"Jag har ingen spelare på personbästa just nu"


► Lucas Raymond ska opereras, Johan Sundström är avstängd, Viktor Ekbom gick av träningen med sannolik hjärnskakning. Theodor Niederbach hemma för att täcka upp.
► Mitt i allt detta jagar Frölundas spelare en vändning i SHL, har haft sittningar med mentala coachen Susanne Pettersson, rent allmänt jobbas massor med detta:
► Slappna av. Kom i ett bättre tilstånd. Gör mål.
► Några taktiska förändringar, byta spelsystem, sådant kan ni dock glömma.

Rakapuckar.com bild

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

Han hade mycket att säga i dag, Roger Rönnberg. Häng med nedan.


TISDAG MOT OSKARSHAMN får Frölunda – med sju förluster på de nio senaste matcherna – nästa chans att åter börja påminna om ett topplag, visa att de kvalitéerna bara temporärt försvunnit.

Hårdfakta:

## Inga ändringar i kedjorna, mer än att Christoffer Ehn tog avstängde Johan Sundströms plats med Jan Mursak och Patrik Carlsson.

## Theodor Niederbach plockas hem trots att han kanske inte får massor med speltid, men Frölunda är coronamedvetet, om något mer skulle hända, detta i ett läge där Sundström, Lucas Raymond (ska opereras) och Joel Mustonen (ni vet …) redan saknas.

Rakapuckar.com bild

## Frölunda gör inga förändringar vad gäller spelsätt, vi lär heller inte se att spelare som Mursak, Max Friberg (och senare Sundström) spelas så hårt som deras lönekuvert och status säger att de borde. Fyrkedjorslaget fortsätter vara ett fyrkedjorslag, alltså.

Som alltid avslappnade, glada miner på träningen, jag frågade tränaren  Roger Rönnberg hur stukad han bedömer gruppen vara.

– Att säga att spelarna är helt opåverkade finns inte på kartan, de vill, de vill så in i helsike! Man ser det mot Rögle, de är inte mer stukade än att de kan gå ut mot SHL:s bästa lag just nu och göra det jävligt bra i drygt en period. Vi ser absolut inte stukade ut då, vi spelar hårt, bestämt, har bra passningsspel. Men det saknas att vi får pucken över mållinjen så att vi får något mer. Däremot klarar vi inte av motgångar.

Mentala tränaren Susanne Pettersson borde jobba 24/7 nu, alltså.

Eller … nä, så vet ni ju att det inte är.

Men spelarna i Frölunda, desperat letande efter ett mer avslappnat tillstånd där de kan sätta puckar i nät, hade snack med Pettersson i dag, och hon är här även tisdag.

Roger Rönnberg:

– Det har varit planerat sedan tidigare. Vi har ju valt att arbeta på det sättet med mental träning, något vi gör i med- och motgång. Man får det man skördar. När vi ledde serien i höstas jobbade vi stenhårt med det här att skapa strukturer, nu är det mer finslipning för spelarna individuellt. Hitta sina bästa jag, för det är ju det de behöver. 

Rakapuckar.com bild

De skapade strukturerna känns rätt svaga, i alla fall givet hur mentalt sårbart Frölunda varit stora delar av den här säsongen.

Bra i medgång.

Svagt i motgång.

Krassa verkligheten – för få i laget spelar just nu tillräckligt bra hockey. Topp 6-platsen på allvar hotad. Seger mot Oskarshamn känns närmast nödvändig i det här läget.

Rönnberg är dock långt ifrån uppgiven, fortsätter hävda att här finns mer att plocka ut, därav att klubben inte agerade före värvningsdeadline:

– Det tycker jag absolut. Jag har ingen spelare på personbästa just nu. Jag är självkritisk först och främst, det är mitt jobb att coacha spelarna så att de når sin potential. Det är mitt jobb, inte att sitta och önska att en frälsare kommer in, så jobbar inte vi. Om man gör det, då hamnar man lätt i att man letar hjältar och syndabockar, då ska jag komma på att någon här inte duger och fasa ut honom, ta in någon annan, tro att det löser allt. Fan, jag behöver att 20 man börjar tänka som vinnare, agera som vinnare, se möjligheterna, jaga sitt personbästa. Det är mitt jobb.

Och till de supportar som misströstar hade Rönnberg en del att säga, han var lättpratad, det kom från hjärtat, lite som när en politiker talar om ett ämne som vederbörande verkligen brinner för:

– Vi har varit i tuffa situationer förr, man glömmer lätt det. Mot Skellefteå (16/17),vi var under med 1–3 då, vi såg inte kloka ut, men då gick det att vända mitt under en slutspelsserie och vi vann till slut. Många dömde ut oss – men det går att ändra. Skillnaden är inte så stor, man måste förstå det. Just nu är vi i en uppförsbacke, det blåser motvind, vi får inga matcher med oss, vi får aldrig spela på ledning, vi får inte in den jäkla pucken, och då ser det här laget inte klokt ut, det ser ut som  inte någon kan spela hockey.

– Men när man jobbar så här så ackumuleras många saker . Vi har inte råd att fuska med någonting, vi måste skärskåda allt vi gör, precis allt, allt, allt, och när man kommer förbi den här perioden, när man verkligen börjar njuta av framgångar igen och har kvar det man jobbat igenom, det är då man brukar komma till framgångar också. Det har jag varit med om så jävla många gånger i VM, JVM, slutspel, att när man har den här dippen så får man bottna i något och ödmjukt jobba sig uppåt, förstå vikten av alla små detaljer. Just nu så behöver vi ha en studs mer än vi har emot oss.

Rakapuckar.com bild

Ibland har man de där studsarna med sig för att hockeygudarna är på extra gott humör den dagen. Men oftast handlar det om att man får det man förtjänar.

Ska Frölunda få lite nedförsbacke krävs bättre målskytte, och då krävs spelarna som presterar bättre, närmar sig det där personbästat.

Rönnberg med fler sanningens ord:

– När man pratar personbästa börjar man ibland med ”Hur ska jag göra mål, vad är min skicklighet?” Vi väljer att se det från andra hållet, vi behöver jobba ännu hårdare som lag, stå upp för varandra så man kommer i rätt lägen, för då kommer kreativiteten av sig själv, nästan. Jag har lärt mig att kreativitet går inte att tvinga fram, går inte att pressa fram. Det måste komma dit att det är instinkten som råder, med ryggrad. Det är svårt att få killarna dit, för ofta är det en jäkla massa tankar som blockerar instinkten, man blir sen i varje situation. Det jobbar vi mycket med, att få bort den tanken, få fram beslutsamheten, agerandet istället. Det jobbar vi med, varje vaken minut.

Spelarna behöver göra saker bättre, till syvende og sidst hamnar man där. Professionella hockeyspelare har ett ansvar, att så ofta som möjligt prestera på topp.

Tränaren kan inte göra målen.

Rakapuckar.com bild

Men ansvaret är delat, Rönnberg påpekade att han besviken på sig själv, letar sätt hur han kan hjälpa spelarna mer.

Ett sådant, menar jag, skulle kunna vara att spela tilltänkta stjärnspelare mer, så som Max Friberg under JVM. Ett annat att släppa bara lite på den hårda pressen, någon gång ibland ställa upp och styra, för att spara kraft, kanske än mer för att bryta mönster i motgångens stund, sätta myror i skallen på motståndarna.

Ni ska nog inte hålla andan här.

”Någon av dessa tåtar du kan tänka dig att dra i?”, frågade jag Rönnberg. Svaret:

– Det gör vi. Men inte så extremt så att ni kommer märka det. I dag tränade vi på att komma hem med folk, vara mindre sårbart på kontringar.  Men vi gör inte en så extrem åtgärd att vi helt plötsligt ska börja spela styrspel, det vore totalt vansinne att ändra spelfilosofi, för spelet har lett till att vi har bästa underliggande statistiken.

** Men det betalar sig ju inte när ni inte får utdelning?
– Nej, exakt, och ska man då ändra strategi, det tror jag absolut  inte på.

** Tänkte mer på att modifiera, inte pressa lika hårt lika ofta, bara så, inte alls lägga om kurs?
– Det är det alla svenska lagidrottare, eller journalister som följer lagidrott, tänker, att man ska tillbaka till samlat försvar och satsa på kontringar, men … nä, låt andra göra det. Däremot, kan vi släppa på oss så här många chanser på kontringar? Nej, men vi gör fel i vårt system. Där har vi massor att göra. Kan vi coacha annorlunda på kedjor? Svar ja. Där gjorde vi ändringar till förra matchen där vi satte ihop en ungdomskedja, vi satte ihop tre kedjor med fler etablerade. Vi rycker i allt. Men i förändringsarbete gäller det också att vara stark i sin tro på det som gett framgångar. Det var inga problem att spela presspel när vi vann SM-guld, inga problem mot HV i premiären. Det är hur vi utför det som vi måste lyfta. Vi vill ha mer folk med oss hem, men vi kommer inte börja spela styrspel för det.

Rakapuckar.com bild

***

Intressant. Med lite tur är det inte värre än så här.


***

Har ni sett? Jag vet en läsare som är extra glad över Jan Mursaks Instagramstory, vi kan säga att hon heter Anna och bor i Eskilstuna.

***

Jag var lite tveksam när Frölunda plockade hem Theodor Niederbach måndag–torsdag när man ändå har tolv friska forwards, trots att Lucas Raymond, Johan Sundström och Joel Mustonen saknas.

Roger Rönnbergs förklaring var enkel:

I dessa tider, när två, tre man kan bli sjuka och inte få spela innan de coronatestat, då måste man täcka upp. Han insåg att det varit bättre för Niederbach att vara kvar i Modo och spela mycket på onsdag, men:

– Vi måste vara själviska. Varje poäng är viktig. Det är förstås tråkigt för honom, men laget går först, då får vissa göra uppoffringar. Och han missar bara en match.

Niederbach kommer få speltid mot Oskarshamn, återstår att se hur mycket.

Frölunda lär starta så här:

Kedjor:
17 Robin Alvarez–20 Joel Lundqvist–12 Max Friberg
9 Jan Mursak–72 Patrik Carlsson–70 Christoffer Ehn

25 Elmer Söderblom–21 Karl Henriksson–22 Linus Nässén
59 Simon Hjalmarsson–31 Nicklas Lasu–51 Mats Rosseli Olsen
Theodor Niederbach

Backar:
58 Jesper Sellgren–16 Stefan Elliott
10 Jens Olsson–5 Filip Johansson
56 Jonathan Sigalet–6 Mattias Norlinder
15 Anders Grönlund

Målvakter:
41 Niklas Rubin (33 Johan Mattsson)  

 

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
17 kommentarer
  • Kommentar avatar
    Pupule, 1 månad sedanSvara

    Fasen, man kanske skall bli mental coach. Jag kan också säga till dem:
    Slappna av. Kom i ett bättre tillstånd. Gör mål. :)

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Nu säger hon nog andra saker. :) Däremot HANDLAR det ju i förlängningen om att nå dit.

      Kommentar avatar
      Pupule, 1 månad sedanSvara

      Ja, det förstod jag med, men det lät lite kul ändå. :)

      Kommentar avatar
      Theresa, 1 månad sedanSvara

      Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende. 1) Love Spells 2) lösning och botemedel mot all sjukdom 3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom 4) Äktenskapstavlar 5) Graviditetsförtrollning 6) Breakup Spells 7) Döden 8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor 9) vill tillfredsställa din älskare 10) Lotteri Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning via {drogunduspellcaster@gmail.com}

  • Kommentar avatar
    Karl , 1 månad sedanSvara

    Jaaaaaa ja ja ja ja jaaaaaaa, fy va gött att slippa Raymond!

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Hur kan man skriva något så dumt när en spelare är skadad? Är du tolv år? Visa lite respekt. Helt okej att du tycker andra spelare är bättre, men det är en helt annan sak. Skärping!

      Kommentar avatar
      Karl, 1 månad sedanSvara

      Jag är glad för att han är borta, inte för att han är skadad. Jag vet att du gillar honom Leman men så bra är han inte. Andas...

      Kommentar avatar
      Erik Andersin, 1 månad sedanSvara

      Karl, jävla idiot.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Karl, din kommentar visade att du INGENTING fattade. Har inte ett skvatt att göra med om hur Lucas Raym8nd spelar hockey eller om jag gillar någon. Men man visar fanimej ett uns av respekt om någon är skadad. Du lunde ha skrivit att han inte kommer saknss. Helt okej.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Nu skrev jag på mobilen utan brillor ,bsttery low, mörk skärm. Sorry.

      Kommentar avatar
      Mattias , 1 månad sedanSvara

      Moget !hur fan kan du vräka ur dig nåt sånt :( jävligt moget

      Kommentar avatar
      Karl, 1 månad sedanSvara

      Herregud, min kommentar har ingenting med hans skada att göra...

      Kommentar avatar
      Felix, 1 månad sedanSvara

      Du saknar helt respekt va? Du säger att det inte har något med skadan att göra men ändå jublar du över att han är skadad för att han "äntligen" försvinner från lineupen. Pajas

      Kommentar avatar
      Per, 1 månad sedanSvara

      Håna en junior på detta sätt. T.o.m. jag reagerar.

      Kommentar avatar
      SS, 1 månad sedanSvara

      Du är dum i huvudet på riktigt och bör således tänka efter flera gånger innan du talar eller skriver! Hoppas du lär dig något om dig själv snart!

      Kommentar avatar
      Facemelter, 1 månad sedanSvara

      Karl... get lost

      Kommentar avatar
      Karl, 1 månad sedanSvara

      Felix - nej! Jag jublar över att han troligtvis har spelat sin sista match i Frölunda. Hade nyheten varit: "Raymond åker till USA, ska spela för Detroit" ja, då hade jag reagerat på samma sätt. Att du är en känslig kärring är inte mitt fel. SS - ja ok, du bör lära sig att läsa.

      Kommentar avatar
      Karl, 1 månad sedanSvara

      Felix - nej! Jag jublar över att han troligtvis har spelat sin sista match i Frölunda. Hade nyheten varit: "Raymond åker till USA, ska spela för Detroit" ja, då hade jag reagerat på samma sätt. Att du är en känslig kärring är inte mitt fel. SS - ja ok, du bör lära sig att läsa.

      Kommentar avatar
      .xX RBK Xx., 1 månad sedanSvara

      Karl: Aldrig i mitt liv som supporter (frölunda eller som i mitt fall Rögle) komma på tanken att tänka eller skriva något sådant! Jag måste fråga, är du verkligen en supporter?...

      Kommentar avatar
      Karl, 1 månad sedanSvara

      Haha nej, håller på Färjestad egentligen men det är roligt att jävlas med frölundaiter

  • Kommentar avatar
    Alfred Johansson, 1 månad sedanSvara

    Håller med Roger delvis. Jag har ju såklart inte full koll på hur Frölunda skall spela till 100%. Men jag håller med experterna i studion häromdagen. Nästa så att Frölunda överarbetar, jobbar för hårt. Kan tycka att man skall släppa ner lite och ta det lugnt.
    -
    Sedan kan jag också tycka att om man har tid så kan man ta någon/några dagar ledigt när man får chansen bara för att gubbarna i laget skall få sova ut och rensa hjärnan lite. Känns som att Frölunda försöker jobba ännu hårdare och lätta ihjäl sig in i form. Men min känsla kanske är fel.
    -
    Grym text igen. HL!

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Tack, Alfred!

  • Kommentar avatar
    Mathias, 1 månad sedanSvara

    Felix, sonen 7 år är lite oroad.
    Vi saknar killar som kan göra mål är hans analys. Tycker ändå Rubin (idolen) och Mattsson ofta ger oss chansen. Barn är inte dumma ändå...

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

      Haha ... underbart!

  • Kommentar avatar
    Peter, 1 månad sedanSvara

    Är det bara jag eller var Joel oerhört blek senast? Kändes som att han aldrig kom rätt och inte hängde med i tempot. Halvskadad eller bara trött?

      Kommentar avatar
      Benji , 1 månad sedanSvara

      Han har inte sett bra ut sedan avstängningen det är möjligt att han är hämmad av något!

  • Kommentar avatar
    EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

    Saknar faktiskt Joel Mustonen jättemycket nu. Så gärna jag hade velat få se honom i en återuppstod "checking line" tillsammans med både MRO och Lasu. Inte för att kedjan med de tre skulle göra en massa mål precis - men dock i alla fall inte tillåta motståndarlagen få göra det.
    Önskar verkligen JM en fullständig återhämtning till sist.

      Kommentar avatar
      Christer, 1 månad sedanSvara

      Håller med! En riktig checkingline som jagar livet ur motståndarna och dessutom finner dig i den rollen

      Kommentar avatar
      EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

      Gott, Christer! :)

  • Kommentar avatar
    Julius, 1 månad sedanSvara

    Med en dåres envishet! Har RR verkligen ett lag som klarar infria hans drömmar? Känns som hans enda chans är att alla andra lag blir sämre och att det visar sig hur fantastiskt vältränade hans killar är och hur dåligt andra klubbar som Skellefteå, Rögle, Växjö, Luleå mfl tränat. Insikt RR det skadar inte.

    • Kommentar avatar
      Tommy rad33, 1 månad sedanSvara

      Satte dom pucken i nättaket i pp som var utan motstånd? Jag hade svårt att se på din film

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

        Det var inte många mål utan PK heller. :)

        Kommentar avatar
        Per, 1 månad sedanSvara

        Imorgon tar de bort målvakten också. Intressant att se om de får in pucken då.

        Kommentar avatar
        Rw, 1 månad sedanSvara

        Haha klart det inte var.

    • Kommentar avatar
      Göran A, 1 månad sedanSvara

      Beijer Hockey Games, bubblan som sprack.

      • Kommentar avatar
        Anna Agdestein , 1 månad sedanSvara

        Japp, jag gillade... ;)

        • Kommentar avatar
          Nolte, 1 månad sedanSvara

          Kan intyga att Roger är avslappnad och lugn trots situationen. Träffade honom i padel-hallen idag. Hans kommentar till oss när han gick: ”gott med vinst för en gång skull” och ett avfyrat leende. Och då tror jag inte att han syftade bara på padeln, han har skön humor den där Roger.

            Kommentar avatar
            EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

            Nolte: Man kan alltid få hoppas på åtminstone en poäng i morgon. ;)

            Kommentar avatar
            Per, 1 månad sedanSvara

            RR är en go gubbe.

        • Kommentar avatar
          BENGT ANDERSSON, 1 månad sedanSvara

          Orättvist att döma ut spelare som fortfarande är Junior.
          Jag håller fortfarande fast med att Lucas som spelade Junior VM för två månad sedan ! Jag Vet inte vad många matcher han spelat denna säsong, Strömstad inräknat, Det är ohållbart att prestera hela vägen.
          De sviterna har många killar i ung ålder fått känna på, det blir höga berg och Djupa Dalar så är det !. Denne gudabenådade spelare när han nu äntligen får tid till återhämtning kan ge underverk i VF med bra läkkött kan han och Musten va go att slänga in i det nya segervapnet i Vår

            Kommentar avatar
            Pupule, 1 månad sedanSvara

            Nä, och i ärlighetens namn så är han inte ensam om att inte fått ut särskilt mycket denna säsongen. Vi har inte riktigt fått till kedjor med rätt balans och Lucas position i PP har också varit fel. Inte de bästa förutsättningarna direkt.

        • Kommentar avatar
          Wallin, 1 månad sedanSvara

          Synd att du inte frågade varför han inte spelar Max och Jan i samma kedja. Bra reportage för övrigt - som alltid.

            Kommentar avatar
            Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

            Snälla, detta är frågat tusen gånger, varje gång samma svar, typ ... kunde jag klona Max så... vi har tänkt på det, vi får se, men inte nu. Roger är envis här, ser det på annat sätt än vi. Bara att gilla läget.

        • Kommentar avatar
          Ingemar B, 1 månad sedanSvara

          Seger imorrn är önskvärt!
          Det blir odrägligt här i östra Småland annars :-)

          • Kommentar avatar
            Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

            Luckades de görra ett enda mål utan box? Kanske har de tränat så hela säsongen och får oanik när det plötligt finns fyra försvarare de måste ta hänsyn till. ;)

            • Kommentar avatar
              McNorrman, 1 månad sedanSvara

              Saknar mål, saknar vilja och saknar "en små arg Joel".. Saknar detta lika mycket som "Karl" saknar empati, förståelse, hyfs och sunt förnuft....

              • Kommentar avatar
                Per M, 1 månad sedanSvara

                Om man inte vill ändra något så är det ju väldigt troligt att ”plötsligt händer” det som reklamen brukar pumpa ut. Nej med denna inställning ger jag upp denna säsongen men självklart hoppas jag på ett mirakel och kanske är den mentala coachen lösningen men känns som att även denna person borde ändra sättet att jobba för hon kan ju knappast ha varit sysslolös fram tills nu.


                Lämna en kommentar