"Kunde få skit för det i skolan"


► Redan på dagis var Lias Andersson, 18, mer mogen än sina jämnåriga, det förklarar kanske varför han redan är NHL-aktuell.
► Lias hyllar HV71 och Frölunda: ”De två mest välskötta föreningar vi har.”

Rakapuckar.com bild

DET ÄR FÄRDIGSPELAT i Frölunda. I alla fall för ett tag. Kanske för ett bra tag. Kanske för alltid.

Ingen vet. Inte huvudpersonen heller.

Lias Andersson drar i alla fall till USA och New York Rangers träningsläger på tisdagen.

Målet är att ta en plats i NHL.

För ett år sedan var Lias inte ens ordinarie i HV71.

Hjulen snurrar snabbt ibland, väldigt mycket så i det här fallet.

** Tänker du likadant, Lias?
– Absolut. Jag satt med mamma och pappa nyligen och pratade just om det; för fyra år sedan spelade jag med Kungälvs J18 och och åkte runt i Oasen, nu har jag en halv fot inne i Rangers. Det har verkligen gått jäkligt fort, men det är bara kul, inte bara för mig, för Kungälv, för alla andra talanger som är på den nivån, att man ser att det kan gå fort. Det är bara roligt för allihop.

** Nästan så det är svårt att hinna med mentalt?
– Det är nog bara bra att det går fort, man hinner inte tänka, hinner inte fundera så mycket. Sedan har jag bra folk omkring mig, familj, vänner, lagkamrater.

Det är långt ifrån givet att Lias Andersson tar en plats i New York Rangers innan han ens spelat en SHL-match för den klubb där pappa Niklas var så framgångsrik.

Men det är absolut inte omöjligt.

Snarast är det troligt.

Känslan är att Rangers vill se Lias i några NHL-matcher innan beslut fattas, det magiska gränsen går efter nio matcher, för den tionde betyder att första året på rookiekontraktet börjar räknas.

För en kille som inte ens fyllt 19 kan det vara svårt att hålla fötterna på jorden, att stå stadigt och hantera den press som situationen medför.

Lias Andersson tycks knappt berörd.

Så är han också lite av en vuxen man i en ynglings kropp – och det där började tidigt.

Rakapuckar.com bild

Mamma Jessica har berättat en talande historia om lille Lias, 4, som kom hem från dagis och sa att han inte ville gå tillbaka.

Det var inte roligt.

På dagis fanns inga att prata med.

Lias ler åt minnet:

– Jag har nog alltid varit sådan, umgåtts med äldre, haft äldre omkring mig. Jag tror jag var rätt framåt när jag var liten, kunde få lite skit för det i skolan, för att jag kanske var för .. vad ska man säga … för tävlingsinriktad. Men det tror jag bara är något jag dragit nytta av.  

Målmedveten redan som liten. Och så fanns ju en fördel, att han fick vara med pappa Niklas ”på jobbet”.

Den detaljen ska inte underskattas, att Lias som liten sprang runt benen på spelarna inne i omklädningsrummet.

** Var det viktiga erfarenheter?
– Verkligen! Än i dag minns jag varje detalj, vad de sa och hur de agerade, klart man tar in det från ung ålder.

Tillbaka till nuet, till New York Rangers, klubben som inte ville Lias Andersson skulle spela en enda match med Frölunda innan han åkte över till USA.

Kompromissen blev spel i CHL, dock ej i träningsmatcherna.

Sista insatsen blev den bästa, den mot ZSC Lions i Zürich i lördags.

** Hur var det, Lias, att vara en bricka i spelet?
– Klart det var tufft, man vill ju spela, men jag förstår Rangers, det är 82 matcher, försäsong, slutspel, training camp, det är jäkligt mycket. Om de har en plan att jag ska spela 82 omgångar, då förstår jag dem.

Återstår att se om den planen gäller.

Det dröjer ett tag innan vi vet.

** Största utmaningen när du kommer till Rangers?
– Jag vet inte … det är ju ett snäpp upp med hockey, ett snäpp upp med tuffheten, eller många snäpp upp. Men jag har spelat för väldigt proffsiga föreningar här hemma, och det känns som att ett bättre avstamp kan man inte få.  HV och Frölunda är enligt mig de två mest välskötta föreningar vi har i Sverige. Det hade nog varit skillnad om jag kommit från, och nu menar jag inget illa, en allsvensk klubb. Men i HV och Frölunda har jag vant mig vi proffsigheten, sett hur man beter sig. Det har varit bra.  

Rakapuckar.com bild

På förhand är känslan att det finns en centerplats ”ledig” i New York Rangers trupp, räkna absolut med att Lias kommer få en rejäl chans att visa upp sig för coachen Alain Vigneault och hans team.

Vi kan ha sett den unge svensken för sista gången på hemlandets is, i alla fall på länge.

Det kan också bli så att en SHL-säsong till är vad Rangers känner är bästa alternativet för honom. 

I så fall vet vi en sak: då måste Lias byta nummer på tröjan.

24:an hade han ju bara till låns, pappa Niklas tröja ska ju hissas 21 oktober, numret skyddas, och klubbdirektören Christian Lechtaler var tydlig när han fick frågan: Nix, det görs inget undantag ens för skickliga söner.

Kanske vänder Lias på siffrorna. Vad sägs om 42?  

***

Lias Andersson ska på camp med New York Rangers, Carl Grundström med Toronto Maple Leafs, John Nyberg ska dock bara spela en rookieturnering med Dallas Stars, sedan återvänder han till Göteborg.

Christoffer Ehn, han får vara helt ”i fred” av Detroit Red Wings.

Så av de fyra NHL-kontrakterade är det bara Lias och ”Grusse” som kan komma att lämna, sannolikheten störst för den förstnämnde.   

Lias kan skickas till AHL eftersom han är vald i första rundan. Grundström kommer hem om han inte tar plats i Leafs.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
3 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 3 år sedanSvara

  Då fanns det ju ändå en tanke om #24- tröjan som inte riktigt framgick från Frölundas kommunikation...
  Men en fundering... har det tidigare varit så strikt från NHL att spelare inte fått delta i träningsmatcher? Eller gäller det bara Rangers? Eller bara för Lias, för de är så övertygade om att han tar plats?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 år sedanSvara

   Lite ovanligt, faktiskt. Säger en del om vilka chanser han kommer få, hur mycket NYR tror på Lias. Sedan är det ingen garanti, men ...

 • Kommentar avatar
  Andreas, 3 år sedanSvara

  Har ett uppdrag åt dej när det gäller Lias och Rangers. Hur ser löneläget ut i Rangers, har en känsla av att det kan vara avgörande om Lias blir kvar eller inte. Är dom uppe i taket så finns det ju en rejäl chans att Lias tar en tröja, för han lär väl kosta något mindre än en ettaberad center?

   Kommentar avatar
   M, 3 år sedanSvara

   NYR har 3 miljoner USD till de når taket - de har pengar att spendera så just det lär inte vara den avgörande faktorn för om Lias får en plats eller inte.

   Kommentar avatar
   Andreas, 3 år sedanSvara

   Precis vad jag ville höra, det ökar ju chanserna att vi får behålla Lias i SHL.

 • Kommentar avatar
  Henrik B, 3 år sedanSvara

  Jag har en fundering när det gäller pensionerade nummer, för om man tittar nu på dem nummer som är höjda i taket, så har vi 2 st nummer 14?
  När höjdes Ronald "Sura-Pelle" Pettersson tröja i taket? Jag hittar inget när det var, därför undran har dem gjort ett undantag för att Carnbäck haft numret innan tröjhissningen(om det skedde medan Carnbäck spelade utomlands) för Sura-Pelle och därför fick använda det när han kom tillbaka eller höjdes Sura-Pelles tröja så sent som efter Carnbäcks karriär?


  Lämna en kommentar