Ska Henrik Lundqvist avsluta sin karriär som mentor?


► I natt tar New York Rangers emot New York Islanders.
► Som vanligt startar Henrik Lundqvist … inte.
► Han är uppskattad i omklädningsrummet. Just nu inte lika mycket på isen.
► Vad händer? Jag kollade med Aftonbladets Per Bjurman och Viasats Erik Granqvist.

Rakapuckar.com bild

Från New York Posts webbsajt, Lundqvist och Georgijev. 


DET ÄR DERBYDAGS på Manhattan, det spännande, ibland sprakande men också rätt ojämna New York Rangers tar emot betydligt stabilare topplaget från Long Island (och Brooklyn): New York Islanders.

Lagen möttes så sent som 13:e och 16:e januari.

Båda gångerna vann Rangers.

Båda gångerna startade Aleksandr Georgijev, 23, mellan blåskjortornas stolpar.

Så blir det även i natt.

Faktum är att Henrik Lundqvist, 37, bara inlett i två av Rangers tio senaste matcher, den statistiken blir två av elva när pucken släpps i Madison Square Garden i natt.

Georgijev för bra? Ja, inte bara det, för ett tag sedan kallade ju Rangers även upp Igor Sjestiorkin, 24, från farmarlaget Hartford, så målvaktssituationen på Manhattan är minst sagt speciell.

Rakapuckar.com bild

Just nu är den svenske veteranen mer mentor åt de två ryssarna är puckräddare på isen.

Medräknat nattens kommande match är startfacit senaste elva detta:

## Aleksandr Georgijev 6

## Igor Sjestiorkin 3

## Henrik Lundqvist 2 

Med tre målvakter måste en sitta på läktaren, det är inte Lundqvists lott,  Rangerscoachen David Quinn sa så här till New York Post i går:

– Han är en kille som har stor vikt i omklädningsrummet. Jag vill ha med honom, jag vill att han är delaktig. Det vill han själv också. Det är en av sakerna vill talat om.

Georgijev är den Bulgarienfödde ryssen som till stor del skolats i Finland av gamle Frölundakeepern Fredrik Norrena.

Sjestiorkin är den Moskvafödde ryssen som efter några supersäsonger i KHL med SKA St Petersburg i höstas kom över för att inleda i AHL – men han visade sig snabbt för bra för livet i farmarligan.

Rakapuckar.com bild

Lundqvist är svensken som haft en Hall of Fame-karriär på Broadway, en av våra absolut största spelare genom tiderna, men frågeställningen är förstås rimlig givet att 37-åringen har kontrakt med Rangers över 2021:

a) Vad händer i framtiden, hur länge ska Rangers bära tre målvakter?

b) Kommer Lundqvist tillbaka, ska han agera mentor och backup resten av karriären, eller – finns det en chans att han trejdas? ”Henke” har en klausul som gör att han kan säga nej, det är upp till svensken själv, men allt är förstås möjligt i den här världen.
Colorado Avalanche-ryktet försvann lika snabbt som det dök upp. Men … snart kommer det kanske ett annat?

Aftonbladets Per Bjurman, den mest insatte av alla svenska NHL-journalister med sin legendariska blogg, tror så här:

– Henrik kan ju bara trejdas om han själv vill, eftersom han har full no trading-klausul, och han har inte gett några indikationer om att han ändrat inställning på den punkten. Han vill vara kvar i New York och han vill spela för Rangers hela karriären. Därmed är väl det troligaste att Georgijev skickas någonstans och ju förr desto bättre för den här situationen med tre målvakter är ohållbar. 

Erik Granqvist, karismatisk hockeyexpert på Viasat, är inne på samma linje:

– Ej trejd på Henke på grund av de vanliga anledningarna: no trade-klausul, vill vara i Rangers hela karriären och hög lönetaksträff (8,5 miljoner dollar) för de lag som skulle kunna vara intresserade om Henke, mot all förmodan, tänker om och upphäver sin klausul.

– Georgijev är däremot högaktuell för en trejd, tror jag. Sharks har till exempel haft trubbel med målvaktsspelet en längre tid och borde vara intresserade.

Rakapuckar.com bild

Ligger givetvis mycket i det här resonemanget. Henrik Lundqvists höga lön är ett hinder för klubbar som kan vara intresserade, sannolikt för hög för en målvakt som är inne på sluttampen av en makalös karriär.

Plus då klausulen. Henrik Lundqvist är New York Rangers i själ och hjärta, han äter, sover och andas blått, rött och vitt. 

Länge gällde även det motsatta förhållandet.

Nu? Tja, man skulle kunna tänka sig att Rangers bad Lundqvist att ge upp sin klausul för klubbens bästa, pyntade en del av lönen om en annan NHL-organisation vore intresserad av en trejd, detta för att Rangers skulle kunna säkra båda sina unga, ryska burbjörnar.

Men Bjurmans och Granqvist tankar bygger förstås ett troligare scenario:

Sjestiorkin är framtiden, Lundqvist är mentorn.

Georgijev är det skickliga nuet, killen som kan trejdas, som kan ge något riktigt bra i utbyte för Rangers som fortfarande är i något av en ombyggnadsfas och verkligen skulle behöva en eller två klasspelare.

Utvecklingen här följs onekligen med spänning. 

Rakapuckar.com bild

***

I en intressant text i New York Post, där Henrik Lundqvists situation jämfördes med Eli Manning (amerikansk fotboll), sa ex-frölundaiten:

– Det är lite av en utmaning, till slut vill du spela. Om du är i det här (omklädnings)rummet, då vill du spela. Jag förstår helhetsbilden här (…) jag försöker fokusera på det jag kan påverka, det är hur jag tränar och förbereder mig.

***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

***

För er som undrar, som sett stavningen Shesterkin, jag skriver Igor Sjestiorkin för det är så han heter, det är så hans namn uttalas. Med kyrilliska bokstäver skrivs hans namn på följande vis: Игорь Шестёркин

Den här bokstaven – ë – uttalas "io", eller "jo" om ni hellre vill, och den här – Ш – som "sj", det ljudet transkriberar engelskan till "sh." Så att målvaktens namn borta i Nordamerika inleds med SH snarare än SJ är bara logiskt. Däremot har man inte fattat det där med ett e med två prickar över, det blir Shesterkin när det borde vara Shestyorkin, detta eftersom "yo" på engelska motsvarar svenskans "io" eller "jo."

Kolla på alltid lika högklassiga eliteprospects.com så ser ni.

Rakapuckar.com bild

Georgijev istället för Georgiev då? Överkurs, ryskans E uttalas nästan uteslutande som "je", men i fallet Georgijev gör ju det lilla "j:et" ingen direkt skillnad på uttalet.

Däremot blir det ju caramba de luxe när nordamerikaner tror att till exempel Malkin heter Evgeni. Det gör han inte. Han heter givetvis Jevgenij, det som skrivs Yevgeny på engelska.

Inte svårt. Om man vill. 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
17 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Pippo, 4 veckor sedanSvara

  Tror inte Kung Henrik kommer lämna självmant, han blir kvar tills han återvänder till Frölunda :) Att du var så pass vass på ryska visste jag inte!

  • Kommentar avatar
   Fredrik, 4 veckor sedanSvara

   Hade ju varit trevligt att sett bröderna Lundqvist avsluta karriären i Frölunda tillsammans.

   • Kommentar avatar
    Svante, 4 veckor sedanSvara

    Möjligheten är att Rangers om de missar slutspel hjälper Henke med en ”kompis” trejd precis innan deadline för att ge honom chansen att vinna Stanley Cup.
    Men topplagen har ju oftast redan bra målvakter, men skador kan ändra på det snabbt

    • Kommentar avatar
     Novemberrain, 4 veckor sedanSvara

     Att folk på fullaste allvar tror att Henke skall avsluta sin karriär i Frölunda är skrattretande! Finns inte på kartan

      Kommentar avatar
      Pippo, 4 veckor sedanSvara

      Tror och tror, hoppet är det sista som lämnar människan :)

    • Kommentar avatar
     Nils, 4 veckor sedanSvara

     Alexandar Giorgiev ligger ute på New York Rangers bytesblock enligt en person jag pratade med från organisationen och Toronto Maple Leafs har hört sig för men inte kommit med något konkret förslag.
     Shesterkin har en klausul i sitt kontrakt som säger att om han inte får en viss speltid i NHL denna säsongen så kan han lämna AHL för spel hemma i KHL istället.

      Kommentar avatar
      Svante, 4 veckor sedanSvara

      Låter ju logiskt med tanke på den lite märkliga upplockningen av honom till Rangers

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

      Sjestiorkins åka hem-klausul har jag full koll på, tog inte ens upp den här, han är liksom Rangers framtid. Det var lite därför han kallades upp från AHL.

    • Kommentar avatar
     Sothöna strikes back , 4 veckor sedanSvara

     Nog för att Henke har ett extremt driv och vinnarskalle, men han borde inse att han sett sitt bästa. Kan förstå mentortankegångarna om han skall vara kvar i Rangers organisation efter spelarkarriären, men är det inte så, avsluta då karriären här och nu.

     • Kommentar avatar
      Johan, 4 veckor sedanSvara

      Fint inlägg, jag är ingen Rangers-fantast men har alltid gillat Lundqvist, jag hoppas att han blir Rangers trogen karriären ut. Det enda tänkbara scenariot där jag kan se han lämna Rangers i förtid är ifall de missar slutspel och något lag runt transfer deadline behöver en målvakt pga skada eller liknande. Vore ju lite häftigt om han skulle lämna för nån klubb som desperat skulle behöva honom vid deadline för att sen spika igen och vinna Stanley Cup.. större under har skett!

       Kommentar avatar
       Sothöna strikes back , 4 veckor sedanSvara

       Tror inte så mycket på sådana upplägg. Varken Sundin eller Alfredsson lyckades.

       Kommentar avatar
       Svante, 4 veckor sedanSvara

       Finns även de som lyckats. Ray Bourque den kanske mest kända som till slut fick vinna efter många år i NHL

     • Kommentar avatar
      EDWARD 51, 4 veckor sedanSvara

      Åh herrejösses vad Du kan, HL! Men för mig blir det bara rena grekiskan eller om Du så vill, rena rama kinesiskan. Likväl som jag också på samma gång beundrar Dina bländande språkkunskaper. :)

       Kommentar avatar
       EDWARD 51, 4 veckor sedanSvara

       * eller om Man så vill,

     • Kommentar avatar
      Anna Agdestein, 4 veckor sedanSvara

      Börjar ångra att jag inte lästa ryska på gymnasiet... :)

      • Kommentar avatar
       Sothöna strikes back , 4 veckor sedanSvara

       Fanns ryska som val på gymnasiet?

        Kommentar avatar
        Anna Agdestein, 4 veckor sedanSvara

        Om du gick en språkinriktad linje...

      • Kommentar avatar
       Anders, 4 veckor sedanSvara

       Synd att han inte kommer hem för ett nytt guld

       • Kommentar avatar
        LG, 4 veckor sedanSvara

        VM, då?

        • Kommentar avatar
         Peter Smögen, 4 veckor sedanSvara

         Sentimentalt dravel snacket att ”avsluta i VF” ska vi vara sopstation för NHL-pensionärer? Henrik har varit en toppmålvakt i snart två decennium, fint bra. Räcker så, sluta med värdighet

         • Kommentar avatar
          Peter Paegle , 4 veckor sedanSvara

          Har vi en rysk spion på Raka Puckar ? Hehe

          • Kommentar avatar
           Niklas, 4 veckor sedanSvara

           Henke e klar !!! Haha kunde Hysén slänga ut sig något sådant :) klar för VF då redan innan transferfönstret stänger i år ... Dream on

           • Kommentar avatar
            Petrus Konvalj, 4 veckor sedanSvara

            Jämförelsen med Eli är riktigt bra. Båda har passerat strecket, båda har non-trade klausul, båda spelar i lag som är i ombyggnad och båda har varit NYs kungar. Dock har ju Eli vunnit två gånger men dessutom varit NY-mediernas hackkyckling flera säsonger.

            • Kommentar avatar
             Erik, 4 veckor sedanSvara

             Tack för språknörderiet. Nu förstår jag att ë också är boven som gjorde Sergei till en Fedorov och inte en Fjodorov som det borde varit.

              Kommentar avatar
              Henrik Leman, 4 veckor sedanSvara

              Snyggt! :)


            Lämna en kommentar