Frölunda har en större fråga än spelsystemet att ta tag i


► Någon som tror att Frölunda besegrat Rögle om bara man haft ett annat spelsystem?
► Nä? Okej, bra. Behåll den tanken, för det finns så mycket annat, frågan ”Hur blir Frölunda en guldutmanare igen?” är mycket, mycket större – även om sättet att spela hockey bör ses över, modifieras.
► Häng med får ni frågor och svar. Dessvärre bara av mig. Bland annat om grundproblemet.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Bilden är från en av Frölundas matcher i Scandinavium den här säsongen, den där Skellefteå avgjorde sent. Foto: C MORE (skärmdump)


DRYGT TVÅ VECKOR efter debaclet mot Rögle hade det varit kul att höra lite om vilka vägar Frölundas sportsliga ledning är inne och kör på i sin vilja att ta sig framåt samtidigt som landets bästa klubbar gör upp om SM-guldet.

Därför försökte jag få till ett snack med sportchefen Fredrik Sjöström i veckan men fick nej.

Rakapuckar.com bild

Respekt för det, den mannen är i övrigt en heder för sportchefskåren vad gäller att vara tillgänglig för media, så ville han, Roger Rönnberg med flera få vara i fred, då fanns det säkert en anledning till det.

Och det gör det ju. Verkligen. Två svaga säsonger sett med moderna Frölundaögon, en dålig trend vad gäller rätt mycket, klart Sjöström & Co har att fundera på.

Ni får helt enkelt finna er att i jag ställde frågorna till mig själv. Svaren sägs ju bli extra bra då.

** Spelsystemet, det är väl viktigaste frågan, hur kan det inte vara det, spelarna blir ju för trötta för att göra mål?
– Sorry, men det där stämmer inte, det har blivit en sak folk säger för att det låter bra, ungefär som att Frölunda bara vill dumpa pucken hela tiden. Låter fräckt när man vill vara kritisk men … helt enkelt inte sant. Ibland kan en spelare givetvis vara trött, men inte så att detta är grejen med stort G.

** Utveckla. Spelsystemet, alltså. Det andra får vi komma tillbaka till.
– Okej. Frölunda vill sätta press över hela banan, vinna puck högt upp, inte ha så långt till mål när man får tag på trissan, när det fungerar blir det snarast lättare, inte svårare, att göra mål. Så att säga ”Spelsättet är kasst, punkt!” är förstås dumt. Lika dumt är ju att envisas att spela så här när man inte får utdelning på det, när resultaten inte går ens väg, när det kanske inte passar det egna materialet eller – än viktigare – när det visar sig att motståndarna blivit mycket bättre på att försvara sig mot den där pressen. Som Rögle, snabbt back-back-spel i sidled, puckar i rundeln, byta sida, vilket får till följd att ett lag som spelar som Frölunda a) inte får träff i forecheckingen, b) tvingas åka en jäkla massa skridskor och jaga i onödan, och c) tappar tro och kraft när man sällan kommer nära sin motståndare.

Rakapuckar.com bild

** Så då är ju spelsystemet fel?
– Vad som är fel, vad som är åt helsike fel, är att inte ha fler verktyg i den berömda lådan, att inte kunna använda dessa för att slå om, alltså spela på fler sätt än ett, ställa tuffa frågor till motståndaren, förvilla genom att ta hem laget ibland, hitta på något oväntat. Det är detta som är viktigt att minnas, Frölundas presspel är inte fel i sig, det har gett framgångar, det kan ge framgångar, men det är direkt dumt att inte kunna/vilja variera sig, ha fler än ett spelsätt. Möter du en motståndare där du får hugg, där forecheckingen ger resultat, där puckar vinns högt och målchanser skapas, då är ju spelsättet inte så värst kraftdödande, snarast effektivt och bra. Men när det inte stämmer, inte ger något, när motståndaren är för bra, då är det idrottsligt harakiri att bara fortsätta köra ner i diket och hoppas på något slags gudomligt ingripande.

** Är det så illa i Frölunda?
– Okej, jag överdrev lite för effekt. Spelarna gjorde ju en minirevolution inför slutspelet 2016, förenklade en del i egen zon, släppte på kravet att pucken skulle behandlas så in i helsike, Oliver Lauridsen skulle mest göra sig av med pucken så fort han fick den, och även senare år så … visst fasen har Rönnberg och tränarstaben modifierat och detaljförändrat. Men grunden har på något vis alltid varit åka-åka-åka, jobba-jobba-jobba, pressa-pressa-pressa, och jag tror det är viktigt att inte måla upp den modellen som den enda tänkbara i framtiden. Kan man växla mellan högt och lågt försvarsspel i fotboll kan man nog variera sig även i hockey. Patrik Carlsson & Co är inga dumskallar. Jag tror en sak är väldigt viktig här.

** Vilken då?
– Anpassa ditt spelsystem efter dina spelare, anpassa inte spelarna efter ditt spelsystem.

Rakapuckar.com bild

** Det där lät ju bra. Att du inte inledde med det?
– Mm. My bad.

** Men trots detta hävdar du att spelsystemet inte är Frölundas viktigaste fråga?
– Absolut. Absolut att det inte är det, alltså. Viktigt, tveklöst, det här med variation, men inte det enda som klubben bör fokusera på. 

** Men om spelarna är för trötta för att orka avsluta bra …?
– Nu kom vi ju fram till att det var en kraftig förenkling av problemet, eller hur?

––––––––––
Det är viktigt att återkommande läsare betalar för sig. Lättast är det med swish: 0736–854501. Tack för er förståelse.
––––––––––

** Må så vara, men – vad är huvudproblemet då, vad är större än spelsystemet?
– Bristen på utveckling. På individ- såväl som på lagnivå. Bristen på förmåga att komma ihop som grupp, ”sitta ihop” som det heter på modern idrottssvenska. Två år i rad har det varit för många genomklappningar, inte minst den här vintern, och det signalerar något, vill jag påstå, något som inte är bra. Och …

** Vänta, signalerar vad då?
– Att alla spelare inte är riktigt på samma sida, så att säga. Att det inte fullt ut finns en kollektiv tro på att så här och så här och så här ska vi göra, i alla fall tycks inte alla ställa upp på den. Det behöver inte i sig tyda på dålig stämning, fiendeskap mellan spelare och spelare, spelare och ledare, man behöver inte alls ta det så långt – men i en lagsport kommer gruppdynamik 1–2–3 på listan över viktiga detaljer, först därefter kommer annat.

Rakapuckar.com bild

** Hm. Kan inte detta bero på att spelarna inte gillar spelsystemet?
– Fasen, du är som en hund med ett ben. Fair enough, det skulle absolut kunna vara en del av problemet. Samtidigt spelade Frölunda sin presshockey med framgång och rätt schyst spelglädje flera gånger under hösten 2020, har gjort det under tidigare säsonger. Så att ”byt spelsystem och allt är löst”, det tror jag inte alls på. Däremot spreds en jäkla osäkerhet efter nyår när Frölunda inte kunde göra mål, omsätta spelövertag i vinster, och där och då ställdes gruppdynamiken verkligen på tuffa prov.

** Nu är ju du som hunden med benet?
– Haha. Touché. Men se här, då – bara stundtals den här säsongen såg jag Frölundaspelare med sprittande ben, hjärnor som improviserade sig fram till spännande lösningar på isen, väggspel, fräcka samspel et cetera. Det kändes ängsligt, osäkert, styrt, för mycket så för att bara bero på förluster. Eller … okej, då – för mycket så för att bara bero på spelsystem.

Rakapuckar.com bild

** Spelarna är väl bara för dåliga?
– Äh, lägg av. Många har vunnit SM-guld, här finns gyllene veteraner och gôrspännande talanger, så problemet är ju ett annat – att de inte på regelbunden basis (vi såg det stundtals förra hösten) förmår få ut sitt bästa i Frölundas tröja just nu. Här är mitt grundproblem, att spelare inte växer, inte sätter personbästa, att de inte uppvisar spelglädje och därför inte bygger ett starkt lag. Utan en lösning på det problemet kan Fredrik Sjöström värva vilka spelare han vill. Han och övriga i ledningen måste verkligen våga ställa tuffa frågor till sig själva.
– Att en ”egen” (HC Lidköping) talang som Jacob Peterson förra året såg sig nödd och tvungen att lämna Göteborg för att få sitt massiva genombrott (Färjestad, nästa säsong i Dallas Stars organisation), det borde skicka kalla kårar ner för ryggraden på alla som jobbar i den förening som säger sig vilja vara bäst i Sverige på utveckling. Men vi får komma tillbaka till detta, jag måste …

** Men, du kan ju inte sluta nu, vad ska Frölunda värva, vad ska Roger Rönnberg göra, så många frågor återstår ju?
– Vi tar det en annan gång, kanske redan i morgon. Har lite annat nu, och så är det ju avgörande semifinaler i kväll. Mums filibabba!

** Lova!
– Det vet du …

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
46 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Krille, 2 veckor sedanSvara

  Vart är nyförvärven ?? , helt dött ju

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

   VAR. :) Det är bara 29:e april, lugn, det finns gott om tid. Som jag tar upp i texten, finns viktigare frågor att adressera. Dessutom spelar ju fortfarande Erik Källgrens Växjö, och Michael Spaceks Trencin har just avslutat säsongen.

   Kommentar avatar
   Ch, 2 veckor sedanSvara

   Tänk om Frölunda gör rejält minus i bokslutet då värvar man inte bara spelare huxflux. Här gäller det att sikta rätt och hitta guldkorn till ett vettigt pris

 • Kommentar avatar
  Magnus A, 2 veckor sedanSvara

  Som alltid lika kul och intressant att läsa dina tankar och funderingar här HL! Var tidigare aktiv som tränare för ungdomslag där vi också anammade en hög press och check, men vi hade devisen "inom en klubblängds avstånd" har man hugg och ska checka, annars backa av och styr. Kanske hade varit lämpligt i FHC?

  • Kommentar avatar
   DD, 2 veckor sedanSvara

   Bra text! Noterade att RBK som följer Rögle och är inne här har ungefär samma syn på Rögle mot Skellefteåserien som jag själv. Visst gör Skellefteå det bättre än Frölunda men det är inte så stor skillnad som det ser ut. Även Skellefteå har svårt att vinna insida mot Rögle, får inte iväg så många skott, men man är ändå kvar i serien på grund av:
   - Bättre målvaktsspel, varken Rubin eller Mattsson "stod på huvudet"
   - Bättre spets, Skellefteås spets i form av Lindström, Möller, etc., har presterat bättre än Frölundas dito
   - Special teams, Skellefteå förmår göra mål i PP
   Sen ska man komma ihåg att Rögle hade en extrem utdelning i kvartsfinalserien. Allt stämde, skotten gick in, varje kamp man vann framför mål blev i princip målchans och ofta mål. Man fick nån studs hit, lyfte in en backhand dit, man fick vara relativt skadefria, Rifalk stod på huvudet. Självklart vann man ÖVERTYGANDE mot Frölunda, men det såg ännu värre ut än vad det var eftersom man hade solsken, vind i ryggen, välj vilket uttryck du vill, något man förtjänade men den utdelningen är inte normal, vilket vi nu också ser i semifinalserien.
   Rönnberg och co är inga idioter. Självklart utvärderar man allt ner i minsta detalj. Man ska inte överge presspelet helt men måste ju kunna, som du säger Henrik, anpassa sig efter motståndaren också. Frölundas första halva av säsongen var ju bra. Då fick man utdelning och kramade inte klubborna lika hårt. Självklart letar man efter spets. Till nästa säsong måste man bygga ett PP där man åtminstone får momentum i matcherna och inte går back på att spela PP vilket var fallet i år. Ingen kunde ta Lasch plats, vilket inte är oväntat, men backarna underpresterade i PP, samt Hjalle och i princip alla andra också. Raymond var inte mogen att bära ett PP, heller.

    Kommentar avatar
    Manne, 2 veckor sedanSvara

    Skellefteå är ett mycket bättre hockeylag än vad vi är. Därav så stör de Rögle. Det finns mer spets och kvalitet.

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

    Rögle orkade inte mot alutet av serien och växjö gick om. Håller samma sak på att hända rögle igen. Soppatorsk?

    Kommentar avatar
    Farfar, 2 veckor sedanSvara

    Om plastlaget fick Rosen Calof Gynge o Aktell skadade...Rögle har förlorat 4 bra spelare sisra 4 matcherna

    Kommentar avatar
    Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

    Växjö har Fasth, Melart, Vaino, Andersson borta. Sluta lipa.

  • Kommentar avatar
   Conta, 2 veckor sedanSvara

   Anpassa ditt spelsystem efter dina spelare, anpassa inte spelarna efter ditt spelsystem.Frölunda har ju gjort tvärtemot.Alla spelare har blivit en grå massa som ska jobba,jobba,jobba.Sätta press,jaga jaga jaga.Ingen finess eller smartness i spelet.Skickliga spelare skolas om till spelare med betonghandleder.

    Kommentar avatar
    Manne, 2 veckor sedanSvara

    Precis. Det är väldigt tydligt då spelare som tex Sundström och Mursak ska jaga livet ur motståndarna över hela isen.

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 2 veckor sedanSvara

   Den här texten borde Sjöström läsa... :D

    Kommentar avatar
    Marlowe, 2 veckor sedanSvara

    Det gör han nog! :)

    Kommentar avatar
    Conta , 2 veckor sedanSvara

    Sjöström kanske läser texten här men förstår den knappas. Mam var ju nöjd men truppen, vet vad spelarna kan. Göra mål?

  • Kommentar avatar
   Per, 2 veckor sedanSvara

   Ojoj Leman, nu blev det ett stolpskott. Du måste hålla isär presspelet med hur vårt offensiva spel ser ut. Och sen finns det ju spelet i egen zon...
   Pressen är oberoende av hur våra uppspel ser ut och ingångar i offensiv zon. Det är ju här de allra största problemen finns. Pressen kan man skruva lite på, om man har rätt tränare (vilket är en ännu viktigare fråga). Hur du bygger offensiven är betydligt viktigare och där misslyckades vi totalt.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

    Haha, Per din gamle skojare. Jag vet inte vem du argumenterar mot här, men inte är det mig i alla fall. Inte på något sätt har jag slagit fast att alla offensiva problem i Frölunda beror på presspelet, tvärtom var ju offensiven, alltså själva spelet, chansskapandet, bra fram till mitten januari. För mig finns andra färger i paletten än svart och vitt. Så vem du argumenterar mot ... jag vet faktiskt inte. :

  • Kommentar avatar
   Mackan, 2 veckor sedanSvara

   Anna: Fredrik Sjöström tror att han är något så han läser inte detta trots att han behöver det

    Kommentar avatar
    Marlowe, 2 veckor sedanSvara

    RR kanske läser?

  • Kommentar avatar
   Per, 2 veckor sedanSvara

   Vårt allra största problem är dåliga analyser. Vårt spel bygger på att få ett högt corsi eftersom statistiken visar att framgångsrika lag har bra siffror i corsi. Vi sätter upp spelet efter detta och drar iväg en jäkla massa skott från ganska dåliga lägen. Det blir fina corsi men inga mål och en galet låg skotteffektivitet.
   Jämför med hur polisen ville öka sin effektivitet. De såg i sina siffror att typ var tjugonde de stoppar är rattfull. Polisen ville stoppa fler rattfulla och därmed öka sin produktivitet och tänkte att då sätter vi upp ett mål för alla trafikpoliser att de ska stoppa ännu fler så att vi får fast fler rattfulla. Problemet är bara att det tar mycket längre tid när man stoppar en rattfull än en nykter. Polisen hamnade i tidsnöd men man löste det genom att inte stoppa bilar utanför ishallen lördag/söndag morgon utan stoppade istället bilar vid tidpunkter då de visste att det var få rattfulla. Då uppfyllde man målet att testa många fler, fick fina siffror. Dock tog man inte så många rattfulla.
   Min förhoppning är att Frölunda steppar upp i sina analyser och inte fortsätter att suboptimera.

   • Kommentar avatar
    Juliys, 2 veckor sedanSvara

    Håller inte med dig! Jag tycker materialet är för dåligt. Titta på SAIK liknande spel med bättre spelare. Roger körde på alldeles för länge med hans veteraner och vilket namn som stod på ryggen var viktigare än prestationen. Väldigt många som passerat bäst före datum...

     Kommentar avatar
     Marlowe, 2 veckor sedanSvara

     En fråga jag skulle vilja ställa till RR, var det du eller Sundström och Hjalmarsson själva som ville att de skulle spela på kanterna? Frölunda var späckat med centrar i år och jag undrar också om det fanns en medveten tanke med det? Centrar är ju av tradition tvåvägsspelare, ungefär som så: Vi fyller laget med dem, så kan vi inte förlora... Som, (jag tror), Putte Kock svarade på frågan om sin favoritelva (i fotboll): Jag vill ha 10 Nisse Liedholm! Men målvakt, då? Behövs ingen med 10 Nisse Liedholm...

   • Kommentar avatar
    JonasG, 2 veckor sedanSvara

    Kul upplägg, HL!
    Imponerande att du lyckades få så bra svar ur ett så motvilligt intervjuobjekt :)
    Jag skrev något liknande häromdagen men tar det igen.
    Frölunda införde, när RR kom, ett spelsystem som verkligen gjorde laget till guldutmanare. Efterhand som de andra lagen lärt sig hur de skall spela sig ur den pressen har Frölunda tvingats skruva upp sin idé steg för steg. Tänka lite fortare, checka lite hårdare, åka lite mer. All för att nå samma resultat som tidigare. Kanske har vi kommit till nivån där det inte håller att skruva upp saker ytterligare, det blir effekten att orken tryter när vi väl vinner puck OCH att det blir för svårt för unga spelare att lyckas.
    Förmodligen behövs en fall back plan "när vi möter lag som är duktiga på att spela sig ur vårt presspel så gör vi så här istället, inte mer av samma utan på ett annat sätt" Inte omöjligt kan man växla mellan spelidéerna under pågående match beroende på matchbild.
    Det är förmodligen inga jätteförändringar som behövs.

    • Kommentar avatar
     Benji, 2 veckor sedanSvara

     Bara så grymt trött på RR alla svar i intervjuer om lärda läxor mm för spelarna när det brister på andra plan, sedan HL att inte se att materialet är för dåligt, för låg prestation på ett stort antal spelare är skrämmande. Att samma lag skulle göra det bättre nästa säsong för att man ändrar spelsätt håller jag för otroligt. Att köra på i samma spår och försvara sig med corsi och statistik för att sminka över ett misslyckande är inte värdigt Frölunda

      Kommentar avatar
      Manne, 2 veckor sedanSvara

      Håller med. Kommer inte räcka med att skruva lite här och lite där, utan det krävs många nya spelare vilket inte kommer hända i och med att många har kontrakt. Man kanske inte kommer forechecka lika hårt, men det gör egentligen föga i slutändan då förmågan att sätta dit pucken när lägena dyker upp är för låg. Det saknas spets och det ser alla. Å andra sidan, ska spetsen göras om till jobba, jobba och jobba - ja, då blir det ingen bättring.

    • Kommentar avatar
     Marlowe, 2 veckor sedanSvara

     Många gånger fick Frölunda "hugg", vann pucken bakom motståndarnas förlängda mållinjen och spelade genast en diagonal puck in mot slottet. Då hände följande:
     - Motståndarback vid stolpen tar ett skär fram och bryter pucken, ofta med direkt följande kontring.
     - Ingen Frölundaspelare finns i slottet.
     - Frölundaspelare finns i slottet och skjuter i magplattan.
     Någon gång blev det mål, men hur ofta?
     Det var ofta lite desperation över det här spelet, man hade slitit och bökat så länge efter sargen att pucken bara måste in framför mål, innan all kraft var slut i det bytet.

     • Kommentar avatar
      Mattias, 2 veckor sedanSvara

      Intressant resonemang.
      Jag tror vi hade för svagt spelarmaterial och där ser jag tyvärr att fler lag kommer dra ifrån oss kommande säsong (Leksand lär topprusta, Färjestad likaså, Malmö kommer få mer spets osv - lite otäckt läge).
      Jag tror också att vi saknade tydlighet i rollfördelningen. och kanske var det därför vi inte kom samman som lag? Alldeles för många centrar, dessutom.
      Både Sundström, Mursak, Henriksson och Carlsson fick köra center och winge i perioder.
      Jag tycker att Sundström ska vara vår uttalade förstecenter nästa år. Ska spela minst 15 min per match, Niederbach andrecenter, Joel tredje och Lasu fjärde och med mer begränsad speltid.
      Bryt med Mursak.
      Patrik Carlsson kan vara ytterforward, liksom Henriksson (är ju ändå bara kvar ett år till innan NHL).
      Det har liksom inte funnits tydliga roller i detta lag.
      Sedan, som någon skrev, Skellefteå klarade sig bättre mot Rögle tack vare pp, målvaktsspelet och spets. Rögle hade osannolik utdelning mot oss, mål på vart femte skott. Har väl aldrig tidigare hänt i en kvartsfinalserie?

       Kommentar avatar
       Marlowe, 2 veckor sedanSvara

       Mattias, håller med dig om att rollfördelningen var ett problem. Men nog bör Henriksson spela center, han är mycket bättre då. Mursak var trots allt en av de bättre i laget och har mer kapacitet.

     • Kommentar avatar
      Håkan Schoultz, 2 veckor sedanSvara

      Henrik ger oss en bra analys på hur det ser ut. Intressant är hur frölunda hamnat där. För att beskriva en lång historia så kort jag kan så skriver jag "brist på ödmjukhet". När det inte går längre så stångar man pannan blodig. Det ska gå. Man vann 2019. 2 vårsäsonger efter det med bedrövligt resultat kan förhoppningsvis vara "droppen"

      • Kommentar avatar
       Marlowe, 2 veckor sedanSvara

       Andra lag löser ofta anfallsspelet med större kreativitet och blir mindre förutsägbara. Ofta, tyvärr genom skickligare spelare, Lasch var en mästare på att göra det oväntade i trassliga situationer, Rakhshani, Jacob Petersson...
       Frölunda behöver förstärka med några sådana spelare. De gör underverk för lagets självförtroende, när det behövs som bäst. Utan dem blir vi ett mittlag, även med bra defensiv.

       • Kommentar avatar
        Crille , 2 veckor sedanSvara

        Ska man förenkla det så bör man släppa på att ha fyra likvärdiga kedjor som alla spelar på samma sätt, ist gå över till två ”spelande” och två ”energi” kedjor, dvs en mer tydlig rollfördelning och vad som förväntas av just dig och dina kedjekamraterna. Spelar du i tredje - fjärde kedjan så ska du vara jobbig att möta, spela enkelt, starta vid defensiva tekningar, jobba fast pucken, få till tekningar i anfallszon och spela mycket i boxplay. Första - andra kedjan ska få starta i anfallszon, göra mål ,skapa chanser, ta lite fler risker och spela mycket PP. Så som majoriteten av hockey lagen i världen fungerar. (Alla ska självklart jobba hårt och aldrig fuska i det defensiva arbetet, det är Frölundas adelsmärke och det vill jag inte att vi går ifrån).

         Kommentar avatar
         Mattias, 2 veckor sedanSvara

         Våra problem började faktiskt när Sundström och Lasu kom hem för att fylla stora roller. Samtidigt som vi hade Joel med flera.

         Kommentar avatar
         Mr X, 2 veckor sedanSvara

         Hierarkin blev förmodligen knas. Ledande spelare måste ha ledande roller. Måste bygga ett lag efter olikheter och ge rätt förutsättningar för varje enhet. Inte samma för alla.

         Kommentar avatar
         Cj, 2 veckor sedanSvara

         Jepp håller med, ett problem ingen tagit upp inte ens HL. Lasu och Sundström skulle ju faktiskt ta över stafettpinnen men Lundqvist ville annat och förlängde och Hjalmarsson rankades högre

         Kommentar avatar
         Julius, 2 veckor sedanSvara

         +1

       • Kommentar avatar
        Thomas G., 2 veckor sedanSvara

        haha, riktigt kul intervju :)
        Och en hel del poänger.

        • Kommentar avatar
         Andreas, 2 veckor sedanSvara

         Själv hoppas jag faktiskt att Frölunda inte vinner massa matcher i början av säsongen utan kanske varvar lite, jag tror nog att det är lättare att komma ihop som grupp om man stöter på motgångar i början. Denna säsongen så var man ju ett topplag stora delar av hösten innan allt kraschade och då var det uppenbart knepigare att tackla detta, samma sak var det ju säsongen innan.

         • Kommentar avatar
          Mackan , 2 veckor sedanSvara

          Leman skriver att det är lugnt med att värva nya spelare väntar man för länge finns det bara fiskrenset kvar

           Kommentar avatar
           Henrik Leman, 2 veckor sedanSvara

           Varför hittar du på saker? Risken är ju att någon tror på det du skriver.

           Kommentar avatar
           JanneBD , 2 veckor sedanSvara

           Se det tvärtom. Dom spelarna vi vill ha spelar fortfarande.

           Kommentar avatar
           Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

           Frölunda har nog kontrakt med fler spelare än vi vet. Finns ingen anledning att avslöja namn ännu.

         • Kommentar avatar
          Anders, 2 veckor sedanSvara

          Jag är så impad av din intervju med dig själv Henrik!
          Jag har inget att tillägga kring hockeyn, men jag skulle vilja skicka in ett exempel som passar in på Frölunda just nu.
          Hyrbilsföretaget Avis var länge utmanaren i den branschen, man satte en smart tagline i sin jakt på marknadsledarskap:
          ”We try harder”
          Efter några år var de marknadsledare, för en kort period... sedan hade konkurrenter oxå ”Tried harder” och var förbi Avis.
          Jag tycker detta är det som drabbat Frölunda, konkurrensen har hårdnat och vips är man inte marknadsledare längre. Det är inte omöjligt att vara på toppen över tid, men till slut så ramlar du ner. Frölunda har säkert insett detta och jag är övertygad om att Sjöström, Rönnberg och Grauers hittar nya vägar framåt, men det kommer att innebära många beslut om förbättringar. Otroligt intressant att få följa detta via dig Henrik!

          • Kommentar avatar
           Mikael , 2 veckor sedanSvara

           Henrik. Mycket underhållande läsning. Tack.
           Håller med dig ang. Utvecklingen av talanger, eller bristen på.....
           Sen tror jag med BESTÄMDHET att många tänkta spetsar, hämmas

           • Kommentar avatar
            Mikael , 2 veckor sedanSvara

            Av detta eviga jagande på ALLA puckar. En god mix av OLIKA talanger måste ändå skapa den bästa soppan.
            DET är verkligen en viktig fråga att analysera. Nu kan man verkligen inte blunda för fakta längre.
            "Vi har inte fått den utveckling vi hoppats" Känns igen.
            "Vissa spelare har ett förtroendekapital" Va fan, spela dem som presterar något, INTE dom som presterade förr.....
            Tack igen Henrik.

            • Kommentar avatar
             Peter T, 2 veckor sedanSvara

             Tack leman för en underbar text.

             • Kommentar avatar
              Göran A, 2 veckor sedanSvara

              Presspel UTAN smartness - då ser det ut som Frölunda- Rögle.
              Presspel MED smartness - då ser det ut som Skellefteå- Rögle.
              Att fara runt som skållade råttor på isen och jaga allt som rör sig har aldrig varit ett framgångsrikt koncept.

              • Kommentar avatar
               Kalle, 2 veckor sedanSvara

               NÄR ska Frölunda fatta att man inte kan förlita sig på "spelande" backar som är kass i defensiven!? Skapar noll trygghet i laget, offensiv och presspel havererar!

               • Kommentar avatar
                TC Uddevalla, 2 veckor sedanSvara

                Christian Folin är perfekt!

                • Kommentar avatar
                 TC Uddevalla, 2 veckor sedanSvara

                 Christian Folin är perfekt!

                 • Kommentar avatar
                  Danne, 2 veckor sedanSvara

                  Jag tror att vi helt enkelt överskattar våra spelare och vårt lag. Vi har i två raka säsonger kommit 7a, med en bitter eftersmak. Dvs, hade det varit ytterligare matcher hade vi nog rasat än mer i tabellen.
                  Vi är således ett stabilt mittenlag, med viss lutning åt ostabilt, eller tendenser till bottenlag, i vissa avseenden.
                  Går inte att blunda för detta! Sen får RR och Sjöström och alla i GG hävda att ”laget är tillräckligt bra för att vinna allt”. Det kan jag garantera att ALLA tränare tror om sitt lag och sina spelare.
                  Titta på vår spelartrupp; 85-90% av forwards skulle på sin höjd få spela i 0-0 kedjor, dvs 4 lines, kanske 3e lines, i något av semifinallagen idag. Att då bygga en trupp på dessa spelare och tro att man skall ha ”4 lika producerande kedjor”, är inte bara naivt. Faktiskt rent ut av idiotiskt.
                  Ja, tänker vissa. Gick ju grymt bra första 10-12 matcherna. Japp och det skall VF vara jäkligt glada över. Annars hade man krigat om nedflyttning.
                  Anledningen till att det gick bra i början är helt enkelt för att stommen fanns kvar, man var betydligt längre fram än de flesta andra lagen, kunde sätta spelet och tempot fortare. Sen storspelade målvakterna och faktiskt räddade oss vid flera matcher.
                  Sjöström har en ocean att simma över för att vi skall bli ett lag för en ev final nästa år. Tyvärr. Vi ÄR inte bättre än ett vanligt mittenlag. Och, nämner det igen, ett bottenlag sett till viktig statistik, där matcher avgörs. Det kan ingen bortförklara! Spelarmaterialet ihop med spelsystemet (som inte korrelerar med materielet) är det stora problemet de två senaste åren. Ihop med Rogers tjurighet och envishet.

                   Kommentar avatar
                   Manne, 2 veckor sedanSvara

                   Klockrent, Danne! Bänka dig framför TV:n, ta en öl och koppla av. Det är du värd.

                   Kommentar avatar
                   Danne, 2 veckor sedanSvara

                   Manne: haha.. det kan du lita på att jag gör:-) Sjukt bra hockey Saik-rbk bjuder på. Ser ut som en annan sport än mot när vi spelar. Jag är tyvärr helt likgiltig inför Frölunda numera. Inte klubben som sådan, utan matcherna och då att följa dom. Så fruktansvärt tråkigt.

                   Kommentar avatar
                   Manne, 2 veckor sedanSvara

                   Det är samma här. Känner inte alls det där stora intresset längre, vilket är tråkigt. Hört många säga: Vad har hänt med Frölunda? De spelar så tråkigt. Ner i hörnorna och sedan snurra, snurra. Händer ingenting. Inte alls som det var tidigare, då var det roligt att se de spela.

                   Kommentar avatar
                   Danne, 2 veckor sedanSvara

                   Manne: men enl många här och RR mfl, så kontrollerar ju VF spelet och styr och har mest puckinnehav och absolut inte dumpar så ofta, som ”vi” vill göra gällande... Faktum är att jag tittar noga på hur vf spelar i mittzon och hur man tar sig in off zon varje match, kan lätt säga att 8 av 10 ggr jagas röd för snabbt kasta ner puck, för att åka på byte. Man tittar inte ens upp om någon kommer med fart diagonalt. Men jag måste väl se fel. Därför jag och mina vänner tappat intresset helt för VFs matcher. För deras fantastiska, varierande anfallshockey....

                 • Kommentar avatar
                  VF, 2 veckor sedanSvara

                  Éric Gélinas slagskott 165km/h, helt sjukt vad hårt han skjuter

                  • Kommentar avatar
                   VF, 2 veckor sedanSvara

                   Hoppas verkligen Rögle får böter i efterhand, för deras publik som står och sjunger och skriker i en restuarang del. Nej det är inte godkänt, och det FHM har bestämt.

                   • Kommentar avatar
                    Molly, 2 veckor sedanSvara

                    Efter klockan åtta får det väl inte finnas folk i restaurangen?
                    Fullsatt Rögle.
                    Skandal.

                     Kommentar avatar
                     VF, 2 veckor sedanSvara

                     Dessutom mer än 8 pers på deras läktare.

                     Kommentar avatar
                     Manne, 2 veckor sedanSvara

                     20:30.

                   • Kommentar avatar
                    Matte, 2 veckor sedanSvara

                    Intressant ”själv intervju”. Håller kanske med - men om Sjöberg svar är dessa kanske man skall fundera på att fråga om andra lag och vad som gör de bra?
                    FHC självbild är nog faktiskt ett problem.

                    • Kommentar avatar
                     Manne, 2 veckor sedanSvara

                     Vore lite kul om Skellefteås spelare som sitter i båset ställer sig upp och kör "Ska ni gå hem nu" till alla som måste lämna nu vid 20:30. De har börjat matchen bra.

                     • Kommentar avatar
                      Kalle, 2 veckor sedanSvara

                      Har kollat på rbk-ske i typ 5min nu, har sett typ 5 crosschekingar från rögles sida nu som inte blivit utvisning på!

                       Kommentar avatar
                       VF, 2 veckor sedanSvara

                       Så de spelat hela slutspelet, så tråkigt att domarn blundar för sånt.

                       Kommentar avatar
                       Kalle, 2 veckor sedanSvara

                       Nå så fruktansvärt! Seider må va bra men alla hyllningar skulle vara knäpptyst om domarna tog ut honom varje gång han skulle åkt ut!

                     • Kommentar avatar
                      Manne, 2 veckor sedanSvara

                      Den där Seider spelar oerhört hårt i närkamperna sägs det. Han använder klubban hela tiden, genom att crosschecka väldigt mycket helt utan åtgärd.

                      • Kommentar avatar
                       Kjelle, 2 veckor sedanSvara

                       Efter att sett fyra matcher och en period mellan Rögle och SAIK så ser man vad en bra målvakt betyder.....

                        Kommentar avatar
                        Johnny the rocker, 2 veckor sedanSvara

                        Skellefteå har bättre spelidé, bättre försvar, bättre spets och en bra målvakt än oss.

                        Kommentar avatar
                        Johnny the rocker, 2 veckor sedanSvara

                        ...bättre målvakt.

                        Kommentar avatar
                        Kjelle, 2 veckor sedanSvara

                        Kollar på Växjö-Örebro. OM Kjellgren kommer så måste Rubin bli 100% bättre om han skall ha en chans mot honom....

                        Kommentar avatar
                        Manne, 2 veckor sedanSvara

                        Källgren :)

                      • Kommentar avatar
                       Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

                       Josefsson är vad Joel var för ett par år sedan. Vann 16 av 19 tek senast och har nu 14 av 16 efter två perioder. Mäktigt.

                        Kommentar avatar
                        Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

                        Sedan är joel en mer komplett forward med bättre offensiv. Men defensivt och tek är det jämnt. Här behöver joel ta en roll mer som josefesson som fokuserar på att stänga ner motatåndarnas bästa i slutspel. Andra ska sköta offensiven.

                      • Kommentar avatar
                       Mattias, 2 veckor sedanSvara

                       Efter att ha sett alla semifinaler är det ju enkelt att inse att Frölunda även skulle behöva förnya backsidan rejält.
                       Rejält fysiskt spel. Inget kladd. Flera backar som glänser i offensiven utan att vara säkerhetsrisker bakåt.
                       Frölunda har lång väg tillbaka till toppen.

                       • Kommentar avatar
                        VF, 2 veckor sedanSvara

                        Källgren tar Växjö till final, riktigt starkt när Fasth gick sönder.

                         Kommentar avatar
                         Herr Lakers, 2 veckor sedanSvara

                         Ja, inte så stabil som fasth men helt ok i hans första slutspel. Idag hade han inte mycket att göra och förra matchen slarvade lite.

                         Kommentar avatar
                         Anna Agdestein, 2 veckor sedanSvara

                         Fasth är för gammal. Borde ställa undan skridskorna...

                       • Kommentar avatar
                        Håkan G , 2 veckor sedanSvara

                        Intressant läsning. Är det inte så enkelt att utan spets bland målvakter, backar och forwards så är spelsystem bara kosmetika? Alldeles för svag trupp för att utmana om SM-guld.

                        • Kommentar avatar
                         Qlazza, 2 veckor sedanSvara

                         Håller med en av föregående; spelskickliga backar som är en ”liability” på

                         • Kommentar avatar
                          Qlazza, 2 veckor sedanSvara

                          … sista utpost och skyttar som bara prickar matplatta. Kanske dax att byta ”hoppbacken” mot 500 skott om dagen och enkel sarg ut? Och över all lägger sig pandemin med det avtryck den satt i kassaboken.

                          • Kommentar avatar
                           Jonas , 2 veckor sedanSvara

                           Henrik:
                           Jag tror det snarare är så här att du värvar spelare utifrån en grundidé om spelsätt, träningssätt på isen och utanför isen. Dvs ett större koncept! Med andra ord spelare man tror och/eller känner sig säkra på ska passa in i hur man vill bedriva sin verksamhet!
                           Något Frölunda varit tämligen bra på i många år, förutom de två senaste säsongerna.
                           Vilket nu föranlett ett väldigt omfattande efterarbete.
                           Även om jag förstår hur du menar med att anpassa system efter spelare så tror jag knappast att tex Sam Hallam och hans stab sitter och ritar om spelkartan från scratch varje år utifrån vad dem värvar.
                           Att du sen gör justeringar inför varje år är ganska givet, det är ju en ganska stor del i att vara pragmatisk som tränare och förening för att utvecklas vidare och uppåt!
                           Med det sagt så är det inget snack om att Frölunda har misslyckats med att sätta ihop sin spelartrupp två raka säsonger, exakt vad det beror på kan man spekulera i timmar om. Men det är verkligen något Sjöström mfl måste komma underfund med under den här tiden, något man borde ha gjort redan efter förra säsongen. Nu är istället problemet ännu större och då bör också åtgärderna bli därefter!

                           • Kommentar avatar
                            Aron, 2 veckor sedanSvara

                            Jävlar vad du läser in mycket i en kass säsong. Sjöström har inte lyckats, Sundström, Joel, Lasu, Målvakterna, Mustonen, Elliot som PPback, Sellgren offensivt , Hjalle helt iskall, Grönlund har på olika sätt gjort en dålig säsong. Beror inte på spelsystemet. Däremot tycker jag att man alltid så över systemet och där brister det nog tyvärr. Kolla när man åkte ut mot Malmö, året efter skulle man fixa större backar. Ett spelskickligt och med flera stora spelare som Rögle borde ju vara grunden oavsett vilket system du kör.

                            • Kommentar avatar
                             Tommy rad33, 2 veckor sedanSvara

                             Har vf tydliga personliga på spelarna? Typ Patrik Carlsson och Johan sundström bör ha ett personligt mål på 15-20 mål per ssäsong.? Och dessa mål skall följas upp under säsong och göra personlig handlingsplan för att nå dit.

                             • Kommentar avatar
                              Philip Gustafsson, 2 veckor sedanSvara

                              Frölunda kommer inte komma med några stjärnnamn direkt som kostar.
                              Kanske någon junior eller okänt namn som vi vill utveckla.
                              Lyckas vi dock att utveckla nästa år så kommer detta att sluta riktigt bra ????????


                              Lämna en kommentar