Bara att spela SHL en bit in i VM om det behövs


► Jag förstår faktiskt inte att det fortfarande kommer upp, det här med att stänga SHL.
► Livet är inte rättvist.
► Man gör det bästa av det.
► Och – jag ser inga hinder för SHL att spela över VM om man skulle behöva förlänga säsongen ytterligare.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Bilden hämtad från i vintras när Frölunda mötte HV71 på bortaplan. HV är i högsta grad inblandat i bottenstriden. Foto; C MORE (skärmdump)


FRÅGAN OM ATT stänga ligan nedåt är till att börja med inte för SHL att besluta om, det är förbundet som äger tävlingsrättigheterna.

Hade SHL kunnat ta ett möte och säga: ”Vi behöver göra så här och så här”? Absolut. Hade förbundet gått med på ett sådant ”coronaundantag”? Säkert. Precis som det här med avstängningar justerades från tidsbestämt till matchbestämt; i speciella tider får man vara flexibel.

Men – den här ”stängningsfrågan” har ju varit uppe och vänt på diverse SHL-möten, det har inte alls funnits majoritet för ett sådant agerande.

Rakapuckar.com bild

Jag trodde verkligen frågan var död och begraven, men icke … härom dagen var HV71:s Stephan Lundh ute i media, LHC har snackat om det, jag har säkert missat en och annan på samma spår, Brynäs har ju varit där och kört tidigare, men ärligt talat:

Varför?

”Det är så stora pengar på spel.”
Ja, och? Det är det väl alltid? Att åka ur SHL är ett litet helsike givet de stora ekonomiska skillnaderna på C More-avtalet.

”Men nu är det ännu värre. Tänk ett lag som får spelare coronasjuka.”
Ja, och? Tänk en annan säsong när ett lag får skador på tre, fyra nyckelspelare. Vad är skillnaden?

”Det lag som har otur med corona får ett jätteslitsamt spelprogram, kan åka ur och riskerar konkurs.”
Ja, och? Tur och otur tillhör sporten, du kan bara göra si och så mycket av egen kraft, du behöver alltid tur med att slippa skador, puckar som går stolpe in, domare som inte gör misstag och så vidare. Dessutom, en klubb får förstås se till att sköta sin ekonomi så att man klarar ett worst-case scenario, det måste ju vi privatpersoner göra.
Varför spenderar jag ytterst lite av mina sparpengar? För att jag inte vet med säkerhet om mitt företag bär sig, om det i så fall finns jobb att få om jag tvingas lägga ner.

Rakapuckar.com bild

”Men, det här är ju orättvist, att en del klubbar får det värre än andra!”
Ja, och? Vet ni vad – livet är inte rättvist. Deal with it.

Ärligt talat, det är inte så jäkla stor skillnad på en coronasäsong och en annan, det handlar om att vara förutseende som klubbledare, få ut så mycket bang for the buck som möjligt, inte riskera klubbens ekonomiska framtid men ändå vara konkurrenskraftig.

Och så behöver man lite tur. Som vanligt.

Två lag kommer spela negativt SHL-kval. Ett lag kommer åka ur. För jävligt, rent ut sagt, för detta lag, denna klubb? Absolut. Men detta är nu en gång elitidrottens verklighet.

Nå, visst finns det saker att göra för att livet ska bli mindre jävligt för de som coronadrabbats extra hårt. SHL har redan agerat bra här, förlängt grundseriesäsongen med två veckor, och behövs det är det bara att fortsätta.

Jag vill gå så långt som detta:

Spela in i VM om det skulle behövas.

Rakapuckar.com bild

Jag vet, förbundet och SHL slöt en deal för sisådär 20 år sedan, SHL fick reklamrättigheterna för sin liga mot att man alltid levererade spelare till hemmalandslaget plus att man var färdig med slutspelet i tid före VM.

Nu, när förbundet är en bov i dramat med smittspridningen under idrottsligt meningslösa Beijer Hockey Games, är det inte svårare än att SHL:s sportchef Johan Hemlin går till förbundets ordförande Anders Larsson och generalsekreterare Johan Stark och säger: ”Ni får finna er att vi kör en bit in i VM detta coronaår. Johan Garpenlöv plockar ju mest spelare från NHL och KHL ändå, och behövs det så kan ni ta SHL-lirare från de av våra klubbar som åkt ut.”

––––– ––––– –––––

Apropå stundande hockey-VM, här är en hälsning från bettingstugan.se där ni dagligen kan ta del av speltips från  experter och analyser och hittar Sveriges största jämförelse av spelbolag och oddsbonusar:

Hockeysäsongen rullar vidare i våra stora ligor i Sverige, USA och Ryssland. Det är en fantastisk tid för oss som älskar hockey och som uppskattar sporten i stort. När nu VM i Riga 2021 närmar sig gör det de med ett stort intresse. Att vi numera inte kan se sporten live och heller inte umgås ute på samma sätt gör att allt fler bänkar sig framför TV och det gör också att tittarsifforna väntas slå rekord för årets VM.
VM avgörs som bekant i Lettland och huvudstaden Riga detta år. Sverige kommer spela i Grupp A tillsammans med Schweiz, Tjeckien, Slovakien, Danmark, Storbritannien och Vitryssland. Grupperna är seedade efter förra årets världsranking och det blev en tämligen gynnsam lottning för Tre Kronor. I rankingen är Sverige fyra efter Kanada, Ryssland och Finland. Våra grannländer Norge och Danmark är rankade som elva och tolva.
NHL kommer att ha kommit långt in på sitt egna slutspel när VM spelas och därför hoppas många att vi kommer få se flera stora stjärnor från Nordamerika. För Sveriges del beror förstås mycket på vilka av stjärnorna som kan tänkas komma loss från NHL och ansluta till vår trupp. Bland spelarna som vi verkligen önskar få se i VM är förstås bland annat
Nils Höglander, som gjort det bra i Vancouver sedan han lämnade Rögle. Storstjärnor som Nicklas Bäckström, Erik Karlsson, William Karlsson, John Klingberg och Filip Forsberg är välkommet tillskott till vilket lag som helst. Vilka som slutligen ingår i Sveriges VM-trupp återstår att se.
Bettingstugan hårdbevakar både NHL, SHL, Hockeyallsvenskan och förstås även VM. Här kan ni läsa speltips och analyser från alla våra stora hockeyligor. Dessutom kan man läsa på kring olika
spelbolag på nätet både inom sport men även casino.

––––– ––––– ––––––

Brynäs har elva matcher på 21 dagar, Oskarshamn tio på 17, klart att de skulle gilla om SHL i alla fall använde buffertveckan och planerade så att slutspelet i alla fall går kloss an mot VM.

Nå, det kanske räcker för SHL att korta ner en del slutspelsserier, köra bäst av fem, fler back-to-back, vi får se, många utvägar finns i verktygslådan. VM (det blev bara Lettland till slut, det minns ni säkert) startar så sent som 21:e maj i år.

Men skulle vi få ett slutspelslag som måste ta en veckas coronapaus så ... tja, spännande att se hur situationen hanteras. Det är här jag känner att det kan läge att lira hardball med förbundet, spela SHL-slutspelet så länge, så sent, som det behövs för att förutsättningarna ska vara vettiga.  

SHL har, måste jag säga, gjort ett fantastiskt jobb med att hantera en svår situation i vinter. Hatten av.

Rakapuckar.com bild

***

Aftonbladet hade ett bra snack med SHL:s sportchef Johan Hemlin i går. Läsvärt.

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
19 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Tomas, 1 månad sedanSvara

  “Ja, och? Tänk en annan säsong när ett lag får skador på tre, fyra nyckelspelare. Vad är skillnaden?”
  Mycket bra skrivit Henrik.

  • Kommentar avatar
   #18, 1 månad sedanSvara

   Mig förefaller snacket om att stänga ligan ha tystnat från Malmös sida. Kan det ha något med fem raka segrar att göra tro?

    Kommentar avatar
    Pete, 1 månad sedanSvara

    Malmö snackade väl bara i början av säsongen, inte efter att beslutet tagits?

    Kommentar avatar
    Emil, 1 månad sedanSvara

    Patrik Sylvegård var kritisk till att säsongen fortgår i slutet av Januari efter att laget fick coronafall. Då handlade det dock inte specifikt om att stänga ligan utan snarare att han var kritisk till att det spelas överhuvudtaget

  • Kommentar avatar
   Erka , 1 månad sedanSvara

   Sen så kan man ju fråga sig varför vissa lag har haft 3 omgångar med kollektiv smitta medans Frölunda exempelvis inte haft någon? Känns som att det finns läge att vända spegeln mot sig själva också eller är det bara en ”sjuk” slump?

   • Kommentar avatar
    Zacke, 1 månad sedanSvara

    Förstår att man stängde ner förra säsongen med tanke på att de slog till så plötsligt med Covid men nu fattar jag inte alls va dom yrar om. Förutsättmingarna har ju inte dirket varit oklara från början av säsongen att man ev kan va utan publik hela vägen.

    • Kommentar avatar
     Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

     Stänga ligan. Hoppa över 8del, hoppa över kvart. Gå direkt på semi. Alla klubbar vill ha det som fördelaktigt som möjligt.

     • Kommentar avatar
      Johan Spiik , 1 månad sedanSvara

      Jag får en känsla av att SHL kommer slopa play-in och köra kvartsfinaler direkt. Så är man inte topp-6 så är det slutspelat... om man inte är i botten vill säga.

      • Kommentar avatar
       Johan Spiik , 1 månad sedanSvara

       Jag får en känsla av att SHL kommer slopa play-in och köra kvartsfinaler direkt. Så är man inte topp-6 så är det slutspelat... om man inte är i botten vill säga.

        Kommentar avatar
        Andreas, 1 månad sedanSvara

        Det borde i så fall vara inom top 8 man bör vara eftersom det krävs 8 lag för att kunna genomföra kvartsfinal, typ som det var innan det här med play in infördes.

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

        Inget är givet, men att helt slopa åttondelarna tror jag är väldigt långt ner på listan.

        Kommentar avatar
        Matte, 1 månad sedanSvara

        Johan Spiik. Det tror jag inte. Man kan väl inte ändra på seriesystemet så lag som skulle få chansen till slutspel inte får det. Däremot tror jag på att det blir nerkortade slutspelsserier så det blir bäst av fem istället för bäst av sju

      • Kommentar avatar
       Johan Spiik, 1 månad sedanSvara

       ** topp-8 ska det stå.

       • Kommentar avatar
        McNorrman, 1 månad sedanSvara

        Fanken mig din bästa text på länge Leman.. Sakligt, korrekt och helt enkelt klockren... Livet är aldrig rättvist, perfekt eller en mer än ok, det blir oavsett inte som man tänkt sig ändå....

        • Kommentar avatar
         Robert L, 1 månad sedanSvara

         Bäst av fem låter klokt, bäst av 7 är ändå mest för att mjölka ut publikuntäkter (som inte finns i år).
         Kan man inte korta av grundserien i värsta fall och gå snabbare till slutspel (om det skulle bli mer corona-avbrott)

          Kommentar avatar
          The real Sothöna, 1 månad sedanSvara

          Eller kanske bäst av en för att spara ännu mera deg? Detta är så korkat att klockorna stannar. Spela 52 matcher i sega serielunken är inga problem, men då grande final i form av slutspelet inleds då är plötsligt kostnaderna viktiga. Hade varit klokare att från start nanta serielunken till 26 omgångar. Om nu kostnaderna är så jobbiga så är det bara att placera alla slutspelsmatcher i exempelvis Borlänge och Västerås. Funkade det i NHL bör det funka i SHL, men tillåter mig tvivla att det är nödvändigt.

          Kommentar avatar
          The real Sothöna, 1 månad sedanSvara

          Att korta av serien nu när många lag kämpar gör existens i SHL och slutspelet vore inte direkt att låta det sportsliga hamna i fokus.

        • Kommentar avatar
         Niklas , 1 månad sedanSvara

         Nu öppnar ju regeringen och FHM för ny direktiv för publik den 11 April. Vilket då innebär kanske en del publikintäkter i slutspelet . Även om de bara är ett litet tillskott

         • Kommentar avatar
          Niklas , 1 månad sedanSvara

          Nu öppnar ju regeringen och FHM för ny direktiv för publik den 11 April. Vilket då innebär kanske en del publikintäkter i slutspelet . Även om de bara är ett litet tillskott

           Kommentar avatar
           The real Sothöna, 1 månad sedanSvara

           Menar du det? Var har du läst det? Beror det i så fall på att fler och fler blir vaccinerade?

         • Kommentar avatar
          Smurfen, 1 månad sedanSvara

          Lite lustigt med de här att stänga eller inte stänga ligan. Hv Linköping, Malmö har väl pratat tidigare om detta också. Minns förra säsongen när de började snackas om att stoppa hela säsongen. Vill minnas att de var Leksand som var en av klubbarna som absolut ville få stopp. Man kan ju undra varför ? :)

          • Kommentar avatar
           Smurfen, 1 månad sedanSvara

           ding ding ding, saved by the bell

           • Kommentar avatar
            The real Sothöna, 1 månad sedanSvara

            Klockrent skrivit, Henrik!
            Att bottenlagen börjar böla när de inser att de ligger skrynkligt till är inget annat än patetiskt. Vilka svårslaget dåliga förlorare.

            • Kommentar avatar
             BENGT ANDERSSON, 1 månad sedanSvara

             Varje Förening måste naturligtvis ta ansvar för sin verksamhet !
             Lägga sig ner och bara "kasta in handduken" för att personalen i klubben inte klarat av att hålla sig frisk, eller för lite spelare att tillgå alla lag har skador,. Då får man nog bita i det sura äpplet. och ändå gå ut och köra, Det är ju inte HOCKEY POCKEY det här !

              Kommentar avatar
              The real Sothöna, 1 månad sedanSvara

              Antar att du menar Hockey-Bockey? Eller kanske Plockepinn?

            • Kommentar avatar
             The real Sothöna , 1 månad sedanSvara

             Nu varvar jag upp för slutspel där Frölunda kommer visa er Depp-Jeppar vilket lag de är. Varken ni eller Leman kan något om hockey det är helt konstaterat! Nu blåser vi röva av Malmö till att börja med! Ni deppar, jag firar!

             • Kommentar avatar
              Gary, 1 månad sedanSvara

              Stängde just av matchen mot Malmö, vad är problemet i VF?

              • Kommentar avatar
               Reklamombudsmannen, 1 månad sedanSvara

               Du borde nog ta och tydligt annonsmärka den där ”hälsningen” från dina goda vänner på bettingbolaget.


               Lämna en kommentar