Sättet Kanada vinner på – här kan Sverige ta lärdom


► Jag var helt begeistrad när jag såg Kanadas juniorer köra över Ryssland i JVM-semifinalen (5–0).
► Spelet utan puck. Det hårda arbetet. Viljan att göra allt för att vinna. Wow!
► Hoppas matchen går som instruktionsvideo i varje svensk förening, den bör ingå i grundutbildningen.
► I natt kan vi njuta igen. Finalen mot USA 03.30, utmärkt att se i efterhand till morgonkaffet.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Kanadensisk glädje under JVM-semifinalen mot Ryssland. Foto: VIAPLAY (skärmdump)


JAG ÄR LITE allergisk mot det här med allt för starka slutsatser efter en eller två matcher. Att Sveriges juniorer klappade ihop mot Finland i kvartsfinalen ska förstås inte tas som intäkt för att allt är elände vad gäller utbildandet av unga, blågula spelare.

Det är det verkligen inte.

Lilla Sverige får fram ett stort antal skickliga lirare, det märks inte minst vid varje NHL-draft, ute i landet finns mängder med begåvade ungdomstränare som förtjänar stor respekt och dagligt beröm.

Rakapuckar.com bild

Men jag har en fundering:

Sverige är just nu väldigt bra på att fostra tekniskt skickliga spelare som är bra när solen skiner.

Men när det regnar i sidled? När det blåser nordanvind? När det är jobbigt och går emot? När lir inte räcker, när annat krävs?

Detta inte för att måla fan på väggen, jag skriver inte ens bokstaven F, men jag talade brett med ex-frölundaiten Anton Axelsson om den här typen av saker för något år sedan, och när jag såg Kanada slå Ryssland med 5–0, eller … fel, när jag såg hur Kanada slog Ryssland så började jag fundera igen.

Kanadas stjärnor jobbade häcken av sig i spelet utan puck. Ryssarna fick inte en sekund över, så fort Kanada blev av med trissan slet spelarna som djur för att få tillbaka den, backcheckingen var förstklassig, puckåtertagandet förnämligt, spelarna låg nära varandra, hjälpte varandra, grym disciplin utan lättsinnigt chanstagande, inte en jäkel fuskade med minsta lilla ”tråkig” detalj – och när väl pucken var i kanadensisk ägo fanns en rejäl, rörlig, attackglad offensiv bäst beskriven som pang-pang.

Rakapuckar.com bild

I Sverige är vi jättebra på att få fram Erik Karlsson-typer, John Klingberg-typer, det det kommer dahlinare och boqvistar och söderströmmar … bland forwards slickar vi oss om munnen åt spelare som Lucas Raymond och Alexander Holtz.

Och när Nils Höglander lyckas med ett lacrosse-mål (obegripligt nog kallat Zorro här) så får hela Hockeysverige multipla glädjeorgasmer.

Missförstå inte – gott så, verkligen gott så. Med teknik och spelskicklighet (och god skridskoåkning) kommer man långt i dagens allt mindre fysiska hockey. Men sporten handlar fortfarande om att vinna, och ibland funderar jag:

Lär sig dagens unga, svenska spelare nog om det?

Finns det parallella spår, att utvecklas som individ men också som lagspelare?

Läggs det nog med fokus på attityd, lärs det ut att göra precis allt för laget snarare än att komma med i en youtube-video, poängteras det att för kunna vara så där skön med pucken så måste man också kunna spela så tufft och rejält att man a) kan vinna duellen längs sargen och b) behålla pucken och skaffa sig nödvändigt utrymme?

Rakapuckar.com bild

Sådana tankar finns i min skalle. Men jag kan vara på fel spår. I så fall är ingen gladare än jag.

Lucas Raymond visade mot Finland att han har den där tuffheten, han tände till, blev lite grinig, lite som när lille Ryan Lasch någon gång blev förbannad och till och med tacklade på öppen is.

Det handlar så mycket om det. Attityd. Förståelse för vad som krävs. Närkamper vinns inte bara på fysisk styrka – det handlar i lika hög grad om inställning och vilja av typen "Inte en chans i helv*te att jag förlorar den här duellen!"

Kanada hade allt detta i JVM-semifinalen, visade förståelse för att om man inte gör jobbet maximalt så spelar det ingen roll hur tekniskt skicklig man är; för att få chansen att visa hur bra man är med pucken behöver man kunna vinna den och skydda den.

Det är det jag menar med att spela bra hockey även när solen inte skiner.

Att stora landet Kanada har ett helt annat urval av spelare kommer vi aldrig åt, det är verkligen inte det som är min poäng, att ett Sverige utan sina två toppcentrar åkte ut mot ett bra Finland är i sig inget att gnälla över.

Rakapuckar.com bild

Men för två år sedan blev det JVM-stopp mot Schweiz i kvartsfinal, jag minns att den gången, när det inte räckte att lira sig fram till chanser, så hade Sverige inget motvapen. Lite som genomklappningen mot Finland i år, när det ”vanliga” sprack så fanns inget annat.

Är jag snett ute? Övertolkar jag? Det är förstås möjligt. Men även om så är fallet så hoppas jag Kanadas sätt att spela hockey i JVM finns med i instruktionsfilmer hos varje svensk ungdomsförening i framtiden.   

I morgon bitti går jag upp tidigt för att se finalen (Viaplay, TV6, nedsläpp 03.30) mot USA i efterhand. Sannolikt kommer även den matchen vara klockren som undervisningsvideo.

   

Rakapuckar.com bild


***

Lucas Raymond & Co deppar efter förlusten mot Finland i JVM-kvartsfinalen. Foto: VIAPLAY (skärmdump) 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
17 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Kalle, 2 veckor sedanSvara

  Tyvärr är det väl så att för att komma till NHL som svensk måste man stå ut på ett lr annat vis, ta Friberg som exempel på en sjukt duktig LAGspelare men lyckades aldrig där borta, medans en som Olofsson med sitt skott är grym! (Påstår inte att han va en dålig lagspelare)
  Lite som i shl tar vi in spets från andra länder medans brunkarna kommer från sverige (för som aldrig komme vidare)
  Men kan helt hålla med om att svenskar ger upp lite lätt i sidvind å spöregn! Kolla bara på Luleås så kallade stjärnmålvakt, en höst i KHL, gick inge bra, tillbaka hem till mamma å tryggheten!

  • Kommentar avatar
   Danne, 2 veckor sedanSvara

   Skecka Frölunda, då skall du få se på jobb utan puck!

   • Kommentar avatar
    Per, 2 veckor sedanSvara

    I Stockholmsområdet vill alla föreningar vinna varje match och man toppar i de matcher det är jämnt. Problemet här är inte att barnen inte tävlar. Problemet är att många slås ut innan tonåren. Selekteringen bland barnen är stenhård. Det är allt annat än den coachning Rönnberg står för.
    Personligen tror jag problemet ligger i att färre och färre spelar hockey och att selekteringen och krav på dagliga träningar skrämmer bort barn och föräldrar.
    Håller inte med om att Sverige är bra på att endast ta fram lirare som Klingberg och EK65. De är undantagen. De vi är bra på att ta fram spelar i allsvenskan och div 1.

    • Kommentar avatar
     LarsL, 2 veckor sedanSvara

     Intressanta tankar. Det du beskriver är ju så Frölunda vill spela och lyckas allt som oftast. Dock tycker jag många i Frölunda saknar den teknik och det målsinne som Kanadas spelare visar upp. Där finns det mycket att önska. Kanske är det som du är inne på att kombinationen av att vara brunkare (i positiv bemärkelse) OCH ha sinnet för och förmågan att göra mål saknas hos för många. Säkerligen är Kanadas stora urval av spelare en faktor här - den kombinationen av förmågor är svår ovanlig. Men, det har säkerligen med kultur och fostran att göra göra också och där kanske vi har mycket att lära.

     • Kommentar avatar
      Rikard S, 2 veckor sedanSvara

      Lasch sänkte väl bjässen Bibic, som även utgick efter tacklingen? ????

      • Kommentar avatar
       Rikard S, 2 veckor sedanSvara

       Lasch sänkte väl bjässen Bibic, som även utgick efter tacklingen? ????

        Kommentar avatar
        #18, 2 veckor sedanSvara

        Det var värre än så, Lasch släckte Bibics karriär.

        Kommentar avatar
        Manne, 2 veckor sedanSvara

        Men det var helt och hållet Bibic fel. Han såg inte upp. Det säger han själv. En härlig spelare Bibic.

      • Kommentar avatar
       #18, 2 veckor sedanSvara

       Rautio i Luleå har i första perioden flyttat på buren och fått två tillsägelser. Rubin blev utvisad direkt i söndags. Märkligt.

        Kommentar avatar
        #18, 2 veckor sedanSvara

        Flyttat på buren två gånger.

      • Kommentar avatar
       Erik Johansson, 2 veckor sedanSvara

       Tänkte på Mats Wilander som sagt att man inte alls behöver vara bäst av alla i världen i tennis för att vinna stora turneringar. Det räcker att hitta en sätt att vinna över killen på andra sidan nätet varje gång. Anpassa sitt spel, utnyttja styrkor resp. svagheter och ibland spela cyniskt. Som ungdomstränare i fotboll har jag kännt ett motstånd mot detta. Fokus ligger bara på långsiktig utveckling av teknik och samspel. Att hitta sätt att vinna är en underskattad egenskap.

       • Kommentar avatar
        Hånken, 2 veckor sedanSvara

        Man fattar att Lysell inte platsade i Frölunda. Han är inte mogen för den här nivån på något enda sätt. Bara att brunka på i bottenlaget Luleå.

        • Kommentar avatar
         P, 2 veckor sedanSvara

         Hjalmarsson–Carlsson-Raymond

         Nässén–Lundqvist–Söderblom

         Alvarez–Lasu–Rosseli Olsen

         Sundström–Mursak–Friberg
         
Henriksson/Ehn
         Denna uppställning hade jag velat se.
         Ehn Alt Henriksson får gå som 13e forward och ”dela” istid med Söderblom!
         Söderblom i PP, nej ser inte att han tillför mer/flyttar på Lasu eller Lundqvist

         • Kommentar avatar
          ??, 2 veckor sedanSvara

          Brynäs har det riktigt tungt just nu, IKO-BIF 6-1.

           Kommentar avatar
           Manne, 2 veckor sedanSvara

           Brynäs var påväg uppåt efter matchen senast, sades det. Men i afton, tillbaka till ruta 1.

         • Kommentar avatar
          ??, 2 veckor sedanSvara

          Två tränare fått foten idag, undrar om/när nästa tränare får lämna. Det finns några som hänger löst, frågan är då om lagen har råd att kicka. Inte klara ett kval kan ju kosta ganska mycket det också.

           Kommentar avatar
           Pippo, 2 veckor sedanSvara

           Bert och vem mer?

           Kommentar avatar
           ??, 2 veckor sedanSvara

           Lusth

           Kommentar avatar
           ??, 2 veckor sedanSvara

           Mats Lusth Karlskrona Div 1 men är väl en ganska rutinerad tränare..

           Kommentar avatar
           Pippo, 2 veckor sedanSvara

           Hade inte koll på att Mats fick gå, tack.

         • Kommentar avatar
          X, 2 veckor sedanSvara

          Spelare som kämpar och sliter som djur. Låter som Max Friberg :) Och MRO.

          • Kommentar avatar
           Mange, 2 veckor sedanSvara

           Hörde i förra tråden att sothöna va blockad :( synd! En gubbe som hade sylvassa inlägg och som dessutom kunde sätta Leman på plats när dennes hockeykunnande sviktade...

            Kommentar avatar
            LarsL, 2 veckor sedanSvara

            Tyvärr alltför ofta synnerligen otrevlig och nedlåtande.

          • Kommentar avatar
           Christoffer, 2 veckor sedanSvara

           Liten is gör ju att man tvingas gå hårdare in i närkamper både vid nätet och vid sargen, och det tycker jag man alltid ser när Kanada spelar hockey. Att dom har så många bra spelare gör ju också att dom tävlar om istid på ett sätt som dom mindre länderna inte kan konkurera med.
           Sen tror jag mer att Sveriges problem är ledarskapet. Både på is och utanför is.
           Sveriges system med att dom skickliga spelarna spelar i Allsvenskan/SHL så tidigt som dom gör är positivt ur vissa aspekter (lär sig spela mer strukturerat osv.), men jag tror också att det har en del negativa effekter.
           En negativ effekt är det med ledarskapet. Kanadensarna som spelar i JVM nu har ju alla spelat i 1a kedjan, spelat PP och PK i deras klubblag och är därför vana vid att ta ansvar för att deras lag vinner.
           Jämför det med t.ex. Raymond som spelade som 13e forward förra säsongen och där det var lyckat om han gjorde poäng eller höll sig till systemet. När Raymond nu i JVM helt plötsligt skall vara "the guy" så är det inte så konstigt att det blir en press han inte är van vid.
           Förutom spelarna är jag rätt tveksam till coacherna Sverige generellt sett har till JVM. Det märktes ju extremt tydligt i år. Går ju inte att klandra Rönnmark han slängdes ju in i en omöjlig situation. Men man märkte verkligen att coachningen var ett problem, När man väl spelade så var man ju bättre än både Finland och Ryssland, men efter 2-0 mot Finland slutade ju Svenskarna spela helt.
           PP1 var ju helt horribelt uppsatt, där enda chansen att göra mål var via Söderblom. etc. etc.
           Jag tror att Sverige, snarare än att titta på Kanada (som har helt andra förutsättningar) bör titta på Finland, som trots svagt spelarmaterial (jämfört med t.ex. Kanada och USA) har lyckats mycket bättre än Sverige.
           Min känsla är att dom utnyttjar att alla spelar seniorhockey på ett bättre sätt en vad Sverige gör. Där Sverige spelar Juniorhockey så upplever jag att Finland spelar mer Seniorhockey.

           • Kommentar avatar
            Ovster, 2 veckor sedanSvara

            Såg nu att Grönlund har drabbats av en tarmsjukdom kallad Crohns. Jag har aldrig hört talas om denna. Han skall medicineras mot detta men kan spela mot Luleå och Färjestad denna vecka. Därefter blir det inget medverkande på ett tag då behandlingsmedicinen är dopingklassad. Undrar hur länge han blir borta då? Det står att sjukdomen inte försvinner från kroppen men att den går att behandlas. Frölunda har sökt dispens för att kunna använda denna medicinering för AG i framtiden.

             Kommentar avatar
             R@Y, 1 vecka sedanSvara

             En gammal barndomvän till mig fick det, det va jobbigt i början, men sen dess lever han ett "vanligt" liv sett från hans sjukdom.

           • Kommentar avatar
            Per, 1 vecka sedanSvara

            Kanada vek ner sig som om de vore svenskar. Kanske skulle de ha beundrat sig själva lite mer?


            Lämna en kommentar