Det här kan ha varit slutet för Lundqvist i Rangers


► Var detta det sista vi såg av Henrik Lundqvist, 38, i New York Rangers tröja?
► Inte alls otroligt. Ett jäkla trist slut i så fall. Vad händer nu? 

Rakapuckar.com bild

Här har Henrik Lundqvist just slåppt in Andreij Svetjnikovs 1–0 för Carolina. Blir det mer NHL-hockey för Lundqvist? Foto: VIAPLAY (skärmdump)


NEW YORK RANGERS var chanslöst mot Carolina Hurricanes (1–4), stjärnorna var blekare än mina ben (inte ens brun utan sol hjälper) och med stor sannolikhet är slutspelet över för Henrik Lundqvists gäng efter att match 3 avgjorts (spelas redan natten till onsdag).

För Lundqvist kan allt redan vara över.

Han höll sitt lag vid liv i lördags, han var svag i kväll, två av målen borde svensken ha tagit, och är inte Igor Sjestiorkin redo för match 3 är det säkert dags för Aleksandr Georgijev.

Förlorar Rangers – då är säsongen över, och som jag tidigare skrivit tror jag då att 38-årige Lundqvist blir utköpt från kontraktet som annars löper över säsongen 20/21.

Rakapuckar.com bild

Skulle Rangers nypa match 3 – då är det mest konstgjord andning, alldeles oavsett lär Sjestiorkin eller Georgijev fortsätta i kassen.

En hel del talar alltså för att Sveriges främste målvakt genom tiderna, ex-frölundaiten som haft en magiskt bra karriär under 15 år i Nordamerika, som sannolikt är en framtida hall of famer, den här kvällen tog ett slags avsked av Rangers.

Kanske av NHL? Kanske av karriären?

Omöjligt att veta hur Henrik resonerar efter ett utköp, hur andra NHL-klubbar ställer sig till att knyta upp veteranen för ännu en säsong.

Att kungen av New York ska komma hem och ta upp kampen med brorsan Joel om kungatiteln i Göteborg, det har alltid känts som ett långskott i min bok.

Rakapuckar.com bild

Inte omöjligt. Inte alls. Men ett långskott. 

Jag fortsätter att betrakta det så.

Den här måndagen var Rangers något mindre svagt än i lördags, fram till Carolinas 3–1 var faktiskt målvaktsspelet skillnaden. Henrik Lundqvist ville haft tillbaka två puckar, Carolinakollegan Petr Mrazek räddade istället några puckar han inte ”borde” ha tagit.

Nå, knappt någon i Rangers var i period 2 och 3 bättre än Lundqvist. Det säger en del om varför Carolina – med superba Sebastian Aho och Andreij Svetjnikov i spetsen – snart är i konferenskvartsfinal.

Rangers försvarsspel, Rangers positionsspel, Rangers struktur … det borde gå att få till något slags video med ”så här gör man inte”-tema. Det hade krävts en målvakt som stod på huvudet för att kvittera i den här matchserien. En sådan fanns inte.

Det är lätt att känna med Henrik Lundqvist. En fenomenal målvakt, en kille som nästan alltid ställt upp när hemmalandslaget kallat, som gjort och gör förstklassiga välgörenhetsinsatser utanför isen … om det vi såg den här måndagskvällen var slutet så hade man verkligen unnat honom något bättre.

Men som en före detta elitspelare textade mig: ”Klart det är tråkigt. Men så här är elitidrotten, tyvärr.”

Ja, den är ju det.

Rakapuckar.com bild

Nå, inget är skrivet i sten, om Igor Sjestiorkin kan spela kanske Rangers kan nypa en match, men jag ser inte att det ska göra någon skillnad i fallet Henrik Lundqvist.

Spännande att se hur New York Rangers ledning agerar den kommande tiden. Det går förstås att tänka sig att man trejdar Aleksandr Georgijev för att få något bra tillbaka, i det läget väljer att gå med Sjestiorkin som etta och Lundqvist som rutinerad backup 20/21.

Det skulle kännas som ett bättre slut.

Som svensk går det givetvis  att hoppas på en sådan utveckling.

Men jag är mer inne på utköpsspåret, är jag rädd.  

Rakapuckar.com bild

***

Det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

***

Tajmingen före matcherna är det då inget fel på.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
13 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Gustav, 1 månad sedanSvara

  Henkes kontrakt löper väl över nästa säsong, dvs. 20/21?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Självklart. Skriver ju det längre ner, men jag har så svårt att komma ihåg vilket år det är just nu ... haha. Virrade till det. Han har ETT ÅR TILL, det var själva poängen. Tack för att du är vaken!

 • Kommentar avatar
  Mats Emanuelsson , 1 månad sedanSvara

  Ja, allt har ju sin tid och detta var nog det sista vi såg av Henke i NHL. OM Henke kan tänka sig att avsluta sin långa, framgångsrika karriär i Frölunda, hur står han sig i SHL tror du? Skulle han vara självskriven förstemålvakt i Frölunda? På grund av sportsliga skäl? Självklart stor skillnad på NHL och SHL men idag såg han minst sagt tveksam ut och har gjort så ett tag nu.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Inte alls självskriven, vill jag hävda. Han har haft en enastående karriär, men är inte längre på topp. Tror man SHL-målvakter är så svaga att det bara är att komma hem och ta förstaspaden, då tror man fel. Sedan är Henrik tjurig, en supervinnarskalle. Om han verkligen bestämde sig så, med ett bra försvarsspel, given tid att vänja sig vid stora rinkar igen, så ... Men jag ser det inte riktigt hända. Bara min känsla.

   Kommentar avatar
   Viktor Sjöstrand, 1 månad sedanSvara

   Om Henke inte har vunnit sm med sin bror så hade det varit en morot som kanske kunde övertalat honom. Men nu? Håller helt med om att det känns långsökt att han skulle göra ett år i Frölunda. Möjligtvis för att på något sätt få sluta med att bara vara älskad av publiken. För det är klart vill han avsluta karriären med att få stå inför jublande fans så är det möjligt. Annars ser jag ingen realistisk anledning till att han skulle göra det.

 • Kommentar avatar
  Gurun, 1 månad sedanSvara

  Även om Henke skulle haft två av puckarna, så känns det inte som det spelar någon större roll vem som står, framåt är man helt impotenta. Lyckas knappt skaka fram en vettig målchans. Det här vänder inte Rangers....

  • Kommentar avatar
   Zacke, 1 månad sedanSvara

   Hur gärna jag än skulle vilja se honom på Scandinaviums is igen och dominera så är ja rätt tveksam till att de går. Undra om de inte är bäst att han går i ”pension” ändå..?? Tanken gör ont såklart men undra om inte de kommer bli så.
   HL, som du säger är spelet väldigt annorlunda i SHL och kräver en stor omställning i spelet för honom.

   • Kommentar avatar
    Fredrik, 1 månad sedanSvara

    Jag tror att Henke vill spela med Joel igen, jag tror Henke vill höra hela Scandinavium ropa hans namn igen. Jag tror att Henke precis likt Peter Forsberg ville spela inför sin hemma publik igen. Jag tror att chansen att vinna guld hemma med Joel kommer få Henke att spela i Frölunda OM han blir utan NHL kontrakt kommande säsong. Att bara avsluta karriären efter en konstig (COVID19) säsong med ett uruselt slutspel för Rangers del, det ser jag inte. Henke är en vinnare, i samma liga som P.Forsberg. En sådan människa ger inte upp.

    • Kommentar avatar
     HL, 1 månad sedanSvara

     Är Henrik L ”kungen av New York”? Tja, då har man ju inga andra perspektiv än hockey...:-).

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Det är ett vedertaget smeknamn på Henrik i hockeyvärlden. Det avser just den världen. Ingen annan

      Kommentar avatar
      HL, 1 månad sedanSvara

      Vet att det är ett ”vedertaget namn”, men det blir inte desto mindre fånigt för det. Saknar alla proportioner. Och inget heller om hockey i detta smeknamn. Dags att Henrik L inser att han tyvärr är slut i NHL innan han blir patetisk.

    • Kommentar avatar
     Petrus Konvalj, 1 månad sedanSvara

     Jag håller med dig fullt, Henrik. Detta var nog Henkes sista match i Rangers. Jag hoppas verkligen inte att han kommer hem till VF sen. Han har absolut ingenting att vinna på att spela här, han har redan gulden ihop med Joel, där han verkligen var kungen andra gången. Som jag ser det finns bara en nersida att spela i VF. Låt oss komma ihåg honom som Kungen av Scandinavium, och King of NY.

     • Kommentar avatar
      Alex, 1 månad sedanSvara

      Kan det tänkas att han blir kvar inom Rangers organisation?

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

       Inte vad jag hade gissat på.

     • Kommentar avatar
      Conta , 1 månad sedanSvara

      Erkänner att jag inte såg matchen ikväll, men första matchen var Rangers så bedrövligt dåliga att jag tappade hoppet för Henke och Rangers. Tråkigt att det skulle sluta så i Rangers.
      Mycket svag offensiv i lördags matchen och bedrövligt försvarsspel. Rangers har en mycket dyr trupp, men behöver städa ur truppen rejält. Många som glider runt på en skridsko. Så tråkigt detta.

      • Kommentar avatar
       Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

       Kan Rögle verkligen Coronadopa sig med KC lagligt. Känns som mer mygel än vanligt för till KHL först?

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

        Det var just den detaljen som gjorde mig osäker när jag skrev om det från start, spelar det faktum att KC gick till NHL via KHL roll? Och spelar det roll att han blixtsnabbt bröt kontraktet, att det i princip knappt hann börja gälla? Tydligen inte. Var ju mest en teknikalitet. Han skrev på och bröt med samma pendrag, i princip. Han har ju ett kontrakt med Rögle, så jag ser inte varför detta ska kallas för något slags doping. Samma som med Lennström, Abols, Höglander, säkert Sandin och Händermark, och Björnfot.

        Kommentar avatar
        Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

        Han har inget SHL kontrakt ju? Så då är det fritt fram med korttidslån helt plötsligt eftersom han måste signa ett nytt SHL kontrakt.

        Kommentar avatar
        Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

        Han använder en klausul för att komma ut SHLkontraktet för att gå till KHL. Därmed gäller inte SHLkontraktet. Sedan köpare han sig ur KHL kontraktet och signar SHL.

        Kommentar avatar
        Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

        Signar NHL ska det vara.

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

        Förutsätter att OM Curran får speltillstånd så menar Hemlin & Co att SHL-kontraktet faktiskt aldrig hann upphöra att gälla. Tufft läge. Vi får vänta och se.

        Kommentar avatar
        Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

        Ja, är ju inte ens säkert NHL-laget släpper honom. Får han spela kan de lika gärna släppa korttidskontrskt fritt fram till deadline.

      • Kommentar avatar
       Rallyclay , 1 månad sedanSvara

       Rangers har ju inte den nivån att de kan lyckas i ett slutspel oavsett vem som står i mål. Ingen eldkraft framåt fast än det finns en del spelare som bör/ skall producera.
       Försvarsspelet är rörigt och har varit så länge. Fanns ju de fans som trodde att de berodde på Ruff men det är nog ett värre problem än så.
       Tror också att Henke har stått färdigt för i år men har något i bakhuvudet från Larry Brooks att det inte var helt självklart att Rangers kan köpa ut Henke. Eller så har jag drömt det. / claes

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

        Nej, du har rätt, självklart är det inte. Därför jag var noga med att skriva att jag "tror", snarare än jag "räknar med." Om du förstår. Men det kändes ändå skrivbart, för även om Rangers inte sparar massor av pengar på ett utköp (ty 1,5 milj dollar) så känns det som att det kan vara vägen man väljer.

        Kommentar avatar
        Rallyclay, 1 månad sedanSvara

        Japp, är med på vad du menar och Henke lär ju inte gå i pension än. /Claes

      • Kommentar avatar
       Mackan , 1 månad sedanSvara

       Beslutet om Henkes vara eller inte vara är det bar han som kan ta!

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

        Nej. NY Rangers är arbetsgivaren och i högsta grad den spelare som initialt sitter på pucken, så att säga.

      • Kommentar avatar
       Sothöna, 1 månad sedanSvara

       Henke är dåtid. Karriären är över. Om inte en säsong i Grästorp lockar.

        Kommentar avatar
        Nisse, 1 månad sedanSvara

        Strunt, Henke är bäst i världen.


      Lämna en kommentar