Ladda med Jörgen Pettersson inför Stanley Cup-finalen


► Stanley Cup-finalen står för dörren, match 1 mellan Boston Bruins och St Louis Blues i natt.
► Jag erbjuder snack med legendaren Jörgen Pettersson för den som vill, även med Christian Bäckman, och så lite annat.
► Bäst följer ni förstås hockeyfesten via HockeyNews.se.

Rakapuckar.com bild

Jörgen Pettersson back in the day. Andra lirare i dag, men han följer sitt St Louis mot Boston. Foto: NHL


MÅNGA AV ER följer NHL hårt, har stenkoll på vad som gäller när Boston och St Louis drabbar samman i natt.

Men – för de av er som inte hänger med fullt ut, bara en kortkort guide och bakgrund:

## Boston Bruins:
Grundseriens tredje bästa lag, en rätt väntat finalist med stjärnor som Tuukka Rask, Zdeno Chara, Brad Marchand, Patrice Bergeron och David Pastrnak. Vann 2011.

## St Louis Blues:
Ligans absolut sämsta lag så sent som i januari, genomgick en häpnnadsväckande metamorfos sedan Craig Berube tagit över som coach efter Mike Yeo, rookiemålvakten Jordan Binnington har varit grymt bra, och sakta men säkert växte Blues till tolfte bästa lag i grundserien och en tredjeplats i divisionen. Aldrig vunnit.

Bruins är favorit, men så som Blues sett ut i slutspelet är det lite Finlandvarning här. Alexander Steens gäng verkar liksom inte veta hur man gör när man förlorar, det finns en tro, ett samspel, en gruppdynamik … ja, ni ser, jag är imponerad.

Bruins har å andra sidan ett jäkla bra lag, och jag skulle glädjas om underskattade Marcus Johansson (specialstudera gärna, mycket skicklig i mina ögon) fick uppleva den framgång han missade när Washington Capitals vann just efter det att han lämnat.

Rakapuckar.com bild

Nå, mycket mer och mycket bättre om själva finalserien läser ni på HockeyNews.se, bland annat en intervju just med Johansson.

Själv kan jag bjuda på det här: ett snack med legendariske göteborgaren Jörgen Pettersson, han som hade så fina år i St Louis under första halvan av 1980-talet.

Faktiskt är Jörgen Sveriges poängbäste rookie någonsin sett till snittet.

Om Marcus Johansson är underskattad så är Jörgen Pettersson ibland nästan bortglömd. Kanske inte av oss i Göteborg, men ute i Hockeysverige får jag den känslan ibland.

Jag skrev en text om Jörgen för HockeyNews.se, ni hittar hela genom att klicka här, men bara några rader för att locka in er:

Det han gjorde, för snart 40 år sedan när NHL-livet var betydligt tuffare än i dag, det höll hög klass:
– Jag gjorde en poäng i snitt de fyra första åren, och jag gjorde många mål: 37, 38, 35 och 28, säger Pettersson som har produktionen i färskt minne.

** Du måste vara stolt?
– Absolut. Det var det ingen som trodde, inte jag heller.
(…)
Ett tag var Jörgen Pettersson säljare på Callaway golf, nu för tiden jobbar han han som allt i allo på ett företag som gör induktionsvärmare till industrin.
Gott om tid att hänga med i St Louis Blues öden och äventyr
Pettersson:
– Jag följer med bra, jag har rätt bra koll, är med i en Facebook-grupp och så där. Inte så att jag sitter uppe på nätterna, men i natt ska jag ställa klockan. Och före det ska jag ringa ”min” center Blake Dunlop. Han blev kvar i St Louis, vi hörs ofta av och pratar. Förr reste jag över varje år, men nu var det tre år sedan jag var där.    

Rakapuckar.com bild

***

Går ni inte upp mitt i natten för Stanley Cup-finalen kan ni alltid se matcherna i efterhand, har ni Viaplay kan ni även komma in på nhl.tv den vägen. Annars har Viasat – förstod jag det – skickat över Niklas Holmgren och Rickard Wallin. Låter lovande.

Några kvicka tankar från mig i den mån någon är intresserad:

## Två rätt lika lag
Bra målvakter, bra defensiv, bra bredd på materialet, bra bredd mellan kraft och kvalité i offensiven, både Boston och St Louis gillar att skaffa sig sammanhängande tryck. Kanske avgör målvaktsmatchen – rutinerade Tuukka Rask mot orutinerade Jordan Binnington?
Båda lagen har en finalist till Selke Trophy (ligans bäste defensive forward), Patrice Bergeron i Boston, Ryan O’Reilly i St Louis.
Båda lagens toppkedjor har gjort 22 mål i slutspelet, Brad Marchand, Bergeron och David Pastrnak i Boston, Vladimir Tarasenko, Jaden Schwartz och Brayden Schenn i St Louis.
… men gå tillbaka till januari och ni hade inte hittat en enda likhet, alltså.

## Erfarenheten
Boston har sju man som spelat Stanley Cup-final: Rask, Zdeno Chara, Bergeron, Marchand och David Krejci var alla med om triumfen 2011, Torey Krug spelade final med Boston 2013, John Moore med New York Rangers året efter. St Louis har bara David Perron, finalist med Vegas Golden Knights i fjol. Spelar sådant någon roll? Ingen alls? Vi får se.

Rakapuckar.com bild

## Favoritskap
Jag känner kanske att Boston är lite skickligare, samtidigt har jag verkligen imponerats av St Louis under vägen fram. Boston i sju matcher säger jag, kanske mest för att jag hoppas på en lång njutning.

## Håll koll på
I Boston, utöver förstakedjan, kika alltså gärna på Marcus Johansson (90) som är supersmart ihop med Charlie Coyle och Danton HeinenJoakim Nordström (20) är enormt energisk i fjärdekedjan. Spritter i benen.
I St Louis, utöver förstakedjan, se hur ex-frölundaiten Alexander Steen (20) tagit en roll som lite av pappa till Oskar Sundqvist (70) och Ivan Barbasjov (49). Den kedjan har varit het mot slutet, Sundqvist har fått sitt genombrott i vinter.  Sedan är ju bara Ryan O’Reilly (90) en sådan där ledare man älskar att ha i sitt lag.   

***

Arkivfoto: TOMMY HOLL


De här bägge herrarna går en match i matchen i Stanley Cup-finalen, kompisarna Jörgen Pettersson och Anders Broström. Medan Jörgen hade flera fina år i St Louis så blev ju Anders sejour i Boston rätt kort innan han vände hem till Frölunda och uppnådde kultstatus i Göteborg. 

***

TILLAGT 21.17: Nu kan ni läsa om en annan före detta St Louis-spelare med Frölundaförflutet: Christian BäckmanLänk här.

***

Tack för att ni gillar vad sajten bjuder på – och att ni betalar för er.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

Rakapuckar.com bild

***

Glöm inte följa rakapuckar.com på Instagram och Facebook.

***

Till sist – det här är världsklass, som Anders Broström hade uttryckt det.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
5 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Christoffer , 1 år sedanSvara

  Mm ser Boston som favoriter här.
  Om det är något Finland och Frölunda lärt oss är det att Hockey vins i ytan framför mål. Och Boston är grymma framför både sitt mål och motståndarens.
  De flesta av Bostons mål i detta slutspelet har kommit från slottet. Något intressant dessutom är att Binnington har en ganska dålig räddningsprocent på skott som kommer därifrån (~70%, jämfört med Rask som har ~86%).
  Sen har ju Blues visat sig vara anpassningsbara, så vem vet.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Intressanta siffror, just de hade jag inte hunnit sätta tänderna i. Tack!

 • Kommentar avatar
  Manne, 1 år sedanSvara

  Det där tar mitt björnlag hem.

  • Kommentar avatar
   Jens, 1 år sedanSvara

   Jag hoppas att Bruins tar det, inte för att jag hejar på något av lagen men för att Alex "judas" Steen aldrig ska få vinna Stanley Cup.

   • Kommentar avatar
    JT, 1 år sedanSvara

    Två av mina stora hjältar på samma kort.

    • Kommentar avatar
     Brianna Owen, 1 år sedanSvara

     I år 2019 har jag varit så lycklig mot mig, för Gud har gett mig en anledning att leva lyckligt igen efter att ha blivit hjärtat i 3 månader när min man försummade mig och gick tillbaka till sin älskling. Jag led och gick igenom alla typer av emotionella torturer, för jag kunde inte få någon hjälp för att få min man tillbaka, förrän jag var refererad till Dr Rich av min medarbetare som gav mig henne full försiktighet om honom att han kan vara till hjälp till mig. Jag kom i kontakt med Dr Wealthy och jag lyssnade till hans ord och följde de instruktioner som jag gav honom. Kan du tro att min man kom hem inom 12 till 16 timmar som sagt av honom och idag är mitt äktenskap återställt och jag är så tacksam, uppskattande och tacksam för Gud för att använda Dr Rich att få min man tillbaka efter 3 månader av brutit äktenskap. Finns det någon där ute som behöver komma tillbaka till han eller hennes älskare tillbaka eller behöver någon hjälp av något slag? Då föreslår jag att du kommer i kontakt med Dr Rich nu via hans Email ID: wealthylovespell@gmail.com ELLER du kan WhatsApp honom också på +2348105150446 för mer information. Gud välsigne dig herrn


     Lämna en kommentar