Morning Mailbag #15 – quiz och CHL-dags igen


► Är ni sugna på att:
► SHL kickar i gång igen?
► Het CHL-drabbning i Karlstad redan i morgon?
► Quiz på O’Learys Avenyn i kväll?
► Snacka hockey med mig? 
► Måndag. Morning Mailbag. Nu kör vi. Välkomna!

Rakapuckar.com bild


NI KOMMER VÄL ihåg att jag satt ihop en del hockeyfrågor för de av er som är sugna?

Dags för quiz. 19.00 i kväll (måndag). O’Learys Avenyn.

Kom gärna ett tag före så tjôtar vi om puckar och klubbor.

Anmäla er? Ja, gärna. Ni kan mejla mig på henrik.leman@gmail.com, eller kanske ännu lättare – ring O’Learys Avenyn på 031–730 49 00 och boka bord.

Vill ni bara dyka upp så går det också bra, bara säg till när ni kommer så löser personalen säkert ett bord åt er.

Givet att Frölunda är i Karlstad på tisdag och CHL-matchar, jag har en del frågor som på något sätt berör detta. Och så en hel del, lite gott & blandat, förstås.

Ett presentkort på 500 kronor finns i potten. Möjligen, möjligen, möjligen kan jag locka med något mer. Återkommer. 

Rakapuckar.com bild

CHL, ja – hur känner ni här? Frölundas möten med Färjestad är ju alltid något extra, klassiska rivalmöten – kittlar även en prestigefajt i CHL era hockeynäsor?

Jag tänker då framför allt på de av er som till vardags inte är helt och hållet sålda på Champions Hockey League. Gör motståndet något för ert intresse?  

Frölunda låter landslagsspelarna Johan Sundström, Max Friberg, Samuel Fagemo och Lucas Raymond vila från måndagens träning, de får tid att landa, ladda, vila för att sedan komma redo på tisdag (jag skrev om det här). Möjligen gäller detta även Mats Rosseli Olsen, jag tror dock norrmännen bara spelade matcher fram till lördag, kanske tränar "Rosse" redan i dag.

Raymond? Mm, här är frågan om han ska tillbaka in i seniorvärlden eller vara kvar i Frölundas J20. Tränaren Roger Rönnberg hade inget svar när jag talade med honom på söndagskvällen. Får jag gissa vill Rönnberg se Raymond träna lite i veckan, sedan … mina pengar är på J20 i utgångsläget. För att 17-åringen behöver spela mycket för att ta plats i JVM-truppen.

Rakapuckar.com bild

***

Det var väldigt roligt att se store Elmer Söderblom på söndagsträningen. Det var jag inte ensam om att tycka. Mer senare.

Kommer förresten en rasande massa spännande talanger underifrån i Frölundas organisation, ni har säkert sett att jag skrivit en del om i dagarna.

***

Det var också, som alltid med NHL, väldigt roligt att se hockeyn från Globen i helgen.

Rasmus Dahlin var som hela Buffalo Sabres, lite tveksam, lite funderande nu när allt inte riktigt går som på räls.

Jag såg honom spela bättre i början på säsongen. Sex förluster på de sju senaste nu; spännande att se om Sabres kan hitta rätt igen.

Tampa Bay Lightning kan i gengäld ha hittat något i Stockholm, kombinerade spetskvalité med hårt jobb och desperation.

Victor Hedman med all rätt hyllad på lördagen.

Bäst: att matcherna sändes i TV6 så att många svenskar kunde se hur roligt det är med hockey när domare följer regelboken och tar för alla spelförstörande moment.

Rakapuckar.com bild

***

Robin Lehner släppte fyra mål mot Toronto Maple Leafs i natt. Ändå hade han en räddningsprocent på 93,00.

Då förstår ni …

Lehner tog 53 av 57 skott när hans Chicago Blackhawks höll undan till 5–4.

– Jösses, han var otrolig. Från andra perioden och framåt gjorde han verkligen några otroliga räddningar, berömde Patrick Kane.

Leafs vann skotten med hela 26–7 (!) i tredje perioden, Andreas Johnsson sköt 4–5 sent, men mer blev det inte.

William Nylander tvåmålsskytt för Leafs – men brorsan Alexander spelade för vinnande laget.

Frän startsidan på nhl.com den här morgonen.


***

Anton Sundin, Ronnies grabb, är tillbaka på västkusten. Spelar nu med Hanhals Kings, var med och 3–2-slog Kalmar på söndagen.

Jonatan Lundin Andersson och Arvid Caderoth på isen från Frölundas J20.

Rakapuckar.com bild

***

Örebro hemma på torsdag, Rögle borta på lördag. Frölundas program. Minst sagt högintressanta toppmatcher. Kanske går det att få någon av dem till ett ”derby”?

***

Japp, det var vad jag hade. Nu är det er tur. Morning Mailbag. Släpp loss. 

***

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
13 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Nolte, 1 år sedanSvara

  Osäker på derby men ”Seriefinals-vecka” borde väl gå att marknadsföra ;) hehe

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Haha ... ge nu inga tips till klubbarna. :)

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  Jag tillhör ju dem som gillar CHL, tycker dock inte det är så kul med FBK som motståndare. Räcker ju med alla möten som är i SHL.. Hade varit roligare med något utländskt lag så här tidigt i slutspelet. För en final hade det varit mer ok.
  För övrigt tycker jag fortfarande att det är jättetråkigt att inte kunna vara med på quiz i kväll. Om jag hade bott 30-40 km närmare hade det inte varit någon som helst tvekan om deltagande!
  Ni som kommer med får garanterat en trevlig kväll.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Delar uppfattningen, tycker det är synd med svenskmöten redan nu. Inser samtidigt att det är svårt att komma runt att det kan hända.

 • Kommentar avatar
  Ingemar B, 1 år sedanSvara

  Morning. Äntligen rullar CHL och SHL igång. Kul att vi fick se NHL frånGloben. Måste hålla med om att det är en njutning att se NHL. Fart och inte så mycket tjafs efter avblåsningar. Det där otyget är dödande och förödande för sporten. Det är lika tråkigt som att se fotbollsspelare dö efter en sammanstötning. Raka, ärliga rör från spelare och domare. Det gillas. Klart att det finns hakningar och slashingar även i NHL, men det beivras oftast. Oj så snabbt det går... Härligt. Tyckte att Friberg gjorde en ok insats i det bleka som kronorna gjorde i Karjala. Tror du att FHC får upp tempot i uppspel och kanske främst PP nu? Det laggade lite innan uppehållet. Inte så konstigt iofs, men ändå. Tycker att det är bra att kasta in en och en annan "ny" i PP. Det blir ibland statiskt och förutsägbart. Spännande med CHL mot Färjestad. Retur om en vecka. Det är ju kanon ju!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Morning! Delar åsikterna om NHL. Såg ytterst lite av hemmalandslaget, men bra för Frölunda om Friberg hade en bra helg. Vad gäller tempot i Frölundas spel kände jag att det var lite segt mot Malmö, inte alls så mot Brynäs, där handlade det mer om att man inte kom in på mål ordentligt. PP hackade, men jag tror kanske inte man ska ändra omedelbart något inte ger utdelning. Tålamod, känner jag. Ett tag till.

   Kommentar avatar
   Ingemar B, 1 år sedanSvara

   Nej, jag menar inte att det ska ändras bara för att det inte funkar hela tiden. Jag är en stor vän av tålamod... Jag menar att det är uppfriskande och kanske lite överraskande för motståndarlaget att då och då stoppa in spelare i PP som vanligtvis inte är där. Får en känsla av att lagen är så pålästa och känner varandra så väl...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Förstår. :) Tanken inte dum.

 • Kommentar avatar
  DD, 1 år sedanSvara

  Kul att se NHL! På bästa tid dessutom. En fröjd att se Hedman, Dahlin, Kutjerov etc. Skönt med färre spelförstörande moment!
  Dock... Med det sagt. Så föredrar jag ändå spelet i SHL. NHL är lite för mycket "tuta och köra" och "huvudet under armen" och inte så mycket spelbyggande moment. Men alla har vi olika smak :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Och visst är det härligt att det är så? :)

 • Kommentar avatar
  Mats Emanuelsson, 1 år sedanSvara

  Man undrar ju vad de svenska domarna tänker när de ser NHL-matcher. Tycker de att domarna gör fel som dömer efter regelboken? Om inte, varför gör de inte det själva? Det här är ju ingen ny diskussion, att -t ex-utvisningarna skall jämnas ut har ju pågått sedan gengasen. Är det en omöjlighet att få ordning på detta? I så fall, varför? Mycket frustrerande att det håller på år efter år...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jämna ut tror jag är lite en myt bland er fans, men visst kan det ibland finnas en rädsla hos vissa domare att ta "för många" åt ett håll; mänskligt, kanske. Den stora grejen är att svenska domare inte får order om att striktare följa regelboken.

   Kommentar avatar
   Mats Emanuelsson, 1 år sedanSvara

   Inte våga ta för många utvisningar för ett lag är för mig samma sak som att jämna ut. Jag utgår från att domarna får direktiv att följa regelboken?! Hur skulle det annars se ut?

   Kommentar avatar
   Rasmus, 1 år sedanSvara

   Ska det behövas order på det då? Det är ju inte så att jag kan sköta mitt jobb halvdant, strunta i en del direktiv och policys för att "jag inte får direktiv att inte göra det"?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jo, det krävs order, domarna får naturligtvis direktiv, på samma sätt var det i NHL efter lockouten då bedömningarna blev mycket striktare.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Mats: Visst blir det som att jämna ut. jag menar bara att det inte finns någon medveten tanke om att göra det, däremot så tror jag det är mänskligt det här att man drar sig för att ta fem, sex utvisningar i rad för samma lag. Inte bra, inte rätt, men mänskligt. Riktigt starka domare bryr sig inte, men det är nog lätt att påverkas. Vad gäller regelboken: du vet ju att den inte tolkas lika strikt här som i NHL, till exempel.

 • Kommentar avatar
  Ingemar B, 1 år sedanSvara

  Tänkte haka på domarpratet. För det första - domare gynnar ju nästan alltid motståndarlaget... eller hur? Det är inte lätt att se allt, alltid... Klart att jag också svär över domarinsatser, men jag kan förstå problemen. Jag kan inte så mycket om organisationen av domare, och har därför några frågor som du säkert kan reda ut. Hur många professionella domare finns det i Sverige? Eller dömer alla som "bisyssla"... fattar att det finns säsong, men i stort...? Finns det "team" i domartillsättning? Tänker att ju mer de fyra jobbar tillsammans, ju bättre är det... Är domarrekrytering svårt idag? Brukar kolla div 1 live och beundrar domarna där. Visst, det döms galet ibland, men så mycket skit de får ta. Trots att de sällan är sämst på planen. En annan sak, jag är ingen vän av att domarna alltid ska förklara varför de dömde som de gjorde. Först ska det förklaras för spelarna, sedan för "båset" och sen kan vi köra igen. Visst, ibland... men tycker att det blir för mycket. Får en känsla att det ibland utnyttjas av lagen och blir spelförstörande. Vet inte hur ofta domarna hinner träffas under säsong, men deras uppföljning av sitt arbete är ju jätteviktigt. Kanske har du pratat med domare så att du kan ge lite bilder vid nåt tillfälle. De är en stor del av sportens utveckling...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Oj, många och stora frågor. För återkomma till en del, exat hur komnunikation och jobba i team fungerar vet jag inte, men tolv SHL-domare (av 15, tror jag) är professionella.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   *FÅR återkomma

   Kommentar avatar
   Ingemar B, 1 år sedanSvara

   Tack...

 • Kommentar avatar
  Bengan, 1 år sedanSvara

  Domarna i NHL är de bästa som finns i världen, precis som spelarna, finns en ömsesidig respekt på rinken, kul matcher att se. Blir spännande mot FBK, Borgen är väl slutsåld, tror det är lite sämre intresse i Karlstad, knepigt. Ganska tufft program i vecka, möter ju 1:an, 2:an och 4:an i SHL och CHL, bra test på laget. Härlig vecka framför oss.

  • Kommentar avatar
   Hubbe , 1 år sedanSvara

   ALLTID gött å vinna mot fbk...

   • Kommentar avatar
    Sothöna , 1 år sedanSvara

    Vilken kanal sänder CHL denna gång? Kunskapskanalen eller Öppna kanalen?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Viasat. Jihde och Granqvist.

     Kommentar avatar
     Manne , 1 år sedanSvara

     TV3 Sport.

   • Kommentar avatar
    Peter , 1 år sedanSvara

    Nu skall vi konkretisera lite. Om vägverket skall lägga ny asfalt så går dom tydligt igenom med sina anställda (domarna) vad som skall göras. Så dom inte, ibland, struntar i att lägga asfalt på visa ställen. Sedan kommuniceras detta till allmänheten (Spelarna) och antingen anpassar man sig då till detta (man kör som man skall runt asfalteringen efter kommunicerade gällande regler) eller så tar man en annan väg (börjar spela fotboll istället) eller kör rätt över arbetet (då lär ju körkortet dras in och motsvarighet till andemeningen, man åker ut!) Detta kommer garanterat gälla ALLA som kör över bygget och inte vissa efter godtyckligt önskemål. Svårt att ressonera att nu har redan 5 bilar av DET märket kört rakt ner i bygget så vi låter resterande göra det av samma märke.
    Med detta sagt, OM SHL beslutar om vissa regler, kommunicerar EXAKT vad som gäller till sina anställda (domarna) och sedan till Spelarna (i kommunicerar ingår även att dom TYDLIGT nämner att INGA undantag kommer göras.) Första 5 omgångarna kommer då möjligtvis spelas med samtliga spelar i utvusningsbåset men SEN kanske dom har förstått. Skärpning SHL, ring vägverket om tips.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Utmärkt jämförelse. Handlar om tydlighet, att SHL som liga måste bestämma sig.

     Kommentar avatar
     Per, 1 år sedanSvara

     Att vägverkets underentreprenörerer åkt dit för kartellbildning, saltade räkningar och uselt genomförande kanske inte hör hit?

     Kommentar avatar
     Peter, 1 år sedanSvara

     Exakt, hör inte hit..

   • Kommentar avatar
    Conta , 1 år sedanSvara

    Kan domare som dömer som en bi-syssla ta sig en geting på lördagskvällen?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Hahaha ... :) Tummen för en Conta med sting!

     Kommentar avatar
     Conta, 1 år sedanSvara

     Ja jag kunde inte låta Bi

     Kommentar avatar
     EDWARD 51, 1 år sedanSvara

     Ja, Du Conta-Haha..., vi skall väl inte himla med ögonen om domarna skulle göra något sådant på en lördagskväll efter avslutad match, så länge de inte själva skulle hymla om det! ;)

     Kommentar avatar
     Conta , 1 år sedanSvara

     Sant Edward51, bara domarna hymlar om det. Eller humla r.?

     Kommentar avatar
     EDWARD 51, 1 år sedanSvara

     ;)

   • Kommentar avatar
    Bengt Andersson, 1 år sedanSvara

    För det första, lägg ner Kalle Anka turneringarna med Tre Kronor !
    Helt oväsentligt resultatmässigt med ett "hopplock" av spelare hur det går, och det ser ju ut som spelarna tänker så också, sedan om ett Hockey-mål skall godkännas eller inte det är ju dödsviktigt efter gårdagen Vidio.-granskning som tog 8 minuter !!!
    Publiken 12 000 ! i Hartvall, undrade vad som händer. först mål, sedan ingen ting, sedan inte mål ???
    Matchen i Karlstad i morron kan nog bli en riktig holmgång, det är ju naturligtvis mycket viktigt att ha med sig ett bra resultat tills det skall avgöras i Borgen, Det laget som mest ser fram i mot att komma ut i Europa efter dessa två "holmgångar", kan man tycka om man läser media är nog FBK som ju inte kvalat in de sista åren och där många spelare är mycket hungriga på att få vara med om att lyfta en BUCKLA, det var några år sedan. och även få känna på Europaspel inte minst.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Lägga ner matcherna med hemmalandslaget har jag varit inne på tidigare, men vad skäll jag fick ... Spännande att se det publika intresset i Karlstad i morgon. Inte alls slutsålt. Inte än, i alla fall.

     Kommentar avatar
     Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

     De gör ju inte direkt reklam för den på sin sajt... Matchen spelas i Löfbergs?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Japp.

   • Kommentar avatar
    Philip Glücksman, 1 år sedanSvara

    Såg också matcherna i helgen. Fin fart och väldigt bra teknik på många men som någon annan var inne på så gillar jag lite mer struktur som finns i SHL lite chans och missar ibland. Det blir lite öppnare i SHL och som min fru (som inte är något större fan av ishockey) sa "det är lite lättare att följa spelet när Frölunda spelar".
    Sen precis som du säger så är det mindre spelförstörande moment men dock var det flera rätt brutala cross-checkings runt mål, ett par i ryggen, som det inte blev någonting på. Vet inte hur du ser på det?

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 1 år sedanSvara

     Intressant att du också tänkte på det. Just vad gäller crosscheckingar tycks problemt universalt, detta tillåts alldeles för mycket av (för min smak) även i NHL. Märkligt att det är så.


   Lämna en kommentar