Luleå och Frölunda behöver komma överens om Lysell


► Vad gäller med Fabian Lysell? Säkert löser det sig med Luleå – men det kommer kosta.
► Vad gäller med avstängningar under en pandemi? Nya, tillfälliga regler. Utmärkt.

Rakapuckar.com bild

TILLAGT TORSDAG – klart nu:


***

JAG VET INTE riktigt var jag ska börja i den här rätt trista härvan kring superlöftet Fabian Lysell, 17, Frölunda och Luleå.

Jag visste en del.

Har fått reda på lite mer.

Kanske blir det en nystart i Luleå för supetalangen Fabian Lysell, 17.


Tycker det är alldeles onödigt gå in i detalj på ditt och datt när det handlar om en ung kille, go’ och trevlig den enda gång jag träffat honom.

Låt oss nöja oss med att hösten i Frölundas J20 varit väldigt komplicerad, att det funnits missnöje (speltid, A-lagschanser) från Lysellägret, att det funnits missnöje hos de andra spelarna i J20, att Frölunda länge jobbat med att skapa ett bra utvecklingsklimat för en kille vars hockeymässiga talang är superstor men att en rätt infekterad situation ändå slutade med att Lysell – via sin nya agentur, Nina Wennerströms Wesport – tyckte det var bäst att söka sig från Göteborg.

Rakapuckar.com bild

I veckan har Lysell tränat med Luleå (dit ju Mr Madhawk avslöjade att göteborgaren är på väg).

Pikant detalj – tydligen var inte Frölunda informerat, klubben fick ta kontakt med Luleå och fråga: ”Stämmer det att vår spelare tränar med er?”

Det gjorde det.

Och mer än så kommer det inte bli innan Luleå öppnar plånboken eller åtminstone ger upp rätten till framtida NHL-pengar. 

Fakta: Lysell har ett så kallat HG-kontrakt (HockeyGymnasium) med Frölunda, ska han spela för en annan klubb krävs att parterna kommer överens..

Man kan tycka: ”En junior ska väl inte kosta pengar?”

Man kan också förstå följande: Om HG-kontrakt ska vara värda något kan inte spelare bara lämna hur som helst, det skulle öppna för att inte minst de stora klubbarna skulle kunna ”sno” talanger som är inne på år 1 eller 2 på en mindre klubbs hockeygymnasium.   

Rakapuckar.com bild

Ibland är det inga som helst konstigheter, en junior kan vilja flytta av sociala skäl, kanske vilja ha ett miljöombyte, och ser inte klubben honom som en potentiell A-lagsspelare där och då är det mest "Tack och hej, lycka till, allt gott."

Lysell har däremot nämnts som en potentiell topp tio-spelare i NHL-draften nästa år. Klart att han kommer med en prislapp på sig.

Jag gissar det blir så här:

Frölunda och Luleå kommer överens om att hela NHL-pengen (den dagen Lysell skriver sådant kontrakt) tillfaller Frölunda, trots att den annars baseras på var spelaren varit under de fyra åren före NHL-kontraktskrivandet. 

Exempel: tre år i klubb A, ett i klubb B = 75 procent till klubb A, 25 till klubb B.

Jag tror också, om inte annat så för att markera, att Frölunda vill ha viss ekonomisk ersättning i form av ett sexsiffrigt belopp, även om det är möjligt att man ser det som att man nu slipper en jobbig situation, ett störningsmoment.

Rakapuckar.com bild

”NHL-pengen”, för den som undrar, beror lite på hur många spelare som skriver NHL-kontrakt det året, men säg att den ligger på två och en halv miljon, närmare tre ett bra år.

Här tror jag alltså Frölunda kräver hela pengen, även om Lysell skulle göra två år i Luleå innan han skriver kontrakt med en NHL-klubb.

Om han gör det.

Återstår att se.

Gäller att få fart på karriären igen, och jag hoppas verkligen att Luleå med tuffe tränaren Thomas ”Bulan” Berglund har en bra plan för Lysell, kanske en som innebär A-lagsträningar men även korta utlåningar till en klubb i allsvenskan/division I eftersom ju J20 ligger nere.

Luleå har 14 forwards i sin trupp, känslan är helt klart att vägen till en SHL-chans är större där än i Frölunda med 15 och andra juniorer som går före. I Luleå lär Lysell vara förste junior in, så att säga. 

Att flytta långt hemifrån, byta miljö, det kan säkert vara jättebra. Själv drog jag till Texas när jag var 17, för Lysell kanske Norrbotten är helrätt.

För hans skull, för svensk hockeys skull, önskar jag verkligen det.

Det är den talangnivån vi talar om. Tveklöst. 

Rakapuckar.com bild

Till Luleåtidningen kuriren.nu har Lysell sagt:

– Först och främst vill jag säga att Frölunda är en grym organisation och får fram många duktiga spelare. Men jag känner att jag behöver en nystart och en ny möjlighet. Luleå var intresserade och verkade som ett jättebra alternativ.

Och om möjligheten till SHL-spel:

–  Vi har pratat lite om det och allt handlar om hur man levererar på isen. Så det gäller att göra sitt bästa och hoppas att chanserna kommer och ta vara på dem.

För den som tror att Frölunda nu får dåligt rykte ute i Hockeysverige och får svårare att locka till sig talanger kan jag bara konstatera:

Så är det inte. Alls. Det är i alla fall bilden jag får när jag hört mig för bland folk i branschen.

***

 

Rakapuckar.com bild


***

Nytt vad gäller avstängningar i svensk elithockey, avslöjade Expressen i dag

Inte längre tidsbestämda straff. 

Nu är fem matcher verkligen fem matcher, även om ett lag hamnar i coronakarantän.

RF (riksidrottsförbundet) har tidigare förbjudit detta, inte bara för hockeyn utan för alla sporter, men tydligen har RF nu gått med på ett undantag när coronakrisen ställer allt på ända.

Bra, är min spontana känsla.

Disciplinnämndens ordförande Alexander Ramsay berättar för Expressen i den här texten vad som gäller, han säger bland annat om de tidsbestämda straffen:

– Det har påverkat rättviseförhållandena för mycket under denna säsong.

***

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
17 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 3 månader sedanSvara

  Tack för att du klargör hur det ligger till!
  Naturligtvis betalar vi, jag gör det, nu med ”coronabonus”. ;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   :=)

 • Kommentar avatar
  Rasmus, 3 månader sedanSvara

  Hur kommer det sig att RF är emot det? Varför är det inte praxis från början att ”5 matcher är 5 matcher”?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   RF:s linje inom ALL svensk idrott är och har varit att bara tidsbegränsade avstängningar är tillåtna. Kan ha med arbetsrättsliga saker, fackliga saker, att göra. Men det är alltså ingen "hockeygrej" detta, bara så alla förstår det.

 • Kommentar avatar
  Pupule, 3 månader sedanSvara

  Uppenbarligen har ju Frölunda gjort ett gott jobb genom åren med att utveckla spelare. Det här med krav på istid/a-lagschans osv går bort. Tänk att vissa har så bråttom så man ställer krav. Inget tålamod , bara jag, jag, jag. Trist.

  • Kommentar avatar
   Daniel B, 3 månader sedanSvara

   Bra att du påminner oss om att betala för oss. Själv får jag lön den 27:e så du kanske ska påminna oss den 27:e också..:) Trist med lysell men utan att veta vad som har hänt så tror jag inte en flytt alltid är bättre. Sen tror jag inte heller att Frölundas rykte om att utveckla talanger påverkas det minsta. Man har visat senaste åren hur duktiga dom är på det. Sen finns det givetvis fall där det inte gått så bra. Vesalainen, ikonen och nån till. Tror också det löser sig så grabben får lira.

   • Kommentar avatar
    Andreas, 3 månader sedanSvara

    Spännande om det är strul vid sidan av isen, var ju därför Gunler lämnade just Luleå.

    • Kommentar avatar
     Johan, 3 månader sedanSvara

     Man bör nog ifrågasätta agenten som tycker det verkar vara bra med en flytt till Luleå. Dom är ju inget vidare på att utveckla spelare som sedan ska ta steget till NHL. Dumpa puck och jobba hårt blir nog bra för en lirare som Fabian..

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

      Luleå dumpar väl knappast mer puck och har mer jobbfokus än Frölunda?

    • Kommentar avatar
     Janne, 3 månader sedanSvara

     Har du spelat hockey i Texas HL? :-)

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

      Haha ... nä, men tennis. Stå på skridskor var aldrig min grej. Jo, möjligtvis STÅ. :)

    • Kommentar avatar
     Hej, 3 månader sedanSvara

     Luleå kommer inte betala en endaste krona till Frölunda för Lysell, man betalar inte för juniorer och det är en princip Luleå håller hårt på. Luleå har bara 13 forwards i truppen och det pratas om att Lysell blir första junior in när nån av dessa 13 saknas under förutsättning att Lysell visar sig från sin bästa sida på träning. Luleås deal med Brynäs angående Gunler och eventuell utbildningspeng sägs vara att denna säsong peng tillfaller Luleå och nästa säsong tillfaller Brynäs, därför är Gunler bara utlånad denna säsong. Gissar att det blir samma deal med Lysell.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

      13 utan Muzik menar du då? Ja, det är ju möjligt att Luleå vill ge Lysell chansen fullt ut, låta honom redan nu testa vingarna på seniornivå, det vet jag inget om. Sedan, vad Luleå vill och inte vill är ju mindre intressant, är en spelare kontraktsbunden sitter ju klubben som har kontraktet med makten, så att säga. Väldigt svårt att se att Frölunda bara säger "vassego" till Luleå. Det skapar ju ett farligt prejudikat. Så hela NHL-pengen lär Luleå nog få ge upp, minst. Något annat har jag svårt att tänka mig.

    • Kommentar avatar
     (Ingenmansland), 3 månader sedanSvara

     Tycker det är ganska tydligt att man kan sätta en problem stämpel på Lysell, stor talang-mindre vilja och pannben (känns bekant, Dick...) ge det några år så är Lysell på nivån han hör hemma! Tisdag kväll, halv fullt Troja-Ljungby-Halmstad Hammers. Dom glänser lysell!

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

      Killen är 17 år, vi kan väl enas om att inte uttrycka oss på det där viset då, "pannben."

    • Kommentar avatar
     JT, 3 månader sedanSvara

     Lite konstigt att en 17 åring raggar runt i SHL för plats i ett A-lag. Där har vi verkligen brist på tålamod. Han kan bli utskälld av Bulan och bänkad för minsta misstag , men det kanske gynnar hans utveckling. Men som sagt låt grabben gå om han tycker sig vara större än laget redan i den åldern.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

      Ibland kan också miljöombyte, flytt, mognad, den typen av saker spela stor roll. Låt oss se vad som händer. För hockeyns skull vore det roligt om Fabian lyckades.

      Kommentar avatar
      JT, 3 månader sedanSvara

      Självklart hoppas jag att killen lyckas, inget annat. Men 17 år gammal kan man lätt bli påverkad av omgivningen och inte alltid till det bättre. Dock spännande att följa hans hockeyframtid.

    • Kommentar avatar
     E23 , 3 månader sedanSvara

     Precis, detta är en större fråga än bara Lysell. Det kan bli ett prejudikat, det är alldeles självklart att Frölunda ska stå på sig här. Kontrakt är kontrakt, det blir fullständig cirkus om Lysell bara kan åka upp utan någon form av _kännbar_ ersättning till Frölunda. En ersättning som självklart ska sända signaler till hela branschen att ett avtal är ett avtal. Punkt.

     • Kommentar avatar
      Mogge, 3 månader sedanSvara

      Jag har spelat fotboll på Distriksnivå med hans farsa Henrik. Där var det pannben iaf. Tvillingarna kom från Strömstad vill jag minnas.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

       Ja, det vet jag, bröderna var bra fotbollsspelare, och jag har över huvud taget inte gett mig in i något respektlöst skriveri om "pannben." Ser gärna att alla avhåller sig från sådant,

     • Kommentar avatar
      Mattias, 3 månader sedanSvara

      Låter som att de andra spelarna i J20 inte var helt nöjda med Lysells agerande under säsongen?

      • Kommentar avatar
       Thomas S, 3 månader sedanSvara

       Hej !
       Tänk nu på att killen i sig bara är 17 år.
       Har själv haft barn som spelat i Frölunda fram till 14 årsåldern och kan intyga att väldigt många föräldrar (Pappor) drev på ungarna och satte press på ett sätt som ibland var helt osannoligt, lägg till en agent som driver på vid sidan om.
       En 17 åring är inte speciellt vuxen kan jag intyga.
       Vi håller tummarna att det går bra för killen och att han en dag får dra på sig den rätta tröjan igen !!

        Kommentar avatar
        Daniel B, 3 månader sedanSvara

        Bra där Thomas.

        Kommentar avatar
        Pippo, 3 månader sedanSvara

        Bra skrivet!

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

        Precis så, Thomas. Jag vill tro att det var den känslan du fick av texten.

      • Kommentar avatar
       Göran A, 3 månader sedanSvara

       Lysell, vill han lämna så skall han lämna.
       Är han inte nöjd med frölunda så är det bara att lämna. Ingen får göra sig större än organisationen han tillhör. Med undantag för Zlatan.
       Kanske en ny agent som vill visa sig på styva linan och utmana Frölundas. Kan bara sluta på ett sätt, nämligen att adepten får lämna
       Önskar givetvis grabben lycka till i framtiden. Han är ju bara 17 år och har hela livet framför sig.

       • Kommentar avatar
        Jocke, 3 månader sedanSvara

        Jävla uppförande av pojkspolingen o hans familj. Hoppas att jag slipper se han mer i en Frölundatröja. Kom inte o gnäll om ett tag ifall du inte trivs däruppe.

        • Kommentar avatar
         Rinken, 3 månader sedanSvara

         Texas när du var 17!? Här kommer det fram. Kan du inte skriva ett inlägg och berätta om dig själv? :)

          Kommentar avatar
          Tom Sawyer ☠️, 1 månad sedanSvara

          ────────────────────▄▄▄▄ ────────────────▄▄█▀▀──▀▀█▄ ─────────────▄█▀▀─────────▀▀█▄ ────────────▄█▀──▄▄▄▄▄▄──────▀█ ────────────█───█▌────▀▀█▄─────█ ────────────█──▄█────────▀▀▀█──█ ────────────█──█──▀▀▀──▀▀▀▄─▐──█ ────────────█──▌────────────▐──█ ────────────█──▌─▄▀▀▄───────▐──█ ───────────█▀▌█──▄▄▄───▄▀▀▄─▐──█ ───────────▌─▀───█▄█▌─▄▄▄────█─█ ───────────▌──────▀▀──█▄█▌────█ ───────────█───────────▀▀─────▐ ────────────█──────▌──────────█ ────────────██────█──────────█ ─────────────█──▄──█▄█─▄────█ ─────────────█──▌─▄▄▄▄▄─█──█ ─────────────█─────▄▄──▄▀─█ ─────────────█▄──────────█ ─────────────█▀█▄▄──▄▄▄▄▄█▄▄▄▄▄ ───────────▄██▄──▀▀▀█─────────█ ──────────██▄─█▄────█─────────█ ───▄▄▄▄███──█▄─█▄───█─────────██▄▄▄ ▄█▀▀────█────█──█▄──█▓▓▓▓▓▓▓▓▓█───▀▀▄ █──────█─────█───████▓▓▓▓▓▓▓▓▓█────▀█ █──────█─────█───█████▓▓▓▓▓▓▓█──────█ █─────█──────█───███▀▀▀▀█▓▓▓█───────█ █────█───────█───█───▄▄▄▄████───────█ █────█───────█──▄▀───────────█──▄───█ █────█───────█─▄▀─────█████▀▀▀─▄█───█ █────█───────█▄▀────────█─█────█────█ █────█───────█▀───────███─█────█────█ █─────█────▄█▀──────────█─█────█────█ █─────█──▄██▀────────▄▀██─█▄───█────█ █────▄███▀─█───────▄█─▄█───█▄──█────█ █─▄██▀──█──█─────▄███─█─────█──█────█ ██▀────▄█───█▄▄▄█████─▀▀▀▀█▀▀──█────█ █──────█────▄▀──█████─────█────▀█───█ ───────█──▄█▀───█████─────█─────█───█ ──────▄███▀─────▀███▀─────█─────█───█ ───────────────────────────────────── ▀█▀─█▀▄─█─█─█▀────▄▀▀─▀█▀─▄▀▄─█▀▄─█─█ ─█──█▄▀─█─█─█▀────▀▀█──█──█─█─█▄▀─█▄█ ─▀──▀─▀─▀▀▀─▀▀────▀▀───▀───▀──▀─▀─▄▄█ ─────────────────────────────────────


        Lämna en kommentar