Det våras för SHL – Leksand och Örebro


► Låt oss tänka bort corona för ett ögonblick.
► Låt oss drömma om SHL-hockey i höst.
► Låt oss kika på hur klubbarna ser ut i dag, vart de kan tänkas vara på väg.
► I den här texten: Leksand och Örebro.

Rakapuckar.com bild


TIDIGARE I DEN HÄR lilla serien har ni kunnat sätta tänderna i följande lag:

Växjö och Malmö.

Brynäs och Skellefteå.

Djurgården och HV71.

Rögle och Oskarshamn.

Ni som redan läst vet vad som gäller vid det här laget. För er andra, kort förklaring:

Inga kan de olika SHL-lagen så bra som lokaltidningsjournalisterna. Jag tog därför hjälp av dessa för att ge er en bild av läget här och nu.

Med ungefär fyra månader kvar till SHL-starten (igen: låt oss hoppas och drömma, vi löser inte coronakrisen genom att deppa) kastade jag ut fyra frågor till kolleger ute i landet:

1. Lagbygget så här långt, plus och minus.
2. Var står klubben just nu som du ser det?
3. Vad saknas? 
4. Rimlig förväntning 20/21: slåss om guld, topp 6, slutspel, undvika negativt kval? 

Rakapuckar.com bild

Jag avslutar sedan med mina egna tankar om berört lag.

Ingen rankning, ingen speciell ordning på lagen, jag har kastat ut dem lite som hipp som happ, nu är det dags för:


## Leksand
Journalist: Markus Bäckström, dt.se

1.
Plus: Leksands IF har släppt flera spelare som inte levererade på SHL-nivå i fjol. Ingen av de spelare som försvinner höll helt enkelt måttet under fjolåret. Närmast att tro att han ska kunna leverera är Frölundaförvärvet Filip Johansson, men han har väldigt mycket kvar att bevisa.
Minus: Endast ett nyförvärv har presenterats hittills, Otto Paajanen, som visserligen stärker en redan hyfsat stark centersida. Dock måste LIF-ledningen hitta en riktigt stabil poängplockare på backplats plus ett par tre spetsforwards.


2.
På samma ruta föreningen stått de senaste 20 åren. I något slags etableringsfas där det handlar om att faktiskt hitta ett spel, ett lag och en organisation som hör hemma på SHL-nivå.

3.
Att fler beslut blir rätt än fel, ett mer hårdhudat ledarskap som genomsyrar hela föreningen, plus tålamod hos många i och runt föreningen.

4. 
Att undvika negativt kval vore en stor seger och att lyckas göra tre raka säsonger i landets högsta serie är något föreningen inte gått i land med på hela 2000-talet. 

Rakapuckar.com bild


## Lemans tankar:

Är det nu Leksand bryter trenden och börjar bygga på något slags SHL-stabilitet? Man fick hjälp av coronapandemin för att stanna kvar i högsta ligan den gångna säsongen, nu behöver klubben från Dalarna hjälpa sig själv.

Steg 1 var nog att locka till sig tränaren Björn Hellkvist från Modo. 43-åringen – som under sin karriär stannat rätt kort tid i sina klubbar – talas det väldigt väl om, förtroendet för honom tycks lika stort som de prisar snus han stoppar under läppen, bara snäppet mindre än Mats Lusths.

Eller har Hellkvist möjligen slutat? Det slår mig att det var ett tag sedan jag såg honom ordentligt. Nå, jag kommer ifrån ämnet, låt mig genast studsa upp på spåret:

Rörigt i fjol, Roger Melin tycktes tappa energin, blev kvar lite för länge, in med Uffe Samuelsson, det blev lite bättre men kanske inte bra nog, därför ska nu Hellkvist sätta sin prägel på ett av Sveriges mest populära lag.

Klart att det känns spännande. Inte bara på grund av hur det gick till när han ”snoddes” från Modo.

Precis som kollegan Markus Bäckström är inne på ovan jagar nog Leksands GM Thomas Johansson några fler spelare att putta in i truppen – som dock redan nu är numerärt stor.

Att Marek Hrivik valde att förlänga var enormt viktigt, för ett tilltänkt bottenlag är varje adderad spetsspelare värdefull, men jag tror det är minst lika väsentligt att Björn Hellkvist och hans tränarteam formar en spelargrupp där energi, glädje och utveckling är ingredienserna.

Jonas Ahnelöv måste chefa, Marek Hrivik leda varje kväll, Patrik Zackrisson visa mer, nye Otto Paajanen vara på en nivå i alla fall nära den i Finland – och så vidare. 

Rakapuckar.com bild

Svårbedömt lag, detta. Dels eftersom mer nog ska in, dels för att Hellkvist har ett jobb att göra, ett som kan ta lite tid.

Leksand som klubb, just som Bäckström kunnigt beskriver, är i behov av lugn och ro, stabilitet, trygghet och kloka beslut. Men det är en konst att leva på det viset när man hela tiden kämpar med näsan just i höjd med vattenytan.

Nyfiken på: Nils Åman. 20-åringen, som faktiskt är odraftad (men lär gå i sommar/höst), gav ett mycket gott intryck när han SHL-debuterade förra säsongen. Centern gjorde även sina första landskamper på juniornivå och talades väl om av Frölundas Samuel Fagemo, vill jag minnas, 


## Örebro
Journalist: David Hellsing, na.se

1. 
Plus: Starka värvningar. Visst, Dominik Furch var en av SHL:s bästa målvakter som nu har lämnat. Men det känns väl som man hittat bästa möjliga alternativet i stället i Jhonas Enroth som var väldigt bra under sin förra, korta, sejour i klubben. Emil Larsson har en skadefylld säsong bakom sig men är etablerad på SHL-nivå och borde kunna hitta tillbaka. Robert Leino har jag inte jättemycket koll på, men det jag hör bådar gott. Sen går det ju att se Robin Kovacs och Robin Salo som nyförvärv, två spelare som mer kom in som bonus i slutet av förra säsongen men som nu är med från start. Även om finns en del NHL-surr på Salo, men det verkar nu som att han blir kvar i Örebro.
Minus: Tappat sin bäste spelare i Mathias Bromé. Det är inget litet tapp. Hur ersätter man en sådan? Backsidan har väl varit lite av den svaga sidan och i skrivande stund är den ju i stort sett oförändrad. 

2.
Tycker man står på en bättre grund än på många år. Det finns en optimism i föreningen även om det är osäkert läge med coronan. De har en mycket kompetent tränartrio och klubben är med och hugger på spetsspelare på ett sätt man inte riktigt har gjort tidigare, tänker bland annat på Jonathan Dahlén även om det nu inte ser ut att bli något där. Örebro Hockey mår rätt bra just nu, coronapandemin till trots.

3. 
Backsidan innehåller visserligen redan sju namn men det fattas nog någon spelare för att det ska kännas riktigt bra. Nu kommer ju uppgifter på att Kristian Näkyvä har förlängt kontraktet och då förändras ju mycket. Då sitter man plötsligt på ett bra djup och kanske ska nån mer in. 
Framåt så är det nog tre spelare till som ska in, om nu inte någon av de med utgående kontrakt förlänger. Framför allt är ytterligare spetscenter något som behövs. Robert Leino är en bra spelare men jag är inte säker på att han är förstecentern.

Rakapuckar.com bild

4.
2017 och 2018: plats 12. 2019: plats tio. 2020: plats åtta. Och jag ser ingen anledning att ribban ska sänkas. Klubben var nära topp sex redan säsongen som var. Lyckas man få in några fina namn till så ska Örebro absolut kunna vara med och fajtas om topp sex, även om jag inser att det känns rätt jämnt nu. Men jag tycker Örebro redan nu står på en stadig grund inför nästa säsong.


## Lemans tankar:

Aftonbladet kom med ett glädjebesked nyligen, är väl ännu inte bekräftat av Örebro, men ett nytt kontrakt med rutinerade backen Kristian Näkyvä ska vara på gång. Framför allt oerhört glädjande eftersom det betyder att finländaren är på väg att klara sin testikelcancer, men kan han även komma tillbaka och spela hockey är det ju, på ett sportsligt plan, skäl för fansen i Närke att jubla.

Stannar sedan Robin Salo (NHL-intresse) är backsidan inte alls pjåkig.

Örebro är, upplever jag, på väg framåt efter de där jobbiga åren med sparkade tränare hit och dit. GM Niklas Johansson styr från ovan, Niklas Eriksson – med Jörgen Jönsson och Christer Olsson – leder laget. Känns stabilt.

Möjligen oroar andra uppgifter i Aftonbladet, de som säger att Örebro bjuder ut Jhonas Enroth och Sakari Salminen på marknaden, helt enkelt för att pengar behöver sparas i coronatider. Vad gäller Enroth har både Örebro och agenten tokdementerat, verkligen tokdementerat. Vi får väl se …

Även Örebro vill/behöver få in en bra center (ni som har läst om övriga lag börjar förstå vilken spelartyp som är het just nu i SHL), vill säkert addera något mer framåt, men jag är väldigt osäker här.

Robin Kovacs – inte dålig, men knappast så att han lyfte Örebro när han kom mitt under säsongen från Luleå. Bättre nu när Mathias Bromé lämnat? ”Allt” ljus på Kovacs, stjärnan som ska göra’t? 

Emil Larsson – jättespännande i Luleå före skadan, inte alls efteråt. Lyfter han nu, finns allt det bra kvar?

Rakapuckar.com bild

Ett rätt kompetent lag, men jag vet inte … det finns något slags tveksamhet hos mig som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Annars älskar jag ju att Örebro tycks vara i SHL för att stanna; stort intresse i staden, i regionen, bra drag i arenan, härlig hockey-PR.

Nyfiken på: Linus Öberg, odraftad 00:a som likt Nils Åman i Leksand slog igenom förra säsongen och blev blågul för första gången i karriären (med i JVM). Här borde utvecklingen fortsätta.  

***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

***

Den uppmärksamme noterar att det är fyra lag kvar, dessa tänkte jag köra i helgen. Behöver bara få tag på en Karlstadjournalist.

Vilka lagen är? Luleå, Linköping, Färjestad och Frölunda. Två på L, två på F. Fanns det någon tanke med det? Nix, inte en enda. Men – Lite Läsning För Folket. 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
3 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 3 veckor sedanSvara

  Tackar och tar emot, mycket bra genomgång på ett mycket överskådligt sätt.
  Ser fram emot Lite Läsning För Folket!

   Kommentar avatar
   Theresa, 2 veckor sedanSvara

   Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett förhållande problem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall. 1) Älska trollformler 2) Lost Love Spells 3) Stoppa skilsmässor 4) Giftermål 5) Graviditet spell 6) Uppdelningar 7) Dödsförtroll 8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor 9) vill tillfredsställa din älskare 10) Lotteri Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

 • Kommentar avatar
  Daniel B, 3 veckor sedanSvara

  Örebros backsida känns sådär. Inget som skrämmer direkt. Forwards känns också sådär. Det är ingen som sticker ut. Är lite förvånad att man var uppe och nosade på top 6 så länge med tanke på materialet man hade. Starkare på isen än på pappret. Kul att det är så ibland.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

   Med Näkyvä in, tycker du Örebros backsida är "så där"? Du har då krav, min gode man. :) Näkyvä, Jonathan Andersson, Salo, Rissanen, lovande Pilö, Irving ... det är då inte så pjåkigt.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 3 veckor sedanSvara

   Kommer näkyvä i så ser det ok ut. Men så länge han inte har presenterats så går jag efter dagens trupp.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 3 veckor sedanSvara

   Glömde nämna att jag håller med om att det främst är kul att näkyvä verkar ha blivit kvitt sin cancer. Glädjande!!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 veckor sedanSvara

   Klart roligast, så klart.

 • Kommentar avatar
  Manne , 3 veckor sedanSvara

  Örebro kan överraska. Ett lurigt lag. Tappat Harper tex, men det finns spets ändå framåt.


  Lämna en kommentar