka det är som brukar komma, det är inte många, och det hade lätt gått att lösa med lite planering. Om man vill.

     • Kommentar avatar
      Anders, 6 månader sedanSvara

      Rosse men Mursak och Raymond skulle jag vilja se! Rosse har varit grymt driven i år.

       Kommentar avatar
       #18, 6 månader sedanSvara

       Kul att andra också har noterat Rosses utveckling till i år. Jag aldrig sett karln bättre. Otroligt förvånande med den pondusen han utstrålar med puck i år. Undrar om det kan vara så att både Last och Rosse har bestämt sig för att ta steget från kuggspelare till att bli ledande spelare på allvar i år och det har utvecklats en hälsosam match i matchen mellan dem.


     Lämna en kommentar