Palushaj-affären bra för SHL, fånigt gnäll om "klubbkänsla"


► Aaron Palushaj-affären är fantastiskt bra för SHL.
► Snyggt jobbat av Örebro.
► Föredömligt agerat av Brynäs.
► Fullständigt förståeligt av Palushaj.
► Men Stefan Bengtzéns gnäll om ”ingen klubbkänsla” – det var bara fånigt.

Rakapuckar.com bild

EN LIGA SOM ständigt tappar sina bästa spelare (men istället ger nya stjärnor chansen att tändas) behöver lite extra energi ibland.

Aaron Palushaj satte igång sitt eget kärnkraftverk i går.

Brynäs hintade om något alldeles extra på tisdagsmorgonen, det slutade med en gigantisk antiklimax för Gävleklubbens supportrar (förlåt, Emil Forslund från Tidaholm och Tingsryd).

Jodå – Aaron Palushaj blir kvar i Sverige, trots alla KHL-rykten.

Nix pix – det blev inte det ”givna”, en fortsättning i Brynäs, han lockades istället av större pengar i Örebro.

Åh, längtar ni lika mycket som jag efter att de här två SHL-klubbarna ska mötas i höst?

Fantastiskt bra för ligan när klubbarna, lite lagom kontroversiellt, snor spelare av varandra så här.

Rakapuckar.com bild

Jag tyckte Brynäs agerade föredömligt när man valde att inte gå med i lönerejset, inte var villigt att betala mer för Aaron Palushaj än man tyckte han var värd.

Stefan Bengtzén, sportchefen, ville inte äventyra klubbens ekonomi, rulla första varvet på den snöboll som har slutdestination ”Lyxfällan.”

För det förtjänar han beröm. Verkligen.

Men han borde verkligen avstå från att tala när han är bitter. Det blir lätt fel då.

Efter dessa kloka uttalanden på klubbens webbsajt sa Bengtzén till Gefle Dagblad enligt hockeysverige.se:

– När det sticker iväg och bara handlar om stålar, då smakar det illa hos mig (…) då kände vi att han vill inte ”bad enough” spela i Brynäs (…)  när det började blossa upp med KHL och andra svenska klubbar. Då drevs det igång en cirkus. Då har man ingen klubbkänsla.

Skärmdump från gd.se. 


Klubbkänsla? Kom igen, Palushaj är en 28-årig amerikan som inte lyckats i NHL, som inte fick det där feta KHL-kontraktet han hoppats på, som använder sina få år som professionell hockeyspelare till att tjäna så mycket pengar han kan.

Hur kan man vara förvånad?

Vad hade Bengtzén förväntat sig, att en enda vinter i Gävle skulle göra Palushaj till förste volontärvakt vid bocken?

Alltså, jag fattar sportchefens besvikelse, inget snack om det, men tänk om han bara varit lite coolare och istället sagt:

”Äh, så bra är han inte, Palushaj. Men vill Örebro betala överpris så … sure.”

Hade varit skönt kaxigt. Istället lät det bara bittert. Synd, tyckte jag – i ett läge där Brynäs gjorde så mycket rätt.

Rakapuckar.com bild

Det gjorde Örebro också. Efter några svaga säsonger skriker klubben efter lite framgång för att hålla uppe intresset, nu har man fyllt på backsidan med Kristian Näkyvä och Rasmus Rissanen, och när Sakari Manninen lämnade ett stort hål efter sig förstod GM Niklas Johansson att det var viktigt att öppna plånboken.

Det var spelarens marknad här.

Örebro behövde Aaron Palushaj mest och betalade bäst.

Inget konstigt med det.

Men förbaskat bra för SHL – och kul för oss som följer ligan. 

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
13 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Matte , 2 år sedanSvara

  Javisst HL - klubbkänsla får man från de som kommer från orten. Typ Gävle i Brynäs fall och de har man levt ganska mycket på.... Örebro blir en svårare nöt för samtliga lag, än tidigare tror jag.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Klubbkänsla kan man få från någon som iaf varit i en klubb ett tag. Men ETT år i Brynäs, förstås inte nog.

 • Kommentar avatar
  Peter, 2 år sedanSvara

  Hade inte Örebro dåligt med pengar ett tag? eller blandar jag ihop dom med något annat lag? :P

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Så var det säkert. Men Manninen lämnade, Jocke Andersson lämnade, Viksten lämnade, pengarna måste läggas på något bra.

 • Kommentar avatar
  Daniel B, 2 år sedanSvara

  HL, vad tror du vi snackar om för summor när det gäller palushaj? Har också för mig att Örebro hade det lite jobbigt med ekonomin. Jag menar, Frölunda letar ju efter en toppforward och jag kan inte tänka mig att palushaj kostar mer än 300.000 i månaden och det borde vf kunna matcha. Så bra är välhan , eller?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Det är nog 300 +, här. Tror jag. Utan att veta säkert. Örebros behov var stort. Givet att Frölunda sitter på en del tunga kontrakt är jag inte alls förvånad att AP inte hamnade här i GBG.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 2 år sedanSvara

   Ja. Så kan det vara. Man har ju en dyr trupp där det finns spelare som kanske tjänar lite för mycket sett till det de presterade den gångna säsongen. Men samtidigt måste man ju få in en toppspelare, tror vf att det kostar runt 200.000? Den summan måste upp om man vill få en en riktigt bra forward. Har jag fel?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Svårt att säga, det beror ju på vem spelaren är, om det är en Palushaj som sitter med trumf på hand, om det är en AHL-kille med driv som vill till Sverige för att få fart på karriären.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 2 år sedanSvara

   Ja, så kan det vara. Behöver inte vara en stjärna från Europa eller SHL utan det kan vara en vi inte känner till från AHL som du säger.

 • Kommentar avatar
  Peter Smögen, 2 år sedanSvara

  Förväntar mig att Sjöström nyper något betydligt bättre än Palushaj. Mer behöver inte sägas om det.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 2 år sedanSvara

   Visst är det så men vill man ej lägga runt 300.000 på Palushaj som är en bra spelare och du vill ha bättre än honom, vad tror du det kommer kosta? Är vf villiga att lägga mer pengar?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Svårt att säga "bättre än Palushaj", vad är det? Bättre meriter i det förgångna? Större utvecklingspotential under säsongen? Men helt klart är att Frölunda behöver betala för någon man verkligen tror kan leverera.

   Kommentar avatar
   Peter Smögen, 2 år sedanSvara

   VF behöver en riktig ”stjärna” dels marknadsföringsmässigt sett och sportsligt sett. En fullträff som Kallio vintern -03.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Ja, det hade självfallet smakat mumma för både klubb och fans.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 2 år sedanSvara

   Peter, jag håller med. Mitt minne är inte det bästa just nu men var inte palushaj en toppspelare i shl den gångna säsongen? Kollar man poäng så var han det.

 • Kommentar avatar
  Hockeyråttan, 2 år sedanSvara

  Har hört mig lite för angående den här övergången o ryktet på stan säger att Örebro erbjöd 500k/månaden till Broc Little som till slut valde att skriva på för LHC. Brynäs erbjöd palushaj drygt 400k sen gav dem sig. Örebro ska ha gett han mellan 500-600k/ i månaden. Ja e glad att Frölunda inte köpte palushaj, alldeles för mkt pengar för en spelare.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 2 år sedanSvara

   Oj oj oj säger jag. Om det är i närheten av de summorna du nämner så är det galet. Såååå bra tycker jag inte han är, mursak hade varit värd det.

   Kommentar avatar
   christoffer, 2 år sedanSvara

   Little erbjöds 400 000 kr

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Om, jag skriver OM, vi snackar summor som 400 000, då förstår jag att klubbar drar öronen åt sig. Har du många lågbetalda i truppen kan du förstås gå upp på en, två men ... så fort du är över 250, 300 K då får du fan tänka efter både två, tre och fyra gånger. Smart av Brynäs att avstå, tycker jag. Men Örebro behöver verkligen spets, är i desperat behov av det efter några tunga år, så ska man se jakten på först Little och sedan Palushaj.

   Kommentar avatar
   Hockeyråttan, 2 år sedanSvara

   Ja Daniel, Mursak hade varit värt de, blir svårt o ersätta han .p

   Kommentar avatar
   M.H, 2 år sedanSvara

   Många ifrågasätter om Örebro egentligen har råd med tanke på "den dåliga ekonomin". Nu ska man inte glömma att Örebro tillsatte en helt ny ledning med bl.a ny V.D till förra säsongen. Man rensade upp ordentligt i ekonomin och drog i nödbromsen mitt under förra säsongens silly s. En nyemission gjordes mitt under förra säsongen då man fick in ett antal välbehövliga miljoner som stabiliserade upp klubbens ekonomi. Inför den här säsongen har man blivit av med en hel del dyra kontrakt där bla Jocke Anderssons ryktas ha varit bland det dyraste i ligan.. Dessutom lär spelare som Viksten, Ekbom, Manninen och Hudacek (lätt att glömma..) inte varit speciellt billiga med färska landslagsmeriter då kontrakten skrevs. Så, att även Örebro faktiskt har råd att värva några spetsspelare har jag svårt att förstå skulle vara konstigt. Och som Örebroare är jag 100% trygg med att vår nya V.D Micke Johansson inte släpper till en enda krona mer än vad man har råd med!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Precis så, flera tunga kontrakt är borta, klart att det ger ekonomiskt manöverutrymme. Plus då nyemissionen, som du skriver.

 • Kommentar avatar
  Philip Lindberg, 2 år sedanSvara

  Man skall givetvis bygga en klubbkultur bland spelare, personal, medlemmar, sponsorer och fans men den byggs oftast av värderingar, syfte, drivkraft och visioner. Klubbkänslan kommer därefter, efter att man tror på det som klubben tror på vilket bör gälla alla ovanstående grupper. En core-grupp av spelarna bör tro på detta till 100%, sedan kan man krydda med legoknektar likt Palushaj vilket inte är något negativt alls. Kan man få dem (legoknektarna) att tro på samma "varför" som core-gruppen så går anpassningen troligen snabbare och antagligen produktionen upp. Lasch och Kallio är ganska bra exempel på där de anpassat sig till vad klubben tror på utan att ge upp sina respektive expert-kompetenser.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 2 år sedanSvara

   Oj så bra skrivet Philip.

   Kommentar avatar
   Philip Lindberg, 2 år sedanSvara

   Ingen raketforskning egentligen men alldeles för få organisationer har koll på hur man får med alla (spelare, anställda, sponsorer, leverantörer, ägare/medlemmar och fans) på tåget. Alla fyller de en viktig roll i en gemensam kultur för att nå sportslig och ekonomisk framgång men också ett långsiktigt tänk och välbefinnande som främjar vilja att ge allt för organisationen då organisationen ger allt för dig. Kan sammanfattas t.ex i, framåt, tillsammans med glädje och passion. (Svarar på riktning, vilka och hur i kombination med ovannämnda varför)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Alldeles utmärkta tankar och formuleringar, Philip. Som så ofta förr.

 • Kommentar avatar
  GöranA , 2 år sedanSvara

  Klubbkänsla kan en klubb fördärva hos en spelare genom att kasta ut honom i föreningen. Tänker på Frölunda och Kallio. Den hanteringen smakade illa. Var nog många med mig som gladdes då kallio som lagkapten tog guld med sin nya förening.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Man kan väl säga att det agerandet kommer tillbaka och biter föreningen i baken X antal gånger per säsong. :)

 • Kommentar avatar
  Nolte, 2 år sedanSvara

  Jag älskade Kallio, men rent sportsligt kan jag inte säga att det va något annat än helt rätt att låta honom gå. Hans sista säsong i Frölunda va ingen vacker syn och det va som natt och dag att se honom i Växjö säsongen efter. Tänker inte poängmässigt då för han låg på samma poängskörd i Växjö, men det defensiva jobbet och kroppsspråket allmänt sände väldigt dåliga signaler, tyvärr.

  • Kommentar avatar
   EDWARD 51, 2 år sedanSvara

   Det här med "klubbkänsla" är säkerligen för varje individuell idrottsman(kvinna) i ett klubblag en mycket komplex sak!
   Precis som ibland många av oss övriga så händer det väl, att vissa av oss också väljer saker o ting som t.ex. "välbefinnande(mående)" före, än bara mera pengar.
   Ryan Lasch är väl ändå ett gott exempel på det tycker jag, efter vad jag har förstått och som hade troligen kunnat signa lukrativare kontrakt i Schweiz än det han gjorde med Frölunda förra säsongen.
   Jag har också tidigare nämnt om den historiska ikonen Mike Ford.
   Hans personlighet var av den typen att frånsett vilket lag han tillhörde, så känner jag på mig att han verkligen reprensenterade något t.o.m. mer därutöver än bara "klubbkänsla".
   Alltså igen, oavsett i vilket lag han befann sig i för stunden, så var det hela enkelt, bara 100% järnet i alla lägen som gällde för hans del.

   • Kommentar avatar
    Conta, 2 år sedanSvara

    Nej Kallios sista säsong i Frölunda var ej bra.väldigt lojt uppträdande.backchecking var i stort sett obefintlig.Tråkigt nog blev Kaölio för bekväm och för bortskämd i sin roll i Frölunda.Hade man bänkat honom i typ 2 matcher och sedan haft allvarligt snack med honom och satt blåslampan på honom hade han nog skärpt sig.Inte ett dugg konstigt att Kallio tog guld hoa Växjö för han var ju full av revansch lusta och ville visa Frölunda att man gjort fel.men Kallio har sig själv att skylla.
    Men Kallio har gjort mycket fantastiskt för Frölunda.glömmer honom aldrig för evigt älskad .Syn bara att han ej visade mer vilja sista säsongen i Frölunda.
    Kallio och Plüss är dom bästa importerna i Frölunda tycker jag.

     Kommentar avatar
     Philip Lindberg, 2 år sedanSvara

     Plüss är helt klart en favorit! Boisvert en annan :) olika spelartyper men som gav allt för ett lag som då också uppskattade deras jag.

     Kommentar avatar
     EDWARD 51, 2 år sedanSvara

     Ja Conta, Kallio och Plüss var verkligen några riktiga toppvärvningar! Var och en av dem på sitt sätt. Vet inte om Du känner till Mike Ford? Men det var faktiskt så på den tiden att publiken många gånger kom till Scandinavium "nästan endast" bara för att betrakta hans uppträdande på isen. Han höjde definitivt publiksiffrorna och alla skrek som galningar så fort han hade pucken strax innanför det blå i anfallszonen, alltså vad han skulle göra. Ja, du fattar: SKJUT... och det small utav f-n med slagskotten och puckarna kunde ta de mesta konstigaste riktningarna men motståndarlagen hade ändå ett rent h-e att försvara sig. Det kunde verkligen även då på den tiden vara mycket underhållande att titta på hockey! :)

     Kommentar avatar
     Conta, 2 år sedanSvara

     Jodå kommer ihåg bilgubben. Ford Och en annan stor hjälte.Bros! Ingen import men djävlar vilken kämpe! Snacka om klubbkönsla där. Fast han var inte omtyck i Stockholm. Ha ha

     Kommentar avatar
     Henrik indian i exil, 2 år sedanSvara

     Kontrar med några profiler som själva gjorde det värt att betala entrén och som hade varit ett våldsamt lyft i dagens profillösa gäng. Arto Sirviö, Oto Hascak, John Newberry, Leif R Carlsson, Petteri Nummelin och Kristian Ruuttu.

   • Kommentar avatar
    Håkan G, 2 år sedanSvara

    Vissa spelare vet man att de levererar, tex Rahimi, Fasth....har man då största plånboken vinner man SM-Guld. Johan Sundström var ett enormt tapp tycker jag. En skicklig, offensiv center. Kommer han tillbaka till SHL får det kosta vad det kosta vill!? Att Lukas Bengtsson inte hamnar i Frölunda är också en issue tycker jag.

     Kommentar avatar
     Kba, 2 år sedanSvara

     Med tanke på sjukdomen Bengtsson lider av så är jag glad över att man inte värvade honom. Man hade fått en grymt duktig back men samtidigt så vet man inte hur mycket han hade kunnat spela.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 2 år sedanSvara

     Dessutom var det så att Lukas gärna ville till LHC där Klas Östman är tränare. Spelarens egna önskemål spelar ju också in. Plus att ... visst är det så, finns en risk, Lukas har haft det jättejobbigt med sjukdom och skador, hur mycket pengar ska man lägga? Tuff sits för en klubb där.

   • Kommentar avatar
    Airikr , 2 år sedanSvara

    Den skall man dra på sina anställda. "vadå löneökning? Var är din laganda!?"

    • Kommentar avatar
     Simon, 2 år sedanSvara

     Man kan ju ändå förstå frustrationen när Brynäs fansen har väntat sen Januari på svar för dom började förhandla redan då med Palushaj!
     Och det han hade väntat på var om han skulle få ett nytt jobb i KHL från första början men sen vart det snack om Djurgården och inte ett ljud om nån annan klubb, men från ingenstans så stack han till Örebro och det lär ju kännas för fansen om inte annat!
     Jag tycker det värkar som om fansen vill mer än själva Stefan Bengtzen för han verkar vara klappkass på sitt jobb om att hitta spetsspelare åt just Brynäs!!
     Jag lider lite med deras fans även fast jag inte hejar på Brynäs!
     Sen har Palushaj inga hämningar han har spelat i 14klubbar på 13år det säger allt om spelaren!
     Och jag har sätt Brynäs spelare som har hjärta och många av spelarna som kommer dit blir oerhört omhändertagna och dom har faktiskt många spelare som spelar med hela hjärtat och nu är Rhodin, Danielsson,Eriksson och Andersen tillbaka där och alla dom vela komma tillbaka ditt och dom brinner för Brynäs!!
     Och som jag fattat det så är det redan nu över 12spelare som spelar för Brynäs som börja sin karriär där det kan bli ett starkt lag med spelare som brinner för sitt märke även fast det inte finns nån gedigen spets i laget än!!
     Backarna ser oerhört bra ut och det kommer nog bli jobbigt för alla lag att komma igenom just deras försvar även mitt lag Växsjö!!
     Det är min synpunkter det mvh Simon Växjö fans


     Lämna en kommentar