Tio tonårsstjärnor redo att tändas i SHL


► Adam Boqvist, 17, toppar min SHL-lista.
► Över vad då?
► Stjärnor som ska tändas nästa säsong, förstås.
► Utländska spetsvärvningar hit och dit – det är framtiden som gör SHL så häftig.
► Välkomna att hänga med bland tonåringarna.

Rakapuckar.com bild

DET LISTAS LEDIGA toppspelare här och var i media, rutinerade namn som kan vara intressanta för SHL-klubbarnas sportchefer, och det är klart att det vattnas i munnen på en och annan supporter.

Men glöm inte fakta:

SHL är en bra bit ner i näringskedjan, det är först när spelarna vet att de inte får något i NHL, KHL eller NLA som de blickar mot Sverige.

Henrik Evertsson, Fredrik Sjöström & Co är väl medvetna om att de får välja från hyllor som till stor del är utplockade.

Visst, ibland bestämmer sig en spelare tidigt för att en nystart i SHL är rätt, men ofta handlar det om ett waiting game:

”Gärna SHL – men först vill jag kolla av marknaden.”

Fakta. Bara att gilla läget. Och det är inte så dumt ändå, för jösses, det dräller av spännande ungdomar på väg att slå igenom. 

Svensk hockey är helt fenomenal på talangutveckling, landets alla ungdomstränare är de stora hjältarna, och det är tack vare dem som SHL håller måttet och underhåller oss, trots alla spelartapp.

Tack.

… bör alla som gillar hockey säga. Till ungdomstränarna, alltså.

Rakapuckar.com bild

Förra vintern visste vi om Rasmus Dahlin, Isac Lundeström, anade vad Elias Pettersson skulle kunna göra, men hux flux dök det i HV71 upp en 17-årig Tingsrydspôjk som var åt helsike för bra för att stå utanför laget.

David Gustafsson platsar inte på listan nedan.

För att stod ut för mycket redan säsongen som gick.

Ett häftigt genombrott, och här kikar jag lite på vilka jag hoppas kan ta liknande steg säsongen 2018/2019. Alldeles säkert har jag glömt någon eller några. Då berättar ni det för mig. Alldeles säkert tycker ni något är fel i den här texten, att den ordning ni egentligen inte behöver lägga så stor vikt vid är helt fel. Då berättar ni det också. Gärna utan att kalla mig idiot. Det har jag koll på ändå …

Det är tonåringar som gäller, helst ska de inte spelat SHL-hockey alls, men det där är ju svårt, så jag satte gränsen vid 20 matcher. 

1, Adam Boqvist, back, Brynäs (född 2000)
Kommer gå högt i sommarens draft, topp 5, topp 10. Spåddes en fin SHL-säsong redan förra vintern, det blev inte så mycket speltid, men nu … nu, jäklar – nu måste det vara dags för den här dynamiske, offensivt skicklige backen. Viss risk finns förstås att den NHL-klubb som plockar Boqvist vill ha honom direkt, sätta honom i AHL, något som är okej när det handlar om ett val i första rundan, men sannolikt får vi njuta av ett fräckt SHL-genombrott. Jag vill i alla fall tro det. Kul ska det bli. Något så in i helsike kul.

2. Dominik Bokk, forward, Växjö (2000)
Tysk supertalang som flyttade till Småland för ett år sedan och fick känna på en del SHL-hockey redan förra säsongen. Enormt teknisk och  spelskicklig, gör saker med pucken (och sin kropp) så att man undrar hur det gick till. En läcker, spännande lirare som säljer biljetter. Trolig, eller i alla fall högst tänkbar, förstarunda i draften i sommar.

Adam Boqvist, Brynäs; Jacob Olofsson, Timrå; Dominik Bokk, Växjö.


3. Jonatan Berggren, forward, Skellefteå (2000)
Såg honom i någon av de få matcher han fick i SHL förra säsongen – och gillade det verkligen. Fräck, företagsam, respektlös. Tio poäng på sju matcher i U18-VM för Enköpingskillen. Skrev nyss på rookiekontrakt. Första- eller andrarunda i draften.

4. Jacob Olofsson, forward, Timrå (2000)
Stor, stark tvåvägscenter som är rätt vuxen i sitt spel, som var högst bidragande till Timrås framgångar förra säsongen och har storleken och spelsinnet för att kunna gå in och ta för sig även i SHL. Första- eller andrarunda i draften.

5. Filip Hållander, forward, Timrå (2000)
Offensivt spetsig och mycket skicklig forward som tillsammans med Olofsson var de stora framtidsnamnen i förra vinterns Timrå bakom Vancouver-flyktade Jonathan Dahlén. Missade U18-VM med en knäskada som han drogs med under säsongen. Spännande spelare. Första- eller andrarunda i draften.

6. Gustav Lindström, back, Frölunda (1998)
Smart, spelskicklig tvåvägsback vars karriär tagit rejält fart de senaste två åren i Almtuna. Inte så flashig – men läser spelet utmärkt. JVM-back förra vintern. Andrarunda i draften 2017. Skrev nyss på för Detroit Red Wings, lånas ut till Frölunda. 

7. Martin Fehervary, back, HV71 (1999)
Slovaken har juniorutbildats i Malmö, tog stora steg i allsvenska Oskarshamn och kan vara en andrarunda i midsommarens draft. 18-åringen är en rejäl back som HV71 tror mycket på och flera andra SHL-klubbar var ute efter.

8. Albin Eriksson, forward, Skellefteå (2000)
En maffigt stor (193 cm/93 kg) ytterforward som står och stampar för att göra avtryck i SHL: Frän, tuff, använder sina kilon. Skrev även han på rookiekontrakt nyligen. Också tänkbar andrarunda i draften.

9. Emil Bemström, forward, Djurgården (1999)
Kvick, snabb, teknisk, målskytt, nu tar han steget från Leksand till Djurgården där han ska försöka bli en i raden av fräcka ungdomar som tar för sig. Draftad i fjärde rundan av Columbus förra året.  Son till Jörgen.

Rakapuckar.com bild

10. Pontus Holmberg, forward, Växjö (1999)
Ännu en Jörgen-son, gått delvis under radarn, sen utveckling, odraftad, men om smarta Växjö ser något i den här tekniske killen – då vet man att det är någon att hålla ögonen på. Hämtad från VIK Västerås, två SHL-matcher på lån redan förra säsongen. 

Saknar ni tonåringar som Nils Lundkvist, Adam Ginning, Isac Lundeström … och säkert ett antal andra?

Då är det för att de redan spelat så pass mycket i SHL att de inte kvalade in här.

Som David Gustafsson, alltså.

Saknar ni Rasmus Sandin, superbacklöftet som tillhör Rögle? Det är för att han spelade juniorhockey i Kanada på lån förra säsongen, det är – som jag förstått det – inte alls klart att han ska spela för Rögle i vinter. Om han gör det, då är det bara att slicka sig om munnen, då ska han ju rakt in på delad förstaplats, eller möjligen just efter Boqvist. Men vi får väl se hur det blir. Sandin lär väljas högt i draften, NHL-klubben kan tycka det är bäst med AHL eller fortsatt juniorhockey i Kanada. Men som sagt, kommer Sandin hem – högt på listan.

Nils Höglander, 17, undrar någon? Ah, ni har läst hd.se, svarar jag. Ja, om det stämmer (det gör det alldeles säkert när Linus Ahlin skriver)  att U18-VM-anfallaren ska lämna AIK för Rögle, då är förstås Höglander en het kandidat för listan. Men än så länge är det inte officiellt bekräftat, så vi stannar med detta extraomnämnande.

Förändrar man sökkriterierna dräller det av spännande lirare i SHL som är redo att ta stora kliv och låta höra talas om sig, som till exempel i Brynäs där jag ser fram emot att följa Marcus Westfält, 18, Alexander Bjuström, 20, och Samuel Asklöf, 20.

Rakapuckar.com bild

I allsvenskan finns det också hyperintressanta spelare, bland andra backen Filip Johansson (Leksand) – men nu var det ju SHL det handlade om.

Nå, principen är den samma: svensk hockey bygger på det grymma jobb ungdomstränarna gör.

Känner ni någon? Hylla honom eller henne i dag. 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
4 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Patric Agblad , 2 år sedanSvara

  Själv hoppas jag (förutom Frölundas talanger) på Golden Knights prospects Lucas Elvenes och Jonas Røndbjer.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   De har båda spelat fler än 15 matcher, därför inte med. De tändes delvis redan förra säsongen. :)

   Kommentar avatar
   Patric Agblad, 2 år sedanSvara

   Okej då, delvis. De har en bit kvar innan de kan nosa på NHL eller ens AHL på hög nivå dock :)

 • Kommentar avatar
  Grön o vit Rbk, 2 år sedanSvara

  Höglander är klar för Rögle bk officiellt på Rögles hemsida...

  • Kommentar avatar
   Matte, 2 år sedanSvara

   Det är helt riktigt inga FHC juniorer på Din lista - det måste vara ett stort minus för FHC som förening. Är denna del på dekis i FHC?
   Att Skellefteå och Växjö har bra ungdomsbevakning är bara att inse. Brynäs har alltid haft bra juniorverksamhet.

   • Kommentar avatar
    Stora norrland, 2 år sedanSvara

    Matte: Skellefteå AIK har som ledstjärna att plocka upp färdigutbildad juniorer varje säsong. Många fördelar , sparar dessutom pengar- som kan användas till spetsförvärv utifrån


    Lämna en kommentar