"Senaste" blev "sista" – jag kommer sakna "Kulon"


► Jag minns sista samtalet med Bo ”Kulon” Lennartsson. Allt för väl.
► Och så detta:
► I Cleveland är det självklart att tala med de som det berör, de som kallats indianer.
► I Umeå har en blivande Frölundatränare hjärtopererats.

Rakapuckar.com bild

Inte längre med oss – men ihågkommen med värme. Vila i frid, Bo "Kulon" Lennartsson. Foto: FÄRJESTAD/CHL


SENASTE GÅNGEN JAG ringde Bo ”Kulon” Lennartsson, Färjestads- och hockeyprofilen som på slutet var mest uppmärksammad som sportsligt ansvarig för Champions Hockey League, var i mitten av april.

Jag visste inte då att ”senaste” skulle betyda ”sista”. 

Men jag har ett obehagligt minne av att jag fick en obehaglig känsla.

”Jag har lite problem med magen”, sa ”Kulon” och berättade att han skulle in på sjukhuset den dagen. Eller om han redan hade varit, mitt minne sviker mig, men detta är heller inte poängen.

Rakapuckar.com bild

Känslan kommer jag så väl ihåg, det var något som inte stod rätt till, jag blev orolig. Ibland känner man på sig saker, i alla fall gör jag det, och det här var en sådan gång; kanske var mina sinnen extra skarpa eftersom att jag själv haft trassel med magen ett tag.

Någon vecka senare var mina mindre problem bara borta.

För ”Kulon” var verkligheten en helt annan. I går kom beskedet att hockeyprofilen avlidit i levercancer, och det berörde mig djupt.

Jag uppskattade väldigt mycket samtalen med ”Kulon”, hans värme, hans leende, hans passion och kärlek till hockeyn, hans lättsamma sätt och vilja att ta sig tid.

"Kulons" alldeles för tidiga bortgång gjorde mig djupt sorgsen.

Rakapuckar.com bild

Jag skrev så här på Twitter i går kväll. Det gäller i dag, det gäller i morgon.


***

Efter min intervju med Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler i måndags har jag fått en hel del reaktioner angående ”Indians”-frågan. 

De flesta fullt förståeliga och vettiga, men en förvånade mig, nämligen kritiken mot att jag tyckte Frölunda borde ta direktkontakt med den amerikanska urbefolkningen, förslagsvis via den största paraplyorganisationen NCAI (The National Congress of American Indians).

I Cleveland tycks baseballlaget på god väg att släppa sitt ”Indians”, tidningen Plain-Dealer berättar att ägaren Paul Dolan ska träffa representanter för den nordamerikanska urbefolkningen.

En självklarhet, menar jag.

Rakapuckar.com bild

Det är förstås de som Columbus felaktigt kallade indianer som kan och ska ha en åsikt i frågan, det är förstås dessa Frölunda ska lyssna till, inte proxykränkta svenskar.

Jag förstår faktiskt inte hur man kan vara av motsatt åsikt.

Och för alla som älskar Frölundas logga (den är verkligen snygg), tänk om Christian Lechtaler & Co i samtal med till exempel NCAI skulle mötas av förståelse för sitt val av logga, förståelse för att Indians är hedrande snarare än nedvärderande, i det läget har man ju ryggen fri och behöver knappast riskera mötas av negativa partnersreaktioner (ja, ekonomin är en viktig fråga här).

Nå, Cleveland har redan ändrat sin uppmärksammade Chief Wahoo-logga, enligt Plain-Dealer är det osannolikt att klubben väljer att behålla tilläggsnamnet Indians.

Noterbart i ämnet är att CFL-laget (Canadian Football) Edmonton beslutat släppa tilläggsnamnet Eskimos

Det händer saker i världen. 

Och Göteborg, Sverige, är en del av den.  

***

Frölundas nye assisterande tränare Anders Burström, 44, har under de senaste åren haft problem med hjärtat, läckage på en hjärtklaff.

Han har kunnat leva med det, visste dock att operation någon gång skulle behövas, och strax efter att Frölundajobbet blivit klart och officiellt var det dags.

I en lång intervju med Aftonbladet berättar Burström (bilden):

– Jag visste exakt vad som skulle ske. Och att de med 85 procent säkerhet skulle kunna laga min hjärtklaff. Om de inte skulle kunna det skulle jag få en ny, en grisklaff. Det första de sa när jag vaknade var att allt hade gått bra. De hade kunnat laga den.

Rakapuckar.com bild

***

Det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
14 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 7 månader sedanSvara

  Sorgligt med "kulon". Att Burström fick operera hjärtat blev inte så allvarligt i jämförelse.

   Kommentar avatar
   Sothöna , 7 månader sedanSvara

   AA: Varför överhuvudtaget jämföra?

 • Kommentar avatar
  Jimmy , 7 månader sedanSvara

  Varför ska alla som tycker annorlunda benämnas som kränkta. Man kan problematisera utan att på ett personligt plan vara kränk. "Proxykränkta" - är du verkligen helt nöjd med det uttrycket?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

   Inte "alla som tycker annorlunda", inte "alla som tycker Indians borde ersättas av annan logga", men de som tar plats i debatten och skriker väldigt högt om hur kränkande något är - å andras vägnar. Jag har verkligen inga problem med att man tycker indianen spelat ut sin roll i Frölunda, jag har också stor förståelse för de som vill ha den kvar. Men poängen - är det någon åsikt som spelar roll så är det självfallet "native americans", el. "indianer."

   Kommentar avatar
   HL, 7 månader sedanSvara

   Som sagt...det handlar inte om kränkning hit eller dit. Frölunda skall inte kontakta ett slumpmässigt urval av indianer eller någon indianorganisation pga det är inte DÄRFÖR man skall ta bort indianen och detta löjliga klubbmärke (håller dock med om att det är ganska snyggt) utan för att Frölunda och Göteborg har noll koppling till indianer. Det enda man skall göra är att fatta beslutet och sen göra en konsekvensanalys vad detta kommer att kosta. Tillbaka till historien och ursprung. Västra Frölunda och klubbmärket från 1984. Hur svårt kan det vara egentligen...

   Kommentar avatar
   Sothöna, 7 månader sedanSvara

   Det är två vitt skilda frågor. Enligt mig är det märkligt att indianens vara eller inte kommer upp på bordet först efter 25 år. Därmed tveksamt om det har så stor betydelse i frågan om nedsättande. Tror inte på det alls. Klubbar hade varit stämda för länge sen om så vore fallet. Indianen eller inte sett ur fansens perspektiv är något helt annat. För egen del tycker jag det saknar stor betydelse, men logiskt sett saknar indianen kopplingar till Göteborg, vilket innebär att man gjorde fel från början. Varumärket är enligt mig Frölunda och inte Indians. Man håller på Frölunda inte Indians.

   Kommentar avatar
   Guppy, 7 månader sedanSvara

   Klubbmärket från -84 skulle vara det fulaste av alla i SHL

 • Kommentar avatar
  EDWARD 51, 7 månader sedanSvara

  "Proxy" - var ordet och med det var Du snitsig, HL!
  Från skolan kommer jag ihåg att svenska "ombudsman" kan också heta detsamma på engelska. Alltså ett lånord. Även "smörgåsbord" likadant, men då utan "diakritiska" tecken(prickar etc.), ytterligare ett lärorikt ord till idag för min del - Puh! :)

  • Kommentar avatar
   Sothöna, 7 månader sedanSvara

   Sverige är inte en del av USA. Lika lite som USA är en del av Sverige. Hade samerna känt sig kränkta om en klubb kallat sig New York Samers? Snarare stolta.

    Kommentar avatar
    Patric Agblad, 7 månader sedanSvara

    Skillnaden är att samerna VILL kallas samer. Däremot vill de inte kallas lappar, precis som ursprungsamerikanerna inte vill kallas indianer.

    Kommentar avatar
    Rikard S, 7 månader sedanSvara

    Källor skulle uppskattas. Googlat runt lite själv och verkar inte finnas en konsensus bland ursprungsbefolkningen i Amerika kring ordet.

    Kommentar avatar
    Sothöna , 7 månader sedanSvara

    Så vad vill indianer bli kallade? Kanske Ursprungsbefolkning?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Ofta "native americans" i USA, "First nation" pratar man ofta om i Kanada.

    Kommentar avatar
    Philip Lindberg, 7 månader sedanSvara

    Kränktheten vad jag förstår är i att vita människor profiterar på en förtryckt grupps kultur. Hur kan man supportera det? Säg sorry och gå vidare i frågan. Finns bättre alternativ

  • Kommentar avatar
   Maxad, 7 månader sedanSvara

   Vem skulle välja en klubblogga i nedvärderande syfte??? Kan väl ingen tro, med sunt förnuft.

    Kommentar avatar
    Sothöna, 7 månader sedanSvara

    Amen! Det vore samtidigt att klanka ner på den egna verksamheten. Synnerligen kontraproduktivt.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Maxad: Ledsen om det kunde missförstås, självfallet är det så att ingen klubb medvetet väljer en logga som nedvärderar, det förstår nog alla, men det kan ju vara så att man inte alltid förstår vad andra upplever kränkande eller ej. Vad jag menar är att det blir nästan alltid bättre när människor möts, samtalar, berättar hur man ser på saker och ting. Därför hade jag tyckt en kontakt med t.ex NCAI hade varit en utmärkt väg att gå.

  • Kommentar avatar
   Sandra, 7 månader sedanSvara

   För mig var "indians" en plojgrej inspirerad av NHL som Frölunda valde att behålla längre än andra lag. Det är väl en självklarhet att återgå till ordinarie klubbmärke i morderniserad form. Varumärket sitter i klubbens inre värderingar och inte i själva symbolen som en varumärkesexpert så klokt konstaterade i GP. Frölunda är Frölunda med eller utan indian. Och om en enda person i ursprungsbefolkningen i USA tar illa vid sig av att Frölunda använder något som de upplever som öknamn så är det väl inget att snacka om. Vad har Frölunda för rätt att ta anspråk på det namnet? Fattar inte motståndet. Älskar min Jantunentröja från 1995 också :)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Jag kan också bli förvånad av de enormt starka reaktionerna, som att loggan/indanen skulle vara Frölunda, som att värdet av klubben liksom skulle devalveras utan den. Frölunda är ju Frölunda, oavsett efternamn. Men det är ju jag, som inte har några emotionella band. Jag har respekt för de som känner starkt i frågan, tycker dock man bör inse att det kan vara läge att stämma av huruvida namnet upplevs kränkande eller ej.

  • Kommentar avatar
   Janne i Täby, 7 månader sedanSvara

   Jag arbetade under början av 90-talet med Kulon på ett av våra större försäkringsbolag. Hans hockeyföreningen var samtidigt på en lägre nivå för att kunna försörja sig på tränarskapet.
   Han var en av de allra mest varma och omtänksamma personer jag mött. Minnet är starkt från den tiden av honom än 30 år senare.
   Kvinnorna på kontoret älskade det vågigt mörkhåriga värmlänningen.
   Vila i frid Kulon. Fina ord Henrik om dina kontakter med honom. En fin människa har lämnat oss.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Tack för dina rader, Janne. Mycket välkomna.

  • Kommentar avatar
   Maxad, 7 månader sedanSvara

   Ja en sak e iaf bombsäkert....om Frölunda byter namn, så kommer garanterat nån i världen känna sig kränkt av det nya namnet.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

    Det tror jag väl ändå inte. Vem blir kränkt av Frölunda HC? ;)

    Kommentar avatar
    Facemelter, 7 månader sedanSvara

    Någon som bor i Frölunda och inte vill förknippas med hockey

  • Kommentar avatar
   Maxad, 7 månader sedanSvara

   Alltid e det nån. =0)

   • Kommentar avatar
    MF, 7 månader sedanSvara

    Att inte Frölunda skrotat indianen för längesen och börjat profitera på sitt anrika förflutna kan ses som ren kapitalförstöring. Här finns historia som borde göra de flesta andra Shl-klubbar fulla av avund. Istället förlöjligar man sin image totalt med det här jävla indian-jippot. Ta tillbaka runda VFIF skölden som jag anser vara ett av Sveriges vackraste. VFHC - emblemet kan ev. vara en ok kompromiss..
    För guds skulle inget nytt anskrämligt märke a la FHC som devalverar den här klubbens själ ytterligare.
    Tillbaks med Västra i klubbnamnet, rent helgerån att det togs bort!
    FHC får mig att tänka på Fotskäls Hockey Club..

    • Kommentar avatar
     HL, 7 månader sedanSvara

     Kunde inte sagt det bättre själv:-)

     • Kommentar avatar
      ETG(Rögle Rules), 7 månader sedanSvara

      Som "utböling" kan jag tycka att "Indians" borde tagits bort för länge sedan....inte för att det på något sätt "förnedrar" ursprungsbefolkningen i Amerika(om det dock uppfattas så är det bara att plocka bort namnet direkt!) utan för att det är en relik ifrån en tid då SHL/Elitserien hade så dåligt självförtroende att man trodde att bara man "Coolade till" namnen på lagen så skulle fler bli intresserade/kolla på hockey....jag menar....Rögle Griffins..?!?..ööörk...
      Tror ingen i hela SHL tänker att "nu skall vi till Götet och spela mot indians"...nä...det är Frölunda som gäller....Indians-delen fyller ingen funktion som jag ser det!
      /ETG

      • Kommentar avatar
       Epoe, 7 månader sedanSvara

       Hur ser överste leman på att många såna själva kallar sig indians?

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 7 månader sedanSvara

        Hur JAG ser på det? Är väl inte min sak att ha en åsikt om vad andra människor vill kalla sig.

      • Kommentar avatar
       Stora Norrland, 7 månader sedanSvara

       För mig är indians hockey kultur och nånting stort. En lapp är däremot en lapp, punkt slut!!


       Lämna en kommentar